Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 16:30 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: michalt
Navrhni, zadej: www.idilna.cz/… , smontuj a jedem. A muzes i prodavat ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 16:26 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: michalt
Ale ona(rampa) se prodava,ale nevim jestli v CR,ve svete ano,prazdne kryty(shell)se daji sehnat,nejsou vsak moc levne!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.10.2013 16:14 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: kofejn
Ano, něco takové mám na mysli. Doma mám 40 cm verzi 4Aqua a maximální spokojenost. Jen pro větší nádrž jsem si chtěl udělat LED osvětlení s parametry "na míru" a upevnit to podobným způsobem, tak hledám něco, co by mi to usnadnilo, abych si nemusel všechno dělat sám. Ale jestli není, tak to prostě nějak zavěsím, jak navrhl Amrtin. Ale kdyby se jednoho dne prodávala taková rampa s připevněním, jen bez světla, do které by si uživatel mohl nějak "lehce" nasunout, co by potřeboval, byl by svět (akvaristiky) zase o něco lepším místem :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 08:31 Muž kofejn [965] Re: michalt
Neuniklo, to mně. Rampu chytnout na boční sklo jako asi takle: www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 08:14 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: kofejn
Tento hezký článek jsem četl a inspiruji se ním. Jenže právě o zafixování celé konstrukce nad nádrží se tam nemluví. A nebo mi něco uniklo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 01:50 amrtin Re: michalt
No,asi nějaký hliníkový profily,ale to mě jen tak napadlo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 00:51 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: amrtin
Napadlo mi to. Budu si pod to akvárium sám dělat podstavec, tak bych tam mohl přidělat taky nějakou konstrukci, na kterou by se to osvětlení dalo zavěsit. Ze stropu by to nešlo, tam nemůžu vrtat. Osobně se mi takové řešení moc nelíbí, ale na druhé straně, bylo by to možná praktičtější, protože při údržbě nádrže bych mohl mít dostatek světla a přitom dobrý přístup k celé hladině. Jestli bych to tak nějak řešil, je nějaká obecně preferovaná nosná konstrukce?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 00:43 amrtin Re: michalt
Zavěsit to nad akva asi nepůjde,co?To by totiž hodně tu konstrukci usnadnilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 00:19 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: bali
Aha, už tomu začínám rozumět. Tak do toho asi nepůjdu.

Uvažuji nad tím, že bych si nad akvárium, které za nějaký čas plánuji, udělal vlastní LED osvětlení. Uvažuji o výkonnějších modulech s přiměřeným chlazením. Jen nevím, jak to pak upevnit nad nádrž. Nechci kryt a nechci taky být závislý od přítomnosti krycího skla, na kterém by to bylo přímo položené. Neznáte náhodou nějaký výrobek, který by mi to mechanicky trochu usnadnil, prosím? Neprodává se náhodou někde něco jako "prázdná" osvětlovací rampa bez zářivek, patic, světel? Jen něco, co má dostatečnou velikost (pro mě délku 80 cm a šířku alespoň 12-15 cm) a dá se to pohodlně upevnit v nějaké výšce třeba na stěny nádrže? Já bych si do toho vyvrtal otvory pro LED moduly s chlazením a vyřešil bych všechnu potřebnou elektroniku. Moc se mi nechce řešit tu mechanickou část konstrukce. Díky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 19:10 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: michalt
měl jsem to světlo v ruce, navíc LED jsou standardní 5050, takže s tou úsporou je to hodně "zavádějící" X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 18:21 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: bali
Ze by dural? :) On uplne cisty hlinik je "blato". A jinak je to o odvodu tepla z LED, tedy o tepelne vodivosti a pak plose povrchu pro co nejlepsi prenos tepla do okoli. Pokud to neni zajisteno, material sam to nevytrhne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 18:11 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetkyRe: michalt
je to nejaka hlinikova slitina bo co.. zas tak to netopi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 17:54 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Designer
Já jsem před časem taky málem koupil něco podobného, naštěstí to na moje akvárium nesedělo rozměrově a nebo výkonově, tak mám "standardní" osvětlení smich. Na všech produktech z této řady nerozumím jedné věci, a tou je chlazení. Vidím tam hodně LEDek na něčem, co drží na nějakém plastovém ramínku a celé to vypadá tak nějak "plastově." Opravdu se to při tom výkonu uchladí jen vzduchem a tím pouzdrem? A nebo je trik v tom, že na jednu ledku je dost malý výkon, takže se to plošně rozloží? Docela by mě to zajímalo, protože se mi tyto rampy designem docela líbí a jestli by byly spolehlivé, na budoucí akvárium bych si jednu pořídil. Ale zatím to dělá trochu rozpačitý dojem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.10.2013 17:42 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: bali
Staci si precist: "LED diody poskytují vynikající kvalitu světla a ušetříte až 90% energie ve srovnání se standartním osvětlením."

1. Bacha na nekvalitni fotony z jinych zdroju svetla. V cem se meri ona kvalita svetla?
2. LED se zrejme dostaly s ucinnosti na nevidanou uroven. Bezne jsou dnes zarivky a 90% uspora energie proti nim ani nahodou, abychom se treba nedostali k ucinnosti nad 100%.
3. Standartni osvetleni je urceno pro osvetleni nepriklad prezidentske standarty, a nechapu proc to srovnavaji, nam snad jde o akvarium a ne o vlajecky. Ze by melo byt standarDni?

Jedna veta a vim, ze nevim o vyrobku vubec nic, ale o tom kdo to psal mam predstavu naprosto jasnou :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 17:25 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: bali
- presne tak, barevne podani krevetek pod timto LED je perfektni... palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 17:18 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetkyRe: seic
nejhorsi je ze ja bych si to asi koupil znovu (nebo neco z ty rady) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 17:11 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: bali
- skoda, ze jsi to nenapsal vcera...to jsem to koupil :)
- vzhledem k cene to uz nenecham byt po prvni reklamaci jako Aquael Decolight
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 15:03 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetky – led intenso
lidi jakou mate zkusenost s timhle www.levnaakvaristika.cz/… ?
ted budu posilat na reklamaci (po pul roce!) druhou lampu, ledky prestali skoro svitit.. u te prvni vyreklamovane prestali uplne, chjo :(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2013 17:37 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: slavko
Ano, doba je zla, smejdu plno, a slusnych techniku cim dal mene...

Takze opravuji, konstatuji ze nejde o totalni smejd a dela to co ma ;-) .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2013 17:23 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Designer
Designer napsal: takze pokud teprve po tydnu provozu mohu soudit, doporucuji
Nie, po týždni môžete leda tak konštatovať, že to nie je úplný nepodarok/šmejd a že robí to čo má. To je však (teda malo by byť) celkom normálne a nie niečo výnimočné. Hoci - doba je zlá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2013 12:20 Muž Kaplan007 [51] Re: Designer
Přesně tak, led jsou v prezentaci. 12V zdroj. Tak si to pořídím, uberu na intenzitě a uvidím, zda řasy zmizí. Díky za pomoc Designere palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.10.2013 12:13 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Kaplan007
Napis jak to mas zapojene.

Jestli dobre chapu ten chaby popis, pujde jen o PWM.
cs.wikipedia.org/…
Proste to rychle prerusuje napajeci napeti 12 az 24V a potenciometrem se nastavuje v ramci periody jak dlouho se sviti a jak dlouho je zhasnuto. Blikani neuvidis, tohle se dela na frekvencich, ktere uz lidske oko nevidi.

Otazkou je, kdyz to das pred proudovy zdroj, jake je konstrukce a jak si s takovymto napajenim poradi, coz je duvod proc se ptam, jak (s cim) to mas zapojene.

EDIT: Ted se divam, jde u Tebe o LED pasky, ktere mas v prezentaci. A ty jsou napajeny 12V, je to tak? Takze to co ted vede k LED paskum prestipnes, ty dva draty od zdroje do vstupnich svorek te krabicky, a LED pasek do vystupnich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2013 12:07 Muž Kaplan007 [51]
Máte někdo zkušenosti s LED stmívačema? Co třeba tento? www.t-led.cz/…

Pokud ledky trochu uberu tímto ovladačem, neboudou třeba blikat? Dávají se před trafo nebo za trafo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2013 11:47 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Designer
Nedavno jsem zde uvadel link na menice pro LED:
gme.cz/…

Bezi mi 3ks uz neco pres tyden, chovaji se velice mravne, pri pokojove teplote jsou jen vlazne. Rizeni PWM (stmivani) jim funguje take dobre (ale neni nutno pouzit), takze pokud teprve po tydnu provozu mohu soudit, doporucuji ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2013 20:09 Muž Aforte [629]
Zdravím,
jaké máte zkušenosti s:
Lampička BLAU LED 9W?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2013 09:52 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: kofejn
Ona se mi tahle LED libila, ze ji soupnu nad malicke akvarko, a jen jednu, takze pro ziveni z 24V pres proudovy zdroj ideal, klidne i pres linearni (2 tranzistory, 2 odpory), ztratovy vykon na nem zadne drama (okolo 2W). Jenze znas to, chamtivost je desna vec, takze kdyz uz jsem si koupil 4ks... a nad minickem stale nic neni, stale stoji prazdne na skrini :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2013 09:47 Muž kofejn [965] Re: Designer
A jo, to není běžná LEDka :-).
EDIT:
Taky to řeším třemi větvemi, jen v jedné má LED 9x.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2013 09:45 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: kofejn
Na tech LED modulech je ubytek napeti 18V, takze by chybelo napeti. Proto ty tri vetve. Konkretne ten muj menic ma na vstupu max. 36V, takze ani pro 2 ty LED moduly v serii by to nestacilo. Musel bych pouzit jiny menic a vyssi napeti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2013 09:40 Muž kofejn [965] Re: Designer
Proč tři drivery? Vždyť by stačil pro všechny tři LEDky jeden. Nebo mi něco uniká?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2013 08:58 Muž Designer [5696] - Cichlidy – LED driver
Tak jsem vcera zprovoznil tyhle menice:
gme.cz/…

Pouzil jsem 3ks ke trem LEDkam (ty uz tam mam asi tyden, byly s jinym zdrojem):
cz.farnell.com/…
Napajeni z 24V:
gme.cz/…
Pod kazdou LED tento chladic:
gme.cz/…
pochopitelne po trosce dilenskeho opracovani.
Veslo se to do deklu nad 200l akvarko mezi 2 zarivky (tedy ty LED na chladicich), zamerem bylo prerazit ruzovofialovou barvu zarivek GROLUX. Ted je bilo, a dno ma vice svetla.

Chladice se jevi dostatecne.

Ty menice topi velice malo, jsou sotva vlazne (maji opravdu slusnou ucinnost).
Pridal jsem tam jeste PWM rizeni (ty menice maji vstup pro PWM), at si mohu svetlo pridat ci stahnout, ale to uz jsou nezajimave opicarnicky.

Mozna Vam to nekomu prijde, ze tak drahe sviceni by si neporidil, navic vlastne jen doplnkove, ze se to da levneji atd., ale ne kazdy jezdime Skodovkou, nekdo si muze dovolit i... tramvaj :-D . A jestli by nekdo chtel jednu LEDku nad minicko, myslim si, ze ten menic (LED driver) neni vubec spatny (v GME maji 350mA,700mA,1000mA), specialne pokud se vhodny adapter do zdi uz nekde doma vali. Nepotrebuje to kolem sebe fakt nic, staci propojit draty od zdroje k menici a od menice k LED, pricemz je jeste na pouzdre vytistene co kam patri.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 22:17 Muž sasula [274] Re: Designer
ad 1 ViktorX dekuji za podporu.

ad 2 Designer. ono jde taky o investici do ledek se kterymi chci svitit. me stalo 50ks 3w 15000K ledek neco kolem 500. A proc je zivim jen 300mA a ne 750mA dle navodu, protoze jsem co se elektro rozvodu prase a ty ledky mam primo nad vodou bez jakekoliv ochany(lepsi chlazeni) a hlavne to je o zdrojich co jsem si objednal. proste jsem se na tabletu utuknul a objednal 5ks 300mA a 2ks 650mA. A subjektivne mezi nimi ve svitivosti takovy zasadni rozdil nebyl. Hlavne ze to chladim zavratnou tloustkou hliniku 0,75mm. Kvuli tomu do toho poustim jen 300mA - nehreje se to temer vubec.

proste jsem hracicka a rad zkousim co se mi bude libit... jinak pri tech 15k K ledkach se mi 6500K zda hrozne zluty. Modry ledky jsem dal pryc kvuli fotkam ( na fotkach to bylo hrozne premodrely a na pohled jen podbarveny...

amrtin: tvou kreaci s chladicem jsem videl. taky jsem o tom uvazoval dokonce mam i par chladicu pripravenejch ale vzhled vyhral a chladic sel do skrine k dalsimu PC bordelu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 18:46 Muž ViktorX [474] Re: Designer
Tak zrovna 15W T8 mají tragických ca 63lm/W, takže holt budou při stejném světelném toku topit 2x tolik co ledky :-). Ono taky záleží na teplotě v místnosti, já zateplený paneláčník topítko v akva s 2x 18W T8 prakicky vůbec nezapínám.
Edit
sasula napsal:
je celkem k nicemu kupovat 10w ledku a jet ji na 2,5w jen aby se nehrala, to jsou podle mne vyhozeny prachy.

Abych se ho zastal, asi to myslel tak, že je rozdíl honit na 1/3 10W (20W,50W...) COB čip, kterej má stejně mizernou účinnost a prostě hřeje na fleku, kdežto u menších (CREE) čipů to smysl má (životnost vs. cena), a v tom mu dávám za pravdu, ale nikomu neberu právo na svůj názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 18:07 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: amrtin
Na trubici 15W T8 udrzim ruku jak dlouho budu chtit a na 35W usporce s trubici do spiraly taktez, pochopitelne za provozu, zadna finta v tom neni. Vic mne to udivuje u te usporky, sviti mi cely den nad stolem (delam jemnou praci, potrebuji hodne svetla) a kdyz ted na ni saham, fakt pohoda jazz. A to maji tyhle veci na elektrode pres 700°C.

Kam se to teplo tak krasne ztraci, vid? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 17:43 amrtin Re: Designer
Do led jdou řádově jednotky w,do zářivek desítky.Já vím to,že si spousta lidí v létě stěžovala,jak jim světlo(zářivky) ohřívají vodu.A třeba kuchyňská minizářivka(ta co se dává pod linku) má 11W a ruku na ní neudržim.Na 10w ledce sice taky ne(na chladiči jo),ale ta svítí jako 100w žárovka-jenomže tady už zabřeháváme úplně jinam-to je na jinou diskusi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 17:37 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: amrtin
Kdyz do neceho tlacis nejaky vykon, nekde taky musi skoncit, ze?

Odklopim dekl, dam na ne ruku a jsou vlazne. Jiste ze hreji vzduch nad hladinou, ale nijak mimoradne. Jde o T8 2x15W. Zarivka ma na rozdil od LED dost velky povrch, proto nepotrebuje pridavne chlazeni, zvlada se tepla zbavit i sama jak je, chladic na zarivce jsem jeste nevidel ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 17:02 amrtin Re: Designer
Ale netvrď mi,že ty zářivky nehřejou... :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 16:53 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: amrtin
Bys neveril, topitko je na 25°C a momentalne spina ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 16:43 amrtin Re: Designer
No nazdar! coze A to je máš místo topítka? :-D hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 16:32 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: amrtin
Bys koukal! Ja mam v deklu k 54l akvariu trubice pripajene na draty a to cele zalite a prilepene k deklu akvarijnim lepidlem. Zvladl bych to i se sklem, klidne Ti na nej zarivky prilepim :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 16:10 amrtin Re: KarlosS
No,ale těžko budu rvát zářivku pod krycí sklo... coze :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   18.09.2013 15:54 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: KarlosS
Nekdo si LED pasky porizuje proto, ze se mu do deklu uz nic jineho nevejde a puvodni osveleni je nedostatecne, pricemz spotreba je mu uplne fuk.

Ale jinak 100 bodu, souhlas ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.09.2013 15:46 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: amrtin
a čipy nemohu umístit rovnoměrně? Dám k nim 120° čočku a mám to plošně osvícený.
Za mě pásky nebrat, pořizujeme si LED přece kvůli úspoře emergie, ne? To už je lepší zářivka s dobrým reflektorem - co se týče lm/W.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 15:15 amrtin Re: KarlosS
Fotka k příspěvku Jasně že jsou lepší čipy,ale pásek je dobrý pro doplnění a hlavně pro rovnoměrné rozložení světla ano
edit: a taky se dá dobře udělat noční osvětlení ;-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 15:14 amrtin Re: kofejn
Já vždycky pásek přejedu po hranách silikonem právě proto,že origo silikon bývá místy porušený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 14:55 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: amrtin
Není. Nejlepší jsou čipy. Zatím jsem neviděl pásky s takovou účinností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   18.09.2013 14:43 Muž kofejn [965] Re: Kuba
Lepší pásky jsou čipy :-). Vyměnil jsem 3m pásků 5050 14.4W/m za 27 LED XT-E. Spotřebu mám jak se dvěma metry pásku a světla nesrovnatelně víc. Výhoda pásků je láce, ale udávané parametry jsou většinou vycucaný z prstu.
EDIT: Nicméně i s těmi pásky mi to fungovalo dobře, ale nevydržely ani rok provozu. Na začátku se dostala pod silikon vlhkost a pak ani přetření nepomohlo. Teď bych dával pásek nezalitý a izolaci si udělal svou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 14:31 Muž Tacudek [16] - RostlinyRe: Kuba
Přesně to stejný se tu snažím zjistit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 14:29 Kuba
nad půlkou akvária mám dvě zářivky HE 32 W/865 ES s reflektory dohromady 7000 lm. Udávaná spotřeba 64 w, měřená 74 w. Nad druhou půlkou mám pásky s čipy 5630,studená bílá, 60 ks na metr, udávaná svítivost 1500 lm na metr a spotřeba 14.4 lm na metr. Mám celkem 4 metry pásků, tedy svítivost 6000 lm, udávaná spotřeba kolem 58 w, měřená 65w. Akva pod zářivkami je daleko víc nasvícené než pod pásky. Čím to je? Podotýkám, že jsem tam měl i zářivky HE 32 W/840 ES dohromady 7300lm a na druhé straně led pásky zn tron 13W/1350 na metr teplá bílá a to 3 m, spotřeba 50w a svítilo to také výrazně míň než zářivky. Jde mi o to, že abych nasvítil akva led pásky stejně jako těmito zářivkami, musel bych jich tam přidat a spotřeba by byla stejná. Jsou nějaké lepší led pásky, kde bych ušetřil aspoň třetinu spotřeby při stejné svítivosti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 14:20 amrtin Re: sasula
Fotka k příspěvku Je to sice dělaný doslova "na koleně",ale je v tom schovaný chladič z procesoru i s větrákem.
Jinak nejlepší je asi kombinace čipů a pásku stydim ahoj

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256470x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030-led-osvetleni-do-akvaria?od=3272