CO2 z kvasnic
davam 1 litr vody, 200g cukru a rovnou lzicku susenych kvasnic... nejdriv ve vlazne vode rozpustim cukr... potom pridam kvasnice a protrepu, protrepani opakuji, dokud nezmizi viditelne pevne castecky (nerozpustene kvasnice) z roztoku. Pak uz jen nasadim vicko s hadickou co vede do akvarka... bubla to celkem dlouho... ja tedy nepouzivam nejaky drivka nebo filtry, ale hadicka je privedena do zasobniku (uriznute dno 0,5l PET lahve) a bubla to pres mesic... posledni roztok jsem michal 19.11.2008 a porad drzi dostatecny tlak do zasobniku....
0 15.01.2009 17:38 guzii – Re: Lukša
Jj, přesně tak
Jak teplá je ta flaška? Kvašení se většinou podpoří zvýšením teploty, ale né zase moc, aby jsi kvanice nezačala vařit. Tuším je pro ně ideální teplota 30-35°
Občas se mi teď stane to samé. Když zmáčknu flašku, pár bublinek vyjde a pak stejně nic. Příčinu u sebe znám. Akva je v místnosti, ve které je při těchto mrazech větší zima, než ve zbytku baráku. Proto to bublá minimálně a do akva to ani nedocestuje. Chce to opravdu aspoň pokojovou teplotu - 22stupňů.
Susene kvasnice jsou v 10g pytlickach, vezmu tretinu.
0 15.01.2009 13:33 ؤشححعؤؤهىخ – Re: Ivca
3g sušených kvasníc a 200g cukru pri teplote 22s je to tak akurat .. Podla toho aké staré sú tie kvasinky.
bral som ten navod odtial - niekto robil porovnanie jednotlivych pomerov a doby bublania.
skor mam doma chladnejsie ako teplo.
teraz som skusal s klasickym drozdim, tiez to nebolo o nic ine.
reakcia na zaciatku prilis rychla nie je. tak sam neviem, kde je problem.
Jakych kvasnic? Susenych?
To bych rekl ze je moc, dal bych 3g. Ale zalezi na tve lzicce.
Mozna mas doma moc velke teplo?
nenapsala jsem že jsou neviditelný - jenom že to tak není vidět. Když se láhev zmáčkne tak je to gejzír. Pokud to jde normálně a kamínek má drobný - tak už to není tak postřehnutelné
Když to zmáčkneš, bublá to. Když to pustíš, natáhne to zpět vodu do hadičky
Schválně se podívej, jestli v hadičce není voda a pokud ano, jestli pochoduje směrem k nádrži.
To bude asi nesmysl
Když to nebublá, tak tam bublinky nejdou, přeci neexistujou bublinky, který by byly tak malý, že by byly neviditelný
Je tam malý tlak nebo to někde uniká
0 15.01.2009 10:44 Ivca – Re: René
láhev mám postavenou na akvarijním krytu, a bublinky nevidim vůbec žádný....
Já to dělám tak, že nejdřív do petky nadrobím kvasnice,zaleju trochou vlažné vody a třepu s tím dokud se kvasnice nerozpustí.Pak do toho nasypu ten cukr a doleju vlažnou vodou.Potom zase protřepu aby se rozpustil ten cukr a je to
Kolik sušených to fakt nevím
Když jsem si CO2 míchala z kvasnic, tak sušené se mi nějak neosvědčily
- asi jsem měla nějaký podivný, prostě mi to bublalo strašně málo a moc dlouho to nevydrželo. Používala jsem normální kvasnice, tak 1/3 kostky a hrníček cukru do 1,5 l petky, to vydrželo tak cca 14 dní až 3 týdny
Ale první den po namíchání doporučuju nepouštět do akva ale raději mimo, protože to je efekt "velkého pšouku"
A samozřejmě všechno důkladně promíchat, protřepat, aby se vše hezky rozpustilo
A proc bublas? Jinak hrnek cukru, sus. kvasnic na spicku noze do 2,5l flasky vlazny vody, maplnene z dvoutretin. Bubla to docela dlouho...
0 15.01.2009 10:18 Ivca – Re: Elffka
aha. já jsem použila sušené kvasnice. Kolik tam mám dát teda těch sušených?
A má se to nějak protřepat, nebo zamíchat?
Já dávám asi šestinu kostky kvasnic a 8 lžic cukru do 2l flašky.Bublat mě to začne za několik hodin a vydrží to cca 3 týdny
0 15.01.2009 10:04 Ivca – co2 z kvasnic
Dobrý den. Koupila jsem si Biokvas od rataje, a ten ani po 2 dnech nezačal bublat. Tak jsem do té lahve dala kvasnice a cukr, podle návodu tady na internetu. Bublalo mi to asi 2 hodiny, pak konec. Když lahev zmáčknu, tak bublá... Nevíte někdo, kde může být chyba?
Starší reakce
obecně by se dalo říct, že počet bublinek za jednu minutu se rovná objemu akvária děleného 10. Příklad tvoje přibližně 100litrové akva 100/10=10--- 10bublinek za minutu
, ale ber to orientačně, musíš protě ze začátku měřit a měřit než to vychytáš
Edit: To co sem napsal platí pouze za předpokladu že tvoje 96 bude mnohem zarostlejší než tvoje prezentované akva zde na stránkách
Nepovim Ti jak silne by si mel bubulat... kdybych vyrabel CO2 z kvasnic dal bych hrnek cukru, na spetku noze susenych kvasnic do 2,5l flasky a jeste CO2 prohnal pres druhou flasku s cistou vodou a to bych bublal do 300l. Kdybych s tim zacinal, zacinal bych velmi opatrne.
to prave nevim dnes jsem kolem 13 hodiny začal pouštet a počet bublinek 1 za 3až 4 sekundy akve je 96 litru
Muj nazor je: jestli co2 musis na noc vyndavat tak ho do akvarka poustis moc.
Co delat s kvasničakem přes noc? Mám ho pustit ven?
Starší reakce
S tím navyšováním kvasnic bych tolik nespěchal...
Raději počkejte, co to ve vašich podmínkách přinese. Na změny je času dost.
Díky za radu, každopádně to tedy nechám a ráno uvidím. A pro pozdější aplikaci tedy mužu zvýšit suroviny ze 2 ml kvasnic na 3-4 ml a s tím cukrem také jednou tolik lžicí. Z aplikací butčáku jsem v uplých začátcích. Rád se nechám poučit.
Nemělo by.
Pokud produkce CO2 nabíhá takto pomalu, nehrozí, že dojde k tzv. "velkému pšouku", který by mohl náhle a výrazně změnit parametry vody, (zejm. pH a koncentraci CO2).
Při pozvolné produkci CO2 podle mne také nehrozí žádné riziko - podobně namíchaným "burčákem", jako jste si udělal vy, sytím akviško o zhruba polovičním objemu. A jde to.
A nevadí když se to rozbublá až přes noc ?
Zajímavý námět!
Určitě příležitostně odzkouším. Jenom musím někde najít prodejnu vinařských potřeb... Nebo máte tip, kde hledat?
...snesou víc cukru, mají rovnoměrný cyklus a dá se s nimi manipulovat. Večer pustím do rána vzduchování. CO2 mírně dobublá, nic neoddělávám a ráno dám opět na chvíli ke světlu nastartovat a cyklus je pořád konstantní...
Můžete jít více do hloubky - co myslíte tím rovnoměrným cyklem, možností manipulace, dobubláním CO2 a hlavně - co máte na mysli tím "každodenním(?) ranním nastartováním světlem"? Jak ovlivňuje světlo proces kvašení?
Díky!
Vydržte do rána. V závislosti na teplotě a množství kvasnic nějakou dobu trvá, než se proces kvašení rozběhne natolik, aby natlakoval celý systém.
Pokud by CO2 ráno ještě nebublalo, zkuste PET láhev zmáčknout. Z difuzéru (kamínku, dřívka) by měly jít bublinky. Pokud nepůjdou, je možné, že soustava netěsní. Pokud půjdou, ještě vydržte.
Jinak 8 lžic krystalového cukru se mi zdá docela málo; já na 2ml sušených kvasnic dávám do 2,5 l PETláhve cca 3-4 dl cukru a bublám tímto roztokem (podle teploty) 10-14 dní.
nooo nejspis ti to nekde podfukuje
Začal jsem dávkovat , nedávkovat burčák do 200 litrovky " 1 petka o obsahu 2 litry naplněná dopoloviny vodou, druhá 2 litrová petka a v ní litr a půl vlažné vody, 8 lžicí krystalu a 2 ml sušených kvasnic ( saček má 7 g, asi 10 ml kvasnic ). Instalace od 10.00 dopoledne ráno a 15.20 a ještě nebublám. Poradí mi někdo co jsem mohl opomenou nebo sprznit ? Díky
0 27.07.2008 23:56 Jungalo – CO2.Co tu ještě nezaznělo..
Jsem tady nový,ale dovolte mi postřeh,který tady o CO2 nezazněl,a to jsem pročetl celou disk.problematiku.
Mám 150L akva.Používám jako většina biokvas.Ale s tím rozdílem,že nepoužívám potravin.kvasnice,ale vinné.V potřebách pro vinaře za 19 Kč sušené na 100L.A k tomu taktéž za 19 Kč výživa pro kvasnice na 100L.Mám 1L láhev do které dám asi 5cm cukru.1/4 káv.lžičky výživy a malinko suš.kvysnic.Používám tzv.šampaňské.Vidím usměvy na Vašich tvářích.Pozor nemíchám,netřepu s tím!!!Zaliji opatrně vodou a dám k akva.světlu startovat.
Výhoda tohoto je ,že snesou víc cukru,a mají rovnoměrný cyklus a dá se s nimi manipulovat.Večer pustím do rána vzduchování.CO mírně dobublá,nic neoddělávám a ráno dám opět na chvíli ke světlu nastartovat a cyklus je pořád konstantní.Je krásně vidět,jak ubývá na dně cukr.To celé je tak na 10 dní.Na pet láhev používám vršek od láhve s Jarem.Je tam krásný nátrubek na který se dá po malém seříznutí,silik.hadička po mírném nahřátí nasadit a nemusí se nic lepit.Je to přivařené.A místo láhve na probublávání a čištění CO,používám plast.benzínoví filtr do auta.Nejmenší velikost.Chce to zase hadičku krapet nahřát.Celé je to pohodlné,malá pet.1L,a čisto.Ryby se nedusí a rostliny OK. Ale také se musí hnojit.CO není spasitel.
A možná se mi budete smát,ale skuste to ochutnat před zlomem!!!
Zapoměl jsem po přečtení tohoto románu malou doušku.Ráno vypnu vzduchování.Z rostlin se táhnou proužky bublinek.Promiňte,už nebudu obtěžovat.
Starší reakce
Side, ze začátku sem se bála
Prvních pár dní to nechávam třeba malilinko povolený do akva bez rybek
ale ráno to tam nebublá takže myslim, že přes noc, jak mam otevřený okno a je v pokoji chladno, tak ta reakce asi neni silná.....
To není nejlepší nápad!
Taky používam škrtítko - reguluju tim množství CO2, první dny to škrtim víc a na noc to dokonce zavíram úplně.... zatim nebouchla
Hezke, umis dobre pouzivat informace
. Z praxe - zalezi na mnozstvi kvasinek nejen doba rozjezdu (tedy rozjezd nastane vzdy hned, ale trva, nez se zacne tvorit dost co2 na to, aby zacal bublat do akva), ale i doba jizdy celkove, asi se jim se vzrustajicim podilem alkoholu hure mnozi, nebo .. nevim.
Podle wikipedie je na ideální výrobu ethanolu(kvašení) potřeba 20%ní rostok cukru. Vznikne tak 12%ní roztok ethanolu, který je pro kvasinky téměř smrtelný, nejvíce vydrží 15%. Takže na dosažení 20%ního roztoku cukru je nutné dát 250g cukru na 1l vody. Na tom kolik se na začátku dá kvasinek závisí pouze doba "rozběhnutí" kvašení, čím méně se dá, tím bude rozjezd pomalejší, todle je už pouze moje domněnka.
taky preferuju přebublání přes PETku, kolikrát se mě stalo že se mi povedlo třeba kvasnice převrhnout, přebublávací lahev mě zachránila od kvasnic v akvárku
Neporadil ti slozeni uz nahodou v tomhle tamatu Sid?
rybicky.net/forum/7141…
Jinak "recept" jsem tu uz videl aspon 50x, staci projit sekci co2.
Co ziskas skrcenim? Kvasnice stejne pracuji, rict si nedaji, a tak jen tlakujes lahev, pokud nemas netesnosti, vse co vybubla jde stejne do akva.
Já sice burčák nepoužívám,ale je lepší to nechat probublat přes vodu.
malý dotaz je lepší to z lahve kde je kvas vést do malé pet lahve s vodou a pak teprve do akvárka? nebo je lepší přímo do akvárka přes škrtítko...
ahoj, já sice nepočítám bubliny, ale v tvým receptu se mi zdá že dáváš docela hodně kvasnic, našla jsem na netu že se má dávat 1/8 nebo 1/6 kostky.
já dávám půl kávové lžičky těch práškových kvasnic a hrnek cukru, všechno pořádně rozmíchám ve vlažné vodě.
ani nevím jak dlouho to vydrží bublat, vždycky je vyměňuju dřív, ale 2 týdny je určitě mám(minimálně).
nebojíš se že ti ta PETka může buchnout, když bude moc přiškrcená? jednou nám tohle udělal mošt-jo bylo vymalováno, k tomu ještě velice voňavě ano
0 16.05.2008 12:59 pcword – Co2 bublání
Mám doatz pořád nemohu najít tu správné množství kvasnic a cukru...vždy mě to vydrží bublat tak 3dny mám 2L pet lahev na konci jemný kamínek ponořenej u dna a na hadičce škrtítko......dávám tak 0.5 kostky kvasnice a 20dkg cukru a vodu tak kde na pet lahvy začíná zakulacení tedy tak 10cm od víčka
poradte začátečníkovy....jak mají bít velké bubliny..příápadně dají se nějak počítat.....případně jak to má přesně bublat...
Starší reakce
přesnou hodnotu ti nikdo neřekne, protože každé kvasnice kvasej jinak
ale čím víc kvasnic, tím bouřlivěji produkují co2. čím víc cukru, tím déle to vydrží.. (teda doufám
)
Přidat reakci
1 ...... ...... [53] 54
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 51440x