Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
Těhňajs napsal: Prosviti nejaky led cipy nadrz s 70 cm vodniho sloupce?
Mám teď LED osvětlení (165W LG-LED Mars Aquarium Light = 55x3W Epistar LED čipy, ~4159 lm), které je asi 40 cm nad hladinou vody u 40 cm vysokého akvárka (tzn. v 80 cm výšce), a při zhruba 30% výkonu mám dole u dna asi 150 µmol PAR, což je už dost silné osvětlení. Na plný výkon jsem ho ještě nezkoušel, ale schválně to zkusím večer změřit při 100% výkonu. Předpokládám, že v čisté vodě to u tak malé vzdálenosti (<1 metr) zas tak moc neklesne. Záleží tedy spíš na tom, kolik LED čipů tam budeš mít a jak výkonné budou. 55ks LED čipů ti může v 60-90cm akvárku pěkně zavařit.
si pis ze prosviti...... chce to jen rozumne zvolit typ, pocet, optiku, vysku atd...
pro nekolika-kubikove akvaria s daleko vetsi vyskou bych asi volil toto.......
eshop.dencop.cz/…
nebo treba
www.tesla-lighting.cz/… 
Ja pouzivam Chihiros A501 a je to opravdu silne svetlo. 70 cm sice na vysku nemam, mam 50cm ale myslim ze i s temi 70cm to led nebude mit problem. Je to extremne silne světlo určené především pro pěstování rostlin.
0 09.02.2017 14:06 Těhňajs Prosviti nejaky led cipy nadrz s 70 cm vodniho sloupce?
Starší reakce
To viem ale mne ide o to aby som si vedel nastaviť manualne intenzitu
Nepotrebujem simulovať svitanie.
Len keď sa objavia riasi tak si uberiem
Poprípade keď dokupim CO2 tak zase pridam
Přesně tak jen tu regulaci co chcete koupit tak umí jen manuálně regulovat jas osvětlení.
Dá se udělat i automatické rozsvěcování a stmívaní ne mám namysli to z akvario.cz

a zapája sa to asi takto?
čiže na napájanie toho regulátora potrebujem akýkoľvek adaptér do zásuvky s výstupom 12V(500mA)?
podle parametrů by měl zdroj utáhnout ledky jen pro napájení toho regulátoru budeš muset použít jiný zdroj nebo stabilizátor napětí, protože regulátor je napájen max 24V a ty máš zdroj 48V
0 25.12.2016 12:38 Surdo
0 24.12.2016 15:49 Surdo išlo by použiť toto?
www.meanwell.co/…
ak áno aký stmievač k tomu. Nepotrebujem niečo programovateľne úplne by mi postačil nejaký potenciometer alebo niečo také
0 24.12.2016 13:09 Surdo zdravím povaľuje sa mi doma 10ks CREE XP-G2
tak by som ich rad použil.
ale akosi neviem najst použiteľný stmievatelný zdroj
Starší reakce
Mam tyhle diody
www.aliexpress.com/…
Chlazeny to mam intel box chladicema - na kazdy cip jeden, mam to pres ldd mw700 pres pwm zregulovany na 4/5 vykonu, meril jsem to ir teplomerem a teploty vsech jsou v rozsahu 2 stupnu okolo 39 stupnu, mam to prilepeny modrou teplovodivou zvejkackou, kdybych to mel teplovodivym lepidlem, tak bych se s tim rozdilem dostal urcite niz. Btw kdyz uz to chces pocitat presne a nechces utratit majlant, tak se vyplati koupit jeden originalni modul a pak to porovnat merenim s cinskym, Ja osobne bych to vubec neresil, staci chlazeni mit predimenzovany a uchladi i cinsky noname.
Nie možno, ale určite (hoc si ich aj sám nevyrába) dodáva LED aj s tými "modulmi". Od tých lacných sa líšia najmä známymi (teda zdokumentovanými a garantovanými) teplovodivými vlastnosťami, čo posúva návrh chladenia od "presných výpočtov s nepresnými číslami" (tzn. dohadov) k niečomu oveľa reálnejšiemu

Cree je vyrobce toho samotnyho cipu, ten modul muze vyrobit kdekdo, je to akorat hlinikova desticka a na ni pcb s pajecima kontaktama, mozna dela i cely moduly, ale kupuju ty levny a zatim vsechny byly ok
hmm,a výrobce modulu je kdo?Já myslel že už to tak chodi z fabriky CREE,resp.že výrobce modulu je CREE.
Nějak v tom mám chaos.Přemýšlím nad světly které by přisvítily přední partie a tak nějak jsem si vytipoval XM-L2.Klidně bych nakoupil i z číny,ale bojim se kopií.
Jak vlastně tyto čipy vypadají?myslím konkrétně 10W XM-L2.Někde jsou černé,někde bílé,někde kolečko,jinde hvězdička,někde bez plošňáku.
Máte někdo foto tohoto konkrétního typu?
Ahoj,kde jsi kupoval ty XM-L2?
ja som kupoval tu
www.tron.cz/…, ale uz cipy nemaju v ponuke v eshope, treba poslat dopyt emailom
Ahoj,můžu se zeptat kde jdou čpy cree XM-L T6 pořídit? Teda kromě AliExpresu,Ebay a pod..Nějak nemůžu natrefit na prodejce u nás v ČR.Dík
Starší reakce
0 09.12.2016 09:16 Jarda62 Ahoj budu vyrábět led osvětlení celkem s 20ks led cree X-ML T6 cool white a k tomu bych chtěl akvárium trochu oživit barevnými čtyřčipovými led cree xpe 12W, chtěl bych použít 2 zelené a 7 červených a chtěl bych se zeptat, kolik jakých zdrojů použít, budou celkem 3 větve 2x10 bílých a 9 barevných..chtěl bych použít tento kontroler led..
www.aquario.cz/…
Předem díky za pomoc.
Starší reakce
Zdravím, ma niekto na ADA Aquasky stmievanie? Pytam sa ako cerstvy majitel tohoto svetla, zial stmievac k tomuto nedodavaju tak ako cinania na lacnejsiu kopiu...
Starší reakce
0 26.11.2016 17:24 Jarda62 Ahoj chtěl bych se zeptat, zdejších zkušenějších akvaristů a hlavně stavitelů světel. Chtěl bych nahradit moje stávající osvětlení 4x54W t5 led čipy, ale chtěl bych, aby led osvětlení bylo co nejblíže k tomu stávajícímu, světelným tokem, otázka zní na kolik by takové osvětlení vyšlo s pwm controlerem na 5 větví u zdroji, uvažuju totiž i nad komerčním osvětlením...chtěl bych si to složit sám, ale je to zpousta učení a kdyby to vycházelo levněji, koupit si komerční led osvětlení šel bych touto cestou a nic bych se nemusel učit. Proto se ptám nevím co k tomu všechno potřebuju, předem díky za odpověd.
Starší reakce
Všem vám děkuji za rady. I když to tak na první pohled nemusí vypadat

, všichni jste se vlastně shodli na umístění světla výše nad hladinou (např. těch min. 10 cm).
Co mám za problémy spojené s konstrukcí světla? Že mi nejdou kobercovky? S tím problém nemám, všechno mi jít nemůže.
Milhauscz-ovi jsem psal, ať dá světlo výš, že bude mít rovnoměrnější osvětlení ve sloupci vody a že s tím mu už neporadím.
Kdybych dělal na tohle akvárko nové světlo, tak bude zase podobné, protože si mi to tak líbí. Jiná nádrž na jiném místě může mít světlo klidně výš nad hladinou, pokud se to tam bude hodit.
Já to mám na dost tmavým míst, přes den, když nesvitim tak v akváriu mám hodně šero
I denní světlo se počítá takže těm rybám ten den stejně natahuješ.

Na pauzy ve sviceni je x nazoru, ja ji pouzivam, protoze jsem doma rano a vecer a chci se na akvarium divat a svitit 16hod by se rybam asi moc nelibilo
Narazil jste na pochybné rádce. Velice krátce napíši, jak to vidím já:
To co Vám někde níže píše pan „GP“, tak to je ukázkový projev internetového trolla a neměl byste se toho všímat.
Ze svítidla pana „Kofejna“ si příklad neberte, protože jeho svítidlo je odstrašující ukázkou, jak akvarijní svítidlo vypadat nemá. Má s tím, přirozeně, spojené problémy …
Kdyby Vám někdo radil používání světelné (polední) pauzy, tak to je také častý nesmysl, který s oblibou radí používat zdejší rádci. Nepřerušovaná délka svitu by měla být 10 až 11 hodin a té je nutno přizpůsobit světelnou intenzitu, jistě i kromě jiného.
Ta doporučená vzdálenost svítidla od hladiny (10 až 20 cm) je vhodná, správná. Vzdáleností lze nastavit vhodnou světelnou intenzitu, kterou lze i řídit nejlépe elektronicky. Pokud jste zjistil, že naprostá většina akvaristů svítí z menší vzdálenosti (než je Vám výše doporučená), tak je to, bohužel, jejich problém a i negativní vlivy jim ani nedochází. To že světelným zdrojem z malé vzdálenosti od hladiny svítí i všelijaké ty „profesionální“ sety, tak to je tím, že … akvaristé to tak žádají a jinak provedený set by byl hůře prodejný.
Jistě pochopíte, že, bohužel, nemám čas se Vám více věnovat. Mnoho zdaru.
A co z toho teda vyplývá? Dobrý nebo špatný? Se omlouvám, ale tomuto nerozumím

tak jsem to prepocital a sam sebe prekvapil
dle
www.calctool.org/…
a 1 pro vzduch, 1,33 voda a 1,5 sklo, to vychazi, ze i 60° (od kolmice) da jen 11% odrazu od hladiny pro krajni paprsek. a uplny odraz voda-sklo uz od 48° a vzduch-voda 53° , pokud to ctu spravne...
Mě se hezky leží v obýváku, kde je strop osvětlen mihotajícím světlem odraženým od hladiny akvária. To tak na to koukám ... koukám ... až koukám že už nekoukám

A poradíš, jak by jsi to viděl ty? V tomto jsem úplně mimo a budu rád za každou radu.
u optiky nejde jen o plochu na hladine a intenzitu na dne, ale i o odraz od hladiny ven (vlnky budou nejak videt vzdy) a lom voda-sklo, kde by bylo dobre dosahnout plneho odrazu.
zvlast pri zavesenem svetle a pozadavku na tmavou mistnost bych to prekontroloval...
Nemám. Vše teprve plánuju. Udělám to asi závěsné, ale tak, že to bude max 10 cm nad hladinou a když se budu potřebovat hrabat v akvárku, tak to na kladce vyzvednu výše.
Při 10 cm nad hladinou a 60 optice by to podle laKatose mělo být dobré.
Třaskavému tématu. Jestli budeš dělat závěsné světlo, tak bude lepší ho dát výš a přeci jen použít optiku. Mělo by to pomoc v rovnoměrnějšímu prosvětlení vodního sloupce. Ale jesli pak budou stačit XP-G2 při 700mA netuším, to ti bude muset posvětit někdo jiný. Ty XP-G2 už máš doma?
Původně jsem to chtěl zavřít do krytu, ale asi udělám nakonec nějakou závěsnou ze shora otevřenou variantu. Smál ses tomu "třaskavému" tématu, nebo tomu rozměru chladiče?

Bude

.
Pokud ho nezavřeš do krytu.
Pokud bych nedal optiku a při vnitřní šířce akvária jen 22 cm by to mohlo osvítit komlet i v jedné lajně. Uvidíme. Rozhodně cik cak variantu budu brát při stavbě v potaz.
Jinak jako chladič chci použít U profil 100x50x5 mm v délce 2500mm. Všiml jsem si, že chlazení je tady na fóru občas třaskavé téma

Bude takový chladič stačit?
Nevím co budeš mít za profil (tloušťku plechu), tak chlazení neřeším. Při těch 2W na čip to nebude až tak kritické. Spíš jsem měl na mysli dostatek světla i u skla.
Cik cak myslíš z důvodu lepsiho uchlazení, aby byly ledky dál od sebe? Vidim, že tobě rostlinky rostou krasne. Pri me vysce vody 35 cm by to asi mohlo tim padem stacit. Díky.
30x XP-G2 by asi mohlo stačit, ale do jedné řady bych je nedával. Dal bych je cik-cak a řady od sebe cca 6cm. Světla bude srovnatelně jako u mého akvárka, ale ty budeš mít nižší nádrž. Mně teď kobercovky nejdou, i když kdysi jsem liliovníček pořád vyhazoval. Glossostigma mi nešla nikdy.
Uznávám, že je praktičtější mít světlo výše a tak, at sviti do akvaria, když se v nem hrabu
Ještě mam prosbu na místní "ledkaře", co si mysli o 30 ks XP-G2. Bude to stačit?
Přidat reakci
1 ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256471x