Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 14:16 Marcel G Re: Těhňajs
Těhňajs napsal: Prosviti nejaky led cipy nadrz s 70 cm vodniho sloupce?
Mám teď LED osvětlení (165W LG-LED Mars Aquarium Light = 55x3W Epistar LED čipy, ~4159 lm), které je asi 40 cm nad hladinou vody u 40 cm vysokého akvárka (tzn. v 80 cm výšce), a při zhruba 30% výkonu mám dole u dna asi 150 µmol PAR, což je už dost silné osvětlení. Na plný výkon jsem ho ještě nezkoušel, ale schválně to zkusím večer změřit při 100% výkonu. Předpokládám, že v čisté vodě to u tak malé vzdálenosti (<1 metr) zas tak moc neklesne. Záleží tedy spíš na tom, kolik LED čipů tam budeš mít a jak výkonné budou. 55ks LED čipů ti může v 60-90cm akvárku pěkně zavařit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2017 18:06 laKatos Re: Těhňajs
si pis ze prosviti...... chce to jen rozumne zvolit typ, pocet, optiku, vysku atd...

pro nekolika-kubikove akvaria s daleko vetsi vyskou bych asi volil toto.......

hop eshop.dencop.cz/… hop

nebo treba

hop www.tesla-lighting.cz/… hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2017 14:19 Muž Kapr [9] Re: Těhňajs
Ja pouzivam Chihiros A501 a je to opravdu silne svetlo. 70 cm sice na vysku nemam, mam 50cm ale myslim ze i s temi 70cm to led nebude mit problem. Je to extremne silne světlo určené především pro pěstování rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2017 14:06 Těhňajs
Prosviti nejaky led cipy nadrz s 70 cm vodniho sloupce?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.12.2016 01:49 Surdo Re: pros
To viem ale mne ide o to aby som si vedel nastaviť manualne intenzitu
Nepotrebujem simulovať svitanie.
Len keď sa objavia riasi tak si uberiem
Poprípade keď dokupim CO2 tak zase pridam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.12.2016 01:14 Muž pros [36] Re: Surdo
Přesně tak jen tu regulaci co chcete koupit tak umí jen manuálně regulovat jas osvětlení.
Dá se udělat i automatické rozsvěcování a stmívaní ne mám namysli to z akvario.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2016 20:35 Surdo Re: pros
Fotka k příspěvku a zapája sa to asi takto?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2016 20:11 Muž pros [36] Re: Surdo
Ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2016 19:59 Surdo Re: pros
čiže na napájanie toho regulátora potrebujem akýkoľvek adaptér do zásuvky s výstupom 12V(500mA)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2016 19:41 Muž pros [36] Re: Surdo
podle parametrů by měl zdroj utáhnout ledky jen pro napájení toho regulátoru budeš muset použít jiný zdroj nebo stabilizátor napětí, protože regulátor je napájen max 24V a ty máš zdroj 48V
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2016 12:38 Surdo
tak ešte raz išlo by napojiť 12 CREE XP-G2
na www.meanwell.co/… + www.meanwell.co/… + www.aquario.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2016 15:49 Surdo
išlo by použiť toto? www.meanwell.co/…
ak áno aký stmievač k tomu. Nepotrebujem niečo programovateľne úplne by mi postačil nejaký potenciometer alebo niečo také
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2016 15:34 Muž amrtin [191] Re: Surdo
Můžeš použít něco takového: cz.mouser.com/… a k tomu už jen napěťový zdroj,třeba od notebooku.Atmívat potom třeba: www.aquario.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2016 13:09 Surdo
zdravím povaľuje sa mi doma 10ks CREE XP-G2
tak by som ich rad použil.
ale akosi neviem najst použiteľný stmievatelný zdroj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 08:31 Muž honcka [39] Re: slavko
Mam tyhle diody www.aliexpress.com/…
Chlazeny to mam intel box chladicema - na kazdy cip jeden, mam to pres ldd mw700 pres pwm zregulovany na 4/5 vykonu, meril jsem to ir teplomerem a teploty vsech jsou v rozsahu 2 stupnu okolo 39 stupnu, mam to prilepeny modrou teplovodivou zvejkackou, kdybych to mel teplovodivym lepidlem, tak bych se s tim rozdilem dostal urcite niz. Btw kdyz uz to chces pocitat presne a nechces utratit majlant, tak se vyplati koupit jeden originalni modul a pak to porovnat merenim s cinskym, Ja osobne bych to vubec neresil, staci chlazeni mit predimenzovany a uchladi i cinsky noname.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 00:01 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: honcka
Nie možno, ale určite (hoc si ich aj sám nevyrába) dodáva LED aj s tými "modulmi". Od tých lacných sa líšia najmä známymi (teda zdokumentovanými a garantovanými) teplovodivými vlastnosťami, čo posúva návrh chladenia od "presných výpočtov s nepresnými číslami" (tzn. dohadov) k niečomu oveľa reálnejšiemu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 21:53 Muž honcka [39] Re: Sputnik
Cree je vyrobce toho samotnyho cipu, ten modul muze vyrobit kdekdo, je to akorat hlinikova desticka a na ni pcb s pajecima kontaktama, mozna dela i cely moduly, ale kupuju ty levny a zatim vsechny byly ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 20:54 Muž Sputnik [12] - RostlinyRe: honcka
hmm,a výrobce modulu je kdo?Já myslel že už to tak chodi z fabriky CREE,resp.že výrobce modulu je CREE.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.12.2016 14:25 Muž honcka [39]
Xml2 je samostatná dioda, to na čem je záleží na výrobci modulu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 14:03 Muž Sputnik [12] - Rostliny – XM-L2
Nějak v tom mám chaos.Přemýšlím nad světly které by přisvítily přední partie a tak nějak jsem si vytipoval XM-L2.Klidně bych nakoupil i z číny,ale bojim se kopií.
Jak vlastně tyto čipy vypadají?myslím konkrétně 10W XM-L2.Někde jsou černé,někde bílé,někde kolečko,jinde hvězdička,někde bez plošňáku.
Máte někdo foto tohoto konkrétního typu?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 13:58 Muž Sputnik [12] - RostlinyRe: jarda62
Ahoj,kde jsi kupoval ty XM-L2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 12:37 Muž Gogi [25] - CichlidyRe: Sputnik
ja som kupoval tu www.tron.cz/…, ale uz cipy nemaju v ponuke v eshope, treba poslat dopyt emailom
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 12:13 Muž amrtin [191] Re: Sputnik
intl-outdoor.com/… není to sice u nás,ale já tam kupoval čipy a v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.12.2016 11:19 Muž honcka [39] Re: Sputnik
treba tady
www.ledshop.cz/…
akorat za to zaplatis 3x tolik co v cine
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 09:49 Muž Sputnik [12] - RostlinyRe: jarda62
Ahoj,můžu se zeptat kde jdou čpy cree XM-L T6 pořídit? Teda kromě AliExpresu,Ebay a pod..Nějak nemůžu natrefit na prodejce u nás v ČR.Dík

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 09:16 Jarda62
Ahoj budu vyrábět led osvětlení celkem s 20ks led cree X-ML T6 cool white a k tomu bych chtěl akvárium trochu oživit barevnými čtyřčipovými led cree xpe 12W, chtěl bych použít 2 zelené a 7 červených a chtěl bych se zeptat, kolik jakých zdrojů použít, budou celkem 3 větve 2x10 bílých a 9 barevných..chtěl bych použít tento kontroler led.. www.aquario.cz/…

Předem díky za pomoc.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 18:08 Muž dravec [72] - Rostliny – ADA Aquasky stmievač
Zdravím, ma niekto na ADA Aquasky stmievanie? Pytam sa ako cerstvy majitel tohoto svetla, zial stmievac k tomuto nedodavaju tak ako cinania na lacnejsiu kopiu...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2016 17:24 Jarda62
Ahoj chtěl bych se zeptat, zdejších zkušenějších akvaristů a hlavně stavitelů světel. Chtěl bych nahradit moje stávající osvětlení 4x54W t5 led čipy, ale chtěl bych, aby led osvětlení bylo co nejblíže k tomu stávajícímu, světelným tokem, otázka zní na kolik by takové osvětlení vyšlo s pwm controlerem na 5 větví u zdroji, uvažuju totiž i nad komerčním osvětlením...chtěl bych si to složit sám, ale je to zpousta učení a kdyby to vycházelo levněji, koupit si komerční led osvětlení šel bych touto cestou a nic bych se nemusel učit. Proto se ptám nevím co k tomu všechno potřebuju, předem díky za odpověd.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2016 09:18 Muž milhauscz [4]
Všem vám děkuji za rady. I když to tak na první pohled nemusí vypadat :-) , všichni jste se vlastně shodli na umístění světla výše nad hladinou (např. těch min. 10 cm).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2016 08:39 Muž kofejn [965] Re: RoFr
Co mám za problémy spojené s konstrukcí světla? Že mi nejdou kobercovky? S tím problém nemám, všechno mi jít nemůže.
Milhauscz-ovi jsem psal, ať dá světlo výš, že bude mít rovnoměrnější osvětlení ve sloupci vody a že s tím mu už neporadím.
Kdybych dělal na tohle akvárko nové světlo, tak bude zase podobné, protože si mi to tak líbí. Jiná nádrž na jiném místě může mít světlo klidně výš nad hladinou, pokud se to tam bude hodit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2016 08:10 Muž honcka [39] Re: vaaclav
Já to mám na dost tmavým míst, přes den, když nesvitim tak v akváriu mám hodně šero
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2016 07:31 R Muž vaclav [15093] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: honcka
I denní světlo se počítá takže těm rybám ten den stejně natahuješ. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.11.2016 07:19 Muž honcka [39] Re: RoFr
Na pauzy ve sviceni je x nazoru, ja ji pouzivam, protoze jsem doma rano a vecer a chci se na akvarium divat a svitit 16hod by se rybam asi moc nelibilo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 23:54 RoFr Re: milhauscz
Narazil jste na pochybné rádce. Velice krátce napíši, jak to vidím já:
To co Vám někde níže píše pan „GP“, tak to je ukázkový projev internetového trolla a neměl byste se toho všímat.
Ze svítidla pana „Kofejna“ si příklad neberte, protože jeho svítidlo je odstrašující ukázkou, jak akvarijní svítidlo vypadat nemá. Má s tím, přirozeně, spojené problémy …
Kdyby Vám někdo radil používání světelné (polední) pauzy, tak to je také častý nesmysl, který s oblibou radí používat zdejší rádci. Nepřerušovaná délka svitu by měla být 10 až 11 hodin a té je nutno přizpůsobit světelnou intenzitu, jistě i kromě jiného.
Ta doporučená vzdálenost svítidla od hladiny (10 až 20 cm) je vhodná, správná. Vzdáleností lze nastavit vhodnou světelnou intenzitu, kterou lze i řídit nejlépe elektronicky. Pokud jste zjistil, že naprostá většina akvaristů svítí z menší vzdálenosti (než je Vám výše doporučená), tak je to, bohužel, jejich problém a i negativní vlivy jim ani nedochází. To že světelným zdrojem z malé vzdálenosti od hladiny svítí i všelijaké ty „profesionální“ sety, tak to je tím, že … akvaristé to tak žádají a jinak provedený set by byl hůře prodejný.
Jistě pochopíte, že, bohužel, nemám čas se Vám více věnovat. Mnoho zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 13:49 Muž milhauscz [4] Re: GP
A co z toho teda vyplývá? Dobrý nebo špatný? Se omlouvám, ale tomuto nerozumím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 13:30 GP Re: milhauscz
tak jsem to prepocital a sam sebe prekvapil
dle www.calctool.org/…
a 1 pro vzduch, 1,33 voda a 1,5 sklo, to vychazi, ze i 60° (od kolmice) da jen 11% odrazu od hladiny pro krajni paprsek. a uplny odraz voda-sklo uz od 48° a vzduch-voda 53° , pokud to ctu spravne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.11.2016 13:02 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: GP
Mě se hezky leží v obýváku, kde je strop osvětlen mihotajícím světlem odraženým od hladiny akvária. To tak na to koukám ... koukám ... až koukám že už nekoukám :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 12:31 Muž milhauscz [4] Re: GP
A poradíš, jak by jsi to viděl ty? V tomto jsem úplně mimo a budu rád za každou radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 09:55 GP Re: milhauscz
u optiky nejde jen o plochu na hladine a intenzitu na dne, ale i o odraz od hladiny ven (vlnky budou nejak videt vzdy) a lom voda-sklo, kde by bylo dobre dosahnout plneho odrazu.
zvlast pri zavesenem svetle a pozadavku na tmavou mistnost bych to prekontroloval...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 09:27 Muž kofejn [965] Re: milhauscz
OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 08:59 Muž milhauscz [4] Re: kofejn
Nemám. Vše teprve plánuju. Udělám to asi závěsné, ale tak, že to bude max 10 cm nad hladinou a když se budu potřebovat hrabat v akvárku, tak to na kladce vyzvednu výše.
Při 10 cm nad hladinou a 60 optice by to podle laKatose mělo být dobré.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 08:50 Muž kofejn [965] Re: milhauscz
Třaskavému tématu. Jestli budeš dělat závěsné světlo, tak bude lepší ho dát výš a přeci jen použít optiku. Mělo by to pomoc v rovnoměrnějšímu prosvětlení vodního sloupce. Ale jesli pak budou stačit XP-G2 při 700mA netuším, to ti bude muset posvětit někdo jiný. Ty XP-G2 už máš doma?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 08:43 Muž milhauscz [4] Re: kofejn
Původně jsem to chtěl zavřít do krytu, ale asi udělám nakonec nějakou závěsnou ze shora otevřenou variantu. Smál ses tomu "třaskavému" tématu, nebo tomu rozměru chladiče? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 08:35 Muž kofejn [965] Re: milhauscz
Bude :).
Pokud ho nezavřeš do krytu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 08:30 Muž milhauscz [4] Re: kofejn
Pokud bych nedal optiku a při vnitřní šířce akvária jen 22 cm by to mohlo osvítit komlet i v jedné lajně. Uvidíme. Rozhodně cik cak variantu budu brát při stavbě v potaz.
Jinak jako chladič chci použít U profil 100x50x5 mm v délce 2500mm. Všiml jsem si, že chlazení je tady na fóru občas třaskavé téma :-) Bude takový chladič stačit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2016 22:24 Muž kofejn [965] Re: milhauscz
Nevím co budeš mít za profil (tloušťku plechu), tak chlazení neřeším. Při těch 2W na čip to nebude až tak kritické. Spíš jsem měl na mysli dostatek světla i u skla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2016 21:59 Muž milhauscz [4] Re: kofejn
Cik cak myslíš z důvodu lepsiho uchlazení, aby byly ledky dál od sebe? Vidim, že tobě rostlinky rostou krasne. Pri me vysce vody 35 cm by to asi mohlo tim padem stacit. Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2016 20:10 Muž kofejn [965] Re: milhauscz
30x XP-G2 by asi mohlo stačit, ale do jedné řady bych je nedával. Dal bych je cik-cak a řady od sebe cca 6cm. Světla bude srovnatelně jako u mého akvárka, ale ty budeš mít nižší nádrž. Mně teď kobercovky nejdou, i když kdysi jsem liliovníček pořád vyhazoval. Glossostigma mi nešla nikdy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2016 17:39 Muž milhauscz [4]
Uznávám, že je praktičtější mít světlo výše a tak, at sviti do akvaria, když se v nem hrabu :-)
Ještě mam prosbu na místní "ledkaře", co si mysli o 30 ks XP-G2. Bude to stačit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2016 17:16 R Muž vaclav [15093] - Echinodory + stonkové rostliny
Určitě se vyplatí mít kyt vyšší a přístup ze předu 15 cm bohatě stačí. Když to takhle zvedneš nemůžeš do akvária pořádně vidět a honit v tom rybu už si nedovedu ani představit. :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256471x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030-led-osvetleni-do-akvaria?od=522