Hnojení
tak samozrejme, ze pokud budes mit narocnejsi rosliny ta budes muset prihnojvat, tazatel ma vsak v nadrzi egerii, ruzkatec, ech. amazonicus. tyto rostliny povazuji za nenarocne, tudiz nejake prihnojovani (at uz pmdd pmde EI a pod)mi prijde zbytecne ba naopak dokonce kontraproduktivni...
Když je spotřeba menší(ovlivněná světlem) může i postačovat menší přísun živin přes ty výměny vody(v akváriích s rybí osádkou pomůžou ryby a krmení). V našich končinách se vody z veřejný sítě bez dusičnanů téměř nevyskytují, ale není to jenom o dusičnanech. Samozřejmě to je o vyváženosti a odsledování potřeb.
jen mě pořád zaráží, jak všichni tvrdí, že stačí hnojit výměnami vody. Ne každý musí mít vodu s dusičnanama

co ta lebka

kdyby to byla aspoň tchyně
jir007 napsal: akva mám zarostlé myslíte že už bych měl začít s hnojením? Dovolím si oponovat. Nejdříve jsem používala alobal - oblepila jsem celý kryt a svítivost stoupla. Tak jsem chtěla něco pořádného, koupila jsem 2 reflektory Juwel. A jaké bylo mé překvapení - zázrak se nekonal a ten nekonající se zázrak stál 400,-Kč.

Naopak mám pocit, že narozdíl od celoplošně lepeného alobalu, od kterého se světlo odráželo celoplošně dolů, od reflektorů se světlo odráží pouze přímo pod reflektor (nebo do směru, kam je reflektor natočený), tudíž ne celoplošně. Lépe řečeno není to dojem, ale fakt. Svítivost samozřejmě nestoupla, je stejná jako od alobalu, místy i horší. Ale místo alobalu doporučuji koupit spíš zrcadlovou fólii, která je skutečně jako zrcadlo. S alobalem se špatně pracuje, trhá se a když se pomačká, tak ten odraz malinko ztrácí na efektivitě - ale je to nejlevnější řešení.

Trojnásobné zvýšení svítivosti u reflektorů určitě nehrozí - také vím, o čem mluvím.
jir007 napsal:plánuji pořídit reflektory na zářivky
Nezapomeň na to, že kvalitní reflektory (např. Juwel) ti zvýší intenzitu osvětlení až 3-násobně (vím, o čem mluvím) ! Pokud ti rostliny dobře rostou při osvětlení, které tam máš teď, tak není důvod reflektory přidávat.
ok tak to teda vykutim

nechci tvrdit ze docilis stejneho vysledku, ale ja bych pouvazoval bud nad alobalem, nebo zrcadlovou folii...
děkuji

jen ještě plánuji příští měsíc pořídit reflektory na zářivky
ty rostliny co tam mas nepotrebuji hnojit, bude jim stacit pravidelna vymena vody, ktera sama o sobe je hnojeni...
Starší reakce
Jestli si to dobře překládám, tak jde o vodu spíš měkčí, takže pro ryby tuto vyžadující si jí představit dovedu, ale už trošku horší by se v tomto kontextu mohla jevit ona hodnota dusičnanů, přecijenom vývojová voda je vývojová voda.
a ta celková tvrdost vody?myslím s ohledem na potěr,vykulení atd.díky
Ta hodnota dusičnanů není nijak neobvyklá, jsou i daleko horší(pro někoho lepší) hodnoty. Pokud to budeš lejt do akva s rostlinama, tak to budeš pěkně hnojit(těma dusičnanama), tou výměnou vody.
0 13.03.2013 21:15 romel zdar,zaráží mě hodnoty dušičnanů ve vstupní vodě v síti,je to normální?a co ostatní hodnoty,jsou ok?poraďte
Aktuální hodnoty Mezní hodnoty dané
Vyhláškou 252/2004 Sb.
Teplota 7.2 st. C -
pH 7.1
Acidita 0.12 mmol/l -
Alkalita 0.42 mmol/l -
Tvrdost celková 1.11
Železo 0.03 mg/l
Mangan 0 mg/l
Dusičnany 24.25 mg/l
Chlór volný 0.023 mg/l
Barva 0 mg Pt/l
Zákal 0 jZF 5
Vápník 32.4 mg/l
Hořčík 6.41 mg/l
Ono je taky dobrý si uvědomit, že jsou v nádrži přítomni zdatní producenti dusíkatých látek v podobě živorodek.

Zřejmě to dodaný NO3 přes výměnu vody a hnojivem stačí rosliny spotřebovat, takže je ta hodnota stále tak nějak stejná. Já osobně zastávám názor, že když to funguje, tak dělat nějaký změny je zbytečný, ale vědět jak a co funguje, to je dobrá cesta.
sonetka napsala: ... Zatím vychytáváme hodnoty dávek....
Tak to je celý kouzlo, mít to vychytaný a vědět co se stane, když udělám to či ono.

ono riasy a rastliny si konkuruju, takze ak podporis rastliny potlacis riasy a naopak, preto som ti navrhol kupit mach a tym nechat zarast dekoraciu.
k tomu hnojeniu, ak budes hnojit len 1x za tyzden budes tam mat zbytocne velke vykyvy, rozdelil by som to aspon na 2x za tyzden
0 09.03.2013 08:08 jirkabrana – prihnojovani mineralkou
Dobry den chci se zeptat zda muzu prihnojovat treba magnesii nebo vincentkou jestli to nebude velka chyba jak pro rostlinky tak pro rybky?
právě proto se seachem prodává jako derivát

např. USA je zakázáno :
cs.wikipedia.org/…
Už máme na cestu tu trojkombinaci, už jen vychytat dávku a snad bude vystaráno, jen mě mrzí ten chlupatý kobereček na sklace, vypadá teď žalostně po náletu fosforu ....
teď jsou tam jen takové trosky a to tam byl takový hebký kobereček ...

omyl, easy life a seachem se prodává po celém světě, nic zdravého to asi nebude, ale kdo chce, ať si to do akva klidně dá
přesně o tom jsem mluvil, navíc to nefunguje tak dobře jako klasické CO2. Je lepší naspořit a koupit CO2 set. Klasické CO2 bublinky žádný zázračný roztok nenahradí

Přesně tak.1,5%roztok glutaraldehydu.Jde sehnat v laboratořích,kde používají standartně 2,5% roztok.Stačí jen naředit na 1,5% a je Flourish za pár korun

grunda mal na mysli asi EasyLive Easy Carbo alebo Seachem Flourish Excel
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Tie hnojiva zo stranky ktoru spominas su zriedene chemikalie za par kacek s peknou nalepkou (nehovorim ze niektore znackove su na tom inak min co sa makra tyka) ktore si za zlomok tej ceny mozes namiesat aj sama
Rovnako si mozes namiesat ten tekuty uhlik co je pravdepodobne glutaraldehyd, vela ludi to pouziva ale ja by som to neriskoval.
do tak velkého akva jako máš ty se nevyplatí dávat tekutý uhlík, za ty prachy, co nacpeš do uhlíku za rok, si koupíš kvalitní CO2 set
pozeram ze draslik je pridany zvlast k mikroprvkom (a tiez je v KMO3 a KH2PO4) ak by sa ukazali nedostatky drasliku treba prikupit K2SO4.
Tekuty dusik ma aj vpliv na riasy ale mna odradza to denne davkovanie (mam ho doma, momentalne pouzijem len ak potrebujem zabojovat s riasou) uhlik mam z CO2
0 06.03.2013 22:08
sonetka [136] - Živorodky No ať přidáváme, nebo nějak hýbeme s dávkováním NO3, tak to ve výsledku moc vidět není, pořád si akvárko drží hodnotu 20-30mg/l. Takže nevím, kde je chyba. Hnojivo asi budeme kupovat tohle:
www.plantagrow.eu/…
Draslík je samozřejmostí
a tu píší k tomu tekutému uhlí, že je dobrý ho cpát i do akva se sycením CO2 :
www.plantagrow.eu/…
No a zas to likviduje řasy, asi se budu muset přeorientovat na ten mech

na PMDD ti staci periodicka tabulka, ja som mal na mysli sposoby hnojenia a pestovania rastlin.
Ak ti akva produkuje dostatok NO3 tak ho pridavat nemusis, ale si si ista ze to nieje len tym ze ho rastliny nespotrebavavaju? Dost dolezity je aj draslik a ten nespominas.
tekuty uhlik ak nepouzivs co2 trochu pomoze, ale treba ho pridavat denne.
bohužel nám začínají umírat řasytoto som si musel precitat tri krat ci je to pravda

ak chces pekny zeleny kobercek na kamenoch (ale ratsej nie na umelych) kup mach (mech) a nechaj ju tym zarast.
Ak to chces mat pod kontrolou PMDD je najlepsie riesenie, len si treba o om nieco nastudovat
prirodni-akvarium.cz/…
0 06.03.2013 21:01
sonetka [136] - Živorodky Tak jsme zvedli hodnotu fosforu na 1mg/l - měly bychom mít k poměru k NO3 2mg/l a bohužel nám začínají umírat řasy na šutrech

Takže špatně, chtěli jsme prospět kytkám a místo toho likvidujeme pěkný řasový kobereček na umělé dekoraci.
No ale budeme komplet přehodnotit systém hnojení a udělat v tom nějaký řád ... Mícháme různé značky abychom zachovali výživné hodnoty vody v určitých hranicích a chtělo by top nějaké universální řešení ..... Jaký máte názor na hnojení PMDD?
Chce to mít prostě 100% pod kontrolou ...

Starší reakce
S fosforem opatrně

jednou jsem to drobet přehnal a hned se mi rozjela sinice.
Když akvárium zdárně funguje, lépe nic zkusmo netestovat. Zbytečně si přiděláváte starosti.

Myslíte, že test postihne i fosfor uložený v substrátu?
Starší reakce
mohlo ti napriklad klesnut pH
To co se uvolňuje z toho kořenu jsou nejčastěji huminy a třísloviny, který velmi ocení Tvoje ryby. Do jaký míry jsou schopny tyto přijímat a efektivně využívat rostliny, to nevím.
Přidat reakci
1 ...... [55] ...... 62 63
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 76155x