Krupička
Nedávno jste psala na fórum o cryptocorynach, proto upozorním - pokud tak ještě někdo neudělal - že se přídavek soli může nepříznivě promítnout na těchto kytkách. (To už je případ od případu, moje kryptošky po přidání soli stagnovaly, jiným se porost razantně zredukoval).
Neříkám, že to dělat nemáte - ale je myslím dobré, aby jste to věděla.
Edit: Je taky možné, že se vůbec nic nestane - jak říkám, je to individuální.
Určitě "sa ti zíde", protože jestliže rybka již byla ve společné nádrži, může být brzy potřebné přeléčit celou nádrž, což se normálně při léčení krupičky provádí.
Taky nejsem kdovíjakej zastánce používání chemie, ale v případě krupičky za použití osvědčené kombinace eSHa exit a eSHa 2000 budu horovat. Doba trošku pokročila a šetrný léčiva taky, takže tu sůl a zvýšení teploty ano, ale jako podporu té medikace třeba tou eSHou.
Minimálně ten týden. Ale tou eshou se krupice léčí rychleji

Napřed vyléčit krupici to může klidně týden trvat. Ale léčit nějakým přípravkem nejlépe esha exit + esha 2000. Samozřejmě neškodí vodoléčba klidně ob den. Až se vyléčí z krupice poté bych přemýšlel o přemýstění

...zbadala som krupicku, dala som ho do karanteny, zerie dobre. zvysila teplotu, za ako dlho ho mozem premiestnit k ostatnym rybkam?
Naschvál - co byste sama řekla? Už jste něco četla o krupičce?
díky moc ... už s tim otravuju ale nestíhám teď číst starší komentáře... prosím poslední odpověď ... exit a 2000 aplikovat současně nebo 2000 zaléčit po zkončení aplikace exitu ?
Pokud měníš jednou týdně vodu, nedělal bych si starosti. Jak je psáno v letáku není třeba po aplikaci vodu měnit neboť se odbourá sám a tudíž pravidelnou výměnou přejde plynule do normálu.
díky ... ještě by byl další dotaz a to za jak dlouho můžu vodu považvat za čistou po aplikování ? akvárium 240L jednou týdně výměna 1/4 vody ... za jak dlouho po aplikaci nejsou po přípravku vw vodě stopy ?
Aplikuj dle návodu a nebude problém ani u krevetek.
Zdravím ... chtěl bych se zeptat zda má někdo zkušenosti a aplikací esha exit + esha 2000 v akváriu s rybami i krevetkami? Vím že jsou krevetky na chemii hodně citlivé tak se bojím abych o ně nepřišel. Dělají jim tato léčiva problem nebo ne ?
Asi slabá dávka. Ono je dobré třeba první dva dny dát silnější dávku a pak už dávat podle předpisu.
To nejspíš bude krupice doporučuji řeléčit esha exit + esha 2000. A do týdne by mělo být po krupici

0 29.11.2012 10:50 STIRICE – krupička a krunýřovec
Zdravím všechny syn je začátečník má od června akvárko ted se nám objevila krupička byla asi dost v začátku protože se nám ji nejspíš daří likvidovat.nejdřív jsme odkalili skoro všechnu vodu,napustili novou dali sůl zvýšili teplotu na 28 stupňů koupila jsem od DAJANA BIOICHT po pár dnech je vidět jak se krupička ztrácí.musí bý t vyplej filtr jen vzduchování musí jít na plno.nevim jak je to možný ale asi tím jak jsme zvýšili teplotu tak se nám vytřel krunýřovec (čistič) samec hlídá mušly kde je spoustu potěru koukali jsme jak z jara.už se mladýmu narodilo spostu mladejch od PLATA a od PAVÍHO OČKA ted naposledy našli 17 mladých a ted od čističe.profesionální akvaristé krupičku přirovnávají k dětské nemoci.tak nevěšte hlavy.všem přeji brzké uzdravení všech rybiček a akvárii.
hmm niesom si isty je to dost veľké a vačšinou krupička je najprv na plutvach a potom sa vo veľmi hojnom počte premiestňuje na telo skus dokladne prezriet ostatne rybky hlavne plutvy lebo toto vyzerá ako niečo iné čo nepoznám

skus dat este jednu foto kde je vaicej zaostreny ten chvost takto to na krupičku moc nevyzerá možno pleseň

0 27.11.2012 18:57
sasula [274] 
Je tohle krupička?
stale se mi to od ni nedari vylecit, ale zadna dalsi to nema. Jeste min tyden nebudu mit zadnou dalsi nadrz na leceni, takze zatim je s ostatnimi.
no podla mojej skusenosti 8dni davkovania Esha exit a esha 2000 dvojnasobne davky oby dvoch nezabrali zabral az Sera Costa Med 25ml na 250l

aj viaceri stale viac a viac hovoria ze Exit a 200 uz nezaberaju
Jo,ale znovu pokud nema krupicku uz rezistentni.Ja,jak uz jsem psal,mel nedavno v karantene krupiku na 3 Paracheirodon axelrodi,ktera byla rezistentni na M.zelen a Formalin a pomohla sul a zvysena teplota vody,casy se meni a Kozovec taky!

Zkup eshu exit spolecne s eshou 2000 aplikuj a do týdne by mělo být po krupici a nemusíš zvyšovat teplotu

Dnes som vyradil z prevádzky ohrievač, lebo to vyzerá tak, že buď budem kúriť a neprežijú to ani rastliny ani ryby, alebo nebudem prikurovať a prídem len o ryby

. Tomu sa vraví šťastie

.
...Na neónkach sa objavuje veľký počet parazitov. Vysoká teplota neprerušila rozmnožovanie. Prečo?
Proti vyšší teplotě odolnější kmen?
Starší reakce
Zdravím .... mám (nejspíš trochu hloupý) dotaz... může obrněnka nebo i krupička ohrozit i krevety ? Hádal bych že ne, ale radši se zeptám.
Dále by mě zajímalo jestli si tato nemoc opravdu nevybírá hostitele nebo jestli jsou ryby s určitou imunitou. Konkrétně by mě například zajímalo, jestli je v ohrožení např i gibbiceps, nebo jestli má větší naději se nemoci vyhnout díky krunýři (ikdyž měkké časti těla se u něj taky najdou tak pochybuji

)
Mám nastudováno, tři dny nic jinýho nedělám

.
Odroluj vláknem a tuším že na předchozí stránce ty vývojový stádia právě Sid velmi podrobně popisuje.
Podle fotek co jsi dal to je, jak už psal Sid, Ichthyophthirius multifiliis - kožovec. Velké bílé tečky. Doporučuji nastudovat vývojový cyklus parazita.

Já vím, byl jsem dost nerozhodný. Krupičku již jsem měl, ale tyhle tečky se mi zdály menší a mnou už vyzkoušená léčba na krupičku nezabírala, tak jsem myslel, že je to oodinium. No jo, ale teď podle fotek, zkušenější radí - krupička.
Krupička, jeden název co se zde používá pro dva původce.
Jednoduše a česky, bílé tečky do velikosti až 1mm způsobuje kožovec. Bílé tečky velikosti 0,1mm je oodinium (dříve se také říkalo sametová nemoc). Již sem byl dán odkaz na stránky JBL kde jsou názorné ukázky na fotografiích. Podle toho jaký to je parazit musí být aplikovaná léčba která je rozdílná podle typu parazita.

Díky, takže ještě dva dny pojedu ve stávajícím tempu (exit + 2000) a pak zkusím léčbu jiným přípravkem od jiné firmy.
JO už jsem taky krupičku vyléčil v jiným akva u neonek exitem bez zvýšení teploty. Ale když mi to teĎ nezabralo, zkouším všechno možný. To co radíš jsem dělal a znám, ale nepomohlo. I tak děkuji, člověk aspoň ví, že v tom není sám.
IMO je slengová zkratka "podle mého názoru"...

Takže česky: podle mého názoru, vycházejícího z přiložených fotek, se jedná o kožovcovitost, lidově "krupičku", způsobenou kožovcem rybím, (Ichthyophthirius multifiliis). Ale jde opravdu jen o můj názor a mohu se mýlit.
Já nevím, nejsem zkušený akvarista, pouze stále začínající, ale krupičku jsem nedávno vyléčila. Osobně bych radila vyměnit půlku vody, a poté dát kombinaci Esha Exit a 2000 s tím, že Exitu se dá dvojnásobek dávky a léčba se prodlouží na pět dní (obojí je povoleno i v návodu). Teplotu není třeba zvyšovat, pokud léčíš těmito léky. Když to po pěti dnech neustoupí, nevím nevím. Asi bych se o ryby dost bála. Ale je tady řada lidí, kteří se rybám věnují daleko déle, takže Ti možná poradí lepší, účinnější léky. Po léčbě samozřejmě další několikanásobná výměna vody.
Jsem blbej, nesmějte se mi, ale dal jsem si do gůglu "IMO kožovec" a nic. Je to teda krupička - kožovec rybí? Mohl bys upřesnit?
Vím, ale léčím od počátku. Nejdřív exit dle návodu, nyní spolu s 2000. Navíc jsem i před třemi dny nakapal FMC (přendal do karantény šneky a ancíka (druhý zemřel)) a zvýšil teplotu nad 28°C.
IMO kožovec. A hodně zanedbaný...
Léčba je asi vždy dražší, ale stejně musíš přeléčit celý akvárko. Pokud tam přežije i jediná ryba může být stále nositelem. Moc to nechápu, to mám pak utratit přeživší ryby?

Neidintifikoval by někdo z přiložených fotek zda se jedná o krupičku nebo to oodinium? Děkuji K.
Pokud je reálná šance ryby vyléčit, navíc za pár peněz, úvahy podobného typu jsou poněkud "podivné"...
Hmmm už sa tu povedalo o tolko liekoch... Skus si zvazit ze ci nebude liecba drahsia ako osadka

vies co tym myslim...

KarlosS napsal: Děkuji všem.
Co jsem četl, ta obrněnka se ničí především mědí, kterou ta léčiva obsahují. Já mám právě v akváriu nejvíc kardinálek, který jsou zrovna nejvíc háklivý
. Dojedu eSHu 2000 a pokud to nezabere, tak odfiltruju a půjdu do Dajana OIDIMOLu, jak radí Danila.
Obávám se, že použití Esha 2000 je v tomto případě k ničemu.Co se týče kardinálek - neviděla bych to tak dramaticky. Doporučila bych léčbu neodkládat.Zvýšenou teplotou nic nezkazíte. Držím palce.

Zkušenosti mám s Oidimolem v těchto případech vynikající, bohužel, nedá se použít u krevet, šneků a sumců.
0 20.11.2012 20:34
KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostliny Děkuji všem.
Našel jsem Anti-Oidin, Tetra Contra Ick Konzentrat, Dajana OIDIMOL, Sera Ooidinopur, a snad i eSHa 2000, kterou aplikuji druhý den. Co jsem četl, ta obrněnka se ničí především mědí, kterou ta léčiva obsahují. Já mám právě v akváriu nejvíc kardinálek, který jsou zrovna nejvíc háklivý

. Dojedu eSHu 2000 a pokud to nezabere, tak odfiltruju a půjdu do Dajana OIDIMOLu, jak radí Danila.
Jen nevím, jestli není zbytečné držet teplotu nad 28°C, když jde o Piscinoodinium.
A asi vím i příčinu, na burze jsem nedávno koupil ke zkrmení nálevníka.
Nechci se do toho někomu plést, ale když jste mě oslovil...
Pokud by šlo o Piscinoodinium, jak píše Danila, pak mrkněte např. sem:
www.dajanapet.cz/…
A nebo tady:
www.jbl.de/…
=> Bildgestützte Diagnostik => Erkennbar auf Körper, Haut und Flossen
Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x