Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
0 04.04.2010 21:14 PPro – Re: host
Velmi orientačně: Účinnost nejnovějších LED prezentovaných na veletrzích je cca 120 lm/W, zářivka cca 60-80 lm/W, žárovka cca 20 lm/W. Tzn., že účinnost LED je cca 2x vyšší než u zářivek. Jestliže příkon osvětlení z LED je cca 13 x 1,5 = 19,5W, pak to odpovídá příkonu zářivek cca 40W, což na 300 litrů by bylo málo. Takže bych souhlasil s Filipsim. Vše je ale velmi orientační, protože to je jen odhad, neznám konkrétní typ použitých LED (a že jsou mezi nimi i přeborníci ve svítivosti, ale to by nebylo za tuto cenu)a navíc to nevypovídá nic o spektru...
0 04.04.2010 21:01 host – Re: filipsi
....jeho mnozstvi a energie bude proste umerna te co dodame. Takze tady absolutne nedostatecna
![:-D](../obr/s/06.gif)
BLA,BLA,BLA!
Když to vezmete z opačné strany tak podle Vás bude žárovka s příkonem 40W dávat stejné množství světla jako lineární zářivky o stejném příkonu!
ustredna napsal: ..napajanie 13.1V odber cca 1.5-1.6 A...
... To mi staci, dal cist nemusim, jako osvetleni pro rust rostlin to bude absolutne nedostatecne na 300l akva.
Problem "prosvitit" vodu neexistuje, ale i kdyz se subjektivne zda, ze nejake to svetlo (i dost) vidime, jeho mnozstvi a energie bude proste umerna te co dodame. Takze tady absolutne nedostatecna
Čaute tak když vám tam chybí ta zelená tak co třeba tam mít i mezi těma bílýma zelené LEDky ??? Takovým způsobem by šlo doplnit celé spektrum nebo snad ne ?
![hmm](../obr/s/20.gif)
0 04.04.2010 16:41 neipori – Re: ustredna
Projektu fandím. Možná bych vyzkoušel pár LEDdek v červené barvě pro lepší spektrum.
![palec](../obr/s/18.gif)
jo az neco bude tak to koupim ale az zalozim 250ku
...tak Cabombu
![:)](../obr/s/16.gif)
ja tyhle baheni kytky nemam - jsem vysazenej na vyslovene submerzni kytky - takze nemuzu slouzit
...ako som vravel -Ludwigie,Limnophila aromatica, Hygrophila polysperma 'Variabilis' a ine...
...toto treba vyskusat
...ani CD ani hranol..."nic" neriesi...
![X-)](../obr/s/15.gif)
no minimalne pred hranolem se pouziva kolimator, u CDcka, ktere neni rovnobeznou mrizkou muze diky interferencim adici barev asi vznikat ledacos
koukam, ze ty take nepises uplne vsechno, co? aby z toho pak nekdo nedelal spatne zavery
![hmm](../obr/s/20.gif)
Mno..., ono je také třeba to CDčko použít "poněkud specifickým způsobem".
To naklonění disku ke a od zdroje nejsou všechno, jen součást postupu. Mám teď jinou zábavu, takže bude-li čas, můžeme pokračovat později.
Třeba se to tu do té doby vyřeší beze mne.
Ještě poznámku: ideální CDčko určitě není, ale stačí určitě.
hele a jsi si jisty, ze to CDcko je uplne idealni? kouknul jsem se ted pres nej na vsechny mozne svetla co tu doma mam a vidim u vsech kompletni spektrum
dokonce na nem vidim kompletni spektrum i u sodikove vybojky, kterou tady take mam (Narva HPS-Em 70W) a podle DS vyrobce sviti z 95% nad zelenou konkretne nad 560nm
ted se nazhavila i 70W metalhalogenidova vybojka Philips a take kompletni duha
vzdycky vidim kompletne spojite spektrum - u hranolu jsem videl jednotlive slozky a mezi nimi tmava mista
tak jeste jednou napisu to znova - vzal opticky hranol a rozlozil s nim svetlo vychazejici z LEDek a pak jeste ze zarivek Osram 827 a 840 - nikde v rozlozenem spektru u obou svetelnych zdroju jsem nevidel zelenou barvu
vysvetleni pro to zadne nemam, ale nebyla tam - nevim o cem chcete polemizovat - proste tam nic zeleneho NEBYLO
abych mel jistotu tak jsem to jeste zkontroloval na slunicku - kde byla "duha" kompletni
bez ohledu na to o cem se bavime...znovu vytrhavas veci z kontextu...bavime se, abych to pripomnel, jak dalece pokulhava svetlo z LEDek za zarivkovym - jen jsem tim celym psal v kontextu tohoto vlakna, ze po rozkladu svetla hranolem obou techto zdroju bylo spektrum podobne a tudiz nevidim duvod proc by mely kytky pod LEDkama stradat
Řeč není o hranolu a na to, abych si prohlédl viditelné spektrum, mi stačí obyčejné CD-R...
S vámi je opravdu radost chtít na něco upozornit...
Tak ještě jednou, polopaticky:
...zelena - ale ta chybela i u zarivek konkretne Osram 827 a 840...
Jak jste přišel na to, že u zářivek OSRAM 827 a 840 chyběla "zelená"?!
![coze](../obr/s/24.gif)
Chcete říct, že výrobce lže o světelném spektru?
vezmi si hranol a rozloz si to svetlo - pak uvidis
p.s.: hranol byl evidentne v poradku
![;-)](../obr/s/03.gif)
na slunicku to bylo kompletni
...chybi u vsech zelena - ale ta chybela i u zarivek konkretne Osram 827 a 840...
To myslíte vážně?
![coze](../obr/s/24.gif)
Nebo je to opět nějaké "zakódované", jako ty výroky o
"vhodnějších podmínkách pro nitrifikační bakterie"?!
kortezhugo napsal: ...ved-"hej" len "valisnerie, recanka, ricia, egerie, ruzkatec, okrehek" som mal aj uplne bez osvetlenia - teda iba denne svetlo a "islo" to...
ja tam ale denni svetlo nemam prakticky zadne - akvarko je ve jizni stene v mistnosti s oknem na sever, takze svetlo jde jen predni stenou akvaria - pokud bych nesvitil tak je tam tma kde neporoste nic - rozhodne ne s takovym prirustkem za 14 dnu
a jak jsi na to prisel ze orezane spektrum? sice to neni to same co denni svetlo, ale je to uplne stejne jako u zarivek...
bile ledky jsou delane totiz uplne stejne - pouzije se polovodicovy krystal ktery sviti monochromaticky a na nej se nanese luminofor, ktery teprve vyzaruje neco podobne bile - takze to sviti a spektra jsou podobna jako u zarivek - kdyz se kouknes do katalogovych listu tech ledek tak tam rozhodne neni jedna osamocena cara
nedavno jsem kupoval kolegovi pro deticky hranol na rozklad spektra a tak jsem se ti kouknul na ty Cree Q5 co tam mam - jsou tam vsechny barvy vicemene zastoupeny, ale chybi u vsech zelena - ale ta chybela i u zarivek konkretne Osram 827 a 840
takze bych z toho nedelal prilis velkou vedu
...urcite tam kopec rastlin porastie...-mna ale zaujima aku to ma "silu" resp. ako prebieha fotosynteza pri tomto "orezanom" spektre...-to treba vyskusat take druhy co su pri dostatku svetla "cervene"...
...trebars Ludwigie,Limnophila aromatica, Hygrophila polysperma 'Variabilis'...
...na nich vidno "silu" svetla...
tak sem se pevne rozhodl: pouziji a udelam pokus s led na nadrzi 12l s ruznyma kytkama po jedne - jeden kryptoton, jedna bacopa, jeden javskej mech, valisnerie proste vse co najdu.
...vyskusaj daake rastliny malo,stredne,extra narocne na svetlo - celkom ma to zaujima co na to "povedia"...
![:-)](../obr/s/02.gif)
...jaaaaj
takto...
tiez som s toho Eura este "sevas"
aha... ja sem si neuvedomil, ze to je slovak...
![stydim](../obr/s/33.gif)
ale hoši
na slovensku maji uz eura takze on myslel 25 centu coz je na koruny nejakych 6 nebo 7kč
![ahoj](../obr/s/01.gif)
...to srandujes
to si dal 9600Kč za ne???
...lebo ako pise ampik...a na Aukre take mnozstvo este menej...
25kc/kus?? to si kupoval po jedne? kdyz vezmu led za 22,- tak 10kusu 18,- 100 kusu uz 15,- a 500 a vic 8,-
...no tak to mas cca 20W v LED-kach...
-to uz "musi" celkom pekne svietit...
PS:fakt a kolko si dal za tolko LEDiek???
0 02.04.2010 21:57 MASER – Re: ustredna
Ty jo
![coze](../obr/s/24.gif)
, by mě zajímalo co by na to řekly rostliny.
![;-)](../obr/s/03.gif)
0 02.04.2010 21:47 gringo – Re: ustredna
Ať je to jak chce, ale jsi borec
0 02.04.2010 21:45 ustredna Vsetko poctiva homemade robota, jedine akvarko mi lepil kamos co sa s tym zivi uz 15 rokov.
skrinka oblozana drevotrieskou, kostra JAKL 30*30 yvarene, natrete, vsetky dosky napilene vo firme pre spracovanie dreva, doma montovane v obyvacke na zemi. pod akvarkom 1cm polystyren, pozadie polystyren 4cm, skaly dotvarovane z extra polystryrenu 2-4cm, horkovzdusna letovacke pre smd suciastky. cca 8 tub siliconu cierneho, posyp piesok 0,1-0,4 mm nalepene o zadnu stenu vrstvou siliconu. skaly lava, celkovy pocet led v svetle 384 ks z toho 32ks modrych.
napajanie 13.1V odber cca 1.5-1.6 A.
caff
![potlesk](../obr/s/04.gif)
Servus... no vyzera to suprovo... zaujimalo by ma to ako to bude vyzerat spolu s rybami.... cichlidky tam musia vyzerat super....
daj potom foto.... ale robota vyzera skvele... asi si to nerobil doma v obyvacke na kolene....
drzim palce...
0 02.04.2010 21:36 ustredna
0 02.04.2010 21:29 ustredna
0 02.04.2010 21:29 ustredna ![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/253027.webp?a=0)
Ak tu niekto hovoril o tom ze, svetlo z led je nedostatocne a nepresvieti mi vodnu hladinu, tak tu su vysledky. Voda napustena dnes naobed, svetlo som dofinishoval teraz vecer. moonlight je funkcne aj komplet svetlo.
prikladam foto.
dajte reakciu.
ci to osvetlenie s vodou je dostacujuce.
...ved-"hej" len "valisnerie, recanka, ricia, egerie, ruzkatec, okrehek" som mal aj uplne bez osvetlenia - teda iba denne svetlo a "islo" to...
myslim ze to neni tak strasne uz s temi LEDkami
sice jen zatim 14 dnu testovani, ale kytek pribylo za 14 dnu slusne:
www.cncnet.info/…
www.cncnet.info/…
je to nasvicene 8ks LED Cree Q5 jedouci jen na 1W (slo by to az ztrojnasobit)
v akvarku je valisnerie, recanka, ricia, egerie, ruzkatec, okrehek
P.S. na dnesni fotce jsem si pohral s vyvazenim bile a je to vyvazeno na 4000K
...ked tam "nebudu" resp. "neplanuje sa rastlinne" akva - je to podla mna v pohode
...ono uz som to aj niekde pisal - "mozno" sa to vylepsi - aj spektrum ...proste celkovo...-podla mna to chce este cas...
-technologie idu dopredu - vsetko sa "zlepsuje"...
Len zatial trubka je trubka
![ano](../obr/s/05.gif)
...
Jinak, chlapy trochu jste odbočily od témata
![;-)](../obr/s/03.gif)
0 01.04.2010 23:47
Romy [1839] - Cichlidy DrBolíto napsal: Ono taky jak se všude uvádí, že chlor zabijí tyto bakterie, se pak není čemu divit. když napustíš čerstvě vodu z kohoutu a chrstneš tam ten roztok, že ti pochcípají a pak píšeš, že to nefunguje.
Toho chlóru už není ve vodovodní síti tolik,jako,,za doktora",běžně pro terčovce napouštím vodu z hadice a bez problému.Při zakládání vytíraček,nebo jiných nádrží jsem nechal naočkovat filtr v zaběhlém akvišku a při vložení do nové nádrže jsem doplnil vodu,jak jinak,než čerstvě vodou z kohoutku a ještě navíc hadicí.
![:-P](../obr/s/28.gif)
Nikdy jsem nezpozoroval navýšení NO2.Předpokládám,že nitratační a nitritační bakterie budou asi stejné...
K otázce,,instantních"bakterií se nebudu vyjadřovat...
Ale já bych si počkal jaký bude mít ustredna zkušenosti.
Z vlastních, jsem z LED hluboce zklamán
ale taky je možný že zrovna napíše že to je super - potom jedině víc takových pozitivních zkušeností a dá se věřit že to k něčemu bude
Asi je to stejně otázka času - co to bude běžné
![ahoj](../obr/s/01.gif)
To by aj mna zaujimalo, ci su tam vobec nejake bakterie, alebo je to len zmes nejakych latok, co podporuje ich mnozenie. Len neporovnaval by som to s tym, co pouzivaju v cistickach odpadovych vod, tam su ine normy a poziadavky ako na akvarijnu vodu. Napriklad voda z akvaristickych reverznych osmoz sa nesmie pit a voda z RO na pouzitie v domacnosti sa pit moze (neskusal som, citujem vyrobcov).
Skor by som k tomu ocenil nejaky rozsiahlejsi vyskum, ci niekto skumal viacero vyrobkov, co v nich naozaj je, ako to pomohlo zabehu akvaria, a pod., lebo toto sa uz riesilo v inom vlakne a vysledok z toho bol skor "ja si myslim, ze..." ako "vyskusal som to na tomto a tomto a vysledok je takyto...".
Mimochodom uz sme riadne off topic
LED osvětlení pro rostliny je to nejnevhodnější co může být, nedává to spektrum které rostliny potřebují (LEDka vazařuje pouze úzké spektrum), kdyby to bylo k něčemu tak už se to léta používá...bohužel myslím že toto jsou vyhozené peníze,(kdysi když jsem začínal s elektronikou, vyráběl jsem plošné spoje fotocestou a vytvořil si osvětlovací lampu podobným způsobem z UV LEDek a taky to za nic nestálo, vše vyřešila UV zářivka) prostě LEDky brát jen jako osvětlení místnosti...ve vodě to taky podle mě neprosvítí takový sloupec i když ti to zahradu 15m osvětlí...
Přidat reakci
1 ...... [152] ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256433x