CO2 z kvasnic
Než začneš tohle řešit tak si zjisti jakou máš vodu. (kup si test na KH) v příliš tvrdé to nemá moc význam a v příliš měkké je neřízené CO2 o ústa nebo spíš o rybky. Pokud jsi někde uprostřed tak na konec dej lipové dřívko. Lepší je mít ale lahve dvě
www.youtube.com/… Ahoj, pro drtivou většinu z vás to bude hloupý dotaz, ale plánuji svůj první kontakt s CO2, tak prosím o shovívavost...vezmu pet láhev, vrtnu díru do víčka, prilepim hadicku. Na druhý konec hadičky připevním zase víčko, hodně do něj natlacim filtrační vatu, upevníme provázkem, niti (může sloužit jako difuzor?), hodím do vody, samozřejmě budu v čase pozorovat... Může to být takto jednoduché?
Starší reakce
Čím níž kamínek dáš tím větší tlak potřebuješ více se rozpustí a čím lahev bude výš tím teplejší okolí tím bouřlivější reakce. Jinak kamínky dávají opravdu moc velké bubliny doporučuji větvičku lipového dřívka a kdyby jsi chtěl opravdu účinněji rozpouštět tak jímací nádobu (třeba uříznout pet lahev a dát dnem vzhůru)nad kamínek. Já začínal se sifonovými bombičkami.
Okej jsem zase o něco chytřejší
já jsem právě chtěl zkusit to jak je na tom obrázku dát výstup v akva jako nějak pod hladinu abych tam toho co2 nedal moc jestli to pomůže
případně bych pak kamínek dával níž a níž aby se mi víc rozpustilo
To je celková ale ty potřebuješ vědět karbonátovou neboli uhličitanovou. Ta se v rozboru vody neuvádí a dobré je koupit si test.
maniakva.sweb.cz/… Hlavní je co máš za vodu, pokud je KH větší než 10 tak se co2 nedoporučuje.
Okej já to chci zkusit jestli to pomůže kytkám a pak asi koupím bombu
Já to peru do polovičního akva nonstop. Max když to jde nejvíc upustím tlak na noc.
Já mám právě v plánu tam dát pro jistotu zpětný ventil
jen nevím právě kam ten systém přesně ještě dám
Edit: Ještě jsem si říkal že dám skrtitka na výstup do akvarka a pak na ten výstup u toho tecka abych to mohl vypínat na noc aby mi to nešlo do akvarka přes noc
Klidně může být i pod můžeš tam dát i zpětný ventil ale ty obyč na vzduch nefungují. Když totiž dojde CO2 tak po čase se voda nasává do hadičky a může ti když se na to dlouho vykašleš natéct až do lahve.
Hele a můžu ten systém dát pod akvarko nebo musí být stejně vysoko nebo víš?
No já to zkusím udělat podle toho videa a uvidím co to udělá
Těch receptů je spousta já se s tím moc nevážil, hrneček cukru a lžičku a půl sušeného droždí. jak to rychle startuje a vydrží záleží na okolní teplotě.
Já dám asi kamínek
a jak dlouho ti to vydrží než musíš vyměnit náplň? A máš to v tohle poměru jak je na tom blogu?
Já mám lipové dřívko a hadičky jen nastrčené na průchodku funguje to dobře.
Bude ti stačit normální hadička protože vysoké tlaky se u burčáku nedoporučují.
Starší reakce
OK a nějaký typ?
Tak si pořiď reaktor a nemusíš řešit nějaké tlaky.
Rozumím, no přijde mi skoda nevyužít toho, ze mam externí filtr a nenahnat nějak co2 skrz nej, respektive skrz odtokovou trubici nebo rampu. Rozložení co2 po nádrži by bylo mnohem lepší než z lipového drivka položeného v akváriu.
Co jsem četl, tak neutáhne. Nedokáte vyvinout dostatečný tlak a nebo jen krátkodobě. Pro vyšší tlak doporučuji vyrábět CO2 z kyseliny citronové a jedlé sody. Nevím jak atomizér, ale keramický difuzér zvládne protlačit v pohodě.
Nejraději bych spáchal něco po domacku, ale žádný návod jsem nenašel. A ptám se konkrétně na toto:
zvirata.bazos.cz/… To je dost obecný pojem máš na mysli něco konkrétního.
Ahoj, chci se zeptat, zda obyčejný kvasak utahne externí atomizer?
Starší reakce
Zkusit to s tou jedlou sodou samozřejmě možné je. Jinak doporučuji stránky domácích výrobců vína a i něčeho ostřejšího, tam se o kvašení člověk dozví úplně nejvíc. deslik.blogspot.com apod.
väčší objem vody dáva zmysel.
Nezabíja kvasnice viac pokles pH? Neoplatí sa pridať nejakú zásadu, ktorá bude pokles brzdiť? Bežne sa používa jedlá sóda, ale tá dvihne pH nárazovo a zvyšné CO2 z burčiaku vyšumí.
Napadá ma dolomit alebo sádra...
Chce to větší nádobu, v ní víc vody, nepřeslazovat (do 4 litrů vody stejně cukru/vloček/jetého ovoce atd. jako by člověk odhadem dal do 1.5 litru) a málo kvasnic. Pak se to dá ještě ovlivnit teplotou (při 10 - 15 °C to kvasí pomaleji), ale tohle ti v tomto případě asi moc nepomůže. Jinak kvašení neprobíhá lineárně, má několik fází, nejdřív nic moc, pak to běží dost prudce a pak to zase postupně několik týdnů zpomaluje, až už buď není z čeho kvasit nebo až alkohol zabije zbývající živé kvasnice, podle toho, co nastane dřív.
Dá se s tím dost experimentovat, ale u toho pak zpravidla bývá CO2 jen takový vedlejší produkt
Druhou várku když tak ubereš...
Ono u sušenyho to půjde asi pomalej,než se nasákne a začne proces je to pomalejši,než ty čerstvé...I těsto kyne rychlej z čerstvého...
Ten výpočet som nakoniec spravil, ale príde mi, že to ide moc rýchlo.
No uvidíme, ako dlho to vydrží...
Čauko,tak ono to jde vypočitat...ty jsi dával sušeneho 3 g,v sáčku je 7g a je to na půl kila mouky,čerstvého je 42g a je na kilo mouky,tak kdyz dáš 8-9 g čerstveho,měl by to být stejny poměr jako toho sušenyho...
To je pravda.
Ale keď tam hodím celú kocku droždia naraz, tak mi to skvasí do večera a ja potrebujem, aby to fungovalo aspoň ten týždeň.
Aké sú vaše skúsenosti s použitím:
1, pivovarských kvasníc (pangamin z lekárne)
2, ako zdroj okrem cukru použiť aj pomalé sacharidy (ovsené vločky)
To je vcelku jedno, kvasnice se množí, dokud mají co žrát (cukr + výživové soli) a dokud koncentrace alkoholu nepřeroste nějakou mez (u droždí je to kolem 17 %, u lihovarnických kvasnic až 23 %). Když vezmeš nějaký kus přezrálého ovoce (například tmavý nahnilý kus banánu), udělá stejnou službu, chytí divoké kvašení a rozjede se to taky.
Tak nám virus udělal z droždí nedostatkové zboží, zásoby sušeného se minuly. Ještě bych dosáhl na čerstvé, ale kolik jej dát na 300g cukru? (Sušeného to bylo tak 2-3g.)
Starší reakce
Čo som pozeral výskum, tak aj velmi naročným rastlinkám pod vodou bohaté stačí 7mg/L CO2, len že to musí biť u dna a to bežným bublaním čo 90% CO2 do 2s je na hladine, ktorá keď je otvorená je okamžite fuč, a keď ani nie je nastavená cirkulácia vody tak aby CO2 tlačilo ku koreňom, tak 95% CO2 sa minie účinku.
Možno sa to nezdá, ale dôležitejšie je ako to CO2 do akva dodávame a nie koľko.
Ja to mam vo veľkom akva takto, za hamburgerom mam na dne lipové drievko, cez ktoré idu mikro bublinky skoro ich nevidieť, 50cm stúpajú k hladine cca 5s, tam je čerpadlo, ktoré ešte tie mini bublinky čo ostali nasaje a fukne ich do akvária pod -20° uhlom kolo zadnej steny, tak že 100% rozpustnosť, ani jedna mikrobublinka mi neunikne k hladine a všetko je tlačene naspať ku dnu, samozrejme krycie skla ktoré brania odvetrávaniu hladiny. Preto dávka CO2 čo niekomu by ledva stačila na 50L akva mne stačí na 600L akva.
ano, souhlas, oddálí se zastavení reakce, já měl také 3l kanystřík.... ale opět nikdy nedojede celý obsah
Řešením je větší kvasná nádoba a víc vody. Místo lahve plastový pětilitrový kanystr apod. Cukru do toho stejně jako se dává do 1.5 l lahve, čili tak 200 - 300 g. Tam to růst koncentrace alkoholu pak nezastaví.
větší koncentrace cukru pomůže jen částečně... Reakce se zpomaluje spotřebou cukru, ale i (a to je hodně limitující) koncentrací alkoholu, který se v roztoku vytváří. Takže je bohužel lepší dělat náplň častěji, ale cukr se samozřejmě nikdy nespotřebuje všechen (i kdyby jsi to nechal stát do nekonečna, tak se reakce při určité koncentraci alkoholu nakonec úplně zastaví)
Je to jak píšeš. Mam otevřenou nádrž a kvasnice stačí tak akorát na 35 litrů, aby to vydrželo bublat tak dlouho, aby nebylo otravné měnit náplň. Teď mám v akva CO2 cca 16-18 a musel jsem jít se světlem dolů. Míval jsem kolem 25 ale jak jsem dal z hladiny pryč plovoučky, tak to dost spadlo. Další náplň budu muset udělat bohatší, aby se to zase zvedlo.
tak já před roky zkoušel kvasnice do 50l akva, také 300g cukru, kvasnice váhu nevím, dával jsem 2-2,5ml. Bublal jsem cca 14 dní, jak začal počet bublinek výrazně klesat, dělal nový. A neměl jsem stav, že bych předávkoval. Pokud Ti stačí takhle malé množství CO2 do 300l nebo dokonce 600l akva a velmi kolísavý přísun množství, je to zbytečná diskuze. Ale také nevěřím v nějaký výrazný rozdíl stavu rostlin při takovém dodávání nebo nedodávání CO2. Dál to nechci komentovat. (reaguji na příspěvek ze 4.3....)
Já včera dělal taky test. Ten manometr jsem připojil na lahev, taky zatřepal a dostal jsem se na 1 bar a pak mi povolilo těsnění na víčku a vše bylo v .. Takže řešim, jak tu spojku k víčku co nejlépe přidělat. Dneska koupim dvousložkový lepidlo a uvidim. PETka má vydržet až 8 barů takže zkusim taky dělat pokusy a objednám stejný difuzor jako ty a porovnáme. Já teď jedu taky přes dřívko.
jarovo napsal: Ono je to skôr o tom aký tlak potrebuješ na to aby CO2 pretlačilo cez membránu a aký tlak / trvale / je vyvinutý v systéme z kvasníc
Však o tom to celé je, ne? Dokud jsem to nevyzkoušel, tak jsem neměl představu, jak velký tlak je potřeba na to protlačení. Samozřejmě vím, kolik mají výstupní tlak běžné CO2 sety, ale někteří udávali, že keramický difuzér je v pohodě. Ale zrovna tenhle má fakt velký odpor.
Udělal jsem večer ještě jeden test - pro jistotu ve vaně, kdyby náhodou... Pořádně jsem láhev protřepal a natlakoval a nakonec se pár bublin objevilo - ale nebylo to teda přímo přes destičku, ale kolem ní - mezi okrajem difuzoru a těsněním které tam tu destičku drží - a to asi úplně dobře není - nemyslím si že zrovna takhle by to fungovat mělo. Ten horní kryt jsem přitáhl rukou úplně na krev, ale stejně to bublalo takhle dokola - možná o něco menší tableta než by měla být?
Takže teď zase bublá dřevo...
V mojich podmienkach bez sance. Ríny máš plastové či medené? Krytinu keramickú či asfaltovú?
Mam na nainstalovány za flašku manometr a ten se po uzavření okruhu ani nehne.
Ono je to skôr o tom aký tlak potrebuješ na to aby CO2 pretlačilo cez membránu a aký tlak / trvale / je vyvinutý v systéme z kvasníc
Taky jsem měl ten nápad. Tak pro info dobrý. Já mam teda vysokotlaký, otázka je jak mí těsní zbytek systému.
Tak aj mne tečie s kohútika voda o vodivosti 511 cca dKH 26° Ale mam prístup k dažďovej vode ktorú prelejem cez uhlíkový filter. A keď dlhšie neprší tak na chate nám tečie voda s vodivosťou 96, jej problém je že ma PH 8,1 ale to sa ľahko úpravou nastaví na 6,2PH. Preto mam rastline akvaria s krycími sklami, aby som nemusel často a veľa meniť vodu či dolievať odpar, teraz mi stačí bohaté raz mesačne vymeniť 10%
K rozprašovaniu CO2, najlepšie je využiť filter či čerpadlo, to sa mi osvedčilo.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 54
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 51441x