Hnojení
Este raz si precitaj co som napisal - ze je to neprehladne a zbytocne vela informacii, nie ze by som nedokazal pouzit, tak si tie invektivy prosim ta odpust.
Na co mi je napriklad koncentracia prvku v roztoku hnojiva?
Preto som od dnes vysadil hnojenie mikroprvkami (vložil som ku koreňom ílové guličky Bivoj) a pomaly znižujem aj dávky makro a CO2 nech prebieha normálna mineralizácia prvkov, tak uvidíme či si to sadne.
Moje zkušenost říká, že čím více to budeš řešit, tím méně o tom budeš vědět, ono je někdy lepší nedělat nic jinýho než obvyklou údržbu a hle, problém se mnohdy vyřeší překvapivě rychle, ale je pravda, že nebudeš vědět proč, což já tedy ani nemusím, ale já jsem divnej.
Aj Ty vaaclav máš zhruba pravdu, ale ako som písal romantovi topiaci sa aj slamky chytá.Keď som pred rokmi začínal s EI hnojením rástli mi aj náročné rastliny ako burina do chvíle keď sa začali krútiť mladé listy na všetkých rastlinách. Od vtedy som skúšal všetko možné viď denník zrušenej nádrže Nádej (konzultoval som tieto problémy aj s tebou a znížil som dávky draslíku). S pokorou som zrušil starú High Tech nádrž a prešiel na Low Tech kde problémy pretrvávajú, preto už som ochotný piplať sa aj s vážením kým na to neprídem.
No pro tebe jich je mnoho, pro někoho akorát a pro někoho málo.....
je to nejkomplexnejší co jsem kdy viděl a velice jednoduché. základ je si přečást legendu. Pokud i tak se ti zdají vypracované tabulky nepřehledné můžeš si ty které nepotřebuješ umazat (třeba výpočty pro druhé nebo třetí akvarium). Nepomůže-li ani to, je nejspíš problém někde jinde. ( IQ )
Zhruba máš pravdu.Ale napríklad Marcelové a Máqové pokusy kde všetko presne vážili, ukázali veľmi pekne aké veľké rozdiely v raste rastlín majú aj malé rozdiely v množstve hnojív.
Pokud chceš počítat tak počítej, různých kalkulátorů je spousta. To co uveřejnil Marcel znám a pokud se chceš držet jeho výsledků můžeš, však on to zase zveřejní (po několikáté). Musíš ale brát v úvahu jeho výsledky dá se říci laboratorní. Akvária bez dna, rybí osádky, filtru a o použité vodě ani nemluvím. Jedná se vždy jen o jeden druh rostlin (stonkovky) a v akváriu vstupují do hry další možnosti i když si nemyslím že jsou nějak výrazné třeba něco jako je aleopatie a podobné věci.
Další a pro mě dost důležitá věc je podívat se dotyčnému na prezentaci jeho akvária. Předpokládal bych v jejich případě suprové akvárium se spoustou rostlin v top ten kvalitě. jestli je to pravda musíš posoudit sám.
Nasiel som ju a napriklad za mna prilis neprehladne a vela zbytocnych informacii.
Na co vymýšlet něco, co je již vymyšlené.....
Promiňte budu se opakovat:
Super kalkulátor. Nejlepší co jsem viděl. Najdeš tam vše co potřebuješ.
Udělal ji CHNURO.
Nazval ji hnojivova kalkulačka
Posledni verze je V3-j
Název souboru je HK-V3-j.xlsx
Pokud ji na netu nenajdeš dej vědět. Pošlu ti ji
Acinonyx napsal: Ak by bol zaujem, mozem sem hodit toto co pouzivam ja.
Ty i já i mnozí další hnojiči-fandové na to máme nějaké své instrumenty, většinou asi v excelu. Mně se ale zdá, že čím je věc dokonalejší (např. ve Tvém případě včetně vlivu výměn vody apod.), tím je obtížnější se naučit s ní zacházet.
A to je právě ta otázka: Jak to udělat, aby to vyhovovalo co nejvíce lidem.
Co by to vlastně mělo dělat?
Rád bych, kdyby se místní polo-hnojiči vyjádřili, co jim při počítání hnojení dělá největší potíže a v čem konkrétně by uvítali nějakou pomůcku. A podle toho ji pak můžeme spáchat...
...si myslím.
Ciffik napsal: Marně hledám článek od Marcela, kde se věnoval růstu rostlin v závislosti na různé koncentraci živin.
Chceš vědět něco konkrétního?
Ano, ale článek je něco jinýho než příspěvek ve fóru a tímto tuto debatu končím.
Neřešilo se tenkrát kvůli RoFr, že už se nikdy nestane, aby ten kdo odejde vzal sebou i vše co zde napsal?
To vím, právě proto jsem článek hledal zde. No netušil jsem, že s Marcelem zmizely i články...
Tož nic, díky za pomoc.
Marcel zrušil webovky a mám takový pocit, že sáhnul i články.
Můžeš zkusit štěstí na
web.archive.org
EDIT : pozdě
Marcel odešel a vše své si vzal s sebou, ani jeho stránky už tuším nefungují, jak jsem pochopil, akvaristice se přestal věnovat.
Acinonyx napsal: Nehnevaj sa na mna, ale tento tvoj prispevok podla mna nedava vobec ziadny zmysel.
Prečo by som sa mal hnevať? Diskusia nie je o tom, mať na všetko rovnaký názor
Ja len upozorňujem, že presné výpočty nemusia dať taký (dobrý) výsledok, ako niekto môže očakávať. Ako som spomínal, venoval som tým výpočtom a prepočtom kopu času, aby som nakoniec prišiel na to, že ten vyrátaný pomer ± zodpovedá pomerom v PMDD, takže ne-chemikovi a ne-biológovi ako pekný základ poslúži práve ten... A je v gramoch, takže sa netreba trápiť s molárnou hmotnosťou jednotlivých prvkov/zlúčenín.
No a teď by se ti tehdy dávat pozor hodilo.
Z chémie si pamätám len učiteľkyné krásne krivky, ktoré vyvolávali chemické reakcie v mojom mozgu a následky sú zjavné blbí,blbí a stále blbí
Nehnevaj sa na mna, ale tento tvoj prispevok podla mna nedava vobec ziadny zmysel. To, ze vacsina ludia nedokaze odvazit a odmerat veci s absolutnou presnostou predsa neznamena, ze by nemali minimalizovat chyby tam kde to dokazu (a relativne jednoducho) - t.j. presne vypocitat co chce do akvaria dat. Je to ovela lepsie ako davat do akvaria veci uplne od brucha, lebo ked zistis, ze niecoho davas malo/vela, tak je tazke zacat davat od brucha +- 20%. Sluzi to teda ako relativny standard, odchylky vazenia a odmeriavania objemu budu pre tu istu osobu v priemere +- rovnake, a preto to sluzi ako dost dobry zachytny bod.
Predpokladam, ze vacsina ludi, co sa o taketo veci zaujima ma dostatok rozumu na to, aby nevazila veci na desatine miesta na kuchynskej vahe a pod.
2 22.12.2017 19:20 Maq V akváriu s převahou rostlin nad rybami s krmením dodáme určitě trochu dusíku, ostatních prvků asi málo. Jak málo?
No tak málo, že mnohem mnohem mnohem větší dávky všech možných prvků obsahuje vodovodní voda. Ta běžně obsahuje některé prvky v o jeden až tři řády (chloridy) větším množství, než rostliny využijí.
S vodovodní vodou tedy platí to, co píše slavko (a romant). V té ohromné záplavě balastu se dá opravdu jen tak nějak odhadem dodávat to, co podle vizuálních příznaků vyloženě chybí.
Nic proti tomu, pokud nás rostliny až tak dalece nezajímají (anebo pokud máme tu kliku, že nám z kohoutku teče měkká voda). Pokud chceme s rostlinami nějaké lepší výsledky než průměrné, pak podle mého názoru je rozumným řešením pracovat s demineralizovanou vodou, a tu si upravovat. Člověk rychle zjistí, že stačí podstatně méně minerálů, než kolik jich běžně ve vodě máme.
(Ale aby mi nebylo nesprávně rozuměno - nemluvím o dusíku a fosforu, jejichž vhodné množství akvaristé víceméně znají. Mluvím o kvantech sodíku, vápníku, hořčíku, uhličitanů, síranů a chloridů, které v každé vodě jsou, hodně ovlivňují, ale skoro nikdo se jimi nezabývá.)
Já ne, já tomu nerozumním.
1 22.12.2017 19:08 Acinonyx Ak by bol zaujem, mozem sem hodit toto co pouzivam ja. Nie su tam sice vsetky chemikalie (planujem pridat mocovinu, Ni a jednorazove hnojenie pomocou napr. Mg).
Nevyhoda je, ze to precuje s predpokladom, ze davky su rozdelene rovnomerne na kazdy den (t.j. hnojenie 7-krat do tyzdna). Niekto sikovny by to asi vedel vypimpovat s pouzitim nejakeho drop-down menu a IFov, ale kedze to nepotrebujem, tak som na to lenivy.
Romant, každý by bol rád keby mu to išlo od oka, ale raz prídu problémy a potom sa človek aj slamky chytá.
Stačí ten vodík nepustiť ku kyslíku.
Tak to začínam hnojiť so zváračskou kuklou
OK, tak pro ty, co zapomněli od základky chemii, takhle vypadá dávkování čistého draslíku do vody:
www.youtube.com/…
Poučení: je potřeba pracovat s draselnou solí (a hmotnost bude záviset na tom, jakou sůl použijete).
Zhruba máš pravdu.Ale napríklad Marcelové a Máqové pokusy kde všetko presne vážili, ukázali veľmi pekne aké veľké rozdiely v raste rastlín majú aj malé rozdiely v množstve hnojív.
tonof napsal:Preto si myslím že táto kalkulačka má veľkýýý výýýznam pre rastlinkárov.
Nemyslím si, a počet ypsilonov na tom nič nezmení...
tonof napsal:Sú kolegovia ktorý majú iba iba minimum rýb ako ja a málo kŕmia, preto tie odchýlky nebudú veľké.
Možno Vás prekvapí, ale sú aj takí, ktorí ryby /v akváriu) nemajú vôbec...
A neveľké odchýlky? Neverte tomu. Pokiaľ nezmeriate presne čo je v akváriu (a to nezmeriate), budete i tak pridávať nezmysly, len budú presne vypočítané. Okrem toho, presne to vyrátate na mili-pidi-nič a potom to odvážite na váhe s presnosťou ±10 % (alebo skôr horšie) a nalejete do nádoby, kde naberiete množstvo od oka podľa rysky, atď ... a budete sa točiť v nekonečnom kruhu.
Či sa Vám to páči, alebo nie, matematika ani chémia Vám nepomôžu. Ale keď chcete, rátajte, vyskúšajte a potom dajte vedieť...
Približne takéto niečo
, ale Marcelová bola lepšia.
Pri problémoch s rastlinami človek skúša všetko možné. Preto si myslím že táto kalkulačka má veľkýýý výýýznam pre rastlinkárov. Sú kolegovia ktorý majú iba iba minimum rýb ako ja a málo kŕmia, preto tie odchýlky nebudú veľké.
1 22.12.2017 17:37 Ciffik [761] - Rostliny tonof napsal: Snáď Maq by mohol túto kalkulačku nainštalovať na tieto stránky.
Obávam sa, že Maq je na to malý pán
Každopádne, keď som kedysi začínal s PMDD mal som v tom tiež poriadny chaos, výsledkom je moje pojednanie o bežne (pri hnojení) používaných zlúčeninách --
slavino.sk/… -- vrátane odkazov na nejaké nástroje, ktoré pri výpočtoch pomôžu. Časom som však prišiel na to, že nemám laboratórium, ale akvárium a presné rátanie je na dve veci, pretože k presnému zloženiu vstupnej vody sa u nás i tak dostať nedá a čo tam pridávam krmivom, to možno nevie ani jeho výrobca (a každopádne dávku krmiva nevážim)...
A tak dnes síce naďalej naberám hnojivo striekačkou, ale len tak orientačne a vlastne ma najviac zaujíma, či do nej bez pozerania naberiem požadovaný objem
Myslím že na týchto stránkach sa nachádza dosť softwareových expertov ktorý keď sa budú cez vianoce nudiť by mohli pre kolegov hnojičov vykúzliť tento darček
tonof napsal: Snáď Maq by mohol túto kalkulačku nainštalovať na tieto stránky.
Jasně, já bych taky pokládal za vhodné, kdyby tu něco takového bylo... Přemýšlel jsem o tom. Samozřejmě teoreticky všechny výpočty a hodnoty do nějakého takového udělátka umím naládovat. Ale větší problém pro mě je, jak to spáchat tak, aby to obsahovalo i méně obvyklá hnojiva (desítky látek), a přitom to bylo užitečné i pro normálního smrtelníka.
Asi by to chtělo někoho, kdo umí líp pracovat s nějakým vhodným software; všechnu teórii bychom schovali a vyhazovalo by to jenom srozumitelná čísla.
=
Ohledně poměrů jednotlivých iontů je pro mě výchozím bodem tzv. Marschnerova tabulka, mj. v článku "Poznámky k výživě rostlin. 1". Je to tam v látkovém množství i hmotnostech.
Ta čísla tam jsou pro základní orientaci velmi vhodná, člověk se aspoň řádově dostane k nějaké rozumné představě, kolik čeho vlastně rostliny potřebují.
Kubaa napsal: Vážit čistý draslík by mohla být docela zábava
Já už takhle nevtipkuju, protože "normální" lidi fakt nepochopí pointu...
... a vůbec mám strach, že něco někde napíšu, někdo to nepřesně pochopí a bude malér...
(Před rokem jsem pokládal za trochu přehnaná romantova upozornění v tomto ohledu, ale jak šel čas, vidím, že je to potřeba.)
Chýba mi Marcelová kalkulačka na jeho stránkach,tá vypočítala všetko a boli tam okrem bežných hnojív aj močovina a iné. Snáď Maq by mohol túto kalkulačku nainštalovať na tieto stránky.Týmto miestnu jedničku Maqa prosím o pomoc
Tzn. Chceš to jen přepočítat? Jestli kvůli vážení, tak stejně musíš vzít v úvahu ještě anionty atd. Vážit čistý draslík by mohla být docela zábava a zvláště pak jeho dávkování do akvária.
Aký je ideálny hmotnostný pomer prvkov N:P:K:Ca:Mg alebo NO3:PO4:K:Ca:Mg ? Reagujem na Maqové články a jeho molárne pomery.
Starší reakce
No veď to, že či tie čerpadielka majú nejakú spatnú klapku. To vás potom asi po vianociach budem kontaktovať že čo a ako
Lebo tiež by som chcel vedieť či musí ísť na každú jednu tekutinu aj jedna hadička do akvárka osobitne alebo sa ti dá spojiť nejak ? Ale to mi zase nepríde dobré aby sa hnojivo miešalo s tekutým CO2
Totiž ja nie som každý deň doma aby som mohol konštatne hnojiť tak ako si ja prajem a rodičia na to sem tam zabudnú(niekedy aj celý týždeň) tak preto rozmýšľam, že si urobím pekného ježiška
Používám to na hnojivo, co si sám míchám, hadička z jedné strany čerpadla se strčí do flašky, druhá se natáhne do akvária. Do hadice od filtru bych to určitě nezapojoval, mám hadičky vytažené do akvária, pro jistotu končí kousek nad hladinou. Nastavení je jednoduché, funguje to spolehlivě.
Tak mě ho přinese až ježíšek ale pokud jde o hnojivo tak je to tvoje věc, já budu používat PMDD. Pokud jde kam to připojit tak na hadice k filtru asi ne mohl by se tvořit podtlak nebo přetlak a mohlo by to hýbat z rozpuštěným hnojivem, navíc jsou to 4 hadičky. To je ale jen moje domněnka.
0 18.12.2017 12:06 Baymax – Jebao DP-4 dávkovač na 4 láhve
Dobrý deň. Chcem sa spýtať aké máte skúsenosti s týmto prístrojom. Vedeli by ste mi dať nejaké rady ? Či je to spoľahlivé, aké hnojivo sa tým môže dávkovať, či aj doma namiešané napr PPS Pro alebo len nejaké kúpené? Ako sa to dá zapojiť do akvárka, či to môže byť zapojené aj do hadice od filtra ? Ďakujem za rady
Starší reakce
pridal som dnes po gulicke a uvidime
imax napsal: Kratko po zalozeni AQ som dal pod echinodory bleherae po gulicke JBL 7+13. Rastli paradne, vymenili listy za subemerzne a teraz maju cca 10cm listy. Je mozne ze su po pol roku gulicky vycerpane?Ano, je to možné.
Kratko po zalozeni AQ som dal pod echinodory bleherae po gulicke JBL 7+13. Rastli paradne, vymenili listy za subemerzne a teraz maju cca 10cm listy. Je mozne ze su po pol roku gulicky vycerpane?
Závisí od toho, koľko to naleješ a do akej veľkej nádrže.
Keď vezmeš napr. 1ml, bude v tom 0,32%Fe, čiže 3,2mg. A toto keď naleješ napr. do 100l, bude 0,032mg/l.
Ako dostanem kolko mg/L je to Fe ked Fe je 0,32%?
Přidat reakci
1 ...... [28] ...... 62
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 75513x