CO2 z kvasnic
Není kamínek už příliš "zarostlý"?
jen te doplnim... jiny teploty (takze kdyz je chladneji tak se musi pridat kvasnice, pripadne se to pomaleji rozbiha)
4 05.11.2010 09:36 JuraS – Re: hergis
v uvedených odkazech najdeš vyčerpávající odpověď...jednou větou..neexistuje jednotný univerzální postup...odchylka v cukru, jiná voda, jiné kvasnice a celá chemická reakce probíhá jinak...
0 05.11.2010 08:45 hergis – co2
Hezký den,mám dotaz,jak prodloužít kvašeni????přidaním cukru????davám na 1.5l vody 250g cukru a 3g sušených kvasnic a bublam přesně od neděle 12 dní do pátku,potřeboval bych to jelikož jsem pracující člověk prodloužit o dva dny-)))čeho tedy přidat?????
Starší reakce
tibi je pro minicka podstatne bezpecnejsi nez burcak... ale pokud zatim mohu porovnat "spickovy vykon" za kratky cas, tak burcak vede... (nemluve o dostupnosti kvasnic proti TIBI)
kazda metoda ma svy....
trocha OT pro Milana:
a tva jednoznacna az fanaticka podpora Tibi, muze bejt mnoha lidem az podezrela....
udelej "vedecka" mereni (jaky objem krystalu vyprodukuje 5;10;15;20;30;40 bublinek za min pri cca 20°C a kolik cukru je potreba), sepis o tom clanek, udelaj zakladni recepty pro ruzne slozeni vody (mekka/tvrda, hodne/malo No3, hodne/malo P) vcetne urcitych FAQ , ci co udelat když: jsou ve spatny kondici, chci je rychle namnozit, chci zvysit produkci CO2, jake rozinky, co vadi a co nevadi (vadi bio rozinky konzervovane pomoci oleje?) a samozrejme i ruzne nedostatky a uskali TIBI na ktere si musime dat bacha
a pak huz jen muzes odkazovat na clanek, kde to vsecko bude a my budeme mit vsecky informace pokupe
pripadne reakce o TOBI, by jsme asi meli presmerovat do vlakna o TIBI, aby jsme to tu nezahltily
...Jisty si nemuzu byt nikdy...
Tak si zkuste něco o vztahu "pekařských kvasnic", (o kterých se tu vede řeč), a pH zjistit.
Uisťujem ťa, že TIBI je aj na veľké akváriá len treba na ňom trochu popracovať.
Ale nič v zlom
Jisty si nemuzu byt nikdy
,ale myslim,ze kyselost a alkohol jsou nepratele kvasinek(mozna je to cele imperialisticka propaganda,kdo vi
)tady to vsichni pouzivaji a moje naplne maji vicemene stalou produkci a vydrz,ale daleko lepsi jsou kvasinky pro vyrobu sampanskeho(snaseji daleko lepe kyselost a alkohol)
(pro upresneni jedna se o zazivaci sodu-baking soda).
Já už jsem na to přišla dávno, ale nemůžu si to bohužel dovolit.
Jinak jsem myslela, že na prodloužení kvašení mi pomůže živná sůl vínka..... nebo je to totéž co soda?
presne tak kazdy zpusob ma svoje limity,
bombaCO2 je univerzalni od minicek az po opravdu velke nadrze
sifonove bombicky - maji malej objem a spis bych je videl vhodne pro naposteni ruznych zvonu nez pro kontinulani bublani
Tibi je zas pro minicka, ale nejsou moc rozsireny a je to takova novinka
a burcak je tak mezi.... ma svoje vyhody i nevyhody, ma ruzna uskali a kdyz experimentujes muze dojit k ruznym neprijemnym nehodam
to sid, me staci tak malo, protoze mam nizky KH a mam to kombinovany se zvony, takze co se nerozpusti hned, zachyti se ve zvonu.... ale pripravuju vetsi akva tak budu co2 prohanet pres cerpaci hlavu a nasledne pres drcenou sepiovku (kvuli zvyseni KH), no to bude zase pH metr a souprava na mereni KH v permanenci
nejlíp by se vyjádřil nějaký vinař nebo výrobce ovocných destilátů..pro ty jsou tyhle soli vyráběny...
jjaanca - akva máš hezké a velké..pro tebe je cesta bomba a ne furt otáčet petky s burčákem..časem na to příjdeš...
...soda prodluzuje zivotnost naplne, snizuje kyselost - niceni kvasinek...
Jste si jistý tím, co jste napsal?
Jedla soda prodluzuje zivotnost naplne,snizuje kyselost-niceni kvasinek.Pokud chces zesilit bublani,pridej vice drozdi,bude silnejsi reakce(ale kratsi zivotnost)!!!
kdyz nenapise objem a potrebu bublin.... a ptal se na muj pomer michani.... uz jsem premysle ze ho poslu uz nekam.... vzdyt je to porad dokola... misto aby hledali tak zakladaj novy temata a blbe se ptaj aniz uvedou relevantni udaje nebo aniz b maj prezentaci kde se ta udaje daj dohledat
Ja pouzivam v 38 litech burcak namichany v 1 litr. petce(cukr 250 gr.,trochu mene jak 1/4 cajove lzicky susenych kvasnic,1/2 lzicky jedle sody,vlaznou vodou naplnim petku tak 3 cm pod okraj hrdla vlaznou vodou a vse radne protrepu)hadicka z burcaku vede nejprve do druhe petky z vodou(zamezi pripadnemu uniku burcaku do nadrze a trochu procisti co2)a pak do nadrze,pres jehlovy ventil ktery je otevreny na full,kde mam vyvod do sani filtru,nic neskrtim a bublam skoro 50 bublin/min.a Ph-6.5 a Kh-3(je treba vse merit).Vse je v pohode,napln vydrzi neco pres 14 dni,nic neboucha ani se nic neotravilo!Ve vetsi nadrzi pouzivam co2 lahev,burcak mi tam uz nestacil.
Jak jinak? Potřebovala bych zesílit bublání. Zatím dávám 400g cukru, kávovou lžičku suš. drožní do 2 litrovky. V létě když bylo teplo tak to docela šlo, ale teď co se ochladilo (22°C) to bublá málo.
...mam jen miniakvaria takze bublam nejakych 4-6 bublinek za minutu... 300g cukru... 0,8 ml susenych kvasnic... 1,5L vody... kvasiva mi to cca 3-4 tydny...
Ano, do miniakva to takto bublat 4-6 týdnů asi vydrží.
Já sice do 16 L nádržky bublám několikanásobně víc bublin/min, ale když vám to stačí...
Ovšem co když potřebuji těch bublin +-60/min?
Tam už musí (samozřejmě s ohledem na velikost nádrže, alkalitu, způsob rozpouštění ap.) ta receptura vypadat docela jinak.
Jen pro doplnění - záleží taky na způsobu difuze do vody. Pokud použiješ vzduchovací kamínek nemá už burčák ke konci dost síly protlačit. V okamžiku kdy přiblížíš kamínek k hladině začne bublat, pokud ho sundáš bublá to o něco dýl. Zkusím ten recept od Mouchy, protože doteď jsem míchal 150g cukru, 1l vody a 10g droždí v kostce a bublalo to přez kamínek cca. týden.
predesilam
1) mam zasobnik na CO2, ktery udrzuje staly tlak a funguje jako bezpecnostni ventil
2) mam jen miniakvaria takze bublam nejakych 4-6mublinek za minutu
3) pouzivam 2L PET od cocacoly
muj recept je:
300g cukru (Aro)
0,8 ml susenych kvasnic DR. Oetker
cca 1,5L vody (prazska)
dam cukr, naleju vodu az k hornimu okraji etikety, prisypu kvasnice, dam obyc vicko a poradne protrepu az ce cukr rozpusti, pak zmacknu flasku abych vyhnal co nejvic vzduchu a pripojim do soustavy (diky zletnym ventilum se flaska nafoukne az v dusledku prace kvasaku)
kvasiva mi to cca 3-4tydny
posledni dobou experimentuji i s zivnou soli pro kvasnice (Vinka)... vychazi mi asi 1/4 balicku tydne a vysledny kvas je lehce nakysly
vsecky pokusy jsou zaznamenany v deniku nadrze antistres
Edit: zakladni recept je 1,5L vody+300g cukru + 1 az 3ml susenych kvasnic, pripadne kousek chlazenych kvasnic (cca 1/8? kostky)
0 06.10.2010 14:17 hergis Takže je to v podstatě jedno kaká petka? Můžu vás poprosit o návod na CO2?
Starší reakce
Já bych nasadil na hlavu i filtrační nádobu včetně filtrační hmoty a hadičku zastrčil do nasávání vody do filtru. Pro rozpuštění CO2 ve vodě je důležitý i čas po který je plyn v kontaktu s vodou a v nádobě filtru u "molitanu" na to bude mít času dost
0 28.09.2010 11:26 kmara – Re: Sid
A je nějakej rozdíl pokud to mám zapojený tam kde to mám, nebo to zapojím tak, kam říkáte vy ?
0 27.09.2010 18:19 kmara – Re: Sid
Tak to netuším, ale co - funguje to
O.K.
Já mám jeden AQUA-EL před sebou a v tom nátrubku otvor je.
0 27.09.2010 18:16 kmara – Re: Sid
Tak to je asi divné, ale opravdu tam žádná díra není. Je to jen výstupek. A když jsem ještě nepoužíval CO2, tak jsem měl hadičku na vzduch napojenou právě tam, kde ted mám CO2.
...Tam ale žádný otvor není...
Opravdu?
A nemáte jej jen ucpaný?!
0 27.09.2010 18:04 kmara – Re: Sid
Aha vy asi myslíte ten malý výstpek u prostřed že? Tam ale žádný otvor není, já měl za to že příívod vzduchu je tam, kam jsem to napojil.
Přívod vzduchu je tam, co píšu - na "hlavě" filtru. Nebo ne?
0 27.09.2010 17:52 kmara – Re: Sid
Psal jste na přívod vzduchu, ale hlavní je že je funguje
...Tak už to "bublinkuje"...
Jejda! Tak to jsme si nerozuměli!
Já myslel, že tu hadičku s CO2 nasadíte na tu trubičku na "hlavě" filtru, ne na nástavec nátrubku.
Ale hlavně, že to funguje.
Však říkám: dobrý
zakladni recept je 300gr cukru (asi hrnek) 1-3ml susenych kvasnic (ta 1/6 kostky bude asi ok) a dolit do objemu 1,5litru (2L PETka) recept si musis upravit sam podle tvejch podminek (teplota, slozeni vody, otresy atd.)
cim das vic kvasnic tim bourlivejsi reakce a tim i vic bublin za minutu, ale zase driv dojdou ziviny (kvasnice potrebuji i dusik a fosfor, ve vhodne forme, proto existuje zivna sul pro kvasnice, ale opatrne at nebouchnes)
takze zalezi kolik bublin za minutu potrebujes....
ale to je porad dokola.....
To vypadá dobře, ale chce to ověřit
no ja tedka pripravuju upravenej plosnej filtr (rohova prepazka) a pod cerpaci hlavu, kus pod sani, dam difuzer z cigaretovaho filtru takze to bude dokonala "pracka", sice by sli poustet velky bublinky, ale pak by to cerpadlo delalo asi vetsi ramus
a na vytoku budu mit v hadici strcenou vapencovou drt, potrebuju zvednout KH a nechce se mi furt sypat sodu bicarbonu
0 27.09.2010 15:24 JuraS – Re: kmara
chválím inovaci..mám něco podobného ve větším
0 27.09.2010 15:23 kmara – Re: Sid
Tak už to "bublinkuje". Tlak v hadiččce bodu vytlačil a mám takovou zmenšenou "pračku", jak jsem kdesi viděl
Díky
0 27.09.2010 15:03 kmara – Re: Sid
Teď jsem to tak napojil, akorát se mi ta hadička plní vodou.
A co připojit tu hadičku shora, kam se jinak může připojit hadička k přívodu vzduchu?
0 27.09.2010 14:26 kmara Zdravím, už dlouhou dobu řeším problém jak správně aplikovat CO2, aby se dostatečně rozpustilo. Dnes jsem něco vykoumal
Hadičku s CO2 mám přivedenou k nasávání filtru, na rameno výpustě jsem přidělal nějaký umělý uzávěr a do něj udělal díry. Asi po 5 sekundách to vyprskne moře bublinek. Co myslíte ?
Přidat reakci
1 ...... [45] ...... 54
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 51440x