Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnojení

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Hnojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2021 15:58 Muž jakaf [92] - Xify a paví očka – Hnojit,nebo ne?
Nazdar dnes jsem na 2x po 30ti litrech vyměnil celkem 60 litrů vody - nešel dopoledne plánovaně proud a měněno 30 litrů před vypnutím a 30 litrů po zapnutí proudu.Má otázka zní jestli rovnou přihnojit Bioflorem,nebo počkat až co udělají rostliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2021 21:33 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: teakmon55
Dávám do 1/2 litru roztoku Tenza 1/2 celaskonu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2021 21:05 Muž teakmon55 [6]
Zdravím,začal som používať FEROX ale po cca 10-tich dňoch mi to vždy plesnivie.S TENSO coctailom som nikdy problém nemal.Nieje to tým draslíkom vo FEROXE?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 19:55 Gazva Re: MichalV
No je to možné, ale tieto to mali v sebe už v predajni (potvrdil mi to potom aj predajca ale presne mi to nedefinoval, tak neviem či sa mám báť). NO3 som nikdy zatiaľ cez 20mg/l nemal (nemeral som úplne od začiatku). Mohli by sme sa baviť o nevyhovujúcom Ph pre odchov (ktorý nechcem).Ja som si vedomý toho, že sa jedná o náročnú rybku a naozaj na ňu beriem ohľad. Preto som tu a sa pýtam na možnosti. Aby som tam nelial niečo bezhlavo a nestalo sa mi to čo ostatným keď zblbli ako ja. Ja som už nejaké hnojenie nateraz zavrhol (poviem v ďaľšom príspevku prečo). Ale stále si myslím, že táto téma je tu nato, aby sa hľadal spôsob či a ako a u niekoho môže konkrétne pridávanie prvkov pomôcť resp. hnojenie neznamená automaticky zlé prostredie pre ryby - môj názor.
Tento príspevok mal byť na lacewings

to MichalV,
presne tvoja odpoveď ma asi presvedčila lebo som možno pochopil tú zlú skladbu rastlín čo spomínal Václav. Ono to dno je holé lebo to nerastie - keby sa každá rastlinka rozrástla aspoň ako ta sagitaria tak to vyzera inak :)

Ak máš nejaké rady odporúčania s +- tak by som ocenil ak by si mi ich poslal, ale asi na sukromnú správu, lebo to už bude iná téma.

To Václav, možno mi to trochu viac dáva súvislosť. Môžem sa na teba obrátiť potom s konzultáciou nových rastlín.

A vďaka všetkým za trpezlivosť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 19:13 Muž MichalV [327] Re: Gazva
nemyslím si, že tvoj problém je v nedostatku anorganických živín (N, P) alebo mikroprvkov. Svetlo rozhodne nemáš slabé, dno skoro "panenské", neprerybnené akva, absencia drevených dekorácii. Spotreba uhlíku je 10x vyššia ako dusíku. Konkurenčný boj rastlín vyhrávajú tie, ktoré dolujú CO2 lepšie ako iné. Riešení je viac, každé má svoje + aj -.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 17:45 Brodys Re: jakaf
Metodu s živorodkami jsem zkoušel taky,ale brzo to šlo do kopru. A živorodky a kvalita vody taky moc nekoresponduje smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 17:24 Gazva Re: jakaf
aj to ma napadlo :) /aké jednoduché/, ale ak chýba nejaký mikroprvok, tak to neporiešia. Skúsim nove rastliny a potom sa uvidí. Postupne asi aj tie testy min. pre info
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 17:21 Gazva Re: jab63
Ďakujem chalani /aj Brodysovi/. Asi by som začal niečím osvedčeným po tých základných meraniach /bez toho sa nepohnem asi/. Skúsim trošku naštudovať zvážiť pre a proti a keď bude treba sa ešte ozvem. Najskôr skúsim poriešiť asi nové rastliny a potom sa uvidí. Na teraz to z mojej strany uzavriem /nech to tu netrolím/ - ale každá reakcia je vítaná :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 17:19 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: Gazva
A co hnojit přírodní cestou a do akvária nasadit několik živorodek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 17:04 Gazva Re: Silviebaris
Ďakujem za upozornenia. Ale na to sa teraz vykašlite. Dožijú sa dvoch rokov a môžem byť pripravený na iný spôsob keď nebudem spokojný s rastlinstvom.
Ale inak sa to určite dá - nemohla si jednoducho niekde urobiť chybu? Každé akva je iné a hold smola???? Niekto kŕmi celý život živím kŕmením a to aj neopláchnutými nitenkami a nemá problém. Iný ti povie po jednej skúsenosti nikdy viac /všetko mŕtve po čistých komarích larvách/. Tým nechcem sekať frajera, lebo v podstate len začínam rozmýšlať nad týmito vecami a súvislostami. Ale dá sa to. Pozri si nádrže s vyhľadávaním ramirez napr. rybicky.net/nadrze/19007 ma ich tam od 2018 to sú skoro tie 2 roky ak už nie sú pasé:) ale aktualizácia je z 2021 tak hádam.
Táto paní ich má rok tak hádam jej tiež ešte vydržia. rybicky.net/nadrze/31094
Je ťažšie nájsť aktualizovanú v poslednej dobe (veľa ich nie je aktualizovaných, čiže netreba polemizovať či sa im darí či nie), ale sú tam. A samozrejme ich vela dopadlo zle (tých ramireziek). Ale to aj kopa iných nenáročných rybičiek pri pokusoch nás amatérov.
Myslým že s rozumom pri nízkych dávkach (slabšie svetlo, bez CO2) dodanie živín /ak sa správne určí ktoré chýbajú/ s tým, že sa neprekročí ich hranica s pravidelnou výmenou vody može fungovať.
Ked mi chýba vo vode nejaká žložka ju nedoplním, lebo by mohla skapať ryba. Tak prečo ju ten druhý neodstraňuje keď ju tam má?
Samozrejme vždy je každá zmena risk a zvlášť pre chúlostivé ryby. Ale keď mi budete tvrdiť že sa to nedá, tak sa za dva roky k tomu dopracujem s par mŕtvolkami a potom vám ukážem :) – recesia
Ako pýsal Brodys: Tak určitě, jak řekl Paracelsus, každá látka je jed, záleží pouze na množství
Ale naozaj ďakujem za rekcie
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 16:52 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: Gazva
Doporučuji i test na Fe. Ty hodnoty z vodárny jsou orientační protože nikdo nezaručí co ti skutečně doteče domů. Záleží jestli si chceš s tou úpravou vody hrát nebo použiješ univerzální ozkoušené hnojivo. Bez plyného CO2 to není tak náročné na ladění dávkování živin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 15:53 Brodys Re: Gazva
Asi základní je u téhle metody pravidelná výměna vody, tím si vlastně i nějak pohlídáte kumulaci některých prvků a popřípadě otravu. Osobně po výměně vody změřím NO3 a dle toho zjistím pomocí kalkulačky kolik bych měl mít PO4,dle ideálního poměru. Na zjednodušení dávkování se dá použít ještě
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Pak když se mi chce, ještě někdy přeměřím. PO4 tedy dávkuji pouze jednou týdně (pokud v průběhu nenaměřím nízkou hladinu) po výměně, celkem se v nádrži drží.
Mikro a makroprvky dávám každý den takovou střední dávku, ale u vás bych šel cestou minimální dávky ;-)
Na měření kapkové testy, nejlépe asi JBL, NO3, PO4 a asi by bodlo i kalium, podle něj by se dalo odhadnout dávkování makro prvků,ale osobně nepoužívám, věřím, že zarostlá nádrž má spotřebu a je pro mě dostačující znát hladinu NO3.
Ale nemám nikterak háklivé ryby a nemám zkušenosti co to s těmi Ramirezkami udělá, jak píší ostatní..... takže bude nutné rozhodnout, co je důležitější a dle toho jít dál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 15:42 Silviebaris Re: Gazva
Psal ti to Václav a ja to potvrzuji,ale jinak dělej jak uznáš za vhodné..
Ony ty ryby neskapou hned,ale postupně se jim zkracuje život..
P.S.nedávno se to řešilo v tématu dusičnany a dusitany..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 15:31 Gazva Re: Brodys
Brodys napsal: Být ve vaší situaci, koupím za pár kaček PMDD, makro,mikro,KH2PO4 a KNO3, zvlášť rozředil. Přidával bych mikro a makro a pak dle testů dusík a fosfor na poměr 16:1.
akvarijni-hnojivo.cz/…
Zaujala ma táto možnosť. Namiešať niečo, čo by doplnilo do hodnôt NO3 ostatné prvky. Predstava zmes mikroprvkov so zžlezom vo vhodnej forme (v rozumnej koncentrácii) a prípadne fosfor do pomeru s NO3

Rozumnou koncentráciou myslím nejaké minimálne hodnoty (pri slabšom svetle bez CO2 spotreba nebude vysoká)

Tých mikro prvkov vo vstupnej vode nebude vela (vodárne udávaju iba železo a to buď nemeratelné <0,01 /niekolko uzlov/ alebo 0,011-0,018 /par uzlov/ - neviem ktorý uzol mám, to by som mohol ešte vypátrať)

Aké parametre by som musel pri tomto uvažovaní nutne zmerať - PO4, NO3...? čím a ako presne

Keby som sa do takého niečoho pustil, tak by som samozrejme aj tak musel pravdepodobne prisadiť rastliny a počkať nech sa rozbehnú aby to mal kto papať. Novým rastlinám sa asi nevyhnem (ale čo ak neporastú ani tie, to už asi niečo vyskúšam).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 14:37 Brodys Re: Gazva
Tak určitě, jak řekl Paracelsus, každá látka je jed, záleží pouze na množství :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 14:16 Gazva Re: Silviebaris
To je zaujímavé. Keď si dám vyhľadať nádrže s ramirézkami, tak je tu XX do ktorých lejú komplexné hnojivo, PPMD, tekutý uhlík, sítia CO2...a nemajú s nimi problém /aspon podla popisov nádrží)

Takže sa to s rozumom iste dá. Netvrdím že to chcem /nechcem/, ale zbieram informácie a možno...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 12:51 Silviebaris Re: Gazva
Hnojenim,dávala jsem easy life profito a ještě přidávala sanytr-dusičnan draselný..během 6-7 měsíců jich pošlo asi 12 ramiréz..
Nic nedávam,jen kdyz si vzpomenu šupnu ke kořenům jílové kuličky od bivoje..stonkovky mi taky postupně odešly,ze začátku byli krásné a pak šly do za*ku..bez hnojení ani rána,a já nejsem chemik..nerozumim tomu,tak to tam raděj nedávám..Každý máme jinou vodu,taky ryby nadělaj svoje,udržba a to je jedno z druhým,v jednom akváriu mi roste jedno a v druhým zase druhý..všechno mi všude neroste..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 12:50 Gazva Re: jakaf
S tým problém nie je, voda sa pomaly mierne hýbe všade a prietok mám nastavený na minimum (práve preto že nehnojím NPK a nedávam CO2). Kal sa nikde neusadzuje. Nebadám rozdiel čo sa týka pozície v akva. Tam kde je prúd najväčší som mal skôr problém s čiernou štetičkovou riasou (už ju nikde nevidím -nejaké zbytky)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 12:40 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: Gazva
Nazdar,to že ti rostliny nerostou všude stejně může být způsobený i prouděním vody - živiny se k rostlinám ve vodním sloupci dostávají při proudění vody a ty můžeš mít na některém místě v akváriu slabej,nebo žádnej proud a tím pádem málo živin pro rostliny v tom místě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 12:32 Gazva Re: Silviebaris
Fu a čím sa ti to podarilo vybiť konkrétne (len pre informáciu).

Ty radíš cryptocoryny - ale veď to je podobný druh ako echinodorus čo sa týka nárokov (koreňová/ružicová rastlina), tiež im treba niečo do dna ak nebudem mat šťastie.

Zároveň hovoríš, že ti nerástli stonkovky bez hnojenia - ale tie mne rastú. Dokonca aj tie červené. S tými som max. spokojný. A tie /stonkovky/ mi tiež odporúča Václav. Takže neviem...

Alternanthera reineckii Mini je v akva si najkrajšia rastlina, tak si nemyslím že to bude s živinami až tak zlé (tiež potrebuje svoje) - nemala by to byť menej náročná rastlina ako tie ostatné. Preto si stále myslým, že len niečo chýba, ale určiť čo je asi na inú debatu a tu mi stým nikto nepomôže (musel by som veľa študovať, nabrať hodne skúseností a prejsť veľa nezdarmi za x rokov v pestovaní, aby som to vedel "určiť" bez presného testovania (ktoré asi má tiež svoje limity). Preto ma napadlo komplexné hnojivo ako jediná možnosť. Nenašiel som zmienky o tom že si niekto vybil akva s komplexným hnojivom...max zistil že mu nepomáha tak ho zrušil...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 12:06 Silviebaris Re: Gazva
Václav má pravdu s těma cichlidkami a chemii,já si tak vybila všechny a to jsem jich teda měla,dokup nový rostlinky a vykašli se na hnojení,taky jsem měla spoustu stonkovek,ale všechno šlo ven,bez hnojení mi nerostlo nic..a ted mám jen samý cryptocoryny a rostou..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 11:57 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: Gazva
Nazdar koukám že máš v prezentaci osvětlení studené a teplé bílé,co se místo hnojení zaměřit na změnu osvětlení,na led plnobarevné.Já změnil typ světla a rostliny okamžitě pookřály a začaly růst jako divý.Před tím se všelijak kroutily a moc se jim nedařilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 11:51 Gazva Re: vaclav
No ale zaujímavé je, že práve tie červené nejako rastú a nechám si ich do kedy budú :)
Nejaký koberec som neočakával (hustý porast), skôr nižšie rastliny pre vymedzenie priestoru. Ale nejaký nižší ech. by hádam rásť mohol (alebo majú niektorý ľudia v prezentáciach bez zásobného substrátu bez hnojenia iba šťastie na vodu?, niektorý pridávajú práve iba komplexné hnojivo). Alebo som zle naštudoval...

Skúsim teda iné rastliny (v inej téme).

Ešte k hnojeniu (keď je takáto téma) pre rozšírenie obzoru /prípadne pokusy/ - ak nie je vo vode nejaký mikroprvok na limite /nad ním/ a prihnojí sa komplexnym hnojivom s mikroprvkami bez dusíku a fosforu podľa doporučenej dávky (prípadne niečo namiešané aj s fosforom), živočíchy by to nemalo žiadno ohroziť (ked prežívaju ludom krevetky a slimáky), hodnoty medi a železa by nemali vystúpať vysoko pri pravidelných výmenach vody. Ja by som v tom zas asi nevidel až takého strašiaka na vykapanie populácie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 11:12 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Gazva
Pokud tam to NO3 bude tak se část určitě dostane do vody. Podle mě jsi rostliny pořídil dost nevhodně hlavně ty červené snaha dělat nějaký koberec se ti s tím co si zasadil asi taky nepovede, takže si sežeň nenáročné rostliny a hlavně stonkovky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 10:22 Gazva Re: vaclav
Plne súhlasím. To bola aj moja predstava - nechať rásť to čo pôjde a prioritou sú ryby.
Ale z tých nízkych nerastie nič ako by malo (niečo tam musí byť limitujúce).
Staurogyne repens - suhlas, ale ostatné..

Skúsim asi ešte zasadiť iné druhy bez nejakých zásahov a uvidím, ale pochybujem.

Ale stále ma zaujíma otázka. Pri použití NPK tabliet do dna (či už tie guličky v rozpustnej tablete, alebo denerle tableta /či ako sa to volá) sa bude do vody uvolňovať aj NO3? Som v tom naozaj amatér.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 10:05 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Gazva
Cituji: Tato rybka se dožívá kolem dvou let. Je náročnější na kvalitu vody, choulostivá při přelovování a změnách parametrů vody. Ve špatném prostředí trpí mnoha chorobami, např. vodnatelností a tuberkulózou. Rybky jsou navíc citlivé na chemikálie i léčiva. V akváriu vyžadují prostředí plné úkrytů, jeskyněk, kořenů, množství dobře rostoucích rostlin a klidné, mírumilovné společníky.
Řešíš, že ti nerostou některé rostliny a pokud začneš ještě přihnojovat s ramirézkami se rozluč i tak je to krátkověká rybka. Nikomu neroste všechno, co zasadí musíš se soustředit na rostliny které ti rostou, a ne řešit ty které nejdou. Staurogyne ti bez CO2 neporoste a když ano musel bys mít kliku na vodu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 09:51 Brodys Re: Gazva
Být ve vaší situaci, koupím za pár kaček PMDD, makro,mikro,KH2PO4 a KNO3, zvlášť rozředil. Přidával bych mikro a makro a pak dle testů dusík a fosfor na poměr 16:1.
akvarijni-hnojivo.cz/…

Nebude to stát víc než 3 točené a vydrží to dlouho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 09:13 Gazva Re: jab63
No veď to je problém - nemám skúsenosti. Na stonkových nebadám nejaké nedostatky , keď sa sem tam objavil pokrútený list tak sa to napravilo - Bór? Vápnik to hádam vzhľadom na tvrdosť vody nebol. A teraz sa rozmháha GSA riasa (málo fosforu?).

Problém je s koreňovými rastlinami. Slabý rast alebo zastavený, odumieranie starých listov (žltnutie - hnednutie - hnitie). Nové listy sú veľmi bledé (u rastlín s ílovou guličkou trošku menej, ale bledé). Železo?, dusík? sýra?
Odumírání okrajů a konečků listů - meď?
odumírání rašících listů, odumírají růstové vrcholky listů, srolované listy - niečo také by som mohol povedať o Staurogyne repens - Bór?
Tento stav prakticky trvá od začiatku, akurát keď bolo viac svetla sa to dialo rýchlejšie. Ak s tým niečo neurobím tak o tie rastliny prídem.

Jedenoducho môj pocit je, že tam chýba všetko ako si už písal :) Až na ten vápnik.
Nikdy som nechcel ísť cestou hnojenia, ale myslím že toto nevyrieši ani zasadenie iných rastlín (skúsim v inej téme nech niekto poradí niečo nízke z j. ameriky, ale neviem, toto predsa nie sú náročné rastliny).

Preto by som rád vyskúšal nejaké komplexné hnojivo s mikroprvkami na týždennej báze, ale ten seachem je určite nevhodný kvôli Ph nad 7 (železo sa hneď vyzráža) - podľa mňa.
Viete poradiť nejaké iné? A či to vôbec stojí za skúsku.

A ešte mám jednu otázku. Keď použijem NPK tablety do dna (tie guličky v rozpustnej tablete na invital), bude sa do vody uvolnovať NO3?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2021 23:53 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: Gazva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2021 23:48 Gazva Re: vaclav
No, ved preto mi jedine vŕtjú hlavou tie mikroživiny. Ta hodnota NO3 musi byt dostatocna pre tie nenarocne rastliny bez silneho svetla a CO2, ci?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2021 23:45 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Gazva
Máš tam ramirezky tak se na nějaké hnojení vykašli nebo je někomu dej. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2021 22:58 Gazva Re: vaclav
No mam JBL papierikovy test: NO3 je 10+ (tak 15-20, 25 to nie je) (vstupná voda testom 7-8 ml/l), No2 - 0, GH zosedne 1 a pol stvorceka (10?), Kh 9?, Ph 7.4?, chlor nula - toto meriam stabilne

To NO3 viac menej sedi lebo hodnotu 7.5 udavaju aj vodarne Puchov (asi uzol lekaren)
www.povs.sk/…
www.povs.sk/…
a este v inych reportoch udavaju vapnik+horcik 2.4mmol/l asi tvrdost Gh-14?

su tam aj dalsie roky - stale +- rovnake udaje

Pridam ryby :)
Inak info je aj v prvom prispevku pod pod
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.06.2021 22:26 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Gazva
Kup si základní testy a vodu si změř, měl by ses zaměřit na to podstatné, a to jsou makro živiny seachem Fluorisch to jsou stopové prvky možná s trochou draslíku. Pokud ti bude scházet dusík (NO3) tak si s tím nepomůžeš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2021 22:20 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: Gazva
Zadal jsem Flourish Comprehensive. S tou intenzitou světla nevím, připadá mi, že je světla dost takže už je to jen na hnojivu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2021 22:00 Gazva Re: jab63
vdaka, a ake hnojivo si dam zadal, ten seachem Fluorisch som tam nenasiel ale inak zaujimava stranka
Takze by som mal zatial iba cakat?
A ked tak nad tym premyslam neviem ci je to vhodne hnojivo pre moju vodu nad 7pH koli forme zeleza?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2021 21:40 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: Gazva
Podle rotalabutterfly.com/… by jsi mohl jít až na 4,8 ml ale nejsem si jistý, že je to správné řešení. Platí to pro zaběhnuté akvárko a to zatím nemáš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2021 21:29 Gazva Re: jab63
v prispevku nizsie je to napisane (aj nejake udaje o vode), 2ml (doporucena davka v navode je 3ml)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2021 21:22 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: Gazva
Kolik toho hnojiva dáváš? Jestli to z těch fotek správně čtu tak ti odcházejí staré listy. To by ukazovalo na makro prvky. Nové listy jsou žluté a to je zas záležitost mikro prvků. Nejsem odborník ale připadá mi, že kromě vápníku chybí skoro všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2021 19:35 Gazva Re: Gazva
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,
Nenájde sa nejaký odborník prosím. Mám pokračovať v pridávaní Seachem fluorisch? Čo by mohla byť príčina ak nie málo mikroprvkov. Mám byť trpezlivejší?
Zatiaľ nebadať žiadne zlepšenie. Do dnes som týždeň aplikoval CO2 Vital 1.5ml - vláknitá riasa úplne zmizla (končím s aplikáciou). Ale rozmohla sa GSA (asi - je to ono?). Neviem či ma to má znepokojovať, ale asi áno nakoľko nedochádza k zlepšeniu rastlín. Ale ked som vytiahol jeden ech. tenellus (s troma malými lístkami), tak korene mal dlhé a biele.
Foto 1 Ech. tenellus - aj ten napravo tomu zasibalo ale viac nerastie
Foto 2 staurogyne_repens uplne odchádza, v pozadi ech. quadricostatus/magdalensis (nemá dobre zasadené korene ale druhý dobre zasadený je na tom podobne) - matičné rastliny umreli. v pozadí napravo najmladší ech. latifolius
Foto 3 ech. latifolius nový odnož - síce pekne rastie ale je absolútne bledý (ešte viac ako matič. rastlina) Tie emerzne listy ozraL ancik (nedaval som vtedy 4 dni tabletu), nove nechava.
Foto 4 sagittaria subulata - aj tá ma sem tam žlté lístky ale inak som s nou spokojný
Posledná - riasa
Stonkové rastliny rastú stále nemenne a s farbami som tiež spokojný (na velkej alt. rein. síce nie sú plne vyfarbene spodné listy ako pri troch sv. lištách, ale to neriešim)

Alebo ak robím niečo vyslovene zle tak ma sprdnite :) - čítam to tu ostošesť (všetky možné témi), ale niekedy je to ťažké dať si všetky veci do súvislostí. CO2 inak nebudem pridávať asi nikdy - tam cesta nepovedie.

Verím že veľa ludí bude tvrdiť, že je tam málo svetla, ale lišty mám položené na skle 2cm nad hladinou a tie LED sú naozaj výkonné. Výkon 16,8W (110 lum/W žiadny rozptyl mimo akva) je ekvivalent minimálne 3*16.8= 50W T8 s reflektorom (0.3W/l). Pri zapnutí tretej lišty je to presvietené že aj ryby nechápu a rastliny to vtedy doslova pálilo (aj stonkove zavierali listy po 6 hodinách).
Pri návrhu som vychádzal z www.123led.sk/… lebo nik nevedel určiť výkon pre LED svetlá
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2021 12:53 Gazva – Hnojenie
Ahoj, nejako mi nerastú korenové rastliny (stonkové idú pekne). Echinodorus quadricostatus/magdalensis, Echinodorus tenellus, Echonodorus latifolius - pár lístkov pribudne ale sú bledé a slabé. Staurogyne repens - prakticky sa zastavila a skôr odumiera, skoro žiadny prírastok. Nevidím rozdiel u rastlín pod ktoré som dal Bivoj/JBL guličku (resp minimálny). Nemali by to byť náročné rastliny.
Pôvodné svietenie 3x8,4W LED 8hod. som znížil na 2x8,4W a 6 hodín - riasa ustúpila. Ale rastliny sa zastavili (do vtedy rástli ale aj sa staré listy rozpadali).
Tá sa opäť objavuje so slnkom (letom) - presunul som svietenie cez deň (svietil som večer ale cez deň dopadalo svetlo). a nastavil 8 hodín 2x8,4W (7:00-11:00, 13:00-17:00).
Skúsil som pridať 2. týždeň 2ml Seachem Fluoris či rastlinám nechýba nejaký prvok (železo). Uvidím.

Moja základná otázka je či robím dobre :) (aj keď to uvidím).
A potom je moja otázka ohľadom dusíka , ktorý by mohol byt tiež príčinou? Je hodnota NO3 okolo 15mg/l dostatočná - nespotrebujú všetko stonkové rastliny? Test mi ukazuje stabilne hodnoty 10+ (vstupná voda 7/8 ml/l), No2 - 0, GH zosedne 1 a pol stvorceka (10?), Kh 9?, Ph 7.4?, chlor nula

Ešte ohľadom vstupnej vody - test sedí s oficiálnymi údajmi s vodárne. Tie udávajú stálu hodnotu NO3 7-8 mg/l, železo 0,02 mg/l a vápnik + horčík 2,4 mmol/l
Viac údajov nedávajú. Z toho usudzujem málo železa.

Edit: Uvedomil som si že, tá hodnota 10+ by mala byť v poriadku s ohľadom na obyvatelstvo a nemala by obmedzovat ani rastliny.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 12:56 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Papik
To je pravda. Ideální je, když má člověk k dispozici pravidelné laboratorní rozbory.
Přesto se dá podle obsahu živin v tom kterém krmivu (a jejich retence) odhadnout, kterých živin se takto přes ryby dostává zpět do vody relativně více a kterých méně.
Ale kdo by si s tím lámal hlavu, když jsou tu ty rozbory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 11:10 Muž Papik [617] Re: Sid
Na to nelze bez pravidelného měření vody odpovědět. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 07:06 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Papik
...Živorodky hnojí dost samy o sobě, maximálně bych přidával mikroprvky s železem...
Jen řečnická...
Živorodky sice hnojí dost samy o sobě, ale je jejich "metabolický odpad" zárukou dostatečného zdroje všech makroprvků? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 22:30 R Muž Anthrax [4739] Re: jakaf
Tak tohle hnojení IMHO nevyřeší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 22:27 Muž Papik [617] Re: jakaf
Říkám mu "začátečnické hnojivo", protože ho mají všude a často ho kupují začátečníci. Taky jsem ho kdysi koupil. :-D

Vydal jsem se poměrně brzo cestou testování vody a pak hnojil už jen mikroprvky, hořčíkem a draslíkem, které v mé zdrojové vodě chyběly, takže nejsem ideální kandidát na odpověď. Aktuálně nehnojím vůbec, místo toho mám v akvárkách hlínu.

Komplexní hnojiva mohou do tvé vody přidávat prvky, které v ní už jsou a tím zvyšovat jejich koncentraci. Výměny vody koncentraci snižují, ale časem může přesto narůstat a nakonec blokovat příjem prvku jiného. Je to všechno trochu alchymie, můžeš buď testovat nebo pozorovat rostliny, ale k tomu je třeba určitých zkušeností.

Živorodky hnojí dost samy o sobě, maximálně bych přidával mikroprvky s železem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 22:26 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: Anthrax
Rostliny rostou,ale nějak divně - vyrostou do půlky výšky akvárka a pak si jakoby začínaj lehat do stran a odnožovat + větvit se,všechny mimo růžkatce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 22:24 R Muž Anthrax [4739] Re: jakaf
Máš nějaký důvod hnojit? Nerostou rostliny nebo mají nějaké projevy nedostatku? Pokud ne, tak bych se do toho nepouštěl. Hnojičů máš dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 22:17 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: Papik
Ok teď ať se vrátíme k hnojení,jakej máš názor na ten bioflor od rataje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 22:13 Muž Papik [617] Re: jakaf
Pak je to OK. Nechci tě nějak peskovat, jen jsem chtěl poradit. Sám jsem narazil u černých flexi obkladů ze Sklorexu, mezi kterými je spousta vápence, který se postupně rozpadá. Ale jsme už mimo téma hnojení, takže nám to tu admini brzo promažou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 22:08 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: Papik
Vodu si nechám v pátek komplet udělat rozbor u mě v práci od kolegyně v laborce.Pak sem dám parametry.Rozbor bude důkladnej,od laborantky co dělá rozbory pitný a užitkový vody ve vodojemech a systémech vytápění.
Edit: To byla první věc,co jsem udělal,nic nešumělo.
To dno je objednaný na webovkách Rataje,tak snad by tam neprodávali nevhodný dno předpokládám.1 pytel stál 90kč jemnější a 110 kč ten hrubší na povrch.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 62

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 74958x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10843-hnojeni?od=301