Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
LDD od Men Well ti jen potenciometrem regulovat nepůjde. Musíš použít PWM regulaci. Stačí jednoduchý obvod s NE555, který přes potenciometr nastavíš na požadovanou frekvenci a tím zreguluješ jas na hodnotu kterou potřebuješ. To co máš v odkazu jsem nezkoušel, ale jen pro ruční nastavení mě to připadá dost drahé. Mě ten obvod přišel na cca 50,-Kč.
Aha takze sa to stmieva PWM reg.Nasiel som takto foto.
www.rapidled.com/…
Takze to bude asi potenciometrom?
Nemal by niekto nejaku schému ako to napojiť? IN/OUT mi je jasné,ale ako pripojit ten PWM.
A co nieco taketo?
www.aquario.cz/… Dosiahnes asi v prvom rade to, ze nemusis davat cervene a modre led v kombinacii s bielymi {ako sa obcas pouziva} a pouzijes tuto led ako nahradu , kedze ma fialovy nadych ako specialne ziarivky. Mam ich par objednanych a budem skusat.
Pre laKatos: a ako vies, ze to spectrum neprospeje alebo ho "nevidi" nic ine v akva ? Ja si myslim, ze ked ho vidia a lepsie rastu "suchozemske byliny", tak tie vodne by nieco jednym ockom z toho svetla tiez mohli vyuzit

Super,vdaka.A ako sa to reguluje,ak som dobre pochopil je k tomu ovládač?
Čistě proudový zdroje se dělaj na max. 1500mA, takže 5W ...Volty nejsou problém.
www.ebay.ie/…
A tady to samé v cz:
www.tme.eu/… Vedel by mi niekto poradit?Potreboval by som nieco taketo,ale z ebay alebo aliexpres.
www.lediscon.cz/…
Na XM-L 10W a s reguláciou a na pripojenie 12V
A na co ti to bude. Budeš svítit složkou kterou rostliny "nevidi"

Neskúšal niekto LED Full spectrum?
Celkom zaujímavé.
Starší reakce

30w 6300K + 30 w 4900K + 15w 2900K. Myslím ze se to pěkně slilo a vypadá to dobre.
Fotka pri napouštění. Omluvte pruzracnost vody.

. Chyba není na vašich prijmacich

No pokial by som dal tie cervene tak ku tomu len tych 6500K.Mam led pasy 3500K+6500K a celkom dobre sa to zlialo.
Kde si nasiel tie ledky za 7,50?
Asi zalezi co preferujes ci farbu alebo rast

ja som skusal cervene v kombinacii s 6500 aj 10k na 1m a uz v pomere 7/biele/-4/cervene/ sa mi to zdalo uz moc cervene

Ale pokial by som isiel tvrdo po pestovani tak narvem jeden rad tych full spectrum a jeden rad 6500-10k.
Ono aj zalezi, aspon podla mojho oka, ako vysoko je to svetlo nad akva. Cim vyssie tak sa to nejako zmixuje lepsie a nie je to take bijuce do oci.

Rozdiel 10cm alebo 20cm.
A co sa tyka toho mixu 6500 a 5000K , tak to asi neskusaj. Uz ked mas 9x6500 a pridas jednu 5000K tak to tak akosi to svetlo divne rozbije. Skusal som a hned som to zavrhol.
Aha takze nieco taketo
www.ebay.com/…
A k tomu este tepla a studena.Je neaky pomer cervene ku bielim?

Ak chces ruzove-fialove, tak su aj nove LED : full spectrum 380~840nm SMD LED grow Chip EPISLEDS Light Lamp for plant .... 7,50 Eur 10x3W + zaliaty driver - akcia.
Potrebujem pridat ku mojim led pasom este 4000Lm.Chcem tam dat 10x CREE XM-L2 na 1A (tepla a studená).Ale niekde som cital,ze niekto pridal aj cervene spektrum
www.ebay.com/…
Co si o tom myslíte?Co ja mam jednu sera trubicu plant color tak svieti tak do ruzova.
Starší reakce
Když se podíváš na moji prezentaci,tak to je karlosSova práce

To mam presne v planu

uz jsem psal na doporuceni KarlosSovi, tak uvidim jestli se ozve.. kazdopadne pokud by i nekdo z vas nevedel co z casem jsem otevren vsem nabidkam

snazil jsem se to nastudovat ale musim uznat ze tohle uz je na me mic

Jak tak čtu , že vůbec nemáš ani páru o co tady jde , raději bych Ti doporučil oslovit nějakého profíka , aby Ti osvětlení vyrobil - nemuselo by to taky dopadnout dobře
Tím se samozřejmě nechci nijak "dotknout" diskutujících , ale některé věci jsou prostě bezpečnější v rukou znalých
mam za to, ze by to mohlo ridit ty ldd, ale radeji overit zapojeni
No jo..tyhle drží 1500mA ,tím pádem 3V a 5W na jeden čip. A zdroj?Tak si spočítej obě varianty... ;) Nezapomeň na rezervu u celkovýho napětí ale i proudu.
Aha to jsou ty potvory co drzi konstantni proud nebo?

no ono ja bych musel koupit i ten zdroj na pc takze je to nejspis jedno..
TC420 sice jo,ale budou pak pekelně drahý napěťový zdroje...resp.jeden nap.zdroj. Ty od ntb já osobně mám zadara

z domácích zásob

Co je ldd 1500?
Mohl bych to stmivani resit pomoci tc420?
Mrkni na reef.sk
Touto problematikou se tam zabývají hlouběji. člen JRX je v tomto oboru frajer poradí, případně ti to postaví.
Rozpočet máš slušný. S tím se dá dobře svítit.
Ahoj vsichni, rad bych si postavil led osvetleni pro svoje akvarium, 300l 120x50x50. Po precteni par clanku bych ho rad udelal z cree chipu. Bohuzel, cim vic ctu tim vice se v tom ztracim, a ze vsech tech wattu a amper mam akorat gulas. Muj rozpocet je max 300€, rad bych se dostal na celkovych 14000 lumenu, nejradeji studena bila, chtel bych aby osvetleni bylo stmivatelne ( pozdeji bych chtel pridat jednu rgb listu s tc420 na simulaci). Osvetleni bych rad zabudoval do krytu ( v planu takovy polootevreny kvuli chlazeni). Co jsem pochopil, budu potrebovat, alu chladici telo, samotne cipy, teplovodivou lepici pastu, napajeni a pak takovy potvurky co udrzuji konstatni proud. Je to spravne nebo mi jeste neco chybi?
Byl by nekdo z vas ochotny mi pomoct pri skladani vhodnych komponent aby to spolu fungovalo? Jak jsem psal uz vysse, nemam absolutne sajna co se mA a podobne tyce
Zatim jsem nasel to telo, libi se mi ze ma i kryci sklo
www.led-tech.de/…
Ten zbytek je jeste otevreny a rad si necham poradit

moc diky Martin
Starší reakce
Napsal jsem mu. Diky hirafazel
0 30.05.2016 19:46 laKatos – par meter
Zdravím má někdo k zapůjčení par-meter popř. byl by ochotný mi klidně i osobně změřit akvarium. Jsem z Frýdku Místku
Tak tenhle typ optiky jsem lepil na čip vteřinovým lepidlem za pár korun. Ke kraji nepatrnou kapičku. Drží to skoro rok ...
0 29.05.2016 18:21 laKatos – optika na cree led chipy

Čím lepit optiky na chipy?
Chci zúžit světelný paprsek z klasických 120 stupňů vyzařování ledek na 45.
Optiky už mám doma a jedna se o tyto viz foto
Starší reakce
slavko napsal:.......... Takže pokojne by som to zapol (po vysušení na radiátore) a naplánoval si výmenu vodičov v čo najbližšej dobe – rádovo v týždňoch (pokojne aj po častiach).
S tím sušením vyšší teplotou opatrně, vyšší teplota tu korozi urychluje. Takže pokud to co suším chci aby pak ještě delší čas fungovalo, tak je nejlepší sušit maximálně při pokojové teplotě a ne na radiátoru nebo někde jsem slyšel i rady na sušení fénem apod.
laKatos napsal: A měděné lankove vodiče hnijou/koroduji? Dokonce i v takovém měřítku že se až rozpadnou?
áno, nehrdzavejú a áno, korodujú -- na povrchu reagujú. Pri drôte s priemerom 0,75 mm to možno nebude problém nikdy, pretože korózia nepokračuje do hĺbky. Lenže tenučké lanká... Budete to riskovať? Áno, s najväčšou pravdepodobnosťou nedôjde k prerušeniu ako takému, ale k oslabeniu, ktoré prdne už pri minimálnej záťaži. Podľa mňa je to vo výsledku rovnaké...
Škoda, že som si tie zelené končeky toho môjho káblika neodfotil, ako odhnili v mieste medzi izoláciou a pocínovaným/prispájkovaným koncom, hoci už nikdy nezistím, či odhnili celkom, ale som ich utrhol pri posúvaní zdroja. Tak, či tak, ten káblik bol/je síce tenký, ale roztrhnúť ho ako taký nedokážem, takže posunutím zdroja by som nepoškodený káblik neutrhol.
A měděné lankove vodiče hnijou/koroduji? Dokonce i v takovém měřítku že se až rozpadnou?

konrad napsal: Sú to viacžilové vodiče :(
Nemusíte z toho robiť tragédiu
Vysušiť a zapnúť, ono to bude hriať a to na sušenie tiež pôsobí priaznivo. Tá voda vo vodičoch je škodlivá z dlhodobého pohľadu - tzn. začne to pod izoláciou korodovať a skôr alebo neskôr tie vodiče „odhnijú”. Takže pokojne by som to zapol (po vysušení na radiátore) a naplánoval si výmenu vodičov v čo najbližšej dobe – rádovo v týždňoch (pokojne aj po častiach). A možno vydržia niekoľko rokov, ale nikto to nezaručí...
Práve pred dvoma týždňami som menil vodiče k ventilátorom, jednoducho „odhnili” pod samozršťovacou bužírkou (a svine v tej bužírke držali, tak som si to všimol až po nahodení krytu na miesto), ale mám tam tenučké drôtiky a to odhnívanie im trvalo asi dva-tri roky...
Čo sa týka pasty - neviem, ale nemal by to byť problém, istotu budete mať, keď zmeriate teplotu.
Ee skor o svetlo. Vodu som otrávil CO2.
Svetlo tam bolo len chvíľu ale potreboval by som ho čím skôr zapnúť
jemu ale asi nejde o světlo, ale jestli tou pastou neotrávil vodu, ne?
Sú to viacžilové vodiče :(
Nekúpal som, ale ak máte ako vodiče lanká (viacžilové vodiče), tak by som ich vymenil - do nich iste zatiekla voda, a nevysušíte to v rozumnom čase a môže to neskôr robiť bordel. Každopádne vysušiť, a to tak, že poriadne

Vykúpal už niekto CREE čipy v akváriu? Mám čakať nejaký problém? Netreba vymeniť teplovodivú pastu?
Kúpalo sa to asi 3-5 minút..
Mas pravdu no

koukal jsem ale ze za obyc reflektory dam stejne 1500-2000. A patlat pasky se mi moc nece...
proč ne, ale cena je teda šílená ...
0 02.05.2016 08:58 Bodla – Led reflektor
Ahoj, jaky je vas nazor na toto svetlo
www.berge.cz/… do spolecneho akva 160x50x50 kdyby bylo 3X? Vyhodu vidim instalace, neresim chlazeni, vodotesny, stmivac a modra na nocni svetlo. Co myslite?
Všetky teploty dnu v čipe do asi 75°C sú v poriadku, teplota na chladiči potom závisí na prenose tepla, ale myslím, že by musel byť veľmi zlý prenos tepla, aby bol problém pri jeho teplote do 50 °C.
jo, když to funguje, proč ne. Je to ale extrém, stejně se zde prezentují extrémy opačným směrem

. Ohromné předimenzované, obludné chladiče ...
1 29.04.2016 16:10 hirafazel –
Re: GP Druhá strana "chladič" - 31°C, základna čipu "star" - 31,9°C (měřeno ihned po vypnutí LED, aby se neměřila teplota v čočce), teplota v čočce při zapnutém LED - 42°C. Měřeno infra teploměrem - osobně nepovažuji za měřidlo, ale lepší než "ruční" měření teplé a studené. Základna nerez 500x100x1mm, 2x čip CREE T6 XM-L U2 White 6500K,LDD1000h na plný jas jede cca 5h denně, provozuji přes 2 měsíce. Nevím jaké teploty z hlediska životnosti, účinnosti by měli být optimální a je mě to zatím jedno (pokud odejde, asi mě to donutí o tom přemýšlet). Jo a nerez je použit zatím jako nouzovka a BEZ teplovodní pasty (když mě dorazili čipy a zdroj neměl jsem nic jiného po ruce), pořád lepší než zářivky co jsem používal předtím.
Přidat reakci
1 ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256465x