Hnojení
jak máš tvrdou vodu? Blyxa ti v tvrdé dobře neporoste ...
Ahoj,
nedávno jsem zakládal akvárium (viz prezentace). Mám tam několik druhů rostlin, ale kromě Hygrophily polysperma a Glossostigma elatinoides se ostatním nedaří. Nejvíce je to vidět na Blyxe japonica a Sagittarii subulata. Listy žloutnou, rozpadají se. Radost z toho mají asi jen Okružáci. Koupil jsem si dnes CO2 Vital a Bioflor od Rataje. Moje otázka z ní, odkdy bych mohl těmito prostředky podporovat růst rostlin?
Zaregistruj se a máš potom možnost si vytvořit prezentaci svého akvária. stačí kliknou na mé jméno aby jsi měl představu jak to vypadá.

Díky za radu, vodu hned vyměním. Co přesně myslíš tou prezentací??Jsem amatér tak proto tyhle otázky
Voda se mění pravidelně týdně 1/3 akvária. Proč ti chcípají ryby ale nezjistím je spousta možností. Udělej si prezentaci.

Vodu už jsem měnil a pár týdnech to stejné
Mimo jiné ať koupím jakoukoliv novou rostlinku, rybičky se hned na ni vrhnou okusují ji, fakt už nevím
Určitě vyměň aspoň 1/2 vody a udělej si prezentaci s co nejvíce informacemi aby jsme aspoň měli trochu přehled co se děje a poradit. Podle pár fotek to není moc možné.

0 11.04.2016 15:20 Darek1 – Poraďte
Při hnojení do vodního sloupce tomu rozumím, že přehnojím a způsobím si kalamitu v AQ.
Tak to osmocote dám přiměřeně přiměřeně a budu si myslet, že to bude v pohodě

Ahoj, s každým hnojivom to môžeš prehnať, hlavne sa ho nesmie veľa naraz uvoľniť do vody... V dne je "v bezpečí"
Zdravím a prosím o konzultaci. Dal jsem do dna zatím pár kapslí s Osmocote na zkoušku. Je možné tímto hnojivem také "předávkovat"? Nebo si prostě rostlinky vezmou jen to co jsou schopné spotřebovat v souvislosti se světlem a CO2. Díky
Starší reakce
Všetkého veľa škodí.Aj pri takto špičkových hnojivách to človek raz dva môže prehnať.Osobne by som používal jedno alebo druhé a nekombinoval to.
Dobrý deň , chem sa opýtať na kombináciu hnojiva Easy life profito z jbl ferropol.
Aký máte na to názor?
Ďakujem.
Starší reakce
Tak, tak, uvolňující se stlačený plyny udělají hezkej efekt.

se živinama to má málo společného, pročti si toto vlákno, najdeš zde co hledáš
rybicky.net/forum/13415
Pro ilustraci, dnešní výměna 50% vody, stejné osvětlení, stejné množství CO2 i hnojení
Aha,takze nechat tak.Ja som si myslel,ze to je vycerpanim nejakých zivín.
Myslím si, že to bublání nezpůsobilo nic jiného, než výměna 40% čerstvé vody. Pokud by jsi to dělal i dnes, bublalo by ti to znovu i bez hnojení a přidání světel.
Zdravim.Mam 160L akva CO2.Mam osvetlenie SERA 1500Lm a vcera som pridal led pasy a teraz mam cca 3500Lm.Vcera som vymenil 40% vody a pridal profito NO3 som mal cca 7mg/l a PO4 0,1.Rastlynky bublotaly ako nikdy predtim,až som bol z toho prekvapeny.Myslel som,že to bolo tým,ze som pridal aj svetlo.Dnes rano som zdvihol NO3 na 10-15mg/l ale PO4 zatial mam na 0,1-0,2mg/l.Preco my dnes rastlinky tak nebublocu ako pred tym?
Pridal som este kalium od easy life 5ml a FE.Co sa stalo?
Ten co ti dával kolega je v pohodě.

Mel by jsi nejaky prosim odkaz co je dobre a zabira?Co tam dat.Dekuji.
Třeba nějakou formu jílových kuliček a nebo hnojivo typu Osmocote.
Muzete mi poradit jake hnojivo dat do sterku kytky mi nerostou.Diky.
NPK tablety sú výborná voľba, peanom ich zatlač čo najhlbšie na každých 10x10cm dna jednu 1g tabletu, každý polrok to zopakuj. Do vody potom úplne stačí hnojiť s PMDD.

0 20.02.2016 19:08 orvei – Tablety NPK + mikroprvky
Ahoj, chtěla bych se poradit, zda-li má někdo tady zkušenosti s těmito tabletami, jestli jsou skutečně účinné a jestli je vhodné je kombinovat i s tekutým hnojivem.
V akváriu mám pouze přírodní křemičitý písek.

Starší reakce
Pozor s tablatama od DAJANY, rádi a hodně kalí vodu.
0 28.01.2016 11:01 Hofy – Zalozeni akvaria a co hnojeni?
Ahoj, pred 14 dny jsem zalozil akvarium
rybicky.net/nadrze/24440, rostlinkam se dari, tu malo ras, co tam vznilo odtranili cumecci. Pod sterk jsem dal cca 1 cm vrstvu akvarijniho substratu s hnojivem viz
zooshop-eu.cz/….
Mam tam i topny kabel a rostliny po tydnu zacali silet a lezou nahoru jak zjednane.
Tudiz podle popisu toho substratu mam hnojivo na 4-6 tydnu, ale co pak?
Existuji tablety, ktere s emaj umistovat 1x za 1-2 tydny atd. Ted jsem tu cetl, ze hnojite kazdy den, asi nejakym tekutym hnojivem. Me to prijde z laickeho pohledu hrozne casto, neb bezne rostliny take hnojime jednou za cas. Samozrejme tomu nerozumim a rad si necham poradit a vysvetlit, proc a co je nejlepsi, abych mel vse v rovnovaze, zda hnojit tabletami DAJANA PLANT ROOT a DAJANA PLANT TABS, ktere jsem jiz zakoupil. Mam take dekute CO2 PLUS od Tetry. V tom CO2 take "plavu". Je to hnojivo, nebo k cemu to je a musim to davat, kdyz se rostlinam dari i bez toho? A tekute CO2, to je zalozene na nejakem rokladu a kvaseni primo v akvariu ze? Je to mene dokonala varianta, nez je posuteni CO2 primo z bombicek, nebo jsem videl nejake tablety a "krmitka" na tyto tablety.
Moc vsem dekuji za odpovedi na me otazky.
Starší reakce
Jo hnojím denně. Jednou za týden se mě to zdá moc nárazové.
ludvik napsal: Já to dělám za tmy, protože mám lepší pocit z toho, že mi do toho okamžitě neplavou ryby ...
Já jsem to vyřešil tak, že hnojivo přidávám do kanystru, ve kterém mám čistou vodu na výměnu
Ideální řešení. Nikde není jednorázově vysoká koncentrace, aby mně do toho vplavaly krevetky.
A taky jsem týdenní dávku rozdělil na 3 dílčí dávky (úterý, čtvrtek, neděle), abych neměl tak velké výkyvy v koncentraci živin v akvárku. Rostliny parádně rostou.
ercan napsal: Zdravím
Chci se zeptat kdy je lepší hnojit. Myslím tím jestli ráno když se rožne v akvu nebo až po zhasnutí na noc? Je v tom nějaký rozdíl? Předem dík za info.
Hnojíš denně nebo 1x za týden?
Já to dělám za tmy, protože mám lepší pocit z toho, že mi do toho okamžitě neplavou ryby ... Také je víc času na promíchání vody ještě před dobou kdy to rostliny potřebují. Ale je to taky jen pro pocit, jít s živinami na nulu je nesmysl.
Nedělám z toho nějakou vědu. Někde sem četl názor že je to lepší v noci. Sice nevím proč ale myslím že je to blbost. Jen sem si to chtěl nechat od někoho potvrdit jestli je to pravda nebo ne.
Dáš rostlinám jíst před dobou aktivity, nebo chvilku před dobou aktivity

Zase nehledej problém tam, kde není.
Pravidelně, to je správná cesta. Aby ve vodě bylo pořád plusmínus to samé.
Já hnojím vždy přes den ale jestli je lépe ráno nebo večer to teda netuším.

Jen si myslím, že rostliny berou živiny přes den a v noci odpočívají.
Já ne,jde mi rovnou do odpadu. Ale tady různě jsem četl,že ji nějak využívají. Já ne.

díky a za rady RO už jsem objednal (není to zas až taková investice)tak vyzkouším a uvidím.Ještě bych měl dotaz vyžíváte ještě nějak "odpadní" vodu z RO?
RO je super věc,je pokoj,s vodou. Na pořád. (nebo alespoň na hodně,hodně dlouho). Taky jsem dříve vymýšlel vše možné,radil jsem se tu,jak co,chemie -jsem myslel,že pomůže. Blbost. Žádná chemie,RO bylo řešení. Měním každou sobotu 55-60l a z toho je 40l z RO. Díky zkušeným tady,mám klid. Díky bohu,je zde spousta skvělých akvaristů,kteří poradí a nevyvyšují se. Díky za tohle forum.

Těch 40l mi trvá cca 7h.
Teď jsem si přečetl pozorněji tvůj původní příspěvek a hodnota Ca není až zas tak vysoká (ale jseš na horní hranici). Bývá i vyšší. Takže ti možná Ca neblokuje příjem Mg. Zkus tedy nejdříve doplnit ten hořčík. S RO ještě počkej. Já mám třeba hodně měkkou vodu a hořkou sůl přidávám každý týden po lžičkách do všech akva ...
Jinak namíchání hořké soli je třeba tady:
akvarijni-hnojivo.cz/…
Pokud to nepomáže, pak budeš muset snížit ten vápník.
zkusím teda pořídit RO, když měním každý týden cca 30l a namíchám 15l s vody bez upravy a 15l RO dá se předpokládat že hodnoty Ca, Mg atd, budou zhruba poloviční?a jaký je optimální poměr Ca vůči Mg?
ano je to tak, vápník ti blokuje příjem hořčíku. Ani když ho doplníš, nepomůžeš tomu.
Nejlepší řešení je opravdu RO. Nebo nasaď houšť doušky hustolisté

)
to mě taky napadlo ale nevím kolik si mohu dovolit dávkovat, doposud jsem dávkoval 2ml každý den což by mělo přidat cca 0.9 mg/l, zkusím zvýšit na 4ml za den a uvidím nebo můžu dávku ještě zvýšit?
Doplň deficit hořčíku (MgSO4*7H2O) a když to bude v pohodě, není co řešit.
Zdravím, už dlouho řeším problém s odumíráním starších listů na rostlinách. Zjistil jsem že důvodem bude asi nedostatek hořčíku i když jsem tomu dlouho nemohl uvěřit protože je tu poměrně tvrdá voda 13 °dH proto jsem vyhledal rozbor vody a ukázalo se že obsahuje převážné vápník 81mg/l a hořčík pouze 4mg/l. Proto asi nadbytek vápníku vyvolává nedostatek hořčíku. A otázka je jak to nejjednodušeji napravím. Odchytávat někde děštovou vodu se mi moc nechce vzhledem k tomu že si můžu do akvárii zavléct kde co.Mě napadá jen pořídit reverzní osmozu. Nebo je i jiný způsob jak snížit obsah vápníku?
Starší reakce
Tablety NPK + mikroprvky se běžně používají do dna, pod kořeny rostlin.

NPK znamená dusík a fosfor a draslík. Většina do akvária nechce dolívat dusík a fosfor. A když už jo, tak si řídí přesně kolik toho nalije, takže dost pochybuju, že někdo směs NPK používá.
Přidat reakci
1 ...... [41] ...... 62 63
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 76155x