Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 133 Přejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 12:06 guramiguru – Re: filipsi
LED se již používají i u vysokých výkonů jako je pouliční osvětlení. U malých výkonů (jako jsou kapesní svítilny) jsou již několik let samozřejmostí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 12:03 filipsi
RadekCX napsal:
pokud vidim jake problemy maji lidi se shanenim specialnich nebeznych rozmeru zarivek za penize, ktere jsou vyssi nez za srovnatelnou LED tak je treba se zacit LEDkama vazne zabyvat - vcetne te elektroniky a chlazeni

to ze jsou lidi zblbly? no a co ....

co se tyka cen - takhle to opravdu nefunguje - vyrobcum se musi nejdrive vyvoj zaplatit ...


Ne, je treba rikat lidem kupujte svitidla a zarivky beznych rozmeru a provedeni. Tam budete na nejlepsim pomeru cena/vykon, pokud vam na tom zalezi. Pokud nezalezi, kupte si co chcete.

Mam asi naivni nazor, ze se "zblblosti" lidi je treba bojovat vysvetlovanim. Kde to v konkretnim pripade nejde, tam to vzdam.

Uvidis sam. Zpozdeni vyrobcu oproti zajmu je dnes male, a konkurence ohromna. Trh svitidel take, nemusime ho zuzovat na akvaosvetleni. Pomalu se zacina led u malych prikonu a lampicek prosazovat, a to koresponduje s tim, co rikam, ze jak klesaji ceny a rostou ucinnosti, zacina byt aplikace v malych vykonech rozumna.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 12:03 guramiguru – Re: vanis
Přesně tak. Navíc jak jsem napsal výše, dnes už na ledkách člověk přinejmenším neprodělá. A regulovatelnost ocení každý chovatel plašších ryb - to je pro mě důvod číslo 1 (a mimochopdem argument, který dlouhá léta používali staromilci bránící se přechodu na zářivky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 11:59 Muž vanis [2]
po procteni teto diskuse se take pokusim pridat nazor. kazdy tu argumentuje jen cenou a usporou za energii. me tohle treba jako hlavni hledisko nepride, do akvaristiky investuji celkem dost penez a sem ochoten do nich zapocitat i nakou tu korunu za elektriku mesicne. To hlavni proc jsem se rozhodl svitit do noveho akva ledkami je to ze me bavi byt prukopnikem ve zkouseni novych veci/technologii/postupu pro dosazeni zdravych rostlin, ryb a nejen v akvaristice. Rekl bych ze takovych techniku prukopniku se najde vic a jsou potreba aby pripravili otestovali novou technologii aby byla casem k pouziti pro ty z vas kteri ji tady ted zavrhuji, nebo naopak zjistili ze tudy cesta nevede. Co si budeme povidat komercni obludne plastove osvetlovaci kryty v dostupne cenove relaci jsou takrka nepouzitelne nejen z duvodu poddimenzovaneho osvetleni a clovek ktery chce pestovat neco zajimavejsiho si stejne musi neco sam vyrobit/nechat vyrobit tak proc nevyzkouset led?ja osobne si myslim ze uz to k tomu je:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 11:43 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: RadekCX
Ne, opravdu jsem nemel v umyslu popsat cele zaklady elektroniky, to ani nahodou. Pokusil jsem se popsat zakladni principy tykajici se tematu, jen pro predstavu, a zdaleka ne detailne.

Ja bych z toho az tak velkou skolu nedelal. Kdo chce si vhodne materialy o tom co a jak najde klidne na webu, a kdo s tim dela a nebo naopak ho to nezajima, nejake kazani o tom co a jak neoceni. Proto jen tak povrchne, pro predstavu.

BTW, i LED s predradnym odporem lze napajet zdrojem proudu, nic tomu nebrani, jen bude vic tepla o ztratovy vykon na tom odporu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 11:36 Muž RadekCX [219]
filipsi napsal:
Jedine, co stale tvrdim, a tvrdit budu, ze pouzit LED k osvetleni rostlinneho akvaria (dodavam posledni dobou vetsiho, protoze u miniakvarii a malych to uz posledni dobou je
.
.
Jenomze on kazdy, krome par nadsencu, jak sam vidis, po zjisteni, ze neusetri, tu myslenku opusti.Protoze take neni duvod, jak jsem psal, az LED vyhodne skutecne budou, budou se bezne prodavat hotova komercni osvetleni za ceny srovnatelne se zarivkovymi. Pujde to pak velice rychle.


pokud vidim jake problemy maji lidi se shanenim specialnich nebeznych rozmeru zarivek za penize, ktere jsou vyssi nez za srovnatelnou LED tak je treba se zacit LEDkama vazne zabyvat - vcetne te elektroniky a chlazeni
to ze jsou lidi zblbly? no a co - kdyz si udelas vyzkum zda jsou usporky usporne tak ti take kazdej druhej rekne ze ano? zeptej se zda chteji jaderne uloziste - nechteji - ze tamhle nekde leti kominem tuny CO2 nikoho nezajima

co se tyka cen - takhle to opravdu nefunguje - vyrobcum se musi nejdrive vyvoj zaplatit tzn. ze bez ohledu na skutecnou aktualni cenu komponent musi podojit kupce kteri na to maji - proto jsou ted ceny komercnich LED osvetleni nerealne - ceka se az se tenhle segment trhu vycerpa - az si nakoupi ti co jim nevadi za LED dat 20kKc tak se zlevni aby se vydelalo i na tech mene majetnych

s cenou komponent na trhu komercni ceny nemaji nic spolecneho - pri cenach 1USD/W a dostupnosti levnych menicu (bezne se daji koupit slusne menice 10-20W za 5USD) je jen otazka zda jsem schopen si to svetlo vyrobit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 11:18 Muž RadekCX [219] – Re: Designer
hele ja bych to moc nerozvadel - treba to jak zminene zdroje funguji - protoze to cos napsal je jen cast pravdy

napetovy zdroj muze byt rizen pulzne stejne jako linearne a to same i proudovy zdroj - navic se v jednom zdroji daji linearni a spinana cast kombinovat

rozdil zasadni a primarni je pouze a jen v tom jaky je spotrebic - tedy zda ma napetovou a nebo proudovou charakteristiku

LED s predradnym odporem (tedy ta ktera ma uvedene jmenovite napeti) je treba napajet zdrojem napeti

cista LED bez odporu (tedy ta ktera ma uvedeny jmenovity proud) je treba napajet zdrojem proudu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 11:09 guramiguru – Re: Sid
Koukat skutečně není na co. Zdravý porost limnophily není nic zajímavého a určitě ho máš doma.

Sinice ustoupila - protože, a jsme opět u výhod LED, ledka je směrový zdroj. Takže je možné svítit na zdravou Limnophilu a nesvítit na sinicí postižený mech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 11:07 filipsi – Re: RadekCX
V celem tomto velice rozsahlem tematu jsem nikde nikomu nepohanel funkcni LED osvetleni. Ani nijak nevyzdvihl funkcnost pouziti zarivek oproti LED.
Jedine, co stale tvrdim, a tvrdit budu, ze pouzit LED k osvetleni rostlinneho akvaria (dodavam posledni dobou vetsiho, protoze u miniakvarii a malych to uz posledni dobou je srovnatelne) je ekonomicky nesmyslne. Budu to rikat do te doby, dokud to bude pravda.
A proc to rikam tady? Z jednoho prosteho duvodu. Sem prijde zajemce o LED zmasirovany ekonesmysly o uspornosti LED. Chce usetrit velke castky na elektrine, usetrit penize. Schvalne si zkuste nekdo udelat anketu kolem sebe, skoro kazdy co se o to nezajima odpovi automaticky ze LED oproti zarivce "setri penize".
Tomu reknu jasne NE, neusetris. LED neni nekolikanasobne ucinnejsi nez zarivka, nemuzes pouzit nekolikanasobne nizsi prikony a cekat stejny rust.
Pro vetsi akva stale je linearni ZARIVKA nejlevnejsim zdrojem svetla.
Pokud si toho je clovek vedomy, ano, muzeme se bavit dal o provedeni chlazeni, atd, atd.
Jenomze on kazdy, krome par nadsencu, jak sam vidis, po zjisteni, ze neusetri, tu myslenku opusti.Protoze take neni duvod, jak jsem psal, az LED vyhodne skutecne budou, budou se bezne prodavat hotova komercni osvetleni za ceny srovnatelne se zarivkovymi. Pujde to pak velice rychle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 10:58 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Coyote
Mozna by to chtelo trosku vysvetlit, co je co.

Takze kdyz mam spotrebic, ktery vyzaduje nejake napeti a nevadi mu ze je prerusovane, jako je tomu treba u LED s predradnym odporem, coz je zaroven pripad beznych LED pasku, mohu si dovolit regulovat tak, ze napeti pripojuji a odpojuji. Protoze to delam rychle, zapinani a vypinani nepoznam, u LED to oko nevidi, ale vidime ze to sviti mene nebo vice, podle toho jak dlouho je vzdy v onom intervalu zapnuto a vypnuto. Tomuto principu se rika PWM (pulse width modulation), nebo cesky pulzne sirkova modulace. Nicmene pouzivat takove LED pasky k osvetleni akvaria nepovazuji za prilis vhodne. Jsou zkratka spise pro jine aplikace.

Jine ale je, kdyz mam spotrebic, u ktereho chci ridit proud jim protekajici. Treba takova vykonova LED, ma urcitou VA charakteristiku, tedy zavislost proudu a napeti. Bohuzel takova charakteristika se lisi jak kus od kusu takove LED (neni na vsech kusech stejne napeti pri nejakem proudu) a take se toto meni s teplotou. Nemohu tedy vzit pulzni zdroj napeti a pripojit jej k LED, ze kdyz prikladem nastavim 13.2V, ze ji potece 350mA. Co ale mohu udelat je vzit pulzni zdroj, a misto rizeni zpetnou vazbou z vystupniho napeti jej ridit podle vystupniho proudu. Takovy zdroj nastavi na LED presne takove napeti, aby ji tekl zvoleny proud. A protoze se zavislost proudu a napeti na LED nemeni nijak rychle (treba s teplotou), je takto usporadany zdroj schopen budit LED spravnym proudem, a tak jde vlastne o proudovy zdroj, i kdyz s urcitym omezenim, hlavne v rychlosti reakce na zmeny, coz zde nevadi. Protoze to co nam ted ridi proud LED, je vlastne napetovy zdroj, ktery je rizen zpetnou vazbou podle vystupniho proudu, ma moznost nastavit vystupni napeti jen v urcitem rozsahu. A tak pokud bych chtel takto ridit proud modulu LED, na kterem bude okolo 35V, musi mit zdroj take schopnost takoveho napeti dosahnout, jinak totiz nema sanci zvoleny proud pres LED nastavit. Kdyz se po tomto "kazani" podivame do PDF k uvedenemu zdroji a do PDF k zamyslene LED, bude myslim uz mnohem jasnejsi, o co ze to jde. Pokud ne, chtelo by to rozsahlejsi skoleni a k tomu zde myslim neni ani prostor a ani duvod.

Pro LED v roli indikace (treba zapnuteho spotrebice) jsou proudy LED male, a tak se misto proudoveho zdroje pouziva zdroj napeti a rezistor seriove s LED. Vykonova ztrata je u takove indikace zanedbatelna, zatimco u vykonove LED je situace jina a proto jsou energeticky vyhodnejsi reseni slozitejsi.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 10:45 Muž RadekCX [219]
nikde jsem si nevsiml ze by tu kdy kdo napsal (vcetne me), ze si maji vsichni montovat LED (kdyztak mi to prosim te najdi)!!!
zatim tady ti co zkousi LED jen pisou svoje zkusenosti a na to tady to vlakno predpokladam je

na rozdil o tebe a par jedincu, kteri tady prave agituji neustale za zarivky - nepripadate si uz trapne?

abych to ukoncil - ANO ZARIVKY JSOU ZATIM TO NEJLEPSI NA CELEM SVETE A LED JSOU ZATIM NEPOUZITELNE - staci to takhle?

muzeme si ted v klidu uz psat o tom jak si ilegalne svitime LEDkama? tedy my co je mame?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 10:40 filipsi
RadekCX napsal: ...jdete s tou vasi agitaci v tomhle vlakne uz do haje..

Ja tedy vidim neco jineho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 10:39 Muž RadekCX [219]
jeste doplneni - naprosto netusim zda existuje nejaka studie ohledne toho jak reaguje fotosynteza na nejake pulzy obrovskeho vykonu s velkou stridou - a take jak treba na neco takoveho reaguji nizsi rostliny (rasy a pod.)

mozna zajimavy napad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 10:35 Muž RadekCX [219]
GP napsal: lehce ot, ale co rikate na pulzni napajeni. nekde jsem zahlid (kdysi a nijak zvlast se o to nezajimam), ze kratkodobe se da "pretizit" takze pro lidske oko vypada jasneji. jde o to, jestli by to tak prislo i kytkam...

nene tak to neni...tohle "pretezovani" se pouziva napriklad pri prenosu informaci (napriklad v dalkovych ovladacich treba k TV)

rozdil je v pojmech spickovy a stredni vykon - pokud to vysvetlim na prikladu tak to funguje takto:
lidskemu oku se bude zdat LED svitici trvale vykonem 1W stejne jasna jako LED svitici pulzy 100W po dobu 1/100 casu (pri nejake rozumne frekvenci blikani tak aby to oko nevnimalo)

vyhoda je v tom, ze LED svitici 100W dosviti nasobne dal nez ta o vykonu 1W - tzn. prijimac v TV je schopen detekovat ty kratke pulzy na mnohem vetsi vzdalenost nez kdyby jsi blikal 1W

takze stredni vykon je v obou pripadech stejny - pro oko budou svitit stejne

ten priklad je samozrejme pritazeny za vlasy - tyhle parametry jsou specifikovany vyrobcem pro kazdou LED extra (tedy strida a peak power) a take ne kazda LED je na to vhodna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 10:25 Muž RadekCX [219] – Re: filipsi
komentoval jsem pouze tve neprofesionalni rady ohledne jasne polozene otazky - pokud vim tak se neptal kolega na to zda pouzit LED nebo zarivku - az se na to bude ptat tak mu odpovez, ze zarivka je lepsi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 10:19 filipsi – Re: RadekCX
Ovsem kdyz ho prekroci, nebude samozrejme regulovat do plneho mozneho vykonu LED.

Do toho, na co ja odpovidam je take kazdemu to same. Proto prosim napriste nekomentuj emocionalne muj vyrok, ze svitit LED osvetlenim rostlinam do akvaria neni ekonomicke (oproti pouziti linearnich zarivek). Svitit jim LED paskem je nesmyslne absolutne. To budu v tomto vlakne opakovat pokazde, kdyz se objevi nekdo s uzasnym napadem pouzit "usporne" led, dokud se opravdu ucinnost + cena se zarivkami nevyrovna.
Argumentovat proti tomu samozrejme muzes, ale vecne a spravne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 10:17 GP – Re: RadekCX
lehce ot, ale co rikate na pulzni napajeni. nekde jsem zahlid (kdysi a nijak zvlast se o to nezajimam), ze kratkodobe se da "pretizit" takze pro lidske oko vypada jasneji. jde o to, jestli by to tak prislo i kytkam...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 10:02 Muž RadekCX [219]
filipsi napsal: Ano, toho vseho jsem si vedomy. Stale jen nevidim rozpor s tim, co pisu. Samozrejme, ze vhodnejsi na pasek je pouzit zdroj napetovy. Jen mi nedalo si nerypnout do Tveho ze to (jakkoli) pujde POUZE s 40W led.
Stejne ale myslim, ze debata o elektronice a moznych zpusobech zapojeni je vedlejsi, a ze prvni odpovedi na jeho dotaz mela byt otazka jake led, proc a naco, a vysvetleni ze cely jeho plan je hloupost nehlede na zdroj.


ty nevidis rozpor? tak nejak jak pises, jen nesmis prekrocit celkovy vykon 40W, tohle je naproste nepochopeni toho jak to funguje

on musi naopak prikon LED dodrzet nebo radeji PREKROCIT - proudovy zdroj nelze pretizit

a s tim ze to neni o elektronice? tak vidis kolego nakonec si se dozvedel, ze to na co se ptas neni dulezite - protoze filipsi elektronice nerozumi tak se tim nezabyvej a dej si tam zarivky protoze tem on rozumi

do toho cim a jak si chce kdo svitit je kazdemu ... byla polozena otazka ve spravnem vlakne fora a stacilo na ni odpovedet

jdete s tou vasi agitaci v tomhle vlakne uz do haje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.03.2011 09:40 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: guramiguru
...Nemohl, nejsem fotograf...
S vámi to nebude jen tak, že? :-D
Většina lidí, co zde prezentuje svá akva, taky fotografové nebudou, přesto jsou schopni fotku udělat... :)

Do Prahy to mám poněkud z ruky, takže obava, že by nebylo na co koukat, mi velí šetřit čas i peníze. :)

Jak se zadařilo s likvidací sinice? Přeci jen - praktikovat zatemnění a přitom do akva svítit LEDkou kvalit, které prezentujete, je poněkud netradiční postup... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 09:39 filipsi – Re: RadekCX
Ano, toho vseho jsem si vedomy. Stale jen nevidim rozpor s tim, co pisu. Samozrejme, ze vhodnejsi na pasek je pouzit zdroj napetovy. Jen mi nedalo si nerypnout do Tveho ze to (jakkoli) pujde POUZE s 40W led.
Stejne ale myslim, ze debata o elektronice a moznych zpusobech zapojeni je vedlejsi, a ze prvni odpovedi na jeho dotaz mela byt otazka jake led, proc a naco, a vysvetleni ze cely jeho plan je hloupost nehlede na zdroj.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 08:52 Muž RadekCX [219]
filipsi napsal: Otevrel jsem PDF zbezne, ale ja tam tedy vidim REGULOVATELNY spinany proudovy zdroj. Samozrejme nejaka omezeni co na to pripojit jsou, ale ze by na to musel pripojit 40W LED, to snad ne.
edit - Coyote - Tak teda jo, at nejakou alternativni odpoved dostane - tak nejak jak pises, jen nesmis prekrocit celkovy vykon 40W, a musis byt s napetim pripojenych diod v odpovidajicim pasmu pro zdroj (predpokladam ten diodovy pasek, o kterem pises).


hmmm to co povidas je naprosta kravina

pokud pouzije kolega 12V pasek dejme tomu s prikonem 6W tak maximalni proud timto modulem je 0.5A

k LED pasku s jmenovitym napetim 12V si kolega musi objednat zdroj LPF-40D-12 (maximalni napeti zdroje 12V rozsah regulace az do 7.2V), ktery ma logicky pri vykonu 40W maximalni proud 3.34A
tento zdroj (protoze je proudovy) reguluje proud LEDkama - takze v rozsahu 0-100% natoceni potenciometru reguluje proud v rozsahu 0-3.34A - takze pokud nase LED ma maximalni proud 0.5A bude fungovat regulace pouze v rozsahu natoceni potenciometru 0-15% (nad touto hodnotou bude na ledce plne napeti 12V protoze zdroj se bude snazit dorovnat proud) s tim, ze minimalni napeti na LED bude vyse uvedenych 7.2V takze zrejme stmivani nepujde zcela od nuly (to ale zalezi na provedeni LED pasku)

takze az se budes ptat proc by mel na ten zdroj pripojit pouze 40W LED tak si uvedom, ze LED ma v podstate konstantni napeti a pokud reguluji proud tak proste musi dodrzet navrzeny prikon spotrebice - to nemluvim o naprosto tragicke ucinnosti toho zdroje pracujiciho mimo navrzeny rezim

je treba naprosto presne vedet co na co pouzivam - pokud mam LED s predradnym odporem a jmenovitym napeti musim pouzit napetovy zdroj - pokud mam LED naprimo musim pouzit proudovy zdroj s patricnym rozsahem napeti (podle razeni led - vetsinou seriove)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 08:50 Muž Masoxik [12] - Cichlidy – Re: Coyote
Pasky jsou opravdu k prdu. mozna tak k prisviceni, ale ucinnost je bidna. navic v tom topi predrazeny odpor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 08:06 filipsi – Re: Coyote
Ano. Ted tady nemuzu otevrit pdf. Obaval bych se asi jen prilis strme regulace, abys nemel v rozmezi nepatrneho pootoceni potenciometru stav sviti/nesviti. Bude to chtit spravne vybrat.
Proc to ale chces? Jestli jako hlavni osvetleni (predpokladam, kdyz pises o 24W), tak pasky jsou absolutne nevhodne, ucinnost tragicka, se zarivkou na tom budes mnohem lip. Nebo popremyslej o jinych typech LED (jiz tady zminenych), aby ses tak nejak se zarivkou vyrovnal nebo ji mirne predcil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 23:26 guramiguru – Re: Sid
Nemohl, nejsem fotograf, ale můžeš se zajít někdy podívat. Pokud ti stačí zářivky, používej je, to je asi každého věc, zda svítí petrolejkou nebo čímkoliv jiným.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 22:46 Coyote – Re: filipsi
A sakra, teď v tom mám trochu zmatek. Takže by to podle tebe s 12V led páskem řekněme 24W a potenciometrem fungovalo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 22:30 Coyote – Re: RadekCX
Díky za odpověď, taky se mně zdálo, že zdejší odborníci nějak mlčí smich
Na stránkách prodejce se tento zdroj podle popisu tvářil jako napěťový a ne proudový. Pevných 12V a 0-3,3A. Má v sobe přímo integrovanou funkci stmívání ovladatelnou třemi způsoby, což se mi zdálo jako velká výhoda. Samotný potenciometr vypadal jako velmi levná možnost jak toto stmívání ovládat :-( . Použil bych to jen na menší akvárko. Tak to bude asi bez regulace s LPV zdrojem. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 22:29 Muž filipsi [1295] – Re: RadekCX
Otevrel jsem PDF zbezne, ale ja tam tedy vidim REGULOVATELNY spinany proudovy zdroj. Samozrejme nejaka omezeni co na to pripojit jsou, ale ze by na to musel pripojit 40W LED, to snad ne.
edit - Coyote - Tak teda jo, at nejakou alternativni odpoved dostane - tak nejak jak pises, jen nesmis prekrocit celkovy vykon 40W, a musis byt s napetim pripojenych diod v odpovidajicim pasmu pro zdroj (predpokladam ten diodovy pasek, o kterem pises).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 21:43 Muž RadekCX [219]
Coyote napsal: Měl bych dotaz na zdejší zkušené elektro odborníky. Pochopil jsem to správně, že u tohoto napěťového zdroje <a href="http://www.meanwell.com/search/LPF-40D/LPF-40D-spec.pdf" target="_blank" rel="nofollow">http://www.meanwell.com/search/LPF-40D/LPF-40D-spec.pdf</a> pro LED stačí zapojit na DIM+/- 100kilo ohmový potenciometr a můžu si stmívat diody(pásky) dle libosti? Nebo to není tak snadné? :-D

sice je tady plno odporniku proc to nejde, ale odpovedet ti nikdo neumi..

to rozhodne nejde pouzit tak jak si myslis - LPF 40 je 40W zdroj - tedy musis na ni pripojit 40W LED klidne 4x 10W modul - pak v ramci tech 40W je mozne vykon regulovat tak jak jsi psal potenciometrem, nebo PWM signalem pripadne externim signalem 0-10V

je treba si jeste pohlidat aby jsi splnil podminku a napeti pouzitych LED bylo v pasmu napetoveho rozsahu kde funguje regulace

proste je treba si uvedomit, ze LED pasky nejsou vykonove LEDky na sviceni - to jsou jen dekoracni a efektove svetylka, ktere muzes regulovat vetsinou jen napetovym zdrojem (predradne odpory byvaji uz na pasku)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 21:23 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: guramiguru
Jak to vypadá, když vypadá "super"? Nemohl byste ji nafotit? :-)

Jinak mně zatím stačí svítit kytkám zářivkami - 0,25W-1,5W/l - podle velikosti akva a jeho "obsahu". :)
Až technologie pokročí, aby i běžný uživatel mohl využít nesporných kvalit LEDek, rád se s nimi v rostlinnných akva zabavím. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 21:00 guramiguru – Re: Sid
Vypadá super. A pokud chceš 1W/l nebo třeba 3W/l, stačí použit silnější ledky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 19:04 Coyote – Re: guramiguru
Ten odpor není na výstupu ze zdroje ale na nějaké vnitřní ovládací elektronice. Mimo odporu se dá na ovládání napojit PWM nebo 1-10V ale potenciometr vychází poněkud levněji. Koukal jsi vůbec na to PDFko?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 18:56 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: guramiguru
Docela dobrý postřeh. Ona sice pod takovým osvětlením třeba nějak poroste, ale otázkou je, jak bude vypadat... :)
Já mám raději, když se kytkám svítí. A když se jim poskytuje dostatek živin. Pak vypadají tak, jak mají. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 18:55 guramiguru – Re: Coyote
V prvé řadě pokud budeš regulovat jen odporem, propálíš ten výkon do tepla. Daleko učinnější regulace lze dosáhnout vysokofrekvenčním přerušováním proudu (bliká mimo jakoukoliv detekovatelnost okem) či ještě sofistikovanějšími metodami, které se obejdou bez blikání. To vyžaduje už nějaké ty jednočipy a další součástky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 18:51 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: Sid
Já to pochopil dobře ;-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 18:50 guramiguru – Re: Sid
Na světlo náročná kytka neporoste ani po tou 24W T5, protože tio je méně než 0,5 W/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 18:50 Coyote
Měl bych dotaz na zdejší zkušené elektro odborníky. Pochopil jsem to správně, že u tohoto napěťového zdroje www.meanwell.com/… pro LED stačí zapojit na DIM+/- 100kilo ohmový potenciometr a můžu si stmívat diody(pásky) dle libosti? Nebo to není tak snadné? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 18:47 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Hanisek1
...zarivkova trubice vydrzi svitit v normalni kvalite (kdyz se budu hodne modlit) rok...
Aby vám vydržela zářivková trubice svítit v normální kvalitě několik roků, musíte si takovou koupit. :) Stačí, když si pořídíte nějakou značkovou třípásmovou nebo plnospektrální. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 18:44 Hanisek1
jedina vyhoda LED osvetleni je v moznosti regulace a bodoveho zamereni. Energeticka narocnost je + - par watu, coz v akvaristice nehraje hlavni roli. A pak uz jen malickost, zarivkova trubice vydrzi svitit v normalni kvalite (kdyz se budu hodne modlit) rok, LED osvetleni tak 10 let, ale pro nekoho bude zarivkove osvetleni vykrik moderni techniky a TOP do konce jeho zivota.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 18:43 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: guramiguru
...Pokud ti rostou rostliny bez světla, nechápu, proč si nezaložíš pěstírnu...
Já patřím spíš do kategorie opačné; já svým kytkám (až na výjimky) dopřávám světla víc, než je v kraji zvykem. :-)
A s pěstírnou na mě nechoďte; už tak mi leze docela krkem nutnost prořezávat a zbavovat se toho, co mi v akva naroste... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 18:34 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Semtex
...Tady je jmenovče opomíjena jedna důležitá věc a tou je umístěni nádrže v bytě...
Ale já nepotřebuji žádné srovnání, já si jen s lehkou nadsázkou dělal legraci z toho, že si Guramiguru pro svou argumentaci nevybral nejvhodnější kytku - Limnophila sessiliflora dokáže vegetovat v podmínkách s minimální intenzitou osvětlení. Proto se dá předpokládat, že i kdyby jí v "zadekovaném" akváriu svítil "hromničkou", nějaký efekt to přinese. :)
Až se pod tou jeho 3W LEDkou předvede nějaká na světlo náročná kytka, pak bude mít pro mne jeho argument jinou váhu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 17:13 guramiguru – Re: Designer
Já v tom žádný problém nevidím. Umím násobit osmi a prostě vidím, že pokud zapojím 8 LED, získám ekvivalent nikoliv poddimenzované 15W T8 ze setu, která je pro náročnější rostliny zcela nedostatečná, ale zhruba té 24W zářivky, která by tam správně měla být. Úspora finanční je zanedbatelná (nějaká tam bude, do té led o něco teče méně než tři W), ale technické výhody jsou velké (životnost, směrovost, regulovatelnost). Rozhodně jsou LED již dnes použitelná a smysluplná technologie, nikoliv nějaký výstřelek, jak se tu snaží někteří tvrdit.

Ale protože mám v akváriu v současnosti naprostou většinu nenáročných rostlin (kterým ta 15W T8 stačí), můžu si nyní dovolit svítit 15W + 3W extra na náročnější Limnophilu a to už je zcela jasná úspora 6W, plynoucí právě ze směroviosti LED technologie.

Podotýkám, že tohle je navíc noname ledka, která se už nějakou dobu válela kolegovi v šuplíku, už dnes by se určitě daly najít ledky s lepší svítiovostí vzhledem ke spotřebě, vývoj zde jde rychle kupředu (rychleji než u zářivek).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 17:04 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: filipsi
No tak jo, cilim se zbytecne, omluva. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 17:01 filipsi – Re: Designer
"Limnophila sessiliflora pod ledkou vesele rostla dál, s nikterak enormními, ale pěknými zdravými přírůstky. Aby byla podobně osvětlena celá nádrž (60x30x30), bylo by nejspíš potřeba tak 8 podobných diod (možná více při požadavku na rovnoměrné osvětlení hladiny kvůli plovoucím kytkám). To mi vychází jako cca 24W, tedy jako 1 HO trubice v délce nádrže."

Jdi jeste dal, k puvodnimu prispevku, kolem ktereho jste rozvirili diskuzi. V jeho kontextu v tom nevidim problem, Roste pod 3W led lepe nez pod 15W T8 osvetlujici cele akva, aby rostla v celem akva stejne lepe, dal by na cele akva 24W LED. Zadny div, pod vice svetlem roste lepe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 16:50 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: filipsi
guramiguru napsal: Když to tak porovnávám, Limnophila osvícená pouze 3W LED roste výrazně lépe, než Limnophila osvícená pouze setovou 15W T8 zářivkou.
To je ten problem, tohle porovnani.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2011 16:35 filipsi – Re: Designer
Taky nechapu, v cem je problem, vzdyt to pise od sameho zacatku, ze ta 3W svitila na tu kytku a ona rostla. Proc ne. A ze k osvetleni akva by potreboval asi 8ks tech 3W, aby svitil podobne jako s 24W T5HO. Mozna 6. Proc ne. To je rozumne, a koresponduje to s tim, ze financni uspora nenastane. Navic vyzdvihuje moznost snadno menitelneho vykonu, a nasvetlovani dominant nadrze (obecne hrani se svetlem v deisgnu), ktere opravdu muze byt hezke, sam to pouzivam nekdy pri foceni akva. LED osvetleni ma opravdu nektere vyhody. Jen ne financni (opet, stejne jako pred dvemi lety dodam "zatim?")
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 16:22 guramiguru – Re: Designer
Ano, jako na dvorku. Vyzařovací úhel LED je jednou z jejich hlavních výhod. Nesvítím na strop a všude kolem (což lze u zářivek částečně korigovat reflektory, ale pouze částečně), ale jen tam kam chci. Proto mi na jeden trs rostlin stačí 3W.

Pokud budu chtít osvětlit akvárium celé, použiji těch diod 8 (a možná by stačilo i 6) a získám osvětlení se spotřebou méně než 24W a svítící stejně jako T5 zářivka v délce nádrže. Ovšem s mnohonásobně vyšší životností a především regulovatelné.

Nebo se mohu rozhodnout svítit naplno jen na ty stonkovky a na kořen porostlý mechem svítit třeba polovic. Ušetřím a navíc takto nerovnoměrně osvětlené akvárium vypadá velmi pěkně (efekt slunce prosvitujícího mezi korunami stromů, se zářivkou nedosažitelný, s LED volitelný - třeba i podle nálady stiskem jediného tlačítka).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 16:08 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: guramiguru
Tak jeste jednou.

Na jednu stranu dlouhe chodby dam 3W LED. Tesne pod tu LED dam rostlinu. A ona poroste jak blazen, ackoli celkove je na chodbe desna tma.

Ted budu svitit na chodbu 100W zarivek, zavesenymi uprostred chodby, a svete div se, rostlina na te chodbe vubec neroste, dokonce hnije, ackoli je na chodbe mnohem vice svetla, nez tomu bylo s tou jednou 3W LED.

Je to dukaz, ze LED sviti tak moc dobre!? Neni, je to jen dukaz, ze na rostlinu prisel vetsi svetelny tok, coz ovsem nezavisi jen na celkovem svetelnem toku produkovanem zdrojem, ale take na vyzarovacim uhlu a vzdalenosti od zdroje svetla, jenze o tom tady neslo ani slovo, zatimco o 3W LED a jak to pod ni roste se mele stale dokola, jak u blbejch na dvorku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 15:41 guramiguru – Re: Sid
Ne, nevyrostla zhruba stejně. Limnophila mimo LED nevyrostla vůbec. Limnofila pod LED vytvořila zdravou biomasu s hustými listy. Teď jsem si navíc všiml, že každý stonek se u dna rozdvojil, takže zhoustla i odspodu.

Když to tak porovnávám, Limnophila osvícená pouze 3W LED roste výrazně lépe, než Limnophila osvícená pouze setovou 15W T8 zářivkou.

Pokud ti rostou rostliny bez světla, nechápu, proč si nezaložíš pěstírnu. Bude to ekonomický trhák. Já ale na perpetuum mobile nevěřím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 12:04 Muž RadekCX [219]
Semtex napsal: Ale kdepak nejsem, mám předsi volbu toho nej - zářivek T5. Teď tu mám před sebou jednu T5 13W od Narva 65,- Kč i s DPH. S tímhle osvítím minimálně 80cm dlouhé nádrže. Pro mne víc než dostačující, ideální.

vidis zase si me dostal...kdepak kam se na tebe hrabem smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 11:56 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: Sid
Tady je jmenovče opomíjena jedna důležitá věc a tou je umístěni nádrže v bytě.
Jinak porostou kytky v nádrži u okna a něco jiného je v temným koutě.
Pro objektivní posouzení, porovnání, by bylo třeba mít stejné podmínky.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [133] ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256423x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030-vykonne-led-cipy-cree-cob-apod?od=6601