CO2 z kvasnic
i když se burčák odpojí na noc a ráno zase zapojí, tak funguje pořád dál, v tom problém nebude
jak víš že to začlo ucházet? kdyby tam byla nějaká nětěsnost tak to nebublalo ani předtím
0 09.09.2011 13:21 HaDaS – Nebublám
Převčírem jsem po dlouhém rozhodování instaloval domácí kvasinkovač na výrobu CO2 do 135 litrového akva. Vše fungovalo. Po asi 5ti hodínách začaly vycházet bubliny.
Včera ráno jsem zjistil, že mi plyn uchází okolo hadiček. Demontoval jsem víčka (jak v kvasné nádobě, tak v expanzní nádobě (slouží jako počítadlo bublin). Vše přetěsnil. Víčka dal cca po 1 hodině nazpět. Nyní uplynulo od tohoto zásahu 24 hodin, ale nebyl opětovně nastartován proces kvašení.
Dnes rozmíchám směs znovu (1 litr vody, 250 gr cukru, 2,5 ml sučených kvasnic - rozinky, živnou sůl, či šťávu zatím neaplikuji).
Chci se zeptat. Z jakého důvodu došlo k přerušení kvasného procesu? Zavinil to přísun kyslíku na příliš dlouhou dobu?
Předem děkuji za odpovědi.
Pozn.: původně jsem toto řešil na fóru
rybicky.net/forum/13232-ako-vyrobit-komplet-co2-
Starší reakce
0 05.09.2011 14:17 Tudy [330] - Krevetky Nedalo mi to a koupil jsem difusor (plastový - počítač bublin+keramická tableta) a zpětný ventil za celkem 260 Kč,-. Před použitím se má odšroubovat krytka a poté se difusor naplnit vodou. Jenže keramická tableta i po odšroubování krytky držela fest, při sundávání jsem ji bohužel poškodil (malinko odlomený okraj) a poté již samozřejmě netěsnila = obrovské bubliny
. Zkoušel jsem to profouknout a je to tedy síla, burčák se musí slušně natlakovat, než to projde. Navíc netěsnil ani zpětný ventil
.
Nakonec to dopadlo tak, že jsem vše uvedl do původního stavu, tzn. cigaretový filtr a zpětný ventil pryč. Během pár minut to začalo krásně droboulince bublat, v PETce jen minimální tak. V jednoduchosti je krása...
Starší reakce
To si myslím, že je docela dobrý výsledek. Tohle množství cukru bych určitě rozmíchal do větší flašky, kvašení by mohlo být pomalejší a delší. Pokud se totiž zvýší hladina alkoholu, tak kvasinky pomřou. Ve víc vody se neudělá taková koncentrace. Tyhle prošlé kvasnice jsou ok, pokud to kvasí.
Starší reakce
jo pH bude nejnižší a obsach CO2 nejvyšší
pockej za par dni se zpomali kvaseni.... ze zacatku bych hlidal jak pH tak alkalitu
Změřil jsem to před chvilkou, po 2 hodinách svícení. Používám cigaretový filtr. Jinak dost bublinek se mi zachycuje pod hladinou (pod Ricií) a mrcha Čichavec toho hned využil a začal si z CO2 stavět hnízdo, feťák jeden
, zatím žádné příznaky otravy, ale budu ho muset hlídat. Měl jsem za to, že ráno je nejvyšší koncentrace CO2 a tím pádem by naopak mělo být pH nejnižší ...
zkus změřit pH ráno i večer, ráno by mělo být nejvyšší.
Pokud ani ráno na rybkách nevidíš nic neobvyklého (nelapají u hladiny) tak bychto zas tak neřešila.
Jak CO2 rozpouštíš?
0 26.08.2011 12:10 Tudy [330] - Krevetky Zdravím,
po dvou dnech bublání (i v noci naplno) mi pH kleslo ze 7,6 na 6,7 - při KH 6 °d, což odpovídá nějakým 35 mg CO2/litr vody (jsem si vědom nepřesností). Na noc to tedy budu raději vypínat, jsem už dost na hraně. Ve směsi jsem použil následující poměr:
1 l vody, 2,5 ml sušených kvasnic, 200 g cukru a 3 rozinky
Akvárko má 112 l.
Starší reakce
Úspešně se mi podařilo vyrobit burcak ted ale problem kam s vyvodem bublani....přímo do sání filtru nebo k vývodu z filtru (vnejsi) popr kamkoliv do akvarka?
ja pouzivam dr.Oetker a kupuju je vetsinou v supermarketu.... ale videl jsem i jine susene kvasnice (minimalne dva dalsi druhy, v makru)
to já dávám "kvasnic ze supermarketu" ani ne čtvrtinu sáčku a buble mi to i tři týdny, dva týdny tak akorát, a to jenom s cukrem. A to je 10g pytlík sušených kvasnic. Asi by stálo zato upřesnit o jaký druh jde
zajimalo by me co jsou to ty kvasnice ze supermarketu... jaka je to znacka? jsou to suseny nebo cestvy?
a taky se dost casto zapomina ze kvasinky potrebuji vic zivin nez jen cukry!!!!
Kvasnice ze supermarketu
Nevydrží produkovat CO2 dlouho. Do 3/4 litru vody je nutno dát kolem 40 gramů kvasnic (celý balíček), ale i tak přestávají (v nejlepším případě) po několika dnech kvasit a ani dodání cukru nepomůže. Některé nevytvoří ani dostatečný tlak, takže ze vzduchovacího kamínku nevycházejí žádné bublinky a po několika dnech nečinnosti jste nuceni obsah láhve vylít.
No asi nemal na mysli susene kvasnice Kebyze da 40g do 3/4 litra vody tak ma z toho hasicak
Je vidiet, ze to pisal clovek, ktory ma urcite vela skusenosti s takouto vyrobou CO2 a hlavne vela zdraveho rozumu A k tomu jeste dodam, kdyz je nekdo tele a neumi si s chemii ze zakladni skoly spocitat, kolik co2 z octa a sody vznikne, za jakou cenu a jakym zpusobem ...
Emil napsal: Někde výrobu CO2 ze sušených kvasnic zakazují -
Když je někdo tele a neumí si přečíst návod, nedivte se, že se mu nedaří.
Citace ze zmíněného odkazu:
Jen jedenkrát jsme použili sušené kvasnice a nasypali do láhve celý balíček kvasnic. Reakce byla ohromující. Tlak tak veliký, že vystřelil vzduchovací kamínek z hadičky a do akvária stříkal kvasnicový roztok s cukrem z láhve.
0 05.07.2011 12:31 Emil – ktere jsou nejlepsi?
Má někdo ověřené zkušenosti s výrobou CO2. Někde výrobu CO2 ze sušených kvasnic zakazují -
aquaviva.ic.cz/… a jinde popisují výrobu ze sody a octa -
grower.cz/… Tady se v diskuzi varuje před kvasnicemi ze supermarketu. Má někdo jednoznačné zkušenosti? Je skutečně takový veliký rozdíl mezi kvasnicemi?
Diki skusim
Obycajne susene hrozienka?
...ta pena je normalna -teda nie az take velke mnozstvo
a sposobuje to rychla reakcia...
tiez som to spociaku musel "premiesavat" aby to neuslo do hadic...
pridaj tam zo 10-20 hrozienok -tie to premiesaju za teba -pena bude minimalna -a aj to lepsie prekvasi
Zdravim, chcem sa opytat preco pri zaciatku reakcie (to je CCA 4 hodiny od namiesania burciaku), sa mi spravi na povrchu hladiny husta pena. Naposledy mala vysku az 7cm a presla cez hadicku do cistiacej flase. Tvori sa stale aj pri vymene znacky drozdia.
Zaujima ma to len zo szvedavosti a hlavne preto lebo nemam informacie, ze by sa este niekomu tvorila takato velka pena. (viz foto. Pena sa do rana zdvihne az na uroven hrdla flase). Vopred dakujem za reakcie
Starší reakce
pokud je co2 limitnim faktorem, tak to bude znat, ale zakladem je stabilita, pokud to bude rozkolisany tak se kytky budou furt prizpusobovat menicim se podminkam a moc prosperovat nebudou
zacal bych opravdu nenarocnyma a pak je postupne nahrazoval norecnejsima, taky si musis ujasnit jake podminky tem kytkam muzes poskytnout a podle toho vybirat druhy
a pokud nechces ci nedokazes resit chemii a podminky tak se na co2 radsi vykasli a najdi si kytky, ktery ti porostou i bez CO2
To bude do toho tvého platária? No když už pokus, tak bych začal tím, že si koupím alespoň test na pH a alk. tvrdost, abych měl alespoň hrubou představu o koncentraci CO2 před a v průběhu dávkování a něco (hodně) si o tom přečetl. Spíše bych se ale zaměřil na vysazení nenáročných rostlinek.
0 14.06.2011 22:10 Kubajz – Účinek co2 PET(kvasnice+voda+cukr)
..Ahoj.. hodlám si sestavit co2 z jedné pet..a chci se zeptat jestli nemátě nějakou dobrou radu..a hlavně za jak dlouho to bude na rostlinkách znát? ;) děkuji..
Starší reakce
Ještě doplním, že láhev je lepší plnit třeba 5 cm pod tu hadičku, aby pěna, která se bude tvořit během počátečního bouřlivého kvašení nevlítla do té hadičky. Ještě lepší je zapojit další probublávací láhev, která může sloužit zároveň jako počítadlo bublinek
Ne. CO2 je plyn
Starší reakce
mam trosku lepsi figlik viz.
rybicky.net/nadrze/6763
z filtriku je dobre stahnout papirovou objimku, lip o pak tesni
Inšpirácia
Do hadičky, hadičku ohrej v horúcej vode, tá sa trošku roztiahne, vložíš filter s gigarety, (filtre kúpiš samostatne v trafike, nemusíš ničiť dobré cigi
)a potom znovu ohrej, hadička sa znovu stiahne, zmrští a hotovo
0 05.05.2011 10:38 djkoli MOC A MOC DĚKUJI. to jsem potřeboval vědět. Jinak ten cigaretový filt strčím do té trubičky přímo?
Sprav si to podľa tohto postupu: Fľaša s burčiakom, vedľa pripojená fľaša s čistou vodou, tkzv. očistná fľaša, (tá slúži na to, aby prípadný bordel, smrad z burčiaku neišiel priamo do akvária, ale v prípade nehody práve do tej očistnej fľaše), potom počitačku bublín, čo máš zo striekačiek a potom hadička do akvária na konci ktorej by malo byť niečo čo vypúšťa čo najmenšie bublinky a najlepšie až bublinkový prach. Ide o to, aby sa pridávané CO2 vo vode aj rozpustilo. Vzduchovací kamienok je najmenej vhodný, bohužiaľ. Takže nájdi tému o cigaretovom filtri, lipovom drievku, difúzoru atď.
Záver: bublinky počítaš v počitačke bublín, (tie tvoje prepojené striekačky) a nie v akváriu
0 05.05.2011 06:56 djkoli a ted počítáš bublinky v bublinkovaci, nebo v akváriu u filtru ?
Ne, nepij to
Jinak samozřejmě z cukru vzniká alkohol, princip stejný jako u vína, piva, budoucí slivovice atd. Přefiltrovat se to nemusí, pivo máš taky kvasnicový, vypálit si můžeš co chceš...teda vlastně nesmíš
Uplně normální kvasnice třeba:
no nejni tam nic spatnyho, jen to nema poradnou chut, ale pro produkci co2 se da pouzit i kvaseni ovocnych vin... ale to je jiná kapitola... na internetu je navodu dost....
0 04.05.2011 13:26 djkoli no dobře a nemáte někde obrázek, abych šel podle fota? Jinak vy to potom pijete? hh někde jsem četl, že to potom vykvasí do alkoholu a někdo to pije.. no já bych se asi netroufl.. musí se to snad nechat přefiltrovat a vypálit ne,
v sámošce za pár kaček,všude tu musí mít. Možná to má i mamka v lednici, ani o tom nevíš. Buď taková kostička, u vajec to mívají, nebo ty sušený. Hrozinky, to už je takový hi-tech
ALe nemusí to chutnat špatně...
S kvasnicemi pece jiste Tva mamka kolace, buchty ... Mozna dokonce ma pytlik se susenyma doma. Jestli ne, koupis v kazdych potravinach. Narozdil od vinky.
0 04.05.2011 09:16 djkoli No použil jsem je, protože jsem šel do našoho krámku a jiné jsem nesehnal. Jinak dobře dodám tam všechny potřebné věci. Jinka kde se dá sehnat ty kvasnice o kterých stále mluvite. Nikdy jsem to nesháněl
))) JInak děkuji za rady
A proc si pouzil kvasinky vinka?? Kdyz ve vsech navodech, co koluji, jsou pousite obycejne kvasnice?
Myslim, ze budes cekat dele a kvaseni bude mnohem pomalejsi. Je to jina kultura.
Přidat reakci
1 ...... [42] ...... 54
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 51433x