Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2017 11:16 Těhňajs Re: KarlosS
Fotka k příspěvku Prisroubovani mi přijde jako lepsi varianta než něco odsekavat. Prece když dám do chladiče deset tisíc, tak prece po tom nebudu čipy odsekavat. Použitý chladič bude od fy gamaalumiminium k400 o rozměrech 1000 mm x 400 mm.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2017 11:09 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Těhňajs
odřízneš, odsekneš. Není to problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2017 11:06 Těhňajs Re: KarlosS
A jak odstranim cip po ukončení životnosti čipu? Jak ho odlepim od profilu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2017 10:46 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Těhňajs
Fotka k příspěvku používám šroubky 2,5mm s plastovou průchodkou, s matičkou a podložkou. Mám jich stovky, světla už nevyrábím a když, tak lepím termolepidlem, což ti i doporučuji.
V případě zájmu mohu poslat, nejsou standartně k sehnání ...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2017 10:42 Těhňajs
Má tu někdo vykonne čipy prisroubovane sroubkama?

Potřeboval bych vědět jaké sroubky se na prisroubovani používají. Jsem před výrobou chladiče, ale teď nevím jaké závity M mají udělat.

Dekuji za odpoved

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2017 13:37 karci17 Re: Těhňajs
Vacssinou kupis tam, kde aj cipy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2017 11:38 Těhňajs
Kde kupujete optiky na vykonne čipy cree?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.08.2017 20:25 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaaclav
Áno máte úplnú pravdu, mnohí to ignorujú. Originál podložky majú svoje tepelné vlastnosti zdokumentované, tie lacné nie, takže možno len hádať. Obávam sa, že bude nie len horší, ale pravdepodobne aj kuk od kusu iný...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2017 15:45 R Muž vaclav [15093] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: slavko
Zapomíná se na jednu důležitou věc a to je přenosm tepla z čipu a podložku (hvězdičku nebo jak se tomu říká) na které je přidělán. Lacinější typy Cree-XTE mají přenos tepla horší než třeba Cree XPG. Nemusí proto stačit jakoliv velký chladič pokud ledky budou svítit na příliš velký proud. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   01.08.2017 00:54 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: lhajek
Ja len doplním, že na dobrom chladiči je jedno (samo, do určitej miery), či tých 50 W vygeneruje 10 alebo 25 ks zdrojov tepla. No a dobrý chladič má telo aspoň 3 mm hrubé (hliník), čo by malo zaistiť dostatočný rozvod tepla do rebier, ktoré tiež nesmú byť tenké, a odtiaľ do okolia. To, na čo sa často zabúda je, že chladič otočený rebrami hore (pri voľnom prúdení vzduchu) má účinnosť len cca 70 % svojho maxima.

Väčší počet zdrojov (LED) teda môže kompenzovať slabý rozvod tepla v tele chladiča. Okrem toho, väčší počet zdrojov zmenšuje množstvo tepla na každom zdroji, a teda kompenzuje nekvalitné napojenie tela na chladič. Inými slovami, pre neexpertov je Vaša odporúčanie presné. Kto s tým nemá skúsenosti, mal by možnosti konkrétneho chladiča a montáže otestovať experimentálne.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2017 21:17 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Driv3r
Ještě bych to doplnil o jednu věc, kterou mám pocit, že tady trochu uniká. Když vezmu 10W čipy XML2 a poženu jich 10ks na 5w a nebo jich vezmu 25ks a poženu je na 2W každej, tak chladič v obou případech musí uchladit pořád 50W.
Rozdíl bude hlavně v tom, že těch 25ks rovnoměrněji osvítí plochu akvária a každý jednotlivý kus bude produkovat méně tepla, které se musí odvést do chladiče a tím by měl vydržet déle a měl by pracovat efektivněji.
Ale chladič musí být vždy dostatečně dimenzován na celkové množství tepla ať je z jakéhokoliv počtu čipů.
Možná to píšu zbytečně, ale přišlo mě že tato jednoduchá věc v diskuzi nějak uniká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 20:40 R Muž vaclav [15093] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Těhňajs
Kolik stojí metr toho tvého chladiče? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 20:35 Těhňajs Re: vaaclav
Co tím chtěl básník říci, že chladič bude mastný?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 19:59 R Muž vaclav [15093] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Těhňajs
Tem chladič bude mastnej mě stačí hliníkový U profil a 5w ledky jedu na 600mA a udržím na tom ruku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 19:18 Muž Driv3r [236] Re: karci17
Otázkou je proc chceš zrovna takhle výkone led a pak je stáhnout na min.but budeš mit kužel na dně nebo to neprosviti.ber v potaz i zdroj a jeho účinnost.děláš to i pro úsporu el ne?více led ano rovnoměrny osvit.a kdyŽ ty led tak pak budeš přidávat větráčky,abys to uchladil.časem te začne sejřit hluk a stáhneš je aby tolik netopili.a zase budeš bez světla ty led dávají deklarovany světlo jen při určitých watech,pak jim svitivost klesa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 19:10 karci17 Re: Těhňajs
Daj optiku na tu xpg2 a dosvietia v Malawi aj tie. Tam ti rastliny nekryju dno. Malawi je cira voda - to presvietis v pohode.

Len to neprehanaj s tou watazou aby si nebol ako v rozpravke : " ... v krajine kde sa voda varila a piesok sa topil, zil u mamy Honza ... "
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 19:05 Těhňajs Re: karci17
a myslis si, ze samotne xp-G2 to neprosvítí? Neplánuji rostlinné, ale Malawi akvárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 18:56 karci17 Re: Těhňajs
Tak to urob tak, ze das na dlzku 120cm 10-11XML2 /na 1500 pojdu 5W/s optikou co budu prazit kuzel dole a na dosvetlenie 80 kusov medzivrstiev s xpg na ktore sem tam hodis optiku /na 700mA pojdu nieco cez 2W na kus/.
PS: Myslim si, ze aj tak to presvetlis aj cez dno a susedovi pod tebou urobis este nocne osvetlenie :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 18:31 Těhňajs Re: karci17
To není na tu 320. Je to nad akvárium 120, které má výšku vodního sloupce 70 cm. Otázka zní: prosvítí to XP-G2 v takovém počtu?

Přece ale ty čipy nepojedou na 100%... pojedou cca na 47%, tzn. že by tolik topit neměly ne?

EDIT- přesně těch čipů bych chtěl mít na chladič 400 x 1000 136ks xp-G3 - napájených na 700mA
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 18:23 karci17 Re: Těhňajs
Tehnajsi, no ty si riadny brutal osvetlovac :) 150XPG2 na 700mA je statocne nad 300W LED svetla... Ten chladic bude mat co robit :) Ja mam na 160L 50W a aj to stiahnute na 70$ a zda sa mi dost. 300W LED si asi nedokazem predstavit nad tou tvojou 320L /ak to robis nad nu/. LED svetlo sa nepocita podla starych pouciek ku ziarovkam, ze 1W na liter.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 17:55 Těhňajs Re: Driv3r
Fotka k příspěvku Budu mít chladič viz obrázek .... 400 mm x 1000 mm .. počítal jsem, že na tomto chladiči bude cca 150 ks xpg2, které pojedou na 700 mA

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 17:47 Muž Driv3r [236] Re: Těhňajs
Rozhodně neměl ber v potaz ze cim výkonnější led tam dáš tak je taky. Musíš uchladit,já je ted mam jen na hliníkovým lku 20x25 a dost to topí delší dobu na tom ruku neudrzim,jedou na 100% je to jen provizorní nez dojdou pořádné chladiče.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 17:40 Těhňajs Re: Driv3r
Tak to je slušný. To jsou nějaké noname čipy?. Takže když Ti prosvítí 3W 50 cm sloupec vody, tak by s 5W neměl být problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 17:30 Muž Driv3r [236] Re: Těhňajs
50pcs 1W 3W High Power white warm white red green Blue Royal blue 660nm LED with 20mm star pcb
s.aliexpress.com/…
(from AliExpress Android)

mám tyhle 15cm nad vodou sklo a 55cm vody a s přehledem ještě na nich čočky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 17:23 Těhňajs
Prosvítí mi Cree XPG2 70 cm vody?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2017 18:31 Těhňajs Re: karci17
Xml2 jsou 10w. Ne? Nevěděl bys kde nakoupit v cr led čipy viz níže můj seznam. Většinu už mám najity, ale nemůžu sehnat žádné přes 6000 k
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2017 11:37 karci17 Re: Těhňajs
Těhňajs napsal: A prosviti 70 cm sloupec vody?

Nemam akva 70cm hlboke. Ale mam na 45cm XML2 /5W/ bez optiky + stale spinave krycie sklo:} a dosvieti dostatocne. Myslim si, ze ked dam optiku tak 70cm dostreli aj xpg2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2017 10:50 Těhňajs Re: karci17
A prosviti 70 cm sloupec vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2017 10:20 karci17 Re: Těhňajs
aliexpres si skusal ? Tam som nejake nasiel.

A teraz sa normalne pytam, takze neber to ako urazku ci provokaciu, prosim. V com su lepsie pre akvarium XPG3 ako XPG2,XML2 ... ? Osobne pouzivam xml2, xpg2 a LG3535 /5W 1.5A na 700mA/.
Nejako mi unika vyznam pachtenia sa za total new vynalezmi. Pre 10CRI sa predsa nezblaznim ani na naj HITECH akvariu, ktore stratim obrazne povedane aj malickym prachovym zrnieckom na skle. Pochopim ak treba spicku v optoelektronike na prenos dat atd ale na akva mi nejako unika zmysel. Dakujem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2017 09:26 Těhňajs
Fotka k příspěvku Porďte mi kde koupit cree diody viz seznam na fotce.

Děkuji.

Tron jsem zkoušel, ale min množství je 1000ks

Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.07.2017 15:03 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Těhňajs
www.cree.com/…

Můj kolega říkaval, "Sakra, chlape, to neumíte, nebo nechcete?!?"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.07.2017 13:55 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Těhňajs
Pohodlnejšie je pýtať sa ako naťukať do vyhľadávača? Napr. takto duckduckgo.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2017 13:33 Těhňajs
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit kde najdu na internetu datasheet pro Cree? Zajima me cree xt-e white, cree xt-e royal blue a cree xpe?. Jde mi hlavně o svitivost při určitém napětí a optimální napětí.

Dekuji za rady.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2017 18:44 Těhňajs Osvetleni na míru
Máte někdo zkušenosti s www.miroslavhavlicek.cz ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2017 19:17 Muž JaV [22]
Také jsem přemýšlel o tom využít teplo LEDek na přitápění vody v akva a měl jsem to vymyšlené tak, že mezi dva 1mm Al plechy jsem chtěl scvaknout do 5-ti mm mezery 17mm PVC hadici přes kterou by protikala voda. Hadice se celkem pěkně "rozplácla" takže by byla celkem velká plocha přenosu tepla.
Nakonec jsem od toho upustil kvůli tomu že pokud bych chtěl sundat kryt, muselo by si to celé rozpojovat atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2017 08:26 Muž Zip [278] Re: honcka
Ještě mě napadá pár věcí. Pokud voda do jeklů bude přímo z AQ a na výstupu z filtru, tak pozor aby to ještě utáhnul, zvětší se odpor výstupní vody a myslím, že dost výrazně. Pokud bude víc jeklů, tak ještě vyřešit rozbočení, v zapojení v serii to bude podle mně vůbec špatné. A jak budeš ty jekly čistit, když na tom budou navařené fitinky nebo nějaké koncovky, určitě se budou zanášet, ikdyž jsou za filtrem.
Nechci tě od toho úplně zrazovat, spíš si uvědomit případné problémy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2017 23:33 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: honcka
honcka napsal: Jediny kurvitko navic je ten ventil a termostat
A voda, a spoje, a tesnenia...

Mimochodom, ventil a termostat sú kurvítka dve...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2017 20:29 Muž honcka [39] Re: Likirada
Ja jsem o tom premejslel, ledky dat na hlinikovy jekly, ktery by byly eloxovany, napojit to na vystup z cerpadla, pred to dat em ventil, ktery by prepinal vodu mezi primo do rampy/ pres ledky. Slo mi spis o to, vyuzit teplo z led na vytapeni, nez resit chlazeni led, tj mit system postaveny tak, aby to fungovalo i pasivne, pak to staci mit akorat poveseny na termostat a zapinat to, kdyz je potreba, nezapomenout u topitka nastavit teplotu o trosku min, aby se zmaximalizoval efekt. Jediny kurvitko navic je ten ventil a termostat, ale to jsou obecne celkem spolehlivy veci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2017 08:23 Muž Zip [278] Re: Likirada
Sklo ,má asi 170x menší tepelnou vodivost než hliník cs.wikipedia.org/… .
Možná blbá otázka, proč to vlastně řešíš? Budeš mít skutečně problém ty čipy uchladit nebo tě baví "bastlení"? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 20:59 Likirada
A nebo plan C mam duty hlinikovy profil ze bych preznej hnal vzduch ze vzduchovani ale ta voda se mi zda nejlepsi nebo mam prepazkovou filtraci nad akvariem zr bych to se pokusil na dno nalepit chladilo by to dobre jaka je vodivost skla kdyz z jedne strany cirkuluje voda a zdruhe topi ledky ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 15:12 laKatos Re: Likirada, zip
Vsechno jde kdyz se chce......
Zkus to vzít obrazene.
Klidně měj hlinikovy/medeny chladič na osvetleni ale cirkulovanou chladici/ohrivaci vodu měj v uzavřeném okruhu.Tzn nepoustej onu vodu do akvaria ale jen do vymeniku co bude třeba v externím filtru.
Sežeň si stare nefunkční chlazení na pivo a demontuj nerezovy vymenik (trubky) a máš to. Pak stačí nějaký termostat s cirkulacnim cerpadlem......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   07.03.2017 15:08 Muž Zip [278] Re: Likirada
Již se to tu několikrát řešilo, buď tady nebo u LED pásků. Většinou byl závěr, že to není tak super nápad jak to vypadá a nevyplatí se to. Kromě spousty "kazítek" navíc, problém i např. s přehříváním vody v AQ ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 14:13 Likirada – Chlazeni led
Ahojte kapku odbocim od soucasneho tematu a prejdu ke mozna zveceni zivotnosti led cree a podobnych ledkam
Vytvorit chlazeni led chipu z vody akvaria pres cerpadlo a nemusime pouzivat topitko dalsi uspora
Jen nevim z jakeho materialu vytvorit potrubi na chlazeni med je toxicka hlinik psali ze je taky nevhodny tak ma uvaha ma chybu nebo jen potrebuju poradit a nakopnout spravnym smerem dekuji za navrhy predem

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2017 05:56 Muž RST [16] – Zajímavý odkaz
Ahoj při flákání na internetu jsem našel velmi zajímavý odkaz týkající se LED osvětlení akvária, možná se bude někomu hodit:
www.miroslavhavlicek.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2017 21:14 Muž 1965 [35] – Led světlo
Nějaká zkušenost s tímto světlem ?

www.vidaxl.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2017 16:21 Marcel G Re: Těhňajs
Těhňajs napsal: Mohl by mi prosím nekdo dat odkaz na led cip, ktery prosviti 70 cm vody?To je trochu špatně položená otázka. Sloupec 70 cm vody ti prosvítí prakticky jakákoli bludička. Tobě ale asi půjde spíše o to, aby ti to dalo dole u dna dostatečnou intenzitu na pěstování rostlin. I tak se na to ale nedá takhle jednoduše odpověděť, protože hodně bude záležet na tom, kolik čipů a v jakých rozestupech použiješ. Pokud máš napříkladd akvárko s půdorysem 90x50 cm a nad něj bys zavěsil desku o stejném rozměru posetou LED pásky, tak ti to podle mě dá více než dostatečnou intenzitu. Použiješ-li výkonnější čipy, tak jich samozřejmě k dosažení stejné intenzity nebudeš potřebovat tolik, nebo je můžeš osadit na desku ve větších rozestupech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 14:51 laKatos Re: Těhňajs
a jestli mam byt konkretni za mne www.cree.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 12:22 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Těhňajs
Tak třeba tento:
www.cree.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 11:05 laKatos Re: Těhňajs

bude ti stacit odpoved XM-l, XP-g, XT-e.... ty to za urcitych podminek prosviti.........
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 10:40 Těhňajs
Mohl by mi prosím nekdo dat odkaz na led cip, ktery prosviti 70 cm vody?

Diky.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256471x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030-led-osvetleni-do-akvaria?od=472