Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnojení

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 44 Přejít na další stránku   1  
Hnojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2015 13:21 Muž Raeda [4] - Živorodky
Dobře, díky. Snad se mi bude dařit stejně. Ty JBL 7+13 nevypadají špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2015 12:49 Jindráš Re: Raeda
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Já -blbec-koupil ty--nejlepší,dle ceny--,Flora-Glo a Sun-Glo. Za obě 840Kč!!! Myslel jsem,že mi pomohou-za měsíc letěly do koše. Není nad obyč.,840,865,935,965. Dle rad zkušených tady akvaristů. A je to pravda. Nečetl jsem,ani neslyšel o -dobrých zkušenostech se speciálkama-. Já mám 840 a 965. 4.tis a 7.5tis Kelvinů. Normál a studená. A paráda. A nehnojím vůbec,jen maj každá v kořenech kouli JBL 7+13. 200l,16 rybek, 18 rostlin. CO2 jsem taky vyhodil. Teď jen upravuji vodu z RO. Nic víc nedávám a dávat nebudu,dokud to půjde samo. Nechci žádnou chemii,dokud to půjde samo. To chci,čisté,hezké,... Mám akva necelých půl roku,řasy zlikvidovali SAE a Neritiny. Dokonce i Ruduchu!! potlesk

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2015 11:58 Muž Raeda [4] - Živorodky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku No před pár týdny jsem akorát začal, takže je hnojivo snad zbytečné.
Je vůbec možné vést úspěšně akva, aniž bych musel hnojit, testovat vodu a přidávat co2? Minule mi to nevyšlo, květiny se zničily a začaly růst řasy. Šlo by se tomu stejnému osudu vyhnout třeba častější výměnou vody? (tu čtvrtinu za týden jsem rozhodně neměnil) Nebo vyváženým počtem ryb - rostlin?
Pro přehled přidávám fota. Je to chudé, ale o vzhled mi tolik nejde. Tu siamensis mám s třemi mečovkami týden, takže z nich moc poznat nebude a z té nižší asi taky, protože přebývala celý rok jen v té sklenici a svítit jsem začal teprve před několika dny. Uvažuji tedy, jestli přidat další (z vypěstovaných semen), nebo nechat jen tyhle a sledovat, jestli budou prosperovat.
Možná si i pořídím nějaké spec. zářivky pro rostliny, teď mám ty obyčejné. Můžete mi nějaké v rozumné ceně a delší životnosti doporučit?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2015 20:57 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Raeda
Bez presentace těžko radit. Ale obecně PMDD bez KNO3 můžeš použít, pokud měníš týdně minimálně čtvrtinu vody. Dávku je potřeba dát poloviční nebo ještě menší než je doporučená, záleží kolik máš těch rostlin. Rostlinám to pomůže, hlavně pokud mají nedostatek nějakého prvku (pozná se podle problémů s listy - nažloutlé, pokroucené a podobně). A počítej s tím, že líp porostou i řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2015 20:47 Muž Raeda [4] - Živorodky – Nejjednodušší a nejlepší způsob
Zdravím. Zajímalo by mě, kdybych akva nehnojil a chtěl bych, aby se rostlinám dařilo, jestli by bylo lepší mít rostlin víc, nebo míň. Mám akva 112l a osvětlení T5-2.24W s obyčejnými zářivkami (mám tu ještě T8-18W, ale tu nemám přidělanou). Momentálně mám v akva jen Hygrophila siamensis rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_siamensis a jednu další, která mi přežila ve sklenici s vodou od zrušení minulého akva.
+ další dotaz: Kdybych do hnojení šel (PMDD), mohl bych se obejít i bez drahých testů vody?
Díky za případné odpovědi.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.04.2015 12:44 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Horác
No dyk vim, ze jsem bambula. Ja si myslel, ze K2SO4+HCl->H2O+KCl+SO3, ale protoze bezne prodavana HCl je sama voda, a jeste nejakou dostanu, ze SO3 s tou vodou... neco jako kysele deste.

No ale jeste ze tak, kdybychom umeli vsichni vsechno, svet by byl smutne misto ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.04.2015 12:25 Muž Horác [3942] Re: Designer
Designer napsal: Ale jo, to mne napadlo taky, ze naliju HCl do K2SO4, ale co s tou sirou, uz tak ji mam ve vode vic nez bych chtel ... EDIT: I kdyz vlastne pri te vode v HCl, to bych vlastne ziskal KCl a H2SO4 Ještě si neodpustím ... Takhle to bohužel nefunguje :o) ... kyselina chlorovodíková ti kyselinu sírovou ze síranu nevytěsní ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.04.2015 10:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: larix
Tak dobre, konec blbnuti, objednam si KCl, i v p.a. to stoji par kacek za pulkilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.04.2015 10:32 Muž larix [1420] Re: Designer
Designer napsal: Ale jo, to mne napadlo taky, ze naliju HCl do K2SO4
Namiesto K2SO4 som mal na mysli KOH, ale to by tá reakcia bola ešte väčší rachot :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2015 10:20 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Sid
Solim malo a jsem zdravy, ale k pouziti v kuchyni se ani tak nechystam.

Jen potrebuju pridat KCl do vody Tanganiky, pac to mam ted samy sodik a to optimalni jiste neni, specialne kdyz se podivam, ze v Tanganice neni drasliku zrovna malo, ta voda obsahuje KCl 59mg/l, tak proc tam nedat co tam patri. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.04.2015 10:12 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Horác
...Jinými slovy, co nespotřebuješ, to můžeš (bez obav) využít v kuchyni...
Jisté obavy ale na místě jsou. Ani ne tak z předávkování, jako u lidí s nemocnými ledvinami... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2015 10:09 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: larix
Ale jo, to mne napadlo taky, ze naliju HCl do K2SO4, ale co s tou sirou, uz tak ji mam ve vode vic nez bych chtel...

Jen jsem si rikal, jestli to nekde nekoupim pres pult.

EDIT: I kdyz vlastne pri te vode v HCl, to bych vlastne ziskal KCl a H2SO4 (predpokladam SO3 by hned zreagovalo s vodou ze zredene HCl)... No nejsem chemik, ale asi by ta reakce byla pekny rachot :-D . Ruce od tohodle pryc!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2015 00:08 Muž larix [1420] Re: Horác
Ešte ma napadla možnosť - trochu si doma zaneutralizovať smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 23:49 Muž Horác [3942] Re: Designer, larix
V lékárně to běžně na nic nepoužíváme, nicméně objednat to (jako lékopisnou surovinu)(tj. čisté) samozřejmě lze. Myslím, že mi tenkrát poslali nějakých 250-500g (?) Já jsem si z toho "vyráběl" zdravější sůl se sníženým obsahem sodíku (míchal jsem to s normální solí NaCl v poměru 1:1). Jinými slovy, co nespotřebuješ, to můžeš (bez obav) využít v kuchyni :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 23:35 Muž larix [1420] Re: Designer
Skúsil by som lekáreň.
EDIT: o tomto predpokladám vieš: akvarijni-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 23:30 Muž Designer [5695] - Cichlidy – KCl
Prosim, da se nejak bezne koupit chlorid draselny? Nebo ho musim i kvuli par gramum objednat jako chemikalii?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2015 12:37 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RBSC
V kazdem pripade, jestli to splnuje ta minimalni uvedena procenta, musi to byt dost ciste. Takze budu cekat ohledne primesi totez co jsem mel jako chemikalii. Co pises o tech limitech, ze by to pak bylo treba v zelenine, to mi smysl dava.

Ohledne predavkovani, nejde tady o hnojeni, jde o Tanganiku, kde je horcik k vapniku 3:1, a ja mam mekkou vodu (kolem 1mmol/l), ovsem tvrdost je zpusobena z valne vetsiny vapnikem. Proto ji chci o jeste 1mmol/l prizvednout horcikem, coz bude pro Tanganiku jeste stale OK, ale dostanu se s tim horcikem aspon k trosku lepsimu pomeru smerem k tomu co chci. Pokud bych ten pomer chtel dodrzet (predpokladam, ze co jsem nasel na webu jsou hmotnostni pomery), uz bych mel dost tvrdou vodu, takovych okolo 12dGH mi prijde pro Tanganiku celkem fajn. V tomto konkretnim akvariu jde u mne vyjimecne o ryby, rostliny jsou, ale klidne je podridim rybam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   22.04.2015 18:42 RBSC Re: Designer
Důvod proč se to tak uvádí je vyjádření obsahu co nejpřesněji, je to kvůli analytickým metodám(např.kvůli rozpustnosti, obsahu vody). Vzhledem k tomu, že je to hnojivo, musí splňovat státem stanovené limity obsahu těžkých kovů. Nejsou-li na obalu uvedeny například pesticidy, mělo by to být bezpečné(ale nezaručím na 100%). Větší riziko je už spíš v případném předávkování(což se stává občas u suchozemských rostlin minimálně).
Edit: Každopádně ovlivňuje složení kolonií mikroorganismů, řas, atp.(ale vzhledem k tomu, že jsi hnojil i předtím, bude to jedno). Vliv na raná vývojová stádia ryb neodhadnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2015 11:43 Muž Designer [5695] - Cichlidy – MgSO4*7H2O
Koupil jsem 1kg pytlik www.prohopo.cz/… , pac dosel co jsem mel koupen jako 98% chemikalii. Podle popisu na baleni obsahuje 16% MgO a 32% SO3 (proc se to udava tak blbe, je pro mne nepochopitelne, ale nejsem chemik, takze nechapu jako hodne dalsich veci), a melo by jit (jak si tak overuju podle tech procent) o MgSO4*7H2O. Mam se neceho bat, kdyz je to koupeno jako pytlik hnojiva (ve smyslu moznych nebezpecnych primesi pro vodni organismy) a nebo ne a hura s tim pro pouziti v akvariu?
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2015 20:36 Muž lojzalojzovic [327] Re: romant
pánové, moc děkuji za rady, jak bylo řečeno tak bude učiněno palec potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.02.2015 16:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: lojzalojzovic
Tech 30ml se Tvym redenim 50g/1l by do toho akvaria melo byt akorat ;-) . Jak uz jsem psal, tuto davku dat jen jednou a pak pockat co to udela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2015 16:53 Muž lojzalojzovic [327] Re: Designer
aa pardon, jedna se o větší z nich hrubý objem 126 l, počítal jsem to na 120litrů, při 90ti mi to vychází na 30ml, je to správně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2015 15:37 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: lojzalojzovic
Nevim kolik mas vody v akvariu, a akvaria tady mas dve :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2015 13:54 Muž lojzalojzovic [327] Re: Designer
dííky moc,
kno sem splašil v 50g sáčcích, rozředil jsem to v litru, podle kalkulačky mi vychází 40ml roztoku na zvednutí o 10mg/l, pokud sem to spočítal blbě oprav mě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.02.2015 11:26 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Designer
Jestli dobre pocitam (prosim, overte to nekdo), rozpust 50g KNO3 v 0.5l vody (nebo 10g ve 100ml, proste v tom pomeru), a z toho pridej do akvaria 1.6ml na kazdych 10l vody (injekcni strikackou, za par malo korun v lekarne). Tim navysis NO3 o zhruba 10mg/l. Jestli KNO3 nemas, kup v drogerii "sanytr" (sacek byva 70g, takze rozpustit v 700ml vody, nic nevazis, "sedmicku" lahev od vina jiste najdes, nebo dodatecne vycucnes), no a kdyby nebyl k mani, napis mi adresu, hodim Ti 10g do obalky a poslu, poslat dopis snad zvladnu, stejne musim na postu :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.02.2015 11:16 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: lojzalojzovic
Napisu to takhle. Natazeni NO3 o 10mg/l normalne neznamena zadnou katastrofu, at mas ted kolik chces (jak uz zaznelo, kdyz nemas nejake supercitlivky ryby), ale kdyz je NO3 velky nedostatek, muze to pro rostliny znamenat hodne. Takze vymen vodu jako pri bezne udrzbe (tim dodas do low-tech akvaria co by mohlo dalsiho chybet), a dopln jednorazove KNO3 tak, ze navysis NO3 o 10mg/l. Za tyden az 14 dni uvidis, jestli to rostlinam pomohlo. V low-tech akvariu bude tohle jednorazove navyseni na tyden ci dva dobre stacit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2015 22:14 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: lojzalojzovic
nemáš tam nic šíleného, hnojil bych tak 1/2 doporučené dávky PMDD
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2015 22:07 Muž lojzalojzovic [327] Re: vaaclav
díky

grunda: co2 ne, zatim nehnojim, kytky a ryby viz prezentace, kytky dle fotek, protoze co tam mam sam presne nevim :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2015 21:57 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: lojzalojzovic
To je tak individuální že ti to asi nikdo nedokáže říci. Můžeš si to ale spočítat sám jsou na to kalkulačky a začít například s třetinovým množstvím a měřit. Jen tak dostaneš nějaké číslo. Optimální hladina je tak 20 - 30 mg/l, pokud to rybám nebude vadit tak i více. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2015 21:53 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: lojzalojzovic
jaké máš kytky, kolik máš světla, používáš CO2, čím hnojíš atd. Jinak ideálně kolem 20-30mg/l, pokud nemáš nějaké pekelně citlivé ryby ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2015 21:44 Muž lojzalojzovic [327] – KNO3
zdravim akvaristy,
pořídil jsem si kno3 jelikož mi z testů vypadává nízká hladina no3. jelikož sem na poli hnojení nováček tak se ptám, jaká by měla být optimální hladina no3 a jak dlouho se dosažená hladina udrží, respektive jak rychle se odbourá

děkuji za vyčerpávající odpovědi ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2015 13:59 jamajcan Re: Designer
Však pro moje taky,proto přihnojuji od samého počatku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 13:55 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: jamajcan
A pro me ucely by to samotne bylo moc malo :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 13:43 jamajcan
Tak,už mi volala.Momentální koncentrace No3 ve vodě, je 4,6mg/l.V průběhu roku kolísá do hodnoty max.7mg/l.Takže, jak jsem psal, docela stabilní hodnoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 13:24 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Johan
To záleží od toho, co znamená "trochu" v původním návrhu a jak často se bude měnit voda :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 13:22 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: michalt
PH moči se myslím může naprosto zanedbat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 13:19 jamajcan Re: Johan
To já též.Čekám,asi je na obědě.Ale neříkej,že neznáš vodu na Hradci :) Myslím,že je to stejný zdroj,primární Kružberk,úpravna vody Podhradí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 13:15 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: jamajcan
Tak na ty hodnoty jsem zvědav. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   21.01.2015 13:15 jamajcan Re: vaaclav
Václave,přidal bych se k Jirkovi.Ta mánie musela začít s tím,když se začalo používat daleko účinnější osvětlení a z toho pramenící,daleko vyšší nároky kytek na živiny,vzhledem k aktivnější fotosyntéze.Taky jsem si dlouhou fází žárovek a nehnojení Co2 prošel.Ale jsem si jistý,že dnešní sortiment kytek,běžně pěstovaných,by za těchto podmínek neměl šanci ukázat,to,co se z nich dá vlastně vytvořit,při dnešních možnostech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 13:07 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Designer
A co se do toho dnes založeného akvária raději každý den trochu vymočit? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 13:00 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vaaclav
Ve vetsine lokalit je to v pohode, treba v Praze s nedostatkem NO3 problem nebude (i kdyz i to doplnuju, ale to uz je o vice svetle... nemusime to jiste spolu rozebirat) a v zabehlem akvariu taky nadelaji ryby, rozkladaji se stare listy rostlin atd. Tam kde ve vode NO3 temer neni, bych ho proste pridal i pro zabeh. Je to o tom si aspon zhruba zjistit, jakou vodu mam, protoze obecna doporuceni budou platit z 90%, ale to zrovna Tobe taky pisu zbytecne :) .

vaaclav napsal: Měl jsem akvárium 10 let bez jakéhokoliv hnojiva, na chodbě ho mám pořád jen filtr a ryby. Představ si že jsem tam měl a mám i stonkovky a bez problémů rostou. Ta mánie z hnojením začala nedávno před ní asi nic nerostlo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 12:42 jamajcan Re: vaaclav
To jsem fakt netušil :)
Každopádně naše voda,která je z povrchového zdroje/Kružberská přehrada/,pro toho komu to nic neřekne,natáčel se tam seriál Velké sedlo,je známá tím,že její hodnoty jsou počas roku, více méně konstantní.A dokonce rozborem,splňuje normy kojenecké vody.Ale zbytečná jsou slova,za moment mi zavolá přesné hodnoty známá,která pracuje přímo na rozborech vody, v SMVAK,takže to bude jistota.
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 12:34 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jamajcan
Voda se mění po celý rok není to nic konstantního. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 12:29 jamajcan Re: Designer
Kolik je koncentrace No3 v Liberci?Já jen,pro srovnání s námi/Opava/,díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 12:24 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Designer
Měl jsem akvárium 10 let bez jakéhokoliv hnojiva, na chodbě ho mám pořád jen filtr a ryby. Představ si že jsem tam měl a mám i stonkovky a bez problémů rostou. Ta mánie z hnojením začala nedávno před ní asi nic nerostlo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.01.2015 12:01 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vaaclav
S vyjimkou Liberce, kde maji vodu temer bez NO3 a za mesic uz nemusi byt hnojit co, specialne stonkovky to nepreziji... Nelze to proste brat uplne obecne, to doporuceni plati jen vetsinou, a navic s beznymi komercnimi hnojivy si prave pri tech vyjimkach nepomuzeme ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 11:53 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: toni
S hnojením do vody počkej nejméně tak měsíc až začnou růst rostliny. Lit to tam hned od začátku není dobrý nápad. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 11:21 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: toni
určitě ne. Doporučuji dno prohnojit. A potom to dávkování kapalného záleží na světle a co2. A hlavně zda budou převažovat rostliny s listovou růžicí či stonkovky a plovoucí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 10:33 Žena toni [68] Re: KarlosS
nn neni prohnojene...je to dnes rano zalozene a prakticky tam nic neni,zadna "chemie"...je to easy jsem chtela....byly by dennerle kulicky zbytecne?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [44] ...... 62

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 75513x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10843-hnojeni?od=2151