Hnojení
0 05.08.2020 21:10 Richard – Hnojivo
Ahoj má někdo zkušenost s tomto hnojivem díky
Starší reakce
Tak v tom ti neporadím ale držel bych se asi toho začít s menším množstvím než obráceně.
JJ ta tam je taky, ale já použil tu na výpočet vlastního hnojiva.
Tak je to kalkulátor Na EI hnojení jestli jsem to dobře pochopil. Tam se používají větší dávky hnojiva.
Děkuji. Když jsem si to počítal na několika kalkulátorech (4), tak tři to vypočítaly stejně, jen tenhle
akvarijni-hnojivo.cz/… hází úplně jiná čísla (cca 4x vyšší dávka chemikálie, kterou mám rozpustit). Přitom zadávám stejné hodnoty. Jak je to možné?
Skutečný objem bez skla a substrátu. Když vkládáš nádrž tak ti to systém spočítá.
Starší reakce
Urobil som test PO4 z vody v okoli platinum soil a naozaj - kym pri hladine test ukazal hodnotu 0.05 tak na dne bolo 0.2-0.4.
Pridal som vsak cca 5 dni dozadu cca 2x viac KH2PO4, kedze som nevedel PO4 namerat.
Opticky sa mi zda, ze GDA spomalila rast, uvidim, co to spravi za dlhsie obdobie.
Chystam sa na zmenu osvetlenia za silnejsie, to mi zase rozhadze hodnoty
Ďakujem za zaujímavý odkaz, ten článok som ešte nečítal a pritom presne dokumentuje moju situáciu
Co tým myslíš že mám brať prefiltrovane vzorky z dna?
No nevím , ale s nedostatku fosforu je flekovitá GSA . GDA prachové se těžko zbavuje .
Platinum Soil to absorbuje. Musíš brát přefiltrované vzorky ze dna.
0 24.06.2020 17:22 11pirat11 – PO4 hnojim a nenameram
Zdravím, neviete čím to môže byť? Hnojim PO4 metódou pps pro, už prakticky 2 nasobnu dávku PO4. A meriam Jbl PO4 testom a takmer 0 stále. Mam zelenú prachov riasu na skle. Môže byť taká spotreba? Alebo to ťahá dno platinum soil?
Starší reakce
Které rostliny? Fotka by nebyla? Příčin může být vícero.
Ahoj
Zeptám se....je nedostatku hnojiva a živin ve vodě,že hnědnou lístky rostlin. Děkuju
Starší reakce
Myslím že jo..na Flourisch je datum expirace..nebo já ho tam aspon mám.
Byl bych v klidu a použival.Seachem vydrži dlouho i ve skřince pod akvárkem,natož v lednici...
Tak na Ironu není..jen na komplexnim a Nitrogenu co sem tedkom koukal.
Mám Seachem Flourish Iron dva roky starí.Celú dobu v chladničke,farba vyzerá dobre.Je to ešte použitelné?
Starší reakce
Ahoj.
K tomu Seachemu, efekt to má a velmi značný. Smrdí to jako ocet. Kytky rostou, koření na požádání, zjevně to k růstu stimuluje i plovoucí rostliny.
Aký efekt má používanie takýchto hormónov do akvária,je to nejak extra poznať?
Pri dennom dávkovaní sa to poriadne predraží.
Seachem Flourish Advance
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Alebo radšej skúsiť
www.profiplants.cz/…
Vyrovná sa tomu ten profiplants?
Starší reakce
Nie je zrezaná, má zakrpatené nové lístky.Podľa mňa je to reakcia na velkú koncentráciiu čohosi, čo neviem. Je to chabý odhad, ale info o nádrži je nula, takže..
Nevím jestli je vápník příčinou tvých problémů s rostlinkami, ale nejjednušeji se doplňuje sepiovou kostí. Já to tak dělám, mám ji vloženou ve filtru u výstupu.
Ja teda osobne vidím úplne normálnu zrezanú ludwigiu.
Nj.Testy sa mi nechce dnes robit.Aj niekedy si myslim ze to blbosti ukazuju.
To nebude vápnikom, skôr nejaký prebytok živín,to by si musel napísať hodnoty vody a čo tam všetko leješ..
Mam aj ja stredne tvrdu.Len sa mi krutia nobe listy.Co som vystudoval je ze malo vapnika
Nepoznám nikoho, kto by mal vo vode z vodovodu málo vápnika. Spravidla je vápniku viac než dosť, my s tvrdou vodou sa ho musíme zbavovať.
0 13.05.2020 14:12 repssol – Ca vapnik
Ahoj.Vapnik ako doplnane?
Starší reakce
Vím, že mi řeknete, že jsem úplně blbej, ale propočtama jsem došel k tomuto dávkování: přidávám K2SO4 0,8 mg/l denně, MgSO4 0,1 mg/l denně. Po, st, so - mikroprvky 0,5 ml. Myslíte že je to bezpečné? Mimochodem bojuji s opravdu mírným výskyt parohu a budu muset ještě dokoupit fosfor. Díky za odpověď. Hodnoty vody jsou v prezentaci ..
Starší reakce
Ak by som ti mal poradiť, tak sa na hmotnosti vykašli aj tak ti to nebude fungovať, pretože ak krmíš ryby tak dodáš aj fosfor z krmiva a dusík ti tiež produkujú ryby a baktérie a teda množstvo N a P je závislé nielen od toho kolko dodáš, ale aj množstva rýb, rastlín/ich druhu/ , baktérii a prúdenia vody/N je aj zo vzduchu/. Sústredil by som sa radšej na testovanie akva vody a doladenie hodnôt na potrebný pomer pridaním jednotlivých zložiek. Testy tiež nie sú na 100 proc. presné ale pomer NO3 a PO4 sa podĺa nich dá nastaviť. Ak máš možnosť kvalitného rozboru vody a podľa neho stanovíš odchýlku merania testom, tak sa to dá stanoviť pomerne presne aj testom.Okrem toho dusík sa v akva nachádza aj v amoniovej forme a aj ako NO3 a napr. hnojivo od Seachem Nitrogen obsahuje obe, ale keď pridávaš KNO3 tak dodávaš dusík len vo forme NO3.
Redfieldův poměr je poměr atomový (molární) a ty počítáš hmotnostní.
Mirek
Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Chtěl bych si vypočítat REDFIELDŮV POMĚR tj. poměr N:P.
Když do akvária dodám
KNO3 10,5g a KH2PO4 0,46g, tak mi vyjde, že N = 1,45g a P = 0,1049. Když z toho udělám poměr, tak mi vyjde N:P cca 13,9:1 viz obrázek níže.
Nicméně když ale použiju
akvarijni-hnojivo.cz/…
a dosadím vypočtené NO3 6,439571a PO4 0,3216, tak mi poměr vyjde 31:1. Poraďte mi prosím, kde dělám chybu.
Děkuji
Starší reakce
Určitě na Vás dam jsem rad, ze mate stejný názor
. Já schránek silnější zarivku, ale v tomto rozměru jsem nic nesehnal. Ale to už je jiné téma. Každopádně díky.
No vidíš, a já souhlasím s Tebou
akorát to píšeme každý jinak a já to asi špatně pochopil
Však píšeme oba to stejné, jenom si asi nerozumíme
. Protože souhlasím s tim cos teď napsal na 100%.
No nevím, podle mého amatérského pohledu, mění denně vodu a tím jí zbaví všeho prospěšného a nového se nastačí skoro nic vytvořit, a bůh ví jakou zdrojovou vodu má, jak píšeš, měnil bych 2x týdně 1/3 a pak 1x týdně a uvidí.
Roger napsal:Každopádně denní výměna pokud není v akváriu průšvih mi přijde zbytečná
Však na tom jsme se shodli
No ale když nad tím ještě přemýšlím, tak bych nejdřív zkusil měnit míň vody a až pak hnojil. Protože teď se v podstatě děje jen to, že živiny, které v rostliny mohly zužitkovat, končí v záchodě. Už jen to by mohlo pomoct - což si vlastně zase psal už ty
Pravda je, že má celkem brzy dost zarybněno. Každopádně denní výměna pokud není v akváriu průšvih mi přijde zbytečná
Asi bych hned neskočil na výměnu 1x týdně. Přece jen je to akvárium nové a už tam jsou ryby - a ne málo.
Teď bych ještě měsíc měnil 2x týdně.
S hnojením je to tak, že prostě záleží na vstupní vodě, počtu ryb, světlu a druhu rostlin...
U nás teče z vodovodu v podstatě RO voda a bez aspoň základního hnojení neroste nic. Pokud.jde o řasy, tak tam to u nás taky funguje naopak - jak začnu hnojení flákat, tak se rozjede. Ale je pravda, že akva jedou v úplně jiném režimu - mnohem vic světla.
V tomto případě pokud rostliny rostou tak klidně nehnojit, Pokud hnědnou a nerostou tak trochu přihnojit.
V návodu mají dávkování 1x za 14 dní. Dle objemu bych spočítal množství, použil bych třetinu až polovinu. A tenhle počet mililitrů pak podělil čtyřmi a výsledné množství bych dával po každé výměně vody (tedy teď 2x do týdne).
Asi jsem se přehlédl, máš zářivku, ale i tak, a jak píše Lister, denní výměna vody je zbytečná podle mě, od založení měním vždy 1x týdně a to tam mám ryby na zajetí. Každopádně hnojení bych vynechal, přešel na režim týdenní výměny vody a vyčkával, ne vše pod tím světlem poroste, ty kytky kterým se bude dařit množ ty kterým se dařit nebude nepřemlouvej
vzhledem k tomu že už máš zarybněno tak o hnojení je postaráno, moc kytek tam zrovna podle mě není, tak se do toho nevrtat a nechat kytky nabrat sílu
Denní 25 procentní výměna vody u měsíc starého akvaria mi přijde zbytečné moc.
15 w na ten objem moc není, ale ono to nějak poroste, jen prostě ne všechno.
Mas pravdu, chce to trpělivost. Mam zářivku Osram 15W. Možná to mam špatně napsaný, mrknu na to.
V prvních měsících zpravidla hnojit nemusíš pokud máš nenáročné rostlinstvo a k tomu u tebe 15w žárovku. Jestli to chceš brát zodpovědně, tak být Tebou se naučím trpělivosti
nedávám do akvária nic když nevím proč to tam dát a ono to půjde. Smířit se s tím že některé kytky neporostou a držet se těch kterým se tam líbí. A zamyslet se nad světlem, předpokládám že žárovka je uprostřed takže světla to moc nedá, čím více světla budeš mít, tím více živin budeš potřebovat.
Edit: já svoje akvária téměř nehnojím, sem tam občas přileju trochu profita jinak nic, opravdu to ze začátku není zapotřebí a když je akva starší tak to vychytáš ale nesmíš bez hlavě jinak budeš rázem v sekci řasy
Jak ti psal Roger, zamysli se, zda budeš mít výhradně rostlinné akvárium. Pokud ne, nehnoj. Zamysli se nad pěstovanými rostlinami. Pokud máš nenáročné, nehnoj. Pokud se rostlinám nebude dařit, pak zjisti, co jim chybí a přihnoj. To je můj názor, který nemusí být však většinový.
Já si teda taky myslím, ze je to zbytečný. Ale člověk je ze začátku opravdu zblblej z množství všech těch informaci. Na druhou stranu nechci to moc podcenit. Beru to jako zodpovědnou přípravu na větší akvarium.
A jsi si jistý že máš zapotřebí hnojit? Osobně si to nemyslím
Momentálně řeším jak hnojit. Akvarium se zabiha teprve měsíc. Vodu měním zhruba 10l denně. U zakrutich.vnimam nahnedle listy, ale vyrazí nové oddenky. Jde mi o to zda Bioflorem hnoji napr. denně po malých dávkách třeba 1ml. Taky se mi objevuje pravděpodobně zelená vlascita rasa. Dekuji
Starší reakce
To áno,neviem síce kolko jej tam je , ale pridávam občas H2SO4 do akva na zníženie ph, a Kh a je to v pohode a v mikroprvkoch v hnojive neviem či je aj síra.Niektoré hnojivá ju obsahujú. Ak by to mali byť vyššie množstvá, tak samozrejme nie. Narazil som na zaujímavé info o sadre
www.stavebnictvi3000.cz/…
Áno, ale zas pridávaš i síru.
Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 62
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 75513x