Hnojení
Súhlasím a všetko je to o množstve svetla, teda v low-techu za prijatelných svetelných podmienok bez CO2 je to reálne-rastliny tak rýchlo nespotrebúvajú živiny a prípadné výkyvy v hnojení nie sú tak rýchlo viditeľné a je dosť času na zmenu prispôsobenie podmienok. V High -tech to chce už veľa skúseností a pokial si na rozhraní medzi low a high tak asi tiež, tam musíš pracovať aj s limitným CO2 okrem iných živín.
1) Ano, vstupní voda může mít výkyvy, ale myslím, že je to zanedbatelné rozmezí. Raději budu věřit údajům, které poskytuje dodavatel vody, než mnohdy pofiderním testům.
2) Nepoznám a v tom je právě ten vtip. Ať už je akvárium přehnojené (vlivem krmení) nebo naopak málo nahnojené (velkou spotřebou rostlin), vždy výměnou vody parametry přiblížím optimu.
3) Ano, to máš pravdu, nepoznám. Je to velmi nedokonalé, ale nemám CO2 a bavíme se celou dobu o low-tech, nebo něčím mezi low a hi-tech. Takže ani není záměr držet nějak přesné hodnoty. Podle mně takto nelze akvárium přehnojit, pokud bude rozumně zarybněné. Takže veškeré negativní projevy rostlin budou ukazovat na nedostatek nějakého prvků. Kterého, to se dá snad dle projevů určit, případně vychytat vylučovací metodou.
Som rád, že si prispel, ale má to diery...Musíš poznať parametre vstupnej vody a tie kolíšu, hlavne NO3 a tvrdosť, takže pridanie hnojiva do vody je velmi orientačné vzhľadom na celkové parametre pridávanej vody.
Druhá vec, píšeš ak bude množstvo živín vysoké- výmena vody.Na základe čoho budeš vedieť, že je živín moc v akva/príznaky sú na rastlinách často pozorovatelné ako nedostatok prvkov/.
Po tretie, ako budeš vedieť kolko vody vymeniť aby si optimalizoval množstvo živín, ak bude ďalšie hnojenie do vody ako na začiatku, opäť vznikne možnosť predávkovania alebo nedostatku.Má to veľa neznámych.
1 17.10.2020 14:37 R
Guppy [2296] - Rostliny, paví očka, malé cichlidy Rovněž je mi bližší low-tech akvaristika a testování z různých důvodů nemám v oblibě. Uvažuju o následující strategii hnojení. Nedávkovat hnojivo na celkový objem nádrže, ale hnojit jen vstupní vodu. Tedy pravidelně měnit vodu a tu nahnojit na nějakou "optimální" úroveň. To lze i bez testů. Parametry nastavit na nějaké střední hodnoty, např. NO3 15mg/l, PO4 0,5, Fe 0,2, doladit poměr Ca/Mg, atd.
Když bude úroveň prvků v akváriu nízká, výměnou vody ji přiblížíme k optimu. Když bude úroveň prvků v akváriu vysoká, výměnou vody ji přiblížíme opět k optimu. Množství hnojiva můžeme časem upravovat dle toho, jak budou rostliny prosperovat.
Snad to není úplná hloupost?
Rád by som ti napísal kolego, ale vzhľadom na tvoje dotazy začiatočníka mi to príde predčasné, dúfam že si sa neurazil, ber to ako "akvaristický chlapče". Súhlasím, čo píšeš, tak trpezlivo pozoruj a nepredbiehaj udalosti. S testovaním to budeš mať omnoho jednoduchšie, s tými prejavmi nedostatku hnojenia je to ešte zložitejšie ako je v článku, tak nenamietam dá sa to aj inak...Len mi príde zbytočné aby si dával tieto dotazy stále dookola, to je už myslím tretí ohľadne hnojenia a stále to isté..
Chlapec už dávno nejsem ročník 71

ale nesouhlasím co píšeš. Ale to nevadí. Já myslel že spíš celá akvaristika spočívá v trpělivosti a pozorování co se děje uvnitř nádrže. Prostě takový jednodušší řešení.
Chlapče, v prvom rade by si mal chápať akvaristické minimum a to je: čím viac svietiš, tým potrebuješ viac živín vrátane CO2..Načo si si kupil CO2 do akva ak nechceš silnejšie svietiť a hnojiť/testy nato potrebuješ, inak to preplácaš hnojivom a nemusí to tiež fungovať, alebo budeš hnojiť málo/?
Sprav si Low-tech bez CO2 a nemusíš sa trápiť s testami a ladením hnojenia !!!
To si si mohol nacvičiť na lowtechu, ktorá živina chýba rastlinám a ako reagujú a bez intenzívnych rias v akva. Takto budeš prerábať neustále, kým sa to naučíš a pochopíš súvislosti.
Tu máš odkaz a skúšaj, dúfam, že to Markéta R. nezruší, lebo už nad tým uvažovala:
maniakva.sweb.cz/… Mám pouze změřeno KH a NO3. CO2 používám. Ale mám pocit že jak to tady čtu tak každej akvarista musí bejt chemik a doma mít skoro laboratoř aby mu to fungovalo. Já si to ale nemyslím protože to by pak nikdo akvaria neměl když tak v dost žalostném stavu. Ale tady jich vidím mraky krásných.
Pokud používáš CO2 měl by jsi si pořídit testy a změřit si co máš ve vodě. Bez toho je hnojení dost o ničem. Chvilku to sice funguje ale za čas se objeví problém a metodou pokus omyl to většinou nevyřešíš.

Ahoj všem. Mám založené akvárium cca 6týdnů. Vše vypadá být v pohodě. Nikam nepospíchám a ono je to znát. Zeptám se jestli se dá nějak poznat že mám víc hnojit.
Nevím co obsahuje. Předpokládám, že to Tetra má namíchané rozumě. Vzhledem k tomu, že jsem nečetl, že by to tady někdo používal tak to nebude žádná hitparáda.
- samozřejmě, faktor vlivu tam je, ale není to podstatné pro určující stav, dle popsané metodiky postupu a měření,
- základní jednotka, není v přímém poměru s danou složkou, nýbrž v poměru s dalšími (3 + časová osa ),proto nelze označit Aquagrower Macro Magnesium s určitostí za poměrně měnou složku, s nejvyšším ekvivalentem zvýšení vodivosti, přestože tomu tak třeba bude, pokud budou jednotková měření probíhat jednotlivě, bez zátěže ostatních složek
- v podstatě to vysvětluje základní definice vodivosti
- jab 63
- jeden z mála příspěvků kdy je použít termín sběr dat, nikoliv výzkum, což považuji přínosnější k realizaci dalšího vývoje sledování poměru jednotlivých složek k poměru vodivosti v prostředí akvária

To bezesporu ale nějakou logiku by měl dodržovat.
Jabe, máš tam platinum soil, ten vodu ovlivňuje dost.
Občas dělám podrobnější měření během dne. Hodnoty vody mám celkem v pořádku jen potřebuji zvednout Mg. Je zajímavé, že přidání Mg zvedne vodivost nejvíce. Čekal bych, že ho nádrž spotřebuje nejdříve. Nepovažuju to za nějaký výzkum, jen sbírám data.
Vodivost na začátku 219 μS/cm, skutečný objem vody 65 litrů, substrát Platinium Soil
Po přidání
Aquagrower Micro Complex Light 4ml 218 μS/cm
Profiplants Fe Plus 1ml 219 μS/cm
Aquagrower Macro Nitrogen 1ml 222 μS/cm
Aquagrower Macro Phosphorus 1ml 221 μS/cm
Aquagrower Macro Magnesium 2ml 227 μS/cm
Mezi aplikacemi hnojiva a měřením byla doba 30 minut. Během dne vodivost nepoklesla. Ráno 228 μS/cm.
Starší reakce
NO3 je vždy s něčím (Ca,NH4,K ...)
Ok díky, znejistěl jsem, protože jsem si vždycky myslel že rostliny přijímají dusík, přes NO3, ale pak mi přišlo zvláštní, že macro přidává jak dusičnany tak dusík.
Když ti Macro Complex zvedal dusičnany, tak Macro Nitrogen ti je bude zvedat o třetinu víc.
Zdravím, opět prosím o radu, hnojím teď MICRO AquaGrower a MACRO jsem rozdělil na P,K a Mg, nenapadlo mě vzít N, protože ve vstupní vodě mám dost dusičnanů (18 mg/l), ale teď jsem koukal na popis MACRO a je tam že dodává:
Dávka 4 ml hnojiva dodá do 100 l akvarijní vody 2,15 mg/l dusičnanů, 0,61 mg/l dusíku, 0,45 mg/l fosforečnanů, 2,75 mg/l draslíku a 0,15 mg/l hořčíku.
Moje otázka je jestli mám dokoupit a dodávat i N?
Complex Macro jsem přestal používat proto, že mi stoupaly hodnoty dusičnanů k 50 mg/l.
Starší reakce
Ahoj,
kalkulátor nemám, ale popíšu postup na
rotalabutterfly.com/… .
Volím češtinu, objem akvária v litrech,moje hnojiva DIY,dávkování: najdeš MicroMix plus, použití: řešení, kontejner velikost: zásobní roztok v ml,dávka v ml,výpočet pro: výsledek dávky, přidání: v g množství směsi v zásobním roztoku.Klikneš Vypočítat. Snad je to srozumitelné

.
Mirek
Ahoj.
Neměl by prosím někdo funkční kalkulátor na namíchání hnojiva MicroMix?
rotalabutterfly.com/… - tady nemohu najít dle čeho to počítat..
A tady jsem to počítal dříve, to pro změnu nejede vůbec:
akvarijni-hnojivo.cz
Udělal jsem asi chybu, že jsem si to nikde nezapsal...
Děkuji za rady.

Starší reakce
U hnojení je nejdůležitější to nepohnojit.

Ako je najlepsie rozdeliť komplexné hnojivo,hnojiť denne alebo 2 krát týždenne?Makro pridávam podla potreby.Pokial je to denne tak nemá asi zmysel pridávať Seachem Flourish Trace?
EASY LIFE profito
Ostatní hodnoty neznám železo hořčík fosfor a tak.
To je voda tak akorát.

Jasný díky.Ted jsem měřil ca mám 15NO3 9GH 6KH
Pokud se s tím nechceš moc trápit kup si něco hotového. Teď je na trhu AquaGrower a stačí jen mikro a makro ale je to pro silně osvětlená a zarostlá akvária tak začít s podstatně menšími dávkami než jsou ty doporučené. Pokud chceš něco lacinějšího tak PMDD a návodů jak na to je na netu spousta.
surpanshop.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/… OK mrknu na to ale co to hnojení připadá mi to strašně složity kolik toho potřebuješ vědět.
Měl by jsi mít spíš nějaký reaktor tohle je na 300 litrů malé a ještě ti většina uteče. Jestli ti to nasaje filtr tak to také není moc dobré.

Používám vnitřní atomizér je vidět na obrázku v prezentaci
Jak to CO2 rozpouštíš?

Ano drop checker mám a má zelenou barvu spíš tmavší
Předpokládám že máš dropchecker protože 60 b/m je údaj o ničem. Aktivuj si prezentaci.

rostlinky mám jiné ale ještě jsem je neaktualizoval ale nejsou moc náročné CO2 ano asi 60b/m a ředit to chco asi 3:1
Edit: Osvětlení mám na 40% procentech výkonu a svítím 8hod.
Já se sice jako redaktor se na tvojí prezentaci dostanu ale ostatní ne protože nemáš nahranou hlavní fotku. Pokud platí ty rostliny co máš v seznamu tak bych si pár měsíců počkal a pak koupil PMDD + fosfor a začal s tím velmi opatrně protože nic náročného tam nemáš.

Ahoj.Mrkni na mou prezentaci.Ryby mám v plánu nějaké hejno teter asi 50ks.
Záleží jak silné bude osvětlení jestli bude CO2 a co budeš mít za rostliny. Některé firmy říkají všem svým hnojivům komplexní ale když si přečteš co obsahují tak tam většinou něco schází. Na rybí osádce a její početnosti také záleží a samozřejmě použitý substrát.

Ahoj.Mám velmi tvrdou vodu 20 dGH a začínám s reverzní osmozou.Ptám se čím hnojit? Stačí nějaké komplexní hnojivo.Budu míchat asi poměrem 2:1.
Starší reakce
Sinkor sú velmi slušné svetlá s dobrou svietivosťou a biogénne odvápnenie je dôkaz toho čo som písal, prídávanie CO2 ti vyrieši všetky problémy, aj s dodaním uhlíku aj s vysokým Ph, rastlinám to prospeje/a môžeš rozbehnúť aj kobercovky/, filtráciu máš velmi dobrú iba nájsť vhodnú distribúciu CO2.Môžeš dať dotaz v novom vlákne, čo by bolo aj ekonomicky nenáročné a aj uspokojivé pre sýtenie CO2, ale ja si myslím, že ak kúpiš kvalitný CO2 set s príp. Ph kontrolerom máš po starosti a predať ho môžeš vždy za dobrú cenu, veď aj filter máš na oveľa väčšie akva, tak ak ťa akvaristika chytí za srdce alebo neskôr syna určite to využiješ, mám CO2 set vyše 10rokov a stále bez poruchy a dnes už to tak nestojí ako keď som kupoval ja.
S hnojením ti poradím neskôr, až vyriešiš tento problém. Zatial...
Nad tým množstvom svetla tiež stále uvažujem-momentálne mám led kontrolér nastavený na 45%,čo je zrejme nejakých 9wat,kedže svetlo Sinkor má 20w výkon.Takže neviem na čom som-svetlo je výkonovo určené aj na náročné rastliny samozrejme sa zrejme počíta aj s CO2.Zatial je ešte stále na mnohých listoch vidieť biogénne odvápnovanie-žeby aj tých 9 watov bolo stále moc?-tú 3,5 hod pauzu v svietení som urobil tak pred 2-týždňami-žeby sa to ešte stále zatial nejako pozitívne neprejavilo?To svietenie 4,5/3,5pauza/4,5 je myslím v poriadku
Myslím si , že hnojenie bez poriadneho testu nenastavíš a tak isto ph. Problém vysokého Ph je v málo CO2, inak by už substrát dávno Ph stiahol dolu a stále ešte silnom svetle. Akva máš pekne zarastené, ale radšej by som investoval do CO2 systému /aj keď niečo jednoduchšie a lacnejšie/ ako tam lial regulátor, ktorý síce zníži Ph, ale viac potrebného uhlíku pre rastliny nedodá...To máš ako keby si tam pridával tú H2SO4, ph ti zníži tiež /dočasne/, ale CO2 nepridá.
dík za odpoved-práveže sa mi zdá že to PH je až do 8 aspoň podla papierového JBL testu.Uvažoval som napr. o Seachem Neutral Regulator-hovorí ti to niečo?
Momentálne laborujem ohladne no3 a po4-testujem a triafam dávky hnojiva od seachemu-zatial asi tak 1 ml z každého 2 krát do týždna do 50 litrového akva
flourish dávam 0,6ml tiež 2 krát v týždni
Ahoj, ja mám vo vodovodnej pomer vápnik horčík 70:20 a rastliny rastú a kh 10,5-12, pre niekoho je to vysoko, ale akva funguje, hnojím dusík KNO3 v kombinácii s dusičnan horečnatý-ten dávam viac.
Čo sa týka platina, tak určite ti stiahne Ph dolu ale až na 6,5 to asi nedá, takže ak budeš mať v akva ph okolo 6,8 tak pohoda pri pridávaní CO2. Pozrel som si tvoj profil akva, že CO2 nepridávaš, tak ak budeš prilievať čerstvú vodu do akva, mala by mať skoro rovnaké Ph ako v akva/môžu ti pokapať ryby,ak bude velký rozdiel- treba si na to dať pozor/.Ph vstupnej vody znížiš pár kvapkami kyseliny H2SO4 až potom vleješ do akva.
Pri Platinu by som sa zameral na dostatočne velký filter s médiami pre nitr.baktérie, akt.uhlie alebo Purigen a filtr.vatu.Hnojenie si upravíš podľa spotreby rastlín.
Životnosť Platina sa pri tvrdej vode ale údajne znižuje.To som ale zatial neoveroval.
Spýtam sa -treba niečo riešiť kvôli rastlinám -čo sa týka týchto hodnôt,údaje mám z miestnej vodárne.Substrát platinum soil,vraj zmäkčuje-neviem- tieto hodnoty som v akva nemeral
Vápnik (Ca) mg/l 98.0
Horcík+Vápnik (Mg+Ca) m m o l/l 3.30
Horcík (Mg) mg/l 20.7
Ph nejakých 7,7
Seachem Flourish nie je komplexné hnojivo aj keď to na obale píšu a aj niektorých podobných produktoch, chýbajú v ňom NO3 a PO4 a obsahuje len draslík a mikroprvky, takže pridávať trace nebude nutné ak chceš tak pridávanie Fe samostatne môžeš.
Ak chceš hnojiť presnejšie a nespoliehať sa na namiešané hnojivo, tak použi samostatne PMDD a namiešaš si jednotlivé zložky zvlášť tzn.KNO3,KH2PO4,mikroprvky so železom, K2SO4 nieje nutný, lebo zvyčajne stačí ten čo je obsiahnutý v prvých dvoch zložkách a pridáš podľa testov na zvolené hodnoty, ak máš makkú vodu tak aj MgSO4. Hlavnou výhodou PMDD je upravovanie dávkovania jednotlivých zložiek a je to lacnejšie hnojenie.
Hnojenie treba nastaviť podľa parametrov vstupnej vody, množstva rýb a rastlín pre každé akva zvlášť hlavne ak používaš CO2 a silnejšie svetlo
Pre bežné akvárium so stredne silným svetlom ale Flourish úplne stačí a doladíš si Nitrogen alebo Fosforus príp. Iron.Osobne železo zvlášť nepridávam a používam tensococtail, množstvo podĺa testu Fe na 0,1-0,2mg/l.
Hnojivo by som určite rozdelil na menšie dávky a častejšie.
Množstvá v trace sú iba stopové, tak len trošku vylepšíš mikroprvky vo Flourishi.
Hnojím komplexním hnojivom Seachem Flourish.Je dobré pridat este Seachem Flourish Trace,vidiet nejaký účinok?Alebo radšej rozdelit komplexné hnojivo na viac častí?
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 62 63
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 76155x