CO2 z kvasnic
dneska jsem ho neměřil ale před dvěma dny a před začátkem všeho kvašení měřeno
KH 20
Gh 21
ph 6,9
po nočním prdění je ph 6,5 večer je zase 6,9 a ráno zase 6,5
takže si myslím že to je naprosto v pohodě rybky si nestěžují a kytky rostou jako blázen...
teď jsem si udělal i ten jehlovej ventil ze zapíku
Jak píše Moucha, zkus to "saké", třeba to bude stabilnější
Jak už jsem psala, na litrovku dávám 150 g cukru, 1 ml kvasnic, 100 g rýže a 750 ml vody. Tak si to přepočítej na svůj objem, kvasíš tuším z dvoulitrovky, viď? Akva máš velký, tak by Ti to mělo prdět v pohodě... Možná raději na první pokus snížit dávku o třetinu až polovinu, nevidím v prezentaci, kolik máš KH.
to je jako kdyby si řekl pekařovi vyndej si písty z motoru
Tak to slyším fakt poprvé...
Ale při kvašení vína se to evidentně stává, cituji nějaký vinařský web:
"Sirka neboli víno se zápachem po sirovodíku (H2S) se ve víně vyznačuje pachem a pachutí (pokud by snad pobízelo k napití!) po zkažených vejcích. Často též sirovodík reaguje s jinými látkami ve víně, které pak vytvářejí merkaptany. Tyto substance jsou rozpoznatelné svými nepříjemnými pachy po spálené gumě, hnijící zelenině, kapustovém vývaru či mokré psí srsti. Sirovodík vzniká během kvasného procesu a to činností kvasinek. Množství vyprodukovaného sirovodíku je závislé na typu kvasinek, ale také na podmínkách ve sklepě během fermentace, jako je teplota a přítomnost dusíku."
Dáváš jen kvasnice a cukr nebo i nějaké ovoce? Já míchám saké a nemám s kvašením žádný problém...
namichej si sake, to ti bude kvasit lip
no delaval se mi v zasobniku co2....
a byl to duvod proc jsem musel prejit na bombu....
tak po dvou dnech namíchán nový kokteil
Souhlas
Sirovodík?
Marně přemýšlím, kde by se tam vzal... Tys ho tam někdy měl?
taky jsem puvodne zacal kvasit kvuli pH.... jinak dalsi obecne pravidlo...
"radsi min a stabilne, nez hodne a s vykyvy" (plati pro hnojeni obecne)
a nekdy se da rici ze je lepsi trvaly nedostatek, nez stridani nadbytku s temer uplnou absenci....
coz je problem u kvasu, protoze kvasny proces je nerovnomerny, da se to zmirnit vicero kvasnymi nadobami s naplnemi v ruzne fazi kvasneho procesu
jinak otazka do plena, setkal se nekdo pri kvaseni se vznikem sirovodiku???
Jo, to je pravda, Limnophila má CO2 hodně ráda, ale u Echináčů teda podobný jev jako Ty nepozoruju
Ale u mě to nasycení asi nebude tak dobré, ani po něm neprahnu, kvasím spíš kvůli lepšímu pH pro moje rybičky než kvůli enormnímu růstu kytí
A navíc mám docela nízké KH, tak si moc CO2 ani dovolit nemůžu
zapominas na unik co2 povrchem hladiny.....
Přinesl jsem si dva samce a tři samice a mám tam už asi 100 mladých. Takže jim to asi nevadí
Dva dny po donešení se všechny samice vysypaly a minulý týden znovu. Do pH 6,5 si myslím není problém. Rostlinky mám rychleroustoucí a každý týden vyhazuju půl kýble "plevelu". Duko1995 má ode mě pár rostlinek. Přišel ještě s jedním a odnesli si aspoň kýbl rostlin. Říkal jsem mu, že za měsíc bude vynášet kýble rostlin jako já. Hlavně Limnophila Sessilisflora. Na echinodorech pozoruju, že když jim tam frčím CO2 tak mi vrací kyslík, bez CO2 se neděje nic. S CO2 mi i mizí trošku řasa. U živorodek je detritu dost na hnojení. pH metr mám z ebay a přesnostní si nejsem moc jistý takže jsem se rozhodl pro pojistku pernamentím testem CO2. Každopádně sleduju podmínky trvale.
Však laboruj, když víš, co děláš a jaké to může mít následky, je to v pořádku
Držím palce, ať to vychytáš, ale to vyšší pH ráno je fakt zvláštní... Kdybys nebublal v noci, tak je to jasné, ale takhle to skutečně smysl nedává. No hlavně, že kytí rostou a rybky jsou ok
Můžu se zeptat, jak se to nižší pH líbí živorodkám? Údajně mají rády spíš nad 7, proto se ptám
0 12.02.2013 13:17 MichoCZ [891] - Amerika K těmto údajům můžu uvést vlastní pozorování. Kvas bez regulace (2l láhev, 300g cukru, okolo půl sáčku sušených kvasnic, dva dny zaběhlé), nádrž cca 80l vody, vstupní pH 7,03, UT 6,5dKH, po celém dnu (14h) dávkování přes Dennerle keramický difůzor jsem se dostal na pH 6,67-6,75. Jak kdy. Dopoledne kolem deváté hodiny po zapnutí CO2 bývá hodnota pH opět kolem 7. Sice to nedává moc smysl, protože CO2 se v noci nespotřebovává a pH by mělo být ráno spíš nižší, ale tohle je moje pozorování. Teď mám bombu s elektroventilem a laboruju s nastavením množství CO2.
no podobnej dotaz se tu objevuje snad tejden co tejden.... lidi blby, liny
prej jsou na ne ve skole narocnejsi... ale nejak to nejni v beznym zivote videt, pripadaj mi blbejsi a blbejsi
Moucho klid
Kdo chce kam, pomozme mu tam... Ale jestli si otráví ryby, ať nadává jen a jen sobě!
Přečti si znovu, co Ti napsal Moucha a zamysli se nad tím! Bez vstupních hodnot pH a KH je přidávání CO2 docela hazard se životem ryb
tahle reakce potvrzuje ze mas jeste co studovat....
bez udaju o pH a UT ti toho moc neporadime..... je podstatny rozdil davkovat co2 do vody s 8 pH a 10°dKH a do vody 7,8 pH a 4°dKH... podle potrebneho mnozstvi co2 se pak odhaduje kolik kvasu asi budes potrebovat a stejne budes muset experimentovat
(zaklad je 2L PET od cocacoly, 500-250gr cukru a 1-3ml susenych kvasnic od DR. Oetkera, doleje se k hornimu konci etikety vlaznou vodou a radne promicha, kvasi nekolik tydnu-max 4)
a jestli chces vic, tak kurnik sopa, procti si tohle vlakno!!!!
navic anubiasy a egerie ve vetsine pripadu nepotrebuji dotovat hladinu co2 (minimalne do ty doby nez se na nich zacne delat bilej povlak)
Nelze srovnávat přírodu a nezajetý akva
Ve vodě v přírodě je jiné živinové a mikrobiologické složení (já bych vodu z řeky nebo rybníka fakt radši nepila...) a spousta další faktorů, které v akva nikdy té které rostlině přinejmenším v novým akva nenasimuluješ, toť můj názor.
Takze...ptal sem se kolik cukru a kvasnic ?!? a nechapem proc bych mnel nejake svetlo regulovat 3 hodiny svitit neni to malo ? mam 2x39watt a rostliny pujdu jeate koupit ...nejake anubiasi a neco co se krasne rozrostne v aqua dik...
Já teda dal na rady a od začátku svítil 5 hodin a po třech týdnech jsem se dostal na 8. Bylo to kvůli řasám a nechtěl jsem CO2. Potom jsem interval svícení rozhodil na 3h svícení 4h pauza a 5h svícení, aby kytky nespotřebovaly volné CO2 a dařilo se jim. Potom jsem ještě přidal 2x 1/2 hodiny svícení a začaly se mi objevovat ostrůvky (do 3mm) řas na skle a anubiasu. Tak jsem se teď vrátil zase k osmi hodinám celkem, které byly asi na hraně rovnováhy světlo-živiny-CO2. Kytkám se i bez CO2 snad daří a nestrádají.
EDIT: Možná se časem taky aplikaci CO2 nevyhnu, ale myslím si, že v začátcích tím mohu víc zkazit než prospět.
Otázka zněla!
"ahojte chcem se zeptat kolko cukru a a kvasnic mám dat na Aqua 160l svítim od rana 7:00 tak do 9:00 večera dekuju"
Tak na ni neodpovídám tak,jak tu bylo odpovězeno(nedávat CO2 a svítit jen 6 hodin)
spíš de asi o to čerpání živin...máli málo živin a světlem je nucena růst může docela narušit chemismus vody...
Zakládám-li akvárko,zasadím tam rostliny a CO2 "šlape" od začátku.V přírodě nikdo "nevypne" slunce protože na zahrádce jsi zasadil jen jeden keř růží a když přidáš další tak jim "den" prodlouží!Intenzitu světla můžeš také regulovat.Bez světla jdou kytky do kytek,mají-li ho dostatek,rostou pěkně.CO2 jejich růst zlepšuje.Takže,mám-li v akvárku jen jednu rostlinku,tak potřebuje tolik světla,jako když jich je tam dvacet!!!ŽÁDNÝCH ŠEST HODIN A POSTUPNĚ PŘIDÁVAT!!!Co je to postupně?Každý den 5 minut?Nebo kolik???
Vzhledem k tomu, že světlo je jedním z hlavních limitních faktorů, tak v takto(tazatelově čerstvě založeným akvu) nelze dostatečný množství živin, pokud nejsou přidávány z venku předpokládat, tak proto je dobré tu dobu svícení mít spíš kratší a postupně, jak se akvárium zarybní a bude více producentů odpadu(živin) pomalu přidávat. Jinak CO2 rostliny ocení vždy a to i v čerstvě založeným akváriu a jak zde již zaznělo, bylo by vhodný znát základní parametry vody, zvláštěpak alkalitu, aby použití CO2 bylo tzv. bezpečné a nedocházelo k nějakým skokovým změnám Ph. Toť má odpověď, byť směřovaná Tobě, jako člověku znalému, ale byl jsem vyzván.
Proč nesvítit tak dlouho? Já mám akva něco málo přes měsíc a tomuhle zatím nerozumím.
Já klidný jsem,ale "vzrušuješ" se TY
SLABŠÍ SMĚS?Změřím si hodnoty v akva a podle nich dodávám COčko,jak napsal Moucha a neradím hloupost,že raději nemá dávat nic!!!Rostliny s CO2 rostou trošku jinak než bez něj
"A proč nesvítit na nové akva 14 hodin denně, to bys jako akvarista s několika nádržemi mohl vědět, nebudu to tu rozebírat"
Rozeber to,prosím Tě
Zaprvé se uklidni... Zadruhé menší počet rostlin potřebuje slabší směs a jsou druhy, co s přídavkem CO2 rostou úplně stejně jako bez něj. A některým rostlinám se třeba nemusí líbit snížené pH. A proč nesvítit na nové akva 14 hodin denně, to bys jako akvarista s několika nádržemi mohl vědět, nebudu to tu rozebírat, patří to do jiného vlákna, ale romant má pravdu. Posuď nejdřív všechny dostupné aspekty daného akva a pak se vyjadřuj!
1) uved hodnoty pH a uhlicitanovy tvrdosti
2) prihnojujes?
3) kazdymu to kvasi jinak, zakladni recept tu je xkrat opakovanej, navic je tu vlakno kde se resi kolik davkovat, doporucuji vicero flasek, s postupnou obenou
4) kazdy akva ma jinou potrebu/spotrebu co2, musis experimentovat
a kdyz se musis tahle ptat bez udani dostatku relevantnich informaci, tak nejdriv studuj, cti a az budes vedet proc a nac ,tak se ptej
Máš-li v akvárku 30 rostlin,tak ty COčko potřebují a máš-li jich jen 10 tak ty ho nepotřebují???PROČ???
Od kdy se doba svícení řídí počtem rostlin???
Na to minimum rostlin co tam je bude stačit svítit jenom 6 hodin denně a vzhledem k tomu, že tam vidím ryby a při pohledu na datum založení to bude chtít denní, či obdenní výměnu vody, akvárium směřuje do kritické fáze utváření se nitrifikačního procesu.
Raději nedávej nic, máš v akva málo rostlin a vypadá to, že navíc druhy, který CO2 moc nepotřebují...
ahojte chcem se zeptat kolko cukru a a kvasnic mám dat na Aqua 160l svítim od rana 7:00 tak do 9:00 večera dekuju
asi tahle... v kvasu mas urcite mnozstvi zivin (cukr, stopove prvky-N,P atd.) a jedna kvasinka spotrebuje urcite mnozstvi za den a za dany cas se staci mnohokrat rozdelit, takze kdyz das na zacatku malo kvasnic delsi dobu jim trva nez se namnozi do maxima a taky nez jim dojdou ziviny
takze kvasny proces se zastavi:
a) dojdou ziviny
b) klesne teplota
c) stoupne hladina alkoholu
a diagnostika je jednoducha, trochu ochutnas
teplotu poznas snadno
pokud je to sladky a nebubla, i kdyz je teplota je v norme a hladina alkoholu je mala - dosly ziviny-stopove prvky, je treba prihnojit (zivna sul, susene ovoce)- u ovocnych kvasu se tohle nestane
pokud je kysely a nebubla - dosel cukr
a pokud huz ma silu a nebubla - tak je tam hodne alkoholu (a to bych se divil)
laskave si uvedom z ceho ten kvas michas a ze vsechny zive organismy potrebuji pro svou vyzivu vic nez jen sacharidy!!!!!!
pridanim kvasnic se muze kratkodobe znovu rozebehnout kvaseni, protoze se do baleni pridává i trocha "startovaci" potravy (třeba pražená strouhanka)
jinak zivna sul pro kvasinky ma nekolikere slozeni, ale vzdy je v nich sloučenina bohatá na dusík a fosfor + někdy i vytamíny a další podpůrné sloučeniny
zkuste použít selský rozum a poučte se od našich předků a sousedů, vzdyť už se kvasí nejaký to tisíciletí....
vždyť je to tu furt dokola
záleží na kultuře kvasinek, ale letální množství alkoholu je cca 13-16% ...někde jsem kdysi četl, že max cca 220g cukru na litr vody dokáží kvasinky zpracovat, než je to zabije
Kvasinky umírají při cca.12% alkoholu, jen výjimečně se dá dosáhnout kvašením až 13%... jsme se kdysi učili v biochemii... snad se to nezměnilo
Ano, souhlasím, při přídavku velkého množství kvasnic to sice začne bublat velmi rychle, ale o to dřív je po reakci. Já večer namíchám s mírně teplou vodou a ráno už bublám
Jak píše danio, kvasinky umírají při cca 20% alkoholu (někde vyčtená informace). Takže nemá smysl přidávat kvasnice.
ono môže byť problém aj v kvasniciach, môžu byť stáre alebo inak zlé, ja používam droždie a toto som si všimol na jednej flaši tak som ju na týždeň zavrel a nechal tak, teraz som ju otvoril a bum ide v poho
Máš tam asi moc kvasnic, já dávám 150 g cukru, 1 ml kvasnic a 750 ml vody do litrovky a buble to 2 týdny s přehledem. Přidávat kvasnice do končící směsi je nesmysl, protože reakci zastavuje určité množství alkoholu a úbytek cukru, nikoliv nedostatek kvasinek, protože jestli to dva dny bublalo, není důvod, aby jich bylo málo.
0 11.02.2013 22:42 jir007 [25] - Živorodky v jedný flašce mám cca 300g cukru+4ml sušenejch kvasnic...
po dvou dnech mi to přestalo jet tak jsem do oné a té samé flašky přilil rozděláné kvasnice s cukrem cca 150g a 2ml sušenejch kvasnic...+1l vody...
takže v 1,5l flašce je cca 450g cukru+6ml sušenejch kvasnic+1 litr vody
jsem z toho zmatenej vždycky po 2-3 dnech to prostě přestane prdět....
jakou mícháš směs??já mám 250g cukru,1l vody,3ml sušenejch kavasnic 2l a 1,5l petce do který jsem nalil 1l vody cca 28stupnů teplou.během jednoho dne se zpustila reakce a bez zásahu bublám už 14dní.nevim jestlo to nejni ted tim,že já tam mám jehlovej ventil ze zapalovače,takže mi nejde takový množství na ráz,ale těžko říct?
ten konec co je v prisavce je zamazlej, jinak na prisavku je to jen nasunuty
Přidat reakci
1 ...... [23] ...... 54
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 51433x