Hnojení
hnojí někdo NPK+mikroprvky ?

Starší reakce
Co tím ušetříš? Pár korun? A kolik času tomu budeš věnovat?
A co si to dno přesejt sám?
dík, jsem zkaženej obchodama (kamínky za stovku pytlík)..
dík všem
25 kg křemičitýho písku ze stavebnin, za pár korun.
Skoro to začíná patřit do jiný větve.. Ale zeptám se, jsem finančně dost limitovanej.. Kolik kg a jakýho dna (ideálně s cenou +- ../kg). Díky, za výpomoc..
Jestliže to myslíš s CO2 vážně tak to dno komplet vyhoď. Při jeho používání musíš mít inertní dno aby neobsahovalo vápenec ta ty ho tam máš opravdu hodně. Ty bílé kamínky dej do octa a uvidíš jak začnou bublat.
Asi si to předepíši a budu jen kopírovat protože jsem to psal už více jak stokrát.
Mělo by stačit, že se hladina točí.
Hloubkově bych neodkaloval. To může být jeden z důvodů slepé hladiny.
Hloubkové odkalování bych přirovnal k příliš velkému praní filtru. Odkaloval bych jen povrchově.
A pokud máš akvárko tak dlouho, chce to hnojit.
Já jsem za ten rok, co jsem se vrátil k akvaristice, zkoušel zatím jen hnojivo od Rataje (Rataj Colour Fe+) a ještě jedno další hnojivo s mikroprvky (PROFIPLANTS COMPLETE PLUS).
Měl jsem strach hnojit v doporučených dávkách kvůli krevetkám, jak někdo píše, že jsou citlivé na hnojiva. Když jsem začal hnojit v doporučených dávkách, kytky začaly parádně růst a rostou parádně doteď. Ale místo abych hnojivo dávkoval 1x za týden, dávkuju 3x za týden (poměrné dávky).
Třeba Anubias mně ze začátku rostl dobře. Pak jsem pořídil krevetky, snížil jsem dávky hnojiva a živořil. Jak jsem po čase zvednul dávky hnojiva, začal růst že jsem se nestačil divit. Stejně tak Vallisneria. A když pořádně hnojím, tak i Blyxa roste o poznání rychleji a vypadá daleko líp.
A pořád všechno ve stejném akvárku.
Pokud dodáváš CO2 a nehnojíš, tak kytky strádají, mají málo živin a nejspíš jim chybí i mikroprvky.
romant: Asi máš zrak jako Bystrozraký, ale je to fakt kamenolom ...

já z té první fotky nepoznal, co to je za kamínky.
edit: Testy žádné nemám a nehodlám je ani kupovat. Řadu věcí stejně nezměří. Pro mě je podstatné, jak kytky rostou a jestli neroste výrazně řasa. Stejně je potřeba množství hnojiva upravovat podle hustoty rostlin a podle toho, jaká je skladba rostlin (rychlerostoucí versus pomalurostoucí).

Povlak se mi tam drží už delší domu..
Mám pocit, že byly vždycky všechny takový zakrslý, ale jakž takž rostly. To co mám v akva teď se mi ale ještě nikdy nestalo.
Jak často a jakým způsobem čistíš filtr? Jak odkaluješ? Hloubkově nebo povrchově? Jak často? Filtr čistim v odsátý vodě z akva jednou za čas, když se mi zdá, že už netáhne tolik. Odkaluju hloubkově.
Jam moc ti proudí voda v akvárku? povrch se mi moc nehýbe, to je fakt,spíš se točí, budu muset zajistit čeření.
Jak moc krmíš? 3 špetky jednou za den na cca 20 ryb
Jak a čím hnojíš? zatím jen CO2, PMDD je na cestě, Jen jsem si nebyl jistý kolik čeho dám (snad vyčtu z návodu)
co se šutrů týče, tak to jsou namíchaný 2 druhy (hrubší tmavý-koupený v akvaristice) a jemnější (tak 2-3 mm spíš světlejší-koupený v baumaxu) samozřejmě všechno vypraný jak to jen šlo...
NKHG: Jsem z Pardubic, ale díky, někde je zkusim splašit
Někde jsem se svým pěstováním asi špatně zahnul..
No, ona ta fotka je nic moc, ale mně to nepřipadá jako drť. Mám pocit, že to vypadá spíš jako přírodní štěrk, ale chtělo by to kvalitnější foto.
Kamenolom nemusejí bejt jenom óbr šutráky, to klidně může bejt, tedy to co vidím je tvůj případ, dno tvořený z kamenů, kterým se říká drť, tedy jejich vznik je zapříčiněn průmyslovým zpracováním a v těchto drtích se kytkám obvykle daří daleko méně, než ve štěrku, který vznikal přírodnějším způsobem, tedy jeho zrna jsou kulatý.

Ten povlak tam máš pořád nebo jen někdy?
Slepá hladina se taky může udělat po přílišném vyprání filtru a odkalení dna.
Jak často a jakým způsobem čistíš filtr? Jak odkaluješ? Hloubkově nebo povrchově? Jak často?
Jam moc ti proudí voda v akvárku?
Jak moc krmíš?
Jak a čím hnojíš?
Ještě mám poznámku: máš tam málo rostlin. Respektive málo rostlinné biomasy. Ty kytky vypadají jako v nově založeném akvárku. Nemáš ho vůbec zarostlé, rostliny se nerozrůstají.
Na povlak to nesváděj. Ale můžeš ho vyřešit. Bude to buď slepá hladina (špatné čeření hladiny, nedostatečná filtrace a moc moc krmení) nebo sinice. Více zde:
rybicky.net/forum/6671
Jako kamenolom mi to nepřijde, ale jestli jsi neprováděl test dna octem, tak ho určitě proveď. Více zde:
rybicky.net/forum/13628-pisek-a-vapenec Právě nevhodné dno může zvedat tvrdost vody a být příčinou proč neroste ani Růžkatec.
Jinak největší plevel po Růžkatci jsou plovoucí rostliny Limnobium laevigatum (voďankovec vzplývavý) a Salvinia natans. Doporučuju je získat a otestovat. Skoro každý, kdo je má, jich má přebytky. Jestli jsi z Ostravy, klidně věnuju...
Mě ještě napadlo, jestli by to nemohlo být: na hladině mám povlak (tohle téma ještě musím najít a přečíst) tak jestli to neuzavírá přísun vzduchu do akva, ale ryby v pohodě žijou, plavou po celým akva (nedrží se u hladiny). Btw fakt je v akva kamenolom?

kamínků je v akva hodně, to jo, ale že by to bylo hrubší oproti "průměru" si nemyslim...

Mi přijde, že růžkatec roste v čemkoliv, v čem žijí ryby. Vůbec to nechápu. Napadá mě jedině brutálně tvrdá voda, protože světla má přebytek, hnojení zajistí ryby, teplota určitě je taky a navíc CO2 jako bonus...
Koline87 najdi na stránkách svých vodáren parametry vody, případně pokud máš studnu uveď výsledky rozboru.
Jestli něco měřit, tak jedině NO3, dobrý test má Sera.
Pokud nehnojíš, otestuj PMDD bez NO3. NO3 přidávat jedině, kdyby jsi změřil, že je ho málo.
Více o PMDD třeba zde: AKVARIJNI-HNOJIVO.CZ
pokud se nedari asi ruzkatci, tak bych to videl na extremni nedostatek nebo prebytek neceho. pokud je vystup z vodarny "normalni" mohla by pomoci castejsi vymena. prip. pridat dle potreby.
Tak já bych vyměnil ten kamenolom na dně za, třeba křemičitý písek(štěrk).
0 15.11.2015 21:27 Kolin87 – Co mi v akva muze chybet za latky?

Zdravim,potreboval bych poradit,co mi v akva muze chybet,testy zatim nemam.. nemuzu kytky nejak probudit k zivotu,jak kdyby stavkovali

akva je zalozeny vic jak rok, cca 100l, svetlo 0,54W/l, 10h denne, cca 14 dni pridavam CO2,vim ze odbornici na to maji oko

Starší reakce
Ahoj, ja bych to radej zahodil. Nevyplati se to riskovat. Mel jsem pred casem problem s okruzaky v malym akvu, vsechny bezne parametry vody byly v cajku. Byli neaktivni, sice vsichni prezili, ale do normalu se dostali az jsem prestal pouzivat stare hnojivo, ktere jsem kdysi koupil. Jednalo se sice o jinou znacku, ale i tak bych to nerisknul. Myslim si, ze za ty prachy to nestoji.
Edit: I vyuziti pro pokojove kvetiny by slo.

0 03.11.2015 22:55 ZdendulinCZ Děkuji za info. Má teda význam to hnoji ještě nějak používat, nebo je lepší ho zahodit?
tak obsažené makro bude v pořádku a některé mikroprvky také. Ale ty co jsou v chelátové vazbě, jako např, Fe a jiné stopové kovy, tak s těma už nepočítej ...
Já bych radši, kdyby to někdo věděl jistě. Mám obavu, jestli po čase nemůže dojít k nějaké chemické přeměně hnojiva. Chovám krevetky, které jsou poměrně citlivé.
Asi ne...nanejvýš bude neúčinné... Vyzkoušej

0 02.11.2015 19:27 ZdendulinCZ – Prošlé hnojivo
Zdarec, dostalo se mi do ruky denní hnojivo dennerle, které je ale už rok prošlé. Je nějaké riziko ho použít?
Starší reakce
já bych se na měření železa vykašlal, měl by jsi podle rostlin poznat jestli ho mají dost nebo ne. Chloróza listů způsobená nedostatkem železa, se dá docela dobře poznat. Když budeš dávat +- doporučené množství, tak by neměl nastat žádný problém. Navíc testy jsou hodně nespolehlivé, můžeš tam mít spoustu želaza chelátově vázaného a test ti to nenaměří. A jestli chceš opravdu měřit Fe, tak asi opravdu jedině testy od JBL, ale za ty si zase musí člověk dost připlatit. Já se bez něj zatím obešel.
Ono taky různé sloučeniny železa jsou pro rostliny různě dobře/špatně využitelné. Takže není otázkou jen kolik je tam železa, ale v jaké formě tam to železo je.
To je podobné i s dusíkem - je rozdíl, jestli je ve formě dusičnanů nebo ve formě amoniaku.
Obsah železa se dá nejlíp poznat na některých kytkách, které při dostatku železa v dostupné formě mají načervenalé listy nebo lodyhy. To je pro mě jediný ukazatel toho, jestli mám v akvárku dost železa. Je to lepší než všechny testy.
Vyzkoušej přímo testnout hnojivo... Jestli se a v jaké koncentraci test zabarví. Podle toho odhadni množství přidávaného hnojiva aby bylo měřitelné v akváriu. Jaký máš filtr??
Ač je to trochu OT - pak si dávej pozor, kam klikáš. Já si na to kliknul, mrknul se na co jsi se ptal - a následně odpovídal. Že jsi myslel úplně něco jiného nemohu tušit.
Plus je vhodné psát správně. Bez překlepů, se správnou interpunkcí, a tak. Někdy to tady luštit, to je zážitek ...
A k věci: všechny testy jsou k prdu

Ať už kapkové jak zmiňuje ivorybka, nebo ještě horší multitesty na papírovém štítku. A železo se měří možná ještě hůře, než ostatní hodnoty. Někdo to určitě vysvětlí lépe, ale problém je v tom, že musí rozbít vazby v chelátech, aby něco změřil. A to buď trvá, nebo díky stáří se nevede.
Trochu lepší by měly být (za předpokladu správného skladování) testy od fy HANA. Ony totiž mají přístrojek, co elektronicky zjistí barvu výsledného roztoku. Takže se tím člověk zbaví vlastní barvosleposti (či sleposti tiskaře).
V doporučeném dávkování nikdo přece neví kolik mám rostlin v akvárku.
Tak čím si mohu změřit orientačně hodnotu železa ???.Prosím.Nebo se musím spokojit s doporučeným dávkováním??.
Mám stejnou zkušenost, ingredience testů kapaná přímo do akvária
Ale obecně k kolorimetrickým testům, všechny jsou k ničemu. Neznám žádný "hobby" test na cokoliv, který by byl faktorizován; neznám žádný test, který by byl skladován za předepsaných (a dost přísných) podmínek. Barevné vodičky vymyslel marketing, tahá z lidí prachy a efekt není žádný. Pro ty, co nesouhlasí - prostudujte si patřičné normy pro podmínky analýzy vody, řády správné laboratorní praxe pro uchovávání analytických činidel a spoustu dalšího "počteníčka". Primitivní UT test od Rataje jsem měl 100 chutí jeho dcerunce vylít na hlavu, při přípravě se sekla o 2 řády... Testy na dusičnany se musí skladovat v temnu při 4 až 7°C od faktorizace, platnost je 90 dní - tož záruka 3 roky na testy od Salifertu je jaksi k smíchu. A testy od SERY? Lidi, mějte rozum! To je firma, která jen těží z lidské hlouposti...
Ano,pochopil jsi mne dobře.

Tím otrávením jsem myslel hnojivem "Fe" a né testem na železo které nepřijde do styku s akvárkem. Bál jsem se dál přihnojovat když jsem dávkoval denně poloviční doporučenou dávku "Fe" a po testování pořád nulová hodnota. Optám se jinak,můžou rostliny spotřebovat za 12 hodin doporučenou poloviční dávku hnojiva železa na týden??.
Čistě teoreticky.
ach jo, reaguji na špatného člověka, já to pochopil tak, že by nerad otrávil obyvatelstvo akva hnojením a proto se to snaží hlídat testem na Fe, i když tě chápu logika výkladu na tvé straně
Hmm, tak to máš malou představivost, už jsem takovýho koumáka zažil.

On se ptal na testy vody! Protože mu dudak zdrbnul AQUAR. Takže moje odpověď je správná a vždy platná. Tedy pokud to někdo nekape přímo do akvária ... ale to si neumím ani představit, že by to někdo kdo už umí chodit udělal.
krevetky otrávíš spíše mědí obsaženou v mikroprvcích příp. kompletních hnojivech, samotným železem (cheláty železa) to tak jednoduché nebude
Žádným testem si nemůžeš otrávit obyvatelstvo akvária.
Který je vhodný?Nerad bych otrávil krevery.Děkuji.
Zrovna tomuhle testu se nedá moc věřit. Jestli se kytky zlepšují, nelámal bych si s tím hlavu
Nějaké foto ?? Většina neumí věštit...

0 27.09.2015 15:55 petm – hnojení Fe
Prosím,nemá někdo zkušenosti. Mám 50 l akvárko a dost zarostlé.zeleň začala blednout.Občas přihnojím "Planta Min".Teď jsem přikoupil od Sera-"forte 2 ferro".Testuji testrem od AQAR Fe test.4 ml vody a 10 kapek přípravku.Pokaždé test s 0.Už pět dní po sobě hnojím polovičním množstvím (5ml)flore 2 ferro a pořád bez zvýšení "Fe".Mám v akvárku rybky a krevety.Bojím se abych jim neublížil.Rostlinky jsou lepší ale zaráží mne že nemohu nic naměřit????
Problém bych spíš viděl v tom, že v údajích o složení je čpavek zastoupen v podstatě stejným množstvím, jako dusičňany. To nevadí rostlinám, ale živočichům může.
Nejsem schopen posoudit skutečné množství tímto způsobem dodané do vody. Možná toho nebude tolik, aby si s tím nitrifikace neporadila. Ale možná také neporadí ... Já bych to neriskoval.
I když dlouhodobý způsob uvolňování hnojiva láká svojí jednoduchostí a stabilností.
www.bbcom.cz/… Osmocote pod substrátom ok,daj ho nad a podľa tej mojej trošky pokusov riasa.Myslím,že v pančuche a vo filtrácii to skončí rovnako.
tube pravdepodobne myslel na pohodlnosť uvedeného riešenia. Ja by som videl problém v množstve (do stĺpca malé) a neregulovateľnom pomere uvoľnovaných živín. Zmysel by to možno malo v low-tech akváriu na "prilepšenie".
Nestrácal by sa zmysel tohoto typu hnojiva? Ak chcem hnojiť do vody, je lepšie presne spočítané množstvo vlievať do vody a nie nechať uvoľňovať neznáme množstvo živín z tabliet. A ak chcem, aby si rastliny koreňmi "stiahli" koľko chcú, tak tablety dám do substrátu.
0 26.09.2015 12:09 tube – osmocote do filtru
Vznáším ještě jednou tento dotaz zkoušel někdo vložit osmocote v síťce přímo do filtru?
Zajímala by mně praxe.
Přidat reakci
1 ...... [42] ...... 62 63
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 76156x