Aj som premýšľal, že to tu zhrniem po 5 dňoch, tak idem na to
Keď som šiel do experimentu, mal som dve očakávania:
1. Z močoviny sa bude tvoriť amoniak a z neho dusitany, oboje vo vode nameriam a budú predstavovať riziko otravy.
2. Vo vode sa budú udržiavať dusičnany - ak zvýšim dávku močoviny, budú pribúdať.
Ani jedno očakávanie sa nepotvrdilo, čo ma vcelku prekvapilo.
Čiže dodávanie KNO
3 som prerušil a nahradil močovinou. Pôvodne som začal s takou dávkou močoviny, ktorá dávala rovnaké množstvo dusíka ako predtým dodávané množstvo v dusičnanoch, konkrétne: denná dávka dusíka 0,38 mg/l, v malom experimentálnom akváriu 0,93 mg/l. Keďže sa nič nedialo, v 2 krokoch som zvýšil až na 2-násobok teda denne:
* v hlavnom akváriu 0,77 mg/l dusíka (ekv. 0,98 mg/l amoniaku, či 3,4 mg/l dusičnanov);
* v malom experimentálnom akváriu 1,9 mg/l dusíka (ekv. 2,4 mg/l amoniaku, či 8,3 mg/l dusičnanov).
Čo je veľmi silná dávka dusíka, si myslím. Možno sa bude zdať až neuveriteľná, hlavne v tom malom akváriu, no ono má výšku len 20 cm a takmer celé dno je husto zarastené kobercom Hemianthus, okrem neho ešte nejaké malé Ludwigie, takže je v podstate veľmi bohato zarastené v prepočte na objem vody.
Konkrétnejšie výsledky: Nepostrehol som
žiadne zvýšenie amoniaku (zostáva nulový) a ani dusitanov (cca 0,05 mg/l, ako vždy predtým). Samotné
dusičnany sa vyčerpali - teda v akváriách nenameriam prakticky žiadne. Testy by teda jednoznačne tvrdili, že akvárium trpí nedostatkom dusíka. No rastliny si nesťažujú, čo badám v dvoch ukazovateľoch:
1. rastú normálne (vrátane Salvinia minima, ktorá vie dať najavo nedostatok dusíka), dokonca po zvýšení dávky sa mi zdá (je to subjektívne), že bublinkujú kyslík viac ako obvykle;
2. nekumulujú sa žiadne iné živiny, teda dusík nie je brzdou - hodnoty fosforečnanov, železa, tvrdosť i alkalita sú normálne, draslíka je zhruba polovica oproti predošlému nadbytku, čo je pochopiteľné, keďže som menil polovicu vody a žiaden nepridávam.
Voda je priezračne čistá ako vždy, menšie množstvo zelenej riasy a ešte menšie množstvo sinice v hlavnom akváriu je ako obvykle, v malom experimentálnom nie je žiadna (tiež ako obvykle). Rybky sú čulé, dokonca sa predvčerom celý deň naháňali (ale ikry neboli). Krevetky sa správajú normálne (v malom experimentálnom síce jedna uhynula, ale to pokladám za zhodu okolností, občas nejaká uhynie aj v rozplávačke, možno "na starobu").
Mám však opäť problémy so všetkými troma druhmi Ludwigie - skúsim spraviť nejaké fotky a poslať do diskusie "Čo sa deje s rastlinami". Nemusí to nijako súvisieť s dodávaním močoviny, ale môže. S Ludwigiou som mal problémy i predtým, ale zdalo sa mi, že som to vyriešil.
Teda zatiaľ, po 5 dňoch, nevidím nejaký problém, no pôsobí dosť zvláštne hnojiť niečim v značných dávkach a pritom podľa testov nevidieť nič. Mne je to vcelku nepríjemné, keďže rád testujem

Ak to však má pomôcť zabrániť kumulácii draslíka, zatiaľ nevidím problém používať zmes KNO
3 a močoviny - dusičnany by potom mali byť ukazovateľom stavu dusíka.