CRI 90 proste muzu chtit, kdyz mi stoji za to, videt vsechny barvy jak jsou, protoze kdyz je to mozne, a da se to ufinancovat, proc ne? Lide chteji i vetsi pitomosti a prachy za to daji, tak proc nedat neco za krasny pohled do akvaria, kolem ktereho u mnoha lidi prachy jen litaj, casto i za mnohem silenejsi nesmysly.
Panove, jestli neco sviti 60lm/W a nebo 90lm/W, je mi zrovna tady celkem burt, tedy specialne u maleho akvarka. Jestli to bere 20 nebo 30W pro stejnou svitivost, domacnost tech 10W tezko pozna, stejne jako si na vane nedelam rysku, kam si az muzu dovolit napustit horkou vodu. A ano, cim mene jsem nucen chladit, tim lepe, ale kdyz to uchladim, nevidim problem.
Pro velke akvarko bych do LED nesel, je to skoda penez, a pro male akvarko si klidne dovolim plytvat energii i za to vyssi CRI, pac Watt sem, Watt tam, doma stejne par W zere stale ledacos, od lednice az po veci v rezimu spanku...
Srovnani "singl čip s multičipem" - klidne srovnam, oboji dava svetlo, zajima mne jake, a jak to kdo spatlal uvnitr, co je mi do toho
? Vzdyt tady se kolikrate resi zda zarivky ci LED, tak to je snad horsi srovnavani (svestky a melouny?) a klidne se o tom vsichni bavi... tenhle argument proste neberu, technologie je tady nezajimava. Co je zajimave, ze obcas tady zazni vykrik, jak dobre ci super jsou ktere LED, ovsem totalne od boku, kdy casto pochybuji o tom, ze ten kdo vyrvava vi vubec co je to katalogovy list (datasheet), a ze vubec umi vypocitat tech par trivialit okolo, aby vubec mohl neco soudit.
Takze to je jediny duvod, proc jsem do tech datasheetu mrknul a srovnal to, tedy jiste ze velice zhruba. Pac kdyz to neudelam, budou lidi shanet potomosti po celem svete (to budou stejne, marna snaha), naprosto zbytecne, misto aby si je rovnou koupili, druhy den je meli, a aby si zvykli na to, ze kdyz nekdo placne do fora neco ve smyslu "jedine tyhle, nejbajecnejsi" (ted tim nemyslim nic konkretniho, ani na co reaguji), ze vi urcite, o cem ze to vubec pise.
Toz tak
.