Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
4 10.11.2016 12:31 josef 

Drazí debatující, jelikož jsem se prokousal celým vláknem a načerpal jsem informace, pustil jsem se do vlastní stavby. Tímto velice děkuji ViktorX který zpracoval xls ( rybicky.net/soubory/159.xls ). O jeho výpočty jsem se opřel.
Postavil jsem světlo do hliníkového U profilu z alunetu 40x25x3.
Díry do profilu vrtány na šroub imbus M3. Cree čipy máznuty teplovodivou pastu na chladiče PC. Skladba je šroub s nylonovou podložkou, čip, hliníkový profil, matka se silonem.
Zdroj proudu jsem koupil LED MEAN WELL LCM-60 zatím jedu na 900mA a je to dostatečné, zkoušel jsem 1400mA a po delší době se hliníkový profil ohřeje.
Led ze dvou obchodu (EBAY 5ks Cree XM-L2 XML2 LED T6 w/ 20mm sate Base (6000-6500K)) - s hliníkovou podložkou .
A z fasttech.com 5ks Cree XM-L2 U2-1A 1000LM 6500-7000K LED Emitter - s měděnou podložkou.
Momentálně mám namontovaných 9ks a přiobjednal jsem ještě teplejší barvu.
Vypínač je připraven na zapínání vypínání budoucího okruhu - pro dodatečnou regulaci.
Zdroj je stmívatelný, akorát ladím Android appku a arduino na stmívání. To je ve fázi návrhu. Telefon bude komunikovat přes bluetooth. Ještě je tu možnost nastavování po lokální síti - ale to se uvidí. Až ozkouším stmívání a bude zájem mohu přihodit zbytek.
Ať se daří všem.
Starší reakce
Ano, 10x XML by malo LDD1500HW udrzat.
Asi jsme se úplně nepochopili. To že na zdroj 36 V a LDD 1500H nedám 14 chipů mi je jasné. Ale to LDD má vstupní napětí 9-52 V takže zdroj by měl jít v poho připojit. Takže jsem se ptal, jestli při tomto LDD a zdroji půjde zapojit třeba 10 chipů na větev. A podle dokumentace je na výstupu rozsah napětí 2-46 V. Tedy i když budu počítat 3,2 V na chip tak to je pořád při 10 ks 32 V a 4 V rezerva na napěťvém zdroji ne?
www.tme.eu/…

Skus si znova prejst toto forum... Mas 36V zdroj a na ten 14-15 XML nepripojis cez LDD1500 . Pri HW verzii je vystup 48V ale na vstup musis dat aspon 51V... A XML si rataj aspon 3,2V / kus... Skratka nemozes chciet od 36V zdroja na vstupe LDD aby ti LDD davalo 48V.
Riesenie pre Teba : kup si LDD 1500HW a zapoj 9xLED na vetvu. A ked si nasetris, tak si kupis zdroj 48V / 3,2+ A a na tie LDD doplnis LED na 13kusov pre vetvu.
Chtěl bych se zeptat: plánuji vyrobit osvětlení z 18 ks CREE XML a koukám že LDD 1500 jsou ve variante LW a HW. Zdroj mám 36 V/4A. Jestli to chápu dobře podle dokumentace tak verze L má V OUT 30V a připojím tedy 9 chipů na větev. Verze H má V OUT 46 V a můžu připojit cca 14 chipů na větev.
Myslíte, že je tedy lepší vzít LDD 1500H s tím, že lze případně přidat na každou větev chip navíc? Napěťový zdroj by to měl zvládnout.
Děkuji
Starší reakce
A koľko luxov má taký jeden modul?
celkem jednoduše, přikoupením dvou dalších modulů

Vcelku ma zaujíma, ako plánujete pridať tie luxy...
Díky, uvařil jsem si kafe a článek přečetl, vidím že budu muset pár luxů přidat, není to žádný problém, moduly se jen propojí kablíkem a zacvaknou do pacek které drží jeden šroubek.
Je tu článek tlumen/lux/ wat a tam je zo zajímavě popsáno.poučka kolik watu/litr je zavádějící ale obecně se pouzit da.na pokusy koukni na ten článek fakt to hodně řekne.malo svetla nepůjdou rostliny moc svetla taky nepůjdou nehledě na rasu.je treba najit kompromis.ale jak tu pise tak je lepší mit vic a ubírat než min.

To zalezis co v tom mas (budes mit). Ja mam 6000 na 190L a ted na 500L se 60cm vody planuju bud 12000, ale asi dam 18000 at mam rezervu. Vzdycky to muzu stahnou regulatorem, ale pridavat LEDs pozdeji je problem.
fakt tomu vůbec nerozumím, jdu cestou pokus omyl, nechci mít přesvětlený akvárko, mám vybraný rostliny na světlo ne příliš náročný, hlavní ryby budou skaláry, ty taky asi moc světla nemilují, uvidíme, na rampě mám ještě místo, tak můžu přidat další moduly, 250 za kus není až zas taková rána, uvidíme...

jen bych rád věděl, pokud je tady nějaký skutečný odborník, jestli je cca 5000 lm v pořádku na cca 500 litrů vody při výšce vodního sloupce 60cm
To mě na tech prodejnách sere tvrdi ze to je lepší o sto procent a kdyz to clovek trochu hleda zjisti opak.hlavně aby prodali.

jedinou výhodou je menší spotřeba do te doby než budeš muset přidávat další svetla pač bude malo lumenu.a kazdy dalsi transformátory u led zvyšuje ztrátu při transformovani.zkusím to někdy změřit.nebo nekdo napíše jestli ten rozdíl je tak velky?

To samy sem posunul o par řádku výš na whis

led chip.
0 27.10.2016 18:51 Kalok Zdravím chtěl bych se zeptat kde se dají sehnat čočky na cree XML t6 60st. Diky
0 27.10.2016 18:31 jamajcan 
Malá hádanka pro znalce, co je to? Autorská práva v pohodě, má fotka.
Konzultoval jsem to v prodejně, tak doufám že to bude fungovat, u nově zakládanýho akvárka to stejně budu muset časem pravděpodobně poladit, není problém vyndat světelnou rampu a světelné moduly přidat či ubrat, montáž je jednoduchá, s nějakou úpravou časem víceméně počítám.
EDIT-Koukám na lm, od 820 do 890, podle teploty světla, přiznám se že v tom se houby vyznám.
Nevím jestli to lze takhle zjednodušeně porovnat 10w=100w zkus kouknout kolik je lumenu na zarivce a na ty náhradě v diode.a u toho čipů co sem postnul.pisou 80-100lm/w 10w=1000lm 60cm zarivka tuším 28w/1250 lm.takže přepočet 10w je 100w je blbost.s kus to porovnat ty lumeny.

Mám pripravený stojan s LED osvětlením, čekám jen na akvárko, použil jsem LED náhradu zářivkových trubic, 6 x 10W, barevné provedení studená, denní a teplá, vždy po dvou, pracují na 220v, stačí zastrčit do zásuvky, dělka 60cm, kus za 250 korun, intenzita světla má být jako od 100W zářivky, rozměr akvária 160 x 60 x 60cm.
Ahoj slo by tyhle čipy pouzit na osvětlení
www.wish.com/… a jakou vataz vzit a jak připočíst lumeny na waty/litry

Starší reakce
jednou se mi dokonce stalo, že z 20-ti čipů nefungoval ani jeden

S těma celníkama to je jak kdy. Stejně tam čínan většinou napíše vymyšlenou částku. Moje zkušenosti jsou takové že drobnou elektroniku nechají projít protože pod RTG stejně neví o co jde, ale když vidí telefon, tablet atd tak to stopnou.
OT Akorát u tohodle je nevýhoda ta částka, že tohle už stopnou celníci a bude k tomu ještě DPH
Sice podezřele levné, ale prodejce má dobré hodnocení a už i pár kupujících to hodnotilo, zkusil bych to.
Já kupoval tyhle 20ks za $43. Kvalita super.
www.aliexpress.com/… Co říkáte na tohle? Cena za 10 ks XML 15 dolarů. To je slušné nebo myslíte, že je nějaky rozdíl mezi prodejci, případně máte nějaké zkušenosti s některým prodejcem?
www.aliexpress.com/…
Já na ně připevnil malinkatej chladič..ale jen z prevence...
Ja jsem spis na sw, hw jedu podle navodu co kde najdu a doprogramuju si to dle mych predstav, s tim 10k ohm odporem jsem to videl vsude, kde to nekdo pouzival, jinak diky za ten tip s pwm, otestuju to.
Asi už to úplně sem nepatří, ale zrovna si s tím také pohrávám a na pinu 6 má arduino PWM jen 8-bit tedy 256 úrovní což mě přišlo dost hrubé. Zejména na začátku a konci rozsvěcení dost znatelné skoky. Tak jsem to poslal na pin 9 a 10 kde lze použít až 16-bit PWM. Já si ho upravil jen na 10-bit tedy 1024 úrovní a to už mě přijde jako přijatelné.
Nějak ale nechápu připojení přes 10k odpor. Chápal bych proč ten pin spojíš přes tento odpor proti zemi.
Díky všem, funguje to báječně, jinak kdyžtak dávám tip na levnej relativně jendoduchej kontroler cca za $10
www.instructables.com/…
PWM od LDD jsem zapojil přes 10k odpor na port 6 v arduinu mám komplet osvětlení s nočním osvětlením a časovým postupným stmíváním
LDD 700HW na Uvst 48V po par hodinach skor vlazne ako teple. ( idu od 0-90% ). Staci okolity vzduch na chladenie. S nejakym extra chladicom by som sa netrapil.
Používám LDD700HW a ženu na něm tuším 7 až 8 čipů. Zrovna včera jsem se v tom hrabal a po nějakých pěti hodinách provozu byly vlahé. Na dřevo bych se nebál. Ale je pravda že je mám na místě kde bez problémů kolem nich může proudit vzduch. Pokud chceš jistotu tak pod ně dej nehořlavou podložku jako se dává třeba pod zásuvky.
nepises jaky ldd700 mas, ale dle
www.mean-well.cz/… bude pri 12 v ucinnost cca 88%. teplotni vlastnosti pouzdraq jsem nenasel.. nemyslim, ze by to melo bezet nejak moc horky. bude se chladit i pres kabalaz.
Jak moc hrejou ldd700 budou zapojeny na 12v a budou napajet 3ks cree xpg, jestli mam resit nejaky chlazeni a jestli je muzu pripevnit na drevo
Starší reakce
W na zdroji jen urcuji, kolik MAXIMALNE utahne. silnejsi (watazi) zdroj jde pouzit i na kratsi pasky. sel by pouzit 24v zroj, pokud by se pasek rozpulil a casti zapojily seriove. je lepsi poridit 12V zdroj (nektere jdou i doladit) s vykonovou rezervou.
Ne. Už při poklesu o půl voltu led pásek svítí o 50% slaběji a nad cca 14V jde do kopru. W na zdroji jsou důležité, podle nich se určí počet led diod, tedy délka pásku. Takže kup za stovku 12v zdroj s w odpovídající dolce (příkonu) pásku.
S použitím dobre zvolene optiky ti to ledky v poho prosviti
ideál je dát 10W čip vedle čipu a osadit to 15° čočkama. Doporučuji Cree XM-L.
Použil jsem na 90 cm výšky 3 50w led reflektory. Teprve teď jsem spokojený se světlem dopadajícím na dno...
Ale zase to má nevýhody. Díky tolika světlu se mi dělá řasa na krycím skle. Ale fakt dost, každý týden to z něj doslova stírám...
Na to by jsi musel asi použít už výbojky.

5730 čipy používám už dlouho...ale že by dosáhly takový svítivosti? Vždyť maj 50LM na čip...

0 09.10.2016 12:16 Těhňajs Dobry den, prosvítí mi nějaké led vodní sloupec 68 cm pro rostlinné akvárium? Nebo tedy kolik maximálně led prosvítí výšku vodního sloupce?
Udavaji,ze tam jsou 5730 SMD,ale myslim,ze ve skutecnosti jsou tam 5630 SMD.
goo.gl/… Jake jsou v tom svetle LED pasky?
A jsou tyto nadstandartni sluzby zdarma?
Jestli ti to nebude pusobit zadne potize tak ti budu vdecny.
Predem dekuji.

Přidat reakci
1 ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256471x