Že je to gurama je jisté, jde jen o to, jaká

Ten líbající bylo první, co mě napadlo, ale protože se teď snažím proniknout do tajů AI, zkusil jsem na to pustit chatGPT5. Vystřihl jsem druhou fotku, nahrál ji tam a zadal jsem mu, ať to porovná s obrázky ryb na internetu a určí mi rodové a druhové jméno. Zde je výsledek jeho "bádání":
Na základě vzhledu ryby na fotografii bych ji nejpravděpodobněji identifikoval jako gurama (labyrintka) rodu Trichopodus (nebo někdy uváděno Trichogaster).
Konkrétně vypadá to jako barevná varianta druhu Trichopodus trichopterus (česky „čichavec šedý“ / „three-spot gourami“), tzv. „gold / orange form“ (zlatá / oranžová varianta).
fishkeeper.co.uk
+3
Wikipedie
+3
aquariumdomain.com
+3
Několik poznámek k podpoře této identifikace:
Držitelé akvarijních ryb uvádějí, že „gold gourami“ je chovná barevná forma Trichopodus trichopterus, která postrádá typické tmavé skvrny, je celá více jednolitě oranžová / zlatá.
Aquamarine Power
+3
aquariumdomain.com
+3
Aquadiction
+3
V českých článcích se u guram „oranžová forma“ uvádí jako vyšlechtěná varianta Trichopodus trichopterus „Orange“.
zoo-branik.cz
Rod Trichopodus (též psáno Trichogaster) je rod labyrintních ryb, běžných v akvaristice.
Wikipedie
+1
Proto moje nejjistější určení zní:
Rod: Trichopodus (nebo starší uváděný Trichogaster)
Druh / forma: Trichopodus trichopterus „gold / orange form“
Pokud chceš, můžu udělat podrobnější porovnání s jinými možnostmi (např. Trichopodus leerii – perleťová gurama, nebo Trichogaster chuna – honey gourami) a ukázat, proč si myslím, že ta tvoje ryba je právě tahle varianta. Chceš to?
Řekl/a jsi:
zohledni fakt, že ryba na obrázku měří bezmála 20 cm
ChatGPT řekl:
To je velmi důležitý údaj – děkuji za doplnění. ????
Zohlednění velikosti
Druhy jako Trichogaster chuna (čichavec medový, honey gourami) dorůstají maximálně 5–6 cm, takže je ihned můžeme vyloučit.
Trichopodus leerii (čichavec perleťový) dorůstá asi 12–15 cm, výjimečně kolem 18 cm, ale má výrazné perleťové tečkování a tmavou podélnou čáru, což na tvém snímku není patrné.
Trichopodus trichopterus (čichavec šedý, známý také jako three-spot gourami) je běžný druh, který ve variantě „gold/orange“ dorůstá až 20–25 cm. Typicky má vysoké, oválné tělo, dlouhé nitkovité břišní ploutve a může být celoplošně oranžově až zlatě zbarvený, bez výrazných skvrn.
Identifikace podle fotografie + velikosti
✔️ Tvar těla a ploutví odpovídá právě Trichopodus trichopterus.
✔️ Zbarvení je jasně oranžové, což je známá vyšlechtěná varianta („gold gourami“ / česky „čichavec oranžový“).
✔️ Velikost blížící se 20 cm odpovídá tomuto druhu, ale nikoli menším druhům guram.
Závěr
Rodové jméno: Trichopodus
Druhové jméno: Trichopodus trichopterus
Forma: „gold/orange“ (čichavec oranžový, zlatá gurama)