Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 20:47 amrtin Re: rybaherb
Obávám se,že úpravě krytu se nevyhneš v žádném případě.Ještě by se daly použít led trubice,ale to je drahá záležitost.Já na tvém místě bych pořídil pásek 3528 120led/m,IP65 a zkusil nejdřív bez chlazení-prostě ho tam nalepit.Po pár měsících se buď nic špatného nestane a nebo ho vyměníš,ale to už budeš muset vyřešit to chlazení.I když si myslim,že nalepit do krytu al profil hned by nebyl zas takový problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 20:43 amrtin Re: JosefVavra
Já netvrdím,že má vždy 14,4w/m.Ale když by měly míň,nemohly by to být 5050(při 60led/m).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 20:26 JosefVavra Re: amrtin
kde jsi vzal info že má vždy 14,4w???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 20:25 Muž rybaherb [0] Re: amrtin
to bastlení jsem myslel na vrub krytu, akvárko mám 60 cm, v krytu 55cm místa a ta nejmenší zářivka má pro ten přisvětlovač 55cm + patice, takže bych to tam musel nějak zapustit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 19:36 amrtin Re: Designer
Led 5050 se musí chladit v jakékoli verzi(protože má vždy 14,4W/m a víc),ale led 3528 může být i bez chlazení.Mám v kuchyni 3528,denní bílá v silikonu,14,4w/m už skoro rok a to bez jakéhokoli chlazení.Čipy jsou na dotek lehce vlažné a na svítivosti neztratil nic.Něco jiného je ovšem pásek pod krytem+teplo od zářivky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 19:26 amrtin Re: rybaherb
Těch 7,2W/m je hodně málo a ani by to nedosvítilo na dno.Takže tudy cesta taky nevede.To přídavné osv.z odkazu zas tak moc bastlení nevyžaduje,akorát připojení k elektrice.A nebo tenhle led pásek: www.ebay.co.uk/… ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 18:53 Muž rybaherb [0]
Díky za odpovědi, už jsem objevil i vlákno LED pásky, kde je ledacos vysvětleno.

No trochu dražší varianta přisvětlení je toto
www.rostlinna-akvaria.cz/…

nicméně to je tak na hranici velikosti krytu, bastlení bude snad ještě víc a cena (je to bez zářivky) 2,5x vyšší. navíc bych měl 39W na 50l vody, to by byl nářez.
Zde už je potom otázka, jestli nevyřadit tu 15w a ponechat tu 24w z toho přisvětlovače, jenže do toho se mi nechce, v 220V se hrabat nechci.

Když snížím příkon pásku na 7,2W/m? 30 LED/m to zn. teoreticky + 225 lumenů do akvária? Cena bastlu bude tak o cca 30 Kč nižší, světelného toku polovina než u 14,8w/m. To chlazení profil+větrák by to mohlo utáhnout?

Jde o to, že jen do kytek jsem vrazil už cca 1000Kč a tak 1/3 to nízké osvětlení nedala a další 1/3 vypadá, že nedá stydim začátečník no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 17:53 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: amrtin
To neni o 5050, co ma 7.2W na pul metru se proste chladit musi, at uz to ma velikost pouzdra jakoukoli :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 17:10 amrtin Re: rybaherb
Led 5050 potřebují v každém případě chladit!Z toho důvodu se so krytu absolutně nehodí.Chlazení nepotřebují akorát ty nejlevnější a ty zase málo svítí. Můžeš zkusit tento pásek www.ebay.co.uk/… ,ty můžou jet taky bez chlazení,ale stejně se jim zkracuje životnost.Zato svítí parádně.Na akva stačí IP65,ale doporučuji stejně přejet po všech hranách akv.transp.slikonem.
p.s.:odpovídám v rychlosti,večer budu on-line ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 17:02 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: rybaherb
Das tam pulmetr, 7.2W, to uz je nejakeho chlazeni, aby to nezhavilo. Bohuzel spousta LED pasku pri vyssich teplotach neuveritelne rychle degraduje. Mel jsem pod tim hlinikove profily, byly teple jako clovek se silnou horeckou a po neco pres mesic sly LED do haje, svit polovicni, bylo jasne videt, jak kazda LED sviti jinak silne. Lepidlo bylo original 3M, profil odmasteny, lepeni perfektni, konce mnou zalite epoxydem, pasky zalite od vyroby...

rybicky.net/fotogalerie.php…

Nedej se mast tim, ze jsou na fotce pasy 3. Svitily zaroven maximalne 2, ten treti je RGB a byl jen pro doladeni barevne teploty, zkusil jsem, a vlastne nebyl potreba, tak proc zbytecne jeste vic topit.

Rikam, LED pasek klidne ano, ale tak do reklamy a jen ty mene svitive, treba na dvere baru, kde jeste vypada retro, kdyz nektere kusy LED v pasu po case sviti mene. Nad akvariem mozna najdes par lidi, kteri jsou s tim spokojeni, ale ja uz bych do toho nesel. Nejsem tady zdaleka sam, kdo vyhazoval (at drive ci pozdeji) "vysvicene" LED pasy a pak resis znovu to, co uz jsi mel za vyresene.

Jestli nekdo napise, ze jsem to udelal blbe, a proto to odeslo, klidne, je to beru, ale jaka je sance, ze kdyz jsem to udelal blbe ja a mnoho dalsich, ze to neudela blbe nekdo, kdo se na to tady takto pta?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 16:39 Muž rybaherb [0] – Dimenzace přisvětlení
Zdravím pánové a dámy,
mám malý problém. V setovém akváriu 63l mám klasickou zářivku 15W. Nyní jsem už pochopil, že problém je málo světla, rostliny nerosou, chtěl bych přisvítit.
Kryt akvária je blbě řešen. Zbyla mi v podstatě jedna finančně přiajtelná možnost (výměnu krytu neplánuju), narvat tam led pásek.

Po delším vybírání jsem zvolil 5050 14,4W/m, studená bílá, IP68, 60led/m, 1 led = 15 lumen
zvažuji tam dát půl metru
takže - zářivka 15w dává 860 lumen
přidám 30x15=450 lumen, tedy zvýším svět. tok o 50% na cca 1300 lumen a zbastlím to za cca 350Kč

Má to význam? nebo přitlačit? neplánuju žadné fytárium, ale růst by to mohlo :-)

další dotaz, IP68 - nenašel jsem na to profily, je to zalité v silikonu a to řádně, potřebuje to hlinikový profil k chlazení? potřebuje to vůbec chlazení? nikde sem na to nenašel hliníkový profil
ventilaci do krytu pomocí PC chladiče není problém zřídit, používal jsem v léte při vedrech, pokud by to stačilo, ono s 15w zářivkou to hřát bude - pásek bude poblíž zářivky
díky za případné odpovědi

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 15:07 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: ViktorX
Neboj, mám je dobře upevněný a na akvárkách krycí skla :-) Opatrnost je ale na místě, to jo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 14:30 Muž ViktorX [474] Re: ivaha
To je právě ta potíž s 230V, lampička, předpokládám krytí IP 20, držím palce, aby nekopala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 14:17 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: KarlosS
Viděla jsem, ale na to zase nemám lampičku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 11:19 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: ivaha
dělaj se i kukuřice (velice trefné označení potlesk ) na jeden směr, např:
www.tmart.com/…
s různými paticemi a různých výkonů a provedení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 00:32 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: ViktorX
Ty "kukuřice" jsou na prd, zbytečně by to svítilo, kam nemá. Mám tyhle placatý www.mautel.cz/… a www.i4wifi.cz/… a můžu konstatovat, že jsem s nima na malý (tj. i nízký) akvária spokojená.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 22:01 Muž ViktorX [474] Re: Onix
Pásek "Krytí: IP65", takže za mně nebrat, ale LED žárovku typu "kukuřice" samo taky ne, protože přichází o výhodu směrovosti.
to: HaninaK Možná bys mohla hodit odkaz, ať "nevaříme z vody".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 21:57 amrtin Re: HaninaK
Koukni se na moje akva a kdyžtak mi piš s.z. rybicky.net/nadrze/18191 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 21:52 Onix
No každopádně 400lm je na to akva málo. A ta žárovka ( pokud to neni taková ta kukuřice) :-) by svítila bodově. Radši ten pásek já mám tyhle a rostliny rostou až moc www.iwd.cz/… 1500lm- na metr pásku.. Takže střihnout na dva 50cm a světla bude dost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 21:40 Muž ViktorX [474] Re: HaninaK
Na koukání je to na můj vkus moc žluté, chce to minimálně 4000K (bílá) nebo víc, tak 6000K (lehce do modra). Ale jak říkám, LED žárovka je podle mně nejhorší varianta, i kvůli rovnoměrnosti osvícení, taky je otázka, zda dá opravdu 400lm (i tak bídná účinnost), ale 3 kusy jako startovací varianta na zkoušku s alternativou dokoupení čtvrtého...
Ale já jsem spíš technik než akvarista :-), takže raději počkej na další reakce.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 21:26 Žena HaninaK [0] Re: ViktorX
A LED žárovka s parametry Světelný tok: 400 lm, Výkon: 7.5 W, bílá hřejivá (2700 kelvinů)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 21:22 Muž ViktorX [474]
Pokud budeš dělat LED, mohl by ti stačit světelný tok kolem 1200 lumenů, já bych tam vrazil čipy (např foto viz kofejn níže), laicky jednodušší je LED pásek (vlákno zde rybicky.net/forum/18505 ), krytí raději IP68, v obou případech pořádně chladit. Pokud LED "bodovky", tak na 12V, ale ty jsou z principu obvykle mizerně chlazené, což má vliv na životnost. Nejlépe nebát se eBay :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 20:31 Žena HaninaK [0] – rady a porady LED
Zdravým,
chystám se nově založit 98litrovku (70x35x40 výška)a přemýšlím o výrobě krytu s osvětlením. samozřejmě že vzhledem k životnosti a spotřebě připadají v úvahu i LED diody. vzhledem k tomu že jsem žena ;-) ráda bych Vás poprosila o radu zdali je vhodné osvětlení LED jako denní, dají se použít LED žárovky nebo je nutný pásek? a jak je to s potřebou intenzity světla, (když je psáno že u zářivky je ideál 0,3-0,5W/l)...
něco jsem tu samo četla ale je toho tu tolik že se radši asi určitě znova zeptám na ty samé věci co jsou tu již zmíněné a případně s epředem omlouvam. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 14:40 Muž Burik [727] - AquascapingRe: KarlosS
piplačka?Tohle musí být do půl hodiny hotové..pokud máš odpovídající nástroje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 13:13 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: souky
a ani jednoduchý to nebude. Docela piplačka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 11:54 Muž souky [645] - RostlinyRe: Burik
jo, jen by mě zajímalo, jak je to s teplotou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 09:19 Muž Burik [727] - AquascapingRe: jitkaS
zajímavej a jednoduchej nápad palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.08.2013 07:49 jitkaS
www.youtube.com/… Dobrej novodur co :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2013 08:19 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: kofejn
Zasyp to ted plevelem, klidne nekorenicim, ale hlavne poradne, a prihnoj. Jak se objevi rasa, zkrat dobu sviceni a CO2 nepotrebujes. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2013 19:59 Muž kofejn [965] Re: Lucky005
88.34€ , tři diody mám náhradní, zdroj z ebay ještě není, provizorně jedu na slabší a musel jsem mu dobaslit chlazení - holt není na DIN lište a vypínal po 20ti minutách.
To amrtin: Ano, od března bojuju z hnilobou a projevy jsou podobné suchozemskému houbovému onemocnění ( rybicky.net/forum/18833-houbove-onemocneni-rostlin , rybicky.net/forum/3947-uhnivajici-rostliny )
To Designer: Tak nějak to asi bude:-|. Jen jsem zvědav, jak to teď dopadne. Měl jsem opravdu slabé světlo, kytkám se dlouho dařilo a s řasami jsem problém neměl. Teď budu znovu těžce hledat rovnonováhu. A CO2 nechci stydim .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2013 19:22 Muž Lucky005 [197] Re: kofejn
na kolik to vyslo sumasumarum i s postovnym?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2013 17:49 amrtin Re: kofejn
Vypadá to úžasně ano palec Akorát mi není jasná ta uv lampa a hnědovky...ta má snad sterilizovat vodu,ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2013 17:45 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: kofejn
Obcas se uvadi parametry neceho pro ruzne stavy pohromade, coz je pochopitelne zavrzenihodna praxe, predevsim obchodniku. Takze kolik to sviti se uvede pri nejakem maximalnim pripustnem napeti na LED pasku a ne pri 12V, ale proud uz se uvede pro tech 12V, vsechno hned vypada lepe a vlastne ani nikdo nelze. Vyberou si z parametru to co se jim zda nejhezci a to predlozi zakaznikovi, ktery mnohdy nema ani sanci zjistit, kdo ten noname produkt vyrabi a co je to vubec zac. A pak kdyz nekdo koupi znackovy produkt s podrobnym katalogovym listem, muze dost kroutit hlavou, kdyz ma najednou sanci toho srovnani.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2013 20:38 Muž kofejn [965] Re: Designer
Fotka k příspěvku Dneska jsem si vyzvednul z poštu UV lampu, ta hnědovkám spíš pomůže. Snad ji v noci zapojím.
Jinak světlo svítí dost, už jen zatřít čipy.
EDIT: Už jsem to rozvítil nad nádrží a svítí to až moc. Podle zásuvkového wattmetru je odběr 35W, zkratuju-li ledku ampermetrem, proud je 330mA. Takže pokud mi teď svítí 14lm/l, tak ty předchozí pásky měly datashit vycucaný z prstu.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2013 17:33 Muž Toník [396] Re: Designer
Myslíte? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2013 16:55 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: kofejn
A bude po problemu s rostlinami palec .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2013 16:27 amrtin Re: kofejn
Tak tohle se mě opravdu líbí palec ,kdybych neměl hotové to co už mám,takhle nějak bych do toho šel asi taky ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.08.2013 16:22 Muž kofejn [965] Re: ViktorX
Fotka k příspěvku Tak v noci přilepeno silikonem, ale protože to ještě neuschlo, zafixoval jsem star ještě z boku vteřiňákem. Letování byl "porod", s mikropájkou jsem se nechytal, hrot hned vystdl. Musel jsem si pujčit trafopájku a dát tenké očko. Ale i tak bych si to na výstavku nedal stydim . Desky se 70um mědi jsou proti pájení "star" pohoda. Pokračování večer, synátor mě tahá na kolo.
PS: Ale svítí to pěkně

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 21:32 Muž kofejn [965] Re: ViktorX
Jestli je to přímo on, to nevím, ale na pinckovi to drží 20let a natíral jsem estediénem i žlábky před cca 10ti lety a ty už se budou muset obnovovat. Pixla s barvou je u rodičů. Každopádně to vydrží lázeň HCL s H2O2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 21:18 Muž ViktorX [474] Re: kofejn
"ESTEDIEN EK 90 Je polystyrenový penetrační a impregnační lak s izolačními účinky na savé podklady. ...Používá se zejména pro úpravu betonu a betonových výrobků"
To je ono? S tím se dají natírat podběhy? To zírám... No pokud to bude držet, pro rybičky to bude lepší než Antirezin, protože "lze použít i na plochy, které přicházejí do krátkodobého přímého styku s pitnou vodou."
Ten styk s akvarijní vodou měl být v tom smyslu, že bude na chladiči kondenzovat voda a skapávat do akva, moc masivní to nebude, ale kdo ví, co to udělá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 20:00 Muž kofejn [965] Re: ViktorX
Dobrý nápad, mám tu estedien, kterým jsem natíral podběhy a používal jsem ho i při kreslení tišťáků. Zůstáva pořád pružný. S akvarijní vodu LEDky doufám do styku nepřijdou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 16:01 Muž ViktorX [474] Re: kofejn
To nemám dořešené, ale mám v plánu to máznout disperzní "chytrou barvou" a nechat jen okénko pro čip. AntiRezin, nebo jak se to jmenuje, mělo by to držet jak na laku Star tak i na kovových částech včetně připájeného drátu, "muška" tkví v tom, že není určený ke styku s pitnou vodou, na druhou stranu rybičky jsou už určitě mou péčí dostatečně zocelené :-).
Edit :
Silikon na přetření mně taky napadnul, ale kdybych to musel přepájet, líp škrábnout lak než odřezávat silikon, o znovuošetření ani nemluvě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 15:38 - Re: kofejn
Skús vynechať ten nočný útlm,len temperuj na tých 21C do miestnosti.Mohlo by to pomôcť.
3C útlm je cez noc dosť v porovnaní s teplotou v akvárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 14:54 Muž kofejn [965] Re: prasan
Nevzduchuju, jen mám rampu. Topení v akvárku mám na 22 nebo 24°C (musel bych se podivat), místnost vytápím na 21°C a noční útlum je tuším o 3°C.
EDIT: 22°C :) rybicky.net/fotogalerie.php… . Ale tuším, že tenhle teploměr o 2°C kecá a topení je nastavené na 24°a druhý teploměr je ukazoval taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 14:43 - Re: kofejn
kofejn napsal: Protože netěsní a v zimě je v akvárku tepleji než v místnosti. Dekl nevětrá a pekně prochládá. Holt je to chladič pro světlo.
Ak vzduchuješ,tak obmedziť.Inak je to na ....V zime sa nič nestane ak aj v akvárku trocha znížiš teplotu.Normálne máš v zime koľko pri neonkách?Rastlinkám to neuškodí,len tie ryby. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 14:27 Muž kofejn [965] Re: amrtin
Protože netěsní a v zimě je v akvárku tepleji než v místnosti. Dekl nevětrá a pekně prochládá. Holt je to chladič pro světlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 14:13 amrtin Re: kofejn
Jak se může krycí sklo rosit z obou stran?Asi mi něco uniklo hmm .Ale zamázni je silikonem(led pásky jsou taky tak řešené),ještě je možno použít tavnou pistoli(ale to bych nedával přímo přes čip).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 14:01 Muž kofejn [965] Re: amrtin
Odvzdušnění fakt ne, to jsem tam, kdy jsem byl. Buď lak, nebo zasklít (ten rámeček či petriho misky) a vzduch vyhnat CO2. Jak bude vlhkost kondenzovat zevnitř, je to v řiti.
To prasan: Krycí skla mám už teď ( rybicky.net/fotogalerie.php… ), bohužel se rosí z obou stran.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 13:56 - Re: kofejn
Krycie sklo na akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2013 13:40 amrtin Re: kofejn
Nejlepší by bylo na ně vyrobit kryt,ale zase by byl problém s odvodem tepla.Takže asi zamáznout silikonem(ale zase pozor na to teplo).Nebo pod ně vyrobit nějakou průhlednou přepážku s odvzdušněním... hmm

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256470x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030-led-osvetleni-do-akvaria?od=3372