Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnojení

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 24 Přejít na další stránku   1  
Hnojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2018 20:24 Muž bigbob [0] Re: romant
Fotka k příspěvku Jeste coto, je to videt hlavne na tech malych rostlinkach, vetsi listy sem dnes ostrihal..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2018 20:21 Muž bigbob [0] Re: romant
Ty hnedovky jsou na stejnem miste uz nekolik let. Listy zacali cernat ve vetaim mnozstvi az poslednk dobou co sem zacal hnojit..tak nevim :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2018 17:31 R Muž romant [27987] Re: bigbob
Jak dlouho je tam ta hnědovka? Není to novější rostlina? Je stále na jednom stejným místě, nebyla v průběhu několika předchozích dní přemístěna v akváriu z místa na místo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2018 13:43 Muž bigbob [0] – Flourish tekute hnojivo
Ahoj, dokaze nekdo poradit? Dva tydny zpet sem zacal pouzivat flourish dle navodu pul vicka na cca 100l.Krome toho mam jeste jilove kulicky. Problem je, ze mi zacaly cernat listy hnedovky (vic nez normalne), ostatni rostliny jsou ok.
Nevite v cem muze byt problem?

Foto bohuzel nemam, dnes sem to trochu vystrihal..

Dekuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2018 16:47 Muž martmart [106] Re: visek
Jestli se muzu zeptat, jak si dosel k pridavani tekuteho co2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2018 13:00 Muž visek [75] - Tetry
ja ted davam 5 ml tekuteho uhliku , 5 ml pmdd komplet a pusteny co2.stahl jsem svetlo a je to docela dobry
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.03.2018 12:55 Maq Re: Amazonka
Chybí Ti tam fosfor a hořčík. Pokud chemii nerozumíš, tak to raději neřeš a nic tam nelij/nesyp. Něco neporoste, nahradíš něčím jiným. (Co píše Bublina raději ani nečti.)
Pohraj si s intenzitou/dobou osvětlení a pravidelně měň vodu.
Tyhle potíže s rostlinami a řasami má kdekdo, ne jenom vrtáci a začátečníci. Chce to trpělivost, ono se to vyvine nějakým směrem, často příznivým.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.03.2018 12:21 Muž daren [408] Re: visek
Ono je to asi otazka miry. Priznivci hnojici metody EI zastavaji nazor, ze bohate hnojeni rasy neprodukuje a v jejich akvariich se to potvrzuje. Koncentrace ktere davaji do akvarii jsou mnohdy dost velkoryse.

Takze to co pise magic je to k cemu bych se priklanel ja - hodne hnojeni tolik nevadi, pokud ti rostou rosliny a neskodi to zivocichum. Ale hodne hnojeni a nerostouci rostliny bych rekl ze je o dost horsi nez malo hnojeni a nerostouci rostliny. Nekdo tu chemii zkonzumuje a pokud to nejsou kytky, rasy se rady nabidnou :)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.03.2018 11:44 Muž Magic [879] - RostlinyRe: visek
Vysoké koncentrácie jedného prvku môžu blokovať príjem iného a tak vyvolávať umelý deficit. (Z hlavy mi napadá vápnik/horčík)

A samozrejme príšerne vysoké koncentrácie sú toxické.

Edit. Riasy prosperujú tam, kde neprosperujú rastliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2018 11:36 Muž visek [75] - Tetry
co se stane kdyz dava vic hnojiva?delaj se rasy?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.03.2018 21:52 Muž daren [408] Re: Amazonka
Hele ja bych ti poradil CO2 vubec neresit. To potrebujes zejmena tehdy, kdyz nutis kytky k prekotnemu rustu tim, ze na ne hodne svitis. daleko jednodussi je svitit min. Kdyz svitis rozumne, staci ti CO2 co se ti dostane do vody ze vzduchu.

Ve tvem pripade bys zjistila, ze syceni CO2 neni kompatibilni s tvym filtrem, protoze tim bulanim bys ho zas vyhanela ven, a to by byl jen zacatek spiraly predelavek. Stalo by te to nemalo penez a casu. (nekde si vygoogly hitech vs lowtech akvarium pokud te to zajima vic)

Ke svetlu - 8W je udaj nic moc rikajici, dnesni led diody dovedou svitit i pres 150lm/w, proste hodne. Ve tvem pripade je asi dulezitejsi to relativni srovnani - ze sama rikas, ze to sviti o dost vic. Mozna muze byt uzitecne svitit o trochu vic nez drive, ale urcite ne nijak dramaticky.

Muzes se podivat treba sem jestli te nejaky ten priznak nedostatku nepotrefi

surpanblog.cz/…

ale z me zkusenosti - odhadnout ceho mas malo podle poruch rustu kytek je machrovinka pro pokrocile, zvlast kdyz mas v neporadku vice veci. Cili se to resi tak, ze kdyz musis/chces, tak proste das od vseho trochu a ono to povetsinou staci. V akvariich do kterych se nesviti hodne casto ani neni treba nic pridavat, dostava se to tam s vymenama vody, z krmeni ryb a ze vzduchu.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.03.2018 21:39 Bublina Re: Amazonka
co2 tekuty rataj je tahani penez z lidi. bioflor rataj je tahani penez z lidi. vypocty pro tebe delat nebudu, protoze to nechapes. akvarijni-hnojivo.cz/…
ve sklorexu maj pmdd od rosika k tomu jako doplnek KH2PO4 ( to je ten fosfor co potrebujes)
kazdou slozku namichas do zvlast lahve a prvni davku das 5x. pokud se ti bude dal delat paroh, snizis davkovani slozky s MgSO4. kazda davka reprezentuje denni spotrebu zivin v prumerne osazene nadrzi.
vodu budes vymenovat pravidelne co 14dnu 1/2 vody kazda druha vymena maximum co jde. treba 80%.
zkoumal jsem nekolikrat fotky tvoji nadrze a rostliny ti rostly a pak najednou ti zacaly hnit a zacala si strihat.pravdepodobne nekdy v tom momentu si presla na bioflor nebo doslo k nejakymu nadbytku. pak uz tam mas ruzny deficity, treba deficit molybdenu, kterej sem fakt dlouho hledal, protoze je docela unikatni, ale vzniknul tim, ze ten bioflor neni komplexni hnojivo.
svetlo neres. tolik svetla aby ti prestaly rust rostliny a z toho zacal rust paroh fakt nemas. paroh neni rasa z moc svetla i kdyz tvrdis ze je vic na svetle. svetlo neni pricina. jsou lidi co svitej vic a nemaj ho. problem muze bejt klidne casty prani filtru a jeho spatna funkce. klidne zacnu svitit 3x vic a paroh se mi neobjevi. zacnou rust zeleny rasy a sinice. a samozrejme zacnou brutalne rust rostliny. teda samozrejme pokud maj dostatek zivin. bez tech to fakt nejde a rostou rasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 21:18 Žena Amazonka [33] Re: daren
Děkuji, taky jsem myslela na Co2. Co třeba Co2 Rataj? Hodí se k sobě s bioflorem.

Krabičku od světla jsem našla a je to led zářivka 8W. Je mnohem silnější než to předešlé. O tom zakrývání : mám v plánu zítra pořídit plovoucí rostliny. A pokud neseženu, nechám vzplývat egerii densu a na její místo přidám další rostliny ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 21:02 Žena Amazonka [33] Re: Magic
Fotka k příspěvku Přikládám fotku.

Jsem moc ráda, že se mi snaží pomoct tolik lidí, ale je mi 13 a ikdyž už máme chemii první rok (7.tř) tak to co psala Bublina jsem vůbec nepochopila.. stydim

Byla bych ráda, kdyby jste mi prosím poradili přímo přípravek (hnojivo) které seženu ve Sklorexu. stydim
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.03.2018 20:58 Muž daren [408] Re: Bublina
Bublina napsal: chemie zakladni skoly.
na mape vidim max 3mmol tj 5.6x na nemecky. ja mam z kohoutku 0.9mmol a v akvarku mam 16 nemeckejch :)


No nevim, ale prijde mi, zes to nejak pomotala :) 3mmol/l = 16°D, tedy rekl bych dost tvrda, a tech 0.9mmol/l by odpovitalo tak 5°D...

Jinak z toho vsecho co jste jmenovali jako nedostatky ve vyzive mi prijde, ze jste zcela vynechali CO2. Prisypat vsechno co jste radili a pridat CO2 a je z toho mozna funkcni hitech akvarko. Nicmene nevim, zda je to cil, skoro bych rekl, ze ne.

Asi bych zacal tim, ze amazonka prida do sve prezentaci nejake info o tom svetle (idealne svitivost v lumenech), urcite to bude nekde na obalu. Hadam, ze se ukaze, ze proste sviti vyrazne vice nez to predchozi. Z mych zkusenosti jakmile clovek hrabne na svetlo a ostatni veci necha pri starem, nedopadne to dobre. Nejjednodussi by mi prislo stahnout to svetlo na podobnou intenzitu jako predtim (nejsnaze asi priclonit pokud je to svetlo nekde v krytu, jen pozor aby se neprehralo), a pak resit rasu a hnojeni.

Rasu odstranit co to jde, hnojit by melo stacit minimalne, prihodit nejaky dalsi kytky. U mne se obvykle ukazalo, ze dobre rostou jen nektere, takze ty co nerostli jsem proste zrusil. Je to zbabele a nesportovni, ale ucinne.

Jinak ja mel male akvarko na parapetu, kde na nej nesvitilo prime slunce, nemel jsem tam zadne svetlo, nemenil jsem tam vodu, nemel jsem tam vzduchovani a kytky v nem rostly sice pomaleji, ale byly uplne nez ras. Ani na stenach se nedelala rasa. Byl jsem z toho trochu smutny, pac v reprezentativni nadrzi jsem mel pres veskerou snahu o poznani vice potizi... A pak se v tom vyznej ;-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 18:36 Žena vero-ni [134] Re: Bublina
No jistá si nejsem :-) přidávám ještě Tetra PlantaMin co 2 dny,ale otázka, kolik tam toho draslíku je.. ve vstupní vodě mám 37 mg/l NO3, Ca a Mg zatím nevím, ale předpokládám, že hodně Ca..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 18:33 Bublina Re: Amazonka
Amazonka: kup si KH2PO4,K2SO4,MgSO4,tensococtail nebo micromixplus. tj klasickej PMDD bez KNO3, ale i s nim si to muzes koupit, protoze i kdyby si nakrasno mela 50mg/l tak pri vymene 1/4 vody za 14 dnu brzo dojdes nuly, ale zatim si ho schovej.
vymen 2x maximum vody at mas jistotu ze jsi bez nadbytku. pust svetlo na 12 hodin +pauza. rasy z nadbytku svetla vyrostou za den, budou zeleny a ne ze paroh.
osetri parohy peroxidem (davkovani najdes na netu, nejlevnejc vyjde 30% v drogerii na obcanku a ten naredis-bacha pri praci pro nesikovny jsou ochranny prostredky)
pmdd si podle navodu naredis slozku do kazdy lahve a po ty vymene 5x vic P, 5xvic K,5x vic tenso nebo micro. Mg tam das jen denni davku (ja fakt nevim kolik mas Mg z kohoutku a kolik tam mas Ca a vubec netusim co je moc NO3)
a pak tam das kazdej den denni davku P a K mikro davej obden obdva obtri. do 14dnu musis videt rozdil. ale furt nevim nic o tvoji vode. pro me brnenska voda znamena starobrno :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 18:24 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Bublina
Je v Brne, takže čakám tvrdosť skoro 20dGH a dusičnany tak 30. A horčíka málo. Ale jej adresu neviem. ;-)

Báro, klikni si tu:
mapy.bvk.cz/…

na svoju adresu a hoď nám sem ten rozbor pls...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 18:02 Bublina Re: vero-ni
www.aquariumplantfertilizer.com/…
jsi si jista, ze ty dirky v listech nejsou stale jeste dusledek toho nedostatku fosforu ? jinak to je nedostatek drasliku. K2SO4 anebo muzes pouzit KNO3, tam je drasliku habadej a trocha toho dusiku se taky hodi :)) ale furt hadam, protoze nikdo neukazal kolik mas ve vode N,Ca,Mg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 17:23 Žena vero-ni [134] Re: Amazonka
Ahoj, nejsem odborník :-) ale mě rostliny nerostly ještě nedávno také, pokud vůbec, byly malé, zakrnělé, i přírůstky- koupila jsem test na fosfor- hodnota byla na "0"- začala jsem přidávat tedy KH2PO4 a rostlinám to viditelně pomohlo. Až na hygrophilu polyspermu (která je dírkovatá) viditelně rostou, např. nové valisnerie byly předtím miniaturní, nyní dorůstají běžné velikosti, sagitaria platyphyla vypouští nové listy- předtím asi rok stagnovala..... třeba zkuste koupit ten test na fosfor a uvidíte (ovšem, zdaleka nejsem odborník- jen píšu, co pomohlo zrovna mě :-)
Na druhou stranu akvárium je vcelku dost osázené a krmím opravdu střídmě (ani šneci se mi vůbec nemnožili)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.03.2018 17:17 Muž martmart [106] Re: Amazonka
Ja ti mila amazonko doporucim jedine.. vyber si jednoho zdejsiho odbornika, a ozkousej jeho rady.. hlavne trpelivost.. 100 lidi, 100 nazoru.. preji stastny vyber, hadkami se nenech odradit..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 17:17 Žena vero-ni [134] Re: Magic
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ano, to jsem byla já. Problém u hygrophily polyspermy v První podvodní trvá, radám jsem otevřená :-) několikrát jsem zkoušela po výmeně přidat ten hořčík, ale pokroutily se jí vrcholky a zakrněly-přestala jsem tedy a postupně vyrašily boční výhony, pokroucené jsem zastřihla. Ale ty listy jsou po okrajích rozpadlé stále. Jinak už vše roste zhruba jak má (hygrophila siamesis má tečky, ale hořčík zatím nechci zkoušet). Ještě jsem tam psala o prachové řase na skle.. fotky zde, rady sem :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 17:05 Muž File1980 [53] Re: MichalV
Nevím a ani to nemohu a nechci vyzkoušet,to přirozené světlo na AQ jde a s tím nic neudělám,ale asi bych si musel pohrát s intenzitou,aby rostliny rostly tak jak teď.Mám to teď odladěné takto a vyhovuje mi to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 16:59 Muž MichalV [327] Re: File1980
zavadzajuce je tvrdit, ze 8 h svietenia je dost a 12 h zbytocne vela a nezohladnit prirodzene svetlo (slunicko)
8h doplnene prirodzenym moze stacit
12h bez prirodzeneho moze stacit
8h bez prirodzeneho nemusi stacit

Prirodzene svetlo moze dat rastline daleko viac svetla/energie ako poddimenzovane umele.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 16:42 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Amazonka
Záleží na síle vzduchovacího motorku, ale jestli ti to utáhne i když to dáš nad hladinu, tak máš vyhráno. Když to dáš pod hladinu, tak ti to víc okysličuje vodu při příležitosti praskání bublinek na hladině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 16:35 Žena Amazonka [33] Re: RE5PEKT
Do akvária mi sluníčko nesvítí. :-) A někde jsem četla, že by naopak měl být ten výtok aspoň 5cm pod hladinou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 16:26 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Amazonka
Jen k tomu bublifuku, zkus si pohrát s výškou umístění výtoku z filtru. Když dáš tu vývodní trubičku těsně nad hladinu, nebo spodní částí částečně na úroveň hladiny, bude hluk minimální. Někdo si na to zvykne, někdo ne.. někdo bez toho bublání neusne :-)

EDIT: Přirozené světlo = sluníčko
Někde jsem četl, že aktivisté nemají boční sluneční světlo do akvárek rádi, že to prý ryby mate a nevědí, kde je hladina.. podložené to nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 16:26 Žena Amazonka [33] Re: MichalV
Co myslíte tím přirozeným světlem?

Jinak bych se ještě chtěla zeptat, mám teda dál hnojit bioflorem? jaké jiné hnojivo by jste mi doporučili koupit ve Sklorexu?

Rostliny jsou blede, vubec nerostou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 16:20 Žena Amazonka [33] Re: File1980
Moc všem děkuji, něco ještě dodám :
Ta řasa (je to ten jelení paroh, ne roducha) je hlavně nahoře, u dna vůbec. Nejvíce jí je na Anubiasu a na těch rostlinách vlevo (ale zase jen téměř u hladiny). Čím blíž k hladině, tím víc řas.
A akvárium mám umístěné ve svém pokoji, kde je po celý den hodně světla a svítí tam sluníčko. Do akvária ale nesvítí, vždycky ráno zatáhnu žaluzie.
Taky mi hodně vadí, že filtr (bublifuk) je hodně hlučný a nemůžu usnout.
Řasa je i na filtru, ale zase jen na vrchní části. (tam kam nejvíc dopadá světlo)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 16:18 Muž MichalV [327] Re: File1980
a ako by to vyzeralo, keby svietis 8h bez prirodzeneho svetla?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.03.2018 16:04 Muž File1980 [53] Re: Bublina
Tvrdit,že svícení 8h je málo.Může být zavádějící.Já svítím 8h,a problém s kalamitním stavem řas nemám a rostliny rostou bez problému. Na akvárium mi dopadá i denní světlo.Kdybych svitil 10-12 h,tak si myslím,že bych právě začal ten problém s kalamitním stavem řas mít,protože tam budu mít nedostatek CO2(nedodávám uměle).My nevíme,kde dotyčná má akvárium umístěné.;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.03.2018 15:31 Bublina
pokud se dela jeleni paroh i u dna, nemuze to byt nadbytkem osvetleni. problem je prave v nedostatku svetla resp kratkemu dni. diana W ve sve knize pise, ze 8 hodin je malo. rostliny zastavej pri kratkem dni rust. 10 spis 12 hodin, klidne s prestavkou.
jeleni paroh je rasa nadbytku horciku. bioflor je hnojivo obsahujici K,Mg,Fe . to zpusobuje presne tuhle rasu. pri vymene 1/4-1/3 po dobu nekolika mesicu je nadbytek vseho vicemene jasnej.
vymenit max vody 2x po sobe a pridat fosfor, tezko rict kolik, kdyz nevime kolik NO3 tam je. tvrzeni hodne je jen tvrzeni.
je problem sehnat neco takoveho www.scvk.cz/… nebo www.pvk.cz/… ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 15:12 Muž File1980 [53] Re: Amazonka
Zkusil bych si pořídit stmívač,který by byl k tomu Led osvětlení kompatibilní a pomocí něho ztlumit intenzitu osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.03.2018 15:01 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Amazonka
Ta invaze řas může být i tím, že jsi změnila osvětlení. Podle mě potřebuješ vychytat poměr mezi hnojením a světlem. Na starších fotkách řasy nejsou, teprve po výměně osvětlení se rozšířily. To nové osvětlení je určitě silnější, takže ty řasy jsou, podle mě, důsledkem této změny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 12:54 Bublina
Vidím odumirani listů od konce a holý stonky. To je příznak nedostatku. Může být vyvolán i nadbytkem. Další fotky stonkovek a rozbor vody od vodárny?
Vidím jelení parohy ale nevidím steticku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 12:43 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Amazonka
Anubias je jasný, ten rastie príliš pomaly, než aby riasu dával.
Hygrophila... len smutne pokrčím plecami, ani mne nejak extrémnu radosť nerobí.

Ja osobne by som skúsil nájsť čo najviac rýchlych rastlín a hľadal, čomu sa dariť bude. Egeriu a cabombu máš a vyzerá, že vcelku ide (keď tak hoď detail). Limnophila sessiliflora, rotala, ludwigia, plávajúci ceratophyllum, proste všetko, čo vyhadzujeme na kilá. Riasy sa zbaviť tak, že ju umoríš rastlinkami, ktorým sa darí.
Nemyslím si, že by v tej vode niečo "chýbalo".

A dúfal by som, že sa zjaví niekto s nápadom, čo s tou brnenskou vodou, lebo to netuším. Ale ten problém tu nie je nový a už posledne to v zásade vyšumelo... :-(

Ak má niekto lepší nápad, sem s ním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 12:01 Žena Amazonka [33] Re: Magic
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Děkuji za reakci. Přidávám nějaké fotky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 11:02 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Bublina
Brnenská voda má dusičnanov dosť. A žeby chýbal fosfor, sa mi moc veriť nechce, okrem toho ten popis na deficit fosforu nesedí.

Báro, mohla by si hodiť nejaké fotky tých rastlín?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.03.2018 10:52 Bublina Re: Amazonka
Bioflor neobsahuje dusík a fosfor. Máš ho ve vstupní vodě tolik že ho tam nedavas?. Vymen 2X po sobě maximum vody co můžeš (protože tedka máš přebytek prvků obsaženejch v biofloru) a pak začni dodávat N a P v závislosti na N ve vstupní vodě. Ruduchy se zbav pomocí peroxidu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2018 23:10 Žena Amazonka [33] Re: martmart
Je to led trubice, svítím 8 hodin denně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2018 22:08 Muž martmart [106] Re: Amazonka
Kolik svetla, doba sviceni, jaka trubice to je?
Nemas to vyplnene v profilu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2018 21:20 Žena Amazonka [33]
Dobrý den, potřebovala bych radu. (mám tady prezentaci)

Rostliny mi vůbec nerostou a spíš pomalu ale jistě chřadnou a mám problém s řasou, roduchou. Je všude, někde míń a někde víc. Je dokonce i na filtru. Na anubiasu jsou ještě nějaké hnědé a bílé tečky.
V listech rostlin jsou dírky a bílé okolo, rostliny jsou bledé, bez barvy a jen na nich roste řasa a nerostou. Hnijí jim spodní listy. Dost mě zaráží, že se všude říká jak egeria densa roste a že je naprosto nenáročná. mě ale téměř neroste. (jako vše ostatní)
Asi tak před měsícem jsem pořídila kvalitní led světlo, namísto slabého setového.
Myslela jsem si že je to tím, ale vůbec nic se nezlepšilo.
V pátek pojedu do Sklorexu, tak bych mohla něco dokoupit.
jediný přípravek, který používám je Bioflor Rataj. Je to dobrá volba? Neměla bych pořídit nějaké další hnojivo? Třeba Co2 Vital? nebo něco na úpravu vody? Nebo nemám špatný filtr?
Nevím čím by to mohlo být, nechybí ve vodě nějaký prvek?

Co by jste mi poradili ve Sklorexu dokoupit? Moc děkuji za připadnou odpověd´ :-)


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 20:03 Muž teakmon55 [6] Re: Maq
Po4 dávam po výmene vody 0,4 plus denne 0,1.V akvarku sa drží kolem 0,6-1mg/L.
Teraz som skúsil vynechať horčík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.03.2018 22:09 Maq Re: teakmon55
To nevypadá na železo.
A jak psal zervan, já to ještě zdůrazním: Železo s výměnami vody nevyleješ. Buď ho rostliny rychle spotřebují, nebo se vysráží. Ve volné vodě dlouho nezůstane.
(Jen tak mimochodem: Jak hnojíš fosforem?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2018 20:54 Muž teakmon55 [6] Re: zervan
Dusik nepridávam vstupna voda ho ma 17 a v akva sa drzi na 10-17.
Ci mam skusit trochu pridat co to spraví?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.03.2018 20:50 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: teakmon55
teakmon55 napsal: Denne pridam Fe 0,02 mg/L (týždenne 0,2mg/L).
...
Nieje lepšie po výmene vody zdvyhnuť Fe na 0,2mg/L?

Ešte sa vrátim k otázke samotnej... Prečo dvíhať práve na 0,2 mg/l? Pokiaľ sa týždenne pridá 0,2 mg/l, tak po skončení 1. týždňa tam môže byť 0,2 mg/l, ale kľudne aj 0 - záleží, koľko rastliny minuli a koľko sa vyzrážalo.

Lenže to bol 1. týždeň. Ak bude spotreba nízka, maximálna hodnota sa bude kumulovať v závislosti od toho, aký podiel vody sa vymení. Ak sa mení týždenne 1/2, potom bude možné maximum 2-násobok týždennej dávky (0,4 mg/l). Ak sa mení týždenne 1/3, bude to 3-násobok (0,6 mg/l), atď. Znovu pripomínam, že to kľudne môže byť aj 0.

Ak chce niekto udržiavať konštantnú hodnotu, nejde to inak, ale len zmerať hodnotu na konci týždenného cyklu a podľa toho sa zariadiť. Kto to nemôže / nechce zmerať, potom odporúčam radšej nič nenavyšovať po výmene vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2018 20:45 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: teakmon55
Žltnutie starých listov by mohol byť skôr problém s dusíkom (nedostatok). Nedostatok železa sa prejavuje tak, že najnovšie listy sú bledé, no nie žlté, skôr až biele. Aj keď som vysadil mikroprvky, prejavy nedostatku železa sa mi ukázali len na niektorých druhoch, napr. Pogostemon helferi. Je dosť nepravdepodobné, že by pri týždennej dávke 0,2 mg/l hrozil nedostatok železa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2018 20:38 Muž teakmon55 [6]
Fotka k příspěvku No už špekulujem co zlepsit.Stare listy takto zblednu a vytvori sa tam zelena riasa.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2018 20:26 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: teakmon55
Asi nikto neodpovie, čo je správne. Klasické hnojenie (napr. EI) nepočíta so žiadnym mimoriadnym dávkovaním po výmene vody - výmena vody je niečo ako "výplach". Ja sa však roky snažím držať konštantnú úroveň živín vo vode, teda po výmene vody kompenzujem straty - pripadá mi to prirodzenejšie ako veľké výkyvy po výmene vody. Zrovna teraz sa týmto prístupom začínajú zaoberať viacerí machri (používajúci EI), ktorých sledujem na zahraničných fórach. Domnievajú sa, že niektorým druhom rastlín (napr. Rotala) viac vyhovujú konštantné hodnoty a vadia im veľké výkyvy.

Lenže to aplikujem len na makroprvky, nie mikro. Teda ani železo nenavyšujem po výmene vody. Ono by to šlo so stabilným chelátom (a aj som to robil kedysi s Fe-EDDHMA), no s nestabilnými je to vcelku problematické, lebo nadbytok sa i tak vyzráža, takže je veľmi ťažké držať nejakú hodnotu vo vode. Zrovna túto otázku nestabilného železa riešim v susednej diskusii: rybicky.net/forum/2145-zelezo-v-akvariu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2018 20:25 Muž Magic [879] - RostlinyRe: teakmon55
V pohode, však nevymieňaš všetku vodu, takže nevylievaš ani tie celé 0,2mg/l.

Edit. Inak výmena vody slúži hlavne na zamedzenie nekontrolovateľného hromadenia hnojiva, pokiaľ presne (povedzme železo) nemeriaš.

Keď vezmem tvoj príklad 0.02mg/deň, tak s 20% týždennou výmenou vody ti i pri nulovej spotrebe nepresiahne koncentrácia železa 0.7mg/l. A stačí to na maximálnu dennú spotrebu rastlinami 0.013mg/l. Pokiaľ by bola vyššia, tak holt za pár týždňov železo dôjde a budeš vidieť chlorózu. Ale stále lepšie než nekontrolované toxické koncentrácie.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [24] ...... 62

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 74968x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10843-hnojeni?od=1151