Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

Tak já to po negativní zkušenosti s levným páskem nakonec vyřešil takto :
6x v AL- U profilu
ledzarovky-levne.cz/…
2x v AL U profilu
ledzarovky-levne.cz/…
vše jsem připevnil na vyrobený kryt z 12mm lamina , místo patic jsem použil nejmenší "čokoládu" , teplota přím na tom spotu je 42' , plánuji ještě větráček
KarlosS napsal: ten chladič vypadá perfektně, kdes ho sehnal?

základ (
www.tntrade.cz/… ) do toho profilu je vlepný profil(
www.tntrade.cz/… ) s čirým difuzorem a nalepené antivibrační nožičky, svítidlo je zakončené touto záslepkou
www.tntrade.cz/… 
Díky, poslednou dobou (co mám Hornbach 1km od baráku

) se ze mě stává kutil

, jsem zvědavý na tvoje LED světlo s CREE čipy.
To ViktorX: Dal jsem tam 2 LED pásky, přidal jsem fotku na blog, předtím to nešlo poznat.
To glpetr: Moc pěkné světlo! Mrknu na to podrobnějc.
To iggy: S tím plexi to není tak složité, 2 kusy jsem taky spálil (bubliny). Nejvíc mě naštvalo, když jsem si s jedním úchytem hrál asi 2 hodiny, pak ho chtěl "ještě trochu ohnout" - málo ho nahřál pistolí a zlomil jsem ho

.
Světla vypadají super, tvoje provedení mi přijde trochu lepší, než jeden pásek výš nad akva, minimalizuje se rušivý odlesk od skla do stran a kvůli rozvodu tepla (dal bych 2) víc pásků s nižším výkonem po stranách, i když kvůli odvětrání nějaký centimetr nad sklem by neškodil.
Měli byste spíchnout nějaké krátké články, v diskuzi to časem zapadne

.
Vypadá to perfektně, jsi machr. Já teď dělám LED světlo s čipy Cree XML a mechanické díly (šasi, nožičky a kryty) mám origoš. Když jsem to poprvé rozsvítil, tak celá rodina na čas nic neviděla

. Mám to stažený na minimum (4 čipy XML) a i tak 30 cm světlo visí nad 60cm nádrží 30cm nad nádrží a je to přesvětlený. Dnes nafotím a natočím video a pochlubím se.
ten chladič vypadá perfektně, kdes ho sehnal?

ještě jedno foto
Ahoj! Dokončil jsem dříve zmiňované LED osvětlení, popis je zde:
radekkrizka.blogspot.cz/…
třeba se bude někomu hodit...
PS. Díky KarlosS, Souky a Designer za tipy

.
Ping pong je dobrý

. Já mám ledky ve třech řadách a právě že před akvárko to až tak nejde.
A proto ze se dost odrazi, to ke dnu budu posilat pingpongem o skla az ke dnu neco malo milostive dorazi, specilane odrazem o vyse polozenou cast skla pri sirokem vyzarovacim uhlu LED?
Sam mam maslo na hlave, mam uprostred tri LED mezi zarivkami, a take maji siroky vyzarovaci uhel, ale aspon reflektory na zarivkach mam naklopeny tak, abych pri nejmene namaze (pootocit je na zarivkach neni problem) dosahl nejvic.

Nechci moc kazit vaše teorie, ale do akvárka se spousta světla odrazí zpátky.
to je to očem celou dobu mluvim bravoo

) tak nejak si to představuji, že bych to udělal

Pres bocni skla osvitis pul koberce v obyvaku. Kdyz mas ale ostry uhel z cocky, sice na ni ztratis 10% (jak jsi uvedl, a odpovida to katalogovym udajum levnych cocek k LED), ale zase muzes pri vice zdrojich udelat treba to, co jsem crtnul na obrazku.
Za hrube zjednoduseni se omlouvam, ale zamer je snad jasny, naklopeni tak, abych tim ostrejsim uhlem (a i ostreji ohranicenym) i z LED na krajich svitil hlavne do akvaria, a ne ven z nej.
replikant33 napsal: ....no a další vec je že jak řikaš čip ma čtvercove vyzařovaní takže když bych použil 60st, led čip a 60st čočku tak by to bylo ve stejnem uhlu ale v kruhovem rozptylu ?
Říkám, že LED 120° má obvykle kulovou vyzařovací charakteristiku, maximum světla dopadá kolmo pod ní a v úhlu 120° je to již jen polovina - ale samozřejmě svítí i ve větších úhlech, takže je světlo i po stranách, ale světla ubývá až do 180°, kdy je konec.
U zapouzdřených přídavných čoček s kulovou vyzařovací charakteristikou nepočítej, po těch třeba 60° je konec, nebo řekněme ostrý pokles k nule.
A nemá smysl používat 60° čip a 60° čočku, zůstal bys na 60°.
Přihodím primitivní obrázek, co jsem kdysi kreslil do diskuze, k vyzařovací charakteristice LED120°, tu horní rybičku právě dokáže alespoň částečně doosvětlit ten rozptyl, u těch úzkých vyzařovacích úhlů na to už stačit nebude.
no ja nevim ale pri kolmem dopadu snad nedochazi k lomu ikdyž jen teoretycky, se zvetšujicim se uhlem dopadu se bude asi zvětšovat uhel lomu.. tohle zasadně ovliní čeření hladiny..
o rozptylu nevim vubec nic ale v přispevku niže kdy ma Johan foto sveho akvaria kde ma led uprostřed tak mi to moc rozptylené nepřijde, voko vidí voko není ****

Nepochopils. Plastová přídavná čočka je další optický člen, kdyby měla antireflexní úpravu, odraz se srazí pod 1%, jinak je kolem 10%. Řečeno polopatě, je to stejný jev, co hází "prasátka" při odrazu od čiré tabule okenního skla.
Rozptyl - voda není zcela čirá, na drobných částečkách tedy dochází k rozptylu nebo pohlcování světla. Chceš - li, studuj

.
www.google.cz/… Bude tam akorat lom svetla smerem ke kolmici, tedy se to na rozhranni vzduch-voda prihne jeste k lepsimu. Ten rozptyl svetla ve vode si dam rad vysvetlit

.
to jo ale oni tam davaji ty uzky asi kvuli tomu aby ro maximalně zefektnili aby jsim nešlo svetlo zbytečne mimo akvarium,, myslim že všeobecne by mohlo platit cim vice led tim bliž mohou bit u hladiny,
no protže ja mam objednanou jednu ledku a tou chci pokryt cele akvarium obavam se že když bych to dal 5cm nad haldinu tak budu mit v pulce akva tmu
no a další vec je že jak řikaš čip ma čtvercove vyzařovaní
takže když bych použil 60st, led čip a 60st čočku tak by to bylo ve stejnem uhlu ale v kruhovem rozptylu ?
Takhle by to fungovalo ve vakuu, a ne ve vodě, tam dochází k rozptylu.
Taky nejsem příznivce čoček, u těch úzkých paprsků toho rozptyl už moc nezachrání, navíc v optice dochází na vstupu čoček k částečnému odrazu, takže světla ca 10% ubude. Dávám přednost 120° klasice, při kulové vyzařovací charakteristice, vhodně rozložených bodech a rozptylu ve vodě jsou podle mně OK.

tady je obrazek kde jsou vidět ty hluchy mista
ja v akvariu řasokole nemam ty rostlináři

ale jo schazuj se dal seš borec

replikant33 ve kterém akva máš ten anubias ? rozdáváš rady velkého rostlináře a v akva máš dvě řasokoule a jednu mušli
jo ale pravě že jen v určitem miste,, to je to divny, jinak mně tam nevadi ja jsem za ni rad,, spíš bych ji tam chtel trochu vic
Anubias je na tu řasy poměrně náchylný.

0 06.01.2014 20:19 amrtin 
Bez komentáře...
johan to maš pravdu pri tomto uhlu je tato procha podstatně vetši,, jinak ja mam v akvariu anubisky asi 25cm vysokem na kořenu a na listech v určité višce se tvoři řasa, jen asi v okolo 10cm odedna tento jev přisuzuji prevě silnemu světlu umistěnemu přiliš blizko hladiny, protže ač se muže zdat že je diky tomu že je svetlo 5cm od hladiny že tam bude hodně svetla tak tomu tak není a na dně se už řasa zase netvoři tam už světlo zase neni tak intenzivni bohužel stim to světlem nelze víškově manypulovat.

Ne, nezapomínám. Na okrajích přece není tma. Jen méně světla, což oko zas tolik nevnímá. Na fotce jsou na hladině i plovoučky, což už je trochu extrém a fotoaparát je poněkud citlivější, než oko.
Edit: omlouvám se za kvalitu fotky. Nahrávám fotku o 1000px delší strana, ale nějak se to automaticky zmenšuje.

možná zapomínáš na jednu maličkost kvůli které osvětlit akvárium všude - AKVARISTA aby se měl na co koukat... raději osvětluju rybky než kytky
No, jednak většina ledek nad akvárkama má sice 120°, ale pořád se točíme v kruhu. K čemu potřebuju osvětlit hladinu, když kytky rostou ze dna.

on je to totiž problem protže led 60st., tedy rovnostrany trojuhelnik o výšce 10cm bude nit přeponu bla bla bal 12cm baj voko což je asi 5x menši plocha než potřebuješ osvetli

To není vůbec pravda. Vím, že se v současnosti všude píše, že přesvětlená místa jsou semeniště řas a všude musí být stejný proud apod., ale né vše bych bral tak vážně.
Někde níže je fotka mého akvária, kde je 5x10W ledek na 70%, které akvárium osvětlují ze středu. A řasa nikde. Také nemá kde, když je pod světlem rychle rostoucí kytka s velkými nároky na světlo.
no to no no leč pro řasi hotovy raj

aspoň kytky u hladiny nestíněj

0 06.01.2014 19:14 lacoryb No, s úspěchem osvětluju hladinu 50x40 cm s ledkama 10 cm nad hladinou. Ledky jsou uprostřed.
tam je ten uhel teoretycké tmy menší ale stale tam je což nic nemnění na tom že je takové světlo nerovnomněrné.
Tak, a teď si to zopakujte s 10-20W ledkama..

ja vim ale kolik je tam diod a s jakym uhlem vyzařovaní tam maš celkem 22W ?
Kdybys to prohnul do U, zkratka jak to lezi pred nami nadzvedl ten horni a dolni okraj, mohl bys na dno dostat vice svetla.
Ale tady to asi nebude az tak moc zajimave, vyzarovaci uhel bude nejspis 120 stupnu a svitit prednimi dozadu a zadnimi dopredu je vyhodne hlavne u mensich vyzarovacich uhlu, aby vzdy cely kuzel svetla sel rovnou na dno.
0 06.01.2014 18:53 lacoryb Používam len 5 pásov jeden v strede a dva po okrajoch tie sú v studenej bielej. Ostatne sú farebné len na parádu a ani ich nepoužívam..
taky jich tam maš milion

tam se ti ti uhly překryvaji

0 06.01.2014 18:45 lacoryb 
Ja mám LEDky SMD5050 rozložené takto a sú 5cm nad hladinou, svieti to super a úplne rovnomerne.
to je docela problem,, pokud by jsi mnel jednu led 100w s uhlem 30stup.a chtel sni osvetlit akvarium tak pokud by jsi ji dal těsne nad hladinu hladinu tak by jsi v rozich mněl malo svetla(pouze přilkad) zvednutim nad hladinu by jsi osvětlil i ty rohy,, a zkus řict že nemam pravdu
je to strašně specificke at už uhel vyzařovaní , počet, nebo zda je použita optika, nebo třeba reflektory, jinak bych se nebal řict že je to hodně zavislé na velikosti zdoje svetla a jeho zpusobu jeho šiření v zavislosti na vykonu a hloubce
jinak tahle debata sem asi nepatři,
je to o tom že ledka ma jednosmněrné vyzařovaní v kuželu třeba 90stupnu a akvarium by bylo nerovnomněrně osvetlené prot se davaji viš aby již při vstupu do vody bylo světlo rovnomněré Kdo zkusí, zjistí, že to není problém.
protže neni dobre mit ledky blizko hldiny, je to o tom že ledka ma jednosmněrné vyzařovaní v kuželu třeba 90stupnu a akvarium by bylo nerovnomněrně osvetlené prot se davaji viš aby již při vstupu do vody bylo světlo rovnomněré
nevim no, napad mozna dobry, ale proc ma kryt na akva tak moc vysoky kdyz tam ma jenom ledky. Udelal bych to v uzzsim profilu a navic, kdyz ma tak vysoky kryt, proc ten panel nedal s ledkama trochu nize, akorat to sviti do oci.
A jako super ma to odklapeci, ale kdyz to zvedne ma v akva tmu, je to more takze tak casta udrzba neni treba odkalovani a protrhavani rostlin jako u sladkovodniho.
Ja bych to udelal proste jinak

Máte někdo skusenosti s timhle světýlkem - Hydor H2shOw Led light blue? Celkem mě to zaujalo jako noční osvětlení.
levnaakvaristika.cz/…
Přidat reakci
1 ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256470x