Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnojení

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 27 Přejít na další stránku   1  
Hnojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 15:00 Muž Magic [879] - RostlinyRe: muťa
Bude chyba u mňa, sú tam dva atómy draslíka a asi som počítal jeden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:39 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Magic
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Někde je chyba, anebo něco dělám špatně? V prvém případě se zvedá draslík o 1 mg/l (tvoje kalkulačka) a ve druhém o 2 mg/l při stejném koktejlu (Rostlinná AQ).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 23:04 Acinonyx
Napisal som kratky clanok s navodom k mojej excelovskej kalkulacke. Redakcia ho (zatial) neschvalila. Kto sa chce hrat, tu je link:

drive.google.com/…

Needitovat v GoogleDocs, ulozit a az potom otvorit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 22:36 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Magic
Mě se to tedy líbí, dost. palec

Edit: no ty mikroprvky např. Plantex, atd..... by se asi hodily, ale za mě bych byl spokojen i s tímto. Jasné, stručné, přehledné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 22:26 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Maq
Pridať zlúčeniny nie je problém, ale závisí to od toho, kde to bude hostované. Ak bude k dispozícii mysql, nebudem to hádzať krkolomne do kódu Javascriptu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 22:22 Maq Re: Magic
Mně se zdá, že potřebným by to mělo vyhovovat.
Možná trošku rozšířit seznam látek. Nevím co lidi navrhnou, ale asi budou chtít podle železa počítat běžné směsi mikroprvků...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.12.2017 22:09 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Maq
Tak sa poďme baviť trošku konkrétne:
magicofla.php5.cz/…

Je to, ako sa hovorí, quick&dirty, čistý javascript, na kolene spichnuté, sú v tom zatiaľ len základné makroprvky z PMDD, ale ako prvý nástrel postačí.

Hádžte pripomienky a požiadavky. rozzureny

Ja začnem - nie je v tom (zatiaľ) kontrola na rozpustnosť soli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 11:35 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Maq
Šlo. :-)

@admini čo je k dispozícii? Javascript, php, mysql...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 10:57 Maq Re: slavko
No ale vypadá to, že by to splnilo účel, mnoha lidem by to pomohlo, a bylo by fajn, kdyby to bylo i na tomto webu.
Takže zbývá jen to udělat nějak tak, aby to - nebo něco na povrch stejného, i když vytvořeného v jiné aplikaci - tady fungovalo. To by nešlo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 10:50 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: muťa
"To" ukazuje, resp. počíta všetko čo na obrázku vidno, inými slovami "To" je reálny a funkčný program na výpočet obsahu živín. Stačí zadať konkrétne hodnoty objemov a dávky jednotlivých zložiek PMDD. Možno načítať predvolené dávky, resp. zadať vlastnú kombináciu zlúčenín.

Pre väčšinu z vás je však nepoužiteľný, pretože "To" na Windows či na mobile nepôjde... ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 09:32 Muž muťa [554] - RostlinyRe: slavko
Ty údaje dole: to by ukazovalo kolik těchto prvků je obsaženo v namíchaném roztoku? Vypadá to slušně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.12.2017 13:34 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: antiA
Fotka k příspěvku Také niečo?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2017 12:41 Muž Mitroz [160] Re: Maq
Ahoj. Klidně vám něco takového spíchnu, ale technologie které používám jsou pro něco takového příliš zbytečně těžkotonážní (ASP.NET). Nebylo by lepší ukecat Rexe aby vám to dal sem jako přídavek? Určitě by se to dalo rozšířit o další zajímavé funkce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.12.2017 11:53 Maq Re: zervan
Mám dojem, že pro obecné užití by to měla být nějaká velmi jednoduchá verze. Jenom složky PMDD/EI a "jak si to naředit a dávkovat".
Protože každý kdo postoupil dál, tak si pravděpodobně udělal nějaký nástroj sám, sobě na míru, a kalkulačku na webu stejně používat nebude.
Beru to podle sebe, a vím že vlastní nástroje máš Ty, Acinonyx, a jistě i další "dobrodružnější" hnojiči. Já mám ve své tabulce desítky sloučenin, které běžný akvarista v životě nepoužije.
Ale ten mechanismus výpočtu standardní hmotnosti z jednotlivých prvků je vážně šikovný... palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2017 10:17 Muž antiA [353] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: zervan
hlavne tu udelat tak aby to bylo prehledne a jednoduche.

potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   25.12.2017 09:52 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Maq
Maq napsal: Pokud se budu podílet na tvorbě nějakého takového nástroje, potřebuji píchnout ve dvou věcech:
(1) Zadání. Musím vědět, že vícero lidí to chce a musím dobře rozumět, co přesně chtějí.

Toto je asi základná otázka - čo konkrétne to má robiť a v čom to má byť iné ako mnoho existujúcich nástrojov?
Ja tiež používam svoju tabuľku - síce nie v Exceli, ale v Calc, no to je v princípe jedno. Prečo som si ju robil a nepoužil hotové nástroje? Lebo robí presne to, čo potrebujem ja, a síce (píšem dokopy to, čo mi robí tabuľka, ale i to, čo si dopočítam "z hlavy"):

1. Zlúčeniny: Viem si vytvoriť akúkoľvek zlúčeninu - len naťukám jednotlivé prvky (ako napr. N, H, O, Ca, ...) a ich počet (mol), ono to spočíta molové hmotnosti z databázy prvkov, z nich percentuálny podiel na hmotnosti. OK, toto je na webe zbytočné, ak bude databáza obsahovať všetky možné zlúčeniny, a to aj rôzne formy, trebárs MgSO4 aj bezvodý, aj s vodou. Okrem prvkov hneď počíta aj "odvodené zložky", napr. k N pridá aj NO3.

2. Hnojivo: Zadám si množstvo "prášku" a veľkosť nádobky - teda údaje zarábaného hnojiva. Ručne si pozriem, či nie je koncentrácia mimo rozsah rozpustnosti - toto by aplikácia mohla preveriť automaticky. Vypočíta mi koncentráciu jednotlivých prvkov a odvodených zložiek v tomto roztoku. Je to vcelku užitočná informácia napr. ak mám rôzne hnojivá s dusíkom a chcem ich mať v rovnakej koncentrácii, teda aby 1 kvapka hnojiva A dodala rovnako dusíka ako 1 kvapka hnojiva B.

3. Hnojenie: Zadám dávku hnojiva (v ml) a množstvo vody (v l). Vypočíta koncentráciu jednotlivých prvkov a odvodených zložiek, ktoré sa touto dávkou pridajú. Toto však zadávam a počítam dvojmo - zvlášť prilievanú vodu (ide teda o mineralizáciu vstupnej vody - chcem v nej mať vždy určité množstvo zložiek) a zvlášť dennú / týždennú dávku.

4. Sumarizácia: Na záver chcem aj všetko spolu spočítať, teda dať dokopy dusík zo všetkých 3 roztokov, ktoré preň mám, atď. To je dosť rozdiel oproti väčšine ľudí - obvykle si namiešajú zmes solí a dávkujú spolu, ja mám všetko zvlášť. Toto súvisí aj s 2. bodom - ja si zadávam vždy len 1 prášok na fľašku. Okrem toho by sumarizácia mala brať do úvahy aj zloženie vstupnej vody - tá sa navyše skladá z vodovodu a RO, musí sa dať určiť ich pomer.

5. Uloženie stavu: Keď to riešim v tabuľkovom dokumente, mám vždy uložený aktuálny stav a len upravujem. V prípade webovej aplikácie by bolo hlúpe vždy všetko nanovo naťukávať, to sú desiatky čísel. Preto by musela ukladať údaje (v prehliadači), aby pri ďalšej návšteve bolo všetko nachystané. Teda napr. prídem po týždni na web, už ma privíta prehľad mojich 5 hnojív s vyplneným zložením, veľkosť akvária, množstvo menenej vody, denné dávky hnojiva, atď. Lenže akváriá mám tri... A bolo by fajn, keby aplikácia umožnila uložiť všetky údaje a potom ich zase načítať. Alebo to už spraviť celé cez používateľské účty.

Uvažoval som o tom, že by som nejakú takúto webovú kalkulačku spravil (čiastočne to môžem spojiť s výučbou, máme predmet Webové technológie, kde robíme aj jednoduché webové aplikácie, prípadne to dať ako projekt), no keď som to takto začal rozoberať, čo by to malo všetko robiť, tak ... časovo si to neviem predstaviť realizovať, som momentálne dosť preťažený. Budem však o tom uvažovať a ak bude príležitosť, tak skúsim - hoci len po malých kúskoch, postupne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2017 14:19 Muž Jifi [675] Re: muťa
Ono může někdy být zakopaný pes i v popisu různých kalkulaček a doporučení. Aby takové výpočty měly smysl, je potřeba rozlišovat prvek a sloučeninu - jako například zmíněný dusík a dusičnan.
Pokud je někde uvedené dávkování například draslíku v mg na litr, pak je potřeba jasně napsat, jestli se jedná o hmotnost "čistého" draslíku anebo o hmotnost soli (například KNO3). Pokud to přesně uvedeno není, pak snadno dochází ke špatným výpočtům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.12.2017 14:03 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Magic
Tak a o tom to je....Maq se ptal co nám dělá největší potíže. Jsem hnojič amatér a když vidím tyto kalkulačky tak jim holt tolik nerozumím. Chápu že je to pro někoho triviální, ale každý umí něco. Určitě nás je více, ale ne každý s tím poleze ven.

Takže ještě jednou za mne : já bych bral návod, radu, pomůcku na základni zásobní roztoky, abych věděl, kolik 1ml přidá do nádrže o objemu 100l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.12.2017 13:44 Muž Magic [879] - RostlinyRe: muťa
Na mobile to skúmať nebudem, ale tipol by som, že jedna bude počítať dusík a druhá dusičnany. Pri počítaní mg/l to je rozdiel.

Edit. Tak som neodolal a pozrel. Akvarijni-hnojivo.cz jasne píše, že ide o koncentráciu N, nie NO3. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.12.2017 13:32 Muž Kubaa [718] Re: muťa
Abych do 100 litrů dostal 1 mg/L potřebuju logicky 100 mg, tedy 0,1 g.
Těch 0,1 g mám v mililitru, abych měl půl litru, musím toho mít 500 krát více, tedy 50g.

V kolika gramech KNO3 je 50 gramů NO3-? KNO3 váží 101 g/mol, NO3- jen 62 g/mol.

50*101/62 = 81.5 g, takže pravdu mají rostlinná akvária.

Není ale snadnější si to spočítat sám, než používat nějaké online kalkulačky?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2017 13:18 Muž muťa [554] - RostlinyRe: vaaclav
akvarijni-hnojivo.cz/…

Ale tady mi to nějak nesedí, jelikož dle první kalkulačky mám přidat 360.9g KNO3 a podle druhé, na rostlinna akvária (odkaz mi nejde zkopírovat) jen 81.5g KNO3, abych získal 0.5l roztoku, jehož 1ml zvedne ve 100l hodnotu NO3 na 1mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.12.2017 13:02 Muž Jifi [675] – hnojení
Já osobně hnojím podle zkušeností, které jsem získal pozorováním růstu kytek a řas.
Můj názor je ten, že i přes veškeré přesné vážení nejsem schopný kvantifikovat, kolik kterého prvku kytky zabudovaly do své biomasy a nakolik jeho koncentrace v akvárku poklesla.
Proto jsem zastáncem empirického hnojení spojeného s výměnou části vody. A pokud mám čas, hnojím raději 3x týdně v menších dávkách (v akvárku na pomezí low tech a high tech), aby výkyvy v koncentraci živin nebyly tak velké, jako kdybych hnojil jen 1x týdně.

Edit: tím nechci zpochybnit přesně vedené exeprimenty. Z takových experimentů se člověk hodně naučí a může vypozorovat, jak která rostlina reaguje na projevy nedostatku / nadbytku určitých živin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.12.2017 12:43 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: muťa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.12.2017 12:31 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Ciffik
To je napůl v angličtině, tedy pro mne jako střední generaci, nepoužitelné a nesrozumitelné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2017 10:39 Muž Jarry [1433] Re: Ciffik
Taky mi přijde, že stačí, když vím, o kolik zvednu koncentraci přidáním určitého množství a takových kalkulaček je mám dojem dost. Složitějším nástrojům se spíše vyhýbám:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2017 10:37 Muž Ciffik [761] - Rostliny
Nejsem polohnojič, ale hnojič (počítám a vážím třeba i na tisíciny gramu), přesto se podělím o svůj názor.

Pokud vezmu do úvahy existující kalkulačky jako je (již zmiňovaná) excelovská od slovenských kolegů a rotalabutterfly.com (můj favorit) tak by mě zajímalo, co vám tam chybí.

Za mě zbytečná práce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2017 00:13 Maq Re: Magic
Magic napsal: Proste nech už Maq vytvorí čokoľvek (btw. nepotrebuješ pichnúť?)
Pokud se budu podílet na tvorbě nějakého takového nástroje, potřebuji píchnout ve dvou věcech:
(1) Zadání. Musím vědět, že vícero lidí to chce a musím dobře rozumět, co přesně chtějí.
(2) Softwarové řešení. Umím si udělat - pro sebe - v excelu udělátko celkem jakékoli si vymyslím, ale nevím, jak se taková věc dá umístit na web, aby to fungovalo, každý si do toho mohl zadat svoje data, a přitom to nepokazil, nepřepsal pro ostatní, atd. Tomuhle fakt nerozumím.
Pozn.: Nejlepší by bylo udělat to nějak flexibilní. Upravovat to podle reakcí uživatelů, tzn. uživatelsky příjemně počítat čísla, která je zajímají, doplňovat chemikálie, a tak. :-O
Rád se toho zúčastním, protože bych se to chtěl naučit, taková věc se vždycky může hodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 23:22 Muž Magic [879] - RostlinyRe: muťa
Ja miešam 300ml,lebo taký mám dávkovací behältr.
A dávku meriam nie na mililitre ale na násobky 1.08ml - toľko je jeden vstrek.

Proste nech už Maq vytvorí čokoľvek (btw. nepotrebuješ pichnúť?) toto budú vždy premenné, ktoré musíš vedieť a zadať ty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 22:47 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Maq
"Rád bych, kdyby se místní polo-hnojiči vyjádřili, co jim při počítání hnojení dělá největší potíže...."

Já jako místní polo-hnojič bych rád věděl, jak si správně namíchat zásobní roztok např. KNO3, K2SO4, KH2PO4 (prostě makroprvky), případně Plantex, atd... Ale co je nejdůležitější, abych věděl kolik jakého prvku (N, P, K) dodám do nádrže v 1ml na 100 litrů. To si fakt neumím spočítat. Taky jsem si všiml, že někde se uvádí prvky rozmíchat v 0.5l vody, někde se dočtu že v 0.4l......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 21:05 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Marcela znám osobně tak mě o něm nemusíš nic říkat, je bohužel takový jaký je a z tím se nedá moc co dělat. Jsem tu poměrně už dlouho a zažil jsem dá se zjednodušeně říci několik generací raditelů. Redaktoři jsou tu od toho aby je trochu korigovali protože některé věci ač v dobré víře myšlené můžou natropit dost velkou paseku, zvláště pokud se to týká chemie a její lití do akvária. Pokud se ptáš jestli jsem se pokoušel pěstovat některé rostliny bez CO2 tak ti řeknu že ne. CO2 mám skoro 20 let a ani s ním některé rostliny příliš nerostou tak proč je týrat bez něho. Stejně si ho nějak musí sehnat. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 20:01 Maq Re: romant
To jsi nakousl další zajímavou věc: dřevěné nebo aktivní uhlí v substrátu. U zahradníků dávno osvědčená věc, ale v akvaristice myslím neprozkoumaná. Ojediněle zahlédnu, jak si to někdo pochvaluje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   23.12.2017 19:57 Maq Re: vaaclav
vaaclav napsal: To co uveřejnil Marcel znám ... Musíš ale brát v úvahu jeho výsledky dá se říci laboratorní. Akvária bez dna, rybí osádky, filtru a o použité vodě ani nemluvím. Jedná se vždy jen o jeden druh rostlin (stonkovky) a v akváriu vstupují do hry další možnosti i když si nemyslím že jsou nějak výrazné třeba něco jako je aleopatie a podobné věci.
Další a pro mě dost důležitá věc je podívat se dotyčnému na prezentaci jeho akvária. Předpokládal bych v jejich případě suprové akvárium se spoustou rostlin v top ten kvalitě. jestli je to pravda musíš posoudit sám. :-)

Marcel by na to určitě reagoval, pokud by tady byl, a mě se to týká do jisté míry taky, takže se vyjádřím za nás oba, a budu se snažit nezpůsobit hádku.
Marcel nikdy nepopíral, že jeho pokusy jsou "laboratorní", v tom smyslu jak to píšeš. (Z mého pohledu jejich větším nedostatkem byla krátkodobost: za čtyři týdny už to všechno rostlo z vody, stínilo si to, a bylo potřeba to zvážit.)
Každý kdo trochu přemýšlí, ví, že laboratorní výsledky musí venku aplikovat s určitou dávkou opatrnosti. Na druhou stranu ovšem, pokud chceš rozmotat jakékoli klubko otázek, musíš postupovat od jednoduchého ke složitějšímu. Začneš tím, že vytvoříš zjednodušené podmínky a získáš odpovědi na některé základní otázky. V tom je cena laboratorních pokusů.
Akvárka máme všichni, Marcel byl jedinečný právě v tom, že dělal ty "sterilní" experimenty. Proto jsou tak cenné.
Marcel měl "top ten" akvárko, já jsem je viděl, ale on ve svém radikalismu odmítal je představit veřejnosti. Trošku zvláštní volba, připouštím, ale on byl prostě takový.
Pokud jde o mě, já jsem tak na půl cesty. Není úplně fér poukazovat na moje akvárko, protože je mladé a bez céóčka. Především však jde o to, že k tomu přistupuji právě opačně, než Ty. Ty píšeš, že když něco nejde, tak to vyřadíš a dáš tam jinou. Já naopak vyřadím všechno, co mi bez potíží roste (i když to kvůli ne-CO2 třeba nemá ty barvy apod.), a párám se s tím, co ještě nemám "přečtené".
Naše prezentace jsou tedy po všech stránkách neporovnatelné; u Tebe je to stabilizovaná vypiplaná krása, všechna čest, u mě to je a bude pořád staveniště, pracoviště. Nemám bohužel ty možnosti (zatím?), abych udržoval jedno akvárko jenom s rostlinami které zvládám, a třeba s céóčkem, které mi překáží v bádání, jen abych cosi komusi ukázal nebo dokázal. Na druhou stranu, kdo chce, ten se může už teď podívat pozorněji a všimnout si, že mi tam roste leccos. Zkoušel jsi někdy Cabomba furcata, Ludwigia glandulosa, Lagenandra meeboldii, Rotala wallichii, Rotala macrandra, Tonina fluviatilis a další bez céóčka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 19:40 Acinonyx Re: antiA
Tak aspon si konecne pochopil preco je potreba vytvarat nieco, co uz podla teba niekto vyrobil. Podla teba sice moze byt super, ale podla vacsiny ludi asi stoji za staru Jarmilu, inak by bola ovela popularnejsia a nemusel by som ju dolovat z archivov 6 rokov stareho topicu a pod.

Keby si si pred reagovanim naskroloval par postov dolu, tak by si videl, ze mi Maq nic nemusi vyrabat (aj ked viem, ze to dokaze). Niekto s tebou nesuhlasi, tak proste move on.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 19:34 Muž antiA [353] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: Acinonyx
pokud je to pro tebe nepřehledné není nic jednodužšiho než ji nepoužívat ne-li smazat.
Maq ti jistě vytvoři připadně jiným, jednoduchou pro všechny idealni tabulku.
X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.12.2017 19:30 R Muž romant [27982] Re: tonof
Tak když už budou ty vánoce, tak dám k dobru jeden ultra sedláckej recept na velmi výživný jílový kuličky. To se musí po grilování sebrat ten čistej popel z dřevěnýho uhlí a smíchat právě s jílem. Ideálně je mít hodně řídkou jílovou kašičku do který se ten popel vmíchá a toto se podléze vleje do nějakých vaniček(třeba od mraženýho krmení) a nechá usušit na sluníčku. A jestli se budeš pídit po tom správným poměru jílu a popela, tak to po mě nechtěj, jak jsem psal, jsem vyznavačem sedláckých metod, tedy dávkování přiměřeně. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 19:20 Acinonyx Re: Maq
Ani tie banany po prevrate uz nie su co byvali... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 19:20 Muž tonof [53] - RostlinyRe: romant
Pred štyroma mesiacmi som dával ku koreňom osmocote tobolky a nezabrali, tak uvidíme ako zaberú ílové guličky.Pred dvadsiatimi rokmi keď ich začal K.Rataj predávať mi zaberali zázračne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.12.2017 19:13 Maq Re: Kubaa
Kubaa napsal: OK, tak pro ty, co zapomněli od základky chemii, takhle vypadá dávkování čistého draslíku do vody: https: ...
Jeden z komentářů: Why hasn't the FDA put a ban on Potassium? If this happens in the lab, imagine what goes on inside your body. I had no idea bananas were loaded with this dangerous chemical!
To je klasika! smich
A potvrzení toho co jsem psal před chvílí. Je nekonečný počet nesprávných způsobů jak jakýkoli výrok pochopit. Stejně si určitě spousta lidí myslí, o kdovíjakých svinstvech se tady bavíme a jaké hrůzy lijeme do akvária a trápíme ryby.
Někdo by měl vážně draslík zakázat! Přinejmenším v banánech, vždyť to jedí i děti! smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2017 19:08 R Muž romant [27982] Re: tonof
Tak jestli řešíš ty kryptošky, tak s nima mám právě tu zkušenost, že řádně vyhnojenej substrát je u ich základ a proto vidím jako správnou volbu ty jílový kuličky, velmi často je taktéž v různých stádiích stáří dna používám a to konkrétně ty na ně je reklama v tomto vlákně nahoře. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 19:08 Acinonyx Re: antiA
Este raz si precitaj co som napisal - ze je to neprehladne a zbytocne vela informacii, nie ze by som nedokazal pouzit, tak si tie invektivy prosim ta odpust.

Na co mi je napriklad koncentracia prvku v roztoku hnojiva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 19:06 Muž tonof [53] - RostlinyRe: romant
Preto som od dnes vysadil hnojenie mikroprvkami (vložil som ku koreňom ílové guličky Bivoj) a pomaly znižujem aj dávky makro a CO2 nech prebieha normálna mineralizácia prvkov, tak uvidíme či si to sadne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 18:53 R Muž romant [27982] Re: tonof
Moje zkušenost říká, že čím více to budeš řešit, tím méně o tom budeš vědět, ono je někdy lepší nedělat nic jinýho než obvyklou údržbu a hle, problém se mnohdy vyřeší překvapivě rychle, ale je pravda, že nebudeš vědět proč, což já tedy ani nemusím, ale já jsem divnej. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 18:49 Muž tonof [53] - RostlinyRe: vaaclav
Aj Ty vaaclav máš zhruba pravdu, ale ako som písal romantovi topiaci sa aj slamky chytá.Keď som pred rokmi začínal s EI hnojením rástli mi aj náročné rastliny ako burina do chvíle keď sa začali krútiť mladé listy na všetkých rastlinách. Od vtedy som skúšal všetko možné viď denník zrušenej nádrže Nádej (konzultoval som tieto problémy aj s tebou a znížil som dávky draslíku). S pokorou som zrušil starú High Tech nádrž a prešiel na Low Tech kde problémy pretrvávajú, preto už som ochotný piplať sa aj s vážením kým na to neprídem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 18:49 Muž antiA [353] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: Acinonyx
No pro tebe jich je mnoho, pro někoho akorát a pro někoho málo.....

je to nejkomplexnejší co jsem kdy viděl a velice jednoduché. základ je si přečást legendu. Pokud i tak se ti zdají vypracované tabulky nepřehledné můžeš si ty které nepotřebuješ umazat (třeba výpočty pro druhé nebo třetí akvarium). Nepomůže-li ani to, je nejspíš problém někde jinde. ( IQ )
pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2017 18:17 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: tonof
Zhruba máš pravdu.Ale napríklad Marcelové a Máqové pokusy kde všetko presne vážili, ukázali veľmi pekne aké veľké rozdiely v raste rastlín majú aj malé rozdiely v množstve hnojív.
Pokud chceš počítat tak počítej, různých kalkulátorů je spousta. To co uveřejnil Marcel znám a pokud se chceš držet jeho výsledků můžeš, však on to zase zveřejní (po několikáté). Musíš ale brát v úvahu jeho výsledky dá se říci laboratorní. Akvária bez dna, rybí osádky, filtru a o použité vodě ani nemluvím. Jedná se vždy jen o jeden druh rostlin (stonkovky) a v akváriu vstupují do hry další možnosti i když si nemyslím že jsou nějak výrazné třeba něco jako je aleopatie a podobné věci.
Další a pro mě dost důležitá věc je podívat se dotyčnému na prezentaci jeho akvária. Předpokládal bych v jejich případě suprové akvárium se spoustou rostlin v top ten kvalitě. jestli je to pravda musíš posoudit sám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.12.2017 17:48 R Muž romant [27982]
Táákže páni chemici, dát si novoroční předsevzetí a vykomunikovat mezi sebou podobu, podle vás optimální a nás následně oblažit o svůj výtvor. ;-) Když bude potřeba součinnost ze strany redakce, tak s tím nemáme problém. X-) Nejhorší je vždy sezení nad prázdným papírem, tak hodně zdaru. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 17:42 Acinonyx Re: antiA
Nasiel som ju a napriklad za mna prilis neprehladne a vela zbytocnych informacii. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2017 16:48 Muž antiA [353] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: Maq
Na co vymýšlet něco, co je již vymyšlené.....
Promiňte budu se opakovat:

Super kalkulátor. Nejlepší co jsem viděl. Najdeš tam vše co potřebuješ.

Udělal ji CHNURO.
Nazval ji hnojivova kalkulačka
Posledni verze je V3-j
Název souboru je HK-V3-j.xlsx

Pokud ji na netu nenajdeš dej vědět. Pošlu ti ji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2017 12:59 Maq Re: Acinonyx
Acinonyx napsal: Ak by bol zaujem, mozem sem hodit toto co pouzivam ja.
Ty i já i mnozí další hnojiči-fandové na to máme nějaké své instrumenty, většinou asi v excelu. Mně se ale zdá, že čím je věc dokonalejší (např. ve Tvém případě včetně vlivu výměn vody apod.), tím je obtížnější se naučit s ní zacházet.
A to je právě ta otázka: Jak to udělat, aby to vyhovovalo co nejvíce lidem. Co by to vlastně mělo dělat?
Rád bych, kdyby se místní polo-hnojiči vyjádřili, co jim při počítání hnojení dělá největší potíže a v čem konkrétně by uvítali nějakou pomůcku. A podle toho ji pak můžeme spáchat...
...si myslím. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2017 12:52 Maq Re: Ciffik
Ciffik napsal: Marně hledám článek od Marcela, kde se věnoval růstu rostlin v závislosti na různé koncentraci živin.
Chceš vědět něco konkrétního?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [27] ...... 62

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 74958x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10843-hnojeni?od=1301