CO2 z kvasnic
Udělej si prezentaci akvária s co nejvíce údaji třeba jakou vodu vlastně do akvária liješ. Doufám že máš aspoň drop checker
www.google.com/… Pokud ne tak se nediv že se ti možná podaří ryby otrávit když ti po dvou dnech už bublají rostliny.
maniakva.sweb.cz/…
maniakva.sweb.cz/… Čtením a nejen zde, jsem strávil už hodně času. Bohužel rady jsou často protichůdné. Někdo tvrdí něco, druhý zas opak. Jediný co jsem vlastně zjistil, že každý si na spousty věcí přišel sám a často každému funguje něco jiného. I přesto já po 20 letech opět začínající akvarista, ovšem tentokrát se snahou trochu na úrovni to dělat, si dovolil přátelsky se zeptat. A ano kolego, prudíš.
To určitě možné je.
A nechci při pátku prudit, ale to jsou základní věci, které sis měl načíst dřív, než ses do CO2 pustil. Přečti si alespoň odkazy v záhlaví vlákna, když už je ti zatěžko číst tohle, nebo jiné CO2 vlákno (myslíš, že ostatní baví odpovídat pořád dokola na dotazy jen proto, že někdo línej si to najít?)...
Zdravím, věřím, že už to zde bylo řešeno 1000x, ale pročítat celou diskuzi... to bych možná dřív našel odpověď sám u svého akvária
Otázky zní, je reálná šance předávkovat akvo s CO2. Mám 200l akvárium, rostlin celkem dost. CO2 dávkuju přes provzdušňovací kamínek, který mám strčený ve skimmeru. Ten hezky rozprašuje bublinky po akváriu. Mám to teprve dva dny, ale je vidět jak stoupají bublinky od rostlin

Pátek a zase budu koukat do akva, na místo televize

To nikdy neomrzí

Díky a ať to kvasí! Jeden kvásek jsem vypálil minulý týden

Starší reakce
Díky, uřízla jsem si jich několik

jinak filtrační vata se ukázala být nepoužitelnou, lipové dřívko super! Problém je ale uchyceni hadičky do víčka... Tavna pistole ani vterinove lepidlo nedrží, stačí drobná manipulace, udělají se tam dirky a už to netěsní...
Uřízni si té větvičky delší kus. Tam co na videu uchází ty větší bubliny tak tam se budou dělat stále častěji větší a větší až ty malé zmizí. To je čas na výměnu.

No super, děkuji moc... Já původně našla návod na lipové dřívko podstatně komplikovanejsi, s potřebou většího průměru větve, to mě odradilo, ale takový mini klacík snad někde ulomim

super, výborná inspirace, díky!
Ten filtr nacpu jen do hadičky? Nemůžu tam nacpat tu filtrační vatu?

To jako dostaneš pokutu, za uříznutí malé větvičky cca 5cm?
Když nechceš lípu, použij cigaretový filtr
Dnes jsem obcházela lípy v okolí a zrovna to tu asi vyčistili, no na zemi nic moc nebylo a lámat to na návsi nemůžu

snažím se lipové dřívko obejít, zkrátka vyrobit to z věcí co mám doma...není to na dlouhodobé fungování - pokud uvidím jednoznačné benefity pro rostliny, tak půjdu do sofistikovanějšího systemu...
Než začneš tohle řešit tak si zjisti jakou máš vodu. (kup si test na KH) v příliš tvrdé to nemá moc význam a v příliš měkké je neřízené CO2 o ústa nebo spíš o rybky. Pokud jsi někde uprostřed tak na konec dej lipové dřívko. Lepší je mít ale lahve dvě
www.youtube.com/… 
Ahoj, pro drtivou většinu z vás to bude hloupý dotaz, ale plánuji svůj první kontakt s CO2, tak prosím o shovívavost...vezmu pet láhev, vrtnu díru do víčka, prilepim hadicku. Na druhý konec hadičky připevním zase víčko, hodně do něj natlacim filtrační vatu, upevníme provázkem, niti (může sloužit jako difuzor?), hodím do vody, samozřejmě budu v čase pozorovat... Může to být takto jednoduché?
Starší reakce
Čím níž kamínek dáš tím větší tlak potřebuješ více se rozpustí a čím lahev bude výš tím teplejší okolí tím bouřlivější reakce. Jinak kamínky dávají opravdu moc velké bubliny doporučuji větvičku lipového dřívka a kdyby jsi chtěl opravdu účinněji rozpouštět tak jímací nádobu (třeba uříznout pet lahev a dát dnem vzhůru)nad kamínek. Já začínal se sifonovými bombičkami.

Okej jsem zase o něco chytřejší

já jsem právě chtěl zkusit to jak je na tom obrázku dát výstup v akva jako nějak pod hladinu abych tam toho co2 nedal moc jestli to pomůže

případně bych pak kamínek dával níž a níž aby se mi víc rozpustilo

To je celková ale ty potřebuješ vědět karbonátovou neboli uhličitanovou. Ta se v rozboru vody neuvádí a dobré je koupit si test.
maniakva.sweb.cz/… 
Hlavní je co máš za vodu, pokud je KH větší než 10 tak se co2 nedoporučuje.

Okej já to chci zkusit jestli to pomůže kytkám a pak asi koupím bombu

Já to peru do polovičního akva nonstop. Max když to jde nejvíc upustím tlak na noc.

Já mám právě v plánu tam dát pro jistotu zpětný ventil

jen nevím právě kam ten systém přesně ještě dám
Edit: Ještě jsem si říkal že dám skrtitka na výstup do akvarka a pak na ten výstup u toho tecka abych to mohl vypínat na noc aby mi to nešlo do akvarka přes noc

Klidně může být i pod můžeš tam dát i zpětný ventil ale ty obyč na vzduch nefungují. Když totiž dojde CO2 tak po čase se voda nasává do hadičky a může ti když se na to dlouho vykašleš natéct až do lahve.

Hele a můžu ten systém dát pod akvarko nebo musí být stejně vysoko nebo víš?

No já to zkusím udělat podle toho videa a uvidím co to udělá

Těch receptů je spousta já se s tím moc nevážil, hrneček cukru a lžičku a půl sušeného droždí. jak to rychle startuje a vydrží záleží na okolní teplotě.

Já dám asi kamínek

a jak dlouho ti to vydrží než musíš vyměnit náplň? A máš to v tohle poměru jak je na tom blogu?

Já mám lipové dřívko a hadičky jen nastrčené na průchodku funguje to dobře.

Bude ti stačit normální hadička protože vysoké tlaky se u burčáku nedoporučují.

Starší reakce
OK a nějaký typ?

Tak si pořiď reaktor a nemusíš řešit nějaké tlaky.

Rozumím, no přijde mi skoda nevyužít toho, ze mam externí filtr a nenahnat nějak co2 skrz nej, respektive skrz odtokovou trubici nebo rampu. Rozložení co2 po nádrži by bylo mnohem lepší než z lipového drivka položeného v akváriu.
Co jsem četl, tak neutáhne. Nedokáte vyvinout dostatečný tlak a nebo jen krátkodobě. Pro vyšší tlak doporučuji vyrábět CO2 z kyseliny citronové a jedlé sody. Nevím jak atomizér, ale keramický difuzér zvládne protlačit v pohodě.
Nejraději bych spáchal něco po domacku, ale žádný návod jsem nenašel. A ptám se konkrétně na toto:
zvirata.bazos.cz/… To je dost obecný pojem máš na mysli něco konkrétního.

Ahoj, chci se zeptat, zda obyčejný kvasak utahne externí atomizer?
Starší reakce
Zkusit to s tou jedlou sodou samozřejmě možné je. Jinak doporučuji stránky domácích výrobců vína a i něčeho ostřejšího, tam se o kvašení člověk dozví úplně nejvíc. deslik.blogspot.com apod.
väčší objem vody dáva zmysel.
Nezabíja kvasnice viac pokles pH? Neoplatí sa pridať nejakú zásadu, ktorá bude pokles brzdiť? Bežne sa používa jedlá sóda, ale tá dvihne pH nárazovo a zvyšné CO2 z burčiaku vyšumí.
Napadá ma dolomit alebo sádra...
Chce to větší nádobu, v ní víc vody, nepřeslazovat (do 4 litrů vody stejně cukru/vloček/jetého ovoce atd. jako by člověk odhadem dal do 1.5 litru) a málo kvasnic. Pak se to dá ještě ovlivnit teplotou (při 10 - 15 °C to kvasí pomaleji), ale tohle ti v tomto případě asi moc nepomůže. Jinak kvašení neprobíhá lineárně, má několik fází, nejdřív nic moc, pak to běží dost prudce a pak to zase postupně několik týdnů zpomaluje, až už buď není z čeho kvasit nebo až alkohol zabije zbývající živé kvasnice, podle toho, co nastane dřív.
Dá se s tím dost experimentovat, ale u toho pak zpravidla bývá CO2 jen takový vedlejší produkt

Druhou várku když tak ubereš...

Ono u sušenyho to půjde asi pomalej,než se nasákne a začne proces je to pomalejši,než ty čerstvé...I těsto kyne rychlej z čerstvého...

Ten výpočet som nakoniec spravil, ale príde mi, že to ide moc rýchlo.
No uvidíme, ako dlho to vydrží...
Čauko,tak ono to jde vypočitat...ty jsi dával sušeneho 3 g,v sáčku je 7g a je to na půl kila mouky,čerstvého je 42g a je na kilo mouky,tak kdyz dáš 8-9 g čerstveho,měl by to být stejny poměr jako toho sušenyho...

To je pravda.
Ale keď tam hodím celú kocku droždia naraz, tak mi to skvasí do večera a ja potrebujem, aby to fungovalo aspoň ten týždeň.
Aké sú vaše skúsenosti s použitím:
1, pivovarských kvasníc (pangamin z lekárne)
2, ako zdroj okrem cukru použiť aj pomalé sacharidy (ovsené vločky)
To je vcelku jedno, kvasnice se množí, dokud mají co žrát (cukr + výživové soli) a dokud koncentrace alkoholu nepřeroste nějakou mez (u droždí je to kolem 17 %, u lihovarnických kvasnic až 23 %). Když vezmeš nějaký kus přezrálého ovoce (například tmavý nahnilý kus banánu), udělá stejnou službu, chytí divoké kvašení a rozjede se to taky.
Tak nám virus udělal z droždí nedostatkové zboží, zásoby sušeného se minuly. Ještě bych dosáhl na čerstvé, ale kolik jej dát na 300g cukru? (Sušeného to bylo tak 2-3g.)
Starší reakce
Čo som pozeral výskum, tak aj velmi naročným rastlinkám pod vodou bohaté stačí 7mg/L CO2, len že to musí biť u dna a to bežným bublaním čo 90% CO2 do 2s je na hladine, ktorá keď je otvorená je okamžite fuč, a keď ani nie je nastavená cirkulácia vody tak aby CO2 tlačilo ku koreňom, tak 95% CO2 sa minie účinku.
Možno sa to nezdá, ale dôležitejšie je ako to CO2 do akva dodávame a nie koľko.
Ja to mam vo veľkom akva takto, za hamburgerom mam na dne lipové drievko, cez ktoré idu mikro bublinky skoro ich nevidieť, 50cm stúpajú k hladine cca 5s, tam je čerpadlo, ktoré ešte tie mini bublinky čo ostali nasaje a fukne ich do akvária pod -20° uhlom kolo zadnej steny, tak že 100% rozpustnosť, ani jedna mikrobublinka mi neunikne k hladine a všetko je tlačene naspať ku dnu, samozrejme krycie skla ktoré brania odvetrávaniu hladiny. Preto dávka CO2 čo niekomu by ledva stačila na 50L akva mne stačí na 600L akva.
Přidat reakci
1 ...... 54
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 51448x