Hnojení
Zdravim.Mam 160L akva CO2.Mam osvetlenie SERA 1500Lm a vcera som pridal led pasy a teraz mam cca 3500Lm.Vcera som vymenil 40% vody a pridal profito NO3 som mal cca 7mg/l a PO4 0,1.Rastlynky bublotaly ako nikdy predtim,až som bol z toho prekvapeny.Myslel som,že to bolo tým,ze som pridal aj svetlo.Dnes rano som zdvihol NO3 na 10-15mg/l ale PO4 zatial mam na 0,1-0,2mg/l.Preco my dnes rastlinky tak nebublocu ako pred tym?
Pridal som este kalium od easy life 5ml a FE.Co sa stalo?
Ten co ti dával kolega je v pohodě.
Mel by jsi nejaky prosim odkaz co je dobre a zabira?Co tam dat.Dekuji.
Třeba nějakou formu jílových kuliček a nebo hnojivo typu Osmocote.
Muzete mi poradit jake hnojivo dat do sterku kytky mi nerostou.Diky.
NPK tablety sú výborná voľba, peanom ich zatlač čo najhlbšie na každých 10x10cm dna jednu 1g tabletu, každý polrok to zopakuj. Do vody potom úplne stačí hnojiť s PMDD.
0 20.02.2016 19:08 orvei – Tablety NPK + mikroprvky
Ahoj, chtěla bych se poradit, zda-li má někdo tady zkušenosti s těmito tabletami, jestli jsou skutečně účinné a jestli je vhodné je kombinovat i s tekutým hnojivem.
V akváriu mám pouze přírodní křemičitý písek.
Starší reakce
Pozor s tablatama od DAJANY, rádi a hodně kalí vodu.
0 28.01.2016 11:01 Hofy – Zalozeni akvaria a co hnojeni?
Ahoj, pred 14 dny jsem zalozil akvarium
rybicky.net/nadrze/24440, rostlinkam se dari, tu malo ras, co tam vznilo odtranili cumecci. Pod sterk jsem dal cca 1 cm vrstvu akvarijniho substratu s hnojivem viz
zooshop-eu.cz/….
Mam tam i topny kabel a rostliny po tydnu zacali silet a lezou nahoru jak zjednane.
Tudiz podle popisu toho substratu mam hnojivo na 4-6 tydnu, ale co pak?
Existuji tablety, ktere s emaj umistovat 1x za 1-2 tydny atd. Ted jsem tu cetl, ze hnojite kazdy den, asi nejakym tekutym hnojivem. Me to prijde z laickeho pohledu hrozne casto, neb bezne rostliny take hnojime jednou za cas. Samozrejme tomu nerozumim a rad si necham poradit a vysvetlit, proc a co je nejlepsi, abych mel vse v rovnovaze, zda hnojit tabletami DAJANA PLANT ROOT a DAJANA PLANT TABS, ktere jsem jiz zakoupil. Mam take dekute CO2 PLUS od Tetry. V tom CO2 take "plavu". Je to hnojivo, nebo k cemu to je a musim to davat, kdyz se rostlinam dari i bez toho? A tekute CO2, to je zalozene na nejakem rokladu a kvaseni primo v akvariu ze? Je to mene dokonala varianta, nez je posuteni CO2 primo z bombicek, nebo jsem videl nejake tablety a "krmitka" na tyto tablety.
Moc vsem dekuji za odpovedi na me otazky.
Starší reakce
Jo hnojím denně. Jednou za týden se mě to zdá moc nárazové.
ludvik napsal: Já to dělám za tmy, protože mám lepší pocit z toho, že mi do toho okamžitě neplavou ryby ...
Já jsem to vyřešil tak, že hnojivo přidávám do kanystru, ve kterém mám čistou vodu na výměnu
Ideální řešení. Nikde není jednorázově vysoká koncentrace, aby mně do toho vplavaly krevetky.
A taky jsem týdenní dávku rozdělil na 3 dílčí dávky (úterý, čtvrtek, neděle), abych neměl tak velké výkyvy v koncentraci živin v akvárku. Rostliny parádně rostou.
ercan napsal: Zdravím
Chci se zeptat kdy je lepší hnojit. Myslím tím jestli ráno když se rožne v akvu nebo až po zhasnutí na noc? Je v tom nějaký rozdíl? Předem dík za info.
Hnojíš denně nebo 1x za týden?
Já to dělám za tmy, protože mám lepší pocit z toho, že mi do toho okamžitě neplavou ryby ... Také je víc času na promíchání vody ještě před dobou kdy to rostliny potřebují. Ale je to taky jen pro pocit, jít s živinami na nulu je nesmysl.
Nedělám z toho nějakou vědu. Někde sem četl názor že je to lepší v noci. Sice nevím proč ale myslím že je to blbost. Jen sem si to chtěl nechat od někoho potvrdit jestli je to pravda nebo ne.
Dáš rostlinám jíst před dobou aktivity, nebo chvilku před dobou aktivity
Zase nehledej problém tam, kde není.
Pravidelně, to je správná cesta. Aby ve vodě bylo pořád plusmínus to samé.
Já hnojím vždy přes den ale jestli je lépe ráno nebo večer to teda netuším.
Jen si myslím, že rostliny berou živiny přes den a v noci odpočívají.
Já ne,jde mi rovnou do odpadu. Ale tady různě jsem četl,že ji nějak využívají. Já ne.
díky a za rady RO už jsem objednal (není to zas až taková investice)tak vyzkouším a uvidím.Ještě bych měl dotaz vyžíváte ještě nějak "odpadní" vodu z RO?
RO je super věc,je pokoj,s vodou. Na pořád. (nebo alespoň na hodně,hodně dlouho). Taky jsem dříve vymýšlel vše možné,radil jsem se tu,jak co,chemie -jsem myslel,že pomůže. Blbost. Žádná chemie,RO bylo řešení. Měním každou sobotu 55-60l a z toho je 40l z RO. Díky zkušeným tady,mám klid. Díky bohu,je zde spousta skvělých akvaristů,kteří poradí a nevyvyšují se. Díky za tohle forum.
Těch 40l mi trvá cca 7h.
Teď jsem si přečetl pozorněji tvůj původní příspěvek a hodnota Ca není až zas tak vysoká (ale jseš na horní hranici). Bývá i vyšší. Takže ti možná Ca neblokuje příjem Mg. Zkus tedy nejdříve doplnit ten hořčík. S RO ještě počkej. Já mám třeba hodně měkkou vodu a hořkou sůl přidávám každý týden po lžičkách do všech akva ...
Jinak namíchání hořké soli je třeba tady:
akvarijni-hnojivo.cz/…
Pokud to nepomáže, pak budeš muset snížit ten vápník.
zkusím teda pořídit RO, když měním každý týden cca 30l a namíchám 15l s vody bez upravy a 15l RO dá se předpokládat že hodnoty Ca, Mg atd, budou zhruba poloviční?a jaký je optimální poměr Ca vůči Mg?
ano je to tak, vápník ti blokuje příjem hořčíku. Ani když ho doplníš, nepomůžeš tomu.
Nejlepší řešení je opravdu RO. Nebo nasaď houšť doušky hustolisté
)
to mě taky napadlo ale nevím kolik si mohu dovolit dávkovat, doposud jsem dávkoval 2ml každý den což by mělo přidat cca 0.9 mg/l, zkusím zvýšit na 4ml za den a uvidím nebo můžu dávku ještě zvýšit?
Doplň deficit hořčíku (MgSO4*7H2O) a když to bude v pohodě, není co řešit.
Zdravím, už dlouho řeším problém s odumíráním starších listů na rostlinách. Zjistil jsem že důvodem bude asi nedostatek hořčíku i když jsem tomu dlouho nemohl uvěřit protože je tu poměrně tvrdá voda 13 °dH proto jsem vyhledal rozbor vody a ukázalo se že obsahuje převážné vápník 81mg/l a hořčík pouze 4mg/l. Proto asi nadbytek vápníku vyvolává nedostatek hořčíku. A otázka je jak to nejjednodušeji napravím. Odchytávat někde děštovou vodu se mi moc nechce vzhledem k tomu že si můžu do akvárii zavléct kde co.Mě napadá jen pořídit reverzní osmozu. Nebo je i jiný způsob jak snížit obsah vápníku?
Starší reakce
Tablety NPK + mikroprvky se běžně používají do dna, pod kořeny rostlin.
NPK znamená dusík a fosfor a draslík. Většina do akvária nechce dolívat dusík a fosfor. A když už jo, tak si řídí přesně kolik toho nalije, takže dost pochybuju, že někdo směs NPK používá.
hnojí někdo NPK+mikroprvky ?
Starší reakce
Co tím ušetříš? Pár korun? A kolik času tomu budeš věnovat?
A co si to dno přesejt sám?
dík, jsem zkaženej obchodama (kamínky za stovku pytlík)..
dík všem
25 kg křemičitýho písku ze stavebnin, za pár korun.
Skoro to začíná patřit do jiný větve.. Ale zeptám se, jsem finančně dost limitovanej.. Kolik kg a jakýho dna (ideálně s cenou +- ../kg). Díky, za výpomoc..
Jestliže to myslíš s CO2 vážně tak to dno komplet vyhoď. Při jeho používání musíš mít inertní dno aby neobsahovalo vápenec ta ty ho tam máš opravdu hodně. Ty bílé kamínky dej do octa a uvidíš jak začnou bublat.
Asi si to předepíši a budu jen kopírovat protože jsem to psal už více jak stokrát.
Mělo by stačit, že se hladina točí.
Hloubkově bych neodkaloval. To může být jeden z důvodů slepé hladiny.
Hloubkové odkalování bych přirovnal k příliš velkému praní filtru. Odkaloval bych jen povrchově.
A pokud máš akvárko tak dlouho, chce to hnojit.
Já jsem za ten rok, co jsem se vrátil k akvaristice, zkoušel zatím jen hnojivo od Rataje (Rataj Colour Fe+) a ještě jedno další hnojivo s mikroprvky (PROFIPLANTS COMPLETE PLUS).
Měl jsem strach hnojit v doporučených dávkách kvůli krevetkám, jak někdo píše, že jsou citlivé na hnojiva. Když jsem začal hnojit v doporučených dávkách, kytky začaly parádně růst a rostou parádně doteď. Ale místo abych hnojivo dávkoval 1x za týden, dávkuju 3x za týden (poměrné dávky).
Třeba Anubias mně ze začátku rostl dobře. Pak jsem pořídil krevetky, snížil jsem dávky hnojiva a živořil. Jak jsem po čase zvednul dávky hnojiva, začal růst že jsem se nestačil divit. Stejně tak Vallisneria. A když pořádně hnojím, tak i Blyxa roste o poznání rychleji a vypadá daleko líp.
A pořád všechno ve stejném akvárku.
Pokud dodáváš CO2 a nehnojíš, tak kytky strádají, mají málo živin a nejspíš jim chybí i mikroprvky.
romant: Asi máš zrak jako Bystrozraký, ale je to fakt kamenolom ...
já z té první fotky nepoznal, co to je za kamínky.
edit: Testy žádné nemám a nehodlám je ani kupovat. Řadu věcí stejně nezměří. Pro mě je podstatné, jak kytky rostou a jestli neroste výrazně řasa. Stejně je potřeba množství hnojiva upravovat podle hustoty rostlin a podle toho, jaká je skladba rostlin (rychlerostoucí versus pomalurostoucí).
Povlak se mi tam drží už delší domu..
Mám pocit, že byly vždycky všechny takový zakrslý, ale jakž takž rostly. To co mám v akva teď se mi ale ještě nikdy nestalo.
Jak často a jakým způsobem čistíš filtr? Jak odkaluješ? Hloubkově nebo povrchově? Jak často? Filtr čistim v odsátý vodě z akva jednou za čas, když se mi zdá, že už netáhne tolik. Odkaluju hloubkově.
Jam moc ti proudí voda v akvárku? povrch se mi moc nehýbe, to je fakt,spíš se točí, budu muset zajistit čeření.
Jak moc krmíš? 3 špetky jednou za den na cca 20 ryb
Jak a čím hnojíš? zatím jen CO2, PMDD je na cestě, Jen jsem si nebyl jistý kolik čeho dám (snad vyčtu z návodu)
co se šutrů týče, tak to jsou namíchaný 2 druhy (hrubší tmavý-koupený v akvaristice) a jemnější (tak 2-3 mm spíš světlejší-koupený v baumaxu) samozřejmě všechno vypraný jak to jen šlo...
NKHG: Jsem z Pardubic, ale díky, někde je zkusim splašit
Někde jsem se svým pěstováním asi špatně zahnul..
No, ona ta fotka je nic moc, ale mně to nepřipadá jako drť. Mám pocit, že to vypadá spíš jako přírodní štěrk, ale chtělo by to kvalitnější foto.
Kamenolom nemusejí bejt jenom óbr šutráky, to klidně může bejt, tedy to co vidím je tvůj případ, dno tvořený z kamenů, kterým se říká drť, tedy jejich vznik je zapříčiněn průmyslovým zpracováním a v těchto drtích se kytkám obvykle daří daleko méně, než ve štěrku, který vznikal přírodnějším způsobem, tedy jeho zrna jsou kulatý.
Ten povlak tam máš pořád nebo jen někdy?
Slepá hladina se taky může udělat po přílišném vyprání filtru a odkalení dna.
Jak často a jakým způsobem čistíš filtr? Jak odkaluješ? Hloubkově nebo povrchově? Jak často?
Jam moc ti proudí voda v akvárku?
Jak moc krmíš?
Jak a čím hnojíš?
Ještě mám poznámku: máš tam málo rostlin. Respektive málo rostlinné biomasy. Ty kytky vypadají jako v nově založeném akvárku. Nemáš ho vůbec zarostlé, rostliny se nerozrůstají.
Na povlak to nesváděj. Ale můžeš ho vyřešit. Bude to buď slepá hladina (špatné čeření hladiny, nedostatečná filtrace a moc moc krmení) nebo sinice. Více zde:
rybicky.net/forum/6671
Jako kamenolom mi to nepřijde, ale jestli jsi neprováděl test dna octem, tak ho určitě proveď. Více zde:
rybicky.net/forum/13628-pisek-a-vapenec Právě nevhodné dno může zvedat tvrdost vody a být příčinou proč neroste ani Růžkatec.
Jinak největší plevel po Růžkatci jsou plovoucí rostliny Limnobium laevigatum (voďankovec vzplývavý) a Salvinia natans. Doporučuju je získat a otestovat. Skoro každý, kdo je má, jich má přebytky. Jestli jsi z Ostravy, klidně věnuju...
Mě ještě napadlo, jestli by to nemohlo být: na hladině mám povlak (tohle téma ještě musím najít a přečíst) tak jestli to neuzavírá přísun vzduchu do akva, ale ryby v pohodě žijou, plavou po celým akva (nedrží se u hladiny). Btw fakt je v akva kamenolom?
kamínků je v akva hodně, to jo, ale že by to bylo hrubší oproti "průměru" si nemyslim...
Mi přijde, že růžkatec roste v čemkoliv, v čem žijí ryby. Vůbec to nechápu. Napadá mě jedině brutálně tvrdá voda, protože světla má přebytek, hnojení zajistí ryby, teplota určitě je taky a navíc CO2 jako bonus...
Koline87 najdi na stránkách svých vodáren parametry vody, případně pokud máš studnu uveď výsledky rozboru.
Jestli něco měřit, tak jedině NO3, dobrý test má Sera.
Pokud nehnojíš, otestuj PMDD bez NO3. NO3 přidávat jedině, kdyby jsi změřil, že je ho málo.
Více o PMDD třeba zde: AKVARIJNI-HNOJIVO.CZ
pokud se nedari asi ruzkatci, tak bych to videl na extremni nedostatek nebo prebytek neceho. pokud je vystup z vodarny "normalni" mohla by pomoci castejsi vymena. prip. pridat dle potreby.
Přidat reakci
1 ...... [41] ...... 62
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 75513x