Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2015 23:32 tomka Re: NHKG
Na krabicce je napsano ze to je urceno i na krupicku - Ichtyophthirius multifiliis.
Tak snad to zabere... bohuzel to davkovani v tom navodu neni dostacujici :-/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2015 23:21 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: tomka
Anti-mykotin je na plíseň, s krupičkou moc nepomůže. Sůl a teplota by mohly stačit, ale stejně bych si být tebou radši připlatil za Eshu (exit bude stačit, ale s 2000 je to ideální).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2015 23:17 tomka
Po dnesni vymene vody se objevila krupicka na vsech neonkach, jen neonky obecne jsou ok ( zatim)ancitrus a pandy jsou zatim ok, po aplikaci Anti-mykotinu a lzicky soli a zvednute teploty na nejakych 29°C cekam co se stane dal.
Potrebuji radu jak casto davkovat, v navodu je jen 1 kapka na litr vody ale nevim jestli to opakovat kazdy den po dobu doporucovanych 3-5 dnu? coze

Diky Za Odpoved :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.12.2015 11:08 JoKa Re: Abarth
Po doléčení jakýmikoli léčivy dělám generální průplach (fotku mám v prezentaci super red). Vycucnu 80-90% vody, nechám ryby skoro plácat na suchu (tady ale bacha, je to velké množstí najednou, voda odstátá) a po částech nalévám novou, odstáou s výluhem, klidně na 3x, ať stíhá voda v kýblích odstávat.
Další den už postupuji, jak radí Roman.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2015 10:21 R Muž romant [28003] Re: Abarth
Tak šneka(y) klidně ano(okružáky, piskořky) a ty molly to jsou přesně ty ryby, který tam nepatří, ale to budeme řešit v jiným vlákně, tady už jsme silně OT.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2015 10:15 Abarth Re: romant
Tak aplikujeme eShu do nedele, následne výmena vody 3x po sebe tých 50% dúfam že dovtedy príde filter aby sa mohol zapojiť do zábehu. Ešte otázočka ku osádke, myslíš že je hlúposť doložiť nejakého šneka a nejaké molly ? alebo nechať to takto nejakú dobu pokiaľ sa akva ukľudní po krupici
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2015 10:09 R Muž romant [28003] Re: Abarth
Netřeba se bát a klidně 3x po sobě vyměnit i tu plovinu. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2015 10:07 Abarth Re: romant
Tak filter je objednaný, takže už len počkať pokiaľ sa rozhýbe pošta :-D , snažím sa to zohnať, v návode je písane že sa odporúča po kúre výmena 50% vody, no na fóre som sa dočítal že tej vody sa netreba báť a aj každý deň vymeniť 10-30% vody aspoň 3x za sebou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2015 09:56 R Muž romant [28003] Re: Abarth
Výborně, měl jsi kliku na kmen parazita, který nebyl vůči doporučenému léčivu rezistentní, což se někdy stává. :-) Po těch pěti dnech rozhodně řádný výměny vody a jako následnou rekonvlescenční péči bych doporučil listy mandlovníku mořského(až seženeš), tedy bude postačovat vždy aplikovat jenom jeden menší a nebo polovina většího, nechat do rozpadu. Jako máš k řešení ten filtr a v neposlední řadě bych se zamyslel i nad osádkou, je postavená na špindírech a to v souvislosti s tím nicotným filtrem(současnost) prostředí velmi rychle dokáže zaneřádit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2015 09:47 Abarth Re: romant
Tak dnes ráno nas čakalo príjemné prekvapenie, po krupičke ani bodky... doslova :) druhý ancík čistučký dúhovka taktiež a golden molly bez chýb, každopádne kúru predĺžime preventívne na tých 5 dní, stým že dávky už zvyšovať nebudeme a budeme sa držať návodu. Ešte raz ďakujem za pomoc stydim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.12.2015 21:39 R Muž romant [28003] Re: Abarth
Tak, podle toho jak ty ryby vypadaly před léčbou, bych to klidně prodloužil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2015 21:31 Abarth Re: romant
Odporúčaš predĺžiť liečenie na 4-5 dní ? či stačí 3 dni?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2015 21:24 Abarth Re: romant
Samozrejme zajtra tretí deň dávku nechám zväčšenú.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2015 21:20 R Muž romant [28003] Re: Abarth
Dojet celou léčbu podle návodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2015 21:18 Abarth Re: romant
Tak bohužial jeden ancík to už nerozplaval :/ no na dúhovke je už minimum viditeľných bodiek a na golden molly vôbec nič tak uvidíme či osádka už ostane
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2015 10:59 Abarth Re: romant
Uvidíme, každopádne dáme info ako sme pokrocili
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2015 10:31 R Muž romant [28003] Re: Abarth
Ty ryby už jsou hodně napadený, tak je klidně možný, že to některá z nich nedá, to je realita se kterou se musí počítat, ale to spíš informativně, jinak držím palce. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2015 10:30 Abarth Re: romant
Dik moc ! Aktuálne už sme zakúpili eshu2000 + exit :) dúfam že to bude už len lepšie ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2015 10:24 R Muž romant [28003] Re: Abarth
Samotnou malachitku neřeš, ať si nepřivodíš ještě více problémů, sežeň tu eSHu(Hornbach) a jako vhodnou filtraci, kterou necháš měsíc s tou stávající a teprve potom tu stávající odstraníš můžeš volit třeba www.rybicky-rybky.cz/… a k tomu www.rybicky-rybky.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2015 10:18 Abarth Re: romant
Diky za radu, ideme do toho. Taktiež sme čítali že malachitova zeleň je tiež vhodná, je to pravda ?
Každým dnom sa učíme. Vedel by si nám poradiť nejaký vhodný filter do nášho akvária ? A ako ho zabehnut ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2015 10:09 R Muž romant [28003] Re: Abarth
Krupice jak vyšitá, tedy bohužel. Obstarej si eSHa exit a můžeš kombinovat s eSHa2000(není nutno) a aplikuj dle návodu, tedy dávej dávky o polovinu větší, nikomu se nic nestane, zohledníš si množství rostlin, krupice je už hodně rozjetá, tak i proto to doporučení navýšení dávek. Pokud neseženeš, tak Costapur, opět navýšit o polovinu dávkování, vždy dodržet návody. Po ukončení léčby, bez ohledu na to co se píše v příbalových letácích několikadenní výměnu vody.
Edit: Máš poddimenzovanou filtraci, tedy množstvím osídlitelného materiálu, výkon ten filt má, ale to je asi tak všechno, je to kategorie "honič vody".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2015 10:05 Abarth – Ancistrus
Fotka k příspěvku Zdravím, za posledné 2 dni nam uhynulo 6 parmičiek na krupičku, a zdá sa mi že dostal to aj tento ancík viete mi poradiť podľa foto či je to krupička ? Zvýšili sme teplotu vody na 28 stupnov pridali soľ no nevieme či to pomohlo. V prípade nám viete pomôcť ako "dezinfikovať" akvarium ? tone sad

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 17:21 Muž kofejn [965] Re: romant
Nahoru moc nezacvičím, topítko víc nedá. Jedině, že bych elementku víc zaizoloval. Snad to ryba do neděle vydrží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.12.2015 15:33 R Muž romant [28003] Re: kofejn
Zacvič s teplotou, nahoru, dolů a když nic, tak za 3-4 dny jí dej do společnýho. Ten Modrej rámeček jsem pořešil. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 13:40 Muž kofejn [965]
Mám rybu v karanténě 10 dní při 23°C a krupička se neobjevila. Je už bezpečné (ohledně krupice) ji umístit k ostatním rybám? Karanténa má 12l a i když měním vodu 50% ob den, té malé skaláře se tam asi moc líbit nebude.
A pro adminy: Nešlo by umístit do modrého záhlaví odkaz do atlasu na krupičku? rybicky.net/nemoc/ichtyophthirius-multifiliis
Ono by to bylo fajn i ostatních nemocí

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2015 18:49 Zakinthos – Krupička a její oběti
Ahoj, i já mám s krupičkou nepěkné zkušenosti:(
Po útoku krupičky mi nejdříve uhynuly 2 mřenky a 1 tetra poté zbylá mřenka a 2 tetry a nakonec...i ta poslední:(
Pak jsme je začaly léčit desinfekcí a začalo se to zlepšovat i když ryby mají ještě poslední známky tohoto zákeřného parazita. Kdybyste u svých ryb zpozorovali bílé tečky po těle, tak IHNED začněte léčit jinak to bude mít fatální následky!!!!
Osádka: 3x Mřenka
nádherná
4x Tetra
červená
2x Čichavec
zakrslý
2x Ancistrus
a ještě
nějaké molly

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2015 17:40 R Muž romant [28003] Re: vavralery
A to můžeš na ty výměny vody i přitlačit a měnit častěji, je to totiž ta nejlepší prevence. ;-) Jinak ji klasickým příkladem, že když se použije to odpovídající léčivo, dobrá věc se podaří. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2015 17:34 vavralery
Esha Exit.Dle navodu 3 dny a je krupicka pryc.Pak vymenil 1/3 vody a OK.Predtim asi 3 mesice zakoupil 2 mecovky a po 3 dnech zaznamenal takovy malo viditelny povlak na tele rybiček a stazene ploutvičky.Nasadil Esha 2000 dle navodu a opet vse OK.Jeste mam skusenost s Esha Examita"2 samicky mecovek taky nezraly ploutvicky stazene.Po 3 dnech s Examitou je vse OK a krasne zerou a tloustnou.
Predtim asi 1 rok jsem lecil zaplisneni Preventinem a pak Multimedikalem"vylecil jsem ale odnesly to rostlinky které asi 2 mesice zivorily nez se znova rozjely.
Ja zacal každých 13-14 dnu menit 1/3 vody a zatím je klid.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2015 21:40 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Issa
Poznat to asi nepude. Ale po cca týdnu (dle teploty) bez ryb většina stádií krupičky umírá. Takže když příště provedeš desetidenní karanténu rostlin v nádrži bez ryb, budeš mít 99% jistotu, že si s nimi krupičku nezavlečeš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2015 21:24 Issa Re: NHKG
A to lze poznat, že jsem si na rostlinách přinesla krupičku v karanténě bez ryb?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2015 16:39 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Mishule
Já dávám do karantény i rostliny. Jak vidím, tak se to vyplatí. Navíc karanténa pro rostliny jde udělat z jakékoliv trochu větší nádoby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2015 16:31 Mishule – Krupička
Pozor, v Radotíně je nově otevřená akvaristika. Koupili jsme zde kytky. Po několika dnech se v akva rozjela krupička (z ryb jsme to nepřinesli, žádné jsme nekupovali půl roku).
Nyní mají v akvaristice několik akvárií v karanténě... mají tam krupičku.
Tak bacha no

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 09:55 Muž patamatix [408] Re: romant
Nemám problém,když do mě někdo šťouchne,jelikož téměř vždy jsem se z toho něco naučil,za což všem děkuji ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 09:51 R Muž romant [28003] Re: patamatix
Nepřenosná zkušenost, za tu se musí něco zaplatit. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 09:47 Muž patamatix [408] Re: romant
Máš dobrý pamatovák. Musím uznat,že to byla hloupost je chtít zlikvidovat. A to říkám hlavně proto,aby ostatní co si to budou chtít ulehčit jako já,aby to nedělali ;-) Jelikož mám dobrý pocit,že se my je povedlo vyléčit(i za cenu dalších nákladů) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 09:41 R Muž romant [28003] Re: patamatix
Tak to jsem chtěl číst a příště už je netluč. :) Já jsem nemohl odolat, byť nejsem kdovíjakej češtinář. :-D
Edit: Ten důvod mého pošťouchnutí jsem si dovolil opravit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 09:37 Muž patamatix [408] Re: romant
Ne nebyly,koupil jsem je a dva dny na to přišla krupice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 09:31 R Muž romant [28003] Re: patamatix
Ty ryby co jsi léčil byly nový, ty ještě v žádný nádrži kterou máš nebyly?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 09:26 Muž patamatix [408] Re: romant
NO já jsem měl v plánu to komplet zrušit a projet savem,takže to tak udělám.Jak říkáš je to nejjistější pro zlikvidování jakýchkoliv zdrojů problému. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 09:22 R Muž romant [28003] Re: patamatix
Tak, karanténu chápu jako nádrž se kterou se dají dělat rychlý operace. Ovšem je nutný vědět, že je ta nádrž kam ryby půjdou v richtiku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 09:15 Muž patamatix [408] Re: romant
Projet savem myslíš - komplet zrušit a savo,je tak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 09:08 R Muž romant [28003] Re: patamatix
Mohlo by být. Karanténu vyčistit, třeba projet savem, aby byla co nejmenší pravděpodobnost recidivy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 09:02 Muž patamatix [408]
Tak mám ryby po úspěšné léčby krupičky,3 týdny jsou bez jakéhokoliv příznaku nemoci. Myslíte,že je vhodné je již vypustit z karantény? a pokud ano co potom s karanténou,co je vhodnější-nechat ji tak jak je nebo komplet vyčistit a založit znovu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2015 13:54 JoKa Re: Romulinkaa
Chce to akvárko, ne tu plastovou krabičku, nebo co to je... A rostliny, hodně rostlin (živých)... Filtr atd...

S tou krupicí by ti pomohlo zvýšit teplotu a přípravky Esha 2000 a Esha exit, ale pokud jim nedáš podmínky, nemoc se vrátí...

Samice to má podle mě za sebou, šetrně utratit, té už nepomůže nic...

Edit: a taky to chce něco přečíst...
www.rybicky.net/…
www.rybicky.net/…
www.akvarijni.cz/…

Edit2: a ten preventin jim tam leješ pravidelně?!?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2015 11:55 Romulinkaa
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,
Mám bojicnice samečka a samičku,
u samce mě trápí bílé tečky po celém tělíčku, stále se schovává a zdržuje se spíše na dně. Z čeho se to stalo a co proto tomu dělat? Mam ji dát do jiné nádoby? Jak zabránit pristimu napadení?
U samičky mě trápí špatně plavání ocaskem dolů a divně zakřiveni, je ohla.
Zatím jsem rybka vyměnila vodu a přidala přípravky jako obvykle. Viz. Foto
Děkuji za radu :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2015 18:29 R Muž romant [28003] Re: leross
leross napsal: Mě právě říkali že víc už nezvyšovat,naopak někde zase psali 32 stupňu...Tak babo raď :-DKdyž už léčíš, tak dále nezvyšuj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2015 18:27 leross Re: patamatix
Mě právě říkali že víc už nezvyšovat,naopak někde zase psali 32 stupňu...Tak babo raď :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2015 18:26 leross Re: patamatix
Neonky,platy,mechovky a ancitrus
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2015 18:25 leross Re: romant
Moc děkuju,budu pokračovat dál...na některých rybách(plata a některé neonky)je to pryč,ale někde se to taky drží:/ Já abyc jim neublížila.Ten výluh?Žádnej sem nedávala
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2015 18:24 Muž patamatix [408] Re: leross
Nevím jaké ryby máš v akváriu,ale já měl ryby přes týden v 32°C a ani náznak problému ;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95313x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=693