Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2

 

Články » CO2   Vytisknout tuto stránku 

CO2

Publikováno: 03.06.2006 • Autor: © Zbyněk Kopřiva • Rubrika: Technika

Úvod

Jestli patříte do skupiny lidí, kteří se naprosto finančně vyčerpali nákupem akvária a všeho toho vybavení okolo, mám pro vás jednoduchý návod, jak si doma udělat vyvíječ CO2.

CO2 je důležité

Nebudu rozvádět, na co je potřeba v akváriu oxid uhličitý, snad už od základní školy všichni víme, že rostliny ho přes den spotřebovávají a v noci stejně jako živočichové produkují. Z toho důvodu je potřebné rostlinkám přes den do vody CO2 nějakým způsobem dodávat. V růstu rostlin se to projevuje opravdu markantním způsobem.

 

F

 

Co budeme potřebovat

Na výrobu "kvasnicovače" budeme potřebovat PET láhev, dva vršky na PET láhve, vzduchovací hadičku, vzduchovací kamínek, doporučuji ještě akvaristické škrtítko na hadičku. Hadičku doporučuji spíše nějakou měkčí, mnohem lépe se škrtítkem přiškrcuje, délku tak, aby vám dosáhla od PET láhve až na dno akvária.

 

F

 

Začínáme

Do jednoho vršku navrtáme dírku o průměru něco menším než máme průměr hadičky. Hadičku zasadíme do otvoru a utěsníme ... má zkušenost ... nepřehánějte to s tím utěsňováním, vysvětlím dále. Přes druhý konec přetáhneme škrtítko a na konec nasadíme vzduchovací kamínek. Na konec s kamínkem jsem musel umístit závaží (sáček s kamínky z akvária), protože hadička se po naplnění CO2 začala vznášet ve vodě.

 

F

 

Náplň

Teď se dostáváme k náplni: kvasnice, cukr, voda. Množství kvasnic a cukru je poměrně individuální záležitostí. Doporučuje se hrnek krystal cukru, cca čtvrt pytlíku sušených kvasnic a cca litr vody. Množství cukru vám ovlivňuje, jak bude reakce silná a rychlá a množství kvasnic, jak bude trvat dlouho. Při tomto poměru mi bublá CO2 asi dva až tři týdny.

Postup

Naházíme kvasnice do PET láhve, zalijeme trochou vlažné vody a pořádně promícháme (na to ten druhý vršek :-) ), až jsou kvasnice rozpuštěné nasypeme cukr a dolijeme do 3/4 PET láhve vodou, opět pořádně promícháme. Vznikne tekutina poměrně nechutné nahnědlé barvy. A máme hotovo. Přišroubujeme vršek s hadičkou, postavíme někam, kde to bude co nejméně hyzdit a druhý konec ponoříme na dno akvária. Doporučuji již teď přiškrtit škrtítko tak do poloviny. Za hodinu až dvě, podle poměru cukru a kvasnic, nám začne probublávat přes kamínek CO2 a PET láhev bude tvrdnout jako kámen :-). Přiškrtili jsme proto, že většinou bývá prvotní reakce poměrně bouřlivá a nepotřebujeme, aby nám nápor CO2 vyhodil ryby z akvária..... a když zase dáme málo cukru a kvasnic, tak nám to sotva bublá a vydrží pouze pár hodin....

Utěsnění hadičky

Teď se vrátím k tomu utěsnění hadičky ve vršku. Dlouho jsem vymýšlel, jak utěsnit co nejlépe a nakonec se mi to povedlo vrstvou silikonu a sekundového lepidla. Všechno ostatní pod tlakem povolilo. Tlak v lahvi je opravdu poměrně vysoký, když dáte dost cukru. Radím - nechte radši trošku ucházet přes víčko a hadičku, než aby vám kvasnicovač vybouchl jako mě. Nebylo to příjemné, no a ten smrad...

Dávkujeme pouze přes den

CO2 dávkujeme pouze přes den a zároveň je potřeba kontrolovat pH vody, protože CO2 silně okyseluje vodu. To je další důvod proč kvasnicovač používám, mám totiž hodně zásaditou vodu. Na noc se hadička vytahuje a pokud ji budete mít ve vršku dobře utěsněnou, nechte raději mírně povolené škrtítko, sice vám něco CO2 ujde, ale předejdete výbuchu :-)

Výměna

Za dva až tři týdny roztok v PET láhvi zbělá a přestane kvasit a vylijeme do záchodu smradlavý prošlý burčák:-)

Závěr

Tak to byly moje poznatky k výrobě a provozu kvasnicovače. Není to nic PROFI, ale je lehce vyrobitelný, levný... A rostlinky po pár týdnech budete rozdávat známým a později vyhazovat z okna lopatou :-)

© Zbyněk Kopřiva



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 30x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 03.06.2006 Upraveno: 03.06.2006 Přečteno: 34929x

Schválili: Bob66 *** 11.11.12 • alpaka *** 30.11.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
10.01.2011*****Ideální náplň do Co2 kvasinkovače8771x
10.03.2013*****Základy použití filtračních hmot7340x
11.01.2022*****Jak a čím vyčistit akvárium? Pomůže i parní čistič153x
26.02.2015*****Domácí výroba malého venkovního filtru1034x
25.06.2019*****Boost My Filter - Juwel Bioflow (M,L,XL)1026x
26.02.2017*****Výroba držáku akvanářadí617x
13.12.2011*****Výroba externího filtru umístěného pod akváriem2711x
18.03.2016*****Skimmer vlastní výroby907x
14.07.2009*****Uchovávání nitěnek1883x
01.03.2015*****Výroba vnějšího kanystrového filtru1226x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/474-co2