Hnojení
Áno, vo všeobecnosti súhlasím, iné rastliny ani nemajú problém s nejakým pokrútením listov (teda odkedy som už dávnejšie zvýšil bór), len tie Alternanthery. Práve pri nich som sa viackrát stretol so zmienkou o možnom prehnojení draslíkom, nar. v tunajších diskusiách alebo na
rybicky.net/atlasrostlin/alternanthera_cv_splendida - neviem, čo je na tom pravdy, preto sa pýtam.
Snažil som sa tak narýchlo zistiť odporúčané koncentrácie prvkov vo vode v akváriu (pozor, nemýliť s odporúčaným týždenným dávkovaním), našiel som:
aquarium-fertilizer.com
NO3: 10-40
PO4: 0,2-3
K: 10-50 / 5-40
Fe: 0,2-1
Mg: 5-10
Ca: 20-30
www.aquariumadvice.com/…
NO3: 10-20
PO4: 1-2
K: 10-20
www.plantedtank.net/…
NO3: 5-10
PO4: 0,5-1 (1/10 z NO3)
K: 20
gwapa.org/…
NO3: 5-30
PO4: 1-2
K: 10-30
Fe: 0,1-0,5
Mg: 2-5
Ca: 10-20
www.aquatic-plants.org/…
NO3: 5-10
PO4: 0,4-1
K: 20-30
Fe: 0,5+
Z čoho sa zdá byť takým "ideálom":
NO3: 10
PO4: 1
K: 20
Fe: 0,5
V mojom prípade je situácia oproti väčšine odlišná hlave v tom, že mám pomerne tvrdú vodu (znižujem jej len alkalitu, celkovú tvrdosť nemám ako zmeniť). Ale už som objednal malú RO, tak snáď sa mojimi oboma ľavými rukami s tým nejako popasujem časom
Dost pochybuju o tom, že to může být způsobené samotným množstvím draslíku nebo jiné makro živiny. Já sám jsem do akvárka jeden čas zkoušel přidávat větší množství živin, takže jsem tam dával týdně kolem 50-60 mg/L NO3, 5-7 mg/L PO4, 30-40 mg/L K a 0.5 mg/L Fe. Neměl jsem opravdu sebemenší problémy s růstem rostlin nebo jejich deformací. Vydržel jsem v tomto režimu asi 3 měsíce (myslím, že za tu dobu by se určitě nějaký negativní vliv projevil).
Co vím, tak podobně na tom byli i jiní akvaristé. Zkus mrknout třeba sem:
prirodni-akvarium.cz/… (odstavec "Pár čísel k zamyšlení"). Není tam sice uváděný draslík, ale většina těch lidí hnojí pomocí KNO3, takže draslíku tam bude zhruba 40% toho, co připadá na NO3. Tom Barr dokonce jeden čas přidával do svého akvárka 160 mg/L KNO3 (= 60 mg/L K + 100 mg/L NO3).
Takže pokud se ti rostliny nějakým způsobem deformují, musí v tom hrát podle mě roli ještě něco jiného. Samotný drasík (nebo i jiné živiny) za to jistě nemůže, když jiní lidé nemají problémy ani s mnohonásobně vyššími koncentracemi.
Určitě tam do toho u tebe vstupují ještě jiné faktory. s něčím podobným se potýkám také, viz moje akva stonkovka , hnojení EI, všechno jede jak utržené, ale nejsem schopnej vypěstovat jedinej kultivar Ludwigie, Amannia, Nesaea...
vrcholky krpatí, jsou deformované, až odumřou a rostlina vyžene boční odnože, kterým se do týdne stane totéž, momentálně si hraju s Ca, mikro prvky a právě draslíkem, jsem zvědavej zda k něčemu dojdu =( zítra nafotím ty deformované rostlinky...
Neviem, do ktorej témy môj príspevok napísať, táto všeobecná o hnojení sa zdá najvhodnejšia...
Pred časom som v téme o problémoch s rastlinami písal, že sa mi nejako prestalo dariť s Alternantherami (staré listy odhnili, zostali len nové, teda vyzerajú ako palmy, tie nové boli akési malé, krehké tvrdé a pokrútené, po pridaní dusičnanov sa to trošku zlepšilo) a aj Ludwigiou (spočiatku bujný rast, každý týždeň zastrihávane, akurát s dierkami v listoch, potom stagnácia, po pridaní dusičnanov začala opäť rásť). Viedol som trochu debatu aj o draslíku, jeho nedostatku, ale i prípadnom prebytku.
Včera pri údržbe som z akvária vyťahoval akosi veľa opadaných listov Ludwigie repens (zase akosi prestala rásť) - a to ešte ani jeseň nie je
Čo ma dosť zarazilo, tie opadané listy mali v sebe dierky, také ako pri nedostatku draslíka. Lenže draslíka pridávam dosť (cca 18 mg/l týždenne), uvažoval som dokonca i o tom, či také množstvo nerobí problém Alternantherám. Lenže som netušil, koľko je ho vlastne vo vode v akváriu - jeho teda nedostatok alebo nadbytok?
Už ma to hnevalo, rozhodol som sa skoncovať s týmto stavom neistoty, pošmátrať hlboko vo vrecku a kúpiť ten drahý test na draslík, ktorý som ešte nikdy nemal. Osedlal som teda tátoša a vybral sa do obchodu preň (
www.sports-tracker.com/… )
No a tak som sa konečne dozvedel, ako na tom som: vo vode v akváriu som nameral cca 30 mg/l. Podľa brožúrky JBL (mimochodom, český preklad udáva iný počet kvapiek ako nemecký a anglický) je ideálne mať 5-10 mg/l, vraj keď je viac, hrozí dlhá vláknitá riasa
To je pre mňa nová informácia, ešte som sa s tým nestretol. Dávam teda priveľa draslíka? Zase v článku
aquarium-fertilizer.com/… sa píše, že ideálne je mať 10 - 50 mg/l. Inde som sa zase dočítal, že draslíkom je len ťažko možné prehnojiť, že i hodnoty nad 100 mg/l nie sú problém. Tak ja teda neviem... Ak ide o nejaký pomer k Ca, či Mg, tak tých mám veľa, mám tvrdšiu vodu bez RO.
Vie niekto, aká by mala byť koncentrácia draslíka v akváriu? Experimentoval s tým niekto alebo ste narazili na nejaký opísaný experiment?
Starší reakce
Nektere rostliny dokazu vyssimi davkami hnojiva vylozene uhnojit (nejspis premirou drasliku), proste se jim nedari, ale jine zase pri nich rostou jak splasene. Prave tak si lze vsimnout, ze v nove zalozenem akvariu nektere rostliny zacnou rust, ale jak se provozem za nejaky cas akvarium zanese organickym odpadem a zmeni pomery latek ve vode i pres jeji bezne vymeny, roste uplne neco jineho, nebo kdyz se nezvladne udrzba, nemusi dobre rust temer nic. Clovek trosku znaly, nepotrebuje moc pohledu do akvaria, aby vedel, ze kdyz je prikladem
rybicky.net/atlasrostlin/microsorum_pteropus v dost mizernem stavu, a akvarium je plne
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum , ze jde nejspis o slusnou zumpu, a vubec se nemusi jako zumpa jevit na pohled.
Je to vzdycky o tom, co vlastne chci pestovat a jak to ma vypadat. Neni problem z Echinodoru udelat monstra, mnohem vetsi nez se udava v atlasech. A neni ani az tak velky problem, Echinodorus pekne vybarvit (i kdyz to je o neco vetsi umeni, a pri vyssich teplotach vody to jde dle meho nazoru hur, stejne jako to jde hur pri silnejsim hnojeni). Jen jdou ty dve veci trosku proti sobe a tak mam v jednom akvariu krasny mensi
rybicky.net/atlasrostlin/Echinodorus_cv_tornado a ve druhem akvariu je z nej obludka, ktera vubec nevypada tak puvabne, jak by se cekalo (mene husty, vetsi listy, delsi rapiky, celkove vyrazne vetsi, mene zajimavy).
Vzdycky je to o tom, co kdo od toho vlastne chce, mel by zkusit pri cem to funguje jak chce, a pak uz se toho drzet a jen jemne to doladovat
.
1 31.07.2014 07:20 jamajcan Když si tak pročítám toto vlákno,tak zjišťuju,že za dobu,co jsem tady nebyl,se toho až tak moc nezměnilo
Nechci se nikoho dotknout,ale složení kytek v nádržích propagátorů nehnojení,toho opravdu moc nepotřebuje.Ovšem je dobré si uvědomit,že v nádržích,které jsou provozovány jinak,by to bez hnojení zkrátka nešlo.A o čem vypovídá to,že kytky rostou lépe,když hnojení vysadím,než když jsem hnojil?Hnojil jsem špatně.Každopádně přeju všem,ať to roste co nejlíp,ať už s hnojem,nebo bez
no já třeba mám i náročnější kytky a když jedu na 14 dní na dovču tak ani hnojení ani krmení neřeším, skoro celý léto jsem každou chvíli pryč a mám pocit, že bez toho hnojení ty kytky rostou ještě líp...
...Já jedu některá akvária bez hnojení i jílových kuliček - taky do jde...
Nápodobně.
(Omluva za kvalitu fotky - jde o momentku z mobilu při včerejší výměně vody.)
o to nejde, skor ide o to ze aj nadrz v ktorej sa hnoji celkom dost (silne svetlo, CO2) to vpohode nejaky tyzden bez hnojenia zvladne
Přesně tak
Já jedu některá akvária bez hnojení i jílových kuliček - taky do jde
Sice možná rostliny nebují tak šíleně jako v hnojených akvárijích s dodáváním CO2 a pardním světlem, ale rozhodně neodcházejí. Jde také samozřejmě o výběr méně náročných rostlin. A i v hnojených akváriích ten týden dva bez hnojení dělá divy
Nikdy jsem, mimo jílových kuliček, nehnojil a světe div se, jde to také.
A kdo za tebe celý tyden i déle bude hnojit? Za mě každý den nikdo...
Náhoda, nemám s ním nic společnýho. Z Brna nejsem, jsem z Kuřimi.
Myslet na hnojení akvária pro dobu strávenou na dovolené je hodně ujeté.
Je to jen náhoda, že máš stejné jméno jako inzerent tohoto produktu na Bazos.cz a bydlíš ve stejném městě?
Ahoj,
chtěl bych se podělit o tuto skvělou věc. Pořídil jsem si skvělou hračku, která umí automatický dávkovat hnojivo. Dlouho jsem hledal něco podobného za slušný peníze a hlavně žádná Čína...
zvirata.bazos.cz/…
Konec zapomínání hnojení a taky super věc, když se jede na dovču.
Starší reakce
Tak uz nejaky cas lecim ryby, caste vymeny vody, vypnuto pridavani CO2 a misto hnojeni EI ted nehnojim vubec. Co mi prijde zajimave, 40cm vysoky
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_indian_red pousti mnohem cervenejsi listy nez ty co ma. Jiste ze mne napadlo, ze tak reaguje na leciva, ale spis si myslim, ze k tomu cervenani prispiva ta absence drive pridavaneho hnojiva a velice caste vymeny vody (ktera pochopitelne take neco obsahuje, proste je to jine hnojeni). Prijde mi to jako docela zajimava zkusenost, ze takhle by mel vlastne dostavat mene toho co potrebuje, a reaguje cervenanim. A neni jediny, dalsi dva druhy take vypousteji nove listy cervene,
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_paul_klockner pak vylozene rude.
Takze mozna kdybych menil vodu co tri dny a prestal hnojit, dockal bych se nadhernych cervenych Echinodoru i tam, kde mam nadhernou (ovsem ne tak libivou) olivove zelenou
.
Jen si tak jeste kladu otazku, je olivove zeleny Echinodorus ve vetsi pohode, nez kdyz je cerveny?
Starší reakce
Nakonec jsem to udělal tak, jak jste mi radili na začátku. Na 4 papíry jsem vysypal ty 4 sáčky, z každého oddělil hrubým odhadem 1/10, sesypal jsem ty oddělené části dohromady, přidal k tomu 50 ml vody a rozmíchal - viz foto. To, co zbylo z těch sáčků, tak jsem vrátil zase zpátky, takže příští měsíc to udělám stejně, akorát oddělím 1/9, za další měsíc 1/8 atd. Kelímek se zbytkem hnojiva jsem dal do ledničky. Jo a stříkačka byla v balení, takže naměřit cca 0,25-0,3ml nebyl problém.
Teď už jen budu doufat, že to rostlinám pomůže a že se neobjeví řasa. V návodu jsou dvě různé varianty jak hnojit - pro obyč. akvária a pro rostlinná akvária. Pro obyč. je uvedeno 0,5-2ml/100 litrů vody. Já mám 64 litrů, čistý objem cca 55-57 litrů odhaduju, takže jsem zvolil tu nejnižší možnou dávku dle návodu. Uvidíme, co to udělá.
A ano, dela se z toho zbytecne veda. Ja micham vsechno v poradne koncentraci pro hnojeni EI (a to je v tom navic KNO3 a KH2PO4) a rostliny mi zadne nedostatky nevykazuji. Takze pokud se mi nici vazby zeleza jak je rostliny potrebuji, pak je to mym rostlinam nejspis uplne fuk
. Zkousel jsem i oddelene lahve, jak jsem to popsal, funguje mi to stejne.
Jestli se bojis o mikroprvky ve smesi s tim zbytkem, tak kdyz si to namichas do ctyr lahvi po 125ml, staci Ti si to vzdycky slit ze vseho stejne treba na ten mesic (nebo tyden, nebo jak chces) a vydrzi to hooodne dlouho
. No a kdyby se neco uz nechtelo dobre rozpustit ve 125ml, tak to proste namichas treba vsechno po pul litru a vysledne budes davkovat ctyrnasobne mnozstvi, nez kdyz je to slite vsechno dohromady v pul litru (protoze to mas celkove ve 2l).
A ma to jeste jednu kouzelnou vyhodu, muzes si takhle snadno zmenit recepturu, ze proste neco pridas a neco uberes, jako ze kdyz mas treba tvrdou vodu, ze MgSO4*7H2O ani nedas, nebo das mene atp. a staci Ti k tomu obycejna strikacka z lekarny za 2Kc.
Jj, díval jsem se teď do balení a v tomhle stavu to vydrží rok. Tak já bych to už uzavřel, rozdělím si to na části na papíře a smíchám jenom s těma 50 ml. Udělám to tak každej měsíc a mám to aspoň na dlouho. Asi z toho dělám zbytečnou vědu. Díky všem za rady.
ano, ciastocne to plati aj v sypkom stave, akorat tam sa pri tych prvych troch doba rata na desiatky tokov (ak je to dobre skladovane) a Plantex povedzme rok
Bavíme se tu o stavu, kdy už je to smíchané s vodou, že?
musis to rozlisovat, 4 zlozka Plantex musis skladovat v chladnicke a vydrzi no max 2 mesiace. ostatne try zlozky mozez skladovat v izbovej teplote a vydrzia hodne dlhsie (ale v tme)
Dost lidí to tak dělá, tak to zřejmě funguje, ale sám jsem to nevyzkoušel. Někdy před tejdnem se to tu probiralo na fóru, tak třeba se ozve někdo, kdo má přímou zkušenost
To taky ničemu nevadí? To by bylo totiž nejjednodušší.
Smichej to vše i s vodou a pak si to zamraž, podle potřebných objemů
V lednici ho nechat v plánu mám už od doby, co jsem si o tom začínal zjišťovat informace. Předpokládal jsem, že ten měsíc to vydrží v lednici a ty teď píšeš, že to vydrží 3 měsíce v pokojové teplotě. Pokud je to pravda, tak to můžu udělat rovnou větší dávku než z 50ml. Do lednice to dám tak i tak.
A co se týče toho navážení, tak to udělám tak, jak mi radíte. Oddělím to ručně, aspoň to budu mít zvlášť a příště třeba nebudu muset přidávat všechno, když budu vědět, že něčeho je třeba v akva moc atd.
Zmiešavať tieto koncentrované látky dokopy neodporúčam. Majú inú hustotu a veľkosť zrna / kryštálu (takže by po zmiešaní nebola zmes ani zďaleka homogénna) a je aj riziko, že budú spolu reagovať. Prvé tri menované určite vydržia aj dlhšie ako mesiac, podstatné je, aby nebola spolu s nimi namiešaná aj 4. látka (mikroprvky). Tie je lepšie mať zvlášť pre dlhšiu životnosť.
Osobne si myslim, ze sesypanim se nic nestane, pokud to udrzis suche. Ale ruku do ohne za to nedam.
Normalne to vysyp na papir, rozdel hromadku treba na 4 casti nozem a nebo pravitkem a je to, kazdou slozku zvlast. Pri trose snahy budou ty 4 hromadky dostatecne stejne velke (az by ses divil, jak bez niceho tohle dokazes presne), tady totiz na nejakem detailu nezalezi, stejne nikdy do akvaria nedavas presne tolik, kolik rostliny ceho spotrebuji, to proste ani nejde.
A namichane PMDD v klidu vydrzi pri pokojove teplote i 3 mesice, kratsi dobou se jen vyrobce jisti, ale jestli chces snadno trvanlivost prodlouzit, nechavej si ho v lednici - myslim to PMDD...
EDIT: V kazdem pripade to namichane hnojivo skladuj ve tme.
makro by si zmiesat mohol ale to nema zmysel lebo to ti vydrzi dlho, problem je akorat s Plantexom ten tak dlho nevydrzi. Dam ti radu, vysyp to na nejaku tacku, zober kreditku a rozdel napolovicu, tu zase napolovicu atd.
To by určitě bylo řešení, ale zajímá mě, jestli to můžu udělat tak, jak jsem napsal. Pokud ano, tak kupovat takovou váhu by bylo zbytečný.
Já osobně bych si na tvém místě koupil kapesní váhu (např.
www.fichema.cz/… za 160,- Kč), a máš do budoucna s vážením vystaráno.
0 11.03.2014 16:48 MarekP [812] - Malawi Tak mám doma tohle hnojivo -
www.levnaakvaristika.cz/…
Jsou v něm čtyři sáčky -
1) 6g KNO3 – dusičnan draselný
2) 33g MgSO4·7H2O – síran hořečnatý heptahydrát
3) 14g K2SO4 – síran draselný
4) 9,6g plantex CSM+B – směs mikroprvků (Fe, Mn, Zn, Cu, Ca, Mg) v chelátové vazbě (EDTA),Mo, B
V návodu je, že mám všechno smíchat s 0,5 litrem vody a že to vydrží měsíc při skladování v chladu. Ale pro mě a mnou zamýšleném dávkování 0,25 ml/den je to k ničemu, po měsíci bych drtivou většinu musel vylít. Takže jsem si spočítal, že mi bohatě bude stačit, když si na ten měsíc připravím 10x menší množství (stačilo by i míň, ale to už je jedno). Jenže naše kuchyňská váha jaksi není schopná navážit např. 0,6g KNO3 apod., i když váží na gramy. Chci se proto zeptat, jestli je v pořádku, když obsah všech sáčků smíchám dohromady a potom si akorát odvážím 1/10, to už váha zvládne, kterou pak smíchám s 50ml vody? Nebude vadit, když budu skladovat ty zbylý "prášky" v sáčku smíchaný pohromadě?
Starší reakce
Ok, tak jsem zase o něco moudřejší.
Babelka (Pistia) je jednim z nejlepsich indikatoru NO3. Jak se ji zacnou potapet listy, zloutnout a ohnivat, nepribyva, nedostatek dusiku je temer jistota.
Ricciu v tomhle smyslu nebrat, dobry indikator je to, co ma listy na vzuchu, i obycejny Okrehek to umi hezky rict, ze nema dusik.
Měním pravidelně 30-50% vody jednou za 7-10 dní. Měl jsem na hladině dvě plovoučky. Babelka mi zdechla velice brzo, asi po dvou týdnech, a to jsem ji kupoval krásně rostlou, zežloutla, upadly kořeny a zdechla. Druhou mám na hladině Ricciu fluitans a ta roste v pohodě, je krásně zelená. Tak já zkusím koupit tohle
www.levnaakvaristika.cz/… a uvidím, jak to půjde. Určitě tam toho budu dávat zpočátku málo, pro jistotu. Díky všem za rady.
Ok, tak já to objednám a uvidím. Díky za rady.
Kdyz menis pravidelne vodu (rekneme tretinu tydne), nemusis mic merit a spokojene hnojit PMDD. Na hladinu si dej nejake plovoucky, treba jen par kousku, a kdyz zacnou zloutnout a prestanou se mnozit, chce to s KNO3. Pokud rostou dobre, nezloutnou a pribyva jich, pak bez KNO3.
Davam davky hnojiva vyssi nez do akvaria dostanes beznym davkovanim PMDD, a jen jednou tydne vymenim polovinu vody. A merim neco? Jen obcas a spis vyjimecne...
urcite bude prilozen navod na smichani a zacal bych treba i s polovicni minimalni davkou a postupne dle pozorovani zvysoval.....
ono to nieje tak zlozite ako to vyzera, ked budes postupovat podla navodu a menit vodu tak to neprehnojis (mozes pre klud duse dat len polovicnu davku).
z komernych by som ti doporucil:
akvaland.sk/…
+
akvaland.sk/…
alebo
akvaland.sk/…
neskor podla rastlin zistis ci treba pridat aj N a P
v tom pripade bych zkusil do PMDD s KNO3 a zacal s nejnizsi doporucenou davkou a pozoroval a nasledne davky bud nechal minimalni nebo pridaval, ale byl bych opatrny a je treba si uvedomit vsechny souvislosti /ziviny, svetlo, CO2 atd/. Nikdo ti nerekne presne slozeni hnojiva pro tve akva, kazde je jine....je treba opatrne zkouset a "ladit"
Takhle, mám rychle rostoucí rostliny, které nejsou zas tak náročné na kvalitu vody. Rostou, ale chtěl bych jejich růst trochu podpořit. Nedávno mi zdechla taková babelka (
rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes ), která je údajně taky nenáročná. Vallisnerie mi v současnosti v akváriu vůbec nerostou, jsou pořád stejný. Jediná kytka, která mi opravdu roste před očima, tak je Egeria densa. I Růžkatec ponořený roste podezřele pomalu. Nemám v akváriu žádnou kalamitu, ale chci rostliny trochu podpořit.
Miso napsal: kedze vies mnozstvo jednotlivych prvkov
Jde o množství prvků v té krabičce (
www.levnaakvaristika.cz/… ) nebo o prvky, které jsou obsaženy ve vodě v akváriu? Pořád z toho nejsem moudrej a čím větší komplikace s tím jsou, tím víc mě odrazuje vůbec nějaké hnojivo používat, protože už se vidím, jak celý akvárium roze*eru a pak tady budu psát zas o rady, o které bych radši nežádal. A v tom druhým odkaze v tom článku píšou, že je potřeba měřit hodnoty prvků ve vodě, takže to bych musel dokupovat ty testy nějaký. A přesný testy jsou drahý. Ono taky jak jinak můžu vědět, čeho a kolik přidat, když nebudu znát parametry vody. Nevím no...
co te vede k tomu, ze chce hnojit, kdyz pises, ze s akvem nemas problemy? Ja bych na tvem miste nejprve dobu studoval a cetl a bych se eventulne rozhodl hnojit, akorat to ted povede k rasam.....A ver, ze vim o cem pisu
at to plave
Tak já měním pravidelně, s akváriem žádný problémy nemám v současnosti. Proto se ptám co a jak, protože bych si to nerad rozházel a způsobil nějaký problémy tím, že nebudu vědět jak správně namíchat ty "ingredience", co tu jsou -
www.levnaakvaristika.cz/… Přidat reakci
1 ...... [48] ...... 62
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 75513x