Krupička
Tak akvárirum už snad vymřelo kompletně kromě těch dvou čichavců. Ti se mají čile k světu. Chtěl bych se zeptat, co teď s tím akváriem dělat, abych tam mohl dát nové rybky? Díky za rady.
Moje reakce na Tvůj příspěvek měla patřit někomu jinému, to o těch dusitanech a amoniaku nepatřilo Tobě, omlouvám se.
Tak měň každý den vodu a doufej že se to zlepší. nesmíš být tak hrrrrr
Jinak nechci ti do toho kecat ale mnohým tady by pomohlo kdyby sis založil prezentaci.
Ten úhyn je způsoben tím co jsem již popisoval, v nestabilním akváriu se nachází moc ryb a ne zcela funkční nitrifikace má za následek zvýšení hladiny dusitanů a možná i amoniaku a ryby následně umírají.
Tak úhyn stále pokračuje. Když ty ryby pomalu tahám ven, tak jako kdyby se z nich odloupávala kůže. Zbylo mi tam 5 ryb a jedna vypadá už špatně. Jediný, kdo to asi přeřijí jsou dva čichavci, kteří nejeví známky a také 2 tetry černé. Zbytek osazenstva poumíral včetně ancystrusů...bohužel foto teď nepořídím, foťák u sebe nemám, možná až k večeru, stejně je to ale už k ničemu...
Měň tu vodu, do akvária nijak jinak nezasahuj, krmení můžeš na několik dní úplně vynechat, nikomu se nic nestane, polepši se s těma rostlinama a bude to v pohodě.

Diky moc za reakce, vodu vymenim hned. Sand to byl jen ojedinely uhyn, ktery se nebude opakovat.

Uhynulou rybu odstranit z nádrže. Ty bakterie který se tu rybu snaží rozložit, jsou spíš prospěšný, než škodlivý. Vodu samozřejmě vyměnit hned, odstátí netřeba, když vyměníš jenom 1/3, taky dobře. Tvoje akvárium je čerstváček a to co sleduješ s těma rybama by se dalo nazvat jako syndrom nové nádrže, nebo-li moc brzy šlo do nestabilního prostředí hodně ryb. Ty výměny vody pomůžou se stabilizací nádrže, protože se bude vlastně suplovat ne zcela dobře fungující nitrifikace. Určitě to chce přidat rostliny, který jsou velmi dobrými pomocníky při stabilizaci nádrže.
Edit: Honzo nedalo mě to, abych se nedovzdělal
cs.wikipedia.org/… , to slovo destruent jsem totiž slyšel poprvé, tak nechť si to i ostatní přečtou, já jsem spíš na ty sedlácký přirovnání.

Ty bakterie jsou běžní destruenti kteří rozkládají mrtvou tkáň. Jediné čím mohou ohrozit živé ryby je zvýšení hladiny dusíkatých látek. Pokud jsi mrtvou rybu odstranil nic se neděje. Ovšem výměna vody jen prospěje.
Aha, chápu. Takže hrozí mi teď, že mi ta bakterie napadne ostatní rybičky a taky začnou hynout nebo ne? Musím již dnes vyměnit polovinu nádrže a pak po 1/3? Jde o to, že ještě nemám tak velkou nádrž, kde bych si nechal odstát tolik vody a dávat tam vodu rovnou z vodovodu asi taky neni nejlepší.
Děkuji moc za rady
Uhynulá ryba zbělá právě činností bakterií, který se začnou podílet na jejím odklizení z nádrže.
Děkuji moc, akvárko mám založené asi tři týdny, rybičky vně asi týden. Vodu vyměňuji pravidelně každý týden. Rybičky se chovají normálně, žádně zvláštní chování a na jiných druzích žádné bílé stopy nespatřuji, a na těch Gold molly to na první pohled vypadá jako že nejsou zbarvené 100% než na nějakou nemoc, jen mě zarazila ta uhynulá rybka, která byla téměř celá bílá. Asi o přesycení nebo naopak málo stravy se jednat nebude?
Spíše než na krupičku bych měl podezření na nějký plísně, či bakteriální nákazu. Udělal bych klasický první opatření a to výměnu poloviny vody v nádrži a v následujících dnech po 1/3 nádrže. Na vině jsou nejčastěji zhoršený podmínky v nádrži, přecijenom je tam dost znečišťovatelů a málo rostlin, tak to chce nepodceňovat hygienu v podobě odkalování a pravidelný týdenní výměny vody. Podle stavu postižených rybek bych eventuelně ordinoval jíné léky než vodoléčbu, ale to ukáží až následující dny.
Dobrý den, po dni a půl jsem přišel k akvárku a našel jsem uhynulou Gold molly ležící na dně téměř celou bílou jen kousíček žlutý. Hledal jsem, co by mohlo být příčinou a myslím si, že by to mohla být krupička. Jsem začátečník a mohl by mi někdo poradit, čím to mohlo být? Všechny ostatní rybky vypadají zdravě až na dvě gold molly, na kterých se mi zdá, že jsou bílé skrvny. Foto kdyžtak zde
rybicky.net/nadrz/14883/7.jpg
Prosím o rady, pomoc aby mi všechny rybky postupně neuhynuly.
Záleží na tom, co přesně ti po zvýšení dávkování uhynulo a jestli byly ty ryby hodně "otečkované" krupičkou kolem hlavy a žaber.
Nemůže, tento přípravek takové destruktivní účinky, jako jeden z mála, nemá. I prodloužení normálního dávkování je doporučeno přímo v příbalovém letáku.
Trochu se zamluvil můj poslední příspěvek a tak se sveškerou svou skromností připomínám. Nemuže tam být příčina úhynu ryb, nebo se to exitu netýká?
Haimdol napsal: Krupička je velmi invazivní a pokud je rozjetá bývají úhyny a léčba trvá delší dobu než je běžné při léčení po objevení prvních příznaků. Co se osypané mřenky týče, tak léčba musí probíhat v původní nádrži. Přelovení nemá smysl protože parazit je v nádrži přítomen a i když bys ji vyléčil v karanténě tak po návratu by mohlo dojít k opakované infekci. Exit patří mezi nejúčinnější léčiva na krupičku.
Souhlasím protože u různých forem jsou známa i vytrvalá stádia,která sedí na rybách,popřípadě leží na dně nádrže.Jakmile se zhorší kvalita vody nebo se nasadí nové oslabené ryby,může propuknout nové onemocnění.A souhlasím,že Exit opravdu patří k nejlepším na krupičku

Přiznám se, že trošku stěžuje úvahy o Tvém problému to, že nemáš prezentaci. Jedna fotka je kolikrát lepší než sáhodlouhý slohový cvičení. Ty čichavci to mohou být, ale taky nemusejí, záleží na podmínkách v daný nádrži.
Protože jsou to 2 ryby, které jsem v období asi tak půl roku koupil. Koupil jsem je cca. před týdnem a něco. Pak to vypuklo. DO té doby nic....
Přímo zkušenost s exitem nemám, ale u ostatních podobných přípravků je třeba dbát na přesné dávkování v přesných intervalech. Když čtu o dvojnásobných dávkách - nemohlo dojít k předávkování a tím pádem k otravě ryb? Kdysi jsem u jednoho přípravku(název si bohužel nepamatuji) četl, že jako jed působí i při ph vody nížším jak 7.
Znovu opakuji, exit neznám. Pouze se snažím popřemýšlet o dalších možnostech úhynu rybek.
Proč myslíš, že jsou čichavci nositelé nákazy?
Bohužel dnes nemám doma foťák a zítra bude už nejspíš pozdě...jsou na nich prostě bíle tečky. Ořesně jak krupička. Mřenka teď už leží na boku a dýchý hodně rychle. Zbytek rybek se zatím nijak neodírá o listy ani o dno, tak snad se to na ně už nedostane....teplotu mám 27 stupňů, víc už asi teď neudělám. čichavci, kteří sou pravděpodobně nosiči, nevykazují ani známku nákazy...
Můžeš dát fotku těch postiženejch ryb?
Krupička je velmi invazivní a pokud je rozjetá bývají úhyny a léčba trvá delší dobu než je běžné při léčení po objevení prvních příznaků. Co se osypané mřenky týče, tak léčba musí probíhat v původní nádrži. Přelovení nemá smysl protože parazit je v nádrži přítomen a i když bys ji vyléčil v karanténě tak po návratu by mohlo dojít k opakované infekci. Exit patří mezi nejúčinnější léčiva na krupičku.
Tak dnes jsem nalezl další dva úhyny. Tak nevím, jestli ten exit zabírá. Nalil jsem tam dvojnásobnou dávku. Ještě se chci zeptat, mám jednu mřenku, která je osypaná a nevím, jestli ji v tom společném akváriu nechat s ostatními nebo jestli by bylo lepší ji odlovit a dát mimo....
Exit je také eSHa. Je to jeden výrobce. Vzájemná kombinace se doporučuje proto, že eSHa Exit zabíjí přímo parazity ale na rybách po uvolnění dospělců krupičky zůstávají ranky velmi náchylné k druhotným infekcím a tady působí eSHa 2000 který pomáhá hojení ran a likviduje případné možné druhotné infekce buď plísní nebo bakteriálních nákaz.
používám jen ten exit...pokud by to nepomáhalo, dokoupil bych ESHA. Jak to vlastně funguje v kombinaci s exitem?
Drž se toho exitu. Nekombinuj to s ničím jiným než s eSHa 2000, to je vhodná podpora, ale ten ichtin určitě už ne.
Díky za rady. Tak dnes je to potřetí, kdy jsem přilil exit (10 kapek). Snad to zabere. Bohužel mi však přes noc zemřelo 5 neonek, ale je pravda, že ty byly hodně osypány už od neděle, kdy jsem léčbu započal. Pozoruju, že i dvě mřenky mají na sobě tečky, ale ne v takovém množství jak neonky, tak snad to alespoň ty zvládnou. Zbytek osazenstva zatím nejeví známky nákazy...mám tu ještě léčivo ichtin, ale nevím co je to zač, tak sem dal na radu, kterou sem našel na fóru a používám ten exit. Snad to zabere...
Úspěch v léčbě lze začít pozorovat po cca třech dnech

Pokud se to nebude lepšit, tak můžeš zdvojnásobit dávku a pokračovat tak dlouho dokud nebudou ryby zcela vyléčené, je to popsané i v návodu

Pokračuj v léčbě, pokud nezmizí po předepsané léčbě dle příbalového pokračuj tak jak je doporučeno. Nikdy není vyloučeno, že nejvíce napadená rybka to neustojí, podstatné je, že po řádném zaléčení by se neměla tak honem vrátit. (Pokud ji něco nevyprovokuje)
Musíš počkat, krupici jsem léčil několikrát ale že by zmizela do druhého dne...tak to se mi nepovedlo

0 12.03.2012 18:36 Toddik1 – Prosím o pomoc
Dobrý den, vím, že ohledně tohoto tématu je psáno hodně, ale měl bych dotaz ohledně krupičky. Včera jsem poprvé aplikoval lék Exit, dnes je to 24 hodin od první aplikace a spíše naopak mi přídě, že se stav rybek zhoršil a jsou osypané více. Můžete mi poradit, jestli se dá udělat ještě něco více pro jejich záchranu?
Děkuju moc za pomoc a omlouvám se za založení tohoto tématu!
Honza
paráda tak už se na to vrhnu, raději se pořádně poptám než do akva začnu něco lejt a kapat ;) a ve zverimexu taky moc neporaděj... hold Liberec je celkem chudej na akvaristiky... a moc děkuju za rady už aby tak krupička byla pryč

Exit jim neublíží a tři dny nekrmení taky ne.
0 12.03.2012 16:57 Wernerka –
Re: noo ale já mám v akva i krevetky a pár jich má i vajíčka a já se bojim aby jim to nějak neuškodilo když se všude píše jaký to jsou cíti

Pokud je těch 54 litrů tzv. papírový objem, tak tam máš rozhodně vody méně, tak o 10 litrů(technika, dno, hladina není až k vrchu atd.). Krmit nemusíš, stejně ty rybky moc žrát nebudou a zbytečně se bude zatěžovat voda akvária.
0 12.03.2012 16:48 Wernerka – eSHa EXIT
konečně jsem sehnala eSHa Exit, ale eSHa 2000 nebyla k dostání tak snad bude stačit ten EXIT. jen dotaz v letáčku píšou 20kapek na 100l já mám 54l tak jestli mám řešit i ty 4litry nebo tam mám kápnout 10kapek jako na 50litrů? a ještě tam nepíšou jak je to s krmením jestli nekrmit ty tři dny vůbec nebo méně nebo normálně??

Jak píše Yirka, sůl + teplota může zabrat, ale nemusí. Hrozí že se parazit objeví znovu, nebo na dnešní stále odolnější kmeny kožovce vůbec nezabere

Ale pozor, zvýšená teplota a sůl nejsou léky. Tak se tím není možnbo uspokojit, nemoc je třeba zaléčit medikací.
Nevím odkud jsi ale eshu exit + eshu 2000 by měli mít v každé lepší akvaristice. Pokud bys měl někde poblíž hornbach tak tam ji určitě seženeš tohle tam mají a v celku za dobrou cenu.
Sůl způsobí, že se rybám bude více tvořit sliz na těle a zbraňuje se tak uchycení toho parazita na těle rybek. Sůl se podává společně se zvýšením teploty ke 30 stupňům a tím se ten vývojový cyklus parazita urychluje. Koncentrace soli 1 polévk. lžíci na 50 litrů vody, při samostatných lázních lze použít koncentraci lžíci na 30 litrů vody, ale držel bych se té lžíce na 50 litrů, to je koncentrace která neublíží ani rostlinám.
A můžu se zeptat jakou účinnost má přidání soli do akvária??
Krupičku je nejlépe léčit lékem k tomu určeným a tím je třeba ten exit, ješte možno v kombinaci s eSHa 2000. Preventin zahoď to je na nic. Akvárko bych vypláchnul výměnou poloviny vody a aplikoval ten exit.
0 10.03.2012 20:49 Toddik1 – Krupička + Preventin
Dobrý večer všem,
měl bych dotaz na nemoc - krupička. Dnes jsem si všiml, že moje rybky tuto nemoc mají a hodně se otírají o dno atd. Četl jsem i, že jako vhodné léčivo je Exit. Bohužel však toto léčivo dnes večer neseženu a ani nevím, zda v neděli. Do nádrže jsem prozatím nalil léčivo Preventin. Nemáte prosím nějaké zkušenosti s tímto léčivem oproti krupičce? Popřípadě bych se chtěl zeptat, ppokud bych zítra sehnal Exit a nalil ho do nádrže s Preventinem, neuškodí to rybám?
Děkuji moc za odpovědi.
Hezký večer
Honza
Starší reakce
Výborný liek, ktorý je zároveň šetrný k rybám aj krevetkám je aj toto:
www.sera.sk/…-
Nevýhodou je trošku vyššia cena.
Objednej to třeba tady
www.akvarista.cz/… nebo se koukni po jinejch e-shopech, do dvou dnů to máš doma.
tak jsem dneska sháněla Vámi doporučované léčivo na krupičku a bohužel jsem nepochodila. takže založím provizorní nádrž na krevetky a rybky budu léčit v té původní? Ale čím? když jsem tamto léčivo nesehnala???? Radám ve zverimexu nevěřím... nemám dobré zkušenosti...
Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95240x