Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnojení

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Hnojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2022 14:19 Muž doda [134] Re: MARTIN HORÁK
Protože jsem nehodlal jezdit přes celé Brno kvůli matkám tak používám ty pozink. tak jako dřív Horác který napsal : Kovové matky seženete pravděpodobně pouze pozinkované. Odzinkování (není nutné) provádím v roztoku kyseliny chlorovodíkové (postup viz zde). P.S. (25.5.2007) : Odzinkované matky v akváriu krásně rezavěly, ale postupně bylo té rzi až příliš. Většinu jsem jich tedy vyměnil zpět za pozinkované. Bohužel, akvarijní voda si dokázala poradit i s ochrannou vrstvou zinku. Začal jsem uvažovat nad tím, že všechny matky přetřu epoxidem nebo silikonovým lepidlem, nakonec jsem ale veškeré problémy s nadměrnou korozí v akváriu vyřešil jednou provždy pořízením nerezových matek. :o) . Vzhledem k tomu že zjevně nemám moc železa tak to ani neřeším.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.04.2022 13:50 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: doda
Když už matky, tak bez povrchové úpravy. Obyčejné železné. Jinak brněnskou vodu znám velmi dobře, těch 35-40 dusičnanů teče stále už desítky let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2022 12:56 Muž doda [134] Re: Sonic
Používám zinkované matky pro uchycení stonovek (cca 10-15 ks). Vždy po nějakém čase se obalí, foto v deníčku 20.5.2021. Kamarád je tam určitě nemá. Po 1/2 roce od založení sem požádal o radu ve sklorexu , dostal jsem profito a radu že mám dávat 2x tolik co uvádí návod tj. 20ml /týden . Sice to rostlo , no žádný zázrak. A potom ta cena oproti pmdd je úplně jinde. Je to rok co jsem přešel na pmdd bez NO3 . Brněnská voda má podle vodáren prý okolo 40mg . Jenže vodárny nepíšou za jaké období ten průměr je. Když sem to začal sledovat testem jbl tak kolísala od 20 do 1 mg. Test jsem si otestoval a ukazuje +- dobře. Při dodržení návodu k pmdd výsledek spíš horší než profito . Takže začalo hledání lepšího poměru a výsledek už vidíš . Každý týden měním 50% vody a denně hnojím čerpadlem každou složku zvlášť. NO3 zvedám sanytrem . Dno je čisté . I když odkaluji a náhodou zajedu do dna tak žádná hrůza neteče.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2022 11:02 Sonic Re: doda
Ja si myslím tiež, že to nie je vysokým vápnikom Ludwigia rástla a potom prestala, Mg na 20mg/l je v pohode skúsila by som, ale opýtam sa ešte jedno, máš tam ešte nejaké hrdzavé matice v dne a kolko? Tie tam asi kamarád v akva dne nemá, alebo? Ludwigia mi prestala rásť, keď bolo veľa odpadu vo vode. Písal si že pred tým si to prehnojoval Profitom a tam je draslík trochu Mg a mikro. Ak mi odpovieš na otázky, tak mám ešte jednu možnosť...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2022 10:56 Muž Jozef [311] Re: doda
No toto je len teória (oproti elektrike - tej rozumiem), kde sa tiež snažím zorientovať a riešim podobné problémy ako ty. Tak možno by pomohol ešte nejaký názor (aj mňe :)).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2022 10:48 Muž doda [134] Re: Jozef
Zdravím tě Jozefe . Takže přidám Mg na 20 a uvidím. Mám známého který má stejně velkou nádrž , stejný filtr ,teče mu stejná Brněnská voda , nic neřeší , jen krmí ryby , sem tam vymění vodu . Teď nadával že už to musí protrhat , asi to tak udělám nakonec taky. Díky za další jednoduchou a srozumitelnou radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.04.2022 10:28 Muž Jozef [311] Re: doda
Zvýšenie Mg na 60mg/l ti aj extrémne dvihne celkovú tvrdosť. Neviem či je to zrovna správna cesta. Pomer 2:1 je udávaný (v niektorých zdrojoch) ako ideálny (východiskový), ale rastliny budú rásť aj pri 3:1, 4:1 a niektoré aj horšom. Ja by som skúsil nižšiu hodnotu (20?). Problém ale je samotná vysoká hladina Ca. V niektorých zdrojoch som sa dočítal, že potom môže blokovať príjem skoro všetkých makro-prvkov (okrem Mg, aj P, K, N), zvlášť keď sú na nízkej hodnote. Sám sa s tým trápim (mám tiež viac vápnika okolo 80mg/l) a každá zmena u mňa trvá dlhšie (slabé svetlo bez sýtenia). Taká egeria densa mi začne rásť až keď sa NO3 preklopí cez 10-15mg/l. Niektorým rastlinám môže pomôcť zvýšenie ostatných prvkov (zlepšiť pomery), ale iným nie...najlepšie nájsť tie čo porastú samy (keby som vedel) :)
Pokiaľ nebudeš vodu upravovať, tak sa asi nedá držať ideálnych hodnôt - úprava jedného pomeru ovplyvní ďalší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2022 09:16 Muž doda [134] Re:
Děkuji za reakce . Rostliny neuhnívají (zdravé kořeny), vallisnerie pořád odnožují ale nerostou do výšky. Dno je čisté a průchodné ,půdní filtr jsem odpojil 12.4.2022 , to ale nemá vliv třeba na Ludwigie jakožto stonkovky. Problém bude voda. Poslední rok jsem dávat k pmdd tenso od 4 do 10ml/den (hledání dávky) koncentrace 40g/500ml .Původní záměr byl "bezúdržbové akvárium pro potěchu" . Ryby umím (skaláři se třou co týden), rostliny ne. Čtu a hledám skoro 3 roky aspoň obecný návod jaké má mít voda základní parametry pro společenské a nenáročné akvárium . Je hodně článků a návodů ,jenže každý udává něco jiného . Podle čeho určit úplně základní parametry pro začátek nenapíše nikdo .
Takže závěr : zvednout Mg na 60 (přiznávám že mám strach) , do RO nejdu . Pokud to nezabere tak se na celé hnojení a CO2 vykašlu . Přikoupím ryby a zkusím najít nějaký plevel co poroste.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2022 07:07 Sonic Re: doda
Ak máš od začiatku problémy s rastom, tak je problém buď v málo mikroprvkov/ posledné merania Fe sú najviac 0,05mg/l alebo dno-ten pôdny filter,či zanesené dno/. Ruducha pri tak slabom hnojení mikrom by nemala byť a teda by som povedala, že odhnívajúce stonky je problém s dnom.
Skús poriadne odkaliť/aj hlbšie/ a nevíriť dno a urob 2 polovičné výmeny vody za týždeň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.04.2022 21:07 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: doda
Ve vodovodní vodě máš poměr Ca-Mg 120-1 a v tom bude asi zakopaný pes. :-) Ideál je 2:1 někde jsem četl že jde i 1:2. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2022 21:07 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Pavel50
Tak já jsem velký příznivce low-tech akvaristiky, na druhou stranu ne každá voda je ideální na pěstování vodních rostlin, takže občasným přidáním některých prvků člověk nic nepokazí, pokud ví co dělá. K tomu přerybnění: dělám úplně to samé a na nějaké vzorce typu 1cm ryby na litr vody absolutně nehledím. Za prvé ryby chci vidět a za druhé počtem ryb, respektive odpadem z nich doháním ono hnojení.
Jinak tvá nádrž zatím vypadá dobře, bodu zlomu se neboj, časem poznáš co ti funguje a co ne. On se přeci jen člověk nejvíce naučí, když jsou nějaké problémy. No a k té výměně vody: pokud nemáš ideální vstupní vodu pro rychlý růst ryb, tak ti to vlastně vůbec nepomůže. O tomto by mohli dlouze povídat chovatelé ryb ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2022 20:25 Muž Pavel50 [30] Re: MARTIN HORÁK
Já vodu měním tak jak píšu a to proto, že si uvědomuji to přerybení a je mi těch živočichů líto, přeci jen tu vodu vlastně "dýchají" a tak to beru podle sebe, také doma dost větráme a máme rádi čerstvý vzduch... Pořád to beru tak, že i hnojivo je sprostá chemie!!!!
Jinak nedávám do vody žádnou chemii ani přípravky, mimo poměrné části Easy-Life Aquamaker a Easy-Life Easystart do nové vody, to je od každého 2 ml do každého kbelíku nové vody...
V nádrži nemám prakticky žádné řasy ani na rostlinkách ani na sklech, vypadá to, kupodivu, docela vyváženě, až se tomu divím a bojím se nějakého zlomu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2022 20:22 Brodys Re: doda
15 NO3? To je ok. Nicméně testy JBL bych u té hodnoty byl hodně opatrný :) Zainvestoval bych do profi rozboru akvarijní vody, aby jsi měl představu, kolik tam čeho vlastně je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2022 19:45 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Pavel50
Ano tak to je, na tomto principu je postaveno aquaponické pěstování zeleniny. Osobně také nehnojím, vodu měním minimálně. Ovšem nelze to praktikovat celoplošně, přeci jen není voda jako voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2022 18:57 Muž doda [134] Re: vaclav
Fotka k příspěvku To je super konstatování. To vím taky , jenže ať sem kombinoval pmdd jak chtěl , tak pořád problém. Prostě už nemám žádný nápad . Prvního 1/2 roku po založení jsem to bral jako novou nádrž. Potom jsem začal dávat prfito (na radu místního prodejce 2 x tolik co uvádí návod)cca 1/2 roku.
Stejně se nic moc nestalo. Na rady tady na foru jsem přešel na pmdd , co2 a přidal světlo. Kromě ruduchy , lepšího růstu hnědavky a Cryptocoryny žádný posun. Přitom bublají všechny rostliny ,i ta ruducha jako vzduchovací kamínek. Včera a dnes jsem udělal výměnu 50% vody. V nádrži je aktuálně toto viz foto. Kde je ten zakopaný pes?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2022 16:37 Muž Pavel50 [30]
Fotka k příspěvku No nevím, rostlinky mi rostou jako zběsilé, nestačím stříhat a trhat, hnojení viz příspěvek níže, ale už i to jsem dost omezil a dávám do 60 litrové nádrže 1x týdně 1 ml Seachem Flourish a 1x týdně 1 ml Easy-Life Profito. Ale hlavní, co si myslím, že to způsobuje, a budu za rebela a neznalce, je přítomnost hnojení od ryb, mám akvárium přerybené cca na 170%, v těch 60 litrech celkem 33 ryb, pár šneků a desítky a desítky krevetek, dosti krmím a všem chutná (krmím 2x denně a denně dávám mimo krmení ještě svazek kopřiv krevetkám) a tím je i hojná produkce výkalů, které pomáhají růstu rostlin. Dle mého...
Jo ještě údržba: 1x týdně výměna 50% vody, 1x týdně (někdy i 2x) prostříhání a vytrhání rostlinek. Fotka je po dnešním nemalém prostřihu rostlinek...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2022 15:55 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: doda
Nemáš tam žádné makroprvky K,NO3,PO4 tak se nediv že ti nic neroste. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2022 14:32 Muž doda [134] – co s tím?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím , řeším takovou záhadu. Pořád hledám poměry pro PMDD a tak jsem musel něco pohnojit. Neřeším teď Echinodory které mám od 1.10. a mají max do 20cm. Spíš mi vrtá hlavou proč se před cca 4 měsíci Ludwigia repens 'Rubin' zasekla v růstu . Ta nejvyšší má pořád do 15cm. Ty Vallisnerie až na pár jedinců už od začátku rostou spíš jako řídký koberečky . Jediný co mi roste je Microsorum a Cryptocoryny. Už nemám žádný nápad co s tím. Voda z kohoutku je podle mých testů (provedeny testy testů kvůli věrohodnosti , použita destilka z lékárny ) viz.tabulka. Budu vděčný za každý nápad


 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2022 20:37 Muž Papik [617] Re: Stín
A co dusičnan sodný (chilský ledek) NaNO3?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2022 19:29 Brodys Re: jab63
NH4NO3 jsem koupil na netu, ale s MGNO3 dělali problém, je třeba IČO. Ale je to docela drahá sranda :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2022 19:04 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: Stín
V minulém roce jsem se snažil nakoupit NH4NO3 a nepovedlo se mi to. Když už jsem ho někde objevil tak prodávají jen obchodníkům. Je to nebezpečná látka. Pak mi pomohl kamarád a poslal mi hromádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2022 18:28 Muž Pavel50 [30] Re: Roman.Kl
Je to pravda, s těmi testy je problém, mně ukazují ty proužkové (ať už od eSHa nebo JBL, mám a používám oboje a ukazují stejně) hodnotu 25 mg/l a kapkový JBL 5 mg/l. Tak to beru tak, že oboje je v pořádku a že to bude někde mezi a více to neřeším...
A jsou to opakovaná měření a pečlivě dělaná a odečítaná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2022 16:33 Brodys Re: Roman.Kl
Ahoj, díky moc za reakci. Samozřejmě mě tahle varianta napadla a v brzké době zašlu vzorek na test. Na druhou stranu příznaky jako GDA a sinice by testům odpovídaly. Ještě před tím ale udělám hnojící restart. Odstavím svoje chemikálie a zkusím dávat předem namíchané komplexní hnojivo. Zároveň je tohle odpověď na nejnověji položený dotaz od Stína.Jeho problém je dost podobný,tak mě napadá, jakými přesně testy NO3 měříš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2022 15:35 Muž Roman.Kl [27] Re: Brodys
Ahoj, jestli je ještě aktuální problém s nízkými hodnotami NO3 co jsi psal v prosinci 2021. Myslím, že problém je jinde.
Já měřil NO3 pomocí kapkového testu Sera asi rok a hodnoty se pohybovaly kolem 40 mg/l, před výměnou i k 50 mg/l. Protože se mi to zdálo moc (je to vlastně horní hranice, resp. i nad hranicí), koupil jsem kapkový od jiné značky, právě ten co používáš ty.
A ten mi ukazuje 5 nebo 10 mg/l. A to je pro změnu minimum. A věř tomu, že testy dělám velice pečlivě a přesně, takže vlastní chybu měření vylučuji.

Takže co teď? Přidávat NO3 nebo odstraňovat?

Musím, říct, že u NO3 mě tento test dost zklamal. Poslal jsem kvůli tomu vzorek do laboratoře (mám protokol a nebylo to až tak drahé) a nechal si otestovat právě dusičnany a k tomu Fe, Ca Mg. Výsledek - obsah dusičnanů mám 39,5 mg/l (vzorek jsem si z tohoto odběru nechal i doma v láhvi a test pomocí obou testů pro kontrolu zopakoval ve stejný den, jak jej udělala laboratoř)
Tak já jen abys nepřidával dusičnany a skutečnost nebyla přesně opačná no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2022 15:09 Muž Stín [0] – NO3
Ahoj, můžu se zeptat čím se dá dobře zvýšit NO3? Aktuálně aplikuji KNO3. S ničím jiným nemám zkušenosti. Problém je že hodnoty vody před výměnou jsou K=16,2 mg/l což je tak akorát ale NO3 mám jen 1,2 mg/l. Používám RO takže draslík se mi do akva dostává komplexním hnojivem (nemůžu snížit abych držel koncentraci Fe) a KNO3. Z toho vyplývá že abych zvýšil NO3 nemohu více dávkovat KNO3 a potřebuji najít něco jiného.
Vím že existuje sypké hnojivo NH4NO3 nebo dusičnan hořečnatý ale nevím kde toto koupit.
Akvarijní hnojiva nepremávají a na Fichema je nemají. Předem děkuji za radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 17:49 Muž Pavel50 [30]
Já to asi dělám blbě, ale rostlinky nestačím trhat a stříhat a hnojím tak, že (až na vyjímku, kdy zapomenu) dávám do 60 litrové nádrže denně 1 ml Easy-Life PROFITO, k tomu většinou 1 ml Easy-Life NITRO, jednu týdně to vynechám a dám tam 1 ml Seachem Flourish, protože jsem měl Fe stále neměřitelné, tak jsem teď začal k tomu Seachem Flourish přidávat 1 ml Seachem IRON...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2022 08:16 Sonic Re: Joe
Ak chceš znížiť alkalitu, tak to urob radšej destilkou alebo viac osmotickej vody aby si nemal tak vysokú koncentráciu CO2, zníži sa tak síce okrem Kh aj Gh ale máš dosť, takže by som vodu znížila na Kh 3 a s CO2 na Kh 2 a malo by stačiť CO2. Vyskúšaj! A so železom by som to tiež nepreháňala, 0,6mg/l je tiež moc, 0,2 mg/l by malo stačiť bohato.Horčík s draslíkom do 10mg/l ak bude vápnik na cca 30mg/l po úprave vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2022 21:02 Sonic Re: Joe
Joe napsal: Moja otazka prave smerovala ci podla NO3 viem nejako korelovat mocovinu. Myslím, že som ti odpovedala, čím bude NO3 viac, tým menej by som dávala močovinu. 3-5mg/l NO3 musí stačiť ak ide celý systém na amoniaku.
Prečo tam valíš toľko CO2, nechceš skúsiť ubrať ako som písala. Ak ti neklesne Kh ani o 1, tak potom CO2 stačí rastlinám, ak to dáš na polovicu, tak by to malo stačiť. V mäkkej vode mať CO2 na 40mg/l sa mi zdá zle-baktérie ti pri 6,2 spomaľujú a koleduješ si o problémy s riasami. Veď časom uvidíš sám, ak sa tak stane, tak skús použiť tento návod nižšie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2022 20:22 Muž Joe [9] Re: Sonic
Vodu uz robim hodnu chvilu na 2kH, tam potom bublem na pH6.2 co by malo byt cca plus minus 40mg/l CO2. Alkalitu som znizoval na radu vaclava, kedze stale mam emocny problem s dropchekrom.
Zatial meriam NO3 testom od Sera a ten ma rozlisenie 0-10-25... mg/l. Neviem teda odstupnovat rozumne hodnoty medzi tym. Moja otazka prave smerovala ci podla NO3 viem nejako korelovat mocovinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2022 14:55 Sonic Re: Joe
Pekné akvárko máš a vyznáš sa. My sme doma mali na Eheime nalomené ukončenie na hadice čo sa strká do filtra a tam si to trošku prisávalo, keď stvrdnú hadice po rokoch, tak je tam väčšie pnutie a bolo zle.Teraz sme objednali silikónové a snáď bude pokoj-čistím filter každý týždeň.
Neviem, čo ti tak znižuje ph, ale neskúsil by si tlačiť menej na úroveň miešanej vody-teda 6,3-4? Ak máš miešanú vodu na 6,4, tak by ti to ani nemalo vyskočiť vyššie, to by si mal málo CO2.
K tej denitrifikácii, myslím že tam to nebude ako hovoríš, skôr by som povedala, že ak ide akvárium na amoniaku/predpokladám že NO3 máš veľmi nízko cca3-5mg/l a teda denitrifikácia asi nebude až tak významná/, tak amoniak využívajú nitrifikačné +denitrifikačné baktérie a viac rastliny a zápasia o amónium, takže ak máš viac NO3, mal by si ubrať na dusíku /močovine/ čo ty na to? Pri svietení máš veľa kyslíku, tak pofrčia poriadne aj dekompozičné, tak najskôr Ph znižujú baktérie. Či to robí bubliny vo filtri, to netuším.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2022 13:19 Muž Joe [9] Re: Sonic
Pomery NH3/NH4+ v zavisloti od pH a teploty su mi myslim jasne. Snazim sa drzat pH okolo 6.2 aj koli hnojeniu a glukonatom zeleznatym, kedze ta potvora prestava byt stabilna uz ale pri ph 5.5 ci 6. Zatial mi to nikdy nevyskocilo nad 6.8, aj to len ked som menil flasu. Mocovinou hnojim uz hadam viac ako pol roka, od kedy som vyhodil KNO3 koli stale sa kumulujucemu drasliku. Nemam pocit ze by zivocichy stradali, krevety sa mnozia, Amano krevety funguju , rovnako ako filtrujuce "kobylky" (copyright manzelka).

Co sa tyka nitrifikacie/denitrifikacie v kanistri - ten mam nastaveny na pomaly prietok, cez den nieco cez 600l/h, v noci ide na minimum co mi elektronika dovoli - 400l/h Bublem cez externy atomizer na vypusti, takze tam sa nema ako dostat plynne CO2 do sania a z druhej strany nadrze je samostatny okruh s profiplants reaktorom. Preto CO2 vylucujem ako moznost. Ozon som posunul znacny kus od dania a nezda sa mi, ze by to strhavalo bublinky.
Ostava netesnost, ale mazem pravidelne, netusim od kade by to mohlo sat falosny luft.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2022 11:41 Sonic Re: Joe
Ahoj, hnojenie močovinou predpokladá Ph pod 7, inak si myslím že je dosť riskantné. V holandských akváriách a tam kde nie sú živočíchy sa toto hnojenie používa, ale nemám skúsenosti. Okrem toho z amoniaku profitujú aj riasy, tak by som bola opatrná a používala kombi. Seachem myslím takúto kombináciu v Nitrogene má. Ideš na to dobre čo sa týka spotreby amónia pred NO3 rastlinami, iba nie je to mix, ale v kyslom prostredí je NH4/amónium hnojivo/ a v zásaditom NH3/plynný jed pre ryby/.Určite sú tu odborníci čo by to rozobrali aj detailnejšie, je o tom dosť článkov Walstad, časopis Akvárium..
Dusík vzniká pri denitrifikácii, takže to by si musel mať dosť NO3, NO2 a podporiť viac denitrifikáciu a to neviem či je vo filtri len tak jednoducho docieliteľné , skôr by som tipla alebo nasávanie CO2 z difuzeru alebo zavzdušnenie v dôsledku netesnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2022 09:56 Muž Joe [9] – Mocovina
Zdravim, idem si po radu.

Ako viem zmerat dusik vo vode pri aplikacii mocoviny? Mal som za to, ze mocovinu rastliny prijimaju ochotnejsie ako NO3.
Moja prvotna uvaha bola, ze rastliny dokazu prijat mocovinu lahsie ako NO3, co sa "zvysi" tak sa transformuje na NH3 podla H2NCONH2 + H2O → 2xNH3 + CO2. Nasledne si s mixom NH3/NH4 s si uz bakterie poradia nitrifikacnym procesom z ktoreho uz viem zmerat NO3 a podla toho sa riadit pri davkovani mocoviny.


A otazka 2: Je mozne, ze by mi v kanistri vznikalo take mnozstvo plynneho dusika ze to obcas vyfukne bubliny?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2021 19:43 Brodys Re: jab63
Nevím,jestli je to možno kapkovým testem JBL rozlišit, ale mohu vyzkoušet, nicméně vždy měřím zhruba ve stejný čas,kolem poledního a pokaždé je to někde 3-5mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2021 19:23 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: Brodys
Zajímala by mě hodnota NO3 hodinu po přidání hnojiva a před další dávkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2021 19:09 Brodys Re: jab63
Jasně,ale k tomu dalších 15 mojí směsi a potřeboval bych ještě přidat, tak aby to bylo v pohodě. Řekl bych výrazně přidat. Přímo pan Mithofer psal v meilu, že je opravdu bez kalia, možná někdy zkusím přeměřit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2021 19:03 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: Brodys
Podle tabulky dávkování N Plus jsi s 15ml v normě. Nedovedu si představit, že je to bez draslíku ale je to možné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2021 12:42 Brodys – Je tohle množství ještě v pořádku?
Fotka k příspěvku Ahoj všem, stále a stále laboruji s hnojením ve své dvoustovce. Momentálně přidávám denně 15 ml Profiplants N plus (údajně bez draslíku, bližší složení mi výrobce odmítl sdělit) a 15 ml roztoku MgNO3 (50g v 500 ml Aq) k tomu ještě mikroprvky. Stále se ale dle JBL testů nemohu dostat nad nějakých 3-5 mg/l NO3. Je větší dávka hnojiv ještě bezpečná pro obyvatele? Chtěl bych těch dusičnanů trochu víc, chápu, že testy jsou orientační,ale jelikož od té doby mám trochu více GDA, asi by i hodnota NO3 souhlasila. Nejde mi ani moc do hlavy, jak je možný, že má akvárium takovou spotřebu. Děkuji za přínosnou diskuzi ;-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2021 00:20 Jozef Re: Jozef
Asi je to dobre, ak má Rataj na stránke chybu :) www.rataj-spk.cz/…

Rataj má pri makrone zloženie 2,4% K (2,95% K2O).
Ked prerátam aplikáciu 2,5ml na 100l - 1g x 2,5(ml) x 0,024(2,4%) : 100(l) = 0,0006g/l = 0,6mg/l

On tam má uvedených v tabuľke 0,0006 mg/l - tak to asi neprerátali z gramov na miligramy? Tá hodnota by bola inak veľmi malá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2021 22:54 Jozef – K2O v hnojive
Ahoj, vie niekto pomôcť. Ak je udané na hnojive že obsahuje 1% KO2 (teda 0,83% K viď wiki časť K2O v hnojivách cs.wikipedia.org/… ).
Dá sa nejako určiť koľko mg/l dodá napr. 1ml na 1l vody?
Môže to byť zhruba 0,83mg/l K ak budem rátať že 1ml hnojiva je 1g (prípadne 1,1 - 50g hnojiva v 500ml vody napr.). Dá sa to takto jednoducho, alebo je to blbosť.
Edit: Ešte raz ten výpočet 1ml teda 1g 1x0,01(1%)x0,83(83%)=0,0083g/l - 8,3mg/l

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2021 19:02 Muž Richo [11] Re: Buldr
Tak jsem se dozvěděl proč hnojit raději denně a proč nemusí být koncentrace hnojiv vysoká. V tomto vlákně rybicky.net/forum/17600… je to ke konci vysvětleno. I s grafem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 12:23 Muž Richo [11] – Hnojit jednorázově, nebo denně?
Hodně lidí doporučuje týdenní dávku hnojiva rozdělit. Jenže jiní zase doporučují udržovat hladinu dusičnanů a jiných prvků na určité výši. Když týdenní dávku rozdělím, tak ve vodě bude toho hnojiva míň. Bude to těm rostlinám stačit?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2021 16:56 Muž Motas [38] Re: MichalV
Určitě je to možný. Hnojení jsem nastavoval jenom podle vstupni vody, bez testu v průběhu hnojení. Vratim se na tydenni vymeny vody, zacnu sbirat data z měření a uvidime jestli z toho nekdo vyčte, kde delam chybu :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2021 16:40 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: MichalV
Souhlasím, týdení restart hodnot je důležitý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2021 14:31 Muž MichalV [327] Re: Motas
akvárko máš veľmi pekné. Len otázka na zamyslenie: si si istý, že to je nedostatkom a nie prebytkom niečoho iného a výmenami to riediš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2021 11:25 Muž Motas [38] Re: jab63
Jako napadlo mě vrátit se na týdenní výměny, ale teď v létě je to celkem náročný. Víkendy skoro nejsem doma, tak bych to musel řešit po večerech. V zimě to není problém...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2021 10:26 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: Motas
S tak dlouhými intervaly výměny vody si netroufám poradit. Ubral bych jedině draslík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2021 09:26 Muž Motas [38] – Nastavení hnojení
Zdravím, po půl roce bez problémového růstu jsem si myslel, že mám hnojení zvládnuté, ale zjistil jsem, že jsem se vezl jenom na dobré vstupní vodě. Potom co jsem přešel na výměnu vody 50 % 1x 3 týdny, rostlinám evidentně začalo něco chybět.
Anubiasům se kroutí okraje listů a májí na sobě černé tečky, hlavně na okrajích. Rotala Wallichi stonky odspodu opadávají listy, pěkné jsou jen vršky. Jediné co se zdá bez že prosperuje bez problému je glossostigma.

Mrknul byste mi někdo do prezentace a doporučil mi, jak mám upravit hnojení po přechodu na delší výměny vody?

Měřením jsem přišel na následující:

K: 15 (po výměně vody, před výměnou to bylo více jak 30, nešlo testem ani změřit)
MG: 6
NO3: 15 (po výměně vody, což skoro odpovídá vstupní vodě)
PO4:0,2
Fe: 0,1 (po odležení 40 min aby se projevily cheláty)
PH: 7,2

Denně dodávám Aqua Grower:
Mg: 4 ml
P: 1 ml
K: 2 ml
Micro: 2 ml

Excel: 2 ml


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2021 18:07 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: vlka
Akvárko už to stejně potřebovalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2021 17:58 Muž vlka [3441] Re: jakaf
Takový výpadek proudu by AQ mělo bez problémů zvládnout...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 62

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 74958x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10843-hnojeni?od=251