Krupička
Dávku exitu můžeš zdvojnásobit, nebo použít jiný léčivo třeba Tetra Contra Ick Konzentrat, Sera med Professional Protazol nebo JBL Punktol ULTRA. Bezpečné použití soli je jedna polévková lžíce na 50 litrů vody.
Nikdy jsem si nevsiml,ze by se delo,pri lecbe krupicky soli,neco rostlinam.

0 31.10.2012 14:31 Oskarka Díky. Už jsem se někde dočetla,že Exit je možný dávat i 10dní,tak budu pokračovat a uvidím.Nerada bych přišla díky soli ještě i o rostliny.
Jestli je to tak jak rikas,tak mas mozna krupicku rezistentni proti temto lecivum,budes muset zmenit lecebny postup,ja mel krupicku rezistentni na Malachit.zelen a Formalin a pomohlo az klasicka(tady opovrhovana)sul(cista bez prisad) a teplota 30 C!

0 31.10.2012 09:00 Oskarka Prosím,léčím krupičku od prvních teček,dnes týden.Od páteho dne je výskyt podstatně větší,přičemž by již mělo být vyléčeno. Neonky jsou dnes osypané celé. Používám Exit a Eshu.Zatím žádné úhyny.Mám změnit léky nebo pokračovat?Nádrž 112l,jen tetry,12neonek a 3 tetry kolumbijské + 4 ryby dna.Nádrž po celkové úpravě a výměněný filtr,což asi je ten největší problém,proto ta krupice,žádné nové ryby .Díky
Tak já také přidám pokračování své zkušenosti: dnes, čtvrtý den léčby, se Ramirezy evidentně také léčí, krupička skoro zmizela. Ancíci zatím žijí, ale nevím, jak to s nimi dopadne. Na dně jsem našla jedno danio bez ocasní ploutve. Což nechápu... Ale jinak osazenstvo žere, je aktivní, zbytky bílých teček pouze u ramirez. Zítra poslední den léčby, dám pak vědět, co další týden, a zda se krupice nevrátila.
0 29.10.2012 21:18
Lutien [12] Ahoj. slíbila jsem, že napíšu, jak proběhla léčba krupice v akva.
Takže po 6 denní léčbě Costapurem, teplotě 30 stupňů a inzivním vzduchování krupička zmizela.
Dvě velmi nemocné neonky kupodivu přežily a obsypaný péřovec taky
Bohužel to odnes jeden ancík a pár pavích oček.
Mnoho štěstí v boji s krupičkou!
0 29.10.2012 16:48 Vendula –
Re: xx Soli jsem dala asi 4 polevkove lzice. Mam akva neco pres 120 litru a radili nekde na netu lzici na 30 litru. Teplotu jsem zvedla na 30 stupnu.
Kolik té soli bylo? Jak vysoká byla teplota v akváriu?
0 29.10.2012 15:58 Vendula Ahoj všem. Prosím o radu :( Nedávno jsem koupila v jednom obchodním řetězci sumečky žraločí. Tuto rybku jsem již měla, ale protože mi už bohužel umřela, chtěla jsem je znova. Osudová chyba, vždy nakupuji od prověřeného chovatele, ale tentokrát ne :( Bohužel jsem rybky ani nedala do karantény a tady to mám :( Na sumečcích se mi asi po týdnu objevili bílé tečky. Našla jsem na netu, že půjde pravděpodobně o krupičku a tak jsem zahájila léčbu. Sumečci jsou prý na některá léčiva příliš citlivá a působí na ně spíš toxicky, proto jsem zvolila solný roztok a zvednutí teploty. Rybky se po prvním ošetření dle prvního dojmu zmátořili. Během dvou dnů mi však vymřelo téměř celé akva :( Ani se neptejte kolik rybek :( Pancéřníci, akalárky i ancistrusy. V tuto chvíli mám jen sumečky a pancéřníka. Sumečci již tečky nemají a vypadají dobře, ale bohužel ostatní už nejsou a i když sumečci ztratili tečky během dne léčby, ostatní rybky postupně odcházeli. Jde tedy vůbec o krupičku nebo to může být něco jiného? Prosím o radu. Napadlo mě, že rybky vylovím jinam kde jim opět nastavím léčbu roztokem a teplotou, četla jsem že i rostlinky a dekorace bych měla dát vykoupat do roztoku - hypermanganu. Dno mám drobné kamínky a mezitím větší jakoby kačírek, měla bych tedy i toto dno zrušit? Děkuji za každý názor, už jsem zoufalá. Mám krásné rostlinky a nechci přijít i o ně a zbytek rybek. Moc díky
Pokud ma opravdu krupicku,je treba lecit cele akvarium,jinak se ji nezbavite!

Lecit jen jednu rybku,protoze to ostatni jeste nemaji(zatim)nema smysl!
Ahoj, mám akva s živorodkama a jedna z nich má už asi 14 dní krupičku, léčili jsme costapurem, ale je na tom pořád hůř..

vzhledem k tomu, že žádná jiná rybka nemá ani náznak onemocnění, už jí připravuju karanténu a asi ji budu léčit samostatně, než vystavovat chemikáliím i ostatní rybky.. ty bych případně jenom trochu osolila.. Je to ok? A stačí jedný živorodce karanténa v akvu s asi třema litry vody, světlem, vzduchováním a topením? Nepotřebuje filtr ne? Odkalovat samo budu, když bude co

A jak jí ho vybavit, mám jí dát písek a nějakou kytku, něco na schování? Nebo nechat jen tak? Díky za radu!
U mě po dvou dnech léčby Eshou se neonky a tetry zřejmě léčí, krupička začíná mizet. Dania zatím vůbec nic nechytila, aspoň jsem zatím nic nezpozorovala. Ale ramirezy jsou na tom stejně, ne-li hůř. Ani stopa po zlepšení. Za jak dlouho by měly příznaky choroby mizet? Chytila jsem to téměř v zárodku, léčivo jsem aplikovala den po objevení příznaků.
Děkuji za reakci.Akvárko mame 2 roky,ale není to pořád ono.Tu krupičku tam dotáhly neonky

Beta zatím plave a žere,Tak uvidíme.
Děkuji za reakci.Akvárko mame 2 roky,ale není to pořád ono.Tu krupičku tam dotáhly neonky

Ta rybka mohla bejt načatá a podmínky v akvu jí udolaly. Nevíme o Tvém akváriu nic, tak těžko soudit. Teď je období, kdy můžou bet trpět na nižší teploty a když je teplota pod 25 stupňů, tak to už je dobrá podpora rozvoje nějaké choroby. Nevíme jak je to akvo "starý" a jestli je to nějakej čerstváček tak se to všechno jenom násobí, do toho to léčení, to taky kondici akvária nepřispívá, byť je použit sebešetrnější přípravek. Takhle by se dalo jěště dlouho pokračovat.
Martin napsal: Ta beta už leží na boku a kolem krouží šnek.

A co je vlastně příčinou,nevíte někdo????

Ukonči to, silně perlivou vodou, pokud to ještě nemá za sebou.
Ta beta už leží na boku a kolem krouží šnek.

To je na návodu na tom leku na krupicku.Děkuji už jsem to ubral.
Martin napsal: .Jen bojoivnice zakoupená na burze plave nahoře a jen kolem filtru,nevíte prosím z jakěho duvodu???Teplotu jsem zvedl na 30 a vzduchování naplno.Děkuji .
Zvednout teplotu je v pořádku, ale vzduchování naplno je u betty naprosto zbytečné,navíc vzniklé proudění jí výrazně uškodí.
Je tady spousta zkušených akvaristů, třeba ti nějaký řekne jiný názor, ale dvě takové betty už jsem, bohužel, viděla...
Tak děkuji.Jsem nerad.

Jestli betta plave na jednom místě a u hladiny, mám špatnou zprávu. Řekla bych, že za pár dní bude po ní.
0 26.10.2012 21:19 Martin – Krupička
Před 14 dny jsem zakoupil 5 neonek.Po týdnu se mi objevila krupička a než jsem zareagoval 3 uhynuly.Na burze v Ostravě jsem koupil Dezin od Aquaru a podle navodu ho přidávám a měním ob den třetinu vody v 50 l akvarku .Po 3 dnech to zabralo a rybičky jsou žive a čisté.Jen bojoivnice zakoupená na burze plave nahoře a jen kolem filtru,nevíte prosím z jakěho duvodu???Teplotu jsem zvedl na 30 a vzduchování naplno.Děkuji .

Návod je návod.

OK. Pokusím se to Eshou pořešit. Dala jsem dvojnásobnou dávku a budu léčit pět dní. Je to dobře?
0 26.10.2012 14:30 Veveruška – Esha+šneci a krevety
Esha v kombinaci s krevetami Macrobrachyum a piskořkami - bez problému.

Teplotu netřeba nijak hnát nahoru, normální obvyklou v akva. Nevím o tom, že by léčbu eSHou měla neblaze působit jak na ryby , tak na šneky, nepleteš si to s nějakým jiný léčivem?
A co se týče léčby Eshou, chtěla bych se zeptat: zaznělo tu, že léčbu nemusí přežít ancíci a plži. Proč? Vysoká teplota nebo samotná Esha? Mám plže vyndat nebo se musí také přeléčit, i když za cenu případné smrti? Děkuji za reakce.
Já nechci rýpat, ale pokus jste ji měl už x-krát... tak to Esha moc nevyléčila, ne? Pokud tedy byla ta krupice x-krát v jednom a tomtéž akva..?
Jinak ta Esha Exit je na tohle výborná. Krupici jsem měl už x krát a pokaždé zabrala a 5 den po krupici ani památky. Jinak tu výměnu vody nepodceňovat. Já vodu měním každé 4 dny čtvrt akva (od oka). A každý 8 den vyměním půlku společně s odkalením
Ta dávka eSHy se dá použít rovnou dvojnásobná, je to odzkoušeno, ale to uvidíš, jak to bude postupovat, spíš ustupovat.
Tak nějak, vodu bych neměnil všechnu, ale polovinu, klidně denně, jak píšeš.
Celou vodu neměň vyměň jen část.
Jak píše Romant možná bude nutné změnit přípravek. S tou výměnou vody má Romant taky pravdu klidně měň častěji vodu. Jinak do té doby si sežeň Eshu Exit + Eshu 2000, ta by měla zabrat spolehlivě. Někdy léčba trvá dýl než píšou na krabičce od léku

. Chce to trpělivost
Pokud příznaky neodezní ani po aplikaci kompletní dávky, tak bude nutné změnit medikaci a použít jiný osvědčený lék, ale nedělal bych to bezprostředně po ukončení toho Costapuru a akvárium nejdřívě řádně vpláchnul několikerou výměnou vody.
Ještě ho přidávej. Neonky na krupici trpí celkem často a taky chvilku trvá než se jí zbavý.
0 25.10.2012 16:20
Lutien [12] No všechny ryby byly v pohodě dokud jsem nedostala dárek - ancíka s pořádnou krupicí, které si můj dárce nevšiml.
Akva už půl roku nemělo žádnou vadu a ryby krásně prospívaly.
Nevíte někdo, za jak dlouho má zabrat ten Costapur?dávám ho od pondělí a na většině ryb krupice zmizela, na péřovci se zmenšila, ale mám dvě neonky černý, které jí mají pořád a fakt hodně (vypadají jako některé na fotkách v tomto fóru - z toho usuzuji, že to je fakt krupička) Mám jen obavy aby to nebyl resistentní typ.
V něděli přivezu foťák a jestli těm rybám pořád něco bude tak vám je vyfotím..ale fakt je to krupice

Ja myslim,podle tveho popisu,ze ti dva neumreli na krupicku,ale na neco horsiho!!Takhle ryby nevypadaji,kdyz umrou na krupicku,to bude nejaky interni problem!!
Vzhledem k tomu, že Tvoje akvo nemá prezentaci, tak si dovolím jenom tak zauvažovat. Proč vlastně krupička má tak razantní nástup po přidání infikované ryby? Osobně si myslím, že se na tom z velké míry podílí méně vhodné prostředí pro život ryb, prostě to akvo není v dobré kondici jako celek a tudíž dostane nemoc šanci, která bezezbytku využije, takže po současném léčení následků, bych se zaměřil na příčiny. Ovšem to co jsem napsal je jenom úvaha, třeba se pletu, což bych rád.
Ahoj všem!
Tak jsem zahájila před dvěma dny léčbu Costapurem a teplotou 30 stupňů.
zatím to odnesl jeden ancistrus a jedno paví okčko.
Péřovec je chudák celej poďobanej, ale možná už míň. Ale chová se divně, krom toho, že je nervózní jako statní ryby, tak má občas takové děsné záškuby, jakoby se po něčem ohnal a schovává se víc než jindy. Snad to není zlé.
Ten ancistrus co mi přinesl krupici z Hornbachu měl po smrti hodně nafouklé břicho a u řitního otvoru jakovy vyhřezlý kousek střeva ( růžové cosi), to paví očko byla těhotná samice a našla jsem ji dneska - měla břicho zevnitř jakoby krvavé. Je možné že třeba měla rodit, ale kvůli krupičče to nebylo možné?
myslíte si někdo, že mám přidávat při takové léčbě sůl?
Díky za odpověď

0 22.10.2012 15:13
Lutien [12] Děkuji za odpověď

dám vědět za týden, jak to dopadlo

jinak nákaza byla z ancistruse z Hornbachu na černém mostě.
nekupujeme tam ryby, tohle byla vyjímka a bohužel bez karantény vypuštěná....
Zkusil bych ještě dneska sehnat tu doporučovanou kombinaci eSHa exit a 2000 a když nebudeš úspěšná tak ten Costapur, jak radí kolega a už nemíchat s žádným jiným léčivem.
Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95234x