Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Copak je to za rybičku?

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Copak je to za rybičku? 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Copak je to za rybičku?
https://rybicky.net/atlasryb/fotogalerie/
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb. Je-li ryba správně určena, pak další otázky (např. k jejímu chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování ryb přeje redakce portálu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2017 03:03 Ujokavon – Dostal jsem pěknou rybku
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Na vánoce jsem dostal tuhle rybku,nevíte někdo něco o ní?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2017 21:52 Jarda62 Re: shaula
Duhovka diamantová. :-)
Edit: pozdě :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2017 21:50 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: shaula
Gavůnek diamantový?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2017 21:46 Žena shaula [20]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím. Konečně se povedlo udělat pěkné fotky mých neznámých rybiček (z ničeho nic se mi objevily v akváriu, zřejmě donesené jako vajíčko nebo maličký potěr s rostlinami - to bylo někdy ve 2. čtvrtletí letošního roku). Teď už mají pár cm a pořád nevím, co to je. Poradíte?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2017 01:15 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: rudolf
Díky za vysvětlení. Já už se, pod dojmem včerejší diskuse, začal domnívat že skoro půl století žiji v omylu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 29   04.10.2017 04:17 Muž rudolf [4681] Re: LiborSprysl
Trošku mě mrzí, že ze současné filmové podoby detektivek s kapitánem Exnerem zmizela jedna z hlavních Exnerových knižních hlášek: „Tak si to shrneme, mí poručíci.“ Takže si to shrneme.
Na úvod trochu velmi zmatené historie, nutné k pochopení, proč vůbec vznikly zmatky a záměny mezi kardinálkou čínskou (Tanichthys albonubes) a dániem Linovým (Aphyocypris lini), když ty ryby vypadají každá docela jinak.
Kardinálku čínskou popsal vědecky v roce 1932 Lin, a to na základě jedinců z okolí Kantonu, z pohoří Bílých oblaků. V roce 1939 popsal stejný Lin nový druh drobných kaprovitých ryb z Hongkongu jako Aphyocypris pooni. Jenže... Pan Lin poslal rukopis svého článku panu Herremu, a ten se projevil jako naprostý zmatkař. Domníval se, že práce už byla publikována, a Linovo jméno Aphyocypris pooni použil v článku, zveřejněném v akvaristickém časopise ve Filadelfii o dva měsíce dříve, než ve skutečnosti vyšel Linův popis v Hongkongu – a to pro ryby, o nichž se domníval, že to jsou ty nové Linovy, aby je akvaristům odlišil od kardinálek. První zmatek – neúmyslně, leč platně Linovi ukradl jméno Aphyocypris pooni, protože formálně jeho článek splňoval podmínky pro popis nového druhu (a vyšel dva měsíce před Linovým). Druhý zmatek byl daleko horší – Herre toto jméno nepoužil pro Linovy ryby, ale pro jiný druh. (Vzhledem k tomu se pak Linovo jméno stalo tzv. mladším homonymem, již existujícím jménem použitým pro popis jiného druhu.) Třetí zmatek je vskutku pikantní – Herre použil jméno Aphyocypris pooni ve skutečnosti pro odlišně zbarvenou populaci kardinálek, přičemž ale obě populace (Linem v roce 1932 vědecky popsanou z hor Bílých oblaků a druhou z Hongkongu) zaměnil – jménem Aphyocypris pooni označil přesně tu populaci z hor Bílých oblaků, kterou Lin popsal jako Tanichthys albonubes, a čtenářům ji odlišoval od populace hongkongské, o níž se domníval, že je to ta, podle které byl druh popsán.
Obě odlišně zbarvené populace kardinálek čínských jsou našim akvaristům známé, chovají se a navíc se pochopitelně mezi sebou kříží, takže narazit na čistokrevné příslušníky jedné z nich není snadné. Rozdíly mezi oběma populacemi jsem i s názornými fotografiemi publikoval před pěti lety v časopise Chovatel a více než čtyři roky je tento článek k dispozici volně na AQUATABu: www.aquatab.net/…
Základní rozdíl mezi oběma populacemi kardinálek je ve zbarvení ploutví: Forma z hor Bílých oblaků nebo okolí Kantonu, to je jedno, má na bázi hřbetní ploutve červenou kresbu a špičky břišních ploutví, ploutve hřbetní a ploutve řitní jsou bílé či modravě bělavé. Forma z Hongkongu má červenou naopak distální (tj. od těla nejvíce vzdálenou, okrajovou) část hřbetní ploutve a mívá červenou také špičku řitní ploutve. Chybějí jí bílé či bělavé lemy v ploutvích.
Ony skutečné Linovy ryby Aphyocypris pooni byly v 50. letech dovezeny do USA, dostaly se do Japonska a zřejmě také do Evropy. Až v roce 1966 publikoval americký ichtyolog Weitzman společně s Chanem práci, v které vyřešili problém vědeckého pojmenování těchto ryb. Přeřadili je do rodu Hemigrammocypris a druhové jméno jim dali po jejich skutečném objeviteli: Hemigrammocypris lini. Ke konci minulého století pak byl druh zase vrácen do původního rodu Aphyocypris, a vznikla tak v současnosti platná podoba jeho jména Aphyocypris lini. Weitzman s Chanem v roce 1966 ve své práci také uvádějí, že v mezičase se tento druh v USA mezi akvaristy přestal zřejmě úplně chovat, ale zůstal v chovech v Japonsku.
Kardinálka čínská a dánio Linovo se od sebe liší v řadě znaků:
1. nozdry: U kardinálky jsou vstupní a výstupní otvor každé nozdry spojeny, takže každá nozdra je tvořena jedním protáhlým otvorem, zatímco u dánia mají nozdry klasickou stavbu s předním a zadním otvorem oddělenými kožním lalůčkem.
2. břišní kýl: Dánio má břišní kýl, tj. osifikovaný kožní kýl na spodní hraně těla mezi břišními ploutvemi a řitním otvorem, kardinálka ho nemá.
3. tuberkuly na rypci samců: Kardinálka je má, dánio ne.
4. délka ocasního násadce: U kardinálky činí délka ocasního násadce 40–50 % délky přední části těla (od hlavy k řitnímu otvoru), u dánia pouze 28–38 %, tj. kardinálka má ocasní násadec delší.
5. zbarvení: I když jsou rozdíly také ve zbarvení těla a podélných pruhů, nejmarkantnější je rozdíl ve zbarvení ploutví, které jsou u dánia Linova bezbarvé nebo jen nepatrně nažloutlé. Dánio Linovo se chová tak málo, že existuje naprosté minimum jeho fotografií. Velmi názorný je snímek dr. Weitzmana, u kterého si navíc můžeme být naprosto jisti, že jsou na něm opravdu tyto ryby: fishbase.cn/…
Myslím, že každý uzná, že jde o rybu poměrně jasně jinou, než je kardinálka.
A jak tomu bylo u nás? Toť otázka. V prvním vydání Akvarijních ryb od Rudolfa Zukala z roku 1964 je zařazena ryba Aphyocypris pooni s českým názvem „Venušina rybka“ a následujícím textem:
„Liší se od rybky Tanichthys albonubes, které se velmi podobá, jiným zbarvením ploutví. Nemá jako Tanichthys lemování hřbetní a řitní ploutve červené, nýbrž žluté. Má se za to, že tyto rybky byly zkříženy s T. albonubes. Nyní nejsou v Evropě žádné čistokrevné venušiny rybky.“
Identický text vyšel v druhém vydání této knihy v roce 1968, od třetího vydání v roce 1976 byl tento druh z knihy vypuštěn. Zda se opravdu u nás někdy koncem 50. nebo v 60. letech minulého století chovalo dánio Linovo, těžko z uvedeného textu soudit. Každopádně já jsem tuto rybu živou v životě neviděl.
A nakonec ještě konkrétně k diskusi níže. Ta fotografie je velmi špatná a svádí ke spekulacím, ale osobně si myslím, že je na ní klasická kardinálka čínská. A zlatá kardinálka je prostě zlatá kardinálka, barevná mutace kardinálky čínské.
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2017 08:31 Muž LiborSprysl [9015] Re: Pepan
To je záludná otázka ... nemyslím si nic a v roce 1966 mi byly tři roky... S ohledem na to, že možné je skoro všechno na tu otázku odpovědět neumím ... Pravda je taková, že i v našem atlasu napsané synonymum Venušina rybka nepatří kardinálce čínské a protože se určitě Roman brzy probudí, vzniká tu problém, co s ním... Venušina rybka je název právě pro dánio Linovo... a tak babo raď, jak to bylo v roce 1966
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2017 08:25 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: LiborSprysl
Tak se Tě zeptám takhle. Myslíš si že rybky Aphyocypris lini u nás byly v roce 1966?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2017 08:22 Muž LiborSprysl [9015] Re: Pepan
No měl jsem možnost vidět realitu, a proto už nejsem tak kategorický u některých vyobrazení...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2017 08:16 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: LiborSprysl
Podle mě trošku jiný tvar ploutví, zakulacená tlamička a ten sameček je trošku zavalitější. Nemyslím si že by se to snadno zaměňovalo, zejména zkušenými akvaristy.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.10.2017 08:12 Muž LiborSprysl [9015] Re: Pepan
No to je taky velmi podařená fotka k určování ... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2017 08:07 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: LiborSprysl
Vypadá jinak:
translate.google.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2017 08:05 Muž LiborSprysl [9015] Re: Pepan
No bývaly časy, kdy jsem byl také přesvědčený o své pravdě a tvrdil, že musí jít kardinálku ... proporčně ani zbarvením mi to na vietnamskou teda nepřipadá, pokud jsi mířil sem... ale je ještě jedna rybka, která je v této partičce snadno měnitelná ...Aphyocypris lini (Weitzman & Chan, 1966) ... v podstatě se liší od kardinálky zbarvením ploutví ... A u nás se vyskytuje tato rybka dokonce mnohem častěji než kardinálka... ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2017 08:00 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: LiborSprysl
Podle mě to kardinálka čínská je. Teoreticky by to mohla být vietnamská kardinálka, ale ta je trošičku jinak zbarvená. A není to ta zlatá forma, ty jsou fakt zlaté. Je to původní druh, akorát díky tomu, že je to foceno bleskem, je to dost vyšeptalé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.10.2017 07:42 Muž LiborSprysl [9015] Re: KK
No nechci být kverulant ... jen tak to nadnesu ... a co když to není kardinálka čínská??? To pro ty kategorické názory... drvi sdělila jen že by to mohla být ona. Tak stejně já... a co když není? :-P ;-) ahoj
(Edit: Teď jsem se podíval do místního atlasu na fotky... i tu jsou fotografie poněkud problematické....)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2017 18:00 Žena drvi [2894] Re: KK
Špatně na to na mobilu vidím, ale mohla by to být Kardinalka čínská rybicky.net/atlasryb/kardinalka_cinska
Tak jsem zas byla moc pomalá :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.10.2017 17:58 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: KK
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2017 17:54 KK – ryba
Fotka k příspěvku Zdravím, neví někdo název této rybky?
Ráda bych si o ní něco přečetla :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2017 12:26 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Rami
Díky za potvrzení. Teď jsem na okamžik zahlédl ocasní ploutev, byly na ní souvislé modré pruhy, takže nejspíše mám Gastromyzon ctenocephalus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.10.2017 12:09 Muž Rami [161] - Jihoamerické cichlidyRe: NHKG
Gastromyzon
měl jsem stejně puntíkované zamíchané mezi Gastromyzon ocellatus
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2017 20:00 Muž NHKG [3900] - Hadohlavci
Fotka k příspěvku Vím, že je to hrozná fotka, ale ty potvory jen co zmerčí foťák u akvárka, tak zdrhnou za filtr a dokud neodejdu od akvária tak nechtějí vylézt.
Koupeno jako Pseudogastromyzon, ale mi to připadá jako Gastromyzon. Jde mi jen o rod, druh netřeba řešit, to z těch fotek určit asi nejde.
rybicky.net/fotogalerie.php…

Více zde: rybicky.net/nadrze/25899-s%C3%B4ng-ostravice
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2017 21:40 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: KaterinaK
Tetra vláknoploutvá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2017 21:39 R Muž romant [27987] Re: KaterinaK
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2017 21:34 KaterinaK – Prosim o nazev rybicky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobry vecer prosim vas poradite mi neko jak se jmenuje tato rybka? Dostaly jsme a nevime jak se jmenuje :( je klidna...Ale at hledam jak hledam tak ji nemuzu nikde vyhledat.Dekuji
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2017 10:46 Muž HanysOV [54] Re: Evelin
Fotka je fakt dost špatná, ale zkus je naživo porovnat s touto rybicky.net/atlasryb/tetra_medena
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2017 10:45 Evelin
Fotka k příspěvku Ahoj,může mi prosím někdo říct,co pak je to za rybičku?omlouvám se za špatné foto,ale nechtějí se fotit...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2017 23:21 RAP Re: LiborSprysl
Libore, já ti rozumím, ale někteří by nemuseli.
rybicky.net/atlasryb/tetra_cerna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2017 16:15 Muž LiborSprysl [9015] Re: AdrianNo
G.ternetzi xant.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2017 15:10 Muž AdrianNo [0] – Nazov rybky?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Poradte prosim
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 21:03 RAP Re: Cados
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 21:02 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Cados
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 20:30 Cados – Sumeček?
Fotka k příspěvku Zdravím můžu vás poprosit o identifikaci? Je to?
rybicky.net/atlasryb/sumcik_buffeuv
Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2017 07:45 Muž LiborSprysl [9015] Re: RAP
U toho gonya... jestli je to totéž, tak ano. Citroni či labiati vykazují možná podobné zbarvení, ale už ne tolik ty pruhy a navíc jsou víc "delší" než ryby od "torichtisů", které naopak od mala mají více klenutý hřbet... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2017 20:43 RAP Re: LiborSprysl
Myslíš na té fotce z prezentace od Silenta?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2017 20:36 Muž LiborSprysl [9015] Re: RAP
Teda Vlasto, zbarvení možná, stavba těla je jiná...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2017 10:16 RAP Re: Pepan
Popravdě těžko říci. hmm Např. taxo4254.wikispaces.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2017 08:55 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: RAP
Tak obrázek máme, ale co to je? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2017 08:36 RAP Re: gonya
Něco podobného jsem viděl, jen jsem to nemohl najít rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2017 21:58 RAP Re: gonya
Tohle není mekka ani náhodou. Spíš bych tipnul křížence. Jinak takhle zbarvení jsou mladí kančíci citronový, pyskatí apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2017 21:14 gonya Re: Angus68
děkuji za typ, jen mě mate, že není zbarven do červena, myslíte, že se ještě dobarví?
Teď je mu asi 8 měsíců a už přerovnává akvarko, takže jestli je to on a ještě vyroste budu ho asi muset přestěhovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2017 20:59 Angus68 Re: gonya
Asi je to blbost,ale připadne mi jako mladý "meeki" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2017 19:51 gonya – nevíte prosím co je to za druh kančíka?
Fotka k příspěvku Dobrý den, nemohl by mi prosím někdo poradit co si děti přivezly z výletu? Prý je to kančík, ale nevíme jaký druh ani jak asi vyroste, děkuji za info.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2017 01:14 LaChiqua Re: rudolf
Jooo...to je přesně on...křížovec seemanův. Děkuji moc :-) hned si o něm jdu něco přečíst. Ale kdyby se někdo z vás chtěl podělit o rady a zkušenosti, tak klidně sem s tím. Každopádně děkuji moc za identifikaci potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2017 01:01 Muž rudolf [4681] Re: LaChiqua
Nějaký křížovec (sumci čeledi Ariidae).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2017 00:44 LaChiqua
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit, jestli někdo z vás nepozná, copak to je za rybky. Děkuji moc za radu
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.07.2017 19:02 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Bin
Mi to připomíná Bujurquina Vittata, ale moc jistý si nejsem.
Bujurquina je hodně zajímavý rod cichlid, dají se s obtížemi i sehnat. Hodně klidné až plaché cichlidy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2017 18:53 Muž Bin [144] - Amerika
www.youtube.com/…


5:27 čo je to za rybu?

dík

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2017 21:11 Martinrostlinka – Neznámé rybky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, všem, jsem tady nový a prosím o trpělivost.Darem jsem dostal Dania Giant a Tetry černé a u nich byli tyto dvě rybky a zatím jsem nezjistil co to je?Pomůže někdo?Děkuji :)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2017 19:17 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Kapr
Já mám doma stejné kusy, koupil jsem je v Rataji pod názvem mramorová, ale taky mi to přijde jako drobná :)
https://rybicky.net/atlasryb/fotogalerie/
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb. Je-li ryba správně určena, pak další otázky (např. k jejímu chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování ryb přeje redakce portálu.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 71

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 226286x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/147?od=551