Hnojení
Je to o tom, kto je ochotný do testov investovať, ja síce mám Sera a Jbl testy ale na železo by som ti doporučil Seachem. NO3 A PO4 mám Sera a K JBL a fungujem na nich dlhodobo a keď si pozrieš moje akva tak je hnojené podĺa týchto testov. Urob si záver sama a zariaď sa ...Nemám nič proti, ak niekto má zaužívané a overené postupy, ale keď to nefunguje, tak je čas to zmeniť..Tie trubice vymeň, až keď stabilizuješ akva a pochopíš súvislosti, viac svetla /to bude po výmene trubíc/ je viac živín a CO2.Prečítaj si posledné Akvárium a článok na str. 50 Filtrace, dekompozice,nitrifikace. Tam je o tom amoniu , čo som spomínal.
Tvoj problém s nízkym Kh sa vyrieši pridaním tých kameňov a CO2 ako si mala pred tým.
Moc děkuji. Já si nemůžu dovolit právě kvůli nízkému KH měnit hodně vody z vodovodní sítě, protože, jak říkáš, pak chcípají ryby

. Těch 10 litrů za týden mám ale vyzkoušeno, že funguje a NO3 mám stále pod kontrolou, aby se něco nezvrtlo.
Tak myslíš, že 1 ml toho Tekutého železa denně by rybkám ublížit neměl? A mám si koupit testy na železo a fosfor? Poradíš které jsou nejlepší? Nemám problém je koupit, když budou fungovat. Sem tam tady čtu, že některé jsou velmi nespolehlivé, hlavně na to železo.
No čau, to vyššie Gh a Kh bude z toho ílu čo máš v dne-takže hodnoty tvrdosti máš ako ja a hodnoty na ktoré budeš hnojiť, môžeš pozrieť z môjho profilu.Je tam všetko NO3, PO4,K, Fe.Mikro podľa návodu od Growru. Flourish tam nelej v Growri je dosť všetkého.Po výmene 1/2vody dáš mikro podľa návodu a s makro pojdeš neskôr o jeden dva dni-podľa testu NO3. Časom by PO4 mohol byť nízko, ale to dorovnáš s KH2PO4, alebo už zamiešaným Fosfo alebo Fosforus-je toho na trhu dosť-podľa testu si to doladíš.
Tak problém bude v tom nízkom Kh a keď si prestala dodávať CO2, tak to šlo rapídne dolu. Ja by som dal do akva pár vápencových kameňov alebo začal aj keď len trochu pridávať CO2 z burčáku. Pri tom PMDD môžeš ostať,je to v poriadku iba by som skontroloval či obsahuje aj horčík, toho bude vo vstupnej vode asi málo.Aby ti to PMDD nedvíhalo moc NO3,môžeš občas pridať trošičku z toho Seachem flourish tam je draslík a mikroprvky vrátane železa, takže za mňa asi tolko. So železom to nemusíš hnať vysoko okolo 0,1 ti stačí tie rastliny čo máš až tak nespotrebujú, ale vodu by som menil týždenne viac minim. 1/3.
Pri tom CO2 by som pár tých kameňov/vápenec alebo Seyriu stone/ dal, nezrazí ti to PH moc dolu a snažil by som sa to udržať okolo 6,8 aj keď to pri platinu nie je také jednoduché.

A pozor na málo fosforu/ten máš len v PMDD a z kŕmenia/, ten meraj zo substrátu, najlepšie keby si namerala aspoň minimum vo vode.A ešte jednu velmi dôležitú vec, ak budeš prilievať čerstvú vodu do akva, tak musí byť kyslá tzn.menej ako 7, v opačnom prípade ti môžu chcípať ryby-akária pri platinu frčia hlavne na amóniu, pretože je tam slabšia nitrifikácia a prí zvýšení PH/dolievaní zás. vody/ sa amonium premení na amoniak.Znížiš Ph mínus,alebo trochu kys.H2SO4 vodu v bandaske a až potom prečerpáš do akva.Tento stav nemusí byť samozrejme v každom akva s platinom, ale ak ti chcípali ryby, nemuselo to byť nekvalitou vody, ale práve týmto.
Ahoj, všechno mám poctivě změřené a i rozbor vody mám. Mám to v deníčku - ten rozbor i měření. Dusičnany mi nikdy nepřesáhnou 10 mg/l. Celková tvrdost je 3 a uhličitanová je na 0.5. PH je okolo 6.6. Ve vstupní vodě je dusičnanů málo, 5.5 mg/l. A železa 0.054 mg/l. Každý týden měním 10 litrů vody. Je pravda, že zářivky mají teďka přesně rok.
Tak jsem se konečně odhodlal pořádně se věnovat hnojení, mám v košíku testy na základní měření, ale podle doporučení, který jsem tady dostal, jsem úplně nejdřív začal zkoumat vstupní vodu.
Nechal jsem si poslat přesný rozbor z vodáren (viz prezentace)
Moje základní zjištění jsou:
-dusičnanů 16,37 mg/l
-vápník 24,5 mg/l
-hořčík 5,9 mg
A teď bych potřeboval poradit, asi musím přejít z komplexniho macro hnojení na přidávání jednotlivých složek? Pokud ano potřeboval bych nasměrovat co všechno budu potřebovat? Komplex micro snad budu moct používat dál...
Ahoj, železo určite nebude problém v raste rastlín.Hnojenie PMDD komplexom chce testovanie vody a nastavenie hnojenia.Železo a hnojivo celkovo pridávaj podľa spotreby rastlín a nie podľa doporučených dávkovaní/ak meníš málo vody-hromadia sa niektoré živiny/.
V prvom rade zisti hodnoty vodovodnej vody na stránke Ostravských vodární podľa bydliska, myslím, že tam sa už vo vodovodnej nachádza aspoň 10-15mg/l NO3.Ak to bude ako píšem, tak pridávať komplex nie je dobré a hnojenie flourishom,častejšie meniť 1/3vody by malo stačiť +fosforus. Daj aktualnu foto nádrže, ako sú staré žiarivky čo máš vo svetle? Parametre vody zmeraj, napíš aspoň čo vieš a čím si merala?
Ak to chceš nastaviť čo najpresnejšie, tak bude treba zistiť hodnoty vody NO3,PO4,Ph, uhl.tvrdosť Kh.
Ahoj, prosím o radu. Přečetla jsem tu kde co o železe ve vodě, ale raději se chci ujistit, že to chápu správně. V mém akváriu Trhlíkov se dlouhodobě nedaří Heteranthera zosterifolia a echinodorům. První z nich černá a jakoby uhnívá odspodu, i když svítím docela dost, řekla bych. Každý den přidávám 2 ml VitaPlant Komplex. Rostlinka se trochu spravila od začátku hnojení, ale stále je to hrozný chcípák vytáhlý. No a echináčkům žloutnou starší listy a celkově jsou zakrslé. Dneska jsem zkusila přidat 1 ml VitaPlant Železo, ale dočetla jsem se pak, že železo může být nebezpečné pro rybky. Vstupní voda má 0.025 mg/l. A 10 ml VitaPlant Železo na 100litrů přidá 0.25mg/l Fe. Je tedy dávkování 1 ml bezpečná dávka pro rybky? Na fóru jsem se dočetla o hranici 0.2 mg/l Fe.Moc děkuju.
EDIT - Ještě jsem zapomněla napsat, že kromě zmíněných dvou druhů mi dlouhodobě stagnuje i sagittaria subulata. Mám dvě rostlinky, které ani nevyhánějí nové výhony. Jen občas naroste lístek. Když jsem začala hnojit VitaPlant Komplex, vyhnala jednu malou rostlinku, ale ta skoro neroste, je zakrslá jen s pár lístky. I proto to VitaPlant železo.
Starší reakce
Takže po týždni pri zhruba rovnakej teplote v akva a pri zachovaní hnojenia z minulého týždňa sa hodnota draslíku zvýšila na vyše 20mg/l, čo znamená, že teplota na spotrebu draslíku nemá významný vplyv a jeho spotreba stúpa úmerne aj s ostatnými živinami pri zvýšení teploty.
Zrejme to bol len prechodný stav a krátkodobý nedostatok draslíku. Tak skúmam ďalej, rozhodne toto obdobie s vysokými teplotami ponúka možnosti na aj iné akvaristické zamyslenia...

Starší reakce
Teplotu mám 25°C. Ten draslík by skutečně mohl být v P plus. Zrovna jsem zvedl dávku v době zvýšených teplot takže to nedokážu odhadnout.
Promyslím to. Zvýšením dávek P plus jsem zastavil vláknitou řasu a tak se mi s hnojením nechce moc hýbat.
Skus zmerať aj ten Grower či tam nie sú nejaké stopy draslíku, v P Plus bude trochu určite.Aby ti to za týždeň nespadlo ani o trochu sa mi nechce veriť.Akú máš teplotu v akva? Vodivosť ti padla dost dolu-to je zaujímavé.
Edit: Neskúsil by si na pár dní dvihnúť teplotu o 2-3 stupne, čo to urobí s draslíkom.Chcel by som to nejak overiť či má teplota vplyv na spotrebu draslíku. Je to možné?
Přidával jsem AquaGrower micro.
Ak pridávaš Mikromix ako zdroj mikro, tak aj tam je trochu K, tiež mi to nešlo dolu až kým som nezmeral mikroprvky, ale to je už dávno, teraz je to niečo iné.
Mne tá teplota nevadí/všetko funguje normálne a mám aj ventilátory-nezapnuté/ a nie preto sa pýtam, ide mi o vyššiu spotrebu draslíka pri stúpnutí teploty.Či je to len náhoda, alebo sa to prejavuje aj v iných akváriách.
Čauky, s hnojením to moc nesouvisí (relativně) ale není lepší pomocí ventilátorku z PC ochladit AQ na požadovanou teplotu ?
Dnes budu měřit po týdnu bez hnojení draslíkem. Při teplotách okolo 24°C jsem měl spotřebu 1 mg/l za den. Tak dnes uvidím jak se to změnilo. Jenom mám podezření, že mi to možná rozhodí zásobní substrát.
Edit: Tak moje měření je na nic. Před týdnem 15 mg/l. Celý týden bez draslíku a teď stále 15 mg/l. Měřeno JBL.
0 09.08.2020 18:15 Jarden Sk – Vysoké teploty a draslík
Ahoj, prevádzkujem akva za norm. podmienok okolo 25,5-26,5 st. pri týchto letných horúčavách mám 29,5st. a zvýšila sa mi spotreba draslíku, ktorý je za norm. teplot. podmienok a hnojení skôr v nadbytku a teraz je na 15mg/l pred výmenou vody.
Chcem sa spýtať, či niekto podobne zaznamenal zvýšenú spotrebu tohoto prvku v akva so stúpajúcou teplotou? Viem že zvýšením teploty sa zvýši aj spotreba živín, ale ostatné sú zhruba ako zvyčajne a pridávanie draslíku som ešte paradoxne o niečo zvýšil. Akva funguje v pohode aj pri týchto extrémoch-max trochu viac prachovej riasy, ale nič extra, ryby a ani krevetky nemajú problém.
Starší reakce
0 05.08.2020 21:10 Richard – Hnojivo

Ahoj má někdo zkušenost s tomto hnojivem díky
Starší reakce
Tak v tom ti neporadím ale držel bych se asi toho začít s menším množstvím než obráceně.

JJ ta tam je taky, ale já použil tu na výpočet vlastního hnojiva.
Tak je to kalkulátor Na EI hnojení jestli jsem to dobře pochopil. Tam se používají větší dávky hnojiva.

Děkuji. Když jsem si to počítal na několika kalkulátorech (4), tak tři to vypočítaly stejně, jen tenhle
akvarijni-hnojivo.cz/… hází úplně jiná čísla (cca 4x vyšší dávka chemikálie, kterou mám rozpustit). Přitom zadávám stejné hodnoty. Jak je to možné?
Skutečný objem bez skla a substrátu. Když vkládáš nádrž tak ti to systém spočítá.

Starší reakce
Urobil som test PO4 z vody v okoli platinum soil a naozaj - kym pri hladine test ukazal hodnotu 0.05 tak na dne bolo 0.2-0.4.
Pridal som vsak cca 5 dni dozadu cca 2x viac KH2PO4, kedze som nevedel PO4 namerat.
Opticky sa mi zda, ze GDA spomalila rast, uvidim, co to spravi za dlhsie obdobie.
Chystam sa na zmenu osvetlenia za silnejsie, to mi zase rozhadze hodnoty

Ďakujem za zaujímavý odkaz, ten článok som ešte nečítal a pritom presne dokumentuje moju situáciu

Co tým myslíš že mám brať prefiltrovane vzorky z dna?
No nevím , ale s nedostatku fosforu je flekovitá GSA . GDA prachové se těžko zbavuje .
Platinum Soil to absorbuje. Musíš brát přefiltrované vzorky ze dna.
0 24.06.2020 17:22 11pirat11 – PO4 hnojim a nenameram
Zdravím, neviete čím to môže byť? Hnojim PO4 metódou pps pro, už prakticky 2 nasobnu dávku PO4. A meriam Jbl PO4 testom a takmer 0 stále. Mam zelenú prachov riasu na skle. Môže byť taká spotreba? Alebo to ťahá dno platinum soil?
Starší reakce
Které rostliny? Fotka by nebyla? Příčin může být vícero.

Ahoj

Zeptám se....je nedostatku hnojiva a živin ve vodě,že hnědnou lístky rostlin. Děkuju
Starší reakce
Myslím že jo..na Flourisch je datum expirace..nebo já ho tam aspon mám.
Byl bych v klidu a použival.Seachem vydrži dlouho i ve skřince pod akvárkem,natož v lednici...
Tak na Ironu není..jen na komplexnim a Nitrogenu co sem tedkom koukal.
Mám Seachem Flourish Iron dva roky starí.Celú dobu v chladničke,farba vyzerá dobre.Je to ešte použitelné?
Starší reakce
Ahoj.
K tomu Seachemu, efekt to má a velmi značný. Smrdí to jako ocet. Kytky rostou, koření na požádání, zjevně to k růstu stimuluje i plovoucí rostliny.
Aký efekt má používanie takýchto hormónov do akvária,je to nejak extra poznať?
Pri dennom dávkovaní sa to poriadne predraží.
Seachem Flourish Advance
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Alebo radšej skúsiť
www.profiplants.cz/…
Vyrovná sa tomu ten profiplants?
Starší reakce
Nie je zrezaná, má zakrpatené nové lístky.Podľa mňa je to reakcia na velkú koncentráciiu čohosi, čo neviem. Je to chabý odhad, ale info o nádrži je nula, takže..
Nevím jestli je vápník příčinou tvých problémů s rostlinkami, ale nejjednušeji se doplňuje sepiovou kostí. Já to tak dělám, mám ji vloženou ve filtru u výstupu.
Ja teda osobne vidím úplne normálnu zrezanú ludwigiu.
Nj.Testy sa mi nechce dnes robit.Aj niekedy si myslim ze to blbosti ukazuju.
To nebude vápnikom, skôr nejaký prebytok živín,to by si musel napísať hodnoty vody a čo tam všetko leješ..

Mam aj ja stredne tvrdu.Len sa mi krutia nobe listy.Co som vystudoval je ze malo vapnika

Nepoznám nikoho, kto by mal vo vode z vodovodu málo vápnika. Spravidla je vápniku viac než dosť, my s tvrdou vodou sa ho musíme zbavovať.
0 13.05.2020 14:12 repssol – Ca vapnik
Ahoj.Vapnik ako doplnane?
Starší reakce
Vím, že mi řeknete, že jsem úplně blbej, ale propočtama jsem došel k tomuto dávkování: přidávám K2SO4 0,8 mg/l denně, MgSO4 0,1 mg/l denně. Po, st, so - mikroprvky 0,5 ml. Myslíte že je to bezpečné? Mimochodem bojuji s opravdu mírným výskyt parohu a budu muset ještě dokoupit fosfor. Díky za odpověď. Hodnoty vody jsou v prezentaci ..
Starší reakce
Ak by som ti mal poradiť, tak sa na hmotnosti vykašli aj tak ti to nebude fungovať, pretože ak krmíš ryby tak dodáš aj fosfor z krmiva a dusík ti tiež produkujú ryby a baktérie a teda množstvo N a P je závislé nielen od toho kolko dodáš, ale aj množstva rýb, rastlín/ich druhu/ , baktérii a prúdenia vody/N je aj zo vzduchu/. Sústredil by som sa radšej na testovanie akva vody a doladenie hodnôt na potrebný pomer pridaním jednotlivých zložiek. Testy tiež nie sú na 100 proc. presné ale pomer NO3 a PO4 sa podĺa nich dá nastaviť. Ak máš možnosť kvalitného rozboru vody a podľa neho stanovíš odchýlku merania testom, tak sa to dá stanoviť pomerne presne aj testom.Okrem toho dusík sa v akva nachádza aj v amoniovej forme a aj ako NO3 a napr. hnojivo od Seachem Nitrogen obsahuje obe, ale keď pridávaš KNO3 tak dodávaš dusík len vo forme NO3.
Redfieldův poměr je poměr atomový (molární) a ty počítáš hmotnostní.
Mirek

Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Chtěl bych si vypočítat REDFIELDŮV POMĚR tj. poměr N:P.
Když do akvária dodám
KNO3 10,5g a KH2PO4 0,46g, tak mi vyjde, že N = 1,45g a P = 0,1049. Když z toho udělám poměr, tak mi vyjde N:P cca 13,9:1 viz obrázek níže.
Nicméně když ale použiju
akvarijni-hnojivo.cz/…
a dosadím vypočtené NO3 6,439571a PO4 0,3216, tak mi poměr vyjde 31:1. Poraďte mi prosím, kde dělám chybu.
Děkuji
Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 62 63
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 76155x