CO2 z kvasnic
TROCHU UVAŽUJ!!!
urcite nad vodou....jedna se o plyn
Starší reakce
Jo,ještě tu někdo napsal o něco tlaku
Rozdíl teploty v bytě v podstatě já nemám.Jelikož mám koníčka,vím že do něj něco musím "vrazit",tak si klidně dám petflašku do kýble s vodou,do něj topítko nastavené na určitou teplotu a je ni jedno,jestli je jaro nebo zima a to v jakémkoliv pásmu.To ale Tvá hlava asi nepobere,viď
No jo, když ty vždy něco napíšeš a zároven se tim i popřeš citace" .Budu-li bydlet v pásmu kde teplotní rozdíly nejsou jak u nás,tak zmínka o ročním období nepadne" ale my bydlíme tam kde ty rozdíly jsou, že?
Víš on svět není černobílý a i zde je více faktorů než jen teplota. Ale už dost, prosím o OT a dost. Ahoj.
Teplotu v bytě ovlivňuje člověk.Buď topí,nebo ochlazuje.Jak to má kdo doma zařízené je jeho problém.Místy je to náročný koníček,ale všechno něco stojí.Budu-li bydlet v pásmu kde teplotní rozdíly nejsou jak u nás,tak zmínka o ročním období nepadne
Láhev se může postavit blíž k radiátoru,ochlazovat můžeš ventilátorem atd
myslim, ze se vsichni chapem, nikdo nezpochybnuje to, ze teplota ma zasadni vliv na kvaseni, ale co ovlivnuje teplotu je prave to rocni obdobi, kdy se meni teplota v mistnosti....nekdo je doma schopen mit 24 stupnu po cely rok nekdo holt ne, ja mam v zime 22 stupnu a v lete i klidne 30 stupnu k veceru, kvasit to bude i pri 15 stupnich, jen to zacne bublat treba po tydnu....ja pouzival kvasinky vinne a nekdy byl najezd i 10 dni /toto sem vyresil dvama kvasnymi lahvemi/....
NEMÁ!!!Protože vše ovlivňuje teplota,kde je umístěn "burčák",jedině,že by jsi ho měl na dvoře a zas by to bylo o teplotě.Vidím,že pro někoho je to těžké pochopit.Chtělo by to si něco prostudovat,nebo se vrátit do školy.Už se tím nemíním unavovat,je to ztráta času.
To jsi napsal ty
ne já.
Samozřejmě, že teplota kvašení ovlivňuje nejvíc (to se z tebou nikdo nepře), ale na co jsem já reagoval je to že jsi psal na reakci od "Moucha", že roční období nemá vliv. A ono má. Rozhodně nezastaví kvašení, rozhodně neznemožní kvašení, ale "Moucha" psal, že v zimě to kvasívá hůře, né že to nekvasí vůbec.
Tak jsme se k tomu dopracovali. Ano teplota je hlavní činitel, ale v řetězci všech vlivů i roční období má své zastoupení
relatívně malé, ale má
Ahoj, jen něco k vysvětlení. Psal jsi
"Vzhledem k tomu, předpokládám, že všichni máte burčáky úplně uzavřené, jinak by to nebublalo, tak tlak který na kvas působí je pouze přes vodní hladinu v akva. Rozdíly v tlaku vzduchu jsou oproti tlaku který vzniká v lahvi (musí být větší než výška vodního sloupce a odpor škrtítek a kamínků a dřívek a nebo čehokoli co se požívá na zjemňování bublin)zanedbatelné. Tlak ovlivňuje kvašení, ale rozdíl tlaku za teplého počasí a nebo za studeného počasí(vysoký tlak, nízký tlak) nemůžete bez měření(pouze okem)poznat."
To je samozřejmě pravda. Já, ale reagoval na to jak se kvašení rozjíždí. Tzn. rychlost nástupu kvasnic. Samozřejmě, že když se už rozjedou a namnoží se (prostě už tlakují láhev) tak jakýkoliv vliv atm. tlaku je nulový. Šlo mi prostě o ten začátek.
P.S. Jen návod. Já ty kvasné lahve mám postavené v kyblíku. A pokud vše chci urychlit tak do toho kyblíku naleju teplou vodu. A můžu mít doma klidně 15C a jak se to pěkně rozjede.
si piš že bude koukat
jdu do RAC Oty čus
Chci-li někdo někomu trochu vysvětlit jak šlape "burčák",tak nepíši o ročním období,ale o udržování stálé teploty v místnosti kde ho mám.To je v podstatě základ.Nějaký "náctiletý" který začíná,tak bude jen zděšeně koukat co vše bude muset udělat a co vše na něj čeká.
Tak konečně jsme na stejné notě, a teď co měl ten týpek na mysli když psal že v zimě to hůř kvasí. Tak asi to, že v létě ma v té místnosti s co2 tepleji než v zimě, a proto je to závislé na ročním období.
Konečně něco rozumného.Protože když je léto a dám láhev do "chladné" místnosti,tak se celý proces zpomalí,bez ohledu na roční období a naopak.Proto můj původní dotaz a já se napsanému moc divil.V naší amatérské akvaristice si bohatě vystačíme s regulováním teploty a COčko bude šlapat v pohodě
ja mam jen pochybnost, ze dokazete udrzet konstatni teplotu cely rok +-2 stupne, ja ne, tak jsem zareagoval a pochybuju, ze vetsina z nas to doma dokaze regulovat jako Vy....u me je to tak, ze teplota v byte je ovlivnena teplotou venku, takze i rocnim obdobim....nevlastnim klimosku, takze treba v cervenci k veceru je teplota v byte az ke 30 stupnum /zavidim Vam tech 24
/
Asi jsi vše nečet
Jestli mohu mít doma v létě přes 30 stupňů je přece blbost,to bych umřel.Každý si doma reguluje teplotu tak,aby se cítil dobře a v zimě si klidně přitopím,aby tu těch 24st.bylo.Tak zas jeden,co vše bude svádět na roční období-jak komanči
Já závislý na ročním období nejsem,jestli někdo ano,tak to není můj problém
mate doma klimatizaci? pokud ne, tak muzete mit doma pres leto treba 30 stupnu a v zime si urcite na 30 stupnu netopite, takze souvislost s rocnim obdobim tu je, ale samozrejme to /kvaseni/ zavisi na teplote...
No,to bych vůbec neřek.Přirovnávat kvašení s hnitím je hodně vedle.
PS.Teplotu teď nechme úplně bokem
JJ konečné slovo.
"PS Tohle nemá nic společného s kvašením,ale s hnilobnými bakteriemi". Jasně ale chemicky se jedná o velmi podobný proces. Teplota má stejný vliv na tento proces.
Tak snad to tady pochopili,že nezáleží na ročním období,jak tu někdo napsal a blbnul lidem hlavu,ale na teplotě.Roční období má vliv na teplotu venku a né u mne doma.Protože se v zimě v bytě topí,na jaře a na podzim přitápí,tak je celkem jedno,jestli je leden nebo květen.Nepředpokládám,že by měl někdo akvárko jinde než v bytě.Nepočítám chovatele,kteří mají "plný" sklep. ano
Nebudu se dohadovat,jestli mám v létě nebo v zimě rozdíl teploty v bytě stupeň nebo dva.Ten rozdíl mezi kvašením při poklesu 1-2 stupňů člověk nepozná,takového odborníka neznám.
" Když pojde v lese zvěř pozdě na podzim, na jaře ještě bude v lese, ale když pojde na jaře na podzim z ní bude něco chlupů nějaká ta kost a pár zbytků, když samozřejmě pomineme boj o potravu šelem."
PS Tohle nemá nic společného s kvašením,ale s hnilobnými bakteriemi
0 25.04.2013 07:09 NIKO [527] Tak snad to tady pochopili,že nezáleží na ročním období,jak tu někdo napsal a blbnul lidem hlavu,ale na teplotě.Roční období má vliv na teplotu venku a né u mne doma.Protože se v zimě v bytě topí,na jaře a na podzim přitápí,tak je celkem jedno,jestli je leden nebo květen.Nepředpokládám,že by měl někdo akvárko jinde než v bytě.Nepočítám chovatele,kteří mají "plný" sklep.
Nebudu se dohadovat,jestli mám v létě nebo v zimě rozdíl teploty v bytě stupeň nebo dva.Ten rozdíl mezi kvašením při poklesu 1-2 stupňů člověk nepozná,takového odborníka neznám.
" Když pojde v lese zvěř pozdě na podzim, na jaře ještě bude v lese, ale když pojde na jaře na podzim z ní bude něco chlupů nějaká ta kost a pár zbytků, když samozřejmě pomineme boj o potravu šelem."
PS Tohle nemá nic společného s kvašením,ale s hnilobnými bakteriemi
Tak jsem tu zas. vzhledem k tomu, předpokládám, že všichni máte burčáky úplně uzavřené, jinak by to nebublalo, tak tlak který na kvas působí je pouze přes vodní hladinu v akva. Rozdíly v tlaku vzduchu jsou oproti tlaku který vzniká v lahvi (musí být větší než výška vodního sloupce a odpor škrtítek a kamínků a dřívek a nebo čehokoli co se požívá na zjemňování bublin)zanedbatelné. Tlak ovlivňuje kvašení, ale rozdíl tlaku za teplého počasí a nebo za studeného počasí(vysoký tlak, nízký tlak) nemůžete bez měření(pouze okem)poznat. Jediný znatelný vliv související s ročním obdobím je teplota. NIKO tohle nepozoruje, protože podle jeho řeči má celoročně hodně stejnou teplotu v bytě. Světlo také neovlivňuje kvašení nijak markantně, jinak by výrobci vín a piv nekvasili ve sklepích v sudech, ale na půdě v demižónech. Tak se lidi uklidněte a nehádejte se tady. Prostě a jednoduše roční období má vliv na kvašení v souvislosti s teplotou a kdo to ovlivnil jakkoli(izolace domu, topení, klimatizace, atd) při změně ovlivnění pozoruje změnu kvašení. V létě se jídlo dává do lednice aby nekvasilo, v zimě může zůstat klidně venku(ne v bytě pro méně chápavé). Když pojde v lese zvěř pozdě na podzim, na jaře ještě bude v lese, ale když pojde na jaře na podzim z ní bude něco chlupů nějaká ta kost a pár zbytků, když samozřejmě pomineme boj o potravu šelem.
Jenže tlak v létě kolísá také,nebo né?Takže vše doma je v podstatě závislé na teplotě,kvalitě cukru a kvasnic.Řeči,že lidé zeteplí byt atd jsou zcestné.Chtěl bych znát takového rodiče,který svému dítěti,protože to tu někdo poradil,zateplí v paneláku nebo r.domě byt či dům,nebo koupí klimatizaci kvůli jeho 100l nádrži
Řešení tlaku,dnes prší a včera svítilo slunce je zbytečné.Takže ryby si na takové změny normálně zvyknou tak jak v přírodě.Dělání z tlaku takovou vědu je jen na blbnutí hlavy začínajícím.
Ve svých akvárkách jsem za celou dobu nevšim,že by ryby nebo rostliny strádali a to nepoužívám "burčák" týden.
NIKO: Hele, za prvé tvé reakce jsou trochu podrážděné, zkus trochu ubrat. Já chápu to co jsi psal " taky je rozdil podle rocni doby (v zime to kvasiva hur)
Od kdy je kvašení závislé na ročním období???"
A to je to co se ti já snažim vysvětlit, je to že doma můžeš udělat teplotně stéjne podmínky, jestli je zima, jaro, léto nebo podzim, ale co neumímš ovlivnit je atmosférický tlak. A ten je bohužel za stejných(subjektivně stejných) podmínek jiný v létě než v zimě.
P.S. Prostě ač uděláš teplotní podmínky stejné ač je jaro, léto, zima tak nedokážeš vytvořit stejný atmosférický tlak. A ten má prostě vliv na aktivitu kvasnic
"létě když je pěkně tak je tlak vyšší"
A když pěkně není,tak je tlak jaký?
Proč bych se měl jít bodnout všeználku,kvůli Tobě?Zklidni hormon!Že jsi "opustil kvasnice" je Tvůj problém.Já je používám už nějaký pátek bez ohledu na velikost nádrže a pohoda
Ptal jsem se kde je používat?Neptal.Ale roční období na mé "burčáky" nijak nepůsobí
hele jdi se bodnout, kvasnice jsem opustil kvuli one promenlive produkci plynu... kvasnice neprodukuji jen co2 a v kvasu nejsou jen kvasinky.... takze zaver do tak malyho objemu s neznamou alkalitou a pH kvasnice nedoporucuji, lepsi je zvolit jiny zdroj pokud mozno cisteho co2
Ono těm kvasnicím to je jedno
oni neví co z nich chceme vyrobit. Jestli chleba, nebo housky, ale opravdu má atmosférický tlak vliv. Ale jak je zde již psáno, je to do jiného vlákna. Všem přeji slunce v duši
Tlak vzduchu rozhodně ovlivňuje kvašení... a to nejen u chleba
Když vařím knedlíky a blíží se bouřka, tak to poznám dřív než začne hřmít podle toho, že prostě nekynou
Kvasnice a jejich aktivitu totiž ovlivňuje néjen teplota, ale i tlak vzduchu. A ten je v zimě a v létě jiný za stejného počasí. Respektíve v létě když je pěkně tak je tlak vyšší než za pěkného počasí v zimě, to je tlak nižšší. Poptejte se nejbližšího pekaře
a ten vám to potvrdí
No jo,jseš chytrý,tak jsi to vysvětlil
Roční období neovlivňuje proces kvašení,nevím,kde jsi k tomu přišel,asi Tě to ve škole neučili,nebo jsi zrovna chyběl.Řekl bych,že určitě chyběl!!!
Uznej že jsi nepochopil, a netlač pořád na pilu. Prostě roční období ovlivňuje proces kvašení a člověk tvor vynalézavý se to snaží změnit. Isolací bytu, klimatizací atd.
Libore!Já se divit nebudu,ale jestli je zima nebo léto,tak je mi to celkem jedno
Nevím,z čeho jsi ji dělal,mi tak do pěti hodin vždy začne bublat.Poměr všeho co tam dávám jsem Ti říkal.
Už ne. Loni jsem si kvůli rybičkám koupil klimu, tak mám teď v létě jen 25°C. Ale budeš se divit, i při 25°C to kvasí mnohem lépe než při 22°C, které mám v zimě i teď. Už ať je teplo.
Mimochodem, právě ráno jsem založil novou kvasnou láhev a ne a ne začít kvasit, i když jsem dal vlažnou vodu. Tak ji hřeji u větráčku z PC
Moucha napsal: o faktorech ovlivnujicich kvasny proces je tu zvlastni vlakno
taky je rozdil podle rocni doby (v zime to kvasiva hur)
Tak proč sem píšeš takovou blbost?
o faktorech ovlivnujicich kvasny proces je tu zvlastni vlakno,
no ja mam tedka v kanclu 25°C, ale doma mivame i ke 40°C - blby podkrovi....
a znami maj v baraku furt 15°C - metrovy kamenny zdi
ale kvasny proces je ovlivnovan jak fyzikalnimy (hlavne teplota), tak chemickymi (hlavne obsah zivin-cukr, fosfor, dusik apod.) a biologickymi (kvalita kvasnic, druh kultury, patogeny apod.) faktory....
ale vzhledem ze ten clovicek se pita cim a jak bublat do 10L akva, tak jsem si dovolil o silne zjednoduseni.....
Také máš v bytě 28 stupňů?LITUJI TĚ
Aháááá
To je zas rada! To mají přez léto všichni v bytě 28 stupňů
To je lituji.Já mám v bytě 24 i v zimě a kvasí to stejně.Proč v bytě mít 28 stupňů a potit se jak dveře od prádelny
Takže to záleží na teplotě a né na ročním období!!!
Teplota, ne roční období, ale Moucha i Benjojs mají pravdu, že v zimě to kvasívá hůř
A Benjojs dobře vysvětlil proč
Takže teplota,ne roční období?
Od té doby kdy teplota ovlivňuje rychlost chemické reakce, a nevěřím že v zimě topíš v bytě na 28 a víc. Nebo snad ano?
" taky je rozdil podle rocni doby (v zime to kvasiva hur)"
Od kdy je kvašení závislé na ročním období???
pres pocitadlo bublin... ja ho mam z 0,25L PET a pokud je je treba priskrcovat, tak bezpecnostni ventil je nutnosti..... (mastna skvrna to asi nebyla, spis skvrna plavajici na hladine... mohl to bejt kvas)
u tech 10L bych opravdu spis volil nejakou jinou metodu nez kvasnice a kdyz uz tak s nejakym zasobnikem a reguleci tlaku, je to hodne malej objem a dosahnout stabilniho obsahu co2 nebude zadna hracka....
To je dost možné. Z kvasnic mi to pouštělo do akva nějaký mastný flek. Paví voči to sice žraly, ale nelíbilo se mi to. Kvasnice je dobré honit přes filtrační nádobu.
kvasny proces je trosku nevyzpytatelny a produkce co2 je nerovnomerna.....
proste kazdymu to kvasi jinak a taky je rozdil podle rocni doby (v zime to kvasiva hur)
mozna by se ti hodily TIBI krystaly, a nebo to vzit pres chemickou reakci.... jedla soda + kys citronova.... bylo tu nekde video jak se to sestavi a funguje (+-staly tlak - autoregulece, produkce co2 mene zavisla na vnejsich vlivech), je to dvouflaskovej system v jedny je roztok kyseliny a v druhy flasi rozpustena soda... a pomoci spojenejch nadob a tlaku se prekapava kyselina do sody a diky chem. rekaci se produkuje CO2 (kterej je podle me cistsi nez plyny z kvasnic)
tady je to video
www.youtube.com/… Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 54
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 51440x