Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.09.2007 21:21 Metz
nu jak chceš ty ale mi to zabira uz jich mam par vylecenych par to jeste ma ja mam akva 54l a dal sem tam 1,5dkg mořske soli kazdy druhy den menim vodu a trochu prisoluju ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.09.2007 21:20 Frigo112
skus kupit od sery costapur. moje to vyliecilo palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.09.2007 21:14 Muž XMartin [20]
Zatim ji maj jenom mečovky asikždá 3-4 tečky.. a dania se začinají prohánět a oškubávat ploutve ty brdo nak se mi to hroutí ... sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.09.2007 21:10 Muž XMartin [20]
ahoj taky se mi objevila v mem akva krupička... je to hrozné mám akva asi 55l. mam to zkusit s tou solí ??? A nebo jaký přípravek mám koupit ??? Díky :-(:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.09.2007 19:54 Metz
jo ale ja jsem tu samicku gupky koupil uz s tou ploutvi ukousnutou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.09.2007 13:50 Metz
dekuji moc ze jste mi poradili ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2007 20:07 R Muž Silent [5949]
Buď je někomu nabídnout a nebo si zařídit ještě biotop Amazonky. Je to nádhera! hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2007 20:03 Metz
neva ;-) ale i tak dik a jeste jsem se chtel zeptat nevis,co ted s temi ostatnimi mam delat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2007 20:00 R Muž Silent [5949]
Jasně. palec na ty jsem nějak pozapomněl. sorry!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2007 19:57 Metz
díky jo a mečovky sou taky živorodky ne?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2007 19:12 R Muž Silent [5949]
Na chov trochu jednoduší jsou živorodky. To znamená paví očka a platy. Může tam zůstat i Ancistrus, ostatní bych dal pryč. Neonky a skaláry jsou hejnové to znamená aspoň 10ks od druhu. Záleží taky na tom jaká voda teče z kohoutku abys jí nemusel pracně upravovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2007 18:15 Metz
mam v akvarku vodu z kohoutku(odstatou)ktere rybky mam dat pryc a ktere si nechat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2007 17:31 Metz
NOJO nejak sem to potentil,je tomy prvni akvarko i rybky sem zacatecnik muzes mi poradit,ktere rbky mam dat pryc a ktere nechat? :-( :-( ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2007 17:29 R Muž Silent [5949]
Souhlasím. Tohle složení je opravdu dost nešťastný. Je to směs ryb s odlišnými nároky na životní podmínky.Skaláry a neonky jsou hejnové ryby z jižní Ameriky a potřebují kyselou vodu s rašelinou. Platy a paví očka jsou ze střední Ameriky a potřebují vodu neutrální až mírně zásaditou. Takhle to nebude nikdy dělat dobrotu a ryby budou náchylný k nemocem. no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2007 17:04 bulit
velmi divne a dost nestastne zlozenie ryb hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2007 17:01 Metz – krupička
chtěl jsem se zeptat moje rybicky maji krupicku,ja je lecim solí neonky maji takove jakesi prokousane ploutve ne derave ale vykousle.myslite ze se ty rybky nejak kousaji?nebo je to tou krupickou?pak jsem si jeste koupil paci ocko samicu a ta ma ukouslou hrbetni ploutev vsiml sem si, ze ji kouse samec(paci ocko) je to v poradku?mimochodem mam tam ancitruse,mecovky 2,neonky 3,skalara 1,pavi ocka 2,plata koralova 2,sumecek zraloci 1. dik za odpovedi :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2007 15:23 Žena Gabi [11]
On už umřel, ostatní rybičky jsou zatím v pohodě, tak uvidím, jak se to bude vyvíjet dál. :-( Akvárko sleduji několikrát denně... Možná byl prostě jen oslabený, co já vím. Doufám, že to nebude pokračovat. Od té doby, co omarodil, to je už 6 dní, tak mám maličkou naději, že se to na ostatních neprojeví. Ale vyhráno ještě zdaleka nemám... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2007 13:56 Sárík
Ahoj, krupičku jsem si taky přinesla s kytičkama. Jsou to paraziti a jejich vývojová stádia přežívají na dně, takže rybičky co jsou u dna jsou, napadený mezi prvníma. Stačí zvýšit teplotu vody klidně až na 30 stupňů a trochu přisolit. Než jsem dostala tuhle skvělou radu, zbyli mi v akvárku jenom 2 rybky. :-( Držim palce, doufám, že to zabere i vám. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2007 10:52 Muž filipsi [1298]
Ne. Neexistuje nic, co by zabilo vsechny nemoci a parazity a ryby vydrzely. Proto je nezbytna karantena, mit je mimo a pozorovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2007 09:24 Jannis
Asi blby dotaz, ale muzu nejak takhle "vydezinfikovat" i rybky, ktere si donesu z akvaristiky a chci je dat k jinym? Druhe akvarko na karantenu nemam :-( :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.09.2007 07:58 langosh
Možná to bude znít tvrdě, ale kvůli jednomu "ancíkovi" bych baktopur nekupoval....
Roman X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.09.2007 00:25 miro03
Pokial má rozpadnuté plutviřky tak má bakterku.Ak máš uv lampu tak ju pust a je za 2 dni po probléme,ak ju nemáš tak kup baktopur.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.09.2007 09:20 Žena Gabi [11]
Teplotu mají 29 stupňů, osoleno, přidaný lék, ten jediný nemocný je separovaný, protože už se asi nevyléčí, nejspíš se k tomu přidala i jiná nemoc. Má nafouknuté břicho a rozpadlé ploutvě. Ostatní ryby jsou zatím v naprostém pořádku, kéž by to tak vydrželo. Co myslíte? V sobotu večer jsem přijela domů (byla jsem pryč jen přes noc) a našla jsem tam toho napadeného ancíka, dnes už je úterý, ráno byly všechny pořád čisté. Projevilo by se to už na ostatních? Teplotu jsem zvýšila hned, osolila jsem taky hned, lék jsem dávala až včera...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.09.2007 06:14 miro03
Suhlasím s Romanom ja cždy pri krupici zdvihnem teplotu,len treba zvýšit vzduchovanie.Vetšinou je to záležitost 24 hodín ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.09.2007 22:36 Muž Roman [102] - Cichlidy
Vyvářením dekorací nic nezískáme.Jednak cysty-zárodky žijí v písku a líhnou se v závislosti na okolní teplotě.Proto invaze krupičky v akváriích je daleko rychlejší než např. v rybníce z jara kde je teplota kolem 8-12*C.Všichni víme že se ničí teplotou nad 28*C i když jsou už v chovech odolnější mutace.Jinak nejběžnější a neškodné léčivo je acriflavin, který seženete všude.Solení není nutné, je to jenom prevence aby se rybám tvořilo více ochranného slizu na těle. ;-) Jinak kdo si myslí že ty tečky na rybách jsou celý paraziti upozorňuji že se jedná jen cca o 1/4 velikosti.Zbytek je zavrtán v těle a saje krev jako klíště. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.09.2007 22:24 vesy
Ahoj.Mám podobný problém s krupičkou.Nie je podstatné o aké druhy rýb ide,pretože mám mix,ale už 2 x po sebe sa mi to objavilo.Behom 2 týždňov mi vymrelo celé AQ.Všetko som vyvarila(čo sa dalo),nakúpila nové rybičky a opakuje sa to znovu.Som z toho na nervy,krupica je tu znovu.Teraz sa mi obkjavila u Plát koralových a postupuje na Gupky a Daniá.Mám nejaký MULTIMEDIKAL,ktorý sa pridáva na prevenciu,aj na liečbu,ale nezaberá.Teplota v AQ je 25°C.Prosím o radu,soľ pridávam v malom množstve,po čistení.Vďaka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.09.2007 09:47 Žena Gabi [11]
Díky. Tak asi skočím koupit ten EXIT. Ať mám klid v duši. Jestli to stojí jen kolem stovky, tak je to pakatel, za to to stojí. Krupice se může objevit kdykoliv znovu... Jen nevím, jestli to mám cpát do toho velkého akva preventivně, ale to je asi blbost, co. To raději počkám na případnou první tečku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.09.2007 09:25 Žena katunka [159]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.09.2007 07:28 Žena Gabi [11]
No já teď právě čekám, jestli se to ještě objeví na nějaké rybce v akva. Proto ta zvýšená teplota bez dalších kroků. Aby se to případně ukázalo ryhleji a začla bych léčit. Nechce se mi tam dávat léky, pokud nebude nikdo další nemocný... Ten jediný nemocný ancistrus je oddělený, zatím léčím jen solí. pokusím se tedy sehnat EXIT, nezabije ho to? Je mi ho strašně líto sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 22:48 Muž Jestr64 [8]
já bych sůl ani zvyšování teploty nedoporučoval, tím se akorát urychlí krupička, spíš zkus sehnat Esha Exit ten ti pomůže stopro
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 22:19 langosh – to AmorFati
>>Zvýšení teploty bez dalších kroků (soli, některých druhů léčiv) situaci zhorší, urychluje se totiž vývojový cyklus kožovce.

Co se týká zhoršení situace pouhým zvýšením teploty, tak tady nemáte pravdu. Kopíruji ze stránek aquar.cz "... Při teplotě vody nad 28 oC je rozmnožování přerušeno degenerací cyst. Při nižších teplotách se vývoj zpomaluje a při teplotě vody 33 oC je rozmnožování přerušeno.". Sůl je pouze podpůrný prostředek - zvyšuje tvorbu kožního slizu, čímž znesnadňuje uchycení theronta...

Roman X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 22:14 Sidonius
Zvýšená teplota nejen urychluje vývojový cyklus kožovce, ale také ho ukončuje. Záleží na tom, jak je tato teplota vysoká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 21:58 Muž AmorFati [37] - Amerika
Co člověk to názor :-)

Gabi, doufám, že jsi o krupičce něco četla... Zvýšení teploty bez dalších kroků (soli, některých druhů léčiv) situaci zhorší, urychluje se totiž vývojový cyklus kožovce. Při léčení se teplota zvedá za stejným účelem. Kožovec ve stádiu života, kdy není přisátý na rybě, je zranitelný, proto se jim topí, aby se takového stádia dosáhlo rychleji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 21:42 Žena Gabi [11]
To je teda bída, co člověk, to názor, mám z toho hlavu v pejru. Jen doufám, že se krupice nerozšíří na celé akva... Tam jsem zvýšila teplotu na 29, nechám to tak pár dní. Uvidím, jak na tom bude ancík zítra, případně koupím ten exit nebo jak se to jmenuje. A samotná sůl s tím nic nezvládne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 21:26 R Muž Mrakoplash [1777]
AmorFati > rybicky.net/forum/3961 neni to teda kritika, ale stoji za to si to precist ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 21:23 Muž AmorFati [37] - Amerika
Oddělování nemá výhnam, kožovec se pohybuje i ve vodě, může i tak napadat další ryby. Babským radám se solí a teplotou nevěřím. Kryunýřovci sice jsou citliví na léčiva na bázi mědi, nicméně žádný problém nemají s jinými. Hodně dobrý je eSHa EXIT. Nevybavuji si, že by ho tu někdo kritizoval. Aplikuje se tři dny bez zvyšování teploty a je po legraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 17:25 Muž georged [44] - Živorodky
My je tedy oddělujeme, a přeléčíme tedy i akvárko odkud jsme je oddělili(ale minimalizuje to množství cyst v main akva)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 14:31 Žena Gabi [11]
Jejda, tak topítko mám. Soli už jsem dala včera polévkovou lžíci, koupila jsem antiichtin, mám ho tam dávat nebo raději ne? Případně kolik? A teplotu mám zvedat postupně nebo rychle? Toho napadeného jsem přestěhovala, protože mi to poradili, mám ho tedy vrátit? Je v kouli, asi 12L, osázené, má tam vzduchování. Šneky mám měchýřovku a neritinu zebru. JInak ryby mám bety, rasbory klínoskvrnné a ty ancíky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 13:30 Chaotic
Myslím, že oddělovat nemocného jedince v případě krupičky nemá význam, je potřeba přeléčit celé akvárko. U kožovce je problém, že pouze část svého vývoje tráví na těle ryb. Když dospěje, vytvoří se z něj cysta, která odpadne a ze které se rychle vyklube mnoho dalších zárodků. Co se oddělování týče, dal bych pryč šneka, který bude na léčiva proti krupičce hodně citlivý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 12:50 Nexion – ....
Tak topítko sis měla koupit, když sis akvárko zařizovala. Já dávám 1 lžíci soli na 30 litrů. Hlavně si sežen to topítko a pak vodu na 30 stupňů. Co se týče oddělení, tak já jsem je neoděloval, protože to chytly tak dvě a proto jsem lečil radši celé akvárko... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2007 10:59 Žena Gabi [11]
Problém je, že oddělit bych ho mohla jen do kulatého, vadilo by to na pár dní? Pěstuji v něm přebytky rostlin.. Raději bych to přeléčila tou solí. Mám dnes vyměnit část vody a zase dosolit? Někde jsem četla, že polévková lžíce na 10 litrů, někde že na 30 litrů, tak nevím... Dnes se pokusím sehnat topítko...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.09.2007 22:59 Muž georged [44] - Živorodky
Oddělit určitě... zvyš teplotu a zaveď intenzivní vzduchování... nebo můžeš použít i léčiva, ale pozor jsou na to extrémně citvilí(a léčivo jim může paradoxně i ublížit)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.09.2007 22:56 Gabi
Ještě jsem se chtěla zeptat - mám toho nemocného oddělit nebo ne? Bojím se, že mi umřou sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.09.2007 22:46 Gabi – Krupička - pomoc
Poprvé se mi objevila krupička, tedy asi. Má ji jeden ancík. Jinak mám v akva ještě bety a rasbory a měchýřovku. Ve čtvrtek jsem si kupovala nového šneka, tak asi od něj... Ten ancík má hlavně na břiše a na ocase a v puse bílé až nazelenalé tečky, jakoby vystouplé, nepravidelně rozházené. Je aktivní. Druhý ancík a ostatní rybky jsou čisté. Dala jsem do akva (44L) lžíci soli, problém je, že nemám topítko, tak přitápím lampičkama. Jak mám postupovat dál? :-( sad

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.09.2007 18:05 Usine
Všechno co dáváš do akvária by jsi měla desinfikovat, nejlépe slabým roztokem hypermanganu, rostlina to vydrží bez problémů i několik hodin a ty budeš mít jistotu že si nic nezatáhneš do akvária. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.09.2007 09:24 Muž Eff [417] - Rostliny
Může. Pryč od nich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.09.2007 09:18 jana.nova – Krupička z rostlin??
Zdravím, chtěla jsem koupit akvarijní roslinu, ale všimla jsem si, že v nádrži s rostlinkami plave pár rybek, které měli 100% krupičku, tak jsem si jí nekoupila. Nevím ale jestli se nemoc opravdu může přenést na rostlině? Dík na odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.09.2007 09:08 motýlek
hlavně přidat silně vzduchování - a teplotu můžeš až ke 30°C - ale pozorovat chování rybek, ne vždy to snáší dlouhodobě ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.09.2007 20:38 silvia
diky, uz som to vyhodila
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.09.2007 20:00 Muž isamik [180]
Ke krupicce se vyjadrovat nebudu, ale to aktivni uhli vyndej.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223?od=4278