Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vývojová deska Arduino Uno a její využití v akvaristice

 

NápovědaFórum » Technika  

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Vývojová deska Arduino Uno a její využití v akvaristice
Facebooková skupina, kde je možné řešit použití Arduina v akvaristice: www.facebook.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2018 07:45 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Lukaass7
Tá schéma mi akosi ušla. Je to principálna schéma, ktorá môže fungovať na prosté zapínanie/vypínanie vcelku spoľahlivo. Parametre toho MOSFET som neskúmal, každopádne v prípade PWM vidím problém v rezistore R1. Pri malých kapacitách gate MOSFETU je zbytočný, pri veľkých je potrebný, ale jeho hodnota je dosť vysoká, a tak ľahko spôsobí, že sa tranzistor pri malých striedach nestihne celkom otvoriť (resp. zatvoriť), a tak bude zbytočne hriať...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2018 11:25 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Lukaass7
Veľmi pekný a pomerne jednoduchý článok ohľadom MOSFET a spínania PWM joost.damad.be/…, vrátane obrázkov z osciloskopu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2018 22:23 Muž @ Lukaass7 [2] Re: Vrzy
Vyzkousim ho obednat s uvidim. Vemu i ten co ma vyzkouseny MIRAS a uvidime :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2018 22:50 Muž @ Vrzy [16]
Vyzkoušel jsem už několik typů mosfetů i několik už hotových osazených modulů s IRF540, ale prostě to nebylo ono, dost topily a průběh otevření byl takový divný. Teď používám tento modul a jsem konečně spokojenej.
www.ebay.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2018 21:19 Muž @ Miras [103] Re: Lukaass7
Tak doma jsem měl verzi 4ch: www.aliexpress.com/…

Teoreticky zítra přijde ješte tento, tak uvidím: www.aliexpress.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2018 16:43 Muž @ Lukaass7 [2] Re: Miras
Muzete hodit odkaz na to co jste nakonec vybral? Na aliexpresu je jich mnoho druhu. Ale asi jde jen o to aby to melo irf540 a optoclen ze?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2018 09:22 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Miras
Miras napsal: Ano psal jsi to od začátku a já se od začátku ptal, až jsem to musel prubnout.
Ale v podstate o to šlo. Vlastné skúsenosti sú na nezaplatenie. Poznáte to s tou rybou a udicou... X-)

Ono je ťažké laikovi vysvetliť, že prečo, najmä ak odpoveď "lebo parametre" nestačí. No prosté meranie to ukáže. I ja som kedysi dávno veci meral, až som sa naučil čítať dokumentáciu, pretože je nereálne najprv každú súčiastku kupovať a zmerať. Skúste si otvoriť dokumentáciu oboch a porovnať tie veci, ktoré som spomínal predtým.

Mimochodom, konzultoval som túto debatu s kolegom (pre istotu, predsa sú to už roky, čo som študoval) a na porovnanie, naša debata k tomuto trvala asi 5 min a z toho som ho musel asi 3 min presviedčať, že ten tranzistor má naozaj 270 mOhm, jednoducho neveril, že niečo také hrozné existuje ;-)

A teraz odchádzam pátrať, prečo ten útok na jeden z mojich serverov, ktorý trvá už 4 dni a vyzerá ako SYN Flood, no nespráva sa ako SYN Flood. Na tento typ útoku som čakal 10 rokov, a teraz ho môžem skúmať v reále a otestovať rôzne spôsoby obrany, lenže správa sa divne. Tak neviem, či sa detičky hrajú alebo sa jedná o nový (pre mňa neznámy) útok...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2018 08:44 Muž @ Miras [103] Re: slavko
Ano psal jsi to od začátku a já se od začátku ptal, až jsem to musel prubnout. Napsal jsi určitě zajímavé věci, ale pro laika je půlka věcí z toho k ničemu...Mám ještě objednanej taky ten IRF540 s optočlenem - tak pak už z toho bude raketa ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2018 08:31 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Miras
Áno to je presne to, čo som od začiatku písal a je to najmä tým, že má asi 10x menší Rds v saturácii. Lenže stále nie je stavaný na 5 V, čo však môže vyriešiť optočlen tým, že je MOSFET spínaný 12 V. Rds a kapacita gate zase úzko súvisí so schopnosťou spínať rýchlo, inak tranzistor strávi veľa času prechodom do saturácie (a späť), a tak zase zbytočne hreje.

Ten IRF520 je vhodný leda tak na zostrojenie ohrievača.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.09.2018 20:50 Muž @ Miras [103]
Tak jsem testoval (co dům dal) a teda musím říct, že IRF540 je daleko lepší volba než ten zmiňovaný IRF520. Lépe funguje s PWM a hlavně nehřeje tolik - pochopitelně podle zátěže.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2018 07:21 Muž @ Lukaass7 [2] Re: slavko
Nehadejte se panove :-) . Heled projizdel jsem weby a nrazil jsem na toto. Co si o tom myslis? Neni to kupovane. Ale slozit to je otazkou par minut. Je to z fora o arduinu nevim jeetli muzu davat odkazy tak sem hodim jen schema. Diky za zhodnoceni
1588504457.rsc.cdn77.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.09.2018 19:08 Muž @ Xif [32] Re: slavko
A kdo ti řekl že jsem odborník.
Já chtěl po tobě odpověď na jednoduché otázky.
Proč ten mosfet nepoužívat?
Co se případně může stát?
a tys nás tu zavalil vzorečkama a poučkama, cos asi čekal za odpovědi od laiků a amatérů?
Takže ještě jednou Proč ten mosfet nepoužívat?
Co se případně může stát?
Prosím ale představ si že ze školy jsem už 35 let,a fyziku jsem ke svému povolání nikdy nepotřeboval....(takže zapomněl)
Takže polopaticky ? Bouchneto,zabije tě elektrika,nebo vytvořím černou díru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2018 15:47 Muž @ Miras [103] Re: slavko
Ano, přístroj jsem použil, opakuji, že jsem neshledal nic mimořádného a proto se znova ptám jak mám poznat, že je něco v nepořádku? Má to prskat, topit, co já vím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2018 14:46 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Xif
Xif napsal: Taky sem si nevšiml, že by mi to žralo 550W místo 55W
Myslím, že by ste mali čas, namiesto písania takýchto "vtipných" poznámok, využiť na zoznámenie sa s p. Kirchhoffom a Ohmom, presnejšie s ich zákonmi (keďže obaja sú už mŕtvi). Nezabudnite pri tom chvíľu venovať i výpočtu elektrického výkonu (mimochodom učivo fyziky základnej školy).

Potom možno pochopíte, aká "múdrosť z Vás vyšla, ako i to, že schopnosť násobiť desiatimi ešte z nikoho neurobila odborníka na elektr(on)ické obvody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2018 13:58 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Miras
Miras napsal: Já jsem tu otázku myslel ale vážně....
Zoberte merací prístroj, zmerajte čo sa v obvode deje a potom robte závery. Alebo, jednoducho dôverujte výrobcovi a údajom v dokumentácii. Tie tranzistory nie sú žiadne novinky, takže tie údaje sú rokmi overené...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2018 20:00 Muž @ Xif [32] Re: Miras
Taky sem si nevšiml, že by mi to žralo 550W místo 55W
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2018 19:45 Muž @ Miras [103] Re: slavko
Já jsem tu otázku myslel ale vážně....
Kolega psal, že mu to funguje asi 2,5 roku, mě to funguje pár měsíců a pár dalších lidí to má stejně a není problém. Takže světlo svítí, "auto" nežere, teploty v pořádku, tak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2018 16:59 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Miras
Miras napsal: Nojo, ale jak mám poznat, že to nefunguje, když to funguje?
Som neskutočne rád, že nie ste môj automechanik. Keby ste ním boli a ja by som prišiel s tým, že mi auto namiesto 6 l žerie 60 l/100 km, dostal by som odpoveď: "Čo chcete? Veď Vám to funguje!"

A to je len jeden z príkladov "fungujúceho" auta. S elektronikou to je obdobné, len to nie každý laik spozná, zato mnohí funkčnosť hodnotia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2018 07:30 Muž @ Lukaass7 [2] Re: slavko
Dobrej napad. Mam vybrane 3 typy. Tak to dneska objednam a uvidim co bude jak pracovat. I kdyz to moc nepoznam, tak ale aspon podle zahrivani atd. Vyzkousim. Diky zs rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2018 04:46 Muž @ Miras [103] Re: slavko
Nojo, ale jak mám poznat, že to nefunguje, když to funguje? :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2018 16:45 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Lukaass7
Ja, na Vašom mieste, by som objednal tie najlacnejšie moduly. Kým dorazia, tak by som našiel tú správnu voľbu cena/parametre a naštudoval niečo o ich použití a programovaní. Keď tie moduly dorazia, objednal by som tie správne a kým dorazia tie, tak by som robil prvé experimenty a vyladenie s tým čo mám. No a nakoniec by som urobil finálnu verziu s tými správnymi súčiastkami X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2018 13:35 Muž @ Lukaass7 [2] Re: slavko
To mas pravdu smich no nicmene neco asi preci jen vyzkousim. Jen nejaky vyberu. Snad se mi z toho pevede meco vyrobit. At mi to nelezi doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2018 00:07 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Lukaass7
Lukaass7 napsal: ...ty hotove kusy mrknout a zjodnotit co by se dalo bezpwcne pouzit. Tohle.uz ma optoclel i to co poslal MIRAS. u tohp co jsem nasel pisou ze chlazeni je az od 5A a vis.
V podstate všetky moduly MOSFET, ktoré Číňania predávajú akože pre Arduino nemajú tranzistory stavané na 5 V, a teda nie sú vhodné na použitie s vyššími prúdmi. Ibaže chcete zostaviť ohrievač...

Ich popisom sa nedá veriť, veď väčšina tých priekupníkov predáva najmä podprsenky, a teda rozumie leda tak kozám (pre feministky: pivu :-P ). Sakra ľudia, poradíme, poslúžime bolo socialistické heslo a v modernej kapitalistickej spoločnosti nemá svoje miesto! Návrh chladenia nezávisí (len) od výstupného prúdu, ale od stratového výkonu, ktorého je prúd len jednou zložkou. Ohmov zákon nepustí, i keby ho podnikatelia určite, ako všetky zákony, radi obišli alebo najradšej úplne zrušili..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 23:07 Muž @ Lukaass7 [2] Re: slavko
Uz se zaciname chytat ale stale je to pro nas asi slozite.
Jeste jsem toto m.aliexpress.com/… . Ke tam toho k dostani mnoho. Kdybys mel chvili casu tak kdyby ses mohl na nejake ty hotove kusy mrknout a zjodnotit co by se dalo bezpwcne pouzit. Tohle.uz ma optoclel i to co poslal MIRAS. u tohp co jsem nasel pisou ze chlazeni je az od 5A a vis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 10:18 Muž @ Miras [103] Re: slavko
a co tahle sranda?
www.aliexpress.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 10:03 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Lukaass7
No, vyznám, nevyznám... Bolo by smutné, keby som ako slaboprúdový inžinier nemal aspoň šajn, i keď som to vyštudoval pred 30 rokmi (alebo práve preto?) a nikdy som sa tým neživil ;-)

Keď mám byť úprimný, mňa stmievanie/rozodnievanie do akvária nejako neoslovilo. Samozrejme, robil som s tým pokusy, dokonca aj so simuláciou zmeny teploty svetla v priebehu dňa, ale to len tak, zo zábavy a aby som bol pripravený, až sa LED stanú pre mňa skutočne použiteľné (nie žeby neboli, ale moje dielenské možnosti sú obmedzené, tak potrebujem polotovary). A aby som tu netáral nezmysly :-D

Asi najjednoduchšie riešenie je predradiť pred MOSFET optočlen tak, aby 5 V riadilo tento optočlen, ktorý potom spína MOSFET pomocou 12 V. Ale i tak, 270 mΩ je veľký odpor, takže ten IRF520 je na nič... Pri mojich pokusoch som od Číňanov kúpil pár kúskov FQP50N06L, ten má Ugs(th) 2,5 V a Rds(on) 25 mΩ (pri 5 V), takže pri spínaní 5 A na ňom bude strata cca 0,6 W takže by ho možno ani chladiť nebolo treba (na porovnanie, ten modul bude mať v rovnakom prípade aj s tým optočlenom stratu cca 6 W). Všimnite si to "L" na konci, takto zvyknú byť označované MOSFETy stavané na prácu s napätiami 5 V i menej, existuje aj rada IRFLxxx.

Mimochodom, ten optočlen je i tak vhodný, na oddelenie 12 V od arduina, lebo sem-tam niečo zhorí, tak aby neboli škody vyššie ako je nutné.

A len tak na okraj, mám vo svojich poznámkach aj typ s Rds(on)=2 mΩ (aby ste videli, že 270 mΩ je skutočne veľa), len sa mi ho nepodarilo nikde nájsť za rozumnú cenu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 09:15 Muž @ Lukaass7 [2] Re: Lukaass7
Pripadne vzit ten modul co stoji 10kc a neco na nem predelat at se to nemusi resit od zacatku cele. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 09:12 Muž @ Lukaass7 [2] Re: slavko
No zacinam tomu postupne taky rozumnet. Je furt co se ucit :-) Mam skolu silnoproud ale co se slaboproudu toho moc nevim. A neprisel bys na nejake konkretni reseni tohoto problemu? Prace s pajkou atd mi neni cizi. Pripadne neco koupit hotove. Urcite by nam to pomohlo. A i dalsim co si casem.neco budou chtit udelat. Je videt ze se vyznas. Nebo treba jak to mas resene ty. Ja mam male akva a casem chci vetsi. Myslim ze neco na co by slo spolehlive dat do tech 5A by bylo fajn. Spo by i min a rozdelit pasky pri delsi delce treba na polovinu a a nastavit stejne hodnoty v arduinu aby to rozsvecovalo zaras atd. Nicmene i tak dneska maj ty silne pasky skoro 2A na metr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 08:52 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Xif
Laici rozlišujú len stavy funguje/nefunguje, ale v reále má stav funguje (i nefunguje) niekoľko rôznych podstavov, napr. funguje LTT (len tak-tak), funguje dobre, funguje spoľahlivo, atď.

Celkom polopate to vysvetliť nedokážem, pretože činnosť MOSFETov je komplexná a dokumentácia (datasheet) vyžaduje rozumieť týmto vzťahom (tzn. čítať medzi riadkami). Pokúsim sa Vás ale nasmerovať. Základná podmienka aby sa tranzistor vôbec otvoril je, že Ugs musí byť vyššie ako Ugs(th), čo je tu 4 V, takže tranzistor sa otvorí. Veľkosť Ugs určuje nakoľko je tranzistor otvorený, resp. aký veľký je odpor medzi drain a source, v prípade spínača ide o hodnotu Rds(on), ktorá je pre tento tranzistor udaná ako 0,27 Ω pri Uds=10 V. Ďalšie podrobnosti treba hľadať v grafoch. Avšak, graf závislosti Rds(on) na Ugs nie je, takže hodnota odporu drain-source pri Ugs=5 V nie je známa. Nájdete len grafy výstupného prúdu (Id) v závislosti na Uds (fig. 1 a 3), kde iste i sám vidíte, že ísť nad 1 A nie je dobrý nápad...

Ide o to, že na odpore Rds vzniká prietokom prúdu úbytok napätia, takže Ohmov zákon udáva aký veľký stratový výkon vzniká, lenže hodnota Rds(on) pri 5 V udaná nie je, takže jeho Rds bude vysoký (keby nie, tak sa tým v dokumentácii pochvália), a teda vysoká bude aj výkonová strata. Aké vysoké sú tieto hodnoty to nikto nevie, s preto je tento tranzistor pri Uds=5 V vhodný len na prvotné experimenty, resp. na výstupný prúd rádovo v 100-kách mA a celé Vám to funguje v režime LTT. Okrem toho vstupujú do hry veci ako max. stratový výkon, max. teplota prechodu a pri PWM i vstupné a výstupné kapacity... ;-)

Uvedomte si, že ak Rds(on)=1 Ω a Id=1 A, na tranzistore vzniká úbytok napätia 1 V a výkonová strata 1 W, nájdete aj tranzistory s deklarovaným odporom 50 mΩ pri Uds=5 V, a to je 20-násobný rozdiel...

Miras: pokiaľ nedokážete rozlíšiť medzi absolútnym maximom a prevádzkovou hodnotou, tak prosím tíško čítajte...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 05:43 Muž @ Miras [103] Re: Xif
Mám to stejně tak :-)

@slavko: já našel, že má Ugs = 20 V.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 00:50 Muž @ Xif [32] Re: slavko
Ahoj,můžeš mi to vysvětlit polopaticky (amatérovi)proč ho nepoužívat?
osobně tento mosfet tak jak je,mám už asi 2,5 roků, skoro 2 roky na Tommi LED-LFL-CL-1000 30W a posledního půl roku na Chihiros LED A901 55W,no a podle mého laického oka,vše svítí tak jak má.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 00:09 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Lukaass7
Osobne by som ten modul použil len na prvotné pokusy a určite nie nad 1 A, a to ani s chladením. Ak si dobre pamätám, Ugs toho tranzistora je na hranici 5V (Ugsth je 4 V), čo bude spôsobovať jednak zbytočnú výkonovú stratu na tranzistore samotnom a jednak pokles napätia na pásiku, a teda posun svietivosti a spektra. A časom sa to bude len zhoršovať...

Na dlhodobé použitie si nájdite MOSFET, ktorý dokáže s rezervou prenášať požadovaný prúd pri Ugs 4,5 V (nech je rezerva), tento max. 2 A pri 5 V.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2018 22:47 Muž @ Lukaass7 [2] Re: Miras
Ahoj jj dival jsem se. Chlazeni doporucuji na webu od 1A. Mam to objednane. Tak si zatim musim vybavit psani toho kodu. Hral jsem si s arduinem driv a pak jsem to odlozil na asi 3 roky. Ale rad bych to vyuzil kdyz doma mam myslim 3 desky. A hromadu balastu k tomu. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2018 18:17 Muž @ Miras [103] Re: Lukaass7
Jak jsem psal, nezapomeň na chlazení, ten Mosfet dá bez chladiče myslím 1-1,5A, max je 5a.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2018 15:38 Muž @ Lukaass7 [2]
Dekuji za vysvetleni vsem. Libi se mi ten modul z ebay. Tak asi vyzkousim to. Na aliexpresu to stoji 10kc tak jich par vemu a uvidim co z toho bude potlesk chtel sem koupit tc420 ale myslim.si ze to dokazu napsaz a nevic kdyz na to skoro vsechno mam uz doma nevyuzite tak to prubnu. Mimochodem co se tundivam na vase fotky u prispevku tal to mate moc pekne. To se mi asi nepovede. Ale uvidime co z roho vzejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2018 23:58 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: Lukaass7
"Plynulé" stmievanie umožňuje impulzne šírková modulácia, angl. skratka PWM. ATmega328 má zabudovanú podporu PWM a arduino ju sprístupňuje pomocou funkcie AnalogWrite(). Na výstup mikroprocesra bude treba dať nejaký spínací prvok, tzn. bipolárny alebo unipolárny tranzistor, ktorý potom treba vhodným obvodom (bázový rezistor, resp. zdvíhací/znižovací rezistor na gate) ovládať. V prípade spínania 12 V je tiež vhodné pridať galvanické oddelenie (optočlen).

Použitie (a hlavne výber vhodného typu) MOSFET môže byť náročné, ale číňania predávajú moduly MOSFET, ktoré môžu byť dobrým začiatkom (neskúšal som ich).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2018 22:49 Muž @ Xif [32] Re: Lukaass7
Ahoj na stmívání pásku používám mosfet,
www.ebay.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2018 22:47 Muž @ Miras [103] Re: Lukaass7
Led pásek mám zapojen přes Mosfet a PWM pin na Arduinu. Nevím jakej pásek, ale asi určitě bude Mosfet chtít chladič. Relé ti ho pouze zapne nebo vypne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2018 22:13 Muž @ Lukaass7 [2] – Komponenty
Zdravim, rad bych si neco podobne postavil. S arduino truchu zkusenosti mam a hodne dilu se mi vali doma. Jedna se spis o spinani svetel a rozedneni. Mam desku UNO, rtc, desku s relatky, cidla teplotni i vlhkosti atd. Ale nevim jak delat to rozedneni, respektive cim. Ztlumit ledku samozrejme zvladnu v urcity cas. Ale jedna se mi treba o ledpasek. Ten napojit na UNO primo nemuzu. Jde to prez desku s ralatky. Ale to nevim jestli umozni to stmivani. Ale podle me ne. Nebo se pletu?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2018 13:09 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: slavko
Fotka k příspěvku A takto vyzerá karta s históriou, vrátane zobrazenia predpokladaných hodnôt (na základe histórie) -- svetlé "plochy" okolo čiary a detekcie anomálií (hodnota mimo očakávaný rozsah) -- zvislé plochy...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2018 12:56 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: derata
Fotka k příspěvku Vzdialené ovládanie ma neláka, ale vzdialený prístup k hodnotám/stavu mám v pláne. Práve použitie RasPi ako riadiaceho centra dovoľuje relatívne čokoľvek pomerne jednoducho, pretože je to plnohodnotný počítač.

Takto vyzerá jeden z mojich pokusov -- senzory DS18B20 dostupné cez prevodník USB/UART a webový server s meračmi, postavené na uwsgi + flask + mqtt, čo dovoľuje aby jednotlivé komponenty (snímanie/web) boli mimo (reálna hodnota je len "spálňa", zvyšok mi senzory ohrieva PC :-D )
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2018 11:59 Muž @ derata [9] Re: slavko
Fotka k příspěvku Pěkné. Taky si bastlím svoje jen na to teď nebyl čas. O pí jsem taky uvažoval, ale zatím jsem se ke koupi nedostal, ale jak bude tak otestuju. Zatím bastlím v rámci myšlenky to mít přístupné všude jako web server. Dá se s tím celkem pěkně pracovat potom a otvírá to možnosti i pro vzdálené ovládání. Nad tím jsi neuvažoval?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.08.2018 10:50 R Muž @ slavko [1389] - Rostliny – Arduino + Raspberry Pi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Už nejaký čas robím pokusy s implementáciou ovládania a sledovania akvária. V súčasnosti má funkčné demo, ktoré meria teplotu vody a teplotu a vlhkosť v kryte, vrátane merania výšky hladiny (zatiaľ v grafickom rozhraní nahradené náhodnou hodnotou). Meranie senzorov obstaráva Arduino o zobrazenie sa stará Raspberry Pi s 3,5 " dotykovým displejom, obrázky GUI prikladám. Ovládanie zapínania osvetlenia, filtra a ohrievača je implementované len v GUI, reálne zatiaľ nič nezapína.

Ocenil by som, keby sa to niekto iný podujal niekto testovať použiteľnosť GUI. Kód pre Rasbperry i Arduino je dostupný na git.slavino.sk/… Závislosti sú minimálne (popísané v README) a funguje to aj na bežnom PC, len na Windows asi bude pre väčšinu problém nainštalovať rrdtool (aspoň v1.5), ale v Linuxe to beží bez problémov.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2018 17:02 Muž @ Miras [103] Re: teakmon55
tady máš základ pro sepnutí jednoho relé, pak už se mění jen hodnoty:
if(OnHour == 14 && OnMin == 20){ // ve 14 hod a 20 min
digitalWrite(Relay1,HIGH); // sepne relé1 na pinu 4


...jinak jak píše kolega, chce to alespoň znalost základu práce s kodem a ten program je opravdu hlavně pro část RTC tak nějak divnej :-) Lepší třeba tady a dodat k tomu část s relé:
navody.arduino-shop.cz/…
Tak když tak SZ ať to tu nepleníme.

Edit: nebo si na googlu vyhledej něco jako rtc+relay a ten kod už pak jen napasovat na svoje "potřeby".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2018 15:06 R Muž @ slavko [1389] - RostlinyRe: teakmon55
Myslím, že by ste mali začať všetkými jednoduchými návodmi, aby ste programovanie pochopili, aby ste rozumeli programu (najmä ak ho kopírujete) do takej miery, aby ste si ho dokázali prispôsobiť vlastnej potrebe. Nemyslím si, že akvaristické fórum je vhodné miesto na učenie základov programovania, bez ohľadu na to, aký má byť výsledný účel programu. Určite urobíte lepšie, ak sa vrhnete na nejaké fórum arduino.

A prečo rovno neporadím? Ten program, ktorého odkaz ste tu dávali je ukážkovým príkladom toho, ako program napísaný nemá byť. On síce v základe fungovať môže, ale skôr alebo neskôr narazíte na problémy. Takže jediná dobrá rada, v tomto prípade, je v prvom odseku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2018 14:44 Muž @ teakmon55 [5] Re: Miras
Nejak takto som to spojil,ale neviem kam vložiť tie časy aby som mohol ovládať každé relé nezávisle.
drive.google.com/…
Nevedel by si mi s tým poradiť?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2018 13:07 Muž @ Miras [103] Re: teakmon55
no přidáš jim / zkopíruješ těch tvých X relé:
int Relay1 = 4; //pin 4
int Relay2 = 5; //pin 5
...atd...
void setup
pinMode(Relay1, OUTPUT);
pinMode(Relay2, OUTPUT);
...atd...
void loop
digitalWrite(Relay1,HIGH);
digitalWrite(Relay2,HIGH);

+ upravíš ty spínací časy


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2018 13:00 Muž @ teakmon55 [5] Re: Miras
Super vďaka:)
A ako by som to rozšíril aspoň pre 3 relé aby sa zapínali nezávisle od seba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.06.2018 10:52 Muž @ Miras [103] Re: teakmon55
teakmon55 napsal:
Aj to funguje,ale pri relatku sa to zapina obrácene,pri ON sa to vypne a pri OFF zapne.

tak mu otoč HIGH a LOW
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2018 09:00 Muž @ teakmon55 [5] Re: Miras
Robim to podla tohto návodu
mertarduinotutorial.blogspot.com/…
Aj to funguje,ale pri relatku sa to zapina obrácene,pri ON sa to vypne a pri OFF zapne.
Správne to funguje s
arduino-shop.cz/…

Mám tu druhý projekt
www.youtube.com/…
tento funguje správne,daju sa nastavovať aj sekundy,čo je dobré pri hnojení.
Nedarí sa mi rozšíriť program pre 3 relátka ani pri jednom.
Vedel by sim s tým pomocť?
Jednoducho aby sa mi zapímali 3 relé v roznich časoch
Facebooková skupina, kde je možné řešit použití Arduina v akvaristice: www.facebook.com/…
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 14

Zpět na obsah sekce Technika Přidat příspěvek • Zobrazeno 15302x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/17694-vyvojova-deska-arduino-uno-a-jeji-vyuziti-v-akvaristice