Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
Nevíte někdo zda meanwell ldd 700 HW lze regulovat pwm regulatorem od 0% do 100%, nebo se dá regulovat jen od 10% do 100%?
0 18.08.2017 15:54 SIKI 
Tak sroubky a podložky zakoupené. M2 10 mm dlouhé + podložky.

já dávám plastovou průchodku 3mm a používám šroubky M2,5.
Ak zoženiete sľudové alebo silikónové (presne na rozmer som nevidel), použite tie, ak nezoženiete, dajte pastu.
Podložky použite, tie hlavičky sú pomerne malé, lepšie sa to chytí a skryje to nepresnosť dierky - ani jednu som nikdy netrafil presne... Ak zoženiete pérové, bude to dokonca odolné otrasom a vibráciám. V prípade spomínaného silikónu sú pérové viac-menej nutné, pretože silikonový podklad nie je vhodné dotiahnuť na pevno.
Z pohledu skorostrojaře podložku určitě ano. Jinak radit nemůžu, čipařina není můj obor...
A je potřeba mezi sroubek a cree hvězdu dávat podložku? A plastovou, nebo kovovou?
Takže podložky slidove, nebo silikonove ano, ci ne? Nebo stačí jen teplovodiva pasta? Dnes jsem byl v obi a nejmensi metricke sroubky měli M3
Určite je potrebná podložka, ktorá zlepšuje prenos tepla z tej hviezdy na chladič. V podstate sa používajú dva typy podložiek - sľudové a silikónové, ale ani jeden z nich som nevidel v tvare pod LED. Silikón síce orežete, no sľudu nie a obe majú svoje záludnosti.
Ostáva teda teplovodivá pasta. Nedajte sa zmiasť pojmom teplovodivá. Je to pomerne dobrý tepelný izolant, avšak jej tepelná vodivosť je lepšia ako tepelná vodivosť vzduchu (odtiaľ pomenovanie). Aby bol dosiahnutý požadovaný výsledok (tzn. zlepšenie teplovodivých vlastností) je nutná tenká, naozaj tenká vrstva, len toľko, čo vyplní nerovnosti povrchu, ale nezabráni priamemu styku hrotov nerovností hviezdy a chladiča.
So skrutkami je trochu problém, pretože také malé nie sú (aspoň u nás) bežne dostupné. Prednedávnom tu KarloS odporúčal M2,5. Ja som použil samorezky, čo som našiel v šuflíku, ale metrické budú lepšia voľba.
Pokud čipy šroubuješ používá se teplovodná pasta (nikoliv lepidlo)

09.08.2017 10:46

0 17.08.2017 13:20 SIKI Zdravim vas. Dělám si svoje osvetleni z cree chipu. Tyto chipy bych si chtěl pro lehčí výměnu prisroubovat. Poraďte mi prosím jaké sroubky použít. A zda stačí chipy jen připevnit sroubky, nebo je potřeba i nějaká podložka?
Je to klidně možné, že jsem to nějak odpálil. Jsem laik, ale pokusil jsem se to udělat přesně podle návodu na tc420.net. Mám 4 větve LED po 10 kusech, tak jsem použil 4 kanály. Jeden mi přestal fungovat, tak jsem místo něho připojil ten pátý. Pár dní to jelo, ale když jsem občas přeprogramovával stmívání, tak už se to jednou nerozjelo.
Máš pravdu v tom, že to primárně není pro takovéto ovládání určeno. Bohužel jsem to zjistil, až když jsem to měl doma. Moje chyba
Poradíš, čím světlo nejjednodušeji ovládat (myslím nějaký hotový výrobek)? Napěťový zdroj, 4 x LDD700 a 4 větve po 10 ks led XP-G2. Zatím to jedu na spínací hodiny, ale proto jsem to celé nestavěl
příčin může být spousta, ale pravděpodobně se ti něco zkratlo a odpálils to.
Nechci být protivný, ale hlavní důvod vidím právě v té komplikovanosti řešení. Proč používáš 5 kanálů, proč používáš zařízení primárně určené pro něco jiného? atd, atd ...
Čím složitější si to postavíš, tím více náchylné na poruchy to bude.
Díky za rychlé reakce. TC420 mám upravenou podle toho návodu. Pár dní to jelo, jenže nejdříve mi přestal fungovat jeden z 5 kanálů a potom to přestalo fungovat komplet. Už se mi nerozsvítí ani display

TC420 musíš upravit aby s ní bylo možné regulovat cree čipy je to poměrně jednoduché jen jsem odkaz někde založil.

Zdar, nedávno jsem stavěl LED světlo a i díky radám z tohoto fóra se celkem povedlo (až na regulaci, ale to je asi vadným TC420 z Číny). Tak se chci podělit o zkušenosti. Třeba to někomu pomůže.
Chladič - hliníkový profil 120x40x2 mm, délka 2550 mm (cena i s dopravou 767,-Kč). Na něho přilepeno ve 3 řadách 40 ks led XP-G2 (30 bílých, 10 modrých). Když svítí všechny na 100 % a to je záře jako prase, položím ruku na chladič, tak je teplý (odhaduju to na 40 st.). Zjistil jsem, že mi bohatě stačí svítit 20 led (možná by stačilo i méně, rostlinky rostou jako divé), takže chladič je jen vlažný. Dnes už teda vím, že pro mé akvárium by bohatě stačilo 20 ks 5w led XP-G2, regulovat je a tento chladič až nad hlavu
Nejen, ze zenes do extremu to svetlo, ale bohuzel i svoje chovani. Tak nejak vidim souvislost. On ti asi tezko nekdo bude chtit radit, kdyz "ty vis vsechno nejlip".
btw, moje akva je 55cm vody a svetlo je 38cm nad vodou. Takze je to vic jak 70cm. Coz by ale zase bylo uplne jedno neb jsou cocky a na malawi ti to bude svitit az moc i bez nich.
Informaci tady mas dost; ted uz zalezi jen na tobe jestli si poradit nechas nebo ne.
2 13.08.2017 19:52
KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostliny udělej si pracovní světlo s např. 3-4 čipy, abys získal představu o výkonu a vyřazovacím úhlu čipů.
Postavil jsem takových světel skoro 100 a sám provozuju 60l rostlinné aq s třemi čipy, pro příklad uvedu 540l aq, které jsem osadil 9 čipy a provozovatel jej "jede" na 50% a má ho skoro 40 cm nad aq ..
rybicky.net/fotogalerie.php… Taky si myslím, že to zbytečně hrotíš, pokud nemyslíš do budoucna na pěstování náročných rostlin, tak bych volil daleko jinou stavbu, dobře ti tady radí, že zbytečně vyhazuješ peníze, chápu že více čipů na menší výkon je výhoda co se týká životnosti, ale u tebe je ta rezerva hooodně velká, to chceš svítit na 5 procent, abys nesvítil pro ty ryby až na obtíž? Něco jsem si pročetl když jsem stavěl svoje světlo a jdeš fakt zbytečně za hranice tvé potřeby, ale jestli máš peněz navíc tak si klidně hrej, ale zde se vyjadřuj vždy s úctou, nikdy nevíš s kým máš tu čest.

Na to že chce s rady se tu prezentujes jako hulvát.o všem víš a z náš,ale ani si neumiš sám najít odkazi nebo jiné,pokud se ti nelíbí rady ostatních nemusíš je poslouchat ale své postpubertalní výlevy si nech pro sebe.Chtěl si radu dostals a jen si stěžuješ,tímhle způsobem ti za chvilku nikdo neodpoví.ale jak chceš...pokračuj
Hele moc nemám chuť se zapojovat do nějakých vyhrocených diskusí, jaká tady vzniká, ale stejně mám potřebu sem napsat, protože to vážně ženeš zbytečně do extrému.
Já dle Marcelova webu světlo stavěl, právě z XPG2 chipů a asi si dost dobře nedokážeš představit tu světelnou palbu z nich
Já si myslím, že když už používáš Marcelův web a kalkulátor, tak by jsi si měl nejdříve někde najít/zjistit kolik µmol PAR na malawi na dně potřebuješ. Já malawi nemám a neplánuju, tak to nevím. Myslím že nějakých 30µmol PAR by mělo být dostačující.
Ještě jsem tu nezaregistroval, jak vysoko bude světlo nad akváriem.
Když jsem to počítal, mělo by být dostatečné použít 4 řady po 10-11 chipech (bez optiky).
Chladič jsem koncipoval, dle těch parametrů a taky ho mám zbytečně předimenzovaný.
Pro představu na akva 100x50x50 s optikou 60st., 2 řady po 12 chipech zavěšeno 20cm nad akva. Papírově 55-60 µmol PAR, ale světla tam bylo reálně až moc. Chladič o podobných parametrech i po x hodinách svícení jen lehce teplý.
CO tím chci říct je jen aby jsi to zvážil. Opravdu není zbytečné pořizovat 3x víc chipů a chladič za tisíce, když realisticky toho světla na malawi zas tak moc nepotřebuješ...
Navíc jsi níže dostal odkaz na moc hezké akva, navíc ještě o něco hlubší než to tvoje a prosvícené je moc hezky.
Přeji ať se ti to podaří a je to dle tvých představ...

Pro barakainus: Předpokládám, že to tvoje í ostatních akvárka má vodní sloupec 70 cm. A všichni jste si jisti a máte vyzkoušené, že to bohatě prosviti. Chápete aspoň trošku že ty čipy nemusí jet na plných 700 má . Od toho je pwm regulátor?. Pro Honcka: vyšší žebra neznamená automaticky lepsi tepelný odpor. Pro Jarry: jestli ty mi budeš radit, že akvarium pro Malawi o rozměrech 125 x 76 x 75 není pro Malawi. Ze plocha dna 125 x 76 je málo, tak nevím proč máš svoje Malawi v akváriu o rozměrech 130 x 45 x 50. Neni tvoje velikost trosku na hraje pro Malawi. U svych akvarii mas jen led pásky. O chladicich a čipech nulové zkušenosti a rádis jak to ma být. Viz chladič bude vážit 40 kg ( a to o několik málo příspěvků níže jsem dával fotku s aktuálními parametry í vahou). Pro Karloss: když bys uměl a z principu to dělat nebudeš, tak si nedělej. Raději se starej o to, aby si zbytečně na svým shopu neobiral lidi. Přece osazený cip xpg2 A prý R5 (chtěl bych vidět nějaký atest na ten cip) nestojí 88kc. Beztak nakoupeno v číně a tady se jen pakujes, tedy jestli to někdo kupuje. Lidí je tady dost co poradí, ale lidi co nemají s danou tematikou vůbec žádné zkušenosti je tady ještě víc. Jediní Váaclav a satira mají s led čipy zkušenosti, protože je sami vlastní. Pro méně zkušené bych doporučoval aby si alespoň přečetli:
www.golias.net/… . Hliníkovým elektrárnám zdar.
Jak ti i ostatni napsali, trochu to zenes do extremu. Na ne-rostlinne akva by ti bohate stacily dve bodovky; tak 30W bych rekl a mas to za par stovek a vypadat to bude lip.
Ja mam 16 XML na 180cm restlinnem akva, jedu je na mozna 500mA a musim protrhavat kazdy mesic.
Uvedom si, ze moderni LEDs svitej jak svine.
Jo, a chladim to na 5mm Al plechu jenz soucasne slouzi jako vrch krytu. A stezi se zahreje.
Udané to nemá, ale vzhledem k tomu, že počet žeber by byl stejný a tyhle jsou o 1cm vyšší, tak to bude teplo odvádět lépe než ten Váš, protože bude mít, jestli dobře počítám o 0,8 m/2 větší povrch.
A víte jaký má tento (viz odkaz od Vas) chladič tepelný odpor?
Podle mě, není důvod mít ten chladič v jednom kuse, když by sis koupil 4 1m kusy tohodle
www.ehlinik.cz/…
tak budeš na tom stejně, akorát tě to bude stát o necelý 4000 míň, mužeš to sešroubovat úplně k sobě a budeš mít stejnou plochu jako ten tvůj mega chladič, nebo tam mužeš dát rozestupy a lépe to pokryje hladinu
Jinak já mám taky předimenzovaný chlazení, dělám v IT, tak jsem měl hromadu boxovaných chladičů z procesorů, na svojí 120l mám 6 bílých XPG2 a 3modré XTE2, co dioda to 1CPU chladič
Podle mě je to zbytečně drahý a předimenzovaný chladič. Já mám 1m za 140kč, 3 rampy po 185cm což je 5,4m a při 12 hodinovém provozu na nic udržím ruku. To svítím rostlinám a musel jsem to ještě ztlumit protože z nich bylo vzduchovací kamení. Je za chladič dáš o dva tisíce více než já za celé světlo.

Jinak těch 70cm zcela jistě prosvítí i jeden čip, počet záleží na ploše akvária. Ještě mě napadá trochu OT poznámka - co v tom má být za osazenstvo? U Malawi je výška 70cm zbytečná, je potřeba co největší plocha dna, na druhou stranu délka 120cm je tak minimum. Možná bych těch 20tis., co se chystáš utratit za světlo, investoval do většího (a nižšího) akvária, samozřejmě pokud je to možné z prostorových důvodů. Nahánět objem Malawi akvária výškou mi přijde zbytečné.
Odpovídající chlazení je v pořádku, ale kolik má tohle vážit na těch 120cm, odhaduju tak 40kg? Samozřejmě ho klidně použij, ale dle mého jsou to čistě vyhozené peníze, navíc se s tím bude docela špatně manipulovat při téhle hmotnosti. Vždyť si to srovnej třeba s tím, jak jsou chlazené procesory, které mají spotřebu klidně 150W - i když je na tom pomaloběžný větráček, tak ten chladič nemá ani kilo...

Na akvárium o rozměrech 150x45x50cm mám 20ks Cree XML (T6 jestli se nepletu). Napájeno 1000mA. Nemám Malawi ale snažím se pěstovat i nějaké rostliny a je to tak akorát si myslím. Rampy jsem dělal dvě - na každé rampě dva okruhy po 5ks ovládané přes PWM. Jestli budeš dělat těch 150ks čipů tak přeji pevný nervy. Mě stačilo montovat jen těch 20ks

. Chladič jsem moc neřešil. Plácnul jsem to na 5mm duralový plech a kabeláž schoval do U profilu. Nařezaný duralový materiál stál cca 1000 kč na obě rampy. Mám možnost instalace ventilátorů pro chlazení, ale je to zatím zbytečné. Být tebou bych si to ještě jednou promyslel.
0 10.08.2017 14:19 Těhňajs Řeknu to tak. Jestli dám čipu 150, nebo 10 to se teprve uvidí. Výhodou velkeho chladiče je, že když budu mít jen těch např. 10 čipu. Tak si je mužů umístit kdekoliv je budu potřebovat a nebudu muset předělávat dalsi chladíc. Např budu potřebovat prisvetlit roh? Žádný problém. Čipy přisroubuji do rohu a mužů jet dal. Čipy potřebují co nejlépe odvádět teplo
Tím pádem, když na tomto chladici bude čipu 10- 20 - 30. To budou mít úplně optimální podmínky na chlazení, nemyslíte? A jeste nevim jak a kolik cipu xpg2 prosvetli 70 cm vody. Nad tímto je potřeba se zamyslet.
Já bych opravdu - a zrovna pro Malawi dal čipů co nejméně a dal je dál od sebe, v kombinaci s čeřením hladiny lze dosáhnout krásně přirozeného efektu odrazu dopadajících slunečních paprsků, např. tady je to vidět:
www.youtube.com/… Vlastně proto jsem to začal v poslední době zkoumat, zrovna v Malawi by ten efekt mohl vypadat moc pěkně.
kdysi tady někdo rozjel, že musí být pořádnej chladič, že těch čipů musí bejt hromada těsně vedle sebe, apod. Teď už se tomu jen směju, jak dokonale zblbnul lidi. Příkladem mělo být jeho nevzhledný monstrum, s nádechem vzhledu elektrárny na hliníkový obludě

Pak ten dotyčnej zjistí, že mu stačí ty čipy tři, svítí to akorát a rozprostřený je to taky dobře ...
No každopádně když se ti chce se s tím dělat a pak to pořád opravovat ...
Protože u 150 čipů je větší riziko než pro tvoje aq adekvátních 9 kusů XML.
Jinak na těch 5 větví bych to udělat asi uměl, ale z principu to dělat nebudu, je to zbytečný a nadělal bych starosti hlavně tobě.
Ano regulací budu mít nějaký pwm kontroler. Ale ještě nemůžu sehnat nikoho kdo by mi ho vyrobil na 5 sekci. Neznáte někoho kdo by takovýto kontroler uměl vyrobit, nebo popřípadě kde by se dal zakoupit?
Předpokládám že budeš mít nějakou regulaci protože tohle těm rybám vypálí oči. Já mám 2 x 28ks Cree 5w XT-E Warm White + 1 x 28ks Cree 5w XPG Cool White svítí na 600mA. Jako chladič mám hliníkový U profil 60x30x3
www.ehlinik.cz/… 
Ja len zo zvedavosti, tie priechodky sú pôvodne na TO3?
To termolepidlo mě zajímá jaké používáš? Já chtěl čipy přidžovat pružinou,dělám chlazení vodou takže do profilu nelze vrtat.
Píšeš níže, že to máš na 120cm dlouhé Malawi akvárium? Nejsem na led čipy žádný odborník, ale nedělá ten tvůj počet cca 50000 lumenů? To mi přijde jako totální úlet (když nebudu brát v potaz cenu za světlo, které u Malawi moc důležité není), i při hloubce 70cm, já bych tam těch čipů dal tak 30. Koukni se třeba sem, tady jich má na delší i hlubší akvárium 24ks
www.plantedtank.net/…#/
0 09.08.2017 13:36 Těhňajs Bylo mi řečeno, že je potřeba pořádný chladič aby čipy uchladil. Tento myslím, že bude dostačující. Čipy pojedou na 700Ma
I kdybych tam nedal všech 150 ks. Tak tam budu mít značnou rezervu a čipy by měly fungovat bezchybne
Čeho by si koupil dva metry?
A to kvůli vzhledu, nebo funkčnosti? Kdybych dával čipy do 2 řad, koupil bych raději 2m tohoto za 1300

Co na tom budeš mít za čipy že máš takový chladič.

Přidat reakci
1 ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256471x