Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 23:35 Muž JUCHA [82] – Re: Natka
Tak to já na krupičku použil Costapur od SERA. Výsledky byly vynikající. Podle mě pokud extra nepřeženeš dávkování by mělo být vše v pořádku. Pokud se zeptáš v akvaristice tak tam Ti poradí na 100%.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2011 19:07 Natka – Krupička.Prosím pomozte mi!!!!!
Mám akvárko cca75l.Dnes jsem prisla na to ze ryby maji krupicku. Ale spolu s rybyma mam v akvariu i Zebrovníky waltovi.Mam strach tam pridavat nejake leky a zvysovat teplotu.Poradte mi nekdo prosím jestli je muzu nechat s nima v akvarku a pridat najake ty leky nebo jestli je mam oddelit. Natka

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2010 11:46 micmes – vánoční zemětřesení :(
Tak se mi stala nehezká věc. Přes vánoce jsem zjistil, že mají rybky krupičku. Než jsem v pondělí koupil EXIT, 7 mi jich umřelo. a po dvou dnech léčby i další 2. Navíc mam strach o jednoho "SAE" pořad pluje u dna a jen tak z lehka příjmá potravu. Nevíte jak je možné, že krupička mapadla "jen" neonky a parmičky 5 pruhé?? Ostatní zůstaly ušetřeny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2010 13:45 R Muž Silent [5949] – Re: Radimek
Bez topítka těžko a navíc bys teplotu neudržel. Sežeň si eSHa exit a nemusíš zvedat teplotu ani vymýšlet nějaké pochybné postupy. Navíc v tak malé nádrži těžko trefíš terapeutickou dávku soli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 13:39 Radimek
a este neco jak mam zvysit teplotu vody kdyz nemam topitko? momentalne mam 24 stupnu diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 13:19 Radimek
diky : ) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 13:13 daniel válka – pomoc
Fotka k příspěvku Skuste malachitovou zeleň mi to pomohlo koupíte v každém akvaristiku nebo zverymexu.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 13:09 Muž NHKG [3901] - Hadohlavci – Re: Radimek
Zkus použít google? A aby jsi neřekl, že jsem zlý tak tu máš link, studuj důkladně: www.akvarijni.cz/…
Sůl se dává jenom jednou, případně pokud měníš vodu tak po doby léčby dodat soli podle množství vyměněné vody. Dávkování každý radí jiné a počítej s tím, že sůl nemusí zabrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 13:01 Radimek
mam davat kazdy den 1 lzici soli nebo jak casto? diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 12:52 Muž NHKG [3901] - Hadohlavci – Re: Radimek
Se solí neporadím, musel bych hledat stejně jako ty. Každopádně kromě soli je dobré zvýšit teplotu (někam k 28°C). Nevím co máš přesně za ryby, tak si radši ověř, že ji zvládnou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 12:45 Radimek – RE
tak sem se tu docet ze na 10 litru 1 kavova lzice mam aplikovat?mela to 1 neonka tu krupicku a na 1 se obevuje 2 tecky na ploutvech
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 11:02 Radimek
mam 12 litrova akva tak kolik soli mam dat? este nemam moc skusenosti tak poradte diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 10:53 Radimek
tak mam zkusit tu sul?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 10:40 Muž NHKG [3901] - Hadohlavci – Re: Radimek
Sůl je jedna možnost, ale kdyby jsi trošku četl, tak všichni používají s úspěchem eSHa EXIT (+ esha 2000). Jinak karanténa na krupičku je zbytečná, stejně je nutné přeléčit celé akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 10:31 Radimek – krupicka
zdravim 1 neonka mela krupicku a dal sem ji do karanteny ale chci se zeptat jaky pripravek mam dat do akva aby to nemeli vsechny ryby mam zvisit teplotu vody a mam pouzit sul? Diky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 22:59 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: atomka
S Costapurem nemám žádnou praktickou zkušenost. :-O (Když na tuto nemoc někde výjimečně narazím, používám výhradně eSHa EXIT.)
Tak si jen tipnu:
Jestli jste krupičku zaregistrovala teprve před třemi dny a rybka, která vám uhynula, byla už parazitem celá posetá, vypadá to, že jste si nemoci všimla a léčbu zahájila pozdě...
Nevím nic o vašem akva, tak jen obecně zkonstatuji, že v podobné situaci bych to asi risknul a začal "2. kolo" léčby, tentokrát s dávkováním léčiva o 50% vyšším, než doporučuje výrobce.
(Splnění dalších pokynů výrobce, jako je odkalení akva před léčbou, zvýšení teploty, zajištění intenzivního provzdušňování ap., považuji za samozřejmost.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 19:45 atomka – Re: Sid
costapur...nenapisala som bo som asi zabudla...ale evidentne lieky nepomohlli..:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 19:12 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: atomka
Jaké léky jste koupila. (A že je v prvním příspěvku nezmiňujete?!)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 18:53 atomka – Re: Sid
zacalo to len pred tromi dnami...po prichode z prace som si vsimla tie biele bodky...kedze som zaciatocnik (akvarko sme zdedili po byvalej majitelke bytu) a nikdy predtym som nechovala rybicky...nasla som si na internete co treba robit a riadila som sa podla toho aj lieky som kupila ale neprezila...len teraz netusim co robit aby to nepokracovalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 18:45 Muž Sid [6774] - Rostliny
...Zvysenu teplotu mali uz treti den...co robit dalej aby nezomreli aj dalsie dve?...
Už jste je dávno měla začít léčit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 18:33 atomka – krupička
Ahojte mam (teda mala som) tri rybicky. Tlamovce pestre. Pred chvilou mi zomrela jedna samica, bola cela posiata bielymi bodkami. Zvysenu teplotu mali uz treti den...co robit dalej aby nezomreli aj dalsie dve?? vycistit vodu ? jedna ma len zopar bodiek druha vobec.. neviem co by bolo najlepsie urobit aby zostali na zive?..:( sad

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2010 22:08 Žena jalea [3] – krupička
Ahoj byla jsem den pryč a když jsem dneska přijela domů i s novýma čichavcema všimla jsem si toho že neonky maj na ploutvičkách malé bílé tečky. Identifikovala jsem to jako krupici a naběhla do obchodu pro léčiva. Tam mi prodali Sera Costapur a poradili zvýšit teplotu. Nyní mám vodu na 29, přidala jsem Costapur a 5 lžiček soli.Filtruju a vzduchuju. Mohu pro rybky udělat ještě něco? A co kytky-nepomřou mi kvůli té soli? Mám měnit vodu či ne? četla jsme také že snad ancistrusi jsou nějací náchylnější na léčiva. mám tedy očekávat především jejich úhyn? Děkuju

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2010 18:14 Falcon – Re: Kajka99
Zkusím,ale moc tomu nedávám... :-( Už jsem bez neonek... :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2010 16:41 Muž Yirka [9258] Re: pampeliška
Pokud již jednou byla krupička identifikována ve společné nádrži je zbytečné rybky odlovovat a léčit separovaně, je třeba přeléčit celou nádrž. Obecně nejšetrnějším řešením s nejlepší účinností a bez následků na osazenstvo je použít léků eSHa EXIT v kombinace s eSHa 2000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2010 14:07 pampeliška – pomoc - krupička u skalár
Poraďte mi prosím někdo. Ve spol. akváriu jsem zpozorovala krupičku na jedné a trošku druhé živorodce. ostatní ryby samec živorodek 2skaláry a čichavec jsou bez příznaků. odlovila jsem obě živorodky do mal. zeleně a přihřála je na 2h na 30°. nemám je kam umístit musím je vrátit ke skalárám. bude dostačující ve spol.aq přiolit a vytopit na 30°??? Jak se mi podaří zničit krupičku co nejšetrněji vůči skalárám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 23:17 Žena Kajka99 [229] – Re: Falcon
to mě mrzí. Tak zkus podle návodu tu intenzivní dávku, jestli tomu nebude nic vadit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 23:04 Falcon – Re: Kajka99
Večer bylo vše v pořádku,druhý den jsem přijel z roboty a neonky vypadaly jako puberťák posetý židy...a už to jelo....teď další neonka,do rána to nedá asi ani gupka a 2x black molly,ancik se tvaří jako,že jo... :-( zítra tuším úmrtnost na 50% tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 20:42 Žena Kajka99 [229] – Re: Falcon
Aha. Co se krupičky týče, podchytila jsem ji hned v začátku, u dvou teček na jedné rybě. Nevím v jakém stadiu jsi ji začal léčit. Jen jsem chtěla říst, že bezobratlým v mé nádrži tyto přípravky neublížily a proto si myslím že léčivo jako takové by rybě ublížit nemělo. Pokud ti umírají na krupičku, tak bohužel :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 16:19 Falcon – Re: Kajka99
Tak to jsi mě trošičku uklidnila :-),ale i přesto musím být skeptický,úmrtnost už je 25% za 2 dny a další ryby nevypadají nejlépe... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 16:03 Žena Kajka99 [229] – Re: Falcon
já jsem léčila krupičku 8 dní eshou a exitem a přežili mi jak šneci tak krevetky (i s vajíčky!) myslím že jsou to ty nejšetrnější léčiva. Jak se s tím ale popere tvoje rybka ti neřeknu. Obecně jsou ale bezobratlí náchylnější než rybky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 15:56 Muž Designer [5696] - Cichlidy – Re: Falcon
Ancistrus se mi nelibi, nechovam je, a nikdy jsem nechoval. Ale tech zminek o jejich citlivosti na nektere chemikalie je vsude tolik, ze mi to zustalo pod kuzi jako neco, na co by si mel clovek dat minimalne pozor, no a ted se mi to hodilo pro ten priklad. Ne vsechno musi clovek zkouset, specialne kdyz z mnoha zdroju vi, co to nejspis udela ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 15:50 Falcon – Re: Designer
Já jsem přitáhl krupičku na Ancíkovi(poctivě jsem se vy ... na karanténu) :-( ,zaujalo mě,že podle toho co jsi napsal,právě on by neměl přežít léčbu?To máš odzkoušené?Aplikoval jsem eSHa EXIT + eSHa 2000....(ono to tedy vypadá,že nepřežije nic) :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 15:38 Muž Designer [5696] - Cichlidy – Re: Jitka
Ruzne ryby jsou ruzne citlive na ruzna leciva. Kazda lecba musi odpovidat tomu, co je leceno a na co leceno. Takze zatimco Bojovnicak bude vesele plavat po uspesne lecbe, Ancistrus bude dodelavat a skonci svuj zivot za 4 dny po aplikaci malachytove zelene. Jen priklad. Izoluj Bojovnici, zacni ji lecit podle toho co si myslis ze to je, ostatni ryby sleduj a pravidelne jim men vodu, ted treba mnohem casteji.
Kdyz uzivas nejaky prasek a nic Ti neni, taky se Ti vetsinou nic moc nestane, treba Paralen vetsine lidi nic neudela a koho boli hlava, toho muze bolet prestat. Kdyz budes uzivat chemoterapii pouzivanou na rakovinu, muzes si vazne ublizit i pres to, ze takovou nemoc nemas. A s akvarijnimi lecivy je to podobne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 15:05 Jitka – Re: Designer
a co se stane když se spletu s diagnozou a přelečim akvárko jinýma lékama než jaké by potřebovalo? Uškodim ostatnim rybám? Ty přícucníky mám už krásný velký a nechtěla bych o ně přijít. Je lepší když koupim nového bojovníka (kdyby tento pošel) ho nějak preventivně přeléčit nebo něco s nim udělat než ho šoupnu do akva abych neriskovala zatažení nějaké nové nemoci? Jestli jo co a jak s ním mám udělat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 14:58 Muž Designer [5696] - Cichlidy – Re: Jitka
To se neda moc obecne rict, jak castou peci akvarium nutne vyzaduje. Pokud me nekdo male a silne prerybnene akvarium, bude muset menit vodu vyrazne casteji, nez nekdo, kdo ma 20 neonek jen pro efekt ve 300l nadrzi jinak plne rostlin, kdyz ho zajimaji prave ty rostliny. Jeden bude menit vodu kazdou chvili, a stale bude spatna, kdezto ten druhy ji vymeni jednou za uhersky rok a to jeste do vody pridava rostlinam hnojivo. Co se tyce izolace nemocne ryby, je to jiste vhodne, nic se tim nepokazi ani kdyby to nebylo nakazlive (treba povazujic nejake zraneni za nemoc). U nekterych nemoci se pak akvarista nevyhne preleceni celeho akvaria, ale to je uz prave o tom zjistit, co to vlastne je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 14:34 Jitka – Re: Designer
Může to být třeba tím že tam leju dešťovou vodu (odstátou) živorodkám to nevadilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 14:32 Jitka – Re: Designer
To by asi i odpovídalo, myslela jsem že stačí voda měnit jednou týdně ale asi častěji. PH určitě změřim a kdyžtak dám vědět jak to dopadlo. A asi mám tu rybu izolovat že? Jinak moc děkuji za pomoc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 14:08 Muž Designer [5696] - Cichlidy – Re: Jitka
Krupicku uz poznas, takze to by ses asi neptala, takze to nejspis nebude. Takhle na dalku, bez obrazku to lze tezko posoudit, a lze to leckdy tezko posoudit i s obrazkem. Zacaly se Ti mnozit rasy, to by mohlo znamenat nahromadeni odpadnich latek. Chce to zlepsit udrzbu (pravidelna vymena casti vody, odkalovani) a ryby lecit.
Mrkni na:
rybicky.net/nemoc/
a zkus posoudit, cemu jsou ty priznaky nejbliz.
Jak pisu, nevidim to, ale co treba tohle?
rybicky.net/nemoc/flexibacter-columnaris
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 14:02 Jitka – dotaz na nemoc
A ještě chci dodat že kolem hlavy, ty skřele nebo jak se tomu říká má jakoby trochu odchlíplé a červené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 13:40 Jitka – dotaz na nemoc
Dobrý den. Mám v 60ti litrovém akva dvě vysoké rostlinky a jednu maličkou co se zakořenila do kořenu. Toť ke kytkám. A z ryb mám tři bijovnice z toho jednoho samce. Dva přícucníky pár. A dva šneky jedno je piskořka věžovitá a druhé nevim. Ale na zaběhnutí akva jsem tam měla živorodky - Paví očka a jedno jsem musela dát pryč, jelikož mělo krupičku a pak už byli všichni v pohodě. Jenže teď se mi na tom samečkovi bety začali dělat takové bílé flíčky. Na těle nic nemá jen jako by ploutve ztrácely barvu u pod čumákem taky bělá. Vypadá to jako by plesnivěl či co. Plave jaksi divně. Před deseti dny ještě stavěl hnízdo, pak jednu samičku zabil a je divnej. Je apatickej, hnízdo už nestaví a ani neroztahuje ploutve jak to dělal, vypadá jako by mu zvadly jsou takové slepené a on je fort zalezlí a jde se jen nažrat. Přícucníci přestali pucovat kytky tak se na listech udělala hnědá řasa. Akva má teplotu 26 stupňů, prosím poraďte co to může být.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 12:38 R Muž Silent [5949] – Re: Falcon
Je to možné. Bývá to druhotná infekce a na to by měl zabírat eSHa 2000. Pokud na krupičku vymře celá osádka není nutné nádrž kompletně překopat. IMHO stačí nechat bez ryb cca měsíc a situace by se měla normalizovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 10:54 Falcon
Dobrý den,je možné,že by u krupičky,docházelo k rozpadu ploutví(hlavně ocasních)?
Ještě by mě zajímalo,v případě úhynu všech rybek,jak poté čistit nebo léčit(myslím kytky atd.) nebo je lépe celé akva zrušit a začít znovu?Děkuji za odpovědi.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 16:08 R Muž Silent [5949] – Re: Trenéři
Inkubační doba u této nemoci je zavádějící termín. Od prvních příznaků infekce (bílé tečky značící uchycení invazního stadia parazita) po jeho uvolnění je závislé na teplotě. Při teplotě běžné v akváriích (cca 25°C) je to 4-5 dní. Uvolnění jedinci se usazují v nádrži kde se zapouzdří a ve vzniklé cystě dojde k nepohlavnímu dělení na cca 1000 zároděčných stádií. Tato fáze probíhá asi 20 hodin. Pak dojde k uvolnění mladých jedinců kteří hledají hostitele a celý cyklus se opakuje. Invazní stadia musí najít hostitele do 48 hodin jinak hynou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 13:40 Trenéři – Dotaz
Zdravím chtěl bych se zeptat jak je dlouhá inkubační doba od prvních projevů krupičky. Moc dík za odpověď

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2010 20:32 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: Housie
Je to krupička ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2010 20:23 Muž Housie [3]
Fotka k příspěvku ahoj, nemám zkušenosti s krupičkou, můžete me ji potvrdit?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2010 10:54 Lucka – beťák, krunýřovec, paraziti
Dobrý den,
potřebuji radu. Mám akvárko 12l, v něm beťáka a krunýřovce jednopruhého. Asi po 3 týdnech od nákupu krunýřovce (beťáka i s vybavením akvárka mám přes 3 měsíce. V akvárku jsou 3 živé rostinky (podle fotek na internetu šplhavník krásný, mokřanka žebrovaná a jedna z "trav" - upozorňuji, že jsem úplný amatér), domeček na schovávání a teď přibylo i vzduchování. V akvárku už dřív po skle běhaly malé bílé tečky, nijak neubližují, dočetla jsem se, že by mohli být z nadbytku jídla, což je možné. Před 4 dny se u betty objevila krupička a v chovatelských potřebách mi na to dali Molucid (že to zabije jak krupičku, tak i ty tečky na skle). Molucid jsem do vody nalila před 3 dny a čekala. Dnes jsem si všimla, že beťák má na těle další parazity "krupičky", které tam včera neměl a ještě k tomu se mi na skle akvária a v něm usídlili další živočichové a to hlístice. Potřebuji radu, zda dát Molucid znovu a jak dávkovat (o další dávce tu nic napsaného není), zda mám vyčistit celé akvárko mechanicky sama nebo zda koupit jiný přípravek speciálně na krupičku a ty malé živočichy v akváriu tam nechat? Děkuju za odpověď

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 17:19 R Muž Silent [5949] – Re: MartinLhota
Jestliže chcete používat eSHa jako prevenci při nákupu nových ryb tam maximálně eSHa 2000. Exit bych použil pouze při napadení krupičkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 17:05 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: MartinLhota
Pokud se rozhodnete pokračovat v léčbě, (třeba se objeví jiné názory, ale já bych to udělal), doporučuji - jak už jsem napsal - "začít od začátku", tedy se "zahajovací" dvojnásobnou dávkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 16:56 Žena Denver [1] – Re: Yirka
no jo, ale u nás se nikde esha neprodává, musím počkat, až ji známá doveze z Prahy, pokud to tam sežene. Mám jen bioicht, ale zas už nemoc ustoupila, tak nevím, jestli ho tam dávat a nepočkat už na tu eshu, kdyby to propuklo pak znovu... U bioichtu se má prakticky na 2 týdny vyřadit filtr..., tak jsem chtěla zkusit mírnější "léčbu".. (u začínající krupičky)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95255x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=2718