Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 140 Přejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 13:06 Muž RadekCX [219]
Stenly napsal: Já mám akva pro okrasu a ne abych na ně bastlil nějkaý plechový (nebo jiný) příšernosti a kvůli chlazení natahal metry dalších trubek. Pak je tu taky otázka elektrické bezpečnosti a krytí proti vlhku. V případě, že se něco stane a pojišťováci zjistí, že jsem používal cosi, co nemělo patřičnou homologaci, tak mi nedají ani korunu.. a to se fakt vyplatí. Ne všechno levné je dobré a za tím si stojím.

ty fakt o tom vis s prominutim prd - ty menice co tam vidis maji kryti IP67 - tedy odolnost proti vniknuti jakoukoliv pomůckou, odolnost proti prachu úplně a odolnost proti ponoření do vody (ponoření na 30 minut do hloubky 1 metr)
vystup na LED ma napeti maximalne 42V coz je napeti bezpecne i ve vlhkych provozech

to jestli ten plechovy dekl zakrujes aby nebyl videt treba do dreva zalezi jen na tom jak jsi sikovnej nebo mas ruce doleva

Stenly napsalEDIT: pokud někdo něco prodává a lže (vědomky či nevědomky) o vlastnosterch prodávaného výrobku, pak se dopouští klamavé reklamy a trestného činu klamání spotřebitele. A pokud tato data dostal prodejce os výrobce či jiného dodavatele, tak proč by je neuvedl na webu?? Jako magora bych ho rozhodně nenazýval.

no to je sice hezke, ale netusim proc bych z toho mel delat nejake zavery
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 12:58 Muž RadekCX [219]
www.cncnet.info/…
v miste 20W LED jsou prisroubovany chladice ze starych procesoru

www.cncnet.info/…
vsimnete si jak je cely kryt trivialni - vyrobit krabicku z plechu nas ucili na ZS v dilnach
je to z 2mm Al plechu a ohybal jsem to doma pres roh stolu - pak se to jen svrta a snejtuje trhacima nytama - kratsi strany se nechaji delsi a fixujou kryt na akvariu aby nejezdil do stran

a tahle to sviti
www.cncnet.info/…
veskere teplo se odvadi do cele plochy krytu - krasne plosne hreje

to nad tim je 70W MH vybojka jen pro srovnani

RadekCX napsal:
vezmu fotak a vyfotim to - jeste na tom nejsou kryci dekly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 12:53 Muž Stenly [44] – Re: RadekCX
Já mám akva pro okrasu a ne abych na ně bastlil nějkaý plechový (nebo jiný) příšernosti a kvůli chlazení natahal metry dalších trubek. Pak je tu taky otázka elektrické bezpečnosti a krytí proti vlhku. V případě, že se něco stane a pojišťováci zjistí, že jsem používal cosi, co nemělo patřičnou homologaci, tak mi nedají ani korunu.. a to se fakt vyplatí. Ne všechno levné je dobré a za tím si stojím.
EDIT: pokud někdo něco prodává a lže (vědomky či nevědomky) o vlastnosterch prodávaného výrobku, pak se dopouští klamavé reklamy a trestného činu klamání spotřebitele. A pokud tato data dostal prodejce os výrobce či jiného dodavatele, tak proč by je neuvedl na webu?? Jako magora bych ho rozhodně nenazýval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 12:44 Muž RadekCX [219]
to ze nejaky magor napise totalni bludy nekam na web berete jako argumenty? to je dost smutne

vyrobit kryt na akva - pro LED je mnohem trivialnejsi nez pro zarivky a zapojeni zvladne kazdej kdo umi zapojit plochou baterku a zarovku

kryt vam vyrobi kazdej klempir - chce to jen myslet a nerikat ze neco nejde

Stenly napsal: Naprosto s tebou souhlasím. Ale jsou tu nelítostní zastánci LED osvětlení (jenže si to skládají sami) Hotové LED osvětlení je prostě NEEKONOMICKÉ a za trubice NEZAMĚNITELNÉ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 12:40 Muž RadekCX [219]
uz ti tady odpovedeli - jen to doplnim

pokud vrznes 10W LED do uzavrene bedny (kde je omezena cirkulace vzduchu) tak se samozrejme zacne prehrivat pokud teplo neodvedes nekam jinam - problem je, ze 20W LED sviti na plose 1cm^2 a u te 20W zarivky je to odhaduji tak na 400x vetsi plochu - takze pokud tyhle dve svetla necham svitit pod beznym krytem akvaria tak zarivka teplo zacne distribuovat v cele sve delce - tedy prenos tepla salanim a zarenim (vedeni neni mozne) se deje na vetsi plose krytu (ktery vice ci mene musi to teplo nekam predat - protoze kdyby ne tak se roztavi i kdyby byl z woframu) - ta sama LED ale sviti na te male plose - tudis kolem LED bude zakonite vyssi teplota nez u zarivky ale ve zbytku krytu bude chladneji (protoze tam necirkuluje vzduch)

kryty akvarii pro LED musi byt konstruovany jako pasivni chladice tak aby se teplo odvadelo z cipu vedenim - tak jsou ostatne cipy konstruovany (diry na srouby a na spodku kovova chladici plocha - podobne jako procesory v PC)

kryt na akvarium mam udelany z Al plechu a cipy jsou nasroubovany/nalepeny primo na nem - kryt kde je instalovano 6x3W a 2x20W ma teplotu ze na nem tak akorat udrzim ruku, ale pod krytem (nizkym 20mm) je teplota 28st - kryci sklo je 20mm od 20W LED je na dotek studene

vezmu fotak a vyfotim to - jeste na tom nejsou kryci dekly

GP napsal: odpadniho tepla by melo byt +- stejne, je nejaky duvod, proc se to v pripade led hraje vic? je chlazeni led urceno primarne na vzduch? dava vyssi povrchova teplota zarivek moznost zbavovat se vyssiho podilu tepla zarenim? je tam stejne teplo a ted to jen led nevyhovuje?

jak dopada barevne podani interieru akva pod led?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 12:35 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Stenly
No dovolit si napsat, cituji:"NOVINKA na našom trhu - úsporné výkonné LED osvetlenie akvária so 60timi LED diodami plne nahradí svetelným tokom akúkoľvek trubicu o príkone 18W." a pod to dole, cituji:"SVETELNÝ TOK: 170 LM", to je do nebe volajici, kdyz bezna zarivkova trubice 18W da 1300lm! To to boliiiiiii rozzureny . Jedine ze by tou trubici mysleli vodovodni trubku, ta sice nesviti, ale zase ji aspon muze tect voda...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 12:28 Muž Stenly [44] – Re: Designer
Naprosto s tebou souhlasím. Ale jsou tu nelítostní zastánci LED osvětlení (jenže si to skládají sami) Hotové LED osvětlení je prostě NEEKONOMICKÉ a za trubice NEZAMĚNITELNÉ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 12:22 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Stenly
Jako sranda dobry, ale pri prikonu jak pisi 5 az 6W to tezko nahradi zarivkovou trubici 18W, to snad jen velikosti. Pisi, ze to ma svetelny tok 170lm. Probuh!!! Halogenova bodovka 20W ma 330lm svetelneho toku a to sviti 5x mene nez zarivkova trubice pri stejnem prikonu. Jo, kdyby to tak svitilo v oblastech spektra, ktere rostliny vyuziji pro fotosyntezu, jak uz se zde psalo, nemusely by ty lumeny az tak moc znamenat, jenze nesviti, je to bile svetlo 6500K a neni to oznaceno ani jako nejaka specialka s nejakym spec. spektrem. Jen pro uplnost 170lm/5W=34lm/W, to je spatne, a kdyz uz vezmeme jen uplne hloupou usporku, je to tak 55lm/W, halogenova bodovka zhruba 16lm/W. Bezna, nespecialni, zarivkova trubice 18W da svetelny tok asi tak 1300lm (plus minus dle typu), tahle kravina s LED 170lm, tedy temer 8x mene! A ze by to byl preklep a melo tam byt 1700lm? To by bylo 1700lm/6W=283lm/W, coz je podle mne nesmysl, a to jsem jeste milosrdne delil 6W a ne 5W. Ja jim to tedy nezeru ani nahodou ;-) . A kdybychom byli v Americe, asi bych to koupil a podal zalobu smich .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 11:58 Muž Brnko [0] – Re: Stenly
JJ. Ja len že som si to všimol že sa niečo také predáva, tak som to sem dal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 11:51 Muž Stenly [44] – Re: Brnko
No jako náhrada za 18W trubici za cenu 1400Kč je to trochu cenově mimo... a ještě potřeba koupit zdroj... ale o tom jsem tu už psal.
EDIT: nevím jestli je to překlep u těch diod se uvádí 170lm trubice OSRAM L18W/840 má 1350lm. Jestli je to pravda, tak trochu nepoměr.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 11:42 Muž Brnko [0]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 10:56 Muž souky [592] - Rostliny
ale ona nehřeje víc, jen má menší povrch, tudíš když vyzáří stejný výkon v teplu, tak bude daleko teplejší, proto je také nutný chladič(na malém povrchu těžko předáš dostatek tepla vzduchu).
většina(možná dokonce všechny) led co jsem viděl byla navržena na hlazení vzduchem
barevný podání je různé podle toho jakou teplotu světla si vybereš, mělo by to být stejné jako u zářivek a nic ti nebrání se podívat do prezentací jestli ti vyhovuje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 09:19 GP – Re: RadekCX
odpadniho tepla by melo byt +- stejne, je nejaky duvod, proc se to v pripade led hraje vic? je chlazeni led urceno primarne na vzduch? dava vyssi povrchova teplota zarivek moznost zbavovat se vyssiho podilu tepla zarenim? je tam stejne teplo a ted to jen led nevyhovuje?

jak dopada barevne podani interieru akva pod led?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 07:02 Muž RadekCX [219] – Re: 2lizard
no to si samozrejme muzes zkouset co chces, ale chlazeni (v tomto pripade polovodicu) je pomerne exaktni zalezitost - kat.listy vyrobcu se jim venuji velmi detailne (jsou uvedene max. teploty prechodu, tepelne konstanty pouzder) a je celkem snadne urcit co, kde a jak se bude hrat - z toho jasne vychazi aniz by bylo treba co zkouset, ze prosta nahrada za zarivku nemuze fungovat
ono uz jen to, ze jsi mel nad hladinou 60stC zcela jiste znamena, ze jsi ty LED nedokazal uchladit a prekracoval jsi povolene parametry
LED jsou jina technologie a vyzaduji jine pristupy a metody - je to velmi blizke rozdilu mezi klasickym radiatorem a podlahovym topenim - oboje funguje, ale do podlahovky si take nepoustis vodu teplou 70st jako do klasickeho radiatoru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 00:37 Muž 2lizard [7] – Re: RadekCX
Pochopitelně, že když se někdo do něčeho pouští, měl by znát i teorii, ale v dobu, kdy jsem toto realizoval/zkoušel (i když není natolik vzdálená - cca.2měs)) moc souhrných informací nebylo, skor ne týkajících se akva.
Spíše jen - jde to/nejde to - funguje to/nefunguje to - což pro mě nebylo dosačující.

A důvod proč bych to neměl zkoušet? Moc peněz to nestálo (v životě jsem přišel o více) a zakázané to není - nebo snad ano?? coze A tak jako spousta ostatních - mlhavé teorii moc nevěřím, spíše uvěřím tomu co "vidím".

Za další - chladiče bych ani nikdy nad kryt/přes kryt nedával, neb akvárium nemám jako kus přírody, tak jako asi většina, ale pouze jako dekorativní záležitost v bytě, která přináší radost a nerad bych z toho udělal nějaký bazmecht s domácí nevzhlednou samodomo.
Určitě by to šlo zakrýt i jiným, pro mě dekoračně vzhledným způsobem, ale to jsem neřešil, neb jsem nevěděl,jak to bude "makat" a po zjištění nutnosti chlazení větráky jsem to ani dál nechtěl řešit. Nikoli kvůli spotřebě el.energie, ale hlučnosti (i ty nejméně hlučné pomaloběžné větráky vydávají v tichu nepříjemný monotoní hluk).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2011 08:42 Muž RadekCX [219]
ta teorie by te prave zajimat mela, protoze pak neni treba nic zkouset - ten druhy odstavec vysvetluje naprosto vsechno :-(

2lizard napsal:
Nedělal jsem to kvůli nějakému handrkování na netu, či vychloubání, ale chtěl jsem to zkusit, neb teorie mě opravdu nezajímá.

Za další - LED jsem nemontoval přes stávající plastový kryt, neb jsem jej nechtěl znehodnotit - proto byla celá LED, včetně chladiče umístěná uvnitř krytu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2011 07:33 Muž 2lizard [7] – Re: RadekCX
Použité LED nebyli montovány na nějaký "kovový" chladič, neb měla každá LED vlastní chladič/žebrování 150*50*100 mm s deseti žebry.
LED jsem použil od americké firmy Cree o výkonu 10W - 150lm/W.

Vše bylo odzkoušeno a teplota změřena - po chvilce provozu byla teplota u hladiny 60°.

Nedělal jsem to kvůli nějakému handrkování na netu, či vychloubání, ale chtěl jsem to zkusit, neb teorie mě opravdu nezajímá.

Za další - LED jsem nemontoval přes stávající plastový kryt, neb jsem jej nechtěl znehodnotit - proto byla celá LED, včetně chladiče umístěná uvnitř krytu.

BajBaj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 20:31 Muž RadekCX [219]
Tohle uz tady vysvetlil snad filipsi - teplota nad hladinou bude stejna nebo nizsi nez u obdobneho osvetleni se zarivkama - to je proste fyzika - pokud tam topi treba 80W ztratoveho prikonu tak je uplne sumafuk zda to teplo vzniklo na LED nebo zarivkach

naopak - LED maji jednu obrovskou vyhodu - tim, ze maji ze spodni strany plochu na chlazeni tak je mozne teplo odvadet vedenim mimo kryt (mam LED prisroubovane krz hlinikovej plech a z vnejsi strany chladici zebro) coz u zarivky nelze - veskere teplo zustava uvnitr krytu a ven se dostane jen salanim nebo vyzarovanim, ktere je mene ucinne (zvlast pokud jsou tam reflektory, ktere infra take odrazi) nez mzinene vedeni tepla

2lizard napsal: je jejich vysoká teplota. Tyto výkonné LED je potřeba chladit. Teplota nad hladinou byla cca. 60°C, což je moc a v letních měsících by to bylo problematické. Určitě by byla možnost odvětrávání pomocí nuceného větrání za pomoci el. větráků, což jsem ale nechtěl, neb mám labirintky a nerad bych, aby díky cirkulaci vzduchu nad hladinou "nastydli". Krom toho by trvalé použití el.větráků zvýšilo odběr proudu natolik, že výhoda LED v nízké spotřebě by byla již nevýznamná/nepodstatná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 19:06 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Brnko
Rekneme, ze chces jen pridat dalsich 24W svetla, protoze rostliny Ti rostou, ale myslis si, ze by to mohlo byt lepsi nez pri nynejsich 2x24W. Jenze v krytu neni misto pro dalsi trubici, LED by se vesly, a treba by se daly namontovat i tak, ze by nejaky dil krytu (treba reflektor pod puvodnimi trubicemi) fungoval jako chladic, protoze je to kus plechu. Pokud se v takovem pripade pouziji LED svitici zhruba tolik co zarivkova trubice na Watt, muze byt takove reseni ucelne, protoze se usetri za kryt, ktery by jinak musel byt pro 3 trubice novy. Tohle si ale musi kazdy spocitat sam, porovnat mozne reseni, ktere je prave pro ten pripad nejvyhodnejsi. Ono jeste vyhodnejsi by bylo pouzit mix LED sviticich okolo 440nm a 660nm (pokud se v tehle oblasti slusne svitici daji sehnat, ja po takovych LED nepatral), to pridane svetlo by slouzilo rostlinam a svitilo tam, kde je to pro rostliny nejvyhodnejsi, tedy by se zbytecne nesvitilo spektrem, kde to rostliny neoceni a pro rostliny se tak ziska mnohem vice uzitku za mene prikonu. Ze by to zmenilo barvu nyni bileho svetla, to jiste, ale vetsinu dne vetsina lidi neni doma, takze to pridane svetlo nemusi svitit stale. Nikdo tady nemuze rict zda v tomhle pripade ano ci ne, jdi do toho a nebo nechod, to si musi kazdy probrat sam se sebou a s tim, jak by se to dalo ci nedalo konkretne vyresit pro konkretni pripad (zda a co jde kam namontovat a co se usetri ci prodela).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 18:46 Muž 2lizard [7] – Re: Brnko
Osvětlení akvária pomocí LED jsem osobně zkoušel.

Použil jsem LED pásky 6ks LED/5cm, pásek byl v délce 1m v počtu 8ks. Po praktické zkoušce musím konstatovat, že LED pásky nemají dostatečný světelný výkon k prosvětlení vodního sloupce o výšky 40cm.

Udělal jsem tedy zkoušku s vysokovýkonnými LED, které akva krásně prosvítí, ale jejich nevýhodou krom vyšší ceny (která by zas tak neptrápila), je jejich vysoká teplota. Tyto výkonné LED je potřeba chladit. Teplota nad hladinou byla cca. 60°C, což je moc a v letních měsících by to bylo problematické. Určitě by byla možnost odvětrávání pomocí nuceného větrání za pomoci el. větráků, což jsem ale nechtěl, neb mám labirintky a nerad bych, aby díky cirkulaci vzduchu nad hladinou "nastydli". Krom toho by trvalé použití el.větráků zvýšilo odběr proudu natolik, že výhoda LED v nízké spotřebě by byla již nevýznamná/nepodstatná.

Osvětlení pomocí LED úspěšně používám ve svém NanoCube, kde je vodní sloupec cca. 20cm a tam je jejich výkon k jeho prosvětlení dostatečný - použité rostlině Lilaeopsis brasiliensis se výtečně daří - rozrůstá se do šíře/koberečku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 18:42 Muž Brnko [0]
Sakra ľudia, tak áno alebo nie? Chcem pridať nejaké svetlo do krytu. Mám tam 2x24W žiarivky a z hľadiska ceny a náročnosti som zvažoval pridať LED pásik teplého bieleho svetla. Koľko presne neviem, podľa zdroja. Otázka znie či to pomože alebo nepomože rastlinám? coze Dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 14:43 Muž filipsi [1295] – Re: RadekCX
Zkus to. Zahy zjistis, ze to neni jen tak, a ze nejjednodussi je pouzit dalsi cerpadlo zvlast. Pujde to velice tezko zregulovat a zajistit staly prutok. Ale souhlasim, nutne to neni.
Znovu opakuji, kdo si rad hraje a nehledi na naklady (jak financni, tak svuj cas), at pouziva klidne led (ale v obdobnem prikonu jako zarivky, aby mu to fungovalo), buduje ridici jednotku s chlazenim, ..... Proste duvod k pouziti LED nesmi byt touha usetrit. Pak to mozne je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 14:30 Muž RadekCX [219]
filipsi napsal:(aktivne ofukovanim, vodou = dalsi ztraty vetraky, cerpadla .., nebo pasivne velkymi chladici)

neni treba extra cerpadlo - staci vzit vystup z filtru a udelat na nem odbocku a tu zavest do chladice - pouzije se existujici jiz bezici cerpadlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 14:06 Muž filipsi [1295] – Re: vaclav
V tomhle bych Vaclave problem nevidel. Zarivky i LED vyprodukuji velice podobne mnozstvi odpadniho tepla. Protoze maji podobnou ucinnost. Rozdil je jen v tom, ze LED to teplo produkuji na malickem prostoru, a tak je je nutne chladit lepe (aktivne ofukovanim, vodou = dalsi ztraty vetraky, cerpadla .., nebo pasivne velkymi chladici) a zarivky se uchladi pasivne samy.
Takze podobny problem jako u LED (co s teplem v lete) nastava i u zarivek.
To je podobne, jako kdyz se objevuji prispevky o tom, ze T5 priserne topi, ze by je proto nekdo nechtel. Topi stejne jako T8, jen maji jaksi mensi povrch k uchlazeni, proto jsou mnohem teplejsi aby stejne teplo (energie) "uteklo".

gogle - ano, zajem mame, chceme to videt v reale, rostlinne akvarium osvetlene LED alespon po roce provozu (nejlepe fotky z celeho jeho "zivota") + vycisleni nakladu na stavbu osvetleni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 12:42 Muž mori79 [6] – Re: Stenly
to mas pravdu ale kto ma moznosti tak urcite bude svietit ledkami a stym chladenim led vodou neni zly napad uz aby som ppmalu zacal rozmyslat na novum vacsim akvarkom
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 12:39 Muž Stenly [44] – Re: RadekCX
O tom levnější by se dalo polemizovat. Ty si ty LED svítidla vyrobíš sám.. vzhledem k tvé odbornosti. Ale NE KAŽDÝ to umí a zvládne nebo se s tím chce patlat. Pokud bych si takové svítidlo nebo jen zdroj měl koupit hotové, tak mě pořád cenově vyjde líp ta zářivka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 12:36 Muž RadekCX [219]
vaclav napsal: Právě v tom chlazení je problém. Od podzimu do jara by jsi mohl teplo použít k vytápění, ale co v létě. Trochu jsem se zhrozil když jsem viděl žárovku z 3 x 1w led a u ní ohromný chladič. :-)

no chlazeni LED musi byt dimenzovano tak jako tak na provoz bez chlazeni vodou - nemuze to byt navrzene tak, ze nahodou se ucpe pritok vody a LEDky do 5 minut sprejsknou - ten pasiv tam byt musi nebo by tam musela byt nejaka ochrana, ktera by v pripade vypadku chlazeni snizila vykon

dovedu si predstavit, ze proste topeni a sviceni bude jedna ridici jednotka, ktera se bude starat o teplotu jak akvaria tak ledek - v lete zavre chlazeni vodou a zapne treba nejakou ventilaci (coz se pouziva i u zarivek), ktera bude chladit LED a v zime ventilace nebude a potece voda pres LED
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 12:29 Muž RadekCX [219] – Re: Stenly
cilim se ne proto, ze to nevis, ale ze jsi tady zpocatku zasvecene zatracoval LED vuci zarivkam - ted jsem se dobrali toho, ze LED maji uz ted vyssi ucinnost, vyssi zivotnost a dokonce davaji vetsi moznosti v designu nasviceni akvaria

jen jsou zatim o neco (a neni to o moc) drazsi - to zda to ma smysl jit do toho ted necht si kazdy prebere sam - mam doma jak LED tak zarivky (Osram T5 HE s QTP predradniky - nic lepsiho neni) a zpatky k zarivkam uz nepujdu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 12:21 Muž Stenly [44] – Re: RadekCX
Nemusíš hned čílit a cítit se dotčený. Jen jsem se tě zeptal kolik má lm chip 10W. Ale odpověď s doložením jsi mi nedal. Nebudu říkat, že mezi chipem 100W a 10W není přímá úměra.. bo to nevím. Touto debatou se snažím dojít k rozumným a reálným argumentům.. bez ohledu na to kdo z nás má pravdu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 12:19 Usine – Re: RadekCX
Právě v tom chlazení je problém. Od podzimu do jara by jsi mohl teplo použít k vytápění, ale co v létě. Trochu jsem se zhrozil když jsem viděl žárovku z 3 x 1w led a u ní ohromný chladič. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 12:15 Muž Stenly [44] – Re: Johan
Lineární zářivka bohužel není bodový zdroj jako LED diody. Když budeme mít trubici bez reflektoru tak se nám určitá část světelného toku nenávratně ztratí proto k usměrnění světelného toku musíme použít reflektory. Ty tento tok usměrní ale nikdy to není oněch 100%. Oficiální definice zní Světelný tok označuje světelnou energii, kterou zdroj vyzáří za časovou jednotku, tzn. 1s. Jinak na Tvou otázku odpovědět neumím.. to by spíš chtělo zabrousit s touto otázkou buď do norem nebo ji položit výrobcům trubic... možná Designer by mohl vědět. Světlo má nastudováno vcelku odborně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 12:15 Muž RadekCX [219]
Johan napsal: Jak to je se světelným tokem? Když má zářivka třeba 1000 lm tak to značí svě. tok v určitém směru nebo součet ze všech směrů?

samozrejme ze soucet ve vsech smerech
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 12:14 Muž RadekCX [219]
Stenly napsal: Proč?? a co takhle světelný tok?? Kolik lm má 10W LED chip??

prosim? to myslis vazne? 10W cip mam 10x mensi svetelny tok takze 10 modulu ma stejnej jako 100W modul - ony totiz ty vykony jsou urcene jen poctem jednotlivych cipu na zakladnim modulu

kdyby se obtezoval kouknout na obrazek us1.image.pushauction.com/…

tak zjistis, ze je na nem 10x10 1W cipu coz dava tech 100W

no a tech 50.000 hodin je porad 2-3x vic nez nejlepsi zarivky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 12:07 Muž Johan [4945] - Rostliny
Jak to je se světelným tokem? Když má zářivka třeba 1000 lm tak to značí svě. tok v určitém směru nebo součet ze všech směrů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 11:59 Muž Stenly [44] – Re: RadekCX
Proč?? a co takhle světelný tok?? Kolik lm má 10W LED chip?? A životnost 100 000hodin je spíš fikce. Moderní LED světla garantují kolem 50 000 hodin a to za ideálních podmínek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 11:52 Muž RadekCX [219]
Stenly napsal: Jelikož mám reflektory tak nasměruju dost.. kolik to by jsme museli změřit.. ale já mluvím o rovnoměrnosti... na moje 200l akva bych ty diody potřeboval minimálně 2. Zářivky mi budou stačit oněch 3x39W.. tak a teď počítej.

jezismarja tys to vubec nepochopil - nikdo tam nechce davat 100W moduly - proc?

naopak muzu osadit moduly libovolne 1, 3, 5, 10, 20, 50 a treba 100W (kdyz by nekdo chtel) - takze vezmu treba dva predradniky 100W a osadim 20ks 10W modulu nebo nejake jine kombinace aby daly v souctu potrebny prikon

a jako bonbonek je treba to, ze LED predradnik vetsinou umoznuje variabilne menit pocet LED na nej pripojene - ja mam osazene 60W predradniky, ale pripojene mam je 2x20W - v pripade ze bych potreboval pridat tak jen rozpojim jeden drat a pripojim treba dalsi dva 10W moduly

modul se prisroubuje rovnou na rampu, ktera se vyuziva rovnou jako chladic

a jeste dalsi plus, ktere tomu dava velmi zajimavou moznost je chladit osvetlovaci LED vodou z akvaria - zavest z filtru odbocku do rampy a teplou vodu vracet do akvaria - to zvedne celou ucinnost systemu (usetris na topeni v nadrzich) a druhy efekt je to, ze led budou dokonale chlazene a tim padem budou mit zivotnost treba 100.000h (grafy zivotnost/prov. teplota jsou dost motivujici)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 11:30 Muž Kuca [43] - Cichlidy
Zdravím,jenom vás chci informovat,že plánuji stavbu nové nádrže 1100L.
Ve které budu dělat kompletní Led osvětlení.
Jak denní tak i noční.
Kdo by měl zájem o má akvária ať se ozve.
Rozměr vaničky bude 300*60*60cm
Gogle
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 11:14 Muž Stenly [44] – Re: RadekCX
Jelikož mám reflektory tak nasměruju dost.. kolik to by jsme museli změřit.. ale já mluvím o rovnoměrnosti... na moje 200l akva bych ty diody potřeboval minimálně 2. Zářivky mi budou stačit oněch 3x39W.. tak a teď počítej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 11:03 Muž RadekCX [219] – Re: Stenly
tady nekdo neumi nasobit - takze 3x39W je 117W ne 100W a 3x3100 bylo vzdycky 9300lm coz je po prepoctu na 100W cca 7940 lm

takze to sviti mene a jeste si z toho odecti cca 1/3-1/5, kterou z tech zarivek do akvaria nenasmerujes
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 10:36 Muž Stenly [44] – Re: RadekCX
No jo.. jenže tenhle 100W chip má 8000lm zářivka 39W (OSRAM) má nějakých 3100lm. Takže při použití 3x39W mám nějakých 12300lm. Těch diod bych musel požít víc cca 2-3 a to už jsem na 200W odběru a nerovnoměrném osvícení akva. Rovnoměrnost osvětlení je nesporná výhoda lineárních zářivek. Druhou stránkou je, že ne každý akvarista je i zdatný kutil v oboru elektronika-elektrotechnika. LED technika se teprve rozvíjí a bude to ještě nějaký rok než vývoj dosáhne ideální úrovně. (stejným procesem prošlo vlastně všechno...CD disky, CD přehrávače, LCD monitory a TV atd..)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 08:59 Muž RadekCX [219]
Designer napsal: Ja ac technik, akvaristikou relaxuji, takze se sklonim se svym technickym rozmachem pred tim, aby mi radeji dobre rostly rostliny a ryby se mely fajn, nez abych zvitezil v novatorstvi v osvetleni ;-) .

jenze LED a dobre prosperujici akvarium se nevylucuje - z tech akvarek nasvicenych LEDkama vyhazuju kazdy tyden stejna kvanta kytek jako z toho nasviceneho zarivkama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 08:57 Muž RadekCX [219]
Stenly napsal: LEDkama osvětlit akva určitě jde, ale chce to pořádnou LEDku a ta už stojí ranec... dokonce vám na to stačí jen jeden 100W chip v reflektoru <a href="http://www.esolite.com/cs/led-industrial-EL-IL-415.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.esolite.com/cs/led-industrial-EL-IL-415.html</a> ale nachytstejte si cca 16000Kč LED zdroje ještě nedosahují kvality lineárních zářivek ani výbojkových zdrojů a cenově jsou mimo naše možnosti (ty co už se dají srovnávat) Vývoj jde ale dál a necháme se pž¨řekvapit co přinese :)

pokud pominu to, ze davat si nad akvarko 100W LED je blbost - vyhoda LED je prave v moznosti pouzit vic zdroju svetla tak cena neni ani zdaleka strasna jak pises - 100W modul i s predradnikem (driverem) za 1600Kc (prvni odkaz co na me kouknul):
cgi.ebay.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.01.2011 01:27 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: RadekCX
Kolego, cely problem jsi sam popsal presne:"takze pokud se k tomu pristoupi s rozumem nevidim duvod proc LED nepouzit" a tak znovu opakuji, 20W LED je na 200l akvarko uvedenych rozmeru malo, o to slo, a dovolim si na tom trvat a verim, ze se dokonce shodneme. Pripoustim vyjimku, kterou jsem uz ale take uvedl, sviceni na konkretni rostlinu ci rostliny, nemusi se v akvariu svitit na kazde kameni. A jiste, chapu i to, ze nekomu jde o technicke reseni, ktere je u nej to hlavni, proc ne, je to hobby, at si kazdy realizuje svuj sen, od toho hobby je. Ja ac technik, akvaristikou relaxuji, takze se sklonim se svym technickym rozmachem pred tim, aby mi radeji dobre rostly rostliny a ryby se mely fajn, nez abych zvitezil v novatorstvi v osvetleni ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 00:30 Muž Stenly [44]
LEDkama osvětlit akva určitě jde, ale chce to pořádnou LEDku a ta už stojí ranec... dokonce vám na to stačí jen jeden 100W chip v reflektoru www.esolite.com/… ale nachytstejte si cca 16000Kč LED zdroje ještě nedosahují kvality lineárních zářivek ani výbojkových zdrojů a cenově jsou mimo naše možnosti (ty co už se dají srovnávat) Vývoj jde ale dál a necháme se pž¨řekvapit co přinese :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 00:21 Muž RadekCX [219]
Designer napsal: A ted resime LEDky nad akvarko, a vsichni kterym osvetleni dobre funguje ohledne rostlin (mysleno u akvarii velikosti z dotazu, tedy 200l), pouzivaji zarivky, je jedno jak usporadane. Ze by nekdo s LEDkami, tak modernimi, tak propagovanymi, kterymi se zabyvaji i lide, o elektronice nic nevedici, vymyslel jak s nimi jen neco osvetlit a bylo to tak prevratne? To nejspis ne, s velikou pravdepodobnosti, ne. Takze je tady ta druha moznost, neco je spatne, kdyz ty LED chci davat nad 200l akvarium ;-) .

LED mam pouzity od minuleho roku nad dvema 90l akvarkama. Predem podotykam, ze elektronika je muj konicek + jsem donedavna jeste vyrabel na zakazku prumyslovou elektroniku (nektere me produkty vam montuji veci na vase auta) takze vim co lze a co nelze...
Co se tyka LED tak je treba brat zhruba nutnost prepoctu 2:3 ve prospech LED - je to dane schopnosti usmerneni svetla na misto urceni (linearka neni urcena pro smerove sviceni) a dalsi vec je vecny boj se starnutim a se spinou na reflektorech
takze u kvalitnich LED (zadne noname LED pasky) je naprosto realne nahradit 60W zarivek 40W LED
nehodlam ted resit cenu LED (jsou ruzne moznosti nakupu a ruzne teorie o zivotnosti), co se tyka ceny predradniku tak jsou ceny, podotykam kvalitnich, vyrobku srovnatelne - skoro bych rekl, ze predradniky pro LED vychazeji lepe - neni problem koupit treba 100W LED predradnik za cenu jednoho zarivkoveho 2x36W - na ten LEDkovy muzu povesit 10ks 10W LED modulu umistenych precizne v miste kde je treba aby svitily (3ks 36W srovnatelnych zarivek nedavaji moc sanci na experimenty)

vyhody LED (coz jsem si overil az na svych nizkych nadrzich - v negativnim smuslu) jsou i v uzce smerovanem svetle takze dokazi nasvitit i hluboke nadrze, kde maji zarivky problem a jsou vhodnejsi vybojky

takze pokud se k tomu pristoupi s rozumem nevidim duvod proc LED nepouzit a take nevidim duvod ani vcelku v cene (usetri se na vodeodolnych paticich a reflektorech) ceny modulu ted padaji nasobne - jen je nekoupite v kazde trafice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2011 21:57 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: mori79
Dovolim si maly filozoficky rozbor. Kdyz vsichni delaji neco nejak a ja to udelam jinak, bud je neco spatne, prodelal jsem, neni to dobre reseni z nejakeho duvodu, a nebo jsem objevil neco, co jini ne. Jenze to ze se v dnesnim svete stane to, ze prijdu na neco, na co jini neprisli a nevyzaduje to zadne specialni znalosti, to je zalezitost jednou za zivot u lidi s obrovskym stestim, vicekrate jen u par jedincu na svete. A ted resime LEDky nad akvarko, a vsichni kterym osvetleni dobre funguje ohledne rostlin (mysleno u akvarii velikosti z dotazu, tedy 200l), pouzivaji zarivky, je jedno jak usporadane. Ze by nekdo s LEDkami, tak modernimi, tak propagovanymi, kterymi se zabyvaji i lide, o elektronice nic nevedici, vymyslel jak s nimi jen neco osvetlit a bylo to tak prevratne? To nejspis ne, s velikou pravdepodobnosti, ne. Takze je tady ta druha moznost, neco je spatne, kdyz ty LED chci davat nad 200l akvarium ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2011 21:30 Muž filipsi [1295] – Re: mori79
Astar Seran take ma nejaka podobna proctvi :) (promin, to mi nedalo)
Blizi, blizi, uz asi dvacet let, ale jeste ma nejaky ten kousek pred sebou. Mezitim dorustaji i dalsi technologie, a stavajici se zlepsuji. Zatim to tedy stale je tak, jak piseme. I kdyz uz ted si dokazu predstavit ze bych postavil neco co by vyzadovalo oproti linearnim zarivkam takovych 70 procent prikonu na stejny svetelny vykon. Asi tak 20x draz pri prikonech nad 100W.
Pro prikony do nejakych 20W jde reseni udelat docela rozumne levne, v aplikaci do malych akva uz je cesta otevrena. Ale o nejake ekonomicnosti a uspore se mluvit neda, spis naopak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2011 21:25 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: mori79
myslím že budoucnost nepatří LED, ta je v něčem jiným....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2011 21:19 Muž mori79 [6] – Re: filipsi
cas LED osvetlenia sa blizi a neni to daleko ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2011 21:15 Muž filipsi [1295] – Re: avast
Jo, proste on se cas od casu najde nejaky experimentator, co podlehne bludum o superuspornosti LED, a postavi na tom akva a raduje se, jak ma ctvrtinovy prikon. Jak to skvele roste. Raduje se prvnich nekolik mesicu, a vsude se chlubi, jak je to uzasne. A pak zacne byt videt, ze ty rostliny moc skvele nerostou, a ze to az tak skvele, jak tvrdil neni. Tak o tom uz pak tise mlci, akva nefoti, a osvetleni predela na rozumne.
S LED to urcite jde, ale prikon musi byt srovnatelny jako s linearnima zarivkama, aby akva podobne fungovalo. Fyziku zatim timto smerem precurat nejde.
Podobni experimentatori se najdou i v mnoha domacnostech pri nahrazovani osvetleni ruznymi alternativami. Bohuzel tam se jim nesmyslnost dokazuje hur, protoze lidske oko se osali snaze nez rostliny.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [140] ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256424x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030-led-osvetleni-do-akvaria?od=6951