Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 77 Přejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 17:59 Muž ViktorX [474] Re: SlavekB
Tady máš pro příklad regulovatelnej zdroj za 200,-, www.ebay.com/… ale kvůli rezervě by nebyl od věci silnější.
O chlazení vodou jsme tu mluvili s mamlasosem, já mám na chlazení připravená hliníková účka, takže by stačilo jen natřít a pořešit okraje. S tou teplotou vody jsme na tom stejně, ale u mně je to i tím, že "topím" 36W zářivkama. Asi do toho nepůjdu, ale v LEDkách budu mít jen 16W, když budou čipy o účinnosti 50%, šlo by do vody jen 8W, což je v podstatě totéž, jako vnitřní filtr, takže asi žádná tragédie. Abych ještě nemusel zapínat topení :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 17:56 Muž kofejn [963] Re: RadekH1
Na vodu bych se vyprd. Já to řešil jako nový kryt. Když tam nejsou zářivky, může být nízky a nemusel jsem dávat větráčky. Kryt je studený, když dám na dekl ruku, spíš studí. Pásky mám přilepené přes dodávanou oboustranku. Na plechu 1100x425x5mm mám 42W pásku.
EDIT: fotka rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 17:44 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: Designer
tak jsem na ně zkusil položit pokojový teploměr přímo tou baňkou s náplní a po pár minutách se dostal jen na 40°C. Na ruce se mi to zdálo teplejší, ale ruku na tom udržím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 17:37 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: RadekH1
no ty moje jsou uplně bez krytí. není na nich vůbec žádná ochrana, proto je mam v těch lištách s nacvaknutým difuzorem. A na netu nemají IP uvedeno vůbec. Chladit vodou z akva bych asi nemohl, protože mam teplotu vody 24 C bez ohřevu a to se v pokoji moc netopí. V létě jdu až na 28. S chlazením vodou bych asi rybky uvařil. Sice rybí polívku mám rád, ale zas tak moc ji nemusím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 17:31 Muž RadekH1 [129] Re: Designer
Ty chladící lišty co mám( Stejné jako SlávekB) mi k tomu prodali přímo v kamenné prodejně, tak snad vědi co k tomu maj prodat, ale.... věřit se jim taky nedá. Jinak teplý je to dost. a ruku na tom dlouho neudržím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 17:27 Muž RadekH1 [129] Re: SlavekB
Někdo tu měl i nápad, chladit ty lišty vodou z akva, nějak to vymyslet. Zatím nevím jak.
Ale nápad to špatnej nebyl. Nějaký malý čerpadlo a hnát vodu hadičkou kolem tech lišt a zpět do akva. Ani by se nemuselo topit :-)
No větráčky mám i kvůli vlhkosti, nemám totiž krycí skla a nechci aby ty ledky odešli až moc brzo.
Byl jsem je kupovat přímo v kamenné prodejně a měli pod něma napsáno IP68 tak nevím, na netu je IP65. pokusím se to co nejdřív nafotit a založit prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 17:20 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: SlavekB
Ta lista ma nejakou teplotu. Sahni na ni posud to. Pokud na tom s tezi udrzis ruku, uz ty LED degradujes. Proste muze to byt tak teple, jako kdyz sahnes na celo nekomu s horeckou. Cokoli vic uz muze LEDkam snizit zivotnost.

Pokud na nich tak tak udrzis ruku a reknes ze dobry, budes svitit jen par tydnu nez pujdou na pulku svitivosti - bohuzel vlastni zkusenost s pulmetrovym LED paskem s namerenym prikonem 17W/m (pri 12V bral ten pulmetr 700mA). Jako chladic jsem tam mel jen 530mm dlouhy L profil, 15x15mm - bylo to malo. Ted je na tom asi tak 2x vetsi plocha, trosku slozitejsi tvar (co dum dal) a vypada to O.K.

Mas pasek 20W/m, jestli koukam dobre, takze to je priblizne srovnatelne, chladit to chce urcite a rozhodne bych si to pohlidal, pokud nechces za par tydnu kupovat nove LED a stejne shanet neco k chlazeni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 17:17 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: RadekH1
Já to mám zatím položené na krycích sklech rybicky.net/nadrz/15441/181.jpg . Chystám se udělat nějaký stojánek, abych to mohl zvednout aspoň 10cm nad to krycí sklo. Pak bych ho tam nemusel mít. Taky to dost hřeje, ale nemám tu teploměr, kterým bych to změřil. :-(
Ještě mě napadlo udělat na ventilátor nějaký tunýlek, kterým bych hnal vzduch přímo do těch lišt, které jsou zavřené difuzorem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 16:48 Muž RadekH1 [129] Re: SlavekB
Mám uplně stejný pásky i hliníkovou lištu, jen pouze 2x metr. ale pro jistotu jsem do horního krytu dal 2 větráčky. Neodhadl jsem jejich hlučnost a tak jsem je musel nějakou stavebnicí z GME trošku zpomalit. www.gme.cz/… myslím že to je ono. Ale nevím jak ty, ale já mám ten hliník docela dost teplej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 16:13 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: Designer
mám 3 x po 90cm tohohle www.t-led.cz/… a mám to v liště www.t-led.cz/… včetně difuzoru čirého. Neměřil jsem teplotu, ale není to určitě teplejší, než když jsem používal úsporu. Mám se postarat ještě o větší chlazení, když je to uzavřené ve velmi malém prostoru te lišty?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 15:08 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: SlavekB
Jak pise ViktorX, specialne pulzni zdroje (spinane zdroje, z anclictiny znacene SMPS "Switched-mode power supply") urcene k vestavbe nekam (nemaji plastovy dekl, proste je to deska elektroniky se svorkami, nebo v pripade lepsiho kryti jsou v plechu) maji na sobe trimr k presnemu dostaveni napeti a nastaveni v rozsahu az +/-2V u 12V neni vyjimkou.

Pro predstavu, vypada to asi takhle:
www.gme.cz/…

Existuji pochopitelne i vyrazne levnejsi, fakt jen priklad, vzal jsem prvni, co mi hledani vyhodilo.

A ted k te ucinnosti. Lepsi ucinnost znamena, ze vetsi podil energie premeni na svetlo nez na teplo, jenze k cemu je mi slusnejsi ucinnost, kdyz mi LED sviti treba polovinou toho, cim bych ji mohl svitit? Pro lepsi ucinnost si prece nenamontuji dvakrate tolik LED, specialne u LED pasku, ktere energii plytvaji (na predradnych odporech) uz z principu (neresme ted kolik).

Co se tyce zivotnosti, pokud se LED neprehrivaji, bude vzdycky dost slusna. Navic rozumne provozovane LED neodchazeji skokem, jen snizuji svitivost. Potrebu chlazeni si lze snadno predstavit z toho, co LED pasek bere za proud z 12V. Rekneme, ze pulmetr bere 600mA. 0.6Ax12V=7.2W, takze to uz chladit chce, bez chlazeni pujde do kopru rychle. Kdyz bude pulmetr brat 100mA, pak 0.1Ax12V=1.2W, to by mohl snest i bez chlazeni.

Nejjednodussi je to zkusit. Kdyz je to jen teple, rekneme do 40°C, je to O.K.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 14:55 Muž MichoCZ [891] - AmerikaRe: ViktorX
Nebo to srazit odporem. Akorát by to musel být asi nějaký výkonový.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.04.2013 14:47 Muž ViktorX [474] Re: SlavekB
... a taky míň svítí, takže u pásku se ti bude blbě počítat světelný tok. Pusť do něj třeba nižší napětí, některé výkonnější zdroje se prodávají s regulací, ca 11 - 13V.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 14:36 Muž SlavekB [168] - Živorodky – zvýšení účinnosti na pásku
Hezké vysvětlení :-). Ale jestli tady můžu k LED pásku. Všude čtu, že LED jsou účinnější při nižším proudu a také se míň zahřívají a dýl vydrží. Je nějaká (a případně jaká?) možnost toho docílit u při použití LED pásku? Nějak mě nenapadá jak, protože s elektřinou moc nekamarádím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   09.04.2013 14:20 Muž Designer [5695] - Cichlidy – A LEDka?
Predstavte si hadici z naseho predchoziho povidani. Tu hadici v jednom miste rozsirime, neco jako trychtyr tim mensim prumerem k vypoustenemu akvariu a pak uz zase pokracuje hadice. No a my do toho trychtyre dame spunt, ktery je gumickou tahan do toho tychtyre, aby ho ucpaval. Pri urcitem rozdilu vysky hladiny akvaria a kyble, se nic nedeje, protoze gumicka je tak silna, ze ta voda to neprotlaci, spunt je na miste, zarazen v trychtyri, voda netece, jako ze LED nesviti.

Prima, davam kybl s koncem hadice niz a niz a ejhle, on ten spunt zacina poustet trosku vody, dostal se kousek z trychtyre, voda ho tlaci ven, gumicka se snazi ho udrzet, jako ze ta vzdalenost kolik je odtlacen je kolik sviti LED, a co tece hadici je proud, zatim je maly, LED sviti malo.

A dam kybl jeste niz... spunt jde vic ven, proud je vetsi, LED sviti vic.

A ted dam kybl az do sklepa... a gumicka to nevydrzi, praskne, spunt ulitne a je pryc, stejne jako pri prilis velkem proudu shori LED.

Kdyz dam ale tenci hadici pred ten trychtyr, bude klast tomu proudu vody vetsi odpor, takze spunt to neutrhne z gumy, ackoli mam druhy konec hadice s kyblem az ve sklepe, takze LED s odporem pred ni sviti jak ma z napeti (rozdilu hladin), ktere by uz sama o sobe nevydrzela, ten odpor (tenci hadice) tu LED chrani, coz si muzeme predstavit tak, jako by cast rozdilu hladin vyplytval (ubytek napeti na odporu seriove s LED). A jestli je ta hadice tenci pred trychtyrem a nebo za nim, to je prece jedno, ze ano?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   09.04.2013 13:55 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Napeti a proud
Panove, protoze jsem elektroniku vysvetloval mnohym, z nichz mnoho melo s chapanim opravdu problem, myslim ze vim jak na to, a pokusim se o to i zde. Myslim, ze to nebude na skodu, zkusim to stylem, kteremu zde bude rozumet co nejvice lidi. Vezmu to fakt lopatou, bez pro mnohe zahadnych terminu.

Predstavte si napeti jako vysku hladiny v akvarku. Ted do nej strcite hadici, budeme vypoustet vodu. Dole stoji kybl, voda tece do kyble, hadice je do nej ponorena. Rozdil mista hladiny nad zemi mezi akvariem a kyblem je (pro predstavu o elektrice) napeti, udava se ve Voltech, znacka je V. Kolik vody protece hadici za nejaky cas, to je v elektrice proud, udava se v Amperech, a znacka je A. A ta hadice samotna je odpor, v elektrice v Ohmech, znaci se Omega, nebo take R.

A ted co se deje. Voda tece hadici do kyble. Ta hadice pousti vody jen tolik, kolik muze, klade prutoku odpor. Kazdy asi vi, ze kdyz vezme tlustejsi hadici, naplni kybl rychleji, proste tlustejsi hadice ma mensi odpor, stejne jako mensi hodnota rezistoru (odporu) v elektronice mene brani prutoku proudu. Hladina vody je zde napeti. Urcite vite, ze cim vic vody z akvaria vyustite, tim pomaleji tece, protoze se hladina v akvariu a v kyblu vyrovnava, coz je z naseho pohledu rozdil napeti, jako zde rozdil hladin. Takze mame stejnosmerne napeti, to ma dva poly. Plus je akvarium, minus je kybl. Mezi nimi je hadice, to je odpor.

A ted dusledky. Kdyz to vezmu dvemi stejnymi hadicemi soucasne, zapojim je paralelne, kazdy odpor (hadice) je od plus k minus (od akvarka ke kyblu), tece obemi stejny proud a celkove je proud z akvaria do kbeliku souctem obou techto proudu, to da prece rozum.

A ted vezmu ty dve hadice a zapojim je za sebe, celou delkou hadice potece jeden a tyz proud, protoze to co natece do hadice, z ni take musi vytect, a samozrejme delsi hadice klade vetsi odpor, takze odpory obou hadic se secetly a proud je pochopitelne pri stejnem rozdilu hladin nizsi.

A jeste jednou, napeti a odpor? Kdyz se snizi rozdil mezi hladinami akvaria a kyble, jde to pres stejnou hadici pomaleji, ze ano? No a z nizsiho napeti pres stejny odpor jde take mene proudu.

Jiste, neni to detailni, ta analogie take neni dokonala, ale pro pribliznou predstavu akvaristy myslim staci ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 09:03 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Josef Vávra
Josef Vávra napsal: o hoření 12v nebo elektrickém uraze nemluvě to je také nesmyslný strašák a nevím co dodat
Ak teda nezískavate tých 12 V zo solárnych článkov či iného obdobného zdroja, ale zo siete, tak kým sa z toho stane bezpečné dotykové napätie, tak to môže narobiť peknú šarapatu. Ale i toto vaše zľahčovanie naznačuje, že minimálne nie som ďaleko od pravdy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 08:59 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: KarlosS
KarlosS napsal: Pokud si něco nechávám vyvíjet pro mé obchodní účely, nemusím být nutně odborník na danou problematiku. Jako obchodník vidím díru na trhu a od toho jsou pak odborníci, kteří to pro mě vymyslí.
Áno, ale nebudem sa prezentovať ako odborník... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 23:09 Muž MichoCZ [891] - AmerikaRe: ViktorX
Hodil jsem si to pro zajímavost do simu na mobilu. Aspoň vidím, že to mobil umí:-D Funguje to naprosto přesně, jak píšeš. Jen ledky musí chodit přes odpor, jinak umřou stejně. Ale to jistě víš;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 22:51 JosefVavra Re: ViktorX
jako odborník ti mohu deklarovat spektrum a výrobek musí stejně projít přez EZU kde musí projít zkouškou zda světlo vyzařující není škodlivé pro lidi a tím získat potřebný certifikát
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 22:44 JosefVavra Re: KarlosS
já to vidím také jako velké drama :-) o spektru světla by jsme mohli spolu debatovat opravdu dlouho ale nemyslím si že by jsme někam došli
o hoření 12v nebo elektrickém uraze nemluvě to je také nesmyslný strašák a nevím co dodat :-D

omlouvám se to bylo pro Slavka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 22:43 Muž ViktorX [474] Re: KarlosS
Jenže pak by se ti nemuselo vyplatit jako odborník vystupovat, zvlášť pokud bys neměl elementární znalosti pivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 22:38 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: slavko
zbytečně to dramatizuješ ;-)
Pokud si něco nechávám vyvíjet pro mé obchodní účely, nemusím být nutně odborník na danou problematiku. Jako obchodník vidím díru na trhu a od toho jsou pak odborníci, kteří to pro mě vymyslí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.04.2013 22:31 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Josef Vávra
Josef Vávra napsal: nyní budu mít vlastní cob čip ale je to podobné jako ten modul(polotovar)
Vidím, že to musím napísať priamo, bez diplomatických, či iných obálok: Vzhľadom na prezentované znalosti z oblasti elektrotechniky, napájania a zapojenia LED, by som si od Vás nekúpil ani kryt na svietidlo, nie to ešte svietidlo samotné...

A pretože rád chcete zdôvodnenia: Pretože by som sa bál, že nevhodným napájaním dôjde k skráteniu životnosti LED, prehrievaniu až požiaru a nevhodným návrhom i k posunu svetelného spektra. Bál by som sa aj prípadného úrazu elektrickým prúdom. Mal by som vážne obavy i o reálnosť poskytnutých informácií a údajov o produkte. A žiadny datašít od výrobcu, ba ani vlastný COB to nezachráni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:59 JosefVavra Re: slavko
zapojení je přez klasický jack a trafo 12v jinak samozřejme se jedná o již hotové moduly které se jen připájí k sobě podle velikosti světla,nejedn se o samotné čipy skrze pájení čipů které je bez automatu nesmysl v malé dílně dělat,nyní budu mít vlastní cob čip ale je to podobné jako ten modul(polotovar)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:52 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Josef Vávra
Josef Vávra napsal: ok, já měl za to že prostě každá ledka se počítá extra myslím ty mA
No, to Vaše osvetlenie by som i tak chcel vidieť. Najmä som zvedavý, ako je riešené napájanie :-D

A tiež dúfam, že namiesto školného venujete časť zárobku na prevádzku tejto stránky, ako výraz vďaky za nadobudnuté vedomosti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:48 JosefVavra Re: ViktorX
ok, já měl za to že prostě každá ledka se počítá extra myslím ty mA
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:41 Muž ViktorX [474] Re: Josef Vávra
Josef Vávra napsal: aha tak pokud vezmu 3 čipy třeba 350mA jeden tak v té řadě mě pujde jen těch 350mA?
potlesk Jasně! Všechno v sérii na jednom obvodu má stejný proud. Pokud budeš mít 3 čipy plácnu 12V/350mA v sérii, budeš je muset připojit na 3 x 12 = 36V, ale poteče jimi stejný proud 350mA.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:35 Muž RadekH1 [129] Re: Josef Vávra
No a už máme podle obrázku všechny ledky 150mA. potlesk :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:34 Muž RadekH1 [129] Re: davidek75
Já už mám led osvětlení :-)
už to nepotřebuji. A sem spokojen. To je důležitý. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:34 JosefVavra Re: ViktorX
aha tak pokud vezmu 3 čipy třeba 350mA jeden tak v té řadě mě pujde jen těch 350mA?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:33 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: RadekH1
třeba tak , ale pozor na watáž ,bude se hrát tak ať se nespálí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:32 Muž RadekH1 [129] Re: davidek75
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:31 Muž dimmur [283] Re: Josef Vávra
to neni rejpani....jak jsem psal, elektrine nerozumim, ale rad se priucim, take mam v umyslu udelat si osvetleni z LEDek....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:30 Muž ViktorX [474] Re: Josef Vávra
Člověče, nesmíte dělit proud u diod v sérii, ty si společně s odporem rozdělí napětí, co je na jednom drátě, má stejný proud. Takže pokud do jedné z větví teče 150mA, každou diodou v této větvi teče 150mA, i tím odporem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:30 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: RadekH1
a víš jak se vypočítá hodnota toho odporu ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:26 JosefVavra Re: davidek75
mají společně 12v a 450mA
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:24 JosefVavra Re: RadekH1
na obrázku je za sebou zpojeno 3ks ledek a celkem má řada 150mA vy vidíte něco jiného?150 mA :3 =
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:23 Muž RadekH1 [129] Re: davidek75
Já to chápu, jen jsem reagoval na toto

psal jsem o tom samém ale s rozdílem že u tebe na obrázku má jedna ledka 50Ma a já psal o 150Ma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:20 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: RadekH1
každá LEDka je na 150mA a 4V ( např. ) , to že jsou 3 zapojené sériově ( za sebou ) z nich udělá že jsou na 12V ale teče nima stále stejný proud a to 150mA
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:20 JosefVavra Re: Josef Vávra
to je jedno jakym jazykem ale stále o tom samém a to trafo mě nemusíte stále předhazovat už jsem sám napsal že to byl nesmysl
radši napiše co dalšího sem napsal jako hoadinu že to stojí a rejpání :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:17 Muž RadekH1 [129] Re: Josef Vávra
Teda nevím, ale koukal jsem 3x na ten obrázek a nikde nevidím ledku s 50mA. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:16 Muž ViktorX [474] Re: Josef Vávra
To je právě ono - každá z LEDek má 150mA! Pochop to konečně!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:14 Muž dimmur [283] Re: Josef Vávra
naopak, clovek se musi stale ucit....ale Vy me matete, jeden prispevek cesky, dalsi slovensky, co to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:13 JosefVavra Re: ViktorX
psal jsem o tom samém ale s rozdílem že u tebe na obrázku má jedna ledka 50Ma a já psal o 150Ma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:08 Muž ViktorX [474] – Re: Josef Vávra
Fotka k příspěvku Tak jsem ti to nakreslil, příklad pro 3 větve o 3 diodách, snad to z toho pochopíš.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   08.04.2013 21:05 JosefVavra Re: dimmur
ok pak to dalšie nečítajte a budete mat o starost meněj. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:02 Muž dimmur [283] Re: Josef Vávra
nejsem znalec v elektrine, ale tenhle absolutni nesmysl, ktery jste napsal o tom trafu, mluvi za vse....tezko se pak veri vecem dalism, ktere uvadite....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 20:50 JosefVavra Re: dimmur
ok to byl nesmysl ale nyní mě řekněte co jsem napsal špatně?
krom toho trafa si nejsem ničeho vědom :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.04.2013 20:44 Muž dimmur [283]
tahle debata se mi zacina cim dal vic libit :-) vic takovych "odborniku", me stacil prispevek pana Vavry o tom, ze spotreba led pasku se ridi spotrebou trafa a ne odberem pasku....takto si odbornika predstavuji.... hmm

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [77] ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256426x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030-led-osvetleni-do-akvaria?od=3801