Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
Veškerou elektriku budu mít mimo kryt, pod akváriem, přidělám to všechno na nějakou desku, místa mám dost takže by to nemělo mít problém se zahříváním.
S tím rozdělením na dva kusy je to dobrá připomínka....ještě to musím všechno promyslet.
Možná to nakonec udělám zavěšené a když bude potřeba, vytáhnu to kousek nahoru. Pokud by ovšem tato varianta prošla přes manželku

EDIT-A co si myslíte o počtu čipů vzhledem k rozměrům akva? 30ks XP-G2 v jedné řadě.
Oslnivě to nevypadá ale teď se podívej do akvaria ..... skoro do něj nevidis jak je v nem tma......
Jak psal kofein.... záleží na obsluze..... me to kdysi vadilo a už bych takové světlo nechtěl.
Uvazuj taky jak to světlo budeš mít delene? Nebo ho plánujes mít v kuse. Protože dvoumetrový kus hliníku vcetne krytu něco vazi. Nebylo by na škodu mít krýt v půlce děleny i včetně světla a mít tak jakoby dva okruhy na sobě nezávislé.
Rezervu tam máš, nebál bych se ho použít. Důležité je, aby měl přístup vzduchu k chlazení.
Fotky mohou zkreslovat, zvlášť když se fotí na automatiku. Když koukám do zářivky, tak mi to vadí víc. Takhle je světlo ve větší ploše a nedráždí mě. Ale asi to bude silně individuální.
V nejhorším si vždycky vezmu kšiltovku

Ale vážně...na tvé foto to nevypadá tak oslnivě. Ještě uvidím, jak to vymyslím...
K tomu zapojení....myslíš, že ten jeden napěťový zdroj to zvládne i s nějako rezervou? Nechci, aby to jelo nadoraz...
OK, já s tím fakt problém nemám. LED s optikou by asi byly nepříjemné, ale takhle dávám často světlo ještě naplno, abych v akvárku viděl líp. Když kryt zlomím, zase mám malou pracovní plochu.
kofejn napsal: ...... svítícího odklopeného krytu se netřeba bát.
Já jsem to tak měl kdysi v pradávnu se zářivkama a pěkně mě to štvalo ... světlo pražilo do očí a v akváriu tma, takže se tam cokoliv dělalo v relativní tmě. Proto mám nyní světlo vždy tak, aby i při úpravách v akváriu vždy svítilo dovnitř. Už to je jeden z důvodů proč nemám rád kryty

(často se totiž otevírají právě se světlem) Takže mám světlo zavěšené výše nad akváriem s 60° optikou. U mini akvárií mám takové ty rampy na plastových nožičkách, ale vždy je prostor to na hraně posunout dozadu a mít tak dost místa na manipulaci v akváriu.

Po elektrické stránce se mi to zdá OK. Ale jestli světlo bude jen 5cm nad hladinou a šířka akvárka jen 22cm, vyprdnul bych na optiku. A svítícího odklopeného krytu se netřeba bát.
A mohli byste se vyjádřit k tomu složení po elektrické stránce? Může to tak být?
Ten kryt nemám ještě technicky domyšlený. pořád plánuju. Ale zatím jsem to plánoval tak, že to vyklopím a světlo mi bude prát do očí....jak píšeš

...což jsem si neuvědomil...
Promyslím to, s tím zvednutím. Takže by stačilo 10cm nad hladinou? Ale stejně bych to odklápění/zvedání musel vyřešit jinak, ať mi to nesvítí do očí...jedině to vždycky utlumit...
Zvednout kryt myslíš oddálit od hladiny nebo ze ho vyklopis a světlo ti bude svítí do obličeje a to tak ze pri údržbě akvaria nic neuvidis?
Ja bych dal optiku 60stupňů ale tu vzdálenost od hladiny bych zvetsil na těch 10cm.
Optiku si škrtám
A co ty zdroje, může to tak být?
Ten vyzařující úhel by mohl vyřešit, kdyby ty diody dal bez optiky, to mají 115 stupňů a při týhle hloubce ten zisk navíc, co dá ta optika nepotřebuje. Ohledně manipulace to jde vžycky nějak vyřešit.
Bude to součástí krytu, který se zvedne. Tak kdybych to dal bez optiky? Super, že jsi to tak rychle nakreslil!

Svetlo 5cm nad hladinou?
co manipulace v akvariu..... se tam nedostanes.
co vyzařovácí úhel světla. Nebudes mít rovnoměrně osviceni celé nádrže ....hlavně u haldiny. Viz náčrt.... zde nezapocitavam lom světla u přechodu vzduch-voda
Nakonec jsem si to vymyslel takto. Akvarium 216x22x35 výška vodního sloupce. Světlo bude 5cm nad hladinou.
30x XP-G2 + 10x XP-E Royal Blue.Optika 60 stupňů.
3x proudový zdroj LDD 700HW (2-52V, 0.7A), napěťový zdroj CLG 150-48A (3.2A, 150W) a kontroler.
Zapojil bych to na 3 větve, 2x15 XP-G2 a 1x10 Royal Blue.
Hliníkový chladič ještě řeším, ale dlouhý bude 2,5m.
Nejsem si jistý, jestli to zvládne ten jeden napěťový zdroj. Co myslíte? A taky, jestli těch 30 XP-G2 je dostačujících i pro kobercové rostlinky. Děkuji za reakce. Nejsem elektrikář a posledních několik večerů jen čtu toto forum a strányk golias.net

Starší reakce
Jj na vecer + na regulaci teploty barvy
Mozna se ptám blbe, ale ty modre proc? Na vecer? Takze 20 cipu celkem. Tzn.ze budou 10 cm od sebe v jedne lajne. Jinak s regulaci počítám. Libi se mi možnost stmívání a rozedneni.
Odhadem bych tam dal 14 bílejch a 6 modrejch v kombinaci 2/1/2/1/2, zaleží, co k tomu budeš mít za zdroj, aby ti vycházelo napětí, je lepší mít víc a zregulovat to než mít míň z číny ty diody stojej pár šupů
rozhodně bych si k tomu postavil/koupil nějakou PWM regulaci
A kolik bys dal na delku 216 cm kusů?
Xpg imho bohate budou stacit ja jich mam na 80x35x40 nadrz 6 v jedny rade na 700mA a jeste je mam pres pwm stlumeny na 4/5 vykonu.
Tak jsem procetl golias.net a mam uz v tom trochu jasneji...ciste teoreticky a troufam si do stavby led osvetleni pustit. Ale prece jen nemam prakticke zkušenosti jako mnoho z vas tady. Nahodte alespoň základní info, jako pocet čipu a jejich typ na moji nádrž. Potrbuju osvetlit 216 x 22 a svelo bude max 40 cm ode dna. Výška vodniho sloupce asi 30cm. Foto v prezentaci.jo a rad bych zkusil kobercove rostlinky a Co2. Muj předpoklad je cca 40 ks cree XP- G2. Nebo variantu s mensim poctem XM-L? DIKY.
moje rec... kazdy tady blaboli ale skutek utek.... je chytry co a jak s ledkama ale u sveho akvaria sviti zarivkama nebo jeste lepe zarovkama
a chlapi neberte to osobne :_)
josef... to ovladani je moooc pekne... neprakticke ale pekne
0 17.11.2016 11:57 josef – Test
Rád se poučím z Vašich řešení, tak nebrblejte a pochlapte se a ukažte co máte a jak to řídíte...
Nebo se naštvu a taky budu psát elaboráty na témata co kdo jak proč nač a zač / eventuálně kdy
www.youtube.com/…
Až bude čas, tak mám ještě druhé řešení, zatím jsem ale nezkoušel :(
To však záleží na tom, čo a ako je na tom výstupe pripojené. Pripojiť tam tranzistor NPN/N-MOSFET nie je ani zďaleka jedinou možnosťou. Ak neviete, čo tam je pripojené, nemôžete správne poradiť...
Mě to funguje:
dogmatix napsal: Je velmi vhodne, na PWM vystup z controlleru (co vede do LDD-DIMM vstupu) pridat rezistor (cca 10k vuci zemi).
Zamezi se tak rozsviceni (bliknuti) LED na 100% po zapnuti napajeni (nez se inicializuje ovladaci program controlleru, je PWM vystup "otevren" a proudovy zdroj to chape jako 100% vykon).
Zdroj:
rybicky.net/forum/17694… ATmega328P (ostatne aj mnoho iných procesorov) má počas štartu V/V vývody v tzv. treťom stave, tzn. v stave vysokej impedancie, s tým sa nedá robiť nič. Závisí len na rozhraní procesor - zdroj, ako tento stav prezentuje na riadiaci vstup zdroja. Takže univerzálne riešenie neexistuje.
Ohledně toho vypínání zdroje, jak jde vyřešit bliknutí na startu, kdy se nastartuje zdroj, pustí proud do diod, ale ještě nenastartuje arduino, který do toho pouští PWM
Ďakujem za podrobnú odpoveď. Tá krivka stmievania je obdobná tomu, čo som videl pri LCM-40, pravdepodobne tam som už videl novšiu dokumentáciu. Samozrejme, tých 108 % som si všimol a dosť ma to pobavilo -- tak netechnicky, pripomenulo mi to dobu, keď sa plán plnil zásadne na 107 %
Trochu som pátral po nete ohľadom zapojenia, v podstate som toho veľa nenašiel (a väčšina toho nájdeného boli otázky na to, prečo to nefunguje bez jasnej odpovede, čo potvrdzuje Váš názor). No tých pár, ktoré sa zdali od ľudí čo tomu rozumeli, skončili vlastne prevádzaním PWM na analóg pomocou OZ, prípadne riadenie P-MOSFET so znižujúcim (pull-down) rezistorom na riadiacom vstupe zdroja, aby neostal nepripojený a neplnil plán na 107 %.
Ono, to stmievanie od nuly je dosť dôležité. Nie že by sa nedal zdroj procesorom vypnúť. Ide skôr o to (a Vám to asi ani nemusím vysvetľovať, len či sa nemýlim), že ľudské oko je oveľa citlivejšie na zmeny jasu pri nižšej intenzite, a tak nárast z 0 na 10 % považuje za väčší ako nárast z 90 na 100%, hoci technicky je tá zmena rovnaká.
Rýchlosťou odpovede sa netrápte, poznáte to -- čo sa vlečie, neutečie
Každopádne, prosím Vás, nemáte tip na stmievateľný zdroj (~230 V) konštantného prúdu, tak 700 - 1000 mA, ktorý je stmievateľný od nuly? Snažím sa vyhnúť kombinácii napäťový zdroj + prúdový zdroj, najmä kvôli kombinácii ich (ne)účinnosti. Hľadám, pátram, ale akosi nemám šťastie...
zni to fundovane a je dost dobre mozne, ze dolni propust je pouzita, ale potom si protirecite, protoze za propust by pwm neproslo, proto mam za to, ze napetove rizeni funguje az pod urcitou frekvenci (kterou uvadi datasheet). navic (alespon u ldd) je analogove rizeni prevadeno na pwm a tim rizen vystup.
zatim jste neuvedl z ceho cerpate. rad se poucim (vazne)...
edit: navic byste si moudra mohl overit - v katalogu 2016 (posledni odkaz) je vyslovne a cervene napsana podpora stmivani pwm, napetovy a odporovy... pro ne DA, ktery maj
Lze se setkat se dvěma dokumentacemi zdrojů LCM-60:
Meanwell LCM- 60 (Built-in 2 in 1 dimming function) (z roku 2013)
www.gme.cz/…
Meanwell LCM- 60 (Built-in 3 in 1 dimming function) (z roku 2015)
www.mouser.com/…
www.meanwell.com/…
V později uváděné verzi dokumentace je zaručená výstupní úroveň proudu řídicího vstupu (100uA), který tak navíc umožňuje řízení výstupního proudu odporem (přepinač / potenciometr). Ve starší verzi dokumentace zdrojů (uvedena jako první) přesná úroveň tohoto proudu zaručována není.
Podrobnějším studiem přijdete na to, že pro zdejší odborníky bude docela problémem zdroj řídit, přesněji, generovat řídící signál žádaných vlastností pro PWM řízení. Je pro to jistě několik různě dokonalých obvodových řešení a je též zřejmé, že zdroj příliš vhodný pro plynulé stmívání není. Pro manuální řízení světelné intenzity (proudu LED) vhodný jistě je. (Všimněte si, že při nepřipojeném jakémkoliv řídicím signálu na řídící vstupy je výstupní výkon zdroje 100 až 108%! („vstup je tažen nahoru“) a stav „OFF“ je dán určitým malým napětím na vstupech nebo přímo zkratem vstupů.)
Zdroje s parametry řízení jako LCM-60 nedokáží regulovat lineárně od nuly (viz stav „OFF“ jako určitá (nízká) napěťová úroveň mezi vstupy, nebo přímo zkrat řídicích vstupů). Skok je značně patrný protože je v oblasti (malého výkonu, pomalého rozsvěcování), kde se značně projeví (stmívání je nedokonalé)!
A jako poznámka: Naprosto stejnými úrovněmi řídicích signálů (jako LCM-60) bývají řízeny „stmívatelné“ zářivkové předřadníky a při té příležitosti připomenu VAROVÁNÍ, že i když řízení je bezpečným nízkým analogovým napětím (10V), tak potenciál řídicích vstupů u zářivkových předřadníků obvykle NENÍ „bezpečný proti zemi (PE)“ !
Všimněte si podobného zdroje HLG-185H, kde je řízení definováno až od úrovně řídicího napětí 1V.
www.mouser.com/…
V originálním katalogu Meanwell pro rok 2016 je uveden jen pouze typ LCM-60DA(řízení DALI)
www.meanwell.com/…
Neměl jsem čas Vám odpovědět dříve.
konkretne?
myslim si ze mu stranky golias.net priblizi a zjednodusene poradi jaky smerem by se mohl vydat.

Díky za reakci. Fakt pěkné akvárko. Určitě se budu inspirovat. Hledal jsem, kdo měl podobný nápad jako já, a vidím, že nejsem sám

Předpokládám, že těch ledek nebudu potřebovat tolik, když mám poloviční hloubku a ještě o 10 cm užší.Pokusím se to nastudovat na tom golias.net. Ještě jednou díky.
Předimenzované chlazení, nebo naopak?
Prosím Vás, odkiaľ máte info o vnútornej konštrukcii/zapojení toho riadiaceho vstupu?
Pozor. Na doporučených stránkách jsou některé rady týkající se chlazení LED zavádějící.
Vyjadřovat se zde k led jiz radeji nebudu. Ale na stránkách golias.net popros majitele at ti zpřístupňují stránky. najdes tam super informace.
Mám obdobné atypické rozměry akvaria jako ty v prezentaci nudle- mrkni třeba te to inspiruje.
0 15.11.2016 11:36 RoFr –
Re: GP Možná to myslíte špatně. Řídící vstup uvažovaného zdroje vyhodnocuje na svém, řídicím, vstupu střední hodnotu analogového řídicího napětí a to PWM řízení není u něho klasické PWM řízení (kdy příliš (v určitém rozsahu napětí) nezáleží na přesné amplitudě řídicího napětí ale výhradně záleží na šířkové modulaci), ale řízení pomocí (pseudo)PWM s nutným přesně daným rozkmitem řídicího napětí (zde 10V), kdy se po filtraci dolní propustí, která je integrována na řídicím vstupu zdroje dociluje prakticky analogového řízení (méně přesné vzhledem k navíc nutnému přenému napěťovému rozkmitu řídicího signálu).
Proto je možné u tohoto zdroje řízení proměnnou analogovou úrovní (0 až 10V) nebo konstantní analogovou úrovní (10V) pulzně šířkově modulovanou (přirozeně je možná i kombinace).
Dobrý den, jsem tady nový, i když Rybičky.net sleduji už dlouho. Měl jsem vždy zářivkové osvětlení, ale mám nyní po přestěhování nové akvárko a chci LED osvětlení. Akvárium má trochu netradiční rozměry 240x40x25. Plánuju kobercové rostlinky a hejno nějakých malinkých teter nebo podobný druh.
Poradíte mi s LED osvětlením? Maximální hloubka vody bude cca 35 cm, osvětlení bude v krytu. Šířka akvária je jen 25 cm. Nemám s ledkami praktické zkušenosti a nevím, jaký druh CREE LED objednat vzhledem k rozměrům akvárka. Pročítáním fóra jsem to odhadnul na typ XP-G2...ale nevím. Poradíte jaký druh ledek a kolik na tu délku 240cm? A jestli při šířce 25 cm stačí v jedné lajně? Díky moc.
nemyslím, že to takhle funguje. i datasheetu maji OR. myslim, ze napetove rizeni se spina pod nejakou frekvenci rizeni PWM.
myslím, že JaV má pravdu. Ide o to, že LCM-60 (i LCM-25, nad ktorým uvažujem ja) má integrované stmievanie 2v1: riadenie napätím 0 - 10 V a riadenie IŠM 10 V. Ak aplikujem IŠM 9 V, bude to to isté ako ako privedenie 9 V pri riadením napätím, tzn. IŠM dokáže riadiť len v rozsahu 0 - 90 %.
Avšak, maximum na 90 % vôbec nemusí byť na škodu, vzhľadom na to, že zdroj má nastaviteľný prúd, možno s tým rátať a zvoliť vyšší rozsah. Napr. pri voľne 1050 mA namiesto 900 mA, dostanem pri 90 % cca tých 900 mA, samozrejme myslené v efektívnej hodnote. Vďaka za myšlienku, pôvodne ma to vôbec nenapadlo

Baví se tu jen o napětové úrovni řídícího signálu, tak že to tak není. Jsou jen dvě varianty, buďto regulace funguje, nebo ne.
Podle mého laického pohledu, pokud budeš regulovat 0 - 9V tak svítíš max na 90%
Zajimavý tip, já plánuju jak píšeš 12V trafo -> napájení arduina a přes stabilizátor 7810 nebo 78S10 ho stáhnu na 10V a pak budu přes tranzistor (ovládán arduinem) pouštět 10V. Jak jsem ale psal ještě jsem to nevyzkoušel tak nebudu radit něčím co ani nemusí fungovat. Jinak jak tu někdo zmínil tak LCM-60 jde od nuly... minimálně podle datasheetu. Nezkoušel jsem tudíž nevím.
jasne, poslúži. Moja otázka skôr smerovala tým smerom, že som v dokumentácii k zdroju nenašiel info o tolerancii toho 10V napätia pre PWM, tak som tak trochu čakal odpoveď -- používam 9 V a funguje to. Ono, tých 10 V je pre mňa dosť nepraktická hodnota...
Mám jeden 12V napěťový zdroj cca 5A, kterým napájím spoustu věcí, router, iptv-stb, čerpadla na hnojení a také samotné arduino 5V přes to samé nepraktické s nadbytečným displejem.
Asi existuje něco velmi jednoduššího co rovnou udělá 10V, ale jelikož jsem absolutní amatér v elektronice a všechno se učím teprve poslední asi rok(pájení, programování arduina atd.), tak jsem spokojený.
Displej smaozřejmě je zbytečný, ale jednoduše bez měřáku si tam nastavím 10V a je to, v budoucnu se mi to možná bude hodit k něčemu jinému...
JaV napsal: 10V si vyrábím tímhle...
Celé sa mi to zdá trocha nepraktické, číselný displej nadbytočný... A vyvoláva to (staro)novú otázku: ako/čím napájate tento zdroj?
LCM-60 mám doma a používám ho s arduinem, stmívám 0 - 255 a pokud by startoval na 10% tak by se podle mně rozsvítil na hodnote cca 25, ale ledky naskočí hned na 1, takže tak...
10V si vyrábím tímhle
www.ebay.com/… Prosím Vás, ako riešite zdroj 10 V pre PWM? Myslím naozaj zdroj, nie rozhranie MCU - LCM.
KarloS: LCM-60 podporuje PWM od nuly, aspoň teda v dokumentácii žiadne obmedzenie nespomínajú, to je pri LCM-40, ktorý má tri možnosti stmievania. Nepletiete si ich?
LCM60 ma 10V PWM, ale neumí od 0%, nýbrž od 10%, takže nedocílíš efektu roz/stmívání.
Ovšem v praxi stejně potřebuješ jen regulaci typu - mám zelenou řasu, uberu

Je to fajn. Gratulujem.
Len ak som spravne pochopil . tak vypinacom odpajas vetvu LED. Na to pozor. Uz to tu bolo velakrat spominane, ze prudove zdoje / hlavne LDD / tazko znasaju chod bez zataze. Pri riadeni PWM na 0 DIMM je to v pohode. A co sa tyka arduina a LCM60+PWM, tak to ide na 10V, tak budes musiet pouzit este trosku elektroniky. (arduino a LDD ide 5-6V ).
Přidat reakci
1 ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256471x