CO2 z kvasnic
...5mm šroubek z hlavou (v mém případě inbus), který jsem provrtal...
Proč tak složitě?!
Já používám pojistný zpětný ventil. Vstupní nátrubek vlepen do víčka PET-láhve, na výstupním nasazena hadička.
www.mamejeradi.cz/… 0 26.08.2010 19:54 MarioAndre Na můj kvasnicový výrobník jsem použil 5mm šroubek z hlavou (v mém případě inbus), který jsem provrtal a následně ho vlepil pomocí silikonu do víčka z petky. Hadička jde na vinutí šroubu dobře našroubovat a těsní velice dobře. Lahev s kvasnicovým elixírem (příprava popsána v několika vláknech) je umístěna na krytu osvětlení. Kryt vydává teplo a tím i lépe dochází ke kvasnému procesu. Vždyť i naše babičky dávali těsto vykynout k teplu.
no biokvas ma v sobe jeste nejaky latky na regulaci kvasneho procesu
kazdopadne budes muset experimentovat, ptoroze na kvasnej proces pusobi docela dost vlivu, takze ve vysledku to kazdymu jinak bubla a kazdy si tak musi ten zakladni recept upravit....
pro tak maly akvarko bych doporucil davkovani pomoci zvonu z 10ml stikacky a kvasnou nadobu bych opatril bezpecnostnim ventilem
asi bych zmensi objem kvasu tak na polovinu (takze litrova flaska do 3/4 kvasu = 0,75L; priprava pul litru vody, 150gramu cukru; 0,5-1ml susenych kvasnic dr.oetker poradne protrepat a pak dolit do tech 3/4litru, rozjezd bude par dni trvat)
zkus pouvazovat nad zasobnikem viz moje nadrz antistres
0 24.08.2010 09:58 tomik Ahoj, jaké byste mi doporučili dávkování cukru a kvasnic na CO2 pro 12litrové akvárko? Jaký je rozdíl mezi samodomo CO2 z kvasnic a biokvasem od Rataje?
Starší reakce
4 03.08.2010 09:54 JuraS – Re: Juck
tenhle poměr pouštím do 54l akva. Jinak rozhodl jsem se vyzkoušet Tibi, už jsou doufám na cestě. Sám jsem na to zvědav
0 02.08.2010 19:36 JagerMaister mas zakladni recept a ten si musis upravit podle svych potreb a podminek, dost velky "boost" je pridavani zivne soli pro kvasinky, ale nez s tim zacnes experimentovat tak si pridej do soustavy pocitadlo bublin a bezpecnostni ventil
hlavni nevyhoda kvasaku je nerovnomerna intenzita kvasneho procesu, ten osobne eliminuju pomoci hydrostatickeho zasobniku
ale planuju prechod na tibi krystaly
zkus to, na kvasny proces pusobi vic vlivu nez jen pomer kvasnice/cukr/voda
ale to se zase opakuju, projdi si sekci fora o vyrobe co2
pripadne zauvazuj o novince... tibi krystalech
pro vetsi akva je huz lepsi zauvazovat o co2 z bomby
kaminek se ti behem mesice zanese, levnejsi je ten cigaretovy filtr treba
rybicky.net/nadrz/6763/13.jpg
sundat papirek a zasunout do 5mm hadicky a tu zase nasadit na 4/6vzduchovaci hadicku treba tahle
rybicky.net/nadrz/6763/12.jpg mam to i s prisavkou, no a kdyz se ucpe tak se jen vymeni ten filtrik za par haliru
Jinak..mohu použít i na konec vzduchovací kamínek..?
ty davaš toto do 20l aq...a do 120l aq..? poradte poměr kvasnic cukru a vody...nevím jak nato..
10g droždí je dost. Já dávám do 1,5l vody 2g droždí a 200g cukru. Na konec hadičky dej nějaký difuser (lipové dřívko,cigaretový filtr) aby se CO2 rozdělilo na malé bublinky které se lépe rozpustí ve vodě, nebo pokud máš filtr s přivzdušňováním tak můžeš hadičku nasadit na ten filtr
Ano..Rozměry jsou : výška 67 délka 60 šířka 30...jsem zato rád..mám ho zdarma..našel jsem ho..
mám ho plne vody a v poho....
Dobrý den,zakládám nové akvárium...120l vysoké 70 cm....chtěl by jsem si vyrobit CO2...dost jsem otom přečetl..takže....vám napíšu postup jak by jsem ho chtěl vytvořit..
: do 2l lahve dam 10g sušeneho pekařského droždí...přídam hrnek krystal cukru..doliju 1,5l vody...provrtám do víčka dírku a utěsním...hadička bude do akvária vest asi 4 cm...láhev postavím do urovně akvária..a hadička povede před akvárium až na dno...u dna hadičku připevním..a nechám to tak..myslíte že to tak bude v pořadku? Děkuji.
Tí, ktorých zaujímajú TIBI kryštaliky prejdite na vedľajšie vlákno s názvom témy´´TIBI-kryštáliky, pretože tu je téma kvasinky, droždie a mieša sa to tu. Vedľa poskytujem odpovede na otázky sem sa už nevraciam
no obecne se doporucuje 300g na 1,5l vody co je 200g na 1L a me to po 4 tejdnech dokvasilo a kvas byl sladky, pokud pridam Pmdd ci jeste lip zivnou sul tak kvas huz sladky nejni
100g a 230g je dost velky rozdil (o vic jak 50%)
napadam teorii ze 1ml kvasnic zpracuje min cukru nez 3ml kvasnic..... proste kvasnice se mnozi a zpracovavaji cukr dokud mohou... a myslim si ze 14% (nebo promile) alkoholu bych asi poznal podle chuti ne? a domaci vino jsem huz taky delal a to melo daleko vic alkoholu nez tyhle kvasaky
...Mam dost cisel v hlave aby som si vsetko pamatal a vsetko nasledne hladal...
Tak ta čísla nepoužívejte, když jsou to ve svém důsledku nesmysly! Ne?
Sid napsal: ...chcel som to trosku objasnit...
Přeji vám, aby se našel někdo, kdo bude moci seriozně napsat, že se vám to povedlo.
Vzhledem k tomu, že v každém následujícím svůj předchozí výrok "poupravíte", (a to docela výrazně!), postrádá tahle debata pro mě smysl.
Ať se daří!
No ak Vy vidite ,,vyrazny,, rozdiel medzi tym, ze dat do 1L vody 100g cukru a 1ml kvasnic a tym ze na 1L vody dat maximalne 230g cukru tak super..
Pre niekoho, kto meni burciak kazdy den je to asi dost vyrazny pokrok a dobra informacia, ak nie tak nech mi prepaci a meni burciak nadalej kazdy den, nech sa trapi, dokym s tym navzdy neskonci s neuspechom..
Mne sa dari neviem ako Vam..
Mam dost cisel v hlave aby som si vsetko pamatal a vsetko nasledne hladal..
Popisal som problem a je to..
Nech sa dari aj Vam..
...chcel som to trosku objasnit...
Přeji vám, aby se našel někdo, kdo bude moci seriozně napsat, že se vám to povedlo.
Vzhledem k tomu, že v každém následujícím svůj předchozí výrok "poupravíte", (a to docela výrazně!), postrádá tahle debata pro mě smysl.
Ať se daří!
Sid napsal: ...Vypocital ze na 1liter vody davat viac ako 230g cukru je nanic, lebo to sposobi, ze alkohol dosiahne 14obj. % a zabije kvasinky...
Tohle je ale úplně jiný výrok, než ty předtím!
Přečtěte si, co jste sem dříve napsal a přestanete se divit, že do těch vašich "mouder" rýpu...
V podstate je to to iste, precital som si to..
Nepamatal som si to spravne..
Ale v konecnom dosledku na zaciatku som tvrdil ze zbytocne davat vela cukru, lebo sa nevyuzije a nizsie som prestudoval to co pocital ten chalan a napisal som ze na liter vody nie je potrebne davat viac ako spominane mnozstvo cukru..
Takze z toho mi vychadza, ze darmo dam pol kila cukru do litra vody ked sa vsetok nevyuzije..
Bolo to niekde urcite aj toto o tom vyuziti cukru kvasinkami to som ale zatial bohuzial nenasiel..
Nie su to moudry, ako som pisal nemam to z vlastnej hlavy cize to nemam ako potvrdit, cital som to a nie vsetko ma niekde svoju opodstnenu stranku veci..
Urcite som tym ale nikoho nedomylim - ci uz som napisal ze na 2ml kvasnic dat 200g cukru a 1L vody, alebo dat na liter vody max 230g cukru..
Ked by ste dali do litra vody par zrniecok kvasnic a 200g cukru nic sa nestane, keby ste tam dali pre zrovnanie dalsi extrem 20g kvasnic a 200g cukru tak flasu by to pomaly roztrhlo od rychlosti reakcie a po chvili by bolo po..
Ci sa mylim??
Ak ano tak SORRY, kazdy ma uz urcite svoj ,,spravny,, pomer a ked dava zbytocne vela cukru je mi to jedno
chcel som to trosku objasnit..tak
Asi máte na Slovensku špatné kvasnice nebo jsem kouzelník
Nikdy nic neodměřuji ani nevážím, vše přidávám od oka a vždy to bublá minimálně 4 týdny. Většinou 6 týdnů. Do litrovky dám asi pětinu obsahu cukru, ždibec kvasnic, špetku soli a vše zaliji horkou vodou z karmy. Během pár hodin směs bublá a bublá a bublá. Není to žádná věda.
Chce to mít hlavně dobře utěsněný systém. Prvních pár dní je reakce nejbouřlivější, ale později tlak poklesne a při netěsnosti nemusí plyn protlačit kamínkem, ale všechen unikne netěsnostmi.
...Vypocital ze na 1liter vody davat viac ako 230g cukru je nanic, lebo to sposobi, ze alkohol dosiahne 14obj. % a zabije kvasinky...
Tohle je ale úplně jiný výrok, než ty předtím!
Přečtěte si, co jste sem dříve napsal a přestanete se divit, že do těch vašich "mouder" rýpu...
Nehovorim, ze nie..
Neda sa ale pocitat zo vsetkym to by bolo pocitania donemoty..
Samozrejme ze treba zohladnit nejake parametre vody, nie su kvasnice ako kvasnice, cukor tiez je iny ako dalsi cukor, teplota okolia atd..
Ja pouzivam ten pomer..
Skusal som mnoho inych, ale toto sa mi osvedcilo najviac..
je daleko vic faktoru ovlivnujici delku a intenzitu kvasneho procesu, nez jen pomer voda/cukr/kvasnice, ale to huz se opakuju
Pocital to nejaky chalan..
A dalsi zase skusal ake je optimalne mnozstvo kvasnic, cukru a do kolko vody to namiesat, aby bublanie bolo optimalne a co najdlhsie..
Teda skuskou zistil kolko tam toho dat, aby reakcia nebola prudka ze akva nasyti za par hodin CO2 natolko, ze ryby zacnu dyhcat z hladiny a bude sa to musiet odstavit, alebo aby zase reakcia nebola pomala a nebolo to pripojene stale bez nasledneho efektu obohatenia vody CO2 v dostatocnej a potrebnej miere..
Vypocital ze na 1liter vody davat viac ako 230g cukru je nanic, lebo to sposobi, ze alkohol dosiahne 14obj. % a zabije kvasinky..
Ja som dosiel k pomeru - 1,5L flasa a do nej - 200g ckuru, 1,9ml sus. kvasnic a 1l vody..
Do 2L flasi teda o tretinu z kazdeho viac teda cca 300g cukru, 2,8ml sus. kvasnic a 1,5L vody..
Sid napsal: ...Neviem odkial to mam, ze 1ml susenych kvasnic dokaze spracovat iba 100g cukru, cize na 1ml je zbytocne sypat 300g cukru...
A co by se tedy mělo přihodit, když dám např. do 2,5 l vody 1 ml sušených kvasnic a 200 g cukru a hlavně - proč?
Nestane sa nic..
Len tam date zbytocne vela cukru..
naco davat nieco v nadbytku ked to nie je potrebne??
Ak sa da niekde usetrit treba, ci sa mylim??
Cukor sice nie je taky drahy, ale lacny tiez nie je..
1ml kvasnic by teda spracovalo 100g cukru, potom by alkohol zabil kvasinky a 100g cukru by tam bolo teda nanic a vyliali by ste sladku vodu zachodu ci umyvadla..
EDIT: Neviem preco prave mna chytate za slovicka
Nehovorim o 100% uspesnosti tich info, ked napisem cital som, alebo som sa dozvedel tak je to nepodlozena info, ale z casti jej samozrejme verim, kedze tie pomery su viacmenej rovnake a toto sa tomu vymyka..
Ked napisem co a ako urobit to mam vyskusane doma, samozrejme ze kazde akva je ine, teda nemusi to platit u nikoho ineho, ale za skusku nic nedate ci sa mylim??
...Neviem odkial to mam, ze 1ml susenych kvasnic dokaze spracovat iba 100g cukru, cize na 1ml je zbytocne sypat 300g cukru...
A co by se tedy mělo přihodit, když dám např. do 2,5 l vody 1 ml sušených kvasnic a 200 g cukru a hlavně - proč?
Je tu někdo kdo má nějaké tibi krystaly navíc a mohl je prodat ?
Ja mam sice 210L akva, ale chcem tiez skusit krystaliky, aj dve flasky dam kolko bude treba uvidime..
Vsak ok, ja len hovorim..
zivna sul zintenzivni reakci, mnozstvi kvasnic ma jen vliv na rozbeh, kvasnice se namnozi jak jim to podminky dovoli
to vis ja mam jen miniakvarka
ale pokud sezenu ty krystaly, tak huz takove debaty o slozeni kvasaku budou pro mne bezpredmetne
Netesnost sustavy hadam vidi kazdy, ze flasa nie je tak natlakovana a do akvaria toho moc nejde, alebo nejde vobec atd..
Ked si uz spomenul tiez pouzivam tu znacku susenych kvasnic.
Neviem odkial to mam, ze 1ml susenych kvasnic dokaze spracovat iba 100g cukru, cize na 1ml je zbytocne sypat 300g cukru..
Neviem o tej zivnej soli nic, ale skusim, keby to predlzilo ich zivot co i len o 4 - 5 dni tak bublam viac nez 3 tyzdne v kuse..
2 31.07.2010 09:54 netmenko Takźe bublal som 4dni,teraz som dal viac cukru uvidime do kedy zas.
je tu na to tema...
rybicky.net/forum/1614…
je docela dost faktoru ovlivnujici kvasny proces teplota, slozeni vody, kvalita cukru, kvalita kvasnic, otresy atd. v tom vlakne se to rozebiralo dost dloudo....
nekdy je problem v netesnosti soustavy
pripadne pokud mas malo zivin tak zkus zivnou sul pro kvasnice
jinak ja davam do 2L lahve 1,5l vody (Praha) 300g cukru, 1ml susenych kvasnic DR. Oetker (otevreny sacek uchovavam v suchu - zipovy sacek)
Lebo 10g suseneho drozdia je velmi vela, proste tam bola prudka reakcia a hotovo..
Ja mam taky cca vzorec ze -
1,5L flasa - 1L vlaznej vody, 200g cukru, 2ml suseneho drozdia..
2L flasa - 1,5L vlaznej vody, 300g cukru, 3ml suseneho drozdia..
Atd, atd, atd, treba si to len prepocitat podla objemu flase, alebo bandasky do ktoreho sa to zaraba, ale osvedcila sa mi najviac 2L flasa..Bublam s nou cca 16dni v kuse..
Aj ked som zarobil 4L bandasku, bublalo to dlhsie, ale nie dvojnasobok toho co v 2L flasi..
Susene drozdie meriam v striekacke ktora je rozdelena na 0,1ml..
A davam tak 0,1ml pod tie hranice..
Cize 1,9, alebo 2,9ml suseneho drozdia do hore spominanych vzorcov..
Je to kusocek, ale spravi to vela..
Treba sa len zabavat a skusat..
A kazde kvasnice su ine, to som tiez zistil..
Pouzivam len jednu znacku, nejdem pisat, aby som nerobil reklamu, ale ked zistis, kolko toho davat, aby dobre bolo, tak len tie treba kupovat a je po probleme..
Já mám na rozdíl od netmenka přesně opačnou zkušenost. Namíchal jsem 10g sušeného droždí, 150 g cukru a 1 l vody a ....nic. Po třech dnech byla lahev tvrdší, ale na nějaké bublání do akva to rozhodně nebylo. Dneska jsem v poledne namíchal klasiku z 10g z kostky droždí, 150 g cukru a 1 L vody a už vesele bubláme
))
Inak viackrat som sa pozastavil nad uplne prvym prispevkom..
To akoze si netmenko miesal kazdy druhy den , alebo kazdy den novy burciak, ked sa ti zda 3 dni vela??
Tak to by ma veeelmi rychlo omrzelo..
Mam tu jeden link podla coho som na zaciatku postupoval -
www.chickoaqua.estranky.cz/…
Len som si to trosku poupravil nakolko kavova lyzicka je kazda ina prva vec a druha nepise
sa ci plne ci zarovno ci ako..
kvaseni je kvaseni.... jen nektere naplne by bylo dobre prohnat destilacni kolonou.... jak to bylo v Cunkinovi? na kilo hoven kilo cukru..... (v trusu je dost dusiku i fosforu)
Takto
Tá nádoba má nielen tú výhodu, že stačí taká malá, ale má širšie hrdlo a to umožňuje lepšiu a pohodlnejšiu manipuláciu, to znamená, že ak nápoj nepiješ, tak ich netreba preplachovať, len otvoríš vrchnák a dosypeš troch cukru a pracujú ďalej. Cukor dosypeš až potom, čo zistíš, že ich reakcia je slabšia cca po 3-4 týždňoch
A kde se dají koupit ty tibi krytaly ? na netu jsou jenom na inzercích
Přidat reakci
1 ...... [46] ...... 54
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 51433x