Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.04.2019 11:12 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: JaV
Pri výbere zdroja musíte výpočet rozdeliť na dve časti -- výpočet potrebného napätia a výpočet potrebného prúdu/výkonu. Konkrétne čísla treba pozrieť v dokumentácii alebo zistiť meraním, tu uvediem len príklady...

Napätie je jednoduché. Každá LED má pri danom prúde určitý úbytok napätia, povedzme 3 V, tzn. 5 ks potrebuje minimálne 15 V, k tomu úbytok na LLD, ktorý je tiež okolo 3 V. Spolu to vydá 5 * 3 + 3 = 18 V. k Tomu treba pripočítať toleranciu údajov (či už z dokumentácie alebo meraním), povedzme 10 %, takže celkom treba zdroj minimálne 19,8 V. Napätie zdroja je tiež udávané s nejakou toleranciou, ak je znova 10 % (veľmi nekvalitný), tak + ďalších 10 %, tzn. asi 21,8 V. Samozrejme, môže byť aj viac, ale nie viac ako LDD na vstupe znesie...

Výkon zdroja je ešte jednoduchší, každá vetva 700 mA + účinnosť LDD. Povedzme účinnosť 70 % (závisí na vstupnom napätí), takže každá vetva zožerie 700 / 0.7 A = 1 A, a teda štyri vetvy potrebujú 4 A. Výkon zdroja potom musí byť jeho napätie krát prúd, minimálne napr. 24 V * 4 A = 96 W. Samozrejme plus spotreba ostatných spotrebičov. Diskutabilná je rezerva, pri spínaných zdrojoch vyslovene nutná nie je, ale zapnutie akéhokoľvek spotrebiča môže mať zvýšené nároky na odber, a tak by ste mali voliť určite aspoň 10-20 % viac.

Úprava: K tomu prúdu v každej vetve treba samozrejme tiež pripočítať toleranciu, to som tam nenapísal...

Ak nemáte vyskúšané súčiastky, odporúčam urobiť nákup v dvoch krokoch. Najprv LED a LDD, celé to zostaviť, zapojiť a zmerať (nezabudnúť pripočítať presnosť merania, líši sa nie len pri merákoch ale aj pri rozsahoch). A na základe merania vypočítať požiadavky na zdroj a kúpiť ho až potom. Aby ste mohli vychádzať z údajov z dokumentácie, museli by ste mať k dispozícii dokumentáciu konkrétnych súčiastok od konkrétneho výrobcu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2019 10:46 Muž Tommo [828] Re: JaV
Budeš tam mít 20ks čipů. Někde tady najdeš tabulky, kde zjistíš kolik V ti budou čipy brát při 700mA. Při 1000mA berou myslím 2,9 V (určitě je dobré počítat s nějakou rezervou). Pokud ten tvůj zdroj má na výstupu 24V tak to stačit nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2019 10:36 Muž JaV [22] Re: Tommo
Ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2019 09:53 Muž Tommo [828] Re: JaV
Ten jeden zdroj pro všechny větve?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2019 09:50 Muž JaV [22] Re: slavko
Díky za reakce palec
Můžu ještě poprosit "odsouhlasit" mi kombinaci kterou chci použít?
Budu mít 4 větve s LDD 700 a na každé 5ks Cree XML- T6 a podle mě by to mohl napájet tenhle zdroj www.gme.cz/… 12V voltový výstup chci použít na napájení arduina, čerpadel na hnojení a možná ještě něčeho.
Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.04.2019 12:18 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: JaV
Je diskutabilné, čo je lepšie. Ja by som zapínanie/vypínanie napäťového zdroja neriešil, a to najmä z dvoch dôvodov:

+ (dobré) spínané zdroje majú bez záťaže minimálnu spotrebu
+ pri zapínaní spínaného zdroja dochádza k prúdovému nárazu, ktorý môže na niekoľko ms dosiahnuť až 70-násobok prevádzkového prúdu

Ak sa ho rozhodnete vypínať, tak to, podľa mňa, bude viac roboty ako úžitku...

Samozrejme, využiť ho môžete prakticky na čokoľvek, ale samozrejme nezabúdajte túto dodatočnú spotrebu zarátať do celkového výkonu zdroja.

Mimochodom, ten nárazový prúd sa týka aj spínaných meničov (napr. prúdových zdrojov) pripojených k tomuto zdroju. Väčšinou to nie je problém, majú prúdovú ochranu, ktorá sa jednoducho automaticky zapne/vypne, a tak sa to behom pár desiatok/stoviek ms i tak všetko rozbehne. Ak však máte k takému zdroju zapojené aj niečo iné, môže to byť problém ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2019 12:14 Jarda62 Re: JaV
Stále v zásuvce i při PWM 0 není problém. Arduino lze napájet ze společného zdroje, při použití stabilizátorů napětí, pokud napěťový zdroj nemá 12V. A když je dostatečně výkonný není problém s ním napájet i další zařízení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2019 11:58 Muž JaV [22] – napájení zdroje
Měl bych takový "elektrikářský" dotaz. Pokud budu mít napěťový zdroj a za ním třeba čtyři větve s proudovými LDD řízenými PWM z arduina, jak se řeší napájení toho napěťového zdroje? Mám namysli pokud světlo v akva nesvítí, PWM je na nule, máte napěťový zdroj neustále připojený do sítě, nebo je lepší ho dát na spínanou zásuvku a jen jej zapnout v momentě kdy už začíná hodnota PWM stoupat?
A druhá otázka, pokud můžu ten napěťový zdroj nechat zapnutý neustále, mohl bych ho v tom případě využít k napájení samotného arduina a případně i čerpadel na hnojení?
Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 20:22 Muž Tony2013 [228] Re: Tomikll
uloz.to/…
v tehle tabulkach si to co je na zde probirano na zminenych strankach muzes spocitat staci zadat hodnoty ktere jsou v cervenem ramecku a tada
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 12:20 Muž Tommo [828] Re: ctibum
Asi to tak nějak bude jak píše václav. Já se Maqa ptal, jestli jsou to jeho stránky. Napsal, že ne a má tam prostor pro sebe. Každopádně článek o čipech je napsán dle mého velmi dobře a já si podle něj postavil funkční světlo ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 21:01 Jarda62 Re: Tomikll
Já měl na akváriu 125x55x55, 20ks cree xml t6 čipů, svítil jsem pro náročné rostliny na 75% max, při 1500mA. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 20:53 Muž Tommo [828] Re: Tomikll
Já čerpal z tohoto webu:
www.golias.net/…

taky jsem se v tom dost utápěl, tady jsem našel vše potřebné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 20:08 Tomikll
Zdravim Vás, Pročetl jsem si toto forum a velmi mě zaujalo. Proto bych potřeboval poradit s realizací mého osvětlení. Velikost 120x50x50cm
Chtěl bych do budoucna pěstovat i kobercovky. Takže první otázka zní kolik čipuXM-L budu potřebovat. Jelikož někdo říká, že stačí 0,15 lm/w což je 4500 lm celkem a zhruba 16 čipů na 700mA.
Určitě bych rád 2 okruhy s teplou a studenou bílou oba regulovatelné plus rovnou noční osvětlení.
Pokud mi někdo dáte konkrétní návrh budu velmi vděčný.
Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2019 17:57 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: _ucx_
Vlastně mě tak napadá, že ani žádný termostat navíc není nutný. Topení mám zapojené přes STC1000, takže využiji zatím neosazený výstup pro chlazení, akorát tam budu muset dát relé, které obrátí logiku (zhasne namísto zapnutí ventilátorů).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2019 17:14 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: antiA
Otázku možného přehřátí jsem zatím neřešil. Jednak mám kolem 400 litru vody v akváriu (a ještě bude něco v sumpu), to je, jestli dobře počítám, tepelná kapacita přibližně 0.25 kWh/°C a ten okap má za provozu místy 32 °C, čili něco odvádí ten.
Když se to bude v testovacím provozu přehřívat, tak jednoduše odlepím těch 5 cm šedého polystyrenu na levém boku nebo přidělám ještě jeden termostat na nouzové zhasnutí. Ale neočekávám tenhle problém, místnost je to příjemně chladná i v největších vedrech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2019 16:41 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: _ucx_
Paráda, na můj budoucí projekt plánuji COB. Jsem rád že je tu nekdo rozjíždí.
Teplo z nich jsem taky zvažoval douokruhově využívat pro případný ohřev akvária. Ale...

Jak budeš řešit když osvětlení přes den vyhreje akvarium na tvou zvolenou hodnotu 30 stupňů. Pak zhasnes? Nebo odstavis okruh a čipy se ti upecou protože přes hliníkový výměník nebude proudit voda. Případně ti tam může i začít vařit. Mas to pak podchcene dalším aktivním chladicem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.03.2019 11:00 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasCOB
Fotka k příspěvku Vzhledem k tomu, že jsem včera dostavěl osvětlovací rampu postavenou na COB, zkusím taky krapet přispět.

Základem bylo 5 kusů 30W chip-on-board panely z Činy, zhruba tyto: www.ebay.co.uk/…
Výhoda: jsou na 220V. Nevýhoda: jsou na 220V. Což bylo nutné při návrhu dále brát v úvahu.

Ty bylo nutné nějak chladit. Protože nerad plýtvám energií a protože moje akvárium je stavěno na provozní teplotu 30 st.C, rozhodl jsem se chladit kapalinou. Nikoli přímo akvarijní, protože eloxu na čínském hliníku moc nevěřím, takže mám ještě extra chladící okruh. V akváriu je nerez spirála a použil jsem tyto chladiče, určené pro chlazení CPU/GPU: Tyto: www.ebay.co.uk/…

Ok, chladič je o 10mm kratší, než panel. To nevadí, panel ho překrývá. Chladiče jsou zapojeny v sérii. Čerpadlo jsem použil toto, ale je poměrně hlučné, takže budu shánět nějaké tišší, výkonově postačuje, možná ho i zpomalím předřazeným rezistorem či diodou: www.ebay.co.uk/…

Čistě pro pořádek: Akvárium mám zateplené (zepředu izolační dvousklo), dlouho jsem řešil, jak zateplit kryt. Nakonec sestává z několika komponent. Vespod, přímo nad vodou, je 5mm plexisklo (dvě desky 100 x 50 cm vedle sebe). Akvárium má příčné i podélné výztuhy, takže leží na nich. Nad tím je vzduchová mezera cca 2 cm a pak deska z 16mm komůrkového polykarbonátu vcelku (při krmení se dá posunout).

Tolik na vysvětlení, proč jsem si mohl dovolit použít zvolené řešení a proč to nepředstavuje bezpečnostní riziko. Tělo rampy tvoří okapový žlab: www.hornbach.cz/… a k tomu samozřejmě koncové krytky. Je samozřejmě napojen na PE vodič a v rozvaděči pro aq. je separátní proudový chránič (mám ještě TN-C rozvod a předělávat ho nebudui). Celé to doplňuje 5 m přilepené LED pásky s možností ovládání barev dálkovým ovladačem. Žlab je zevnitř i zvenku hodně lesklý a celé to vypadá, až na to napojení hadic, designově docela zajímavě.

Panely jsou zapojeny tak, že lze separátně ovládat 1.+3.+5. a 2.+4., obojí jak vypínačem, tak programovatelným časovým spínačem. Druhý časový spínač bude separátně ovládat LED pásku. Celkové náklady byly do 4000 Kč vč. časového spínače, jističe a chrániče, dost stála kvalitní 6/12 mm opletená hadice (6 metrů po 50 Kč), hadicové spony (celkem 14 ks). Takže i takhle se na to dá jít... :-) A teď už tam konečně můžu dát rostliny.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2019 11:35 Libcin Re: Libcin
Nakonec to byl studený spoj na čipu (pro ty, kteří by řešili podobný problém)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2019 19:11 Libcin – Čipy
Teď jsem si všiml, že jedna větev s cree čipy svítí méně. Nedávno jsem vyměňoval pár čipů za teplejší barvu a nevím, jestli jsem nevytvořil pájením nějaký přechodový odpor. Nebo že by zlobil proudový zdroj?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2019 14:02 Muž Tommo [828] Re: Tony2013
Určitě jich dám 14, těch 15 je už hraniční.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2019 11:39 Muž Tony2013 [228] Re: Tommo
Fotka k příspěvku dej jich max 14. Jinak se ti bude prehrivat docela dost to ldd

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 20:36 Jarda62 Re: Tommo
Tak pak není co řešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 20:31 Muž Tommo [828] Re: jarda62
Vím, že je to tip ťop, ještě to promyslím, ale čipy měřením při 1000mA braly 2,9V
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 20:28 Jarda62 Re: Tommo
Jj tohle je funkční řešení. Možná bych dal o čip méně, xml tuším berou až 3.6V, jde o to že LDD nemusí pustit tolik V na výstupu. Snad se ještě někdo ozve, já nemám zkušenosti s tímhle napěťovým zdrojem, používám obyč čínské a pohoda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 20:01 Muž Tommo [828]
Ahoj,

chtěl bych si postavit osvětlení z led čipů a jen se chci ujistit, jestli jdu správnou cestou:
Led čipy CREE XML pojedou na 1000mA (max 3000mA), 2,9V, 3W 15 Ks
síťový zdroj: www.gme.cz/…

převodník: www.tme.eu/…

vše řízeno: www.aquario.cz/…

Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2019 11:16 Muž PanTrs [3] Re: PanTrs
jen chci informovat ostatní lidi, že schéma je chybné. Takto zapojené to nefunguje. Jak píše tony výše, musí to mít společnou nulu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 01:56 Muž Kamilstrom [539] - Rostliny – CREE XM-L2 U2
Zdravím všechny, bude někdo vědět jestli mi uchladí CREE XM-L2 U2 tenhle pasivní heatsink rover.ebay.com/… na driveru MEAN WELL LDD-1500H ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 12:53 Muž Tony2013 [228] Re: PanTrs
Ja to davam bud na toto www.lhotsky-elektro.cz/… a nebo teplovodiva pasta nala kapicka doprostred cipu a dvema sroubky. Ale jelikoz treba nekdy osazuji az 40ks cipu a to je 80 zavitu tak to radri prilepim. Jinak montazni otvory na 20mm hvezdici jsou 19.4mm je pocitano u s www.tme.eu/…
www.tme.eu/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 11:33 Muž Jarry [1442] Re: PanTrs
www.ebay.com/… - dám malinko na čip, po přiložení k chladiči s ním ještě trochu zakroužím, aby se pasta dostala na celou plochu a je to. Šroubky mi přijdou zbytečné, sundat takto přilepený čip dá celkem dost práce - ještě se mi nestalo, že by někdy nějaký odpadnul.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 10:35 bla Re: PanTrs
Tenká vrstva termo-pasty a pak šroubky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 10:31 bla Re: Tony2013
Díky za info, nemyslel (ale dal sem asi chybně odkaz) pěstební na zeleninu či trávu.

Tady je zajímavé srovnání CXB3590 x CXM-32 www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 09:31 Muž PanTrs [3] – připevnění čipů
Jak nejlépe připevnit čipy k hliníkovému chladiči? Nějaké lepidlo nebo šroubky? Zde z fotek je vidět, že se lepí, ale obyč pastou na procesory to asi nebude. Jaké lepidlo používáte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 05:45 Muž Tony2013 [228] Re: kiflik
Fotka k příspěvku Osobni zkusenost nemam ale pokud se nepletu tak se ptate na ty pestebni. Svetlo z toho je dost neprijemne co jsem cetl nazory majitelu tak nebyly ani spokojeni s rustem rostlin a akvarim pod tim nevypada hezky ( neprirozene). Pokud budete chtit mam doma podobne (cina) a muzu ho zapnout a dat na akva ( Malawi) a nebo treba najdu fotku nad akva kde jsem pestoval rasu pro tlamky.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2018 21:55 bla
Připojím se, nemá někdo zkušenost s CXB3590, CXM-32 or Citizen 1212 nad AQ?

www.aliexpress.com/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2018 20:07 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º> – vysokovykonne
ma nekdo osobni zkusenost s CXB3590 nebo CXM-32. Nemyslim pouziti nad grow ale nad akvariem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 17:45 Muž Tony2013 [228] Re: Tony2013
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku A jeste jedna dulezita vec je priprava. Bez dostacne pripravy to kolikrat konci jak ted u me. Nemam velice dulezity dil a to je zdroj. Nejak jsem pri stavbach trech ramp zaraz na jeden zapomel. Takze investice v podobe postovneho navic se taky prodrazi. Vetsinu dilu objednavam v TME

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 13:00 Muž Tony2013 [228] Re: slavko
Musim se priznat ze toto jsem nemeril. Ale dnes to schvalne zmerim at vime co rika praxe od vypoctu. Ale dava smysl presne co rikas. Pri psani odpovedi jsem si tohle neuvedomil. Ja vetsinou odpovidam za chuze jelikoz jsem v praci a mezi ruznejma poruchama jeste odpovidam sem a na FB.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 12:53 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Tony2013
Ak som to správne pochopil, tak tých 12 V bude napájať len TC420, čiže prúd rádovo jednotky až pár desiatok mA, a to chladiť nebude treba. To nie je lineárny zdroj, kde sa celý zvyšok napätia musí vyžiariť v teple, to je spínané čudo...

Ale i keby to bol lineárny zdroj, tak pri 50 mA to bude (48 - 12) x 0.05 = 1,8 W, a pretože je to spínaný zdroj, bude celkový stratový výkon ešte nižší...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 12:02 Muž Tony2013 [228] – Chlazeni
Jeste nezapomenout na dobry chladic. Ja osobne se teplotu snazim udrzet vzdy pod 50°. Takze dobre pocitat pokud nechceme aktivni chlazeni ( vetrak) . bud dostatecne velka plocha hliniku a nebo dostatecne zebrovani aby na uzsich chladicich. Cim nizsi teplota chladice tim vetsi zivotnost led. A pri lepeni cipu dbat na to aby jsne lepidla daly dostatek ale ne zas moc staci mala kapka a dostatecnym pritlacenim vytlacit prebytecne lepidlo ( pastu pokud led sroubujeme). Cim je vrstva mensi tim nam lip doseda plocha chladice led ( nejcasteji ta hvezda primo pod cipem) k nasemu chladici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 11:54 Muž Tony2013 [228] Re: slavko
Jasne. To je presne to co pouzivam ja akorat 36-3V . Na ebay se jich da koupit 10ks za 120kc. Na ten z ali pri 50V bych uz ale dal mensi chladic. Bude to uz dost topit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 11:10 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Tony2013
Napr. také niečo www.aliexpress.com/… píšu vstup do 56 V, výstup 3 - 35 V
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 10:42 Muž Tony2013 [228] Re: Jarry
LDD rada H je do 56v a rada L je to 36V takze v pohode.A stim menicem zalezi jaky pouzije. Zalezi na vstupu na kolik je dimenzovany
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 08:42 Muž Jarry [1442] Re: Tony2013
Počkej 48V je na LDD-H v pořádku, nebo ne? Mám to tak u světel:-) DC-DC měnič na 12V může napojit i na ten 48V, mám to také tak, byl asi za 120Kč...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.12.2018 08:19 Muž Tony2013 [228] Re: PanTrs
Ty uz to mas vse nakoupene? Pokud ne tak zmen zdroj jen na 36V a k timu muzes za 80kc koupit stepdown menic nastavovaci k tc. To tvoje zapojeni ma tu chybu ze nema spolecnou nulu. To se nebude libit tem ldd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 07:46 Muž PanTrs [3] Re: Tony2013
Fotka k příspěvku Zdroj Meanwell 150W 48V
5ks CREE XT-E 5W Royal blue
10KS CREE XM-L 10W Cool White
1ks LDDH 1500 mA
1ks LDDH 1000 mA
TC420
AL rampa
kondenzator 470uF 100V
+
Další zdroj 12V 12W 1A pro napajení jenom TC420

Step down pro 48V na 24V je drahá záležitost, takže pokud by to šlo vyřešit zdrojem za 50kč bylo by to super :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.12.2018 07:34 Muž Tony2013 [228] Re: PanTrs
Popis me vse co mas natipovano na stavbu treba spolu najdem jine reseni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 06:50 Muž Tony2013 [228] Re: PanTrs
Nebude levnejsi varianta step down menic? Stoji cca 50-100kc. Jinak dalo by se to pouzit ale je jedna podminka a tu jsem zapomel zminit zdroj ldd a tc420 musi mit spolecnou nulu. Jinak LDD nebude fungovat spravne.Osobne bych pouzil stepdown menic. O zdroj min o kabel do zasuvky min
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 06:30 Muž PanTrs [3] Re: Tony2013
právě sestavují svoji první rampu s čipy a jaksi mi nedošlo, že zdroj který jsem objednal je 48V. Mohu to provozovat tak, že 48V zdroj bude napájet čipy a pak další 12V TC420?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2018 19:08 Muž Tony2013 [228] Re: Tony2013
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tim se zase dostavame ke kontroleru je jich spousta ruznych ja pouzivam jeden z nejlevnejsich a to je tc420/421. Mnozi z vas aby mohly ovladat LDD a potazmo vykonove cipy voli upravu kontroleru. Z vlastni zkusenosti muzu rict ze tato uprava je sice jednoducha a levna a spociva vytazenim ovladacich dratku z mosfetu uvnitr TC420/421. Ale ma to trosku hacek pri nakupu v CR pri cene 1000kc je docela blbe hned po koupi prijit o zaruku ne tak rozdelanim ale pajenim dovnitr konroleru. Druha vec je ze jsem toto praktikoval taky a z 5ti kanalu me odesly dva mosfety ( oprava je sice jednoducha jen se ten mosfet vymeni) ale je to piplacka a kdo nema patricne vybaveni tak to proste neda. Rikal jsem si ze to je asi nahoda protoze na forech mimo CR jsem se docetl jen o jedinem pripadu. Tak jsem upravil i druhy kontroler podle navodu na vsech 5 kanalu a zase skoro stejny pripad po urcite dobe pouzivani dva kanaly odesly. No uz me nebavilo toto stale resit tak jsem pozadal kamose zbehleho v elektronice jestli by me nenavrhl jednoduchy prevodnik na signal z TC420/421 pro LDD. Pote jsem schema odzkousel a po mesici pouzivani jsem nechal vyrobit desku ktera se jen pripoji k tc 420/421 ( schema podle ktreho se jednoduchy prevodnik da vyrobit na foto). Ja to v prvi verzi pripojuji bud pod sroubky primo na tc420/421 a nebo davam do krabicky spolecne s LDD a step down menicem abynebylo spousty rurnych dratu pod akva. FOTO rekne vic. Pokud treba pouzijeme zdroj max 24V a nebo dostatecne silny menic ktery utahne i led pasky da se pod sroubky k desce pripojit jeste klidne led pasek . A na jeden vystup z desky je overeno ze 5 LDD utahne bez problemu. Takze se vlastne da ovladat klidne i 25 LDD. Vic uz bych radsi nedaval a myslim ze ani nikdy nebude potreba.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2018 18:17 Muž Tony2013 [228] Re: Tony2013
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Cipy se zapoji do serie. Na foto je schema zapojeni kdyz mame zdroj 36V . Schema je delane narychlo ale muzu pokud bude zajem ho namalovat lip i s obrazky a popisky. Vlastni zapojeni je uz vlastne to nejednodussi na celem tom kole vyberu veci a tipovani velikosti chladicu navrhu rozvrzeni led cipu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256470x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030-led-osvetleni-do-akvaria?od=131