Kdyz tam nacpes mraky rostlin, klidne i plevele, tak hnojit budes muset velice brzy. Nemyslim, ze tam zapichnes 3 male Echinodory a budes to povazovat za dost, ale ze si doneses igelitku plnou plevele, klidne i nekoreniciho, a vylozene tim zasypes akvarium. V takovem pripade budes dokonce hnojit muset, ne moct, a ackoli to muze prijit podivne, o rasu v takovem akvariu nezavadis do okamziku, kdy nenastane pro rostliny jiny limitujici faktor, nez svetlo.
Ona totiz rasa zacina rust v okamziku, kdy z nejakeho duvodu prestavaji rust rostliny. Stejne jako vsechno, co prezilo na tehle planete, musi i rostliny mit nejakou zbran. Tou zbrani jsou v prirode zuby, drapy, rychlost, velka reprodukcni schopnost, u nas mozek, a jestli vsechno dobre chapu, u rostlin je to vyroba algicidu.
Akvarko totiz muze byt plne hnojiva, nadopovane CO2, plne svetla a rasa nikde, ale pritom ma vseho dost, aby rust mohla. Ted vyhodime CO2 a aby nebyla rasa, musime svitit mene nebo kratsi dobu, protoze jak dojde CO2 ve vode, rostliny nejspis ztrati zbrane v podobe tvorby tech algicidu. Takze pak nejjednodussim zpusobem je mene svitit a limitem pro rostliny se stane svetlo, ktere ale zaroven limituje i rasy. Metody hnojeni jako EI funguji, a funguji proto, ze nadbytek nejake latky vubec neni dulezity, dulezite je, aby rostliny stale rostly a produkovaly algicid, ktery podle meho mineni bude dost tezko zjistitelny, kdyz funguje tak kratkou dobu, aby se poznal rozdil toho, ze se svitilo o nejaky cas dele a pritom to znamenalo rozdil mezi rasami v akvariu a bez nich.
V posledni dobe jsem experimentoval a nakonec zvitezil, pro nekoho az nepochopitelnym zpusobem. Do akvaria jsem prilil KH2PO4, proste pridal fosfor (nad cimz jsem vahat nemel, mam malo ryb). Nejen ze je to na rostlinach znat, ale Sinice sla do haje, Jeleni paroh v ramci par dni definitivne ztratil vitalitu a jiz temer zmizel.
Rekl bych, ze se nemusime bat mit akvarium plne zivin, spis se mame bat, ze nektera chybi. A logicky dochazim k tomu, ze metoda EI je tou nejjednodussi, jak toho dosahnout, ne tak jak jsem to delal ja, abych nahodou neprehnojil. Predpokladem je, aby akvarium bylo plne rostlin, klidne i plevele a svitilo se tak, ze jakmile se objevi prvni rasy, doba sviceni se okamzite stahne, klidne i dost podstatne. Kdo nedodava CO2, proste musi svitit kratsi dobu, ale hnojiva muze mit klidne uplne stejne.
Nemusite se mnou sohlasit, ale ja si opravdu myslim, ze rozdil mezi rasou v akvariu a akvariem bez ras je v prosperujicich rostlinach, ktere produkuji algicid a rasy hubi. Muj nazor je, ze to neni o konkurenci kdo spotrebuje co, takova konkurence u akvarii plne zasobenych hnojivem ani neni, ale o tom, ze kdyz se rostlinam dari, rasu vybiji samy, stejne jako jsme to udelali my lide vsemu, co nam kde zavazelo, nebo dokonce i nechte. Principy v prirode jsou stale stejne, takze mozna nekdo napise, ze palim mimo, ale kdyz jsem si probral celou logiku veci, podival se co funguje a nefunguje, poexperimentoval, muj zaver je jednoznacny. Rostliny maji nejakou zbran proti rasam a proto kdo ma rostlin plne akvarium a doprava jim co potrebuji, rasu resit nemusi.
A proc ja nemam v novych 200l ani znamku rasy? Protoze jsem si ze setkani akvaristu donesl uz zminenou igelitku plnou krasnych kusu i plevele, zasypal tim akvarko, neco jeste poshanel a svete div se, tak jednoduse a rasa nikde, nema sanci. A hnojit, jiste ze musim, ted uz tam vlastne liju uplne vsechno a vubec nemam z rasy strach
.