CO2 z kvasnic
Ahojte, potřeboval bych poradit kolik mám dát Droždí (nebo kvasnic) a cukru do 2L pet lahve - akva mam cca 100 l.
- a ještě mi známý radil, že když už to jednou zapojím tak to nesmím oddělat, že by potom rostlinky mohli trpět. Co je na tom pravdy ?
Starší reakce
Když to vezmu v kontextu s tím, co mu psal romant a předchozí komunikací, tak jsem z toho vydedukovala, že alkalické pH se podle něj rovná alkalita (KH, uhličitanová tvrdost). Pokud ne, tak se dukovi omlouvám.
jde o to, co ale přesně duko píše, z toho jeho příspěvku to moc pochopit nelze. Je tu totiž reálná možnost, že nepíše o alkalitě ale o alkalickém pH což je pH>7
Ale pH je něco jiného než alkalita neboli uhličitanová tvrdost (KH). Zdá se, že sis o akvarijní chemii pořád nic nepřečetl...
no mne to PH ukázalo že ji mám alkalickou
spis nez lahev povoli vicko a to je pak jak rychli spunty... vymalovanej strop....
Bouřlivé kvašení znám jen z demižónku s čůčem a pojistná láhev je dobré řešení
.
Prima, ono je lepší tu pojistku mít
tak zřídil jsem si pojistnou láhev se čtvrtinou vody je to 1,5litrovka napojená na kvásek a z tý s tou vodou pak jde tlak o akva
no to doufám že ne
Jde o to, aby ti kvásek nevypěnil až do akvárka.
bouchnout to asi nebouchne
pet flaška vydrží hodně
a tohle nevěřím že by mohlo udělat takovou paseku.. jooo něco jinýho je suchej led s vodou to znám z práce suchej led voda zašroubovat a prááásk
ale zpět k akvárku..
o ryby se nebojím bublám nepřetržitě nějký 4 nebo 5 dní
ve dne v noci
Tak hlavně ať Ti to nebouchne a neodrovnáš si ryby...
0 13.02.2013 21:12 jir007 [25] - Živorodky konečně jsem na ty kvasnice asi kápnul
cukr 225g,kvasnice 1,5ml,150g rýže,1litr vody do 1,5l flašky...
šup to na topení na tři hodinky...
ty bláho už z toho bublám tři hodinky a ta flaška má tlak jako kráva
Kh je tvrdost ? ten test sem jeste nezehnal to budu muset do jineho mesta lebo v nasem nemaju nic ! :(
Schválně... já založil saké skoro ve stejnou dobu jako ty, ale jen do půllitrovky. Tak jsem zvědav, komu to dřív pojede
Ono je dobré uvažovat logicky a né vymýšlet blbosti
Taky si myslím. Dal jsem nějaký startovací výživný substrát a tam tuším živin dost.
0 12.02.2013 16:41 KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostliny Ale co mě zaráží, že ve schématu maj u hadičky v nádobě B nějaké přerušení a v reálu na videu jsem to neviděl.
Chystám na toto ešop (www.aquario.cz), ale spustím ho, až budu mít naskladněno a otestováno.
Zatím náhled, je tam i to schéma.
www.eshop-rychle.cz/… Já to udělal s každým jak jsem popsal a žádný problém
Tam,kde většina akv.rostlin v přírodě roste,slunce svítí 12 hodin,proč ne u mne světlo v akvárku a od založení?
Jasně, já to třeba dělám takhle
asi do noveho vlakna v sekci forum/co2/výroba
vyroba vicek je jednoducha, vrtak do dreva, a trocha silikonu, kdyz se silikon da dovnitr vicka, tak je tlakem vytlacovan a tim se to samo dotesnuje
misto profi jehlaku by stacil tenhle
akvarista.cz/… Jo, je to chytře vymyšlený. Jinak tyhle sady mám objednaný, dělají se ve dvou verzích. Mělo by to přijít každou chvíli. Tak se pak podělím o zkušenosti. Akorát nevím v kterém vlákně, když o kvasnice nejde
Takže opravdu tam frčí autoregulace. To je fikané. Pokud bych nefrčel už bombě tak bych to zkusil třeba. Vypadá to zajímavě a sody mám doma desítky kilo.
Aha, tak teď už je to jasný
zde je pokračování
www.youtube.com/…
docela chytre vymysleno, flaska s kyselinou se natlakuje a pak se poklesu tlaku ve flasce se sodou, dojde k vytlaceni trochy kyseliny do flasky se sedou a tim dojde k chemicke reakci za vzniku plynneho co2
a kdyz je ve flasce se sodou vetsi tlak nez ve flsce s kyselinou, dojde k probublani plynu do flasky s kyselinou...
pro jistotu bych pridal k dlasce s kyselinou bepecnostni ventil....
soda a kys citronova/octova se pouziva kvuli nizke cenne a snadne dostupnosti
No právě... Dovedu si to představit fakt leda jako klasickou kapačku.
Na tom videu je vidět jak zmáčnul tu petku s kyselinou a tím ji cvrknul do sody, ale jak mu to funguje kontinuálně z toho moc nechápu. Jako že by si to samo regulovalo tam a zpátky se mi nechce věřit.
Ježiš ne, neboj, nejsem blázen
Akvárium.cz: "Na CO nepoužívám kvasnice, ale roztok jedlé sody a roztok kyseliny citrónové, mám dve 0,5 l PET láhve propojené mezi sebou a nechávám kapat kyselinu do sody, ne téct, vzpěnilo by se to a mohlo by se to nasát do akvária, na noc jen zaškrtím ventil mezi petkami a tím reguluji výrobu CO, dá se to prostě zastavit."
Tak z toho jsem jelen - v jedné lahvi roztok sody a v druhé roztok kyseliny... a jak to tedy spolu reaguje? To mi z toho vídea není jasné. Tu aparaturu poznávám, snad už brzy budu tahle víčka zkoušet s klasickými kvasnicemi
- trápí mě netěsnost mojí aparatury
Snad tě nenapadlo tu limonádu vylít do akva?
To je myšlenka namíchat to místo kvasnic. No fungovat by to mohlo. Jen záleží co tam bude po delší době vznikat. Celou reakci jsem moc nepochopil. To bych se musel zeptat mojí co na to říká.
No moment, já to pochopila tak, že do směsi kys. citronová + voda + soda se kvasinky nedávají
Nebo ano?
Edit: Aha, má to fungovat na principu pomalého přikapávání kyseliny do roztoku sody - tzn. lze to okamžitě zastavit. Takže žádné kvasinky v tomto případě.
kys. citronovou na snížení pH budiž, ale sodu bych nedával, kvasinky mají totiž rády na startu kyselé prostředí, vhodné je dodat živnou sůl, která dodá N a P a je lepší použít kvalitní vinnařské kvasinky, které odolávají vyšším % alkoholu, než droždí, které končí u max 12%
Šmoulí limonádu do akva, no nazdar hodiny
Otázka je, jak dlouho to může vydržet bublat
(Proč jsme taky neměli takovou názornou a zábavnou chemii?)
kH (UT) test od Dajany mi ukazoval blbě, musel jsem koupit od Rataje Karbon. Je taky levnej a funguje
Kup si pH test a nejlépe i KH test. Obojí mohu doporučit od Dajany, na orientaci stačí v pohodě a nejsou tak drahé jako např. od Sery. A kde je koupíš je snad jasné - v akvaristice. Až budeš mít změřeno, budeme chytřejší.
Jo, o kys. citronové a sodě jsem taky slyšela, ale praxi s tím nemám
Kamarád to teď chce zkoušet, tak sem třeba potom přispěje s poznatky.
Počítej s tím, že bude chvíli trvat, než se to rozbublá, ale můžeš tomu ze začátku pomoct tím, že zaprvé do lahve naliješ mírně (!) teplou vodu (zase aby sis ty kvasinky nezabil) a aparaturu buď postavit na topení nebo ponořit do kyblíku s teplou vodou. Jak říkám, mně tenhle poměr bublá 2 týdny. A až budeš míchat znovu, rýži nemusíš vyhazovat, tu je prý možno otočit i 3x (já s ní teď kvasím podruhé a pohoda). Jen jsem ji raději propláchla, protože když jsem vylila starou směs a na rýži nalila a nasypala novou, bublalo to na můj vkus až moc - zřejmě nějaké kvasinky zůstaly v rýži. A já musím s KH 4 bublat obezřetně...
Dobre idem od zacatku...kde sezenu v meate ph test kolik aai vode ?
namierim to a poslu :P
jinak ja jsem koukal,že někdo kvasí taky 1x200g kyseliny citronové(nebo 200ml octa),1x200g jedlé sody,údajně je to stabilnější,ale používaj na to dvě petky a přesně ještě nevim jak to míchaj
hurá jdeme bublat
Jak píše Moucha, s KH 20 si můžeš bublat téměř do aleluja
MichoCZ: Já bublám saké do akva i v noci a nemám problém, stačí to trošku vyladit a nebublat nadoraz. Kdybych nemohla bublat přes noc, nemohla bych bublat vůbec, protože nejsem každý večer u akva, abych vytahovala hadičku
tak to jsi azuru... s takovou uhlicitanovou tvrdosti
V noci se nepřidává CO2. Rostliny ho nespotřebovávají. Ale jinak to je dost tvrdá voda a ta snese CO2 docela dost.
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 54
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 51433x