Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnojení

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 29 Přejít na další stránku   1  
Hnojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2017 14:43 Muž Tudy [330] - Krevetky
Však už hnojím i univerzálem a souhlas - pokud K plus nepomůže, nakonec se stejně uchýlím k míchání vlastních roztoků, jak to děláte vy, protože rozdíl už nebude +/-150 Kč,- ale mnohem víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2017 14:24 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Tudy
No bežná dávka je 14g na pol litra roztoku. To je asi 3Kč keď si to rozrobíš sám versus fľaštička za 200Kč.

Tým samozrejme nechcem hovoriť, že je to zle; každý si stanovujeme hodnotu svojho času a je normálne platiť niekomu inému za môj komfort. Len s Maqom predstavujem tú druhú možnosť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2017 14:23 Maq Re: Tudy
No, ono když postupem času zjistíš, že těch různých hnojiv potřebuješ třeba šest... Ono těch živin je docela dost a na jejich vzájemném poměru taky záleží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2017 14:07 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Maq
+/-150 Kč na ceně hnojiva neřeším, při mé spotřebě (flašku 500 ml mám skoro na rok) a koupit láhev je pohodlnější. Spíše mi jde o věrohodnost prodejce/produktu a ta byla otřesena.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.11.2017 13:36 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Maq
Mne príde 92% čistota na akvárium dosť málo.

Ale máš samozrejme pravdu, najlepšie je si to kúpiť a namiešať sám.
Btw. ja som bral posledne tu:
akvarijni-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.11.2017 13:30 Maq Re: Tudy
www.kovyachemie.cz/…

...nepatrný rozdíl v ceně, což?... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.11.2017 13:13 Muž Tudy [330] - Krevetky – K plus
Tak prý mají špatně natištěné etikety, omlouvají se a jde na 100% o síran draselný. Raději udělám zkoušku na NO3 (což jsem i prodejci řekl) než to začnu lít do akvária, ale snad je to OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2017 22:25 Maq Re: NHKG
NHKG napsal: síra pokud je mi známo není pro akvaristiku důležitá
Síra je biogenní makroprvek pro rostliny i živočichy. Málokdy se řeší, protože ve vodovodní vodě je jí skoro vždy dostatek a nadbytek je běžný a málokdy dělá paseku. (Jen když se ve dně při sakra nízkém redoxu sírany redukují na sulfan, tedy v těžce zanedbaných akvárkách.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 21:04 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Magic
Nejraději bych tu láhev otevřel a udělal s 1 ml vzorkem test na NO3. Moje důvěra v jejich solidnost dost klesla rozzureny . Ale spíš tam zajdu a vrátim to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 20:55 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Tudy
Jj je v tom bordel. Posledná veta na webe zas hovorí o fosfore... ne
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 20:54 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: NHKG
Jde mi o to, ze jsem chtěl výhradně síran (kvůli Agassizkám) a byl jsem buď podveden, nebo v tom mají sami bordel, mrkni sem. K plus má jiný text, než moje láhev a přitom se jedná o stejné hnojivo.
www.profiplants.cz/…
Edit: asi mě opravdu donutí, abych si to namíchal sám. Destilku ani síran nebude těžké sehnat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 20:50 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Tudy
O čem je řeč?
Sanytr = KNO3, takže dusík i draslík.
Síran draselný = K2SO4, takže jen draslík (síra pokud je mi známo není pro akvaristiku důležitá).

Není lepší si koupit jen čisté sloučeniny? Víš do čeho jdeš, znáš přesné složení i koncentrace a ještě ušetříš...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 20:46 Muž Tudy [330] - Krevetky – Sanytr
Jsem dost zmaten, etiketa je označena jako K plus a pod tím je text patřící dusíku, cituji "Koncentrované dusíkové hnojivo pro silně osvětlená..."- text patřící hnojivu s označením N plus". Na boku je zase drobným písmem řeč o draslíku. Tak nevím, mají v tom bordel, budu tam muset zítra volat... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2017 18:00 Muž Tudy [330] - Krevetky – Profiplants K plus
Pro info, dle sdělení prodejce jde opravdu o roztok síranu draselného, takže žádné dusičnany navíc. Startovací dávka bude 20 ml jednorázově a dále 5 ml 2x týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.11.2017 16:37 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Maq
Maq napsal: Ale ne, docela prakticky. Od toho jsou laboratorní pokusy a biochemická analýza...
No práve to je presne len teória, pretože je problém v laboratóriu nasimulovať reálne podmienky.

Neberte to v zlom, ale pripomenuli ste mi jednu prastarú pesničku: "Analýza dokázala ho*vno!" a jednu, tiež starú, myšlienku (i rastliny sú živé): "Živý organizmus sa za presne daných fyzikálnych a chemických (laboratórnych) podmienok zachová presne tak ... ako ho práve napadne."

Nespochybňujem, že laboratórne analýzy a pokusy sú užitočné, že môžu veľa napovedať i zistiť, len si myslím, že zatiaľ ani tam nedokážu plne postihnúť všetky aspekty, ktoré správanie živých organizmov ovplyvňujú. Niektoré výsledky môžu byť jednoznačné, no iné celkom nepreukazné a nezopakovateľné. I preto vždy po labákoch nasleduje testovanie v reále. V neposlednom rade, pamätajme, že laboratórne analýzy svojho času preukázali neškodnosť freónu, no dnes to už má odvahu tvrdiť len málokto. Problém vtedy mohol byť aj v tom, že zabudli do labáku priniest ozónovú vrstvu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 15:26 Muž Tudy [330] - Krevetky – Draslík
Profiplants K Plus dnes koupím, dám sem vědět, jestli to pomůže. Mimochodem mi začaly blednout a krnět i růstové vcholy u Pačule. Bahnatka a další rostliny zatím zcela OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2017 16:32 Maq Re: slavko
slavko napsal: Maq napsal: Výsledkem je, že nutriční potřeby rostlin dokážeme stanovit celkem spolehlivě.
Samozrejme len teoreticky...

Ale ne, docela prakticky. Od toho jsou laboratorní pokusy a biochemická analýza. Ta čísla jsou známa, nejlépe pochopitelně pro hospodářsky významné plodiny. Ale u nich je zase nejvíce odchylek od normálu, protože jsou cíleně šlechtěné nějakým směrem.
Odchylky od teorie jsou dané tím, že pouze v kontrolovaných podmínkách dokážeme živiny dodávat od nuly a žádné nám nikam neutečou. Například v akváriu, použijeme-li RO vodu a substrát bez živin.
Na poli je to pochopitelně složitější. Valná část ekologických problémů má ale původ v nějakém druhu nedbalosti, nedokonalosti, až prasáckosti (pokud mluvíme o Asiatech apod.). Poměry se dlouhodobě zlepšují, a kdyby se podařilo zrušit debilní "zemědělské politiky", mohlo by to být ještě mnohem lepší, v důsledku i v zaostalejších končinách, protože část efektivního zemědělství by se přenesla tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.11.2017 15:53 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: slavko
Hoci nie som biológ, verím, že rastlina potrebuje živiny nie len na rast, a tak potreba živín závisí aj na jej veľkosti. Aby sme tú veľkisť zistili, asi budeme potrebovať rastlinu vysušiť a zistiť hmotnosť sušiny. A nakoniec dôjdeme k záveru, že výživová potreba tejto sušiny je (po vysušení) blízka nule... Ešte to komplikuje fakt, že ak rastlina rastie pri vyššej dostupnosti prvku X, bude ho mať i v sušine relatívne viac ako tá istá rastlina rastúca v nedostatku X. Čiže očakávame, že obsah prvkov v sušine je stav východzí, teda povedzme príčina spotreby, no nakoniec je to do určitej miery vlastne len dôsledok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2017 14:41 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Maq
Maq napsal: Výsledkem je, že nutriční potřeby rostlin dokážeme stanovit celkem spolehlivě.
Samozrejme len teoreticky...

Maq napsal: Mnohem větší problém je, jak jim to potřebné množství dodat.
Praktickým dôsledkom nedokonalosti teoreticky "presného" výpočtu potrieb živín sú presolené (rozumej až toxicky prehnojené) oblasti, nie len v Ázii...

Hoci nie som biológ, verím, že rastlina potrebuje živiny nie len na rast, a tak potreba živín závisí aj na jej veľkosti. Aby sme tú veľkisť zistili, asi budeme potrebovať rastlinu vysušiť a zistiť hmotnosť sušiny. A nakoniec dôjdeme k záveru, že výživová potreba tejto sušiny je (po vysušení) blízka nule...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.11.2017 13:59 Maq Re: LeRi
LeRi napsal: Sto lidí sto chutí u rostlin troufnu si tvrdit je to stejné a nezlobte se na mne ale nikdo asi nikdy nezměří kolik a jaké živiny v dannou chvíli každá jednotlivá rostlina potřebuje a spotřebuje. ;-)
Jídlo i rostliny vypadají jinak na povrchu a jinak při analýze.
Neexistuje "doporučená denní dávka" vepřového, ale lze určit, kolik člověk potřebuje různých látek ke správné výživě. Takže se lišíme v náklonnosti k "obalům", podstatu potřebujeme všichni vcelku stejnou. Všichni máme v krvi hemoglobin a kosti děláme z vápníku a fosforu - chutě s tím nenadělají vůbec nic.
A teď rostliny. Dub a šípatka vypadají velmi nepodobně, ale většina biologických funkcí je totožná nebo velmi podobná. Takže například složení základních látek nezbytných pro život každé vyšší rostliny je takové, že na jeden atom síry potřebují asi pětatřicet atomů dusíku, na jeden fosfor asi šestnáct dusíků, atd. Větší rozdíly jsou jen u vápníku a křemíku (které jsou významnější strukturálně než metabolicky).
Není to železné pravidlo a jedním z důvodů odlišných nároků je právě vzhled rostliny. Dub vyrábí velkou masu ligninu, šípatky celkem málo. A podobně. Jenže zrovna akvarijní rostliny jsou morfologicky tak nějak velmi podobné - všechny jsou to vytrvalé byliny, celozelené, málo investující do generativního rozmnožování, do podpůrných pletiv, apod.
Výsledkem je, že nutriční potřeby rostlin dokážeme stanovit celkem spolehlivě. Mnohem větší problém je, jak jim to potřebné množství dodat. Například při nestejném pH se může velmi měnit dostupnost (schopnost přijímat) řady živin (železo, bór, fosfor, hořčík...). Moc také záleží na tom, co se děje v akvarijním dně. A je-li jedna živina v nadbytku, může negativně ovlivnit příjem jiných živin; zásadní vliv v tomto ohledu má forma dusíku (NH4 nebo NO3) a kompetice mezi kationty (NH4, K, Na, Ca, Mg).
Toto (a nikoli rozdílné "chutě" rostlin) je hlavním důvodem, proč nelze jen tak připravit nějakou univerzální formuli.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2017 12:22 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Magic
Fotka k příspěvku A ešte raz ten horčíkový deficit, tentokrát C. Pontederiifolia. (vľavo a hore sú už nové listy)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2017 10:28 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Jano45
Myslím tento K Plus.
www.profiplants.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2017 10:15 Jano45 Re: Magic
Je to K2SO4, ak myslis ten kali plus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2017 23:52 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Tudy
Najprv by som si položil otázku, čo to ten K Plus je. Čistý draslík to určite nie je (hydroxid draselný je silná žieravina, pH14). Aby to nebol zas len dusičnan.

Ale možností je kopec wtz. K2SO4, KH2PO4 (nepredpokladám), či dokonca KCl...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.11.2017 22:56 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: Tudy
Možná bude, ale důležitý je, že výsledek tam je. Jejich prodejnu mám nedaleko, pár zastávek metrem, chodím tam pravidelně, obsluha je naprosto bezkonkurenční a vím, že právě Profiplants si potrpí na kvalitu dodávanou zákazníkům. Za mě bez debat palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.11.2017 22:16 Muž larix [1420] Re: LeRi
To naformulovanie asi nebolo ideálne ale s myšlienkou sa z väčšej časti stotožňujem. Reagovať na chute jednotlivých druhov rastlín je určite nereálne. No vieme odmerať/odhadnúť/vypozorovať spotrebu živín všetkými rastlinami v akváriu a na tomto základe nastaviť hnojenie. Každé akvárium je unikát, takže instantné riešenie v podobe hotových zmesí nie je vždy optimálne. Na druhej strane, pre akvaristov(-tky), ktorí nemajú chuť alebo potrebu premýšľať nad výživou rastlín a uspokoja sa s čiastočne obmedzeným výberom druhov sú kvalitné komplexné hnojivá dobrou voľbou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2017 21:02 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: brukiz
To vypadá zajímavě a i všem ostatním díky za info. Zkusím ten Profilants K Plus a pak dám vědět.
Edit: nikde jsem nenašel složení, aby to také nebyl jen tekutý sanytr ... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2017 20:33 Muž brukiz [85] - Rostliny – Mokřanka
Fotka k příspěvku Přidávám taky zkušenost experimentu s mokřankou.

Měl jsem s ní šílený problémy, ale povedlo se mi najít řešení a to vysoké navýšení draslíku. Používám Profiplants K Plus a dávkoval jsem denně 3 ml na 125 l, což dle jejich propočtů byl ideal na středně zarostlé akva, které právě mám. Zkusil jsem zvýšení na 5 ml/den a bylo vidět nepatrné zlepšení. Zvedl jsem to na 7 ml/den, což dle tabulek Profiplants je už dvojnásobná dávka silně zarostlého akva. A výsledek? Asi nemusím komentovat. :-)

Vstupní hodnoty vody jsem ani nikdy neměřil, jen NO3, které je na hranici okolo 25 mg/l.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2017 20:32 Muž LeRi [315] Re: Maq
K tomu článku mám jen malou výhradu a to v části kompletní univerzální hnojiva; , mohl by mi autor říci na co mají zrovna chuť moje cryptocorynie 4 druhy, na co zrovna sagittarie , lobelia cardinalis, Bucephalandra,Microsorum a Echinodorus 'Indian Red ? Každá z nich zřejmě na něco jiného, tak jim dávám tu směs a všem to chutná. Sto lidí sto chutí u rostlin troufnu si tvrdit je to stejné a nezlobte se na mne ale nikdo asi nikdy nezměří kolik a jaké živiny v dannou chvíli každá jednotlivá rostlina potřebuje a spotřebuje. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.11.2017 20:00 Maq Re: Tudy
rybicky.net/clanky/1630-nemusi-to-byt-jen-pmdd

Výborné jsou i další články téhož autora ;-) :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2017 19:31 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Maq
Používám jen Tetra PlantaMin 7 ml týdně, dusičnany nechci zvyšovat kvůli Agassizkám. Je nějaká jiná možnost, čím hnojit ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.11.2017 18:06 Maq Re: Tudy
Tady bych si vsadil spíš na draslík. Hnojíš draslíkem, třeba sanytr (KNO3)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2017 16:49 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Magic
Fotka k příspěvku Dost mi to připomíná Mokřanku u mě, ostatní rostliny takové příznaky nemají.
Vstupní voda:
Dusičnany: 2,4 mg/l
Vápník: 27,9 mg/l
Hořčík: 3,3 mg/l
Tvrdost: 0,83 mmol/l
Tvrdost něm. stupně: 4,6 °dH

Může to být také nedostatek Mg ?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2017 14:36 Muž Jarry [1433] Re: Magic
Hezká ukázka, každopádně vodu, co ti teče z kohoutku, nezbývá, než závidět;-) V tomto případě bych nedostatek horčíku skoro oslavovalpivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   16.11.2017 14:21 Muž Magic [879] - Rostliny – Nedostatok horčíka
Fotka k příspěvku Keď už som si to otestoval ns vlastnej koži, hodím to i sem, niekomu sa to možno bude hodiť.
Nedostatok horčíka na listoch staurogyne. no

Sorry ten odraz ledky, tomu sa pri fotení tohto kúta zhora nevyhnem.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2017 20:58 Muž Zip [277] Re: Magic
No taky jsem si to tak nějak myslel, ale napadlo mě, jestli si to nemyslím špatně smich
Na Feroxu je napsané dávkování 3x týdně, já dávam denně. Na Seachem Flourish je dokonce 1x týdně, ten jsem taky dával denně.
Třeba to tak ale píšou, aby si to lidi kupovali, předsi jen někoho to může odradit, denní dávkování. A optimum může být jinde........
Tak asi tak mé myšlenkové pochody ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2017 20:49 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Zip
Osobne by som čakal, že si rastliny dokážu spraviť jednodňové zásoby, ale môžem sa mýliť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2017 20:46 Muž Jarry [1433] Re: Zip
Já to dávkuju s odstupem asi 2h, na noc bych to nedával.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2017 20:36 Muž Zip [277] – Načasování hnojení
Zdravím a prosím o konzultaci.
Každé ráno přidávam KNO3 společně s KH2PO4 a večer FEROX, aby byl časový odstup mikroprvků (někde jsem to tady vyčetl).
Jen vlastně nevím jestli to zase není moc pozdě FEROX "na noc" :)
Díky za názory
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2017 18:19 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Magic
Díky za korekci, já už se díval na protonové číslo a nepřipočetl neutrony. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2017 18:18 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Tučňák
Atómová hmotnosť vápnika je 40, takže to bude 1mmol/l, alebo 5,6°dGH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2017 18:13 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: teakmon55
Pokud se nepletu, je to naprosto normální množství vápníku ve vodě. Doporučení pro pitnou vodu je alespoň 30mg/l a třikrát méně hořčíku. Jestli jsou rostliny v pořádku, osobně bych to nechal být. 40 mg/l vychází na nějaké 2 mmol/l, což je lehce tvrdší voda.

Ohledně toho hořčíku vyčkej na ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2017 18:01 Muž teakmon55 [6]
Zdravim.Podla vodárne mám vstupnu vodu Ca 40 mg/l a Mg 7 mg/l je to pomer 5:1.Mám pridať Mg aby som dostal pomer 3-4:1.A tá hodnota tých 40mg/l-Ca nieje moc?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2017 21:04 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Tudy
Všetko je škodlivé, záleží len na množstve. I hnojenie do vody môže zabíjať. No i ja som upustil už dávnejšie od hnojenia do dna, lebo pri mojom spôsobe údržby sa často niečo dostalo na povrch a často bolo aj vidieť, ako si krevetka v "rukách" drží guličku hnojiva z kapsuly a okusuje ju... No veď postupne mi krevetky aj pomizli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2017 18:39 Muž Tudy [330] - Krevetky – Osmocote
Tak Osmocote je doma, ale do akvária ho nejspíš nedám rozzureny . Na obalu se píše: "škodlivý pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky." Definitivně jsem se rozhodl hnojení dna zcela vypustit, ryby mají přednost. Rostliny co mám jedou i tak dobře, stačí jim hnojení do sloupce vody + rybí bobky. Kytky v obýváku budou mít Vánoce :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2017 16:46 Muž UndeR [80] Re: Zip
Ty NPK tablety používám taky. Dal jsem je k rostlinám do dna při zakládání akva. Myslím, že to docela slušně v tom začátku pomohlo. Jen E. Amazonicus na to přihnojení nějak nereaguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2017 11:03 Muž Zip [277] Re: Tudy
Já používal toto: www.rostlinna-akvaria.cz/…

Množství ti bohužel neřeknu, používal jsem to jen cíleně ke kořenům některých rostlin ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2017 09:53 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Zip
jj, díky, už jsem tu diskusi našel stydim a objednal tady
www.hnojivapraha.cz/…

Ještě technická k dávkování. Objednal jsem balení 12x po 7,5 gramu. Stačí tedy použít 8 balíčků po 7,5 g jako odpovídající dávku do 20 kg substrátu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2017 09:51 Muž Zip [277] Re: Tudy
Zkus prohledat diskuze, řešilo se to tu myslím vícekrát. Používal jsem je také, v kapslích na léky. Při odkalování občas něco vyplavalo, ale vodu to nekalí a dá se to případně zpátky lehko zastrčit. Teď nově zkouším PMDD jílové kuličky, tam zatím je brzo na hodnocení :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2017 09:28 Muž Tudy [330] - Krevetky – Osmocote
Ahoj, máte někdo zkušenosti s hnojivem jménem Osmocote ? Mám inertní dno (flexi písek) a rád bych rostlinám trochu přilepšil. Tohle hnojivo vypadá zajímavě, nekalí vodu ani když ho vyhrabete...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [29] ...... 62

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 74958x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10843-hnojeni?od=1401