CO2 z kvasnic
jeste doporucuju pridat par hrozinek (ci jine susene ovoce), dochazi k vyluhovani zivin a dojde k lepsimu prokvaseni, lze pouziti zivnou sul pro kvasinky, ale opatrne s davkovanim, muze dojit k opravdu bourlivemu kvaseni.....
Ahoj, hodně záleží, do jaké vody je dáváš. V teplé vodě max. 35 stupňů se vzpamatují rychleji. Jestli máš sušené, tak těm to trvá ještě déle, ale nemají zpočátku tak prudký kvas. Já používám obyčejné kostkové kvasnice, na 2l petku dám asi 1/8 kostky, 6 lžic cukru a v teplejší vodě kvasí do 2 hodin
- zalezi na okolni teplote, bude trpelivy, ono to zacne
0 04.05.2011 06:53 Djkoli – do za jak dlouho začnou kvasit
Ahoj, jak dlouho trvá, něž začnou kvasit? Mám vinku a pet lahev, od 16.00 3.5.2011 s poměrem 1lžička kvasinek, 8 velkých lžic cukru, voda. Děkuji
Starší reakce
no zaklezi jak velkej mas vodni sloupec, zkusil bych kombinaci.... kaminek u dna a u hladiny zbytky nezorpustenyho co2 chytat do zvonu
"nedoporučuje"?
nie je spravne slovo
skvor ide o efektivnost rozpustania a mensi tlak...
Ten zvon na obrázku má ochranu proti předávkovaní - nadbytečný plyn odejde ven stříkačkou. Vzduchovací kamínek údajně nepůsobí dobře na burčák když se vytváří zbytečně velký tlak. Optimální cesta pry je jenom za použitím takového zvonu. Jinak jsem dnes namíchal nový burčák, vše přisně podle receptury, čekám až se to rozbublá
www.uwwportal.ru/…
Díky za odkazy. Sice do hospody nechodím, ale třeba bychom se mohli někdy potkat na přírodě, tam jsem nejradši
A jinak jsem si tu trochu četl o co2 a prý u burčáku se vůbec nedoporučuje podávat co2 přes vzduchovací kamínky. Má se prý použivat zvon viz
www.aquafanat.com.ua/… a
www.uwwportal.ru/… Díky moc za odkazy, jsi milý.
CO je to 3trojka?
kdyby jsi s nama chodil ke 3trojkam tak by jsi Pavla Mzourka znal (jinak kdyz se s nim dohodnes je mozny i osobni predani)
jinak zkus "Guttovku", je to kousicek od Strasnicky
nebo jinej obchod
rybicky.net/obchody/kraj/praha
Díky Moucha
Akorát jsem našel ty kamínky v Mize a Akvaristice. Asi po práci se tam zastavím, jen to je trošku dálka ode mně Sídliště Malešice. A v akvaristice nemají prodejnu, pouze eshop
Ahoj, děkuji za reakce. Myslím si, že možná ty droždí nejsou dobré, dnes zkusím jiné. Když jsem tam dal celý sáček (jsou to asi 2-3 kávové lžičky) reakce by měla být silnější. Chtěl bych se ještě zeptat jestli nevíte kde se dají v Praze koupit lipová dřívka popřípadě vzduchovací kamínek pro vytváření jemných bublinek, aniž bych to musel objednávat poštou? Kamínky od Sera a jiných znáček co se prodávají v Pet Centrech neprodukuji tak jemné bublinky :/ Je tam strašně malý vyber. Děkuju
a nielen lacnejsie? -ale aj kde?
lebo striekacky maju v kazdej lekarni...
hele ja ji shanel, ale levneji mi vysla ta strikacka (cena cca 2kc)....
pokud mas odmerovaci lzicku tak vis jakej ma objem
a pro mou zvedavost, muzes mi hodit odkaz jak takova lzicka vypada?
...presne tak ako pise Moucha
zo zaciatku je dobre si to odmerat....
a casom to uz ma clovek v "oku"....
PS:a treba spomenut este snad najdvolezitejsiu vec - teplotu
mno s tou blbosti
- neni problem sehnat si za par kacek tu "spravnou" lzicku jako odmerku
- pripadne davkovat 1/4 kostky normalnich kvasnic = 1 lzicka susenych kvasnic
takze asi tak
1) 250gr cukru se pouziva na cca 1,5L vody a do toho cca 1-3ml!!(davkovani na lzicky je blbost, protoze kavove lzicky maj ruznou velikost i objem, 2ml strikacka stoji par kacek) suseneho drozdi Dr. Oetker
2) chvili tva nez se cela soustava dostatecne natlakuje, kvasnice dokazou vytvorit tak velkej tlak, aby roztrhli PET (ale vetsinou prvni povoli vicko)
3) pokud po nejake dobe (treba den) stale nejde co2 do akva tak hledej netesnosti, pokud vidis bublat pocitadlo tak to bude mezi pocitadlem a difuzorem (jinak cim hloubeji je difuzor tim je treba vetsiho tlaku)
radsi tu napln vylej a namichej novou a michej to opatrneji... jelikoz to kazdymu trosku jinak bubla (ruzny podminky, voda a dalsi faktory) tak ma kazdej svuj receptik, kterej mu funguje
a malej poznatek na okraj... kdyz se do ty flasky prida i par hrozinek (poradne omytejch a nesyrenejch) tak to prokvasi daleko lip a vyjde to levneji nez zivna sul
...cely sacok sa pouziva napr. pred malovanim izby
A kde ste vyčetl, že se má dávat celý sáček suchého droždí?
Ahoj lidi. Včera jsem zkusil vyrobit Co2 burčák z PET láhve, přidal jsem asi 250g cukru a do toho sáček suchých droždí, které jsem před tím rozmíchal v malém množství vody. Za nějakou hodinu ve filtrující flašce s vodou začalo to sice bublat, asi jedná bublina za vteřinu, ale do akvária to nahoru již nejde, asi ten tlak je nic moc
Dělám něco špatně?
Mám tam dat více droždí?
Díky.
Starší reakce
Kajka99 napsala:..Ale stojím si za tím, že pufr tvoří H2CO3 H+ a HCO3-...
To si stojis spatne. Dovolim si tedy vunulovat pri Sidovy palce, zatim cti, ja jdu s detma na kouzelnika, vic kdyztak vecer do vzkazu
soli jsou určitě jak v krvi tak v akvarijní vodě přítomné, to nepopírám. Ale stojím si za tím, že pufr tvoří H2CO3 H+ a HCO3-, protože právě tyto molekuly mají schopnost na sebe vázat H+ a OH- což je základní vlastnost pufru. Šla jsem a vyhrabala učebnice lékařské chemie, biochemie a fyziologie. Je fakt, že nejsou určeny pro studium anorganické chemie, takže ty informace můžou být neúplné, každopádně všechny do jedné (skripta od přednostky biochem. ústavu, učebnice od Ledviny, Silbernagl a Ganong) potvrzují to o čem jsem psala. V Silbernaglovi jsou dokonce nakreslené ionty té kys. uhličité jak reagují v ledvinách, jak v játrech, jak v plicích. Ano, reakcí pufru vznikají soli, ale účinnou složkou pufru jsou právě ty ionty disociované kyseliny. Určitě se s tebou nechci dohadovat, ale mí "poradci" stojí na mé straně.
Jestli jsem tě vůbec nepochopila a teď jsem to vše psala zbytečně a protáčíš oči v sloup (což je taky možné, mám na to, obzvlášť když se o něčem bavím s tebou, velký talent
) napiš mi prosím do vzkazů
Kvasinkovač nijak nezastavíš. Buď musíš bublat furt, nebo na noc bublat mimo nádrž.
Odpoved si dostal hned, nevypiname, vetsina ani nijak nereguluje a davkuje co2 do akvarka porad stejne. Jestli chces nejakou dalsi odpoved, zeptej se konkretne. Nicmene pokud budes cist, vse uz nejen tady bylo napsane. Treba ten dobry clanek co doporucila Kajka. Nebud liny, ptej se pak.
Chybi nam tam k tomu v tvem vyjadreni ta sul, abychom mohli mluvit o pufru a nejake stabilizaci. Kyselina uhlicita sama o sobe nam h tomu nestaci, at si disociuje jak chce. Ani v akvarku, ani v tele.
0 20.03.2011 11:31 Commander No dobre ale ja sa pítam na nieco ine ved Co2 ma bit pustené iba cez den lebo to potrebuvaju rastliny a ked to bude pustene stale čiže aj cez noc tak to asi rastlinkam a ani rybkam neprospeje..nie?
tak jsem se teda na ten článek podívala a Johan v něm píše to samé co já. Tak co mi prosímvás podle vás uniklo?
no, minimálně v lidské krvi to takhle funguje, HCO3- a H+ skutečně slouží jako hlavní pufr takže nerozumím tomu proč v akva ne, když je celá reakce založení jenom na styku CO2 s vodou? Vždyť přece žádná polární látka se nevyskytuje v nedisociovaném stavu.
Kajka99 napsala: co já vím tak CO2 ve styku s vodou vytváří kys. uhličitou, resp. hydrogenuhličitanový aniont, v menších koncentracích to právě slouží jako potřebný pufr ..
Uaaa
Nezbyde mi nez zopakovat doporuceni ze zaveru
.
co já vím tak CO2 ve styku s vodou vytváří kys. uhličitou, resp. hydrogenuhličitanový aniont, v menších koncentracích to právě slouží jako potřebný pufr (to je sloučenina, která díky svému složení stabilizuje hodnotu pH), ve větších pH naopak klesá. Doporučuju si o tom něco přečíst. Třeba zrovna ten Johanův článek, který je velice povedený.
Prosím tě čím to pH měříš? Takovou hodnotu v nádrži snad nikdo nemá.
pH 10 se přidáváním CO2 nemůže dosáhnout.
Ale ved to by tam bolo potom ph okolo 10 ved to sa musí aspom nejako regulovat
Kvasinkovač se na noc nevypíná ani to pořádně nejde. Ve článcích je popsaný způsob, jak ho řídit. Ale většinou bublá pořád.
0 20.03.2011 09:11 Commander – Kvasinky
Ahoj,chcel som sa spítat žeked ma niekto kvasinkovač tak to musí kazdé ráno pustit a vecer zase zastavit?
Starší reakce
stejnej jako jinde, stačí se trochu podívat
Tento hasící přístroj už nějaký ten pátek v autě vozím. A snad ho nebudu nikdy potřebovat...
Zkuste ho použít jako tlakovou láhev na CO2 a dejte vědět, jak jste dopadl.
- 1 lžička sušených = 1/4 kostky normálních
Jedna lžička sušeného droždí je 1/6 kostky? Někde na foru jsem něco podobného zahlédla, je to pravda?
Starší reakce
Jak často ste ochotná tu náplň měnit? Pokud přidáte víc kvasnic, vyrobíte více CO2 za určitý čas (náplň méně vydrží). Dost záleží na difuzéru. Pomocí kvasnic se CO2 vyrobí hodně.
Čistý objem je 200 l. Nevím sice jestli věřit tomu, co bylo napsané v návodu pro nutrafin systém, ale psalo se tam, že by měl stačit i pro 200l (max)-z té půllitrové lahve. Ovšem nevím jestli je nějaký rozdíl mezi množstvím co2 z kvasnic a z originálních prášků nutrafin. Takže co mi poradíte?
Jestli to má být do té 290, tam bude potřeba CO2 podstatně víc než z 0,5 l lahve s cca 1,5 g kvasnic a 10 dkg cukru.
Myslím, že by se to tak přepočítat dalo.
Zdravím, mam speciální lahev od nutrafin system, ale je přizpůsobená jen pro půl litru kvasící tekutiny. Chtěla jsem se řídit podle stránky
rybicky.net/clanky/588-idealni-napln-do-co2-kvasinkovace podle návodu na 1,5 l,1 lžička kvasnic a 300g. Mám dát na půl l 100g cukru a třetinu lžičky? Nebo se to takhle nepřepočítává?
Přidat reakci
1 ...... [43] ...... 54
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 51433x